Ikuti Blog ini

Revolusi Mesir: Husam Cadangkan Selamatkan Segera Rakyat Kelantan / Malaysia Di Mesir

Kota Bharu, Kelantan , 2 Februari 2011 - Kerajaan negeri Kelantan yang prihatin akan kebajikan rakyat kelantan di negara Mesir yang sedang bergolak telah menghantar bantuan segera kepada warga kelantan yang khasnya terdiri dari pelajar, pekerja di Mesir.

Seorang wakil Kerajaan negeri Kelantan telah berlepas ke Mesir untuk menyampaikan bantuan tersebut.bantuan adalah berupa kewangan untuk membeli makanan dan keperluan asas semasa berlakunya revolusi di Mesir pada masa sekarang.

MB Kelantan, Tuan Guru Dato Bentara Setia Nik Abdul Aziz, TMB, Dato Mohammad Yaakob dan Exco Kebajikan dan YB Dato Haji Husam Musa selaku Exco Kebajikan dan Perancangan Ekonomi Negeri berada di lapangan terbang antarabangsa Sultan Ismail Petra, Kota Bharu untuk mengiringi wakil kerajaan negeri kelantan ke Mesir dengan menaiki penerbangan ehsan Air Asia ke Mesir pada jham 3 petang, hari rabu, 2 Februari

YB Dato Haji Husam Musa mencadangkan kepada kerajaan malaysia agar warga Kelantan dan Malaysia segera dipindahkan ke negara jiran mesir seketika sebelum pulang ke tanah air jika tiada penerbangan antarabangsa dari Kaherah ke Malaysia. -kelatetoday


Kelantan Hantar RM120,000 Bantu Pelajarnya Di Mesir

KOTA BARU: Kelantan hari ini menghantar wang tunai RM120,000 menerusi misi kemanusiaan Mercy Malaysia ke Mesir bagi membantu 1,281 pelajar negeri itu yang terperangkap di sana.

Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata bantuan itu yang dibawa bekas Pengerusi Kelab Pelajar Mesir selaku wakil kerajaan Zulkifli Yaakob bertujuan membantu pelajar Kelantan membeli bekalan makanan.

"Bantuan itu untuk pelajar Kelantan yang dikatakan tidak cukup bekalan makanan dan dijangka tiba di Kaherah esok," katanya kepada pemberita, di sini hari ini.

"Saya juga harap rakyat Malaysia dapat dibawa pulang dengan selamat dan seberapa segara berikutan keadaan kian meruncing," kata Nik Abdul Aziz yang turut meminta Presiden Mesir Hosni Mobarak tunduk kepada tuntutan rakyat negaranya agar berundur bagi memulihkan keadaan. BERNAMA

JOM KITA TURUN BERDEMO BERAMAI-RAMAI JUMAAT INI

بسم الله الرحمن الرحيم

Kes harga barang dan Mesir: Demo besar-besaran Jumaat iniSelepas perhimpunan secara kecil-kecilan di depan kedutaan Mesir semalam, PAS bersama 71 NGO dan parti politik akan berhimpun di kedutaan Amerika pula selepas solat Jumaat, 4 Februari ini.

Ini kerana, mereka menganggap Amerika adalah sekutu rapat kepada regim Husni Mubarak yang sedang dihalau keluar oleh rakyat Mesir sekarang.

Menurut Ketua Pemuda PAS, Nasrudin Hassan Tantawi dalam satu kenyataannya berkata, perhimpunan kali ini akan dibuat secara besar-besaran.

Selain Amerika, mereka juga mensasarkan kerajaan Malaysia apabila menaikkan lagi harga minyak Ron 97 sebanyak 10 sen lagi kepada RM2.30.

Menurut sumber kenaikan ini amat melampau dan mencekik pengguna di Malaysia kerana harga kosnya tidak setinggi itu.

"Harga Kos minyak Ron97 pada masa ini(semasa kenaikan minyak) adalah RM2.03 sahaja. Harga dijual oleh pengeluar minyak kepada pengusaha adalah RM2.3856. Harga Jual pula adalah pada harga RM2.50," kata satu sumber.

Ini bererti satu keuntungan yang berganda telah diambil oleh pengusaha yang dipercayai ada melibatkan keuntungan untuk pihak-pihak yang berkepentingan.

Kenaikan ini disifatkan sebagai hadiah untuk pengundi Tenang kerana telah memberikan kemenangan kepada BN dalam pilihan raya kecil Ahad baru-baru ini.

"Dewan Pemuda PAS Negeri - negeri juga diminta untuk mengerahkan semua anak - anak muda bangkit menyatakan semangat kebersamaan kita disamping kita turut akan menyatakan bantahan kenaikan harga minyak dan harga barang yang semakin menjadi - jadi dalam negara kita," kata Nasrudin dalam kenyataannya.

Tempat berhimpun ialah di dua lokasi iaitu Masjid KLCC dan Masjid Tabung Haji dan sejurus solat Jumaat, semua akan berhimpun di Masjid Tabung Haji untuk menyatakan dua bantahan itu.

Timbalan Presiden PAS dan Tuan Hj Mohd Sabu AJK PAS Pusat dan pimpinan - pimpinan pemuda PAS dijangka akan memimpin perhimpunan ini.

"Pertama, isu penangkapan, kekerasan dan pembantaian regim Mesir ke atas rakyat mesir yang menuntut perubahan di negara mereka.

"Kedua, isu kenaikan harga minyak dan barang keperluan utama rakyat dalam negara kita," katanya dalam kenyataan itu.

Antara 71 pertubuhan yang turut serta dalam perhimpunan ini adalah ILMAM, Ikram, JIM, GMI, SAMM dan lain - lain ] termasuk kompenan parti politik Pakatan Rakyat seperti AMK dan lain-lain. -Hrkh

Jalan Untuk Negara Islam Senantiasa Ada

1. Cita - cita untuk mendaulatkan Syariat Islam di negara ini senantiasa mekar dan laluan untuk merealisasikannya semakin lebar walaupun terpaksa menempuh cabaran dan rintangan yang sukar. Al Marhum Ustaz Fadhil Mohd Noor [ mantan Presiden PAS ] pernah menegaskan di dalam ucapan Dasar Muktamar Tahunan PAS ke 39 [ 11 Jun 1993 halaman 7 ] yang bertemakan "Pertahan Syakhsiyyah Ummah" bahawa :

" Dasar dan pegangan kita [PAS] memperjuangkan Islam adalah tidak pernah berubah. Kita bergerak dan bekerja adalah untuk kedaulatan Islam."

2. Kedaulatan Islam hanya dapat direalisasikan apabila kita memiliki Daulah Islamiyah [ Negara Islam ]. Justeru itu, berjuang untuk menegakkan negara Islam biarpun menghadapi halangan dan rintangan yang runcing disepanjang zaman, namun ia tetap menjadi suatu kewajipan bagi ummat Islam.

3. Gerakan ummah untuk mendaulatkan Syariat Islam di bumi tercinta ini telah bermula sejak sekian lama. Seorang tokoh ulamak terkenal dalam sejarah negara kita, Syeikh Junid Thola di Perak telah memberi penegasan bahawa menjadi satu kewajipan kepada ummat Islam mendirikan sebuah negara Islam di Tanah Melayu. Selepas Perang Dunia Kedua, tokoh ulamak terkenal tanahair Maulana Abdullah Noh dari Kelantan juga telah menegaskan tentang tanggungjawab memperjuangkan kewujudan sebuah negara Islam. [ Abdullah Noh ( 1947 ) "Semangat Perajurit - perajurit Muslim". Matba'ah ismailiah Kota Bharu. halaman 53 - 54 ]

4. Mendokong kesinambungan perjuangan ini, Baharudin Abd Latif melalui lidah rasmi pertama PAS iaitu Suara Islam telah menulis secara aktif artikel yang menjelaskan konsep negara Islam. Antara artikel beliau ialah : "Tanah Melayu dalam Perjuangan Kita : Baldah Toiyyibah Wa Rabbun Ghafur " sebanyak 3 siri . Prof Dr Zulkifli Mohammad juga merupakan tokoh besar di dalam "suara Islam"

5. Peranan suara Islam [ 56' - 62' ] kemudiannya diteruskan oleh lidah rasmi PAS yang kedua "Bulan Bintang" [ 67; - 73' ]. Artikel Jaiz Anwar [al marhum ] " Kedudukan Pemerintahan Islam" . Lidah rasmi PAS yang ketiga "Berita PAS" [ 73' - 74' dan 82' ] turut aktif membincangkan mengenai negara Islam seperti artikel : " Peranan Agama dan Idealogi Dalam Pembangunan" oleh Baharudin Latif walaupun waktu itu PAS menyertai Kerajaan campuran PAS - Perikatan. Lidah rasmi PAS keempat Suara Islam [ 79' - 81' ] pula menonjolkan idea siasah dan negara Islam yang agak radikal sesuai dengan zaman atau era kebangkitan Islam pada waktu itu. Artikel "Pemisahan Antara Agama dan Politik : Satu Kekeliruan" menjadi topik utama selain Tafsir Fi Zilaalil Qura'an oleh Syed Qutb.

6. Harakah selaku lidah rasmi PAS kelima, sejak 1987 juga telah menggempur pemikiran ummat Islam mengenai kewajipan menegakkan negara Islam dengan menyiarkan artikel " Ke arah Menegakkan Daulah Islamiyah : Tanggungjawab menolak kesesatan" [ Harakah bil. 1 : 31, 30 Oktober 1987 ].

7. Pemimpin - pemimpin PAS terdahulu [ Rahmatullahi Alaihim ] tedlah menunjukkan kesungguhan memperjuangkan pembentukan negara Islam seperti Dr Burhanudin Al Helmy yang pernah menulis 2 buah buku mengenai hubungan Islam dengan politik kenegaraan iaitu Agama dan Politik [ 1954 ] serta Idealogi Politik Islam. [ 1956 ] sungguhpun kedua - dua karya ini ditulis sebelum beliau menyertai PAS. Naib Ketua Dewan Pemuda PAS [1963] Budiman Radhi menulis buku berjudul Tata Negara Islam. Sementara menangani keperluan non muslim mengenai negara Islam Prof Dr Zulkifli Mohammad telah menghasilkan monolog yang berjudul " Practicability of Islam As a Socio-Political System "

8. Kegigihan tersebut terus diwarisi oleh kepimpinan PAS sehingga hari ini seperti Dato' Seri Tuan Guru Hj Abdul Hadi [ Presiden PAS ] menghasilkan karya berjudul " Konsep Negara Islam dan Matlamatnya " [ 1986 ] , " Jika Islam Mentadbir " [ 1984 ] , " Islam Penyelesaian Masaalah Ummat dan Negara" [ 1982 ] dan " Sistem Pemerintahan Islam" [ 1995 ]

9. PAS telah mempraktiskan usahanya untuk mendaulatkan syariat Islam dengan meluluskan Rang Undang - Undang Kesalahan Jenayah Syariah [ Hudud dan Qisas ] di Dewan Undangan Negeri yang dimenangi oleh PAS seperti di Kelantan [ 24 November 1993 ] dan Terengganu [ 2002 ].

10. Biarpun PAS mengalami tekanan yang cukup getir sepanjang perjuangannya untuk mendaulatkan Islam di negara ini, usaha dan gerakkerja untuk mendaulatkan Islam terus dilangsungkan tanpa jemu dan mengalah kepada tekanan. Pelbagai usaha dilakukan untuk memahamkan masyarakat muslim dan non muslim sehinggalah ke hari ini. Mutaakhir ini kelihatan laluan untuk mendaulatkan syariat Islam semakin lebar sekalipun terpaksa melepasi kesukaran yang berpanjangan. Sabar, tabah, hikmah dan istiqamah menjadi ramuan utama untuk menjayakannya.

11. Kini semakin ramai non muslim menyokong perjuangan Islam yang didokong oleh PAS. Malah DAP yang seketika dulu dikenali sebagai anti PAS dan negara Islam kini semakin lunak dan memahami cita - cita perjuangan PAS setelah sekian waktu bersama dan berkawan dengan PAS. Terbaru apabila Yb Karpal Singh Pengerusi DAP yang pernah menegaskan bahawa " langkah mayatnya terlebih dahulu untuk menubuhkan negara Islam" kini secara terbuka di dalam Konvensyen Pakatan Rakyat menyatakan bahawa kenyataan beliau yang lalu sebagai "out of contact" sambil menegaskan bahawa isu negara Islam kini boleh dibincangkan .

12. Maha Suci Allah swt. Saya percaya jalan untuk mendaulatkan syariat Allah swt ini senantiasa ada walau apa pun bentuk demographynya. Apa yang penting ialah usaha berterusan secara hikmah mestilah dilakukan oleh semua pejuang Islam untuk mendidik dan memahamkan muslim dan non muslim kepada Islam dengan pemahaman yang betul dan tepat. Bukan sebagaimana yang dimomokkan oleh sesetengah pihak dengan tujuan untuk menakutkan lagi non muslim kepada Islam.

13. Lihat sahaja bentuk demography negara - negara arab sewaktu Rasulullah saw diutuskan oleh Allah swt kepada mereka.Ternyata jarak permukaan bumi, jurang persempadanan geografi, kepelbagaian kaum, agama dan bangsa tidak sedikit pun meresahkan Rasulullah saw apalagi untuk membuatkan Baginda saw berputus asa sehingga tidak nampak jalan untuk mendaulatkan syariat Islam di atas muka bumi ini. Sebaliknya Baginda saw gigih menunaikan amanah perjuangan untuk meninggikan kalimah Allah swt sehingga ia lebih tinggi dari idealogi ciptaan manusia serta Baginda saw bersikap optimis dengan janji Allah swt bahawa Islam pasti akan tegak di atas muka bumi ini.

14. Bayangkan bagaimana keadaannya hari ini, andai Rasulullah saw berputus asa dari terus memperjuangkan Islam dan mendaulatkannya lantaran tekanan dan ancaman yang bertali arus dari musuh - musuh Allah swt. pula menganggap tiada jalan lagi untuk mendaulatkan syariat Allah justeru halangan atau rintangan terlalu sulit dan getir. Tentunya Islam tidak akan sampai kepada kita .

15. Allah swt yang mencipta negara dan seluruh alam ini. Mustahil al Quran wahyu Allah yang mengandungi syariatNya tidak sesuai untuk dilaksanakan dalam negara ini biar bagaimana payah mengurus dan menyelia demographynya. Bahkan Allah swt memerintahkan kita terus berdakwah dan berjuang untuk mendaulatkan syariatNya di atas muka bumi yang memiliki pelbagai rupa demography ini, sekalipun terpaksa bersabung nyawa . Janganlah mengalah hanya kerana kilauan harta dan kuasa jua janganlah butakan mata sehingga tidak nampak jalan untuk masa depan agama yang suci ini. Teruskan perjuangan dengan gigih dan optimis terhadap masa depan kemenangan Islam. Islam pasti menang dan masih ada jalan untuk mencapai kemenangan yang dijanji. [ Ketahuilah sesungguhnya kemenangan yang dijanjikan Allah itu hampir ]

Murnikan Perjuangan Maknakan Kemenangan

Nasrudin bin Hassan
Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia

Islam Nasionalis Menggelirukan....!!


Pegangan Islam nasionalis yang dipegang oleh Tun Dr Mahathir teruk dan mengelirukan. Acuan yang diikut bukan berdasarkan kepada apa yang diajar oleh Nabi Muhammad SAW. Islam yang difaham oleh Tun dan rakan-rakan dalam Umno hanyalah alat untuk berpolitik dan membeli undi sahaja. Bercakap Islam ikut musim dan suasana, menjauhkan Islam ketika luar musim perayaan Islam. Fahaman inilah yang mengelirukan orang bukan Islam di negara ini, dengan tindak tanduk pemimpin Umno.

Parti Islam Se-Malaysia PAS merasa geli hati apabila mendengar kenyataan Tun yang mengatakan Tuan Guru Nik Aziz akan bersetuju jika pendapat rakan bukan Islam dalam Pakatan menuntut supaya amalan ajaran Islam dilonggarkan.

PAS hendak mengingatkan kepada Tun bahawa Tuan Guru Nik Aziz bukanlah berpolitik sehingga menggadaikan prinsip agama dan memperalatkan agama seperti yang disangka oleh Tun. Banyak salah tanggapan terhadap Islam diperbetulkan oleh Tuan Guru Nik Aziz sepanjang memerintah Kelantan melalui tindakan dan amalan.

Yang menggunakan agama dan orang agama ialah pemimpin Umno seperti Tun Mahathir sendiri. PAS daripada dulu lagi menentang tindak tanduk Lee Kuan Yew dalam politik dan pandagan agama yang tidak betul. PAS tidak dengar pula Tun Mahathir marah, ketika ayam sabung beliau, Datuk Seri Najib menyerahkan tanah Keretapi Tanah Melayu kepada Singapura seluas 217 hektar. Kenapa beliau tidak berkokok, mungkin kerana kehendak dan nafsu serakah beliau ditunaikan oleh Datuk Seri Najib. Kenapa beliau marah dengan Tun Abdullah Badwi dalam setiap langkah yang dibuat oleh Tun Abdullah. Masyarakat nampak semua berpunca daripada Datuk Seri Anwar Ibrahim dibebaskan dizaman beliau.

Dakwaan Tun Mahathir mengatakan kewujudan PAS membawa perpecahan orang Melayu juga tertolak. Bukankah kewujudan Umno yang direstu oleh penjajah Inggeris. Malah ketika Umno ditubuhkan pada 11 Mei 1946, sudah ada parti Melayu yang pertama, Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) yang ditubuhkan pada tahun 1945. Malah ketika semua parti di tanah Melayu diharamkan oleh penjajah Inggeris pada tahun 1948, yang dibenarkan hidup hanya Umno. Bukankah ini bukti kewujudan Umno untuk memecah belah peraduan Melayu dan menjadi alat penjajah untuk melawan sesama sendiri.

Kenapa hendak salahkan PAS dan Tuan Guru Nik Aziz apabila lahirnya Parti Semangat 46. Bukankah Tun merupakan orang yang bertanggungjawab di atas perpecahan di dalam Umno, sehingga lahir team A dan team B. Begitu juga lahirnya Parti Keadilan Rakyat kerana kebangkitan ahli Umno yang tidak puas hati dengan cara Tun memimpin parti pada waktu itu dan melakukan kezaliman terhadaap Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Apakah Islam nasionalis yang difahami oleh Tun menepati dengan kehendak Islam. Tindakan Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek memperlekeh hukum salam mungkin ini adalah anutan Islam nasionalis. Mungkin Soi Lek belajar daripada Tun yang pernah mengatakan bahawa Nabi simpan janggut , kerana tidak ada pisau cukur. Beliau juga melihat bagaimana isteri pemimpin Umno berpeluk dengan Shah Rukh Khan. Jadi tidak hairanlah Dr Soi Lek memperlekehkan hukum salam dalam Islam. Siapa gurunya?

Ustaz Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat
..

Najib Bakal Di"Mubarak"kan Jika Terus Menekan Kerajaan Pakatan Rakyat

Kebangkitan rakyat Mesir: Saat sekutu Israel dijatuhkan Allah

Mesir dikenali bukan kerana piramidnya. Ini kerana binaan yang menakjubkan bukan sahaja wujud di Mesir, tetapi juga di Indonesia dengan Candi Borobudur, di China dengan Tembok Besar, Patung Zues di Olimpia, Greek dan banyak lagi binaan-binaan lain di seluruh dunia.

Bukanlah kemuliaan dan kehebatan Mesir di kehebatan binaan piramidnya yang lebih merupakan lambing kezaliman penguasa terdahulu terhadap rakyatnya di zaman tersebut.

Sesungguhnya kehebatan Mesir ialah kerana Universiti al-Azhar yang diasaskan pada tahun 970M. Itulah hebatnya Mesir.

Bumi anbiya’ yang dipilih Allah SWT untuk menjadi tuan rumah kepada universiti tertua di dunia ini telah melahirkan generasi ulama terbilang yang bertebaran menyebarkan ilmu ke serata dunia. Atas kemuliaan ini, pemimpin Mesir sewajarnya terdiri daripada mereka yang mempunyai komitmen dengan Islam.

Sayangnya, Mesir hari ini ditadbir oleh rejim diktator yang sedikitpun tidak mencerminkan kemuliaan Universiti al-Azhar. Lihatlah bagaimana Syed Qutb telah dibunuh dengan kejam hanya kerana menulis kitab Maalim fit Tariq dan tafsir Fil Zilal al-Quran. Sekalipun dibunuh atas tuduhan memberontak, beliau tetap dipuji oleh ulama-ulama terkemudian seperti Syeikh Mutawalli Sya’rawi dan Dr. Zaghloul Najjar. Kedua-dua ulama ini setiap kali menyebut nama Syed Qutb pasti akan diikuti dengan rahimahullah rahmatan wasiatan (semoga Allah merahmatinya dengan rahmat yang luas).

Kezaliman rejim Hosni Mubarak di Mesir terbukti dengan kemenangan besarnya yang dicemari dengan penyelewengan besar-besaran setiap kali diadakan pilihanraya. Kemenangannya yang mencapai 99% merupakan hasil demokrasi tempang dan cacat. Di dalam masa yang sama, rejim inilah yang menangkap ribuan pimpinan Ikhwanul Muslimin bagi menghalang mereka bertanding di dalam pilihanraya. Jika benar Hosni Mubarak menang besar di dalam pilihanraya dengan sokongan rakyat, dari mana datangnya penunjuk perasaan yang berjumlah ratusan ribu pada hari ini?

Rejim inilah juga yang menghulurkan tangan persahabatan dengan Israel pada saat Israel dikutuk di seluruh dunia kerana menzalimi rakyat Palestin. Mereka menidakkan fatwa yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Fatwa al-Azhar pada 18 Jamadil Awwal 1375H bersamaan 2 Januari 1956M yang mengharamkan sebarang bentuk kerjasama dengan negara haram Israel. Di antara mereka yang bersidang pada hari itu ialah Syaikh Isa Manun, Dekan Fakulti Syariah dari Mazhab Syafi'i, Syaikh Mahmoud Shaltout, dari Mazhab Hanafi, Sheikh Mohamed Thaneikhi, Pengarah Badan Dakwah dan Bimbingan Keagamaan, dari mazhab Maliki, Syaikh Muhammad Abdul Lathif As-Subki, Pengarah Penyelidikan Universiti Al-Azhar dari mazhab Hanbali dan Syaikh Zakaria Al-Birri, Bahagian Jawatankuasa Fatwa.

Sesungguhnya tangan Hosni Mubarak ialah tangan berlumuran dengan darah rakyat Palestin. Kekuasaannya tegak di atas susunan tulang tulang para ulama yang dikorbankan demi untuk memenuhi tuntutan hawa nafsunya. Hari ini, tindakan paling tidak demokratik telah dilaksanakan dengan menutup semua akses internet dan talian telefon semata-mata untuk membendung kebangkitan rakyat.

Dalam hal ini, saya menyetujui pandangan Syeikh Dr Yusuf al-Qaradawi supaya Hosni Mubarak meletakkan jawatan dan akur dengan kehendak rakyat Mesir demi kebaikan rakyat Mesir dan umat Islam keseluruhannya. Semoga Allah SWT akan menaikkan penguasa yang benar-benar berkhidmat untuk rakyat dan Islam khususnya membela nasih umat Islam di tanah yang bersempadan dengan Mesir iaitu Palestin. Padanlah kalau pihak yang kecut perut sekarang ini dengan perkembangan yang berlaku ialah Israel.

Sekian, wasalam.

Tuan Guru Datuk Bentara Setia Nik Abdul Aziz Nik Mat,
Menteri Besar Kelantan merangkap al-Mursyidul Am PAS.

Bertarikh : 27 Safar 1432H bersamaan 1 Februari 2011M

Demikianlah tajamnya pena TG Nik Abdul Aziz.

GB sekadar ingin menambah bahawa regim UMNO BN yang berkuasa di kerajaan pusat hari ini bakal mengundang nasib yang sama di Mesir jika mereka terus-terusan berlaku zalim ke atas rakyat, terus berusaha untuk merampas kerajaan-kerajaan negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat yang telah dipilih SECARA SAH melalui pilihanraya, terus menekan dan menindas kerajaan kelantan dengan merompak dan tidak mengembalikan royalti minyak kepada kerajaan Kelantan sepertimana Perjanjian.

Adalah amat tidak wajar bagi kerajaan pusat membelakangkan konsep federalisma dengan tidak mengakui kemenangan orang lain, malah memperkudakan agensi-agensi kerajaan termasuk polis, SPRM, SPR dan seumpamanya untuk menekan kerjaaan-kerajaan negegi yang dipimpin oleh Pakatan Rakyat.

Tragedi Perak adalah lambang kerakusan Najib.

Dan UMNO/BN melalui Datuk Seri Nazri Azizm mengakui kerajaan membayar sebanyak RM76.8 juta kepada Apco Worldwide Sdn Bhd melalui anak syarikat Mind Teams yang berpusat di Israel.
.
Sebelum ini dilaporkan nilai kontrak kerajaan dan APCO tersebut bernilai RM28 juta, namun sebaliknya Nazri berkata jumlah yang dibayar kepada APCO bernilai AS$24 juta.

Melalui jawapan bertulisnya kepada Tian Chua (PKR-Batu) di Parlimen, jumlah didedahkan Nazri adalah dua kali ganda daripada yang dilaporkan sebelum ini.

"Adakah perkhidmatan APCO begitu istimewa sehingga memerlukan bayaran sebegitu tinggi kepada syarikat yang mempunyai kaitan dengan Israel?” tanya seorang ahli Parlimen, Tian Chua.

Nazri berkata, "melobi adalah perkara biasa di Amerika. Kita perlu lobi untuk mendapatkan apa yang kita mahu. Pelobi terbesar di Amerika adalah orang Israel," jelas beliau.

Menurut Nazri langkah diambil Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak cukup bagus bagi merapatkan hubungan dua hala serta melaksanakan liberalisasi ekonomi.

Jika hari ini Israel yang membela dan menolong Mubarak, kemungkinan hal yang sama berlaku di negara ini melalui APCO Worldwide. -GB

Pelajar Malaysia Di Mesir Dalam Ketakutan, Najib Terhegeh-hegeh Buat Keputusan

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kerajaan memutuskan untuk membawa keluar pelajar-pelajar Malaysia dari Mesir menerusi laut dan udara berikutan pergolakan di negara itu yang semakin meruncing.

Beliau berkata, keputusan itu dibuat setelah mendapat laporan daripada delegasi Malaysia ke sana yang diketuai Timbalan Menteri Luar, A. Kohilan Pillay dan turut disertai Setiausaha Politik Perdana Menteri, Datuk Sahlan Ismail.

“Beberapa langkah segera akan diambil untuk membawa keluar pelajar-pelajar kita dari Mesir,” katanya kepada Bernama di sini malam tadi.

Antara langkah berkenaan ialah meminta kapal Bunga Mas 5, iaitu sebuah kapal serbaguna yang dikawal oleh Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang sedang bertugas di Teluk Aden, untuk belayar ke Pelabuhan Adabiyah di selatan Kaherah bagi membawa keluar pelajar-pelajar berkenaan.

“Kapal itu dijangka tiba di Pelabuhan Adabiah pada 5 Februari. Ia dapat memuatkan kira-kira 500 pelajar kita,” katanya.

Najib juga berkata bahawa beliau sudah berunding dengan Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman untuk meminta syarikat penerbangan Malaysia Airlines (MAS) dan AirAsia untuk melakukan penerbangan khas ke Kaherah untuk membawa keluar pelajar-pelajar Malaysia.

“Mereka (MAS dan AirAsia) akan memaklumkan kepada saya esok (hari ini) mengenai kemungkinan menggunakan pesawat mereka untuk tugas itu,” katanya.


'Tolong selamatkan kami'

RUMAH Negeri Sembilan di Kaherah ini adalah antara tempat kediaman pelajar Malaysia yang menuntut di Mesir.

KOTA BHARU - Pelajar jurusan pergigian di Universiti Al-Azhar, Tengku Nurfar'ain Qistina Tuan Kamarul Baharin, 21, bernasib baik kerana sempat meninggalkan Mesir kelmarin walaupun dia tidak mempunyai wang yang cukup.

Semuanya kerana ibu kepada kenalannya mempunyai kad kredit dan dengan kemudahan kewangan itu, mereka berjaya membeli tiga tiket penerbangan pesawat Gulf Air dan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pukul 9.30 pagi kelmarin.

Namun ada pesanan rakan-rakan pelajarnya di negara yang sedang bergolak itu menyebabkan dia tidak lena tidur.

"Kawan-kawan saya pesan, kalau saya selamat balik, tolong selamatkan mereka pula," ujarnya pada sidang akhbar di sini semalam.

Katanya, walaupun dia mempunyai wang di dalam bank, masalah yang dihadapi ramai orang di Mesir ialah semua urusniaga perbankantelah dihentikan. -kosmo

Punyalah lemah PM yang bernama DS Mohd Najib ini dimana ia mengambil masa terlalu lama untuk membuat keputusan bagi memindahkan para pelajar Malaysia yang kini berada di dalam keadaan merbahaya di Mesir.

Negara China misalnya telah bertindak segera membawa keluar 2,000 rakyat mereka dari negara itu bermula malam kelmarin menggunakan dua pesawat khas China Airlines dan Hainan Airlines, sementara Indonesia telah menghantar pesawat Boeing 747-400 Garuda Indonesia ke Mesir untuk mengevakuasi para pelajar mereka.

Amerika Syarikat juga telah mengambil tindakan yang serupa. Sehingga pagi semalam, mereka telah berjaya membawa keluar lebih 2,000 warga Amerika Syarikat dari Lapangan Terbang Kaherah menerusi sembilan penerbangan.

Rakyat Malaysia hanya akan bermula di bawa keluar pada 5 Februari (hari Sabtu) yang pada masa itu ia boleh dianggap terlalu lewat, kemungkinan demo Mesir pun sudah tamat. -GB

Protes Selamatkan Mahasiswa Malaysia di Mesir

Hari: Rabu
Tarikh: 2hb. Februari, 2011
Waktu: 2:00 petang
Tempat: Wisma Putra, Putrajaya.

Anjuran: Gabungan Solidariti Mahasiswa Malaysia, Gabungan Ibu Bapa, NGO, Parti Politik dan Mahasiswa Malaysia di Mesir.

Ayuh selamatkan rakan-rakan dan anak kita di Mesir!

Jutaan penunjuk perasaan tidak berganjak,semakin bertambah..

Live From Tahrir (Liberation) Square.. 2 feb.4:30am cairo

Effigies of Egyptian President Hosni Mubarak can be seen hanging from traffic lights, as Egyptian anti-government protesters gathered in Tahrir (Liberation) Square, watch U.S. President Barack Obama, not seen,  live on a TV broadcast from Washington, speaking about the situation in Egypt, early Wednesday, Feb. 2, 2011. Egyptian President Hosni Mubarak announced  he will not run for a new term in September elections but rejected protesters' demands he step down immediately and leave the country, vowing to die on Egypt's soil, after a dramatic day in which a quarter-million Egyptians staged their biggest protest yet calling on him to go.

Effigies of Egyptian President Hosni Mubarak can be seen hanging from traffic lights, as Egyptian anti-government protesters gathered in Tahrir (Liberation) Square, watch U.S. President Barack Obama, not seen, live on a TV broadcast from Washington, speaking about the situation in Egypt, early Wednesday, Feb. 2, 2011. Egyptian President Hosni Mubarak announced he will not run for a new term in September elections but rejected protesters’ demands he step down immediately and leave the country, vowing to die on Egypt’s soil, after a dramatic day in which a quarter-million Egyptians staged their biggest protest yet calling on him to go.

Egyptian anti-government protesters gathered in Tahrir (Liberation) square, watch a screen showing U.S. President Barack Obama live on a TV broadcast from Washington DC, speaking about the situation in Egypt, early Wednesday, Feb. 2, 2011.

AP Photo 1 hour ago

Egyptian anti-government protesters gathered in Tahrir (Liberation) square, watch a screen showing U.S. President Barack Obama live on a TV broadcast from Washington DC, speaking about the situation in Egypt, early Wednesday, Feb. 2, 2011.

Egyptian anti-government protesters gathered in Tahrir (Liberation) square, watch U.S. President Barack Obama live on a TV broadcast from Washington DC, speaking about the situation in Egypt, early Wednesday, Feb. 2, 2011.

Egyptian anti-government protesters gather around a fire as they camp in Tahrir (Liberation) Square in Cairo, early Wednesday, Feb. 2, 2011. Egyptian President Hosni Mubarak announced  he will not run for a new term in September elections but rejected protesters' demands he step down immediately and leave the country, vowing to die on Egypt's soil, after a dramatic day in which a quarter-million Egyptians staged their biggest protest yet calling on him to go.

Egyptian anti-government protesters gather around a fire as others camp in Tahrir (Liberation) Square, early Wednesday, Feb. 2, 2011. Egyptian President Hosni Mubarak announced  he will not run for a new term in September elections but rejected protesters' demands he step down immediately and leave the country, vowing to die on Egypt's soil, after a dramatic day in which a quarter-million Egyptians staged their biggest protest yet calling on him to go.

AP Photo 1 hour ago

Egyptian anti-government protesters gather around a fire as they camp in Tahrir (Liberation) Square in Cairo, early Wednesday, Feb. 2, 2011. Egyptian President Hosni Mubarak announced he will not run for a new term in September elections but rejected protesters’ demands he step down immediately and leave the country, vowing to die on Egypt’s soil, after a dramatic day in which a quarter-million Egyptians staged their biggest protest yet calling on him to go.

Kebangkitan rakyat Mesir: Saat sekutu Israel dijatuhkan Allah

28 Safar 1432H.
Oleh : Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Mesir dikenali bukan kerana piramidnya. Ini kerana binaan yang menakjubkan bukan sahaja wujud di Mesir, tetapi juga di Indonesia dengan Candi Borobudur, di China dengan Tembok Besar, Patung Zues di Olimpia, Greek dan banyak lagi binaan-binaan lain di seluruh dunia. Bukanlah kemuliaan dan kehebatan Mesir di kehebatan binaan piramidnya yang lebih merupakan lambang kezaliman penguasa terdahulu terhadap rakyatnya di zaman tersebut.

Sesungguhnya kehebatan Mesir ialah kerana Universiti al-Azhar yang diasaskan pada tahun 970M. Itulah hebatnya Mesir. Bumi anbiya’ yang dipilih Allah SWT untuk menjadi tuan rumah kepada universiti tertua di dunia ini telah melahirkan generasi ulama terbilang yang bertebaran menyebarkan ilmu ke serata dunia. Atas kemuliaan ini, pemimpin Mesir sewajarnya terdiri daripada mereka yang mempunyai komitmen dengan Islam.

Sayangnya, Mesir hari ini ditadbir oleh rejim diktator yang sedikitpun tidak mencerminkan kemuliaan Universiti al-Azhar. Lihatlah bagaimana Syed Qutb telah dibunuh dengan kejam hanya kerana menulis kitab Maalim fit Tariq dan tafsir Fil Zilal al-Quran.

Sekalipun dibunuh atas tuduhan memberontak, beliau tetap dipuji oleh ulama-ulama terkemudian seperti Syeikh Mutawalli Sya’rawi dan Dr. Zaghloul Najjar. Kedua-dua ulama ini setiap kali menyebut nama Syed Qutb pasti akan diikuti dengan rahimahullah rahmatan wasiatan (semoga Allah merahmatinya dengan rahmat yang luas).

Kezaliman rejim Hosni Mubarak di Mesir terbukti dengan kemenangan besarnya yang dicemari dengan penyelewengan besar-besaran setiap kali diadakan pilihanraya. Kemenangannya yang mencapai 99% merupakan hasil demokrasi tempang dan cacat.

Di dalam masa yang sama, rejim inilah yang menangkap ribuan pimpinan Ikhwanul Muslimin bagi menghalang mereka bertanding di dalam pilihanraya. Jika benar Hosni Mubarak menang besar di dalam pilihanraya dengan sokongan rakyat, dari mana datangnya penunjuk perasaan yang berjumlah ratusan ribu pada hari ini?

Rejim inilah juga yang menghulurkan tangan persahabatan dengan Israel pada saat Israel dikutuk di seluruh dunia kerana menzalimi rakyat Palestin. Mereka menidakkan fatwa yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Fatwa al-Azhar pada 18 Jamadil Awwal 1375H bersamaan 2 Januari 1956M yang mengharamkan sebarang bentuk kerjasama dengan negara haram Israel.

Di antara mereka yang bersidang pada hari itu ialah Syaikh Isa Manun, Dekan Fakulti Syariah dari Mazhab Syafi'i, Syaikh Mahmoud Shaltout, dari Mazhab Hanafi, Sheikh Mohamed Thaneikhi, Pengarah Badan Dakwah dan Bimbingan Keagamaan, dari mazhab Maliki, Syaikh Muhammad Abdul Lathif As-Subki, Pengarah Penyelidikan Universiti Al-Azhar dari mazhab Hanbali dan Syaikh Zakaria Al-Birri, Bahagian Jawatankuasa Fatwa.

Sesungguhnya tangan Hosni Mubarak ialah tangan berlumuran dengan darah rakyat Palestin. Kekuasaannya tegak di atas susunan tulang tulang para ulama yang dikorbankan demi untuk memenuhi tuntutan hawa nafsunya.

Hari ini, tindakan paling tidak demokratik telah dilaksanakan dengan menutup semua akses internet dan talian telefon semata-mata untuk membendung kebangkitan rakyat.

Dalam hal ini, saya menyetujui pandangan Syeikh Dr Yusuf al-Qaradawi supaya Hosni Mubarak meletakkan jawatan dan akur dengan kehendak rakyat Mesir demi kebaikan rakyat Mesir dan umat Islam keseluruhannya.

Semoga Allah SWT akan menaikkan penguasa yang benar-benar berkhidmat untuk rakyat dan Islam khususnya membela nasih umat Islam di tanah yang bersempadan dengan Mesir iaitu Palestin. Padanlah kalau pihak yang kecut perut sekarang ini dengan perkembangan yang berlaku ialah Israel.

Sekian, wasalam.

Protes Di Mesir Memuncak, Malaysia Lembab Pindahkan Pelajar

Rakyat Mesir kembali berkumpul untuk di Kaherah sebagai usaha meningkatkan tekanan untuk menurunkan Presiden Hosni Mubarak dari kerusi kekuasaan.

Gambar: Jutaan rakyat di seluruh Mesir berhimpun secara besar-besaran bagi menuntut Presiden Hosni Mubarak berundur selepas hampir 30 tahun berada di puncak kuasa. Pakatan pembangkang bertegas bahawa Hosni telah kehilangan kuasa dan mesti berundur. Pusat perhimpunan aman itu ialah di Dataran Tahrir, Kaherah dalam usaha mereka mengadakan perhimpunan sejuta rakyat pada Isnin

Pihak pengelola protes berharap sekitar satu juta orang yang turun ke jalan-jalan, yang akan menjadi protes terbesar sejauh ini. Keadaan serupa juga direncanakan di Iskandariah.

Sementara itu pihak tentera Mesir berjanji tidak akan menggunakan kekerasan terhadap para penunjuk perasaan.

Wartawan BBC, Lyse Doucet, di Lapangan Tahrir, Kairo mengatakan rakyat massa yang hadir lebih besar dari hari-hari sebelumnya.

Pernyatan tentera menjadi pukulan besar bagi Presiden Mubarak dan tampaknya membuat para penunjuk perasaan tetap semangat dan memenuhi pusat ibukota Kaherah.

"Kami di sini untuk menyampaikan satu pernyataan. Kami tidak akan pergi sampai Mubarak mundur," kata Tarek Shalabi, seorang pengujuk rasa, kepada BBC.

Sejumlah pengunjuk rasa bermalam di Lapangan Tahrir sejak Isnin dengan mengatakan akan tetap berada di sana sampai Mubarak mundur.

Sementara itu, keadaan keselamatan di Mesir ketika ini semakin membimbangkan berikutan kejadian kecurian dan jenayah yang turut melibatkan pelajar Malaysia.

Berdasarkan maklumat terkini, sebuah rumah pelajar perubatan Universiti Mansurah di Iskandariah dipecah masuk oleh penjenayah yang mengambil kesempatan ekoran kekalutan di negara itu ketika ini.

Bagaimanapun Timbalan Setiausaha pelajar Perubatan Cawangan Mansurah (PCM), Nik Nur Fariha Mohamed Zalami berkata, tiada sebarang kecederaan atau kemalangan berlaku dalam insiden berkenaan.

Menurut pelajar tahun empat Universiti Mansurah itu, keadaan di bandar utama Mesir iaitu Kaherah dan Iskandariah yang kini dipenuhi dengan ribuah penunjuk perasaan berada dalam keadaan luar kawalan dan membimbangkan.

PAS sebelum ini telah mendesak kerajaan Malaysia segera menyelamatkan pelajar dan warga Malaysia di Mesir dengan membawa pulang kesemua mereka ke tanah air, lapor harakahdaily.

Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa berkata, bantahan dan demonstrasi rakyat Mesir kini sudah tidak terkawal dan menyaksikan banyak pertumpahan darah telah berlaku.

Ianya sekaligus meletakkan keselamatan rakyat Malaysia dalam keadaan terancam.

"Saya minta supaya pihak Kementerian Luar Negeri menyediakan beberapa buah kapal terbang dan segera mengambil semua rakyat Malaysia yang dilaporkan berada dalam keadaan tidak selamat di Mesir.

"Tindakan evacuation ini telah dilakukan oleh banyak negara yang prihatin terhadap nasib rakyat di negara tersebut seperti Turki, Kanada, Greece dan Arab Saudi," katanya.

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat berkata pihaknya kesal dengan kelembapan kerajaan khususnya Wisma Putra dalam memberi respons balas ekoran krisis politik di Mesir yang turut memberi kesan kepada rakyat Malaysia terutama pelajar.

Sehubungan itu, Ketua Angkatan Muda PKR Shamsul Iskandar Mohd Akin menggesa kerajaan menyegerakan bantuan makanan kepada para pelajar dan mengambil langkah-langkah lain yang sewajarnya.

Selain itu, beliau menggesa kerajaan membawa pulang pelajar dengan segera melalui penerbangan dibawa oleh Malaysia ataupun secara alternatif menggunakan kapal milik Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) atau kapal-kapal swasta boleh dimanfaatkan.

“Angkatan Muda yakin dan percaya bahawa rakyat Malaysia seluruhnya tidak mempunyai ruang untuk berkompromi dengan kelembapan tindakan yang berpotensi mengancam nyawa pelajar-pelajar Malaysia di sana,” katanya dalam satu kenyataan dikeluarkan.

Gesaan itu sebahagian daripada desakan pelbagai pihak agar Wisma Putra bertindak segera membantu pelajar-pelajar Malaysia di Mesir.

Pemuda Barisan Nasional juga memberikan gesaan sedemikian semalam.

Seramai 11,319 pelajar Malaysia didaftarkan secara rasmi menuntut di Mesir dalam pelbagai disiplin terutama dalam bidang perubatan dan agama.

Dalam jumlah ini lebih daripada 70 peratus pelajar terlibat dengan kawasan darurat terutama di Kaherah.

Indonesia telah menghantar pesawat Boeing 747-400 Garuda Indonesia ke Mesir untuk mengevakuasi para pelajar mereka.

Sedangkan kerajaan Malaysia masih terhegeh-hegeh dan terkial-kial untuk menimbang menggunakan kapal serba guna Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang sedang bertugas di Teluk Aden, Asia Barat untuk operasi pemindahan pelajar-pelajar Malaysia yang kini berada di Mesir.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kapal terbabit akan diguna untuk memindahkan pelajar Malaysia di Mesir ke Jeddah, Arab Saudi, bagi membolehkan mereka menaiki penerbangan pulang ke Malaysia.

Beberapa orang keluarga pelajar yang bimbang mengenai keselamatan anak-anak mereka telah menghubungi GB sebentar tadi dan menyatakan kekesalannya dengan kelembapan kerajaan Malaysia bertindak.

"Diberitakan hanya pelajar perempuan akan dievakuasikan, itu pun menggunakan kapal TLDM," ujar seorang bapa kepada pelajar yang menuntut di Mesir.


Mesir: Pemimpin dunia perlu ambil iktibar

KOTA BHARU, 1 Feb: Pergolakan yang berlaku di Mesir sekarang sewajarnya memberi pengajaran pada pemimpin di negara lain agar tidak bermegah dengan kemenangan kerana akan berhadapan dengan rusuhan sekiranya menzalimi mereka.

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, berkata kezaliman rejim Hosni Mubarak di Mesir terbukti dengan kemenangan besarnya yang dicemari dengan penyelewengan besar-besaran setiap kali diadakan pilihanraya.

Beliau berkata demikian ketika menghubungi Harakahdaily hari ini bagi mengulas perkembangan rusuhan yang berlaku di Mesir itu.

Katanya, kemenangan yang mencapai 99 peratus merupakan hasil demokrasi tempang dan cacat.

“Dalam masa yang sama, rejim inilah yang menangkap ribuan pimpinan Ikhwanul Muslimin bagi menghalang mereka bertanding dalam pilihanraya.

“Jika benar Hosni Mubarak menang besar di dalam pilihanraya dengan sokongan rakyat, dari mana datangnya penunjuk perasaan yang berjumlah ratusan ribu pada hari ini,” ujarnya.

Akibatnya, jelas Tuan Guru lagi rakyat telah memprotes kedudukannya sebagai pemimpin tertinggi di negara itu walaupun pada zahirnya mendapat undi yang besar.

Sambungnya, rusuhan itu sebenarnya satu mesej yang besar terhadap mereka yang menipu rakyat.

“Mula-mula boleh la menipu, tapi bila dah lama rakyat sudah tidak boleh bertahan lagi,” ujarnya. -harakahdaily


SIAPA KATA FELDA KUBU KUAT UMNO?SATU ANALISIS YANG PERLU DIKETAHUI

Penulis tertarik dengan kenyataan Naib Presiden Pas,Datuk Tuan Ibrahim bin Tuan Man yang meminta ahli Pas tidak beremosi tanpa ilmu dalam menembusi "kubu Umno" di Felda.Kenyataan itu adalah kena pada masanya tatkala beliau adalah antara pemimpin Pas yang sememangnya datang daripada kawasan Felda dan Tanah Rancangan.Untuk mengatakan bahawa Felda adalah satu kubu kuat Umno mungkin benar pada beberapa keadaan tetapi tidak untuk beberapa keadaan lain.Kesemuanya bergantung kepada keadaan.

Selama ini,dalam beberapa siri Pilihanraya Kecil,Pas dan Pakatan Rakyat dilihat terlalu berhati-hati untuk masuk ke kawasan Felda,dengan anggapan bahawa pengundi Felda menolak Pas dan Pakatan Rakyat secara besar-besaran di sana.Situasi ini boleh dilihat dalam Pilihanraya Kecil Hulu Selangor,di mana ketika itu usaha untuk menembusi kawasan Felda hanya dilakukan pada saat-saat akhir dalam menggempur kubu Umno tersebut. Begitu juga di Tenang baru-baru ini,Pas dilihat tidak berjaya menembusi kubu Umno di Felda,malah mengalami penyusutan undi di sana.Semuanya berkait rapat dengan soal mentaliti.

Suka untuk diingatkan,Tuan Ibrahim adalah pemimpin Pas Pahang yang bertanding di Dun Jengka sejak tahun 1999.Jengka adalah sebuah kawasan tanah rancangan Felda antara yang terbesar di Malaysia di bawah Jengka Tiga Segi.Walaupun kawasan tersebut dikelilingi oleh kawasan tanah rancangan,Pas telah berjaya membuktikan kemenangan mereka di kawasan tersebut dalam Pilihanraya 1999 apabila Tuan Ibrahim berjaya mewakili Pas ke Dewan Undangan Negeri setelah menang dengan majoriti 319 undi.Pun begitu,kemenangan tersebut tidak berkekalan apabila beliau tewas pada tahun 2004 dengan majoriti 1714 undi. Walaubagaimanapun,Pas telah berjaya memberi tentangan sengit di Jengka dalam Pilihanraya Umum 2008 yang lalu apabila Tuan Ibrahim hanya tewas dengan majoriti 596 undi.Malah,Dun Jengka pastinya akan menjadi tumpuan utama Pas dalam usaha memenangi lebih banyak kerusi di Pahang dalam Pilihanraya Umum ke 13.Begitu juga dua buah Dun yang berada dalam Parlimen yang sama dengan Jengka (Parlimen Kuala Krau),majoriti kemenangan Umno ke atas calon Pas di Kerdau dan PKR di Jenderak cuma berada dalam lingkungan seribu lebih majoriti.Untuk rekod,kedua-dua Dun tersebut juga turut mempunyai kawasan Felda dan tanah rancangan.

Ketika Pas dan PKR menang di beberapa buah kerusi di Pahang dalam Pilihanraya Umum 1999,beberapa kawasan tersebut terletak di kawasan yang mempunyai peti undi Felda dan Tanah Rancangan termasuk Dun Tahan,Chini,Jengka dan Guai.Walaupun kita mengakui bahawa terdapat pelbagai faktor semasa yang membawa kemenangan Pas dalam Pilihanraya Umum 1999 di beberapa kawasan Melayu Felda di Pahang, secara umumnya penulis ingin membawa kita semua satu bukti bahawa Pas bukanlah ditolak secara total di kawasan Felda dan Tanah Rancangan.Malah,di Dun Tenang baru-baru ini sekalipun,walaupun Pas hanya mampu mendapat sekitar seratus lebih undi berbanding hampir sembilan ratus bagi calon Umno,secara umumnya masih terdapat undi setia daripada pengundi Felda buat Pas.

Untuk menang dan menembusi Felda,Pas tidak perlulah hanya datang ke kawasan tersebut hanya ketika ada Pilihanraya kecil semata-mata.Ini menunjukkan bahawa kita tidak bersungguh untuk menembusi kawasan tersebut.Seperti kata Tuan Ibrahim,Pas perlu menghidupkan markaz-markaz di kawasan Felda bukan hanya pada waktu pilihanraya.Majlis-majlis ilmu keagamaan perlu dilaksanakan di kawasan terbabit dengan menghidupkan lembali program usrah,tamrin,muqayyam dan rehlah.

Malah,di Kelantan misalnya,para peneroka di Felda Kemahang telah lama bertindak menolak Umno (kalaupun tidak menyeluruh) sehingga menyaksikan kemenangan Pas selama berpenggal-penggal di Dun Kemahang.

Paka antara kawasan berpotensi
Pas - terpecah antara kawasan separa
bandar dan tanah rancangan
Walaubagaimanapun,undi Felda banyak menyelamatkan kerusi Umno daripada jatuh ke tangan Pas dalam Pilihanraya Umum ke 12 terutamanya di Terengganu.Beberapa kawasan yang pernah dimenangi Pas seperti Dun Bukit Besi,Paka,Tepuh Langkap,Hulu Besut selain Kemasek dan Air Puteh gagal ditembusi akibat kekurangan undi Pas di kawasan Felda.Di Dun Paka misalnya,kewujudan peti undi di kawasan Ketengah dan tanah rancangan seperti di Peti Undi Durian Mentangau,Kerteh II dan Ketengah Jaya telah menidakkan kemenangan Pas di peti-peti undi kawasan Bandar sehingga Pas tewas di Dun tersebut dengan majoriti tipis sekitar 344 undi.

Justeru,mahu tidak mahu,Pas perlu menembusi kawasan Felda dan Tanah Rancangan untuk menang di kawasan-kawasan berpotensi.Siapa kata Felda sukar ditembusi?Selagi mereka beragama Islam dan berbangsa Melayu,mereka masih mempunyai keimanan untuk menerima kebenaran.Cuma masa dan ketika sahaja yang bakal menentukan.

Hazman BA
Daerah Sempadan Felda
Tepi Laut China Selatan

Krisis Mesir - Tulang dan kepala Firaun dipancung di Muzium Mesir


28 Safar 1432H.
albanjarionline.blogspot.com

Muka firaun di Muzium Mesir rebah dan hancur di lantai muzium. Dipancung demonstrator. Petanda hitam buat Hosni Mubarak. Pemimpin zalim wajar di'pancung'.

Tengkorak dan tulang firaun bertaburan. Hina dan dihinakan sepanjang zaman.Sejarah telah membuktikan kepada kita betapa dahsyatnya balasan Allah terhadap pemimpin sesebuah negara yang tidak beriman dan zalim seperti Firaun dan Namrud. Firaun mati lemas di tengah lautan sewaktu mengejar Nabi Musa a.s. dan para pengikutnya. Manakala Namrud yang menentang Nabi Ibrahim a.s. mati disebabkan oleh seekor nyamuk yang masuk ke dalam otaknya. Seorang lagi manusia durjana yang menerima pembalasan dahsyat daripada Allah s.w.t. sejak di dunia lagi ialah Mustafa Kamal Ataturk. Siapa sebenarnya Kamal Ataturk ini ?

Bagi menghancurkan pemerintahan Sultan Usmaniyah di Turki, pihak Yahudi telah membuat perancangan jangka panjang yang memakan masa lebih kurang 400 tahun. Dendam mereka mula menyala apabila Sultan Orhan Ghazi (Sultan Usmaniyah Ke-2) telah menghalau orang Yahudi dari Kota Bursa di awal pemerintahan Kerajaan Usmaniyah. Sultan-sultan Osmaniyah yang awal merupakan pemerintah yang beriman dan bertaqwa kepada Allah. Mereka sentiasa bermusuh dan tidak percayakan Yahudi.

Bagi merealisasikan cita-cita mereka, puak Yahudi melaksanakan pelbagai rancangan jahat termasuk berpura-pura masuk Islam tetapi di dalam hati tetap mengekalkan keyahudian mereka. Mereka inilah digelar Yahudi Dunnama. Puak ini memakai nama Islam dan berusaha sedaya upaya menduduki jawatan-jawatan tinggi dalam pemerintahan bagi meluaskan pengaruh mereka sedikit demi sedikit di kalangan masyarakat atasan. Salah satu kejayaan mereka ialah meracun Sultan Muhammad Al-Fateh. Baginda meninggal dunia (syahid) akibat diracun oleh Mustafa Jocobo, seorang doktor peribadi daripada Yahudi Dunnama di istana Sultan.

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .