Ikuti Blog ini

Takda Masa Untuk Layan Hassan Ali

Pas Selangor tak mahu layan Hasan Ali

SHAH ALAM – Pas Selangor tidak akan melayan sebarang tuduhan bekas Pesuruhjayanya, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali kerana menyifatkannya sebagai memberikan ‘talian hayat’ kepada bekas ahli Pas itu untuk terus mengkritik parti tersebut.

Pesuruhjayanya, Dr Abd Rani Osman(gambar) berkata, pihaknya juga tidak bercadang untuk mengadakan sebarang perdebatan bagi menjawab segala dakwaan yang dibuat Hasan.

“Ikut suka dialah nak cakap apa pun kerana dia bukan lagi ahli Pas, jadi terpulanglah kalau nak komen apa pun.

“Kalau dia nak meraung sekalipun terpulanglah kerana kita tak bercadang nak berdebat dan tak mahu beri ‘talian hayat’ kepadanya,” katanya kepada Sinar Harian.

Beliau berkata demikian ketika menjawab sama ada Pas Selangor sedia tampil memperjelaskan segala tuduhan yang dilemparkan bekas Pesuruhjaya Pas Selangor dalam beberapa siri ceramah dan sidang medianya.

Abd Rani berkata, perkara itu diputuskan selepas mendapat nasihat daripada Pas Pusat berhubung isu pemecatan Hasan.

Katanya, beliau menafikan kenyataan Hasan yang mendakwa tidak menerima sebarang pertuduhan dan juga arahan untuk hadir khusus bagi memberi keterangan.

Menurutnya, Pas Selangor menghantar sebanyak tiga surat bagi memintanya hadir untuk memberi keterangan.

“Tuduhan kita tak beri dia (Hasan) peluang itu tak betul kerana kita menghantar surat sebanyak tiga kali menjemputnya untuk bertemu pimpinan Pas Selangor.

“Malah kita ada bukti yang surat tersebut mempunyai cop penerima dan kita hantarnya sendiri secara terus.

“Yang kita hairan, kalau TV3 panggil dia pergi pulak? Tetapi kita panggil dia tak datang dan dia sendiri yang ‘menghitamkan’ suasana,” katanya.

Abd Rani turut menolak dakwaan Hasan yang mengatakan 72 peratus pemimpin Pas dijangkiti parasit.

Katanya, beliau hairan bagaimana Hasan mendapat statistik tersebut tanpa mengemukakan fakta dan bukti.

“Mana dia dapat statistik sebegitu? Adakah itu hasil kajiannya sendiri? Kalau nak tuduh kita perlu kemukakan bukti dan faktanya. Dalam Islam pun begitu,” katanya.

Dalam pada itu, Abd Rani turut mempersoalkan keikhlasan Hasan dalam memperjuangkan Islam, Melayu dan Raja (IMR) kerana dilihat lebih condong mengkritik parti itu berbanding Umno.

“Kalau dia benar-benar ikhlas dalam memperjuangkan pendiriannya mengapa tidak menegur kedua-duanya sekali iaitu Pas dan Umno. Tetapi dalam isu ini kita lihat dia hanya mengkritik Pas.

“Nampak seolah-olah dia memang budak suruhan Umno seperti yang didakwa oleh Khalid (Timbalan Pesuruhjaya III Pas Selangor),” katanya.


Pas desak Hasan letak jawatan Adun
NORJIMI AZMI LATIF
6 Februari 2012


SHAH ALAM – Datuk Dr Hasan Mohamed Ali perlu meletakkan jawatan sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Gombak Setia sekiranya enggan membuat rayuan kerana kerusi dimenanginya itu atas tiket Pas.


Ketua Penerangan Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, Pas akan terus mendesak Hasan supaya melepaskan jawatannya serta-merta sekiranya beliau sudah membuat keputusan muktamad tidak mahu merayu dan berhajat untuk ‘angkat kaki’ daripada menjadi ahli parti itu.


Menurutnya, adalah lebih baik bagi bekas Pesuruhjaya Pas Selangor itu berdiam diri dan tutup mulut daripada memburukkan orang lain serta melabelkan pemimpin tertentu sebagai parasit.


“Sekiranya beliau tidak suka pada seseorang, itu haknya. Ini semua tiada kaitan dengan Pas lagi, tetapi saya ingatkan supaya tidak meletakkan semua kesalahan kepada orang lain sedangkan ia adalah kesalahan yang dilakukan dirinya sendiri.


“Hasan tidak boleh cakap orang lain parasit kerana orang berkenaan ada hati dan perasaan. Sebab itu menasihatinya supaya tidak buka mulut,” katanya, semalam.


Semalam akhbar ini melaporkan keengganan Hasan membuat rayuan terhadap keputusan pemecatannya daripada Pas yang disifatkan dilakukan se­ca­ra autokratik dan tidak de­mokratik.


Malah Hasan turut menggariskan sembilan sebab mendorongnya membuat keputusan penting itu.


Mengulas tindakan Hasan yang melemparkan kesalahan ke atas Pas dan mengemukakan sebab-sebab menolak parti itu, Tuan Ibrahim berkata, tindakan itu langsung tidak munasabah, malah beliau masih gagal mendedahkan individu dimaksudkan.


Menurutnya, tindakan itu menunjukkan Hasan seorang pemimpin yang gagal dan tidak mempunyai autoriti serta hak melakukan perubahan setelah diberikan peranan memegang dalam jawatan Exco Hal Ehwal Agama Islam, Adat-adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam Selangor.


“Kenapa beliau mahu menyalahkan orang lain? Mengaku saja yang diri sendiri buat salah. Tidak ada urusan campur tangan orang lain ketika beliau pegang jawatan berkenaan," katanya. -SH

Politik Malaysia politik ala-mafia?

KUALA TERENGGANU - Naib Presiden PAS, Dato’ Mahfoz Omar menggesa pihak berkuasa polis bertindak secara profesional menangani masalah politik ala-mafia yang disifatkannya sedang meresap dalam politik Malaysia

Kes yang menimpa Timbalan Pesuruhjaya PAS Johor Dzulkefly Ahmad melibatkan kebakaran kereta dan sebahagian rumahnya, menurut Mahfoz, adalah contoh politik ala-mafia.

Sebelum itu, kata Mahfoz, telah berlaku beberapa kejadian letupan serta provokasi melampau yang dilakukan pihak tidak bertanggungjawab seperti kes sewaktu pembebesan Anwar Ibrahim dan kepala babi di masjid.

“Saya hendak minta polis bertindak segera secara yang lebih profesional dengan apa yang berlaku membabitkan rumah kediaman Timbalan Pesuruhjaya PAS Johor, Dzulkefly Ahmad.

“Ianya membabitkan kereta BMW rosak teruk terbakar dan sebahagian dari rumahnya juga terbakar.

“Saya lihat sekarang ini politik Malaysia telah diresapi oleh politik ala-mafia. Polis kena ambil perhatian kerana sebelum ini berlaku letupan di luar Mahkamah Jalan Duta dalam kes penghakiman Anwar Ibrahim,” ujarnya pada sidang media selepas Forum Kepenggunaan ‘Kenaikan Harga Barang Rakyat Tanggung Bahana’ di Markaz Tarbiyyah PAS Kawasan Kuala Terengganu, 4 Februari lalu.

Menurutnya, tindakan politik ala-mafia tersebut amat membimbangkan masyarakat bahawa polis gagal menjamin keselamatan pemimpin-pemimpin politik negara.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berkeyakinan tragedi yang menimpa Dzulkefly bermotif politik berikutan kelantangan pemimpin itu membongkar penyelewengan kerajaan di Johor.

“Saya percaya ada kaitan politik kerana dia tidak ada musuh dalam perniagaan kerana dia seorang ahli perniagaan yang berjaya, dia tidak ada musuh dalam perniagaan kerana dia tidak pernah dapat projek-projek kerajaan.

“Dia (Dzulkefly) sering kali membangkitkan isu-isu penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa kerajaan negeri Johor. Ini mungkin ada pihak yang terasa bahawa isu yang dibuat pendedahan itu amat menekan mereka,” ujarnya.

Selain itu, katanya ada pihak yang cuba melakukan provokasi melampau bagi mencetuskan ketegangan kaum dan agama di negara ini.

Menurutnya, isu kepala babi yang dibuang ke dalam masjid bertujuan menajamkan politik perkauman dan keagamaan.

“Ini semua ke arah untuk hendak melakukan provokasi. Dalam kes kepala babi ini untuk menajamkan politik perkauman dan keagamaan. Ini sangat bahaya dan boleh mencetuskan porak-peranda dan huru-hara dalam negara kita.

“Sebab itu, saya minta rakyat bersabar untuk melihat inilah kesan daripada politik yang keterlaluan yang melampau, yang dibawa oleh pihak-pihak yang bertanggungjawab di negara kita sehingga mengancam keselamatan negara.

“Polis harus bertindak secara bijaksana dan profesional untuk menyegerakan penyiasatan dan tangkapan,” tegasnya.  

Hadir sama pada sidang media tersebut Pengerusi Lajnah Pengguna dan Alam Sekitar PAS Terengganu, Dr Azman Ibrahim. -BO


Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .