Ikuti Blog ini

Serba sedikit mengenai Zahid Ibrahim
Datuk Mohd Zaid Ibrahim lahir di Kota Bharu, Kelantan pada tahun 1951, Zaid Ibrahim menerima pendidikan awalnya di Kolej Inggeris dan menyelesaikan pelajaran di Tingkatan enam di Sekolah Tuanku Abdul Rahman di Ipoh, Perak.

Beliau kemudian meneruskan ke ITM (sekarang UiTM) dan mendapat gelaran LLB (London Eksternal).Dia kemudian pergi ke Temple, London untuk memenuhi syarat sebagai UU-Barrister.

Pada tahun 1987, Zaid menjadi ahli pengasas dan Ketua Zaid Ibrahim & Co yang hari ini, adalah firma undang-undang yang terbesar di Malaysia dengan sambungan di kawasan ASEAN termasuk Singapura, Indonesia, Vietnam dan bahkan Dubai.

Politik

Zaid adalah ahli parlimen untuk Kota Bharu di bawah BN / UMNO sekitar 2004-2008. Dia juga adalah ketua Pro-Demokrasi Myanmar di Kaukus Parlimen dan ASEAN Interparlimentary Myanmar Caucus (AIPMC).

Beliau juga bekas de facto Menteri Undang-undang bawah pentadbiran Badawi's dan mengundurkan diri dari jawatannya pada tarikh 16 September 2008 selepas penahanan ISA blogger Raja Petra Kamaruddin, ahli parlimen Teresa Kok dan wartawan Sin Chiew Sin, Tan Hoon Cheng.

Zaid sangat vokal dan sering terlibat dalam debat awam meningkatkan kesedaran dalam urusan awam mahupun kebangsaan bunga atas kepentingan menjaga demokrasi dan supremasi undang-undang di negeri ini.

Dia adalah seorang peguam yang sangat kuat mahukan mahkamah yang bebas.

Beliau juga dikenali kerana aktif dalam penyertaan persidangan, forum dan seminar, baik tempatan atau luar negeri seperti Simposium Hukum Widener Global Demokrasi, perbincangan meja bundar Parlimen, Forum Dunia 2000, PBB Roundtable Dialog keatas Burma, Persidangan SUAHAKAM atas Budaya & Hak Asasi Manusia dan banyak lagi.

Zaid menerbitkan buku pertamanya, "Dalam GoodFaith," pada tahun 2007. Buku ini adalah kompilasi dari pidato-pidato, artikel dan wawancara.Buku ini diterbitkan oleh ZI Publications Sdn Bhd, sebuah penerbit yang ditubuhkan oleh Zaid sendiri untuk memudahkan wacana teka-teki sosio-politik dan undang-undang di negeri ini.

ZI Publications Sdn Bhd sekarang dimiliki dan dikendalikan oleh puteranya, Uzair. Semua hasil dari jualan bukunya akan pergi ke Yayasan Orang Kurang Upaya Kelantan ( Yayasan untuk Orang Kurang Upaya Kelantan), sebuah pertubuhan amal yang dekat dengan hatinya. / end

Gambar sekitar majlis pegumuman rasmi calon Pakatan PRK Hulu Selangor
Penyokong Pakatan di luar Dewan

YB Nurul Izah bersalaman dengan penyokong

Para pimpinan Pakatan Rakyat yang hadir

Ribuan penyokong memenuhi dewan

Datuk Chua Jui Meng juga berucap memberi semangat

Antara penyokong yang memenuhi dewan

DS Ir Haji Nizar meberi semangat kepada pengundi

Che Gu Bard dari Angkatan Muda Keadilan

YB Saifuddin Nasution

Berdiri menyanyikan lagu Negara Ku

DSWA DSAI MB Selangor & Datuk Mustaffa Ali

Pimpinan Pakatan

Dr Syed Hussein, YB Nasa YB Tan, DSAI dan Tok Guru Hj. Hadi

YB Ampang Pn Zuraidah

Ketua AMK Sdr Shamsul

YB Fauziah

YAB Tan Sri Khalid - MB Selangor turut berucap

Dr Tan Ahli Parlimen Kepong

Tuan Guru Hj Hadi

DSAI sedang berucap sebelum pengumuman

DSAI berucap selepas mengumumkan Datuk Zaid sebagai calon

Adalah dianggarkan 10 ribu penyokong Pakatan Rakyat telah membanjiri Dewan Komuniti Serendah, tempat berlansungnya pengumuman rasmi calon Pakatan Rakyat bagi PRK Parlimen Hulu Selangor pada 25 April nanti.

Walaupun ramai yang telah mengetahui bahawa bekas Menteri Undang-Undang Datuk Zaib Ibrahim bakal dicalonkan, tapi itu tidak menghalang orang ramai khas nya pengundi Hulu Selangor yang terdiri dari pelbagai kaum telah memenuhi dewan tersebut sejak dari awal lagi
Ramai pimpinan Pakatan yang hadir. Selain DSAI sendiri dengan diiringi oleh Datuk Seri Dr Wan Azizah dan Puteri Reformasi YB Nurul Izah. Juga Presiden PAS Tn Guru Haji Hadi Awang, MB Selangor YAB Tan Sri Khalid, DS Ir Nizar, Syed Hussein, YB Nasha, YB Ampang Pn Zuraidah, YB Fauziah (Kuantan), YB Saifuddin Nasution, YB Tian Chua, Datuk Chua Jui Meng, Ketua AMK Sdra Shamsul dan ramai lagi.

Gambar Tok Guru Nik Aziz semasa berumrah di Mekah

Solat Zohur

Tengok kitab2 yg di jual

Makan malam....
Berbual bersama keluarga

Pegawai pejabat MB kelantan Zakaria,Ahmad Syargowi
dan Ust Zul Sanabil Holiday Sdn Bhd syarikat yang
menguruskan rombongan TGNA

Nuklear: PAS cadang sokong pendekatan Turki

KUALA LUMPUR, 14 April: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang (gambar) meminta Malaysia berpendirian seperti Turki yang konsisten dalam isu penggunaan tenaga nuklear dan tidak bersikap double standard.

"Saya harap Malaysia mengambil sikap yang sama dengan Turki iaitu sikap yang konsisten dan tidak double standard, berani dan tegas supaya hak diberi kepada Iran seperti yang diberi kepada negara lain," katanya yang juga Ahli Parlimen Marang.

Beliau berkata, Amerika Syarikat bersikap double standard terhadap Iran apabila memohon sokongan Malaysia bagi memainkan peranan dalam pelucutan senjata nuklear yang ingin dimajukan negara itu.

Abdul Hadi dalam perbahasan di Dewan Rakyat hari ini kesal dengan tekanan yang dibuat terhadap Iran meskipun negara itu telah membuat kenyataan terbuka bahawa mereka hanya ingin memajukan teknologi nuklear sebagai tenaga alternatif daripada sumber yang lain.

Sedangkan ujarnya, Israel yang telah mempunyai teknologi nuklear sejak sekian lama tidak dikenakan apa-apa tindakan sebaliknya bebas melakukan apa sahaja.

"Di sana berlakunya double standard dalam polisi yang dilakukan Amerika Syarikat. Ada negara yang boleh melakukan apa sahaja seperti Israel yang tidak menandatangani perjanjian mengharamkan senjata nuklear dan Israel telah mempunyai teknologi ini sejak tahun 60-an lagi.

"Sepatutnya satu tindakan yang tegas diambil terhadap Israel tapi apa yang berlaku ialah Iran yang membuat kenyataan terbuka bahawa mereka mahu memajukan teknologi nuklear untuk tenaga alternatif daripada sumber yang lain ditekan habis-habisan dan diberi amaran yang keras dan sudah dibuat keputusan untuk melakukan sekatan terhadap Iran,” ujarnya.

Perkara itu dibangkitkan sebagai menyentuh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang menyertai Presiden Barack Obama dan pemimpin dunia lain pada Sidang Kemuncak Keselamatan Nuklear di Washington hari ini.

Sidang kemuncak itu bermula selepas Washington melancarkan proses melobi yang sengit untuk beberapa hari untuk meraih sokongan dunia bagi memberi tekanan kepada Iran mengenai program senjata nuklear negara itu.

Dalam pada itu, Abdul Hadi turut meminta Malaysia sebagai anggota Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) mendesak OIC mengadakan satu sidang khas berhubung keganasan Israel terhadap Palestin yang masih lagi berterusan.

"Seterusnya, saya ingin menyentuh tentang apa yang berlaku di Palestin, tentang tindakan Israel yang mengura-ura untuk menghalau penduduk Palestin dari kampung halaman mereka dan pencerobohan terhadap Masjid Al-Aqsa yang masih lagi berleluasa.

"Malangnya media menutup perkara ini yang menyebabkan pertumpahan darah dan korban sedemikian rupa.

"Malaysia sebagai negara OIC diharapkan supaya mendesak supaya diadakan satu sidang khas OIC berkait keganasan Israel ini," tegasnya. Hrkh

Calon PRK Hulu Selangor : PR Tenang, BN Borgolak Bagai Nak Rak

UMNO diramalkan akan tunduk kepada tekanan dan kehendak MIC supaya memilih Palanivel sebagai calon BN di Hulu Selangor.

Hal ini dikesani apabila Timbalan Presiden UMNO dan juga BN, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin, apabila beliau menolak dakwaan bahawa beliau menyokong timbalan ketua pemuda MIC, V Mugilan sebagai calon BN pada pilihan raya Hulu Selangor yang akan datang.

"Tiada perkara seumpama itu, Maksud saya tiada kenyataan yang dibuat dan saya rasa tiada apa yang telah didedahkan berhubung perkara itu,” katanya.

BN seringkali mendahului pembangkang dalam menamakan calonnya tetapi kali ini menjelang tempoh kurang 48 jam seperti yang dijanjikan, siapa yang bakal mewakili mereka terus menjadi tanda tanya.

UMNO dikatakan lebih selesa untuk menonjolkan Timbalan Ketua Pemuda MIC, V Mugilan sebagai calon di kerusi Hulu Selangor berbanding calon yang diketengahkan oleh MIC iaitu Timbalan Presidennya G Palanivel.

"Jika Mugilan dinamakan sebagai calon, kepemimpinan MIC akan memecat Mugilan kerana melobi bagi kerusi itu dan juga mensabotaj aktiviti parti serta mencemarkan nama Palanivel,” kata satu sumber.

Menurut beliau lagi, ketika mesyuarat malam kelmarin di Parlimen, presiden MIC, Datuk Seri S Samy Vellu dilaporkan bertikam lidah dengan Muhyiddin berhubung pemilihan calon BN itu.

Sumber itu berkata Muhyiddin berkata Mugilan adalah pilihan pemimpin BN tetapi pemimpin MIC yang hadir kurang menyenangi keputusan itu.

“Samy Vellu mempertahankan pemilihan MIC yang mahukan Palanivel dan ini menyebabkan mesyuarat menjadi hangat,”

Calon BN itu hanya akan diumumkan oleh Muhyiddin pada hari esok, jam 4 petang bertempat di markas BN, Bukit Sentosa di Bukit Beruntung.-GB-

SPR Buat Peraturan Ikut Suka Hati

Pengarah Pilihan Raya KEADILAN, Fuziah Salleh kesal dengan tindakan sembrono Suruhanjaya Pilihan Raya menghadkan jumlah penyokong kepada 100 orang semasa penamaan calon tanpa perbincangan dengan parti politik.

"Peraturan SPR menghadkan jumlah penyokong kepada cuma seratus orang semasa penamaan calon haruslah dengan persetujuan parti-parti yang bertanding, setakat ini mereka belum memanggil dan berbincang dengan kita dan tiba-tiba semalam mereka mengumumkan peraturan tersebut.

"SPR tidak boleh berbuat demikian kerana kita yakin kita boleh kawal penyokong kita. Kita bayar gaji anggota polis dan FRU untuk jaga keselamatan. SPR boleh memastikan supaya laluan itu tidak bertembung supaya tidak ada perkara yang tidak diingini berlaku.

"Banyak perkara SPR boleh buat untuk memastikan keselamatan tetapi kita tidak mahu mereka ini digunakan oleh BN semata-mata untuk melumpuhkan semangat penyokong kita pada hal setiap kali penamaan calon, semangat penyokong BN yang lumpuh apabila melihat ramainya penyokong kita, kita tidak mahu tipu helah ini berlaku semasa hari tersebut," tegas Fuziah semasa berucap pada Majlis Pengumuman Calon Pakatan Rakyat di Kompleks Sukan dan Komuniti Serendah semalam.

Fuziah yang juga Ahli Parlimen Kuantan mahu SPR tidak berada di dalam keadaan tertekan dan seharusnya konsisten dan buktikan bahawa badan itu bukan parti komponen Barisan Nasional dengan mengikut telunjuk pemimpin Umno-BN.

SPR akan melarang semua parti politik membawa penyokong terlalu ramai bagi mengiringi calon masing-masing pada hari penamaan calon kononnya bagi mengelak berlaku kekecohan.
Ini berikutan kehadiran penyokong Pakatan Rakyat yang ramai berbanding penyokong Barisan Nasional pada beberapa siri pilihan raya kecil sebelum ini.- sk

Panas! Hero2 MIC Sudah Beri Kata Dua Kepada Umno!

Cawangan MIC Hulu S'gor beri kata-dua

Sebahagian daripada ketua-ketua cawangan MIC Hulu Selangor hari ini memberi kata dua kepada kepemimpinan Barisan Nasional agar mecalonkan timbalan presiden parti itu, Datuk G Palanivel di parlimen Hulu Selangor atau menghadapi pembubaran cawangannya.

Tindakan itu dilihat menghangatkan lagi suasana apabila BN dijangka mengumumkan calonnya pada jam 4 petang esok bagi pertandingan pada 25 April ini.

Hampir separuh daripada ketua cawangan yang mewakili kira-kira 30 daripada 72 ketua cawangan hadir di ibupejabat MIC bahagian Hulu Selangor di Kuala Kubu Baru untuk meluahkan sokongan kepada Palanivel.

Menurut mereka jika cadangan supaya Palanivel dicalonkan ditolak oleh BN, tindakan itu sesuatu yang memalukan kepada MIC dan pemimpin parti itu.

“Kami tidak akan keluar mengundi jika calonnya bukan Palanivel,” kata K Allo Pillai, seorang penyokong akar umbi yang membayangkan BN mungkin dipulaukan.

Ketua penerangan MIC Hulu Selangor, Raily Muniandy juga mengugut bahawa semua cawangan MIC di kawasan pilihan raya itu akan ditutup, kika tuntutan mereka agara Palnivel dicalonkan ditolak.

"Kami menyokong penuh Palanivel kerana dia pemimpin berwibawa, bersih dan telah menjadi penduduk di kawasan ini untuk hampir 15 tahun, “ kata Raily.

Beliau menjelaskan Palanivel, yang berasal dari Pulau Pinang, tidak semestinya dilahirkan di kawasan pilihan raya itu untuk diiktiraf sebagai anak tempatan.

"Dia (Palanivel) kenal siapa Ah Kaw, Ahmad dan Ramasamy di sini kerana telah berada 18 tahun di sini,” katanya.

Ditanya sama ada mereka akan menyokong calon MIC yang lain, Raily berkata: “Jawatankuasa pusat MIC telah memutuskan Palanivel sebagai calon Hulu Selangor dan perkara itu adalah muktamad.”

Shahidan Kutuk MB Perlis Sebagai Penipu, Penzalim Dan Otak Sedut

Umno Perlis terus dilanda krisis berterusan apabila mantan Pengerusi Umno Perlis, Shahidan Kassim mengutuk Pengerusi Umno Perlis ketika ini iaitu Mohd Isa Sabu.

Shahidan Kasim bukan sahaja mengutuk bosnya di negeri itu sebagai penipu, tetapi turut melabelkannya sebagai penzalim dan Otak Sedut kerana mensabotaj kehadirannya sempena lawatan Timbalan Presiden Umno, Muhyiddin Yassin semalam.

Berikut ialah antara kenyataan Shahidan yang boleh dilihat secara jelas di laman sosial facebook.com. di sini.

1. "Depa (mereka), kerajaan negeri suruh saya tunggu disimpang 4, untuk menyambut tpm (Muhyiddin Yassin) .Tiba2 mereka ubah laluan dan tpm turun ditempat lain.. saya tak tau arahan siapa..tak mungkin tpm, tak mungkin polis.. tapi bertanggung jawab.. rakyat benci penipuan dan mungkir janji macam ini.. Tapi benda besar mereka bolih tipu, tentula benda yg kecil ini perkara biasa saja.. PENIPU"

2. "Orang2 Umno dan BN tunggu tempat lain,tapi puak Md Isa bawa Tpm turun tempat lain.. Saya bawa juga Tpm ketempat org ramai yg sedang menunggu.. mereka adalah orang umno,bn dan rakyat, beribu yg menunggu.. Tpm hanya jumpa separuh saja.. Sian org2 umno dan bn .. saya pohon maaf kepada rakyat semua sebab semua usaha baik saya tidak dapat diterima olih puak2 penipu dan penzalim.."

3. "kerajaan negeri juga tidak sediakan jamuan dlm gerai untuk tpm..tiada ada meja,kerusi.. maka saya tergesa gesa minta tolong kawan2,sediakan tempat makan ..p beli makanan serta merta di gerai gerai berdekatan.. saya tanya mb kenapa buat macam ni kat saya.. jawapan mudah.. tak tau.. laluan ditipu, makanan tak disediakan.. akhirnya kita sediakan juga untuk rakyat jelata..saya halalkan... mereka harus jawab kenapa SABOTAJ"

4. "Saya tanya polis traffic, kenapa ubah laluan, mereka pun dapat arahan dari atas.. kalau saya tau nak tipu rakyat macam ini, maka saya tak perlu ajak org ramai datang... takut kalau ada banner2 yg tak sokong kepinpinan..maka siapakah yg berhak buat keputusan tukar laluan? saya akan tanya dato Hishamuddin, mengenai perkara ini kerana menipu rakyat dilarang olih ds.najib..."

5. "Majlis dgn bn tengah hari tadi ramai yang bukan jawatankuasa hadir terutama dri bhagian kangar"

6. "Otak selut sungguh, ketua bahagian Arau mereka tipu tapi mereka dengar pandangan dari seorang yg bukan jawatankuasa bahagian.. ts muh..menyeru perpaduan diujudkan..adakah atas dasar kezaliman ?"

7. "Tpm kena tau perkara ini..harap2 tpm tak "makan sebelah".. kalau dia makan sebelah, dengar cakap md isa saja ,maka sianlah kat puak2 umno.. sudah jatuh ditimpa tangga"

8. "pemandu kereta ts muh. memang nak pergi ketempat yg ditentukan, tetapi bodyguard mb minta ubah tempat... Arahan siapa? siapakah yg kurang adat menipu rakyat? siapa? -erapakatan

Sekali Lagi Peguam turun ke jalan raya baru-baru ini.

oleh Puspawati Rosman

Pada 31 Mac 2010 yang lalu, hampir 200 orang peguam telah berhimpun di hadapan Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Kuala Lumpur.

Perhimpunan itu bertujuan untuk membantah salahlaku beberapa orang polis terhadap seorang peguam, saudara Amer Hamzah bin Arshad (gambar kanan). Pada hari kejadian, polis-polis tersebut, yang berpakaian biasa telah menggunakan kekerasan menghalang saudara Amer daripada menjalankan tugasnya untuk bertindak bagi pihak anak guamnya ketika saudara Amer dan anak guamnya hendak membayar wang ikat jamin di kaunter bayaran di Mahkamah.

Saudara Amer menuntut polis-polis tersebut mengeluarkan kad kuasa mereka sebagai bukti bahawa mereka ialah anggota polis. Malangnya beliau tidak diendahkan dan telah ditarik dan ditolak oleh polis, dikawal dan dihalang daripada keluar daripada Mahkamah sehingga anak guamnya dibawa entah ke mana oleh polis. Kemudian, barulah beliau diberitahu oleh polis bahawa anak guamnya akan ditahan untuk siasatan. Di dalam kes ini, anak guamnya ditahan tanpa bicara kerana polis belum atau tidak mempunyai bukti yang cukup untuk mendakwanya di Mahkamah.

Para peguam yang mendapat tahu tentang kejadian tersebut berasa sungguh marah kerana ternyata pihak polis telah menyalahlaku terhadap saudara Amer yang sedang menjalankan tugas. Selain daripada itu, isu tahan tanpa bicara juga membangkitkan kemarahan kerana Majlis Peguam telahpun mengeluarkan resolusi membantah mana-mana tindakan menahan tanpa bicara di Mahkamah, kerana ia adalah bercanggah dengan hak asasi manusia. Maka sekumpulan peguam telah mengambil inisiatif mendraf dan menyerahkan memorandum dan berhimpun di Bukit Aman sebagai tanda protes.

"Peguam tak patut turun ke jalan raya"

Beberapa hari selepas perhimpunan tersebut, telah keluar beberapa suara yang kurang senang daripada segelintir orang tentang peranan yang sepatutnya dan tidak sepatutnya dimainkan oleh peguam di dalam isu-isu sebegini.

Kata mereka, peguam tidak patut turun ke jalan raya dan memegang kain rentang. Peguam hanya perlu menegakkan undang-undang di dalam Mahkamah sahaja. Kami hanya perlu bantu orang ramai dengan mendapatkan keadilan untuk mereka melalui saluran undang-undang yang sedia ada. Ini adalah kerana, menurut mereka, aksi berhimpun itu sendiri adalah salah di sisi undang-undang.

Persoalannya, bagaimana pula jika undang-undang itu sendiri adalah menindas dan melanggar hak asasi manusia?

Sepanjang saya beramal sebagai peguam, seingat saya kejadian pada 31 Mac itu bukanlah pertama kali para peguam turun ke jalan untuk memprotes ketidakadilan, di dalam kapasiti mereka sebagai peguam. Pada tahun 2006, kira-kira 50 orang peguam telah berkumpul di hadapan Ibu Pejabat Polis Bukit Aman membantah salah laku polis terhadap seorang peguam iaitu saudara Charles Hector. Pada ketika itu saya masih lagi seorang pelatih dalam kamar.

Kemudian, pada 26 September 2007, kira-kira 2000 peguam telah berarak dari Mahkamah Putrajaya ke Pejabat Perdana Menteri untuk menyerahkan memorandum membantah penyelewengan di dalam sistem kehakiman.

Pada 9 Disember 2007, empat orang peguam telah ditangkap, dimasukkan ke dalam lokap dan didakwa di Mahkamah Jenayah apabila mereka menyertai perarakan Hak Asasi Manusia dengan memegang kain rentang "Lawyers for Freedom of Assembly" sebagai tanda menyokong hak untuk berhimpun secara aman.

Pada 8 Mei 2009, kira-kira 200 peguam berhimpun di dalam Mahkamah Jalan Duta dan Balai Polis Brickfields untuk membantah penangkapan lima orang peguam daripada Pusat Bantuan Guaman Kuala Lumpur yang sedang menjalankan tugas.

Salut saya kepada peguam-peguam yang menyertai perhimpunan-perhimpunan di atas, kerana mereka benar-benar faham tentang apa itu hak berhimpun.

Di negara ini, kebanyakan tangkapan yang dibuat oleh pihak polis ketika perhimpunan atas alasan perhimpunan tersebut adalah perhimpunan haram dan tidak mendapat kebenaran daripada pihak polis.

Perhimpunan yang halal?

Persoalan seterusnya- wujudkah perhimpunan yang halal di negara ini?

Artikel 10 Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan bahawa sesuatu perhimpunan adalah dibenarkan, selagi ianya adalah aman dan tidak bersenjata. Walau bagaimanapun, hak untuk berhimpun ini telah dikekang oleh Akta Polis 1967 dan Kanun Keseksaan. Di bawah Akta Polis, sekumpulan individu yang lebih daripada tiga orang harus meminta kebenaran atau permit daripada polis di daerah mana perhimpunan hendak diadakan. Akan tetapi, kebenaran itu tidak menjamin perhimpunan itu boleh dijalankan, kerana polis boleh membatalkan permit pada bila-bila masa sahaja walaupun kebenaran telah diberikan pada awalnya.

Secara peribadi, saya tidak menyokong dan membantah kaedah meminta kebenaran atau permit daripada polis ini. Kenapa?

Kerana Perlembagaan Persekutuan adalah undang-undang utama negara ini. Sepatutnya, sekiranya terdapat mana-mana undang-undang lain yang bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan, undang-undang itu adalah tidak sah atau terbatal. Akan tetapi nampaknya, di dalam banyak perkara, akta-akta seperti Akta Polis ini mengatasi segalanya. Padahal, Perlembagaan Persekutuan telah menjamin kebebasan asasi seperti hak berhimpun secara aman.

Artikel 20 Deklarasi Hak Asasi Manusia Sejagat (yang telah dibentangkan buat pertama kali di Palais de Chaillot di Paris pada tahun 1948) adalah antara peruntukan terawal yang memberikan semua orang kebebasan untuk berhimpun dan berpersatuan secara aman. Artikel ini telah diadaptasi oleh banyak negara di dunia, termasuklah negara kita yang mengaplikasikannya di dalam Perlembagaan Persekutuan. Kebanyakan negara-negara tersebut benar-benar menjamin hak tersebut dan membenarkan perhimpunan secara aman, walaupun tanpa permit.

Maka persoalan saya yang seterusnya- perlukah kita meminta kebenaran untuk mengamalkan hak asasi kita sendiri?

Saya tidak menafikan bahawa memang wujud undang-undang yang menghalang perhimpunan tanpa permit. Saya juga tidak menafikan bahawa di dalam negara ini, perhimpunan lebih daripada tiga orang tanpa permit boleh dianggap sebagai satu perhimpunan haram mengikut undang-undang. Saya juga tidak menafikan bahawa sekiranya anda dan 38 orang kawan-kawan lain berada di dalam sebuah bilik hotel, anda adalah berkhalwat (maaf, saya sedang cuba menjadi kelakar).

Tetapi, hanya kerana saya seorang peguam atau pengamal undang-undang, patutkah saya berpaling kepada anda semua sambil berkata "perhimpunan yang lebih daripada tiga orang tanpa permit adalah salah di sisi undang-undang. Anda boleh didakwa di Mahkamah. Sila jangan lakukan." ?

Jawapannya, sudah tentu tidak. Saya juga percaya bahawa ramai rakan-rakan peguam saya yang lain yang juga percaya kepada hak asasi manusia, akan memberikan jawapan yang sama. Oleh yang demikian, kami akan berterusan memberikan pendidikan dan kesedaran undang-undang dan hak asasi kepada seberapa ramai orang yang boleh. Kami percaya kepada kebebasan dan hak asasi, dan kami juga percaya bahawa undang-undang yang menindas dan melanggar hak asasi manusia patut dimansuhkan.

Disebabkan itu, saya percaya bahawa adakalanya para peguam perlu mendekatkan diri dengan orang ramai, bukan sahaja dengan mewakili mereka di dalam Mahkamah, tetapi juga dengan berjuang bersama-sama mereka, berdiri sebelah-menyebelah atas nama perjuangan hak asasi manusia.

Maka saya juga percaya bahawa adakalanya, peguam juga perlu turun ke jalan raya.

*Puspawati Rosman ialah seorang peguam, ahli jawatankuasa Pusat Bantuan Guaman Selangor dan ahli Lawyers for Liberty (Peguam untuk Kebebasan).

PRK Hulu Selangor : PAS perakui sokong Zaid
PAS secara terbuka memberi jaminan akan memberikan sokongan padu kepada Datuk Zaid Ibrahim yang dipilih sebagai calon Pakatan Rakyat (PR) untuk mengekalkan kerusi Parlimen Hulu Selangor.

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, sudah tentu calon yang dipilih itu merupakan individu hebat untuk dihantar ke Parlimen.

“Calon yang dipilih PKR mesti seorang yang hebat, seseorang yang boleh membawa suara rakyat. Bukan calon yang hanya mengangguk dan mengiakan sahaja apa yang dilakukan oleh kerajaan Barisan Nasional (BN).

“Kita mahu calon yang boleh bercakap dan berucap yang boleh membawa suara rakyat,” katanya.

“Jadi ambil peluang ini untuk menghantar wakil yang boleh menegur kerajaan dan juga memperjuangkan hak rakyat,” kata beliau ketika berucap pada Majlis Penerangan Pentadbiran Kerajaan Negeri Selangor di Dewan Komuniti Serendah di sini malam tadi.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .