Ikuti Blog ini

MB N.9 kena disebat

MB N.9 disebat.

Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Utama Haji Mohamad Bin Haji Hassan dijatuhkan hukuman sebatan oleh Mahkamah Rakyat berhubung jenayah mengirimkan wang secara haram ke luar Negara membabitkan 10 juta ringgit ke London pada tahun 2008.

Hukuman sebatan secara simbolik itu diadakan dihadapan ibupejabat Keadilan Negeri Sembilan. Suasana yang pada awalnya tenang mulai tegang apabila pihak berkuasa mengerahkan pasukan polis simpanan FRU untuk menyuraikan perhimpunan aman itu.

“Dengan kita polis berani. Dengan umno takut. Menikus. Kesian juga pada polis- polis yang menerima tekanan oleh UMNO.”

Turut dikaitkan dengan penghantaran wang secara haram ini ialah isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor. Rosmah didakwa telah melakukan transaksi wang secara haram melibatkan 6 ratus ribu ringgit sewaktu beliau sedang membeli belah di Dubai, Ogos lalu.


Selepas hukuman dijalankan

Polis gagal menyelamatkan Mohamad Hassan dari disebat kerana terlewat sampai, jalan jem. Polis cukup marah hari tersebut kerana terpedaya dengan maklumat awal kononya kami nak buat 11 pagi di depan bangunan Umno. Hampir 200 Polis dan gangster Umno menunggu sejak pagi malangnya kami buat petang di tempat lain.....kesian mereka
Sidang media selepas 'laksana hukuman'

Pak Din TTJ, antara pelaksana hukuman

Sani Md Shah menyebat dengan penuh 'geram'

YB Taufek memberikan ucapan sebelum 'jatuh hukum'

Sebatan dimulakan

Perbicaraan dimulakan lebih 100 yang hadir setuju Mohamad ialah pengkhianat dan wajar dihukum.Azmizam dari AMK Selangor juga turut hadir tanda sokongan

"Sejuk Tengok Muka Nizar"-Rakyat

Pasir Panjang : Program Pemimpin bersama Rakyat telah diadakan di Pasir Panjang,Manjung.Ia dihadiri oleh Adun Pasir Panjang Dato Seri Ir Hj Nizar Jamaluddin yang sememangnya menjadi rutin beliau untuk turun bersama-sama dengan rakyat di Dun beliau bagi melihat dan bertanya khabar mereka.

Program pertama bermula seawal jam 10.30 pagi dengan kehadiran Dato Seri Nizar ke Sek Ren Agama Taalim Manjung.Ia merupakan program bertemu ibu-bapa pelajar-pelajar disana dan juga hari pendaftaran murid-murid darjah satu di Sekolah berkenaan.

Dato Seri di dalam ucapannya bersama ibu-bapa yang hadir menekankan betapa pentingnya pendidikan islam yang di sesetengah sek keb semakin diabaikan dan tidak memberikan kesan kepada anak-anak kita.Dato Seri turut memuji Ibu-Bapa yang sanggup menghantar anak mereka ke Sekolah agama yang sesetengah dari kita menganggap ia sebagai agak ketinggalan namun bagi ibu-bapa yang hadir hari ini telah meletakan satu keyakinan kepada Rakyat bahawa bersekolah di sekolah agama juga menjamin masa depan anak mereka.

Setelah itu Dato Seri telah menunaikan solat Jumaat di Masjid Batu 8 Lekir,Manjung dan kemudiannya bersama-sama dengan rakyat dalam satu jamuan rakyat yang diadakan di Batu 10 Lekir.Dato Seri turut memperikan ucapan penerangan isu-isu semasa politik Negara.Apa yang sempat sya dengarkan ialah kata-kata yang keluar daari mulut Rakyat yang mana ia diluahkan oleh seorang Ibu Tua yang dengan perlahan berkata "Sejuk Tengok Muka Nizar "...

Menghiasi jadual perjalanan sehari di Dun beliau, juga telah diadakan Majlis penyerahan sumbangan kembali ke sekolah berupa beg sekolah dan juga alat tulis kepada lebih dari 50 anak-anak yang keluarga mereka kurang berkemampuan yang ianya disumbangkan sendiri oleh Dato Seri Nizar selaku Adun Pasir Panjang.Ia diadakan di dua kawasan yang mana di Batu 10 Lekir seramai 25 orang telah menerima sumbangan tersebut.Ia diteruskan dengan sumbangan kedua di Taman Seri Wangi yang mana 25 orang juga anak-anak yang terdiri dari pelbagai bangsa telah menerimanya.

Gambar diatas ini ialah rangkuman gambar-gambar menarik yang sya rakamkan yang menggambarkan suasana rakyat yang tidak mengira agama,bangsa dan lapisan umur sedang meneliti Buletin Rakyat yang dikeluarkan oleh Pusat Khidmat Adun Pasir Panjang yang mana ia merupakan keluaran edisi pertama sempena dengan tahun baru yang tiba hari ini.Ia menempatkan penulisan berupa ucapan perutusan Tahun Baru oleh dato Seri Ir Hj Nizar Jamaluddin yang diterjemahkan kepada 3 bahasa iaitu Melayu,India dan Cina.

Pada sebelah petangnya pula Dato Seri Ir Hj Nizar melapangkan masa mengziarahi saudara Yusri aiaitu Ketua AMK Lumut yang bakal melangsungkan perkahwinannya pada esok hari.Disebabkan Dato Seri tidak dapat hadir esok maka beliau hadir hari ini bagi menyampaikan ucapan Tahniah dan doa semoga pasangan ini kekal ke akhir hayat.Selepas itu Dato Seri bersama-sama rakyat menunaikan solat Maghrib dan Dato Seri telah menyampaikan kuliah Maghribnya di Masjid Venice di Lumut.

Tok Guru Nik Aziz ulas kedatangan tahun baru 2010
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .