Ikuti Blog ini

Fonomena Ust. Azhar Idrus di Masjid As-Salam
Chandran: Penentang Hukum Hudud Adalah Golongan Jahil

Hudud dianggap ‘produk’ mulia

KUALA TERENGGANU – Pengerusi Dewan Himpunan Penyokong Pas Terengganu, Dr B Chandran menganggap DAP, MCA dan Gerakan yang menentang pelaksanaan hukum hudud sebagai jahil.

Menurutnya, mereka berbuat demikian bukan kerana sengaja, sebaliknya tidak mendapat penjelasan sewajarnya dan ditakut-takutkan dengan kenyataan pihak tertentu yang berkepentingan, sehingga hudud digambarkan sebagai hukum yang zalim.

Beliau berkata, perkara sedemikian pernah berlaku kepada beliau sendiri apabila gambaran-gambaran negatif diceritakan pihak tertentu sehingga pendapatnya serupa dengan orang bukan Islam lain yang menentang hukum itu.

“Mereka bukan mahu menentang kerana sengaja tetapi kerana jahil, apabila mereka tahu, tiada masalah. Itu yang saya nampak dan tidak boleh sesekali marahkan mereka. Orang bukan Islam langsung tidak belajar mengenai hudud.

“Dahulu pun saya begitu, dengar macam-macam seperti hukuman potong tangan dan potong kaki tetapi apabila mula belajar, saya melihat hudud tiada kecacatan,”
katanya kepada Sinar Harian ketika dihubungi, di sini.

Mengulas lanjut, penolakan orang bukan Islam terutama parti politik adalah kerana mereka sangsi jika pelaksanaan hudud kelak akan memaksa mereka untuk menutup operasi premis penjualan arak.

Beliau berkata, mereka yang mengaitkan perkara itu akan berasa tidak selesa sedangkan bagi sesetengah pihak terutama orang bukan Islam, arak adalah salah satu keperluan dalam budaya mereka.

“Bagi saya, orang bukan Islam nampak apabila hukum hudud ini dilaksanakan, mereka dipaksa tutup premis arak. Itu adalah hukum jenayah Islam dan mereka tidak faham. Kalau kita katakan DAP, secara keseluruhannya parti itu mewakili orang Cina dan ada yang menjalankan perniagaan arak, sebab itu mereka membantah,” katanya.

Sehubungan itu, beliau meminta orang Islam memberi penjelasan sebenarnya mengenai hudud dan tidak sesekali memberi gambaran salah, selain mengetepikan fahaman politik.

Menurutnya, orang Islam terutama tokoh-tokoh Islam adalah ‘jurujual’ terbaik untuk menjelaskan mengenai perkara itu sambil menyifatkan hudud sebagai ‘produk mulia’ yang diturunkan Tuhan.

Bagaimanapun, B Chandran berkata, realiti yang dilihatnya ketika ini, ‘produk’ itu tidak akan mendapat sambutan sekiranya ‘jurujual’ tidak mampu mempromosikannya dengan kaedah terbaik kepada pengguna.

“Hudud adalah daripada Tuhan dan ia adalah produk yang mulia. Anda ada produk yang baik tetapi tidak guna juga jika ada jurujual yang tidak baik. Kalau kita tengok orang putih (Inggeris), sekalipun produk mereka tidak baik tetapi jurujualnya baik, mereka berjaya menarik pelanggan,” katanya.


Kota Bahru – Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat melihat negara ini lebih baik menerima hudud daripada melaksanakan hukuman mati mandatori yang menyebabkan kehilangan nyawa.


Menurutnya, hukuman gantung sampai mati menyebabkan keluarga merana, hilang tempat berlindung sedangkan hukum hudud, qisas dan takzir tidak sedemikian.


“Lebih baik terima hudud daripada hukuman mati mandatori, kenapa kita nak takut dengan hudud?


“Kita orang politik hanya nak masukkan enakmen hudud dalam senarai hukum mahkamah syariah Negeri Kelantan untuk diguna pakai hakim,” katanya.


Beliau yang juga Menteri Besar Kelantan berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Negeri Kelantan di Dataran Wawasan, di sini semalam.


Katanya, bila berlaku kes, hakim menentukan ada prima facie atau sebaliknya dan kalau ada, ia boleh dijalankan dengan masing-masing boleh menggunakan khidmat peguam.


Mengenai perbezaan pendapat dengan Pengerusi DAP, Karpal Singh mengenai hasrat Pas melaksanakan hudud, Nik Abdul Aziz berkata, sepatutnya tidak timbul lagi masalah mengenainya.


“Saya hormati dia sebagai orang lama berkecimpung dalam bidang perundangan, tidak timbul masalah balah (berselisih pendapat) saya dengan dia.


“Apa yang penting sekarang ini ialah memahami hasrat sebenar Pas untuk melaksanakannya di Kelantan dan orang Islam sendiri kena faham bahawa hudud ini bukan kerja Pas, ia ‘sama jadi’ dengan al-Quran,” katanya.


Ketika diminta mengulas mengenai kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin yang turut menyokong hudud, beliau berkata, itu yang sebaiknya kerana umat Islam perlu lebih rapat.


“Alhamdulillah, kita nak makin rapat macam tu, mana boleh kita orang Islam nak tolak hukum Islam,” katanya. -SH

Transkrip buktikan Guan Eng tak fitnah Johor

Transkrip wawancara radio Perbadanan Penyiaran Australia (ABC) dengan Lim Guan Eng membuktikan bahawa ketua menteri Pulau Pinang itu tidak membuat sebarang ulasan berhubung rekod keselamatan di Johor, seperti yang didakwa oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Pejabat Lim hari ini menyediakan pautan ke transkrip rasmi temuduga yang dijalankan oleh wartawan ABC, Cameron Wilson bagi program ehwal semasa Connect Asia bagi menyangkal dakwaan Muhyiddin itu.

bernama logoTranskrip itu dihantar bersama-sama dengan surat menuntut permohonan maaf daripada Bernama, yang memetik Muhyiddin mengkritik Lim dalam laporannya 23 September lalu yang berjudul "Lim Guan Eng tidak sepatutnya sabotaj negeri lain - Muhyiddin".

"Semasa wawancara itu, Lim tidak menyebut mengenai Johor. Lim membincangkan tentang perjanjian pemohon suaka, pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan mengenai Pulau Pinang.

"Beliau tidak pernah menyebut Johor atau membuat sebarang rujukan mengenai keadaan di negeri-negeri lain di Malaysia semasa temuduga dengan Radio Australia," kata setiausaha akhbar Lim, Wong Kim Fei.

Dalam surat yang ditujukan kepada Ketua Pengarang Bernama Datuk Yong Soo Heong, Wong berkata artikel agensi berita nasional itu adalah 'berita palsu, dusta dan penuh dengan pembohongan' sehingga menyebabkan Lim dibidas oleh pemimpin Umno.
Pada artikel 23 September lalu, Lim didakwa oleh agensi berita nasional itu sebagai berkata bahawa Johor adalah sebuah negeri yang tidak selamat berbanding Pulau Pinang dan kemungkinan seseorang diculik adalah tinggi.

Oleh itu, Lim menenutut permohonan maaf tanpa syarat dan sekiranya Bernama gagal berbuat demikian, pihaknya akan mengambil tindakan undang-undang.

Radio Australia adalah milik Australian Broadcasting Corporation dan menyiarkan perkhidmatan dalam talian serta radio antarabangsa yang disiarkan dalam lapan bahasa dengan tumpuan khususnya di Asia dan Pasifik. -M'kini

PAS selesai 80 peratus persiapan pilihan raya

GOMBAK, 26 Sept: PAS telah mempersiapkan kira-kira 80 peratus keperluan untuk menghadapi pilihan raya umum akan datang, kata Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS (JPP), Dr Hatta Ramli (gambar).

"Kita juga telah membuat count down (kiraan masa) kalau-kalau parlimen dibubarkan 11 November ini," kata beliau dalam wawancara khas dengan Harakahdaily.

Anggota Parlimen Kuala Krai itu diwawancara semasa majlis aidil fitri penduduk Kuala Krai di perantauan yang diadakan di pusat khidmat Parlimen Gombak Sabtu lepas.

Turut serta di majlis itu sebagai tuan rumah adalah semua Adun dalam kawasan Parlimen Kuala Krai, Kelantan.


Sabah, Sarawak dan Selangor selesai 100%
Menurut Dr Hatta, Pakatan Rakyat juga telah menyelesaikan 80 peratus perundingan pembahagian kerusi di kalangan parti dalam Pakatan iaitu PAS, PKR dan DAP.

"Kuasa untuk runding kerusi ini bukan tangjawab JPP tetapi sehingga kini kita telah selesaikan 80 peratus perundingannya.

"Hatta di Sabah, Sarawak dan Selangor kita telah selesai 100 peratus," kata Dr Hatta yang juga anggota Parlimen Kuala Krai.

PAS, katanya, akan bertanding beberapa kerusi di Sarawak dalam pilihan raya ini berbanding hanya satu kerusi dalam pilihan raya umum lepas.

Pada asasnya, kata beliau, Pakatan telah meletakkan kerusi yang ditandingi dalam pilihan raya ke 12 lalu sebagai asas pembahagian kerusi.

"Namun Pakatan juga membenarkan kita berunding untuk kerusi-kerusi tertentu dan pertukaran kerusi mengikut kesesuaian...ini yang sedang berjalan," kata beliau.


Sasaran 60 kerusi

Dr Hatta juga memaklumkan, JPP telah menyahut cabaran Presiden PAS untuk memenangi 60 kerusi parlimen dalam pilihan raya umum ke 13 ini.

Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang sebelum ini memaklumkan, PAS mensasarkan 60 kerusi untuk menang dalam pilihan raya umum akan datang.

Ia telah disasarkan oleh PAS melalui projek Roadmap to Putrajaya yang telah diluluskan oleh PAS Pusat.

Untuk melaksanakan sasaran ini, PAS telah memberikan fokus khas bagi 60 kerusi yang disasarkan untuk menang itu.

"Kita telah memberikan tumpuan secara individu setiap kerusi dan memberikan fokus khas bagi setiap kerusi berkenaan," katanya.

Beliau yakin, setiap kerusi yang disasarkan mempunyai keperluan dan masalah tersendiri dan pihak pusat akan memberikan bantuan mengikut keperluan itu.

"Kita mengenal pasti, antara masalah besar adalah ketidaksampaian maklumat ke peringkat akar umbi pengundi kita. Jadi kita akan memberikan tumpuan dalam aspek ini," katanya.

Dr Hatta juga sangat berharap bantuan dari Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) bagi mendekati pengundi bukan Islam.

"Kita berharap peranan DHPP untuk mendekati bukan Islam kerana menjadi taktik BN untuk menakut-nakutkan golongan ini," kata beliau.


Tuntutan Bersih 2.0


Dalam pertemuan itu, Dr Hatta juga berkata, pihaknya tidak menolak Bersih 3.0 akan diadakan jika kerajaan BN gagal menunaikan lapan tuntutan Bersih2.0

"Kita akan pastikan paling tidak lapan tuntutan Bersih 2.0 akan diterima di samping merunding lain-lain perkara.
(Dr Hatta bergambar dengan para Adun di Kuala Krai yang menjadi tuan rumah bersama beliau di samping para tetamu)

"Jika lapan tuntutan asas ini pun tidak dapat diterima kerajaan, ia (Bersih 3.0) mungkin jadi," katanya.

Dr Hatta juga berkata, antara tuntutan paling asas dalam Bersih 3.0 adalah penggunaan dakwat kekal untuk mengelakkan pengundian berganda dalam pilihan raya.

"Ia paling mudah untuk dilaksanakan dan jauh lebih murah dan mudah berbanding biometrik. Kalau ia tidak dapat dilaksanakan juga, saya tidak tahulah apa kedudukan kerajaan yang ada sekarang ini," kata beliau.


Persytiharan 16 September

JPP juga, katanya, menyambut baik perisytiharan yang dibuat Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak 16 September lalu.

"Cuma kira harap, ia dilaksanakan dan ganti kepada ISA misalnya hendaklah lebih baik bukan semakin teruk.

"Di samping itu, kita berharap kerajaan juga mengkaji beberapa undang-undang drakonian lagi iaitu Akta Mesin Cetak, Akta Rahsia Rasmi (OSA) dan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU). Kesemua undang-undang perlu dikaji kerana ia tidak diperlukan lagi," kata Dr Hatta, bekas pensyarah perubatan UKM itu.


Di mana bertanding?

Ketika ditanya, beliau akan bertanding di mana dalam pilihan raya umum ke 13 ini, Dr Hatta berkata, ia terserah kepada parti untuk menetapkannya.

"Sebagai ahli parti, bertanding atau tidak, di mana tempatnya, ia terserah sepenuhnya kepada parti, bukan hak kita," kata beliau.

Dr Hatta tinggal di Gombak, Selangor tetapi bertanding di kawasan parlimen Kuala Krai Kelantan dan menang dalam pilihan raya umum 2008 lalu. -Hrkh

50 DALIL PR DIPERLUKAN DI SELANGOR


Setelah 1 penggal ditadbir oleh Pakatan Rakyat, rakyat Selangor kini semakin hidup di dalam kesejahteraan setelah sejak merdeka semakin lama semakin terhakis hak rakyat tidak kira apa jua bangsa.

1. Kerajaan Pakatan Rakyat sangat peka tentang keadaan ekonomi dunia dengan tidak mengadakan perbelanjaan penuh berhemah dan tidak boros.
2. Kerajaan Negeri Selangor semakin kaya dengan perolehan yang meningkat dan jika diberikan peluang lagi negeri Selangor pasti lebih maju dan kaya.

3. Kerajaan Negeri Selangor telah berjaya menyelesaikan projek-projek perumahan seperti projek TALAM terbengkalai yang selama ini telah bertahun lamanya.
4. Negeri maju seperti Selangor memerlukan lebih banyak penempatan dan kerajaan negeri memperkenalkan projek perumahan mampu milik sesuai dengan pendapatan sekeluarga.

5. Penyelesaian kepada projek hasil negeri seperti pasir telah diselesaikan dengan penubuhan syarikat anak negeri yang lebih mementingkan keuntungan negeri berbanding peribadi.
6. Pembekalan air bersih yang dinikmati oleh semua golongan masyarakat tidak kira yang memilih PR atau sebaliknya.

7. Kebebasan berniaga dengan adanya UPTOWN disetiap daerah dan bandar untuk peniaga-peniaga kecil.
8. Projek-projek negeri diberikan berpandukan kompetensi dan bukan kroni sahaja.
9. Memberikan kebebasan hak bersuara kepada semua NGO, Parti dan Individu dengan tidak mengenakan apa juga tindakan dan tekanan sehingga tertubuhnya GAPS yang memberikan teguran membina.
10.Kerajaan PR memberikan peluang kepada generasi baru bergembleng tenaga memajukan negeri Selangor dengan memilih ADUN dan Ahli Majlis baru.

11.Memberikan peluang golongan muda berkecimpung di dalam apa juga program kerajaan bagi mempertingkatkan keupayaan ekonomi negeri.
12.Memberikan bermacam-macam insentif kepada pelajar yang mencapai keputusan cemerlang.
13.Memberikan insentif kepada golongan warga emas yang tidak mampu berkerja.
14.Memberikan tempat-tempat perniagaan yang boleh disertai oleh peniaga-peniaga baru di dalam bidang keusahawanan.

15.Memberikan modal perniagaan kepada usahawan yang mahu berkecimpung di dalam perniagaan dengan memberikan geran pinjaman usahawan.
16.Memberikan kemudahan pembayaran cukai seperti pusat pembayaran dan tempoh yang berpadanan kepada semua pihak.
17.Mempertingkatkan kualiti kemudahan awam seperti jalan raya.
18.Membasmi kegiatan rahsuah sehingga membawa perasuah ke muka pengadilan untuk diadili dengan penuh keadilan.

19.Membasmi kegiatan rahsuah di dalam pemberian projek dengan menyingkirkan pegawai-pegawai yang memberikan masalah di dalam pejabat kerajaan negeri.
20.Menyalaraskan sistem pembasmian rahsuah kepada ejensi-ejensi kerajaan negeri dengan menyiasat pegawai-pegawai yang menyeleweng.
21.Mempertingkatkan kualiti kehidupan dengan memberikan kebebasan beragama walaupun disalah guna oleh sesetengah golongan pelampau agama.

22.Mengadakan akhbar Selangor untuk setiap rakyat mengetahui perkembangan negeri dengan telus.
23.Mengelakkan pembaziran dan meningkatkan simpanan negeri.
24.Program pengurusan projek bergantung kepada keperluan rakyat dan bukan keperluan individu.
25.Menyeleraskan sistem khidmat masyarakat ke seluruh daerah untuk YB berkhidmat dengan cemerlang.
26.Menggugurkan YB yang gagal berkhidmat dengan cemerlang dan merehatkan mereka berdasarkan keperluan.

27.Penyiasatan secara terperinci kepada keperluan belanjawan YB agar tidak berlaku penyelewengan.
29.Menjaga keperluan rakyat berbilang bangsa atau masyarakat majmuk.
30.Mengadakan program muhibah kepada semua bangsa dan agama.
31.Menjaga dan mendaulatkan sistem Beraja Sultan Selangor dengan mengadakan perbincangan dan bukan penentangan.

32.Meletakkan keperluan rakyat berbanding keperluan peribadi.
33.Menyelesaikan permasalahan politik dipentas dewan rakyat tanpa perbalahan.
34.Menyelesaikan permasalahan agama dengan kuasa Sultan Selangor tanpa berlaku pemberontakan dan penentangan.
35.Menyelesaikan permasalahan bangsa dengan menghimpunkan semua bangsa di dalam satu wadah perjuangan rakyat.
36.Memberikan kenaikan elaun kepada guru-guru sekolah negeri demi melahirkan generasi yang akan memimpin negeri.

37.Menyeimbangkan kuasa pentadbiran pada semua kaum dan agama.
38.Melahirkan pemimpian berkalibar dan berkualiti dan berkhidmat untuk raykat.
39.Menjadikan suasana lebih aman dan makmur untuk semua orang menetap di negeri Selangor.
40.Memastikan setiap bekalan makanan dan minuman untuk semua rakyat mencukupi.
41.Memberikan keadilan kepada mahkamah mengadili kes-kes jenayah tidak kira melibatkan pihak berkuasa atau individu tanpa memilih bulu.

42.Memastikan rakyat dinegeri Selangor mencukupi dari segala aspek kehidupan.
44.Pemilihan barisan pentadbiran yang adil tanpa memilih bulu.
45.Gabungan mantap kuasa rakyat daripada parti berbilang bangsa dan agama.
46.Meneruskan agenda pembangunan material dan moral
47.Mengaktifkan pertubuhan dan komuniti untuk membantu di dalam projek pembangunan kampung.
48.Mengaktifkan komuniti masyarakat untuk pembangunan penduduk bandar.
49.Melatih rakyat untuk membuang sifat perkauman
50.Penerimaan sistem perundangan Islam untuk semua agama dan bangsa.

TAHNIAH KEPADA KERAJAAN NEGERI SELANGOR DI DALAM MERAKYATKAN EKONOMI SELANGOR! Nantikan 50 Tuntutan Untuk Penggal Hadapan.

Kami doakan kerajaan PR SEMAKIN MATANG mentadbir negeri PALING MAJU DI MALAYSIA!

SALAM KEJAYAAN…

kl-today

Umno mengaku parti Islam tapi takut hudud

KUALA LUMPUR, 26 Sept: Dari perspektif dan sudut Islam harus diingatkan bahawa adalah menjadi kewajipan seluruh umat Islam yang diberikan kuasa oleh Allah SWT untuk melaksanakan hukum Allah di muka bumi ini.

Berikut adalah ingatan daripada Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man yang kini berada di luar negara dalam satu kenyataan esklusifnya kepada Harakahdaily sebagai mengulas kontroversi pelaksanaan hukum hudud yang hangat diperdebatkan kini.

Cabaran mantan perdana Tun Dr Mahathir Mohamad kepada PAS dan khususnya Mursyidul Am, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, kata Tuan Ibrahim seolah-olah menunjukkan Umno, yang pernah satu waktu dulu mendakwa sendiri sebagai parti Islam ketiga terbesar di dunia, memiliki kebebasan penuh daripada tanggungjawab untuk melaksanakan hukum Allah.

“Mencabar PAS melaksanakan hukum Allah ini seolah-olah Umno tidak wajib melaksanakannya sedangkan mereka pernah mendakwa Umno sebagai parti Islam ketiga terbesar di dunia.

"Umno yang diberi mandat memerintah negara selama 54 tahun, saya nasihatkan agar jangan merasa bebas lepas dari tanggungjawab melaksanakan hukum Allah ini sehinggakan kelihatan langsung tidak berusaha agar hukum Allah ini dapat dilaksanakan,” tegur Tuan Ibrahim yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang.

Sebagaimana kontroversi Mat Indera dan kenyataan Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu mengenai sejarah pra-kemerdekaan yang diperbesarkan oleh media pro Umno, Tuan Ibrahim berkata beliau optimis bahawa kontroversi hudud yang sengaja diperbesarkan akan menyebabkan ramai yang mempunyai sangka buruk kepada hukum hudud akan pergi memahami hudud secara mendalam daripada menakuti hukum hudud semata-mata tidak tahu.

“Manusia sifatnya takut pada benda yang dia tidak tahu. Selepas tahu dan faham, mereka tidak akan takut lagi. Seperti kebolehan kerajaan Pakatan Rakyat untuk memerintah, sebelum cuba, rakyat sangsi dan takut, selepas cuba rakyat berasa selesa dan bahkan, kini rakyat melihat Pakatan Rakyat mampu mentadbir negara,” terang beliau.

Kenyataan Tuan Ibrahim dilihat senada dengan Mursyidul Am PAS, yang terdahulunya menyifatkan golongan yang takut kepada hukum hudud sama seperti manusia yang takut kepada ‘hantu’.

“Banyak orang takut Negara Islam. Usahkan hudud malah takut kepada Negara Islam. Orang takut kepada Negara Islam ini macam takut ke ‘hantu’. Orang yang takut kepada hantu itu tidak tahu pun bagaimana hantu tetapi takut kepada hantu.

“Hudud Islam pun begitu juga, takut kepada hudud. Kenapa takut hudud, tidak tahu. Melayu, India, Cina sama,” jelasnya dalam satu majlis di Kuala Terengganu dua hari lepas.

Manakala, Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu pula menyifatkan tindakan Umno menyerang PAS dengan isu hudud ibarat "keris makan tuan".

Ia kerana, sejak isu itu dibangkitkan dan pelbagai percanggahan pandangan antara pemimpin Umno menyebabkan parti komponen BN mula meragui pendirian Umno.

"Mungkin pemimpin tertinggi Umno fikir isu hudud boleh kuatkan kembali perpaduan BN.

"Tiba-tiba keris makan tuan apabila MCA dan Gerakan mengugut mahu keluar BN kerana isu hudud," katanya.

Bagi Mohamad, isu hudud membuktikan Umno tidak pernah belajar dari sejarah.

"Sejak berpuluh-puluh tahun terutama selepas PAS kembali memerintah Kelantan pada tahun 1990, Umno mempermain-mainkan isu hudud untuk menakut-nakutkan orang bukan Islam kepada PAS.

"Tiba-tiba hari ini, Umno yang ditolak oleh majoriti pengundi bukan Islam. Lebih buruk lagi, parti-parti di dalam BN pula berbalah sesama sendiri kerana hudud," katanya. -Hrkh

Hudud dan Kelantan


NONESelepas melawat Kelantan dan memberi taklimat kepada Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat, semalam serta mendengar sentimen daripada akar umbi, saya kini boleh meluahkan perkara berikut; yang masyarakat di luar Kelantan tidak boleh menghargai.

Saya akui bahawa apa yang saya lihat dan dengar semasa lawatan singkat itu telah mengubah perspektif saya mengenai isu berkenaan.

1. Hudud adalah tuntutan/hasrat rakyat Kelantan. Tok Guru berada di bawah tekanan dan saya fikir mereka sanggup mengadakan referendum atau pungutan suara bagi tujuan itu.

Berdasarkan sentimen ini, pemimpin Umno di Kelantan mengutuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak kerana menolak hukum hudud yang secara tidak langsung membawa makna Umno boleh gulung tikar di negeri itu.

2. Seminar yang dianjurkan itu bukanlah sesuatu yang baru, saya pernah menjadi ahli panel untuk acara Hari Hudud pada tahun-tahun sebelumnya. Ini adalah program tahunan walaupun sebelum Pakatan diwujudkan.

Bagaimanapun bagi tahun ini, media-media milik Umno telah memutar-belitkan isu itu atas sebab-sebab yang jelas: pilihan raya dan berharap ia dapat mengkucar-kacirkan Pakatan. Sebelum ini, Umno langsung tidak mempedulikan Hari Hudud.

NONE3. Tetapi saya berpendapat Najib membuat langkah yang salah. Dengan menolak pelaksanaan hukum hudud, beliau berfikiran bahawa boleh mendapatkan sokongan dan undi masyarakat bukan Islam.

Tetapi Tok Guru bukan bodoh. Mereka mempunyai laman facebook sendiri dan berdasrkan yang diterima, PAS yakin bahawa Umno kini tergugat atau terdedah di kawasan Melayu/Islam. Berdasarkan sambutan di Facebook, tidak ada jaminan bahawa mereka akan mendapat undi bukan Islam. DAP juga membuat kesilapan di sini.

4. Tok Guru telah menyatakan dengan jelas: hudud adalah hanya untuk Kelantan sahaja dan untuk orang bukan Islam. Jadi apa masalah?

Saya telah berkata bahawa dari segi perlembagaan negara, ini tidak ada masalah. Masalahnya adalah dengan pengerusi DAP Karpal Singh dan parti itu yang yang berpegang pada keputusan mahkamah yang hakim itu sendiri - Tun Salleh Abas - mendakwa berlaku kesilapan.

azlanDan juga, apa yang DAP perkatakan bukan sahaja merupakan satu pandangan yang hanya betul. Ia hanya pendapat. Tidak ada kebenaran mutlak dalam hal ini.

Perkara yang paling penting untuk difahami adalah bahawa perlembagaan tidak melarang pemakaian undang-undang Islam. Malah Najib sendiri mengakui perkara itu sudah ada dalam sistem sekarang. Kini, PAS boleh berkata kepada PM: lakukannya.

5. Najib seolah-olah mengulangi apa yang saya katakan selama ini; bahawa unsur-unsur hudud sudah ada dalam sistem di negara ini.

Persoalannya jika demikian, mengapa menentang PAS berhubung isu itu? Umno sepatutnya membantu dan bukannya menjadi halangan. Atas alasan itu, saya katakan Umno berada dalam bahaya kehilangan undi orang Melayu beragama Islam dalam usaha mereka merayu mendapatkan sokongan masyarakat bukan Islam.

malay and english newspaper report on hudud 231208Dan masyarakat bukan Islam tidak semestinya mempercayai apa yang dilaporkan oleh media mereka setakat ini. Cuba perhatikan apa yang PAS akan lakukan mulai hari ini berhubung isu berkenaan.

6. Tidak timbul persoalan mengubah dasar Pakatan, seperti yang didakwa oleh Ketua Menteri Pulau Pinang, LimGuan Eng yang juga adalah setiausaha agung DAP.

Hukum hudud adalah hanya untuk Kelantan dan untuk umat Islam. Malah di Kedah, PAS mempunyai dasar yang berbeza. Menteri Besar Datuk Seri Azizan Razak tegas berkata hukum hudud tidak akan dilaksanakan di negeri pimpinan PAS itu.

Nampaknya DAP cuba membuktikan bahawa mereka mendahului MCA dan Gerakan dalam usaha menentang hudud. Mereka terlepas pandang hakikat bahawa Nik Aziz hanya mendengar dan bertindak mengikut sentimen akar umbi di negeri itu.

hududYang DAP lihat dari perspektif ini - sama seperti Umno, MCA dan Gerakan - mengambil pendekatan tidak demokratik. Mereka menolak hudud walaupun ia tuntutan orang ramai dan permintaan seumpama itu dibenarkan oleh perlembagaan.

Di Kelantan, PAS dengan yakin mengisytiharkan bahawa mandat untuk memerintah termasuk mandat untuk melaksanakan hudud. Jadi, pada dasarnya, ini adalah mengenai menghormati permintaan ramai dan bukannya semata-mata melaksanakan hukum hudud atau mengkhianati rakan-rakan Pakatan.

Kita harus ingat bahawa permintaan hudud di Kelantan dilakukan melalui saluran demokrasi. Ini adalah apa yang Umno, DAP, MCA dan Gerakan perlu sentiasa ingat.

azlan7. Saya bersetuju dengan Tok Guru bahawa tiada perubahan dalam sistem atau di dalam polisi. Ia hanya melakukan sesuatu yang boleh didapati dalam kerangka sistem sedia ada . Tetapi sudah tentu beliau menyedari bahawa ini hanya boleh menjadi kenyataan dengan kerjasama dari Umno.

Akta Mahkamah Syariah yang akan mengekang kuasa mahkamah syariah selama ini perlu dimansuhkan dan juga bagi membolehkan agensi-agensi persekutuan seperti polis dan sebagainya menjalankan tugas mereka di sisi undang-undang.

Jika Umno menolak melakukan ini, maka PAS boleh mencanangkan perkara ini ke seluruh negara bagi mendedahkan tembelang sebenar Umno. Selama ini, Umno telah melakukan pelbagai perkara untuk membuktikan bahawa mereka adalah pembela dan pejuang Islam yang sebenar. Antara contohnya, seperti serbuan gereja di Selangor, isu kepala lembu dan sebagainya.

NONEApabila Najib menolak hukum hudud, beliau sebenarnya telah merosakkan semua kerja keras parti dan ahli-ahli Umno lakukan selama ini.

8. Saya fikir PAS bersedia bertarung pada pilihan raya umum akan datang tanpa DAP. Mereka masih mempunyai PKR dan Dewan Phimpun Penyokong PAS (DHPP) mereka sendiri.

Saya tidak pasti jika DAP, MCA dan Gerakan benar-benar mewakili masyarakat bukan Islam. Masalah dengan parti-parti Cina adalah kerana mereka berfikiran hudud tidak boleh diterima meskipun perlembagaan tidak menyatakan demikian.

NONEGolongan berkecuali atau atas pagar di kalangan masyarakat bukan Islam saya fikir adalah rasional, mereka tidak bimbang, khususnya selepas Tok Guru memberi jaminan bahawa hukum hudud akan hanya dilaksanakan di Kelantan dan untuk umat Islam sahaja.

9. Umat Islam liberal? Undang-undang adalah jelas. Malah, sekarang pun, mereka tertakluk kepada undang-undang Islam. Mereka tidak mempunyai hak untuk memilih apa undang-undang.

Perlembagaan negara telah menyatakan dengan jelas bahawa di bawah Artikel 8 (5) bahawa hak sama-rata tidak boleh diguna-pakai. Sebagai contoh, jika orang Islam yang mempunyai hubungan seks dengan persetujuan orang bukan Islam, maka dia akan menghadapi tindakan manakala rakan bukan Islam akan terlepas dan dibebaskan.

nik aziz and anwar selangor anti fitnah tour10. Nik Aziz berkata, beliau ingin cuba melaksanakan hukum hudud di Kelantan sekarang kerana majoriti umat Islam di negeri itu telah memberikannya mandat. Negeri-negeri lain, katanya, hanya perlu menunggu dan melihat bagaimana Kelantan melakukannya. Jika ia 'baik' dan berjaya, mereka boleh melakukan perkara yang sama.

11. NGO seperti kumpulan pendesak Melayu, PERKASA, Pembela Islam dan yang lain perlu menyokong Kelantan dalam isu ini. Jika tidak, mereka menghadapi risiko dilabel sebagai boneka atau barua Umno semata-mata.

NONEPakar perlembagaan Prof Dr Abdul Aziz Bari adalah pensyarah di UIAM.

HUDUD: Keris UMNO Menikam Tuannya

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu menyifatkan tindakan Umno menyerang PAS dengan isu hudud ibarat “keris makan tuan” apabila menerima tentangan daripada parti komponen perikatan itu.

Mohamad mendakwa sejak isu itu muncul semula minggu lalu, pelbagai percanggahan pandangan antara pemimpin Umno turut diketengahkan, menyebabkan parti komponen BN mula meragui pendirian Umno.

“Mungkin pemimpin tertinggi Umno fikir isu hudud boleh kuatkan kembali perpaduan BN.

“Tiba-tiba keris makan tuan apabila MCA dan Gerakan mengugut mahu keluar BN kerana isu hudud,” kata beliau dipetik Harakahdaily hari ini.

Mohamad berkata isu hudud membuktikan Umno tidak pernah belajar daripada sejarah.

“Sejak berpuluh-puluh tahun terutama selepas PAS kembali memerintah Kelantan pada 1990, Umno mempermain-mainkan isu hudud untuk menakut-nakutkan orang bukan Islam kepada PAS.

“Tiba-tiba hari ini, Umno yang ditolak oleh majoriti pengundi bukan Islam,” kata beliau sambil menambah, “lebih buruk lagi, parti-parti di dalam BN pula berbalah sesama sendiri kerana hudud.


Kelmarin, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek serta pemimpin-pemimpin parti berkenaan sepatutnya sudah mengetahui pendirian Umno berhubung hukum hudud dan ia tidak perlu dijadikan isu.

Muhyiddin berkata pendirian Umno adalah sama seperti dahulu dan perkara itu sepatutnya tidak berbangkit di kalangan parti komponen Barisan Nasional (BN) kerana ia berbeza dengan PAS.

“Isu yang disebutkan oleh Chua tak berbangkit. Jangan timbul syak wasangka dalam pemikiran masyarakat Cina dan lain-lain termasuk masyarakat Islam tentang perkara itu.

“Bagi saya, pendirian yang kita ambil itu bukan baru tetapi sejak beberapa kepimpinan sebelum ini,” katanya mengulas kenyataan Dr Chua bahawa MCA akan keluar daripada BN jika Umno melaksanakan hukum Hudud.

Sehubungan itu tegas Mohamad, PAS tidaklah terdesak untuk menggunakan isu hudud dengan harapan isu interpretasinya terhadap sejarah akan tenggelam ketika Umno dan BN semakin berbalah sesama sendiri.

“Umno dan BN semakin berbalah sesama sendiri kerana tindakan mendakwa saya.

“Bukan setakat kenyataan kenyataan Naib Presiden MCA sahaja yang memberikan gambaran kerajaan (Datuk Seri) Najib (Tun Razak) tidak cerdik kerana pendakwaan tersebut, malah beberapa tokoh Umno sendiri menemui dan menghubungi saya secara peribadi menyatakan rasa tidak setuju terhadap serangan-serangan seperti histeria semata-mata kerana interpretasi sejarah,”
kata beliau.

Semalam, Naib Presiden MCA Gan Ping Sieu berkata, tindakan mendakwa Mohamad boleh memberi negatif tanggapan terhadap kerajaan.Mohamad seterusnya berkata, walaupun kenyataan Tun Dr Mahathir Mohamad cuba memberikan gambaran yang negatif terhadapnya, “tetapi orang melihat kenyataan bekas Perdana Menteri mendedahkan sifat tidak cerdik kerajaan Najib kerana pendakwaan itu.” -TMI

Gambar Kuliah Magrib Ustaz Azhar Idrus - Puchong Perdana

Kuliah Magrib di Masjid As-Salam Puchong Perdana pada hari Ahad 25 Sept 2011.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .