Ikuti Blog ini

RM 408.6 Juta Bukan Royaltihttp://buletinonline.net/images/berita15/royaltibohong.jpgKuala Terengganu – Rakyat diharap tidak terpedaya dengan penyerahan ‘replika cek’ berjumlah RM408 juta oleh Timbalan Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Razak kepada Menteri Besar yang dikatakan sebagai ‘tambahan atau baki royalti’ tahun 2007 dan 2008 pada Sabtu lalu.


Sebaliknya, baki tersebut bukan pembayaran royalti sebenarnya tetapi ia adalah baki wang terimaan ‘dana khas’ dari kerajaan persekutuan yang belum dilunaskan sebelum ini, bagi tahun 2007 dan 2008.

“Ia bukan royalti, royalti belum diselesaikan lagi, ada dalam lembaran akaun, kerajaan persekutuan melalui dana khas hanya menyerahkan 78% sahaja sebelum ini,”kata Bendahari PAS Terengganu Mohd Abdul Wahid Endut semalam.

Beliau berkata pembayaran royalti sebagaimana yang termaktub dalam undang-undang adalah bayaran secara terus dari Petronas ke dalam akaun kerajaan negeri Terengganu.

Sehubungan dengan itu Parti Keadilan Rakyat (PKR) meragui kesahihan cek bernilai RM408 juta yang diserahkan oleh Najib Razak kepada Ahmad Said itu.

Ketua Angkatan Muda Keadilan PKR negeri Terengganu, Fariz Musa berkata penyerahan cek yang dikatakan sebagai pembayaran wang royalti petroleum merupakan satu ‘gimik’ politik menjelang pilihanraya kecil parlimen Kuala Terengganu.

“Ia hanya satu ‘gimik’, propaganda politik murahan UMNO dan Barisan Nasional untuk mengelirukan rakyat dan pengundi menjelang pilihanraya kecil Kuala Terengganu,

“Kenyataan untuk menyerahkan kembali bayaran royalti dibuat oleh Perdana Menteri enam bulan yang lalu, sehingga bulan lalu MB kata duit royalti (akan diterima) mungkin bulan Mac depan,

“menjelang pilihanraya kecil, tiba-tiba pembayaran tersebut diserahkan,”kata beliau ketika dihubungi semalam.

Menurut beliau taktik kotor UMNO, mengumpan rakyat dengan wang menjelang pilihanraya menunjukkan UMNO bukan lagi sebuah parti yang mempunyai kekuatan politik.

Manakala Pengerusi Penaja Parti Tindakan Demokatik Ng Chai Hing menyifatkan penyerahan wang sebanyak RM408 juta adalah cubaan UMNO dan Barisan Nasional untuk menarik perhatian pengundi menjelang pilihanraya kecil parlimen Kuala Terengganu.

Beliau berkata pembayaran royalti petroleum yang sebenarnya haruslah mengikut prosedur undang-undang sebagaimana perjanjian yang dibuat dibawah akta petroleum tahun 1974.

“Ia gimik politik, cuba meraih publisiti untuk menarik perhatian pengundi menjelang pilihanraya kecil kuala Terengganu, bukan pembayaran royalti sebanar,”katanya


AMK akan gempur habis-habisan PRK Kuala Terengganu


KUALA LUMPUR, 15 Dis - Angkatan Muda KeADILan (AMK) akan mengadakan gerak gempur menyeluruh di Kuala Terengganu sebagaimana dilakukan ketika menghadapi pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Permatang Pauh dahulu bagi memastikan kemenangan calon Pakatan Rakyat.

Ketua AMK, Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata pihaknya telah pun menghubungi Ketua Pemuda PAS Terengganu dan akan mengadakan mesyuarat pemuda Pakatan Rakyat pada 17 Disember ini sebagai persiapan menghadapi pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu.

Menurut Shamsul antara yang akan di bincangkan nanti ialah penubuhan bilik gerakan, pengagihan dan atur cara ceramah, membantu semakan daftar pengundi dan pelbagi lagi tugas yang membabitkan kempen pilihan raya.

AMK akan pastikan gelombang kemenangan Permatang Pauh pada 26 Ogos lalu turut melanda P36 Kuala Terengganu ini, katanya.

AMK akan menggabungkan seluruh AMK negeri-negeri untuk sama-sama turun berkampung di Kuala Terengganu untuk membantu dan bekerjasama erat dengan Dewan Pemuda PAS Terengganu bagi memastikan kemenangan Pakatan Rakyat, katanya.

Kemenangan ini amat bermakna kepada Pakatan Rakyat justeru gerak gempur pemuda harus berjalan dengan baik dan berkesan di semua pelusuk di kawan Parlimen Kuala Terengganu, katanya.

Kata Shamsul jentera pemuda Pakatan Rakyat juga akan memastikan tidak terdapat kemasukan pengundi hantu pada sebelum atau pada hari membuang undi pada 17 Januari nanti.


Bush kena lontar kasut semasa lawatan di Iraq
BAGHDAD: Kunjungan Presiden George W. Bush semalam sepatutnya menjadi lawatan terakhir ke Iraq sebelum meninggalkan White House bulan depan.

Beliau tidak menerima "cenderamata penghargaan" daripada rakyat Iraq, sebaliknya menerima balingan kasut ketika mengadakan sidang media bersama Perdana Menteri Iraq, Nouri al-Maliki.

Seorang wartawan Iraq melemparkan dua kasut terhadap Bush tetapi tidak menepati sasaran kerana beliau sempat mengelak balingan.

Kasut itu kemudian mengenai dinding belakang.

Nouri bagaimanapun cuba menyelamatkan Bush walapun balingan itu tidak mengena.

"Ini ciuman perpisahan untuk anda, anda anjing!" jerit wartawan berkenaan dalam bahasa Arab.

Dia kemudian dikenali sebagai Muntadar al-Zeidi iaitu koresponden bagi saluran televisyen Iraq, Al-Baghdadia yang berpangkalan di Kaherah, Mesir.

Kemudian Bush bergurau: "Ia (kasut) bersaiz 10."

Kunjungan itu diadakan 37 hari sebelum Bush meninggalkan White House.

Bush akan digantikan Barack Obama pada 20 Januari ini.

Bush menggerakkan tindakan ketenteraan ke atas Iraq pada 2003 dalam usaha menggulingkan Saddam Hussein.

Ketika Saddam digulingkan, pentadbiran Bush disanjung tinggi.

"Perang belum berakhir lagi," kata Bush sambil menambah, perang itu akan mencapai kemenangan kelak.

Selepas itu Bush berlepas ke Afghanistan yang turut diserang Amerika Syarikat atas nama peperangan ke atas pengganas pada tahun 2001.


Mukhriz membantu PAS di KT
 Nampaknya Mukhriz anak lelaki Mahathir anak lelaki Kutty telah menbantu calon PAS dalam PRK Kuala Trengganu. Syabas Mukhriz, begitulah anak jantan yang berani melawan tokey kuat lena...

KUALA TERENGGANU - Situated in the middle of Kuala Terengganu town, Kampung Cina, the area with the highest concentration of Chinese in the Parliamentary constituency, may decide which party wins the seat.

And Datuk Mukhriz Mahathir's recent remarks about abolishing vernacular schools appears to be turning into a major issue that could swing the voters there who are traditional Barisan Nasional (BN) supporters away from from the ruling coalition.

The DAP has already promised to send national party leaders to campaign for the Pakatan Rakyat candidate with the aim to attract the Chinese voters' attention to national issues affecting the community.


Pengundi Cina di Kampung Cina merupakan 10 % daripada keseluruhan jumlah pengundi KT yang berjumlah sekitar 80,000 orang. Dengan kenyatan Mukhriz yang ingin memansuhkan sekolah Cina, maka ini umpama menuang petrol kebara api yang baru nak menyala. bila petrol menyambar sah UMNO akan terbakar. Calon UMNO akan berputih mata, seputih mata bapa Sharibuu yang inginkan pembelaan yang sepatutnya untuk kematian Altantuya..

Oleh itu kita berseru kepada puak-puak Melayu dok tunggu apa lagi. Jangan bagi undi kepada parti yang akan kalah. Hangpa pun tau UMNO akan kalah di KT. Oleh itu jangan membuang undi yang begitu berharga itu. Mengundi parti yang akan kalah adalah satu pembaziran. Umpama ada duit dok pi beli rokok yang merosakkan. samalah juga seperti mengundi UMNO yang pemimpinnya rosak akidah. Islam Hadari bawaan Pak Dolah pemimpin UMNO yang rosak akidah.

Oleh itu hamba berpesan...

Undi yang berharga jangan di siakan..
Mengundi UMNO jangan ada dalam fikiran..
Parti rosak akhlak dan moral jangan di pedulikan..
Pangkahlah bulan penuh demi masa depan..

Janganlah jadi cicak yang meniup api ketika Namrud membakar Nabi Ibrahim. Api tak bertambah marak dengan tiupan sicicak, tetapi sebaliknya si cicak yang dimurkai Allah. Nauzubillah.,..."

PENGUNDI CINA TETAP JADI KEUTAMAAN: PAS

Ng Chai Heng , Pengerusi DAP Terengganu.

Pengerusi Jentera Pilihanraya Kecil Pas Kuala Terengganu, Datuk Haji Wan Mutalib Embong berkata, Pas tidak akan mengabaikan masyarakat Cina di daerah Kuala Terengganu yang selama ini banyak menyumbang ke arah kerjasama dengan pihak mereka.

“Di sini (Kuala Terengganu) kita ada DAP dan Pakatan Rakyat (PR) yang mempunyai anggota berbilang kaum di mana boleh memastikan matlamat kita tercapai untuk membela rakyat dapat dilaksanakan,” katanya lagi.

Beliau optimis dengan kerjasama bersama DAP dan PKR, calon Pas yang akan bertanding di Kuala Terengganu nanti akan memperoleh kemenangan. Malah, ketika mengulas lanjut, beliau yakin pihaknya akan terus mendekati masyarakat itu lebih-lebih lagi pilihanraya kecil ini berbeza dengan pilihanraya umum.

“Dalam pilihanraya kecil ini kita rasa lebih bebas kerana ia melibatkan kerusi Parlimen,” katanya.

Berdasarkan unjuran keputusan pilihanraya umum lalu di kawasan Parlimen Kuala Terengganu, beliau tidak menolak kemungkinan pilihan raya kecil kali ini bakal berlangsung sengit memandangkan landskap politik telah jauh berubah.

Menurutnya, masih banyak kekurangan yang dibiarkan oleh pihak kerajaan pusat dan negeri ke atas penduduk Terengganu terutamanya kadar kemiskinan yang masih tinggi. Malah, kemudahan asas yang di bandaraya itu juga masih jauh terkebelakang yang menunjukkan kegagalan kerajaan Barisan Nasional (BN).

“Sebagai langkah menjamin kemenangan, kita ada mekanisme tersendiri untuk memastikan kemenangan milik kita nanti, dan kita ada kelab penyokong,” katanya lagi.Dr. Asri: Pemilihan PM perlu libatkan rakyat

PETALING JAYA: Bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin yang kini bercuti sabatikal di United Kingdom berpendapat sudah sampai masanya pemilihan Perdana Menteri dibuat dengan melibatkan setiap individu rakyat.

"Mungkin sudah sampai masanya untuk rakyat Malaysia memikirkan kaedah pemilihan Perdana Menteri negara ini dengan cara yang membabitkan setiap individu rakyat.

"Sistem yang digunapakai di Amerika, mungkin boleh difikirkan disamping beberapa pengubahsuaian berdasarkan kepada keperluan negara ini," kata beliau melalui emel yang dikirimkan baru-baru ini.

Kelebihan pemilihan terbuka, menurut Dr Asri, yang seperti di atas ini boleh dilihat kepada beberapa perkara berikut:


i. Pemilihan seperti itu akan benar-benar mewakili keredhaan majoriti rakyat.


ii.Cara pemilihan yang sebegini, dengan diberi peluang yang adil bagi setiap calon akan menghasilkan tokoh kepimpinan yang lebih berkarisma, berkemampuan dan telus.


iii.Kewibawaan atau kesetiaan rakyat untuk taat kepada sesiapa yang dipilih menjadi Perdana Menteri lebih nyata disebabkan setiap warga diberi peluang yang sama dalam pemilihan.


iv.Cabaran atau ugutan penentang Perdana Menteri yang dipilih tidak boleh menggugat kewibawaan seseorang Perdana Menteri kerana dia benar-benar dipilih oleh majoriti rakyat.


v.Mereka yang tidak berwibawa atau bermasalah akan bimbang untuk menawarkan diri dalam pemilihan yang terbuka seperti itu.


vi.Kesedaran umat Islam tentang perpaduan dan ukhuwwah islamiyyah demi survival mereka akan meningkat.


Namun, jelas Dr Asri, cadangan ini jika hendak dilaksanakan hendaklah benar-benar dihalusi agar lebih mendekati maksud sistem syura yang dinyatakan oleh Islam.

"Penegakan akhlak Islamiyyah dalam pemilihan calon dan kempen hendaklah dijadikan asas yang membawa kepada keharmonian pemilihan," kata beliau.
PRK P 36 :Taktik Awal UMNO Sudah Dibaca…


Penggunaan dakwat kekal hanya akan menghalang mereka dari mengundi lebih dari sekali. Olih itu ianya tidak bolih dilaksanakan dalam PRK ini nanti kerana penggunaannya hanya mengundang padah pada UMNO.

Penggunaan dakwat kekal hanya akan menghalang mereka dari mengundi lebih dari sekali. Olih itu ianya tidak bolih dilaksanakan dalam PRK ini nanti kerana penggunaannya hanya mengundang padah pada UMNO.

PRK P 36 :Taktik Awal UMNO Sudah Dibaca…


Ketika mengumumkan tarik pilihanraya kecil P 36, Kuala Terengganu, Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wan Ahmad Wan Omar antara lain menyebut bahawa dakwat tidak mudah padam di jari pengundi, seperti yang pernah dijanjikan akan diamalkan oleh SPR, tidak akan dilaksanakan dalam pilihanraya ini.

Gambaran awal bagaimana SPR akan berusaha menentukan keputusan PRK nanti.Taktik sebegini mudah dibaca.

Nampak sangat SPR berbelit dalam memberi alasan ini kerana semasa PRU dulu, SPR menggunakan alasan bahawa ada pihak menyeludup dakwat tersebut tetapi kali ini, tidak mudah padam di jari pengundi pula dijadikan alasan.

Yang bolih kita jangkakan dengan keputusan tidak menggunakan dakwat kekal ini ialah adanya unsur unsur pengundi yang mengundi lebih dari sekali dalam PRK nanti.Daftar undi yang bakal digunakan kelihatan seperti telah dibersihkan tetapi dengan ketiadaan dakwat kekal ini, kelibat “hantu tempatan” kemungkinan masih ada.

UMNO dan SPR cukup tahu bagaimana kecilnya perbezaan undi yang bakal diperolehi olih calon yang bertanding dan sekiranya pengundian diadakan secara bersih dan adil, ada kemungkinan calon mereka akan tewas walaupun dengan majoriti yang kecil.

Untuk itu, mengujudkan “hantu hantu tempatan” adalah pilihan yang bagus bagi mereka kerana hantu hantu tempatan ini telah terbukti berkesan di Besut pada dua PRU yang lalu.Istilah hantu hantu tempatan merujuk kepada pengundi pengundi tempatan yang disusun dalam daftar undi untuk membolihkan mereka mengundi lebih dari sekali.

Penggunaan dakwat kekal hanya akan menghalang mereka dari mengundi lebih dari sekali. Olih itu ianya tidak bolih dilaksanakan dalam PRK ini nanti kerana penggunaannya hanya mengundang padah pada UMNO.

SPR, sebagai kuda tunggangan UMNO sekali lagi digunakan untuk memaksimakan usaha mereka untuk memenangi PRK nanti.Inilah taktik yang cukup mudah dibaca bakal digunakan dalam PRK P 36 nanti.

Selain itu,sebagai langkah tambahan, SPR juga telah mewartakan 1,035 pengundi pos.Di sinilah bagaimana kita bolih melihat UMNO menerusi SPR menggunakan undi pos sebagai “card” mereka yang terakhir untuk memenangi PRK nanti.Undi pos pasti akan dimanupulasikan untuk memberi kelebihan kepada calon BN/UMNO seperti PRU lalu.Ini merupakan taktik UMNO untuk menang.

Sehubungan dengan itu, petugas petugas PRK PR akan berdepan dengan tugas berat untuk mengenalpasti hantu hantu tempatan ini nanti tetapi paling tidak senarai daftar undi perlu diteliti sehalus halusnya dan dengan menggunakan kaedah perbandingan antara daftar undi yang dibekalkan dengan daftar undi yang disediakan di laman web SPR.Culaan ini amatlah penting kerana sikap UMNO yang licik memerlukan usaha dan gerakkerja yang lcik juga di pihak PR.

Mafrel, sekali lagi digunakan oleh SPR dan UMNO untuk menutupi taktik licik mereka.Kehadiaran Mafrel hanyalah sebagai tunggul kayu semata mata dan akan digunakan olih SPR untuk menunjukkan adanya keadilan dalam PRK nanti.Untuk itu,Mafrel disarankan agar tidak berada di pusat mengundi pada hari mengundi kerana kehadiran mereka hanyalah menyemakkan sahaja.”
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .