Ikuti Blog ini

Pembinaan Sekolah Hamil - Kerja Gila Kerajaan UMNO BN

Cadangan sekolah hamil hina wanita

Saranan pembinaan sekolah hamil peringkat kebangsaan akan menyebabkan gejala zina dan pergaulan bebas semakin berleluasa, kata ketua Srikandi PKR, Siti Aishah Shaik Ismail.

Beliau berkata, idea atau cadangan itu tidak masuk akal dan menghina generasi muda khususnya wanita.

"Saya tidak menolak bahawa remaja-remaja ini harus diberi peluang kedua tetapi dalam bentuk pencegahan dan bukannya satu bentuk habuan yang akhirnya akan mengakibatkan ia menjadi semakin sukar dibendung.

"Kita mahukan satu generasi yang lebih baik kerana mereka merupakan generasi yang akan mewarisi masa depan, namun dengan keluarnya idea dan pendekatan ini saya merasakan ia sesuatu yang cukup dikesali," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Baru-baru ini Ketua Puteri Umno Malaysia Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin menyarankan supaya kerajaan membina sekolah pelajar hamil peringkat kebangsaan yang sebelum ini diutarakan oleh Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Ali Rustam.

Siti Aishah berkata, isunya ialah pembendungan dan pencegahan pergaulan bebas yang akan membawa kemudaratan.

Katanya, ia bukan memikirkan mahu menhabiskan wang rakyat untuk sesuatu yang tidak langsung membantu.

Menurutnya, jika benar kerajaan mahu membantu generasi ini maka pencegahan dan peranan institusi agama itu harus diperhebatkan bukan berdiam diri dan akhirnya ia tidak membawa apa-apa. Membina bangunan bertingkat dan juga prasarana seperti itu bukan jawapan yang tepat.

"Sudah berapa banyak rumah-rumah perlindungan diwujudkan dan badan-badan khas seperti Jabatan Kebajikan Masyarakat dan juga badan-badan bukan kerajaan (NGO) ditubuhkan untuk menangani masalah ini namun masih menemui jalan buntu.

"Jadi saya rasakan bahawa pembinaan sekolah hamil bukan jawapannya melainkan gerak kerja dan tanggungjawab yang perlu dilakukan oleh kerajaan sendiri," katanya.

Benar-benar gila. Allah memerintahkan mereka yang berzina direjam. UMNO mengubahnya, menggalakkan pula perzinaan dengan cara membinakan sekolah hamil untuk remaja yang telah berzina.

Kegagalan membendung gejala sosial hasil daripada budaya hedonisma yang disemarakkan oleh kerajaan UMNO BN disamping mengenepikan hukum Islam menjadikan pemimpin UMNO BN mendengar cadangan iblis supaya dibina sekolah hamil. Kesalahan di atas kesalahan. Ini akibat wujudnya pemimpin yang hanya Islam pada namanya tetapi ingkar pada amalan dan hakikatnya, yang tak membaca Al-Quran, yang jahil murakkab, yang tak pegang kepada nilai-nilai agama di dalam pemerintahan.

Dan ia alamat UMNO BN bakal menerima pukulan maut Allah s.w.t. tidak lama lagi. Percayalah! -GB

PAS DAKWA PEMUDA UMNO LEMBAB

Ekoran kempen bagi memastikan hak pengguna jalanraya mendapat pembelaan, PAS dan PR Perak misalnya telah melaksanakan bantuan memberikan bantuan guman kepada pengguna jalanraya yang di saman "ekor" dalam operasi yang dianggap sebagai untuk mencari wang dengan menekan penguna jalanraya khasnya rakyat.

Ekoran dari kempen tersebut, kerajaan telah mula mengendur dengan cuba menilai semula kes saman ekor. Dalam untuk mencari satu publisiti murahan, pemuda umno cuba menjadi juara dengan turut menyertai kempen dan hanya kedengaran selepas Pakatan mula mempersoalkan tindakan kerajaan. Ini seperti cuba menangguk di air keruh dari apa yang di jelaskan oleh Datuk Mahfuz Omar.

Beliau seterusnya mendakwa bahawa pemuda Umno berkempen hanya setelah PAS dan PR menyuarakan isu tersebut sejak sebulan lalu dan menyatakan bahawa tindakan pemuda Umno begitu lembab dan berkepentingan politik hanya untuk meraih simpati rakyat, padahal PAS telah memulakannya sebulan lalu lagi.Mungkin menyedari bahawa kempen ini berkesan , maka pemuda umno yang kekurangan idea mula melihat ianya sebagai satu isu yang harus diketengahkan walau pun meniru idea Pakatan Rakyat yang kehadapan dalam membantu rakyat.

Ramai yang terkejut dengan kes saman ekor, ekoran ada mangsa yang dikenakan saman ekor sehingga rm3000 ke rm 5000 walau didapati bahawa had kelajuan yang di lepasi ketika memandu boleh dimaafkan dan di pertimbangkan.

Ekoran isu tersebut, Datuk Mahfuz menjelaskan bahawa Pakatan Rakyat khasnya PAS akan meneruskan kempen dan tidak akan bekerjasama dengan kempen dari pemuda Umno.Ekoran pengguna jalanraya yang tidak mampu untuk menghidupkan cukai jalanraya kerana terlalu banyak beban kewangan yang perlu di bayar, ramai penguna jalanraya tidak memperbahrui cukai jalan dan menurut beliau lagi tindakan ini memberikan kesan yang nyata kepada pendapatan kerajaan sendiri.


GAMBAR DAN PETIKAN DI BAWAH DARI M'KINI


"Saya difahamkan oleh peguam, insurans masih boleh diperbaharui walaupun tanpa cukai jalan," kata beliau yang juga pengerusi Kempen anti-Saman Ekor (KASE).

"Kenapa kerajaan jadi agensi penolak rezeki sedangkan pihak swasta mendapat wang daripada rakyat," soalnya.

Mahfuz berkata demikian dalam satu sidang media selepas menyerahkan memorandum membantah saman jenis itu kepada Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha di Putrajaya pagi ini.

Presiden Iran nyaris mautPresiden Iran, Mahmoud Ahmadinejad terselamat dalam satu serangan bom dekat konvoi kenderaannya semasa beliau melawat bandar Hamadan semalam.

Sumber-sumber menyatakan konvoi tersebut menjadi sasaran kerana terdapat kenderaan yang membawa Mahmoud dari sebuah lapangan menuju ke sebuah kompleks sukan untuk menyampaikan ucapan.

Beberapa orang cedera dan seorang suspek telah ditahan.

“Siasatan masih dilakukan untuk mengetahui siapakah yang menjadi dalang,” kata satu sumber.

Mahmoud kemudiannya tampil di siaran langsung televisyen Iran dalam keadaan sihat dan tidak bercakap mengenai serangan tersebut.

Selaku pemimpin popular dan tegas, Mahmoud didakwa mempunyai musuh di kalangan puak konservatif dan reformis di Iran selain dari luar negara.

Stesen televisyen Al-Arabiya melaporkan, seorang penyerang telah melontar sebiji bom ke arah konvoi sebelum dia ditahan.

Bom berkenaan dikatakan mengenai sebuah kereta yang membawa wartawan dan kakitangan Presiden. Sehingga kini, tiada pihak mengaku bertanggungjawab.

Pada Isnin lalu, semasa memberi ucapan pada satu seminar ekspatriat Iran di Teheran, Mahmoud menyatakan bahawa beliau yakin akan menjadi sasaran pembunuhan yang dirancang oleh Israel.

Kabinet pimpinan Mahmoud kini berdepan keperitan ekonomi ekoran sekatan baru antarabangsa yang dikenakan kerana keengganan Iran menghentikan program kuasa nuklearnya. – Reuters

'Road-Map' Untuk Kembali Memerintah

http://buletinonline.net/images/stories/berita30/CONVAR1980.jpgBESUT – Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu sudah menyiapkan ‘Road-Map’ untuk kembali memerintah negeri Terengganu selepas pilihanraya umum ke-13 akan datang

Dua pimpinan tertinggi PAS Terengganu, Timbalan Pesuruhjaya, Haji Mohd Abdul Wahid Endut dan Setiausaha Perhubungan, Haji Yahaya berkata demikian dalam sidang media bersama yang diadakan di Felda Tenang, Hulu Besut, disini, Rabu 4 Ogos.

Haji Wahid berkata, tahap persiapan jentera PAS memuaskan setelah Badan Perhubungan PAS Terengganu menamatkan pusingan pertama lawatan kepimpinan PAS negeri Terengganu ke semua 32 kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) diseluruh Terengganu,

“AlhamduliLlah, hari ini adalah hari penghabisan, (siri) lawatan kita (pimpinan PAS) ke 32 DUN, (yang bermula) di DUN Kota Putra di (Parlimen) Besut, dan berakhir juga di Besut (iaitu) di DUN Hulu Besut,

(Gambar Fail - Wahid bertemu dengan orang ramai dalam salah satu [rogram truun ke DUN)

“kita berpuashati (tahap persediaan) jentera kita (PAS) telah pun digerakkan ke arah mempersiapkan (memperkemaskan) lagi jentera,

”dalam mengahadapi pilihanraya akan datang ini, kita mampu menunjukkan sesuatu yang lebih mantap diseluruh negeri Terengganu,”ujarnya.

Menurutnya, PAS Terengganu memberikan tumpuan kepada semua 32 kawasan Dewan Undangan Negeri dan 8 Parlimen bagi menghadapi pilihanraya yang akan diadakan tidak lama lagi.

Katanya jentera PAS di peringkat DUN telah digerakkan dan diarahkan untuk membuka dan menggerakkan bilik-bilik gerakan.

"Kita sudah pastikan mereka (Jentera DUN) menggerakkan jentera, mengaktifkan bilik-bilik gerakan dan men pemilihlaksanakan tugas (yang menjadi rutin) biasa, teramasuk pendaftaran pemilih,"kata Haji Wahid

Mengulas perkara yang sama, Haji Yahaya Ali berkata program pendaftaran pemilih adalah menjadi agenda utama yang digerakkan melalui bilik gerakan.

Beliau menambah, program lawatan ke DUN-DUN telah memberi peluang komunikasi dua hala diantara pemimpin dengan jentera dibawah, melalui program-program dailog yang di agendakan pada setiap lawatan.

Oleh itu, menurut Haji Yahaya program susulan akan diatur secepat mungkin bagi mempertingkatkan kekuatan DUN dengan memperbaiki beberapa 'skema' menurut ukuran dan rumusan yang didapati selepas lawatan yang berakhir hari ini.

"Yang penting kita membuat rumusan keseluruah DUN yang kita lawati, bagi DUN yang kuat, kita akan memperkuatkannya lagi, DUN-DUN yang pada ukuran kita ada kekuatan tetapi ada ruang untuk diperbaiki, kita akan mempertingkatkan kekuatan mereka,"jelas Yahaya.

Justeru, menurut Haji Yahaya, satu 'Road Map' telah telah dirangka bagi memastikan semua jentera terus bergerak sehingga saat pilihanraya akan datang.

"Road Map telah kita tentukan termasuk (membangunkan) manifesto dan sedng diambil perjalanan, berusaha menggerakkan semua lajnah-lajnah (dan) portfolio-portfolio yang kita bentuk, (agar) semua dalam keadaan yang siap sedia dalam mengahdapi pilihanraya ini (ke-13),"ujarnya.

Menurutnya 'Road-Map' menuju kemenangan akan di perturunkan keperinkat bawahan, DUN dan cawangan-cawangan. -BO

Kezaliman Polis : PDRM Dikutuk Sehingga Akhir Zaman

Suaram, GMI Kutuk Tindakan Ganas Polis Tahan Peserta Anti ISA

Suara Rakyat Malaysia (Suaram) mengutuk sekeras-kerasnya tindakan ganas polis terhadap perhimpunan aman lampu lilin anti-Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang diadakan serentak di Selangor, Pulau Pinang, Perak, Kedah, Kelantan, Negeri Sembilan, Johor, Sabah dan Sarawak.

Perhimpunan yang dianjurkan oleh Suaram dan Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) itu bertujuan menunjukkan bantahan rakyat terhadap ISA yang telah dikuatkuasakan sejak 1 Ogos 1960.

Sejumlah 38 peserta telah ditahan semasa perhimpunan termasuk Pengerusi GMI, Syed Ibrahim Syed Noh, Penyelaras Suaram, Nalini Elumalai, Ong Jing Cheng, Ahli Sekretariat, Kohila, Ahli Sekretariat Pulau Pinang, Choo Chon Kai dan Pengarah Suaram, S Arutchelvan.

Menurut Suaram dalam satu kenyataan Isnin lalu, walaupun jumlah ini jauh lebih rendah daripada jumlah tangkapan tahun lalu di mana 589 peserta termasuk remaja bawah umur ditangkap, tetapi penahanan kali ini tidak perlu langsung kerana ia adalah satu perhimpunan aman.

"Anggota polis di Petaling Jaya, Pulau Pinang dan Kelantan jauh lebih angkuh dan ganas dibandingkan dengan negeri lain.

"Walaupun polis menunjukkan belang mereka di negeri lain, tetapi juaranya sudah tentu Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Arjunaidi Mohamed. Beliau bukan sahaja angkuh tetapi amat tidak profesional mengendalikan orang ramai.

"Beliau tidak memberikan masa mencukupi untuk orang ramai bersurai, lebih tepat lagi beliau tidak tahu bagaimana untuk menyuraikan himpunan dengan aman. Tambahan pula, anggotanya bertindak kasar semasa membuat tangkapan. Tindakan polis amat jelas langsung tidak mempedulikan hak asasi manusia, walaupun dengan kehadiran ahli Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) dan Badan Peguam," tegas Suaram.

Menurut Suaram tangkapan itu adalah satu bentuk penyalahgunaan kuasa oleh jentera kerajaan Umno-BN dan kegagalan melindungi dan menegakkan hak asasi yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

"Kami amat terkejut dan terganggu dengan pelanggaran undang-undang tanpa menghiraukan implikasinya.

"Kita mendesak polis menghormati kebebasan berhimpun yang termaktub di dalam Artikel 10 Perlembagaan Persekutuan. Kami mendesak Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan meminta maaf kepada peserta himpunan yang dikasari.

"KPN perlu bertanggungawab terhadap kesemua penahanan yang dibuat dan beliau patut berasa malu kerana mengubah institusi kepolisian negara kepada satu badan yang yang tiada integriti dan tidak profesional," ujar badan itu lagi.

Suaram berkata kewujudan ISA telah menjejaskan nama baik Malaysia di dalam dan luar negara dan ini menyebabkan kerajaan Umno-BN bercadang membuat kepada ISA.

Namun kerajaan tidak ada niat untuk memansuhkan senjata politik ini tetapi hanya mempropogandakan pindaan, bukannya pemansuhan.

Pindaan ini hanya berbentuk kosmetik dan tidak akan merubah apa-apa elemen penindasan yang ada sekarang tegas Suaram.

"Bagi meraikan 50 tahun penubuhan ISA, kami mencabar Perdana Menteri Najib Razak memansuhkan ISA serta-merta. Suaram dan GMI tidak akan bertolak ansur berkenaan isu penahanan tanpa bicara.

"Semua akta yang membenarkan atau menjurus kepada penindasan dan penyeksaan individu tidak patut berada di dalam statut dan patut dimansuhkan segera. Kita ingin mengingatkan kerajaan Umno-BN sekali lagi bahawa kita tidak akan berdiam diri selagi akta drakonian ISA dimansuhkan," kata kenyataan itu.

Suaram turut mendesak pemansuhan semua akta yang membenarkan penahanan tanpa bicara yang mencabul hak asasi manusia.

Suaram juga mendesak kerajaan bertindak terhadap isu yang telah lama dibangkitkan termasuk:

1) Penubuhan satu badan untuk memantau tindakan polis seperti cadangan Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis (IPCMC) yang dicadangkan oleh Suruhanjaya DiRaja Polis.
2) Pemansuhan undang-undang seperti Seksyen 27 Akta Polis yang menafikan hak bersuasa, hak berekspresi dan hak untuk berhimpun. -SK

Polis akan membayar harga yang mahal dengan tindakan zalim dan kejam mereka ke atas rakyat.

Mereka bakal kehilangan kerajaan yang mereka dokong apabila rakyat akan menggantikan UMNO BN kepada pihak yang mampu merubah PDRM supaya beradab dan berkelakuan adil dan saksama tatkala menjalankan tugas.

Perlakuan buruk itu akan mengundang hal yang buruk juga dimana kezaliman mereka akan terus menjadi kutukan rakyat sehingga ke akhir zaman. -GB

Tuan Ibrahim Tegaskan Isu UMNO Mahu Bersatu Dengan PAS Bagi Elak Perpecahan Melayu, Terbukti Mereka Bermimpi Sebenarnya !

KUANTAN, 5 Ogos - Apalah guna perpaduan jika ia dibuat berdasarkan kepada bangsa dan bukannya agama Islam itu sendiri. Demikianlah sebahagian daripada ucapan Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man (foto), Naib Presiden PAS dan selaku Pesuruhjaya PAS Pahang dalam ceramahnya di Markas PAS Felda Bukit Kuantan malam tadi. "UMNO mahu mengajak PAS bersatu atas nama Melayu.

Jika mereka jujur kenapa tidak mengajak sekali PKR?. Dalam PKR kita ada ramai orang Melayu, Malah Anwar, Wan Azizah, Syed Hussin Ali dan lain-lainya semuanya Melayu. Kenapa hanya PAS yang dipelawa bergabung untuk bersatu kuatkan orang Melayu",
kata beliau. "Saya agak hairan bila pemimpin UMNO mengatakan orang Melayu berpecah jika PAS dan UMNO tidak bersatu.

Soalnya, siapa yang berpecah?. Perbezaan fahaman politik adalah perkara biasa yang berlaku, itu bukan berpecah tapi memang ada yang sokong UMNO, sokong PKR, sokong PAS dan sebagainya. Begitu juga dengan anak-anak kita. Apakah kita akan kata berpecah jika anak kita satu ada di Johor, satu di Kuala Lumpur, Satu ada di Kuantan?. Apakah kita kata keluarga tidak bersatu?. UMNO kata Melayu berpecah, sedangkan dalam UMNO sendiri wujud perpecahan.

Di Trengganu misalnya, bekas MB Idris Jusoh itu sendiri pun tidak dapat untuk bersatu dengan MB Mat Said. Maka apatah lagi untuk bersatu dengan parti lain. Pemimpin UMNO berpimpi sebenarnya dalam isu perpaduan yang sering mereka canang-canangkan sekarang ini"
, tambah beliau lagi.


Antara pimpinan Pakatan Rakyat yang hadir. Turut kelihatan ialah
Tn.Hj Zahari (Ketua Cabang PKR Paya Besar) dan Sdr. Asri (PAS)


Dato' Tuan Ibrahim turut menegaskan bahawa sepatutnya UMNO itu dibubarkan kerana mereka adalah parti yang pernah diharamkan. Bahkan UMNO sudah sesat jauh dalam arus perjuangan yang mereka laung-laungkan, maka sudah semestinya mereka kembali kepada Islam seperti yang diperjuangkan oleh PAS sekarang ini.

"Bergabung dan bersatu perlulah atas nama Islam dan bukannya Melayu. Jika bersatu atas nama Melayu, apa akan jadi jika Cina pula bersatu atas nama Cina, India pula bersatu atas nama India maka akhirnya kucar-kacir negara kita ini",
katanya.

"Maka eloklah UMNO bersama PAS atas nama Islam, jika mereka benar-benar jujur dan ikhlas untuk mewujudkan perpaduan Melayu. Semua yang mereka lakukan ini hanyalah sati provokasi politik dalam usaha untuk menarik kembali sokongan orang Melayu terhadap parti itu sebenarnya. Dalam masa yang sama mereka mahu memecah belah keutuhan Pakatan Rakyat itu sendiri. Inilah agenda UMNO BN yang memang sudah diketahui sejak dulu lagi", tambah Dato' Tuan Ibrahim lagi.

[Turut berceramah malam tadi ialah blogger cucumatkilau. Beliau antara lain banyak menyentuh tentang beberapa penipuan dan penyelewengan yang dilakukan oleh Kerajaan Negeri Pahang pimpinan UMNO BN terhadap rakyat terutamanya masyarakat peneroka Felda. Hujan renyai-renyai tidak membuatkan orang ramai berganjak malah terus bersemangat untuk mendengar.

Difahamkan, pengurusan Felda di kawasan berkenaan telah mengatur lawatan ke luar kawasan selepas mengetahui ceramah berkenaan diadakan di situ. Mereka ternyata gusar dengan agenda perubahan yang dibawa oleh pimpinan Pakatan Rakyat. Apapun, orang ramai tetap berpuas hati dengan program malam tadi biarpun hujan mula turun agak lebat sekitar jam 11.30 malam. Teruskan perjuangan untuk membawa perubahan kepada masyarakat peneroka Felda dulu, kini dan selamanya. Salam perjuangan buat semua !!]. -Pahang Daily

JIM lancar Program Rayuan Ramadhan

KUALA LUMPUR, 5 Ogos: Pada tahun ini, Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia (JIM) sekali lagi melaksanakan Program Rayuan Ramadhan yang telah masuk tahun ke-12 sejak inisiatif itu dilancarkan pada tahun 1999.

Pengarah program, Tuan Yaacob Tuan Sof berkata, program itu menaja berbuka puasa dan sedekah kepada mereka yang lebih memerlukan.

[Gambar: Tuan Yaacob (tengah) bersama AJK Rayuan Ramadhan.]

“Pada tahun lepas (1430H/2009), JIM telah berjaya memperolehi sumbangan melebihi RM170,000 daripada rakyat Malaysia.

“Kami ingin merakamkan ucapan penghargaan dan terima kasih kepada seluruh penyumbang yang sama-sama membantu menjayakan program ini,’ ujarnya dalam satu kenyataan, semalam.

Katanya, sumbangan berkenaan telah diagihkan kepada rakyat di 14 buah negara iaitu Palestin, Mindanao, Indonesia, Vietnam, Kemboja, Selatan Thailand, Sri Lanka, Afghanistan, Bangladesh, Iraq, Rohingya, Turkestan Timur, Baluchistan dan juga di Malaysia melalui dua institusi iaitu Hidayah Centre, sebuah Pusat Sokongan Saudara Baru dan Raudhatus Sakinah iaitu Pusat Bimbingan Remaja Puteri untuk berbuka puasa bagi 35,000 orang.

Pada tahun ini, ujarnya JIM menyasarkan kutipan sumbangan RM500,000 untuk menaja 100,000 orang umat Islam yang kurang bernasib baik untuk berbuka puasa di 14 buah negara.

“Melalui testimoni yang kami terima, penerima amat-amat bersyukur dengan sumbangan yang mereka terima pada tahun-tahun yang lepas dan mengharapkan ianya akan berterusan pada tahun ini dan seterusnya.

“Kami menyeru agar semua rakyat Malaysia untuk turut serta dalam program yang kami jalankan ini dengan menyumbang mengikut kemampuan masing-masing,” ujarnya.

Menurutnya, sumbangan secara berkelompok juga boleh diusahakan melalui institusi seperti masjid dan surau, rakan-rakan sepejabat, persatuan-persatuan dan sebagainya.

Beliau juga ingin mencadangkan agar sedikit sumbangan mingguan yang diterima oleh masjid setiap hari Jumaat disalurkan kepada program itu.

Katanya lagi, sumbangan juga boleh dibuat melalui transaksi atau bank in kepada akaun “PERTUBUHAN JAMAAH ISLAH MALAYSIA” di Bank Islam Malaysia Berhad, nombor akaun: 1211 3010 00 5797 atau di Bank Mualamat Malaysia Berhad, nombor akaun: 1403 0000 391 713.

Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut, sila hubungi Sekretariat Program Rayuan Ramadhan 1431H JIM di talian 03-4108 9669 atau 03-4105 3159 atau sms 019-369 6650 melalui emel ramadhan-qurban@jim.org.my. atau layari www.rayuan-ramadhan.jim.org.my. -Hrkh

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .