Ikuti Blog ini

Pelik : Razak Baginda Minta Henti Fitnah TPM Dan Isteri Dalam Kes Pembunuhan Altantuya !!


KUALA LUMPUR – Penganalisis politik, Abdul Razak Baginda dalam penampilan pertamanya sejak dibebaskan daripada tuduhan bersubahat membunuh wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu meminta semua pihak berhenti menyebar fitnah terhadap Timbalan Perdana Menteri dan isteri. Beliau berkata, dakwaan bahawa Datuk Seri Najib Tun Razak dan Datin Seri Rosmah Mansor pernah menemui Altantuya adalah tidak benar. Abdul Razak berkata demikian pada sidang akhbar di Hotel Maya di sini.

[Sesuatu yang amat pelik, nampak benar yang pembebasan Razak Baginda ada campurtangan oleh TPM dan Isteri. Ini kerana sesuatu yang menghairankan kita bila beliau yang diragui pembebasannya oleh rakyat cuba untuk mempertahankan bakal PM Malaysia itu. Walhal seluruh dunia melihat terdapat ada kaitan langsung pemimpin itu dengan kes ini. Jika benar Najib tidak terlibat, beliau harus hadir ke mahkamah dan menyaman Raja Petra yang telah membuat akuan bersumpah terhadap beliau dulu. Kenapa Najib dan Rosmah tidak berani menyaman Raja Petra?. Bagaimana pula dengan bukti bergambar yang cuba ditunjukkan oleh sepupu Altantunya bahawa beliau nampak jelas tokoh itu bersama Altantunya di Paris dulu. Bukankah melucukan bila Razak Baginda cuba pertahankan Najib dalam keadaan orang mempertikaikan pembebasannya itu].


Perak sediakan RM2 juta bantu mangsa ISA


Kerajaan Perak sediakan RM2 juta bantu mangsa ISA

BAGAN SERAI - Kerajaan Pakatan Rakyat Perak akan memperuntukkan dana sebanyak RM2 juta bagi Tabung Khas Kebajikan Rakyat dalam Perbelanjaan Bajet 2009 terhadap kes-kes seperti penderitaan penahanan mangsa Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan keluarganya.

Menteri Besar, Dato' Seri Muhammad Nizar Jamaluddin mengumumkan demikian dalam pengulungan Perbelanjaan Bajet 2009 di Persidangan Akhir Dewan Negeri Perak di Ipoh baru-baru ini dan perkara ini dinyatakan oleh Exco Agama, Pendidikan Islam,Wanita dan Kebajikan, Haji Mohd. Zainuddin Mohd.Yusof ketika berucap merasmikan Pejabat Pusat Khidmat Masyarakat Parti Pakatan Rakyat di Bandar Baru, Bagan Serai kelmarin.

"Kerajaan Perak menubuhkan tabung khas untuk membantu rakyat ditimpa nasib malang seperti memastikan dapat memberi bantuan tetap terhadap kebajikan anak-anak dan isteri mangsa keluarga tahanan ISA selagi suaminya di dalam tahanan,"kata Mohd. Zainuddin.

Tegasnya, dana itu bertujuan membantu dalam perbelanjaan persekolahan anak-anak dan saraan isteri mangsa ISA yang keseorangan menanggung bebanan hidup keluarga.

Dalam ucapannya itu, beliau menjelaskan bahawa ISA adalah akta yang zalim di mana mangsa tidak diberi peluang untuk membela diri.

"Itulah sebabnya kerajaan Pakatan Rakyat tidak mengiktiraf ISA malah berusaha untuk menghapuskan akta tersebut dan setidaknya kem ISA di Taiping itu dinyahkan dari Perak segera,"katanya.

Tegasnya, ISA ditubuhkan di zaman penjajahan British di Tanah Melayu dengan satu tujuan sahaja iaitu untuk membanteras pengganas komunis.

"Bukannya seperti dilakukan oleh umno-BN sekarang tangkap sesiapa sahaja dengan sesuka hati dan kenakan akta ISA itu dengan menyumbatkan mangsa di dalam Tahanan Kem Kamunting, Taiping tanpa bicara,"jelas Zainuddin.


Shah Rukh Khan Sibuk.... anugerah 'DATUK' tunda lagi.

Lupakan sahaja Shah Rukh kalau nak jadi Timbalan Presiden

“Shah Rukh Khant come” demikianlah tajuk muka tiga akhbar The Star hari ini. Menurut laporannya bintang Bollywood yang difikirkan layak menerima anugerah “Datuk” Melaka oleh Ketua Menteri Melaka itu tidak dapat hadir menerima anugerah tersebut pada tarikh yang ditetapkan kerajaan negeri iaitu 29 November ini.

Alasannya beliau sibuk.

Sebelum ini penganugerahan bintang-bintang kebesaran negeri sempena ulangtahun kelahiran Yang Dipertua Negeri Melaka telah pun berlangsung tanpa kehadiran Shah Rukh walaupun beliau diseneraikan menerima gelaran tertinggi negeri itu juga atas alasan yang sama. Maka kelam-kabut dan bergelutlah kerajaan negeri menetapkan tarikh baru khas untuk mengalungkan gelaran kepada anak asing yang tidak pernah berjasa kepada negeri itu.

Dikhabarkan pihak TV juga akan menyiarkan secara langsung majlis untuk anak Bollywood itu nanti, dan kini tiba-tiba beliau tiada masa untuk Melaka kerana sibuk! Bagi saya ini suatu penghinaan kerana ternyata si Shah Rukh tidak ambil berat apalagi meletakkan Melaka sebagai satu keutamaan buat beliau. Saya tidak faham kenapa kita perlu meletakkan diri kita terlalu rendah seolah kebulurkan sangat kelibat beliau yang tidak langsung memperdulikan kita pun.

Kini sekali lagi kerajaan negeri mencari pula tarikh baru.

Kalau pun benar Ali Rustam mahu menang jawatan Timbalan Presiden Umno, tak perlulah mahu mencuri “glamour” melalui Shah Rukh. Malah saya meraskana puaka Shah Rukh ini nampak-nampaknya akan menghantui Ali Rustam dan berkemungkinan beliau nanti kecundang kerananya. Sekarang pun isu ini dijadikan bahan senda gurau oleh semua pihak termasuk kalangan Umno.

Jebat rebah kerana Taming Sari, Ali Rustam tersungkur angkara Shah Rukh!


Rakyat Menderita, Pimpinan UMNO Bina Istana RM3 juta.

http://buletinonline.net/images/berita14/rumahdhaifwanzainal.jpg

Setiu – Cerita kemiskinan rakyat Terengganu khususnya di daerah ini, tidak langsung menyedarkan pemimpin UMNO dan mengambil iktibar serta prihatin atas kesusahan rakyat . (Gambar - Wan Zainal dan keluarga)

Sebaliknya mereka terus mempamerkan kehidupan bermewah-mewah melalui laba yang mereka perolehi dari projek-projek kerajaan, tanpa merasa segan silu.

Sebuah akhbar media perdana baru-baru ini mendedahkan pasangan peneroka, Wan Zainal Wan Sulong, 55, dan isteri, Naimah Nik Li, 35, di kampong Alor Lek dekat sini, terpaksa meneruskan kehidupannya empat beranak dalam pondok buruk kerana terlalu miskin.

Wan Zainal yang didakwa mendapat rumah Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) namun tidak berpindah dan terus tinggal empat beranak dalam pondok buruk kerana tidak mampu membayar deposit bekalan elektrik yang bernilai tidak lebih dari RM200.

Bahkan lebih malang beliau tidak mampu membayar tunggakan bil elektrik rumah usang yang didudukinya sebanyak RM181.00 sejak lapan bulan lalu.

http://buletinonline.net/images/berita14/mangsahujanbatu.jpg“Bagaimana hendak saya jelaskan kedua-duanya, pembayaran deposit dan bil elektrik jika pendapatan tidak menentu. Isteri pula sakit jantung, banyak berehat dari bekerja dan ini membuatkan kehidupan kami bertambah sukar.

“Bagi kami sebagai penduduk miskin nilai RM100 adalah besar walaupun kecil bagi orang lain. Jadi jalan terbaik ialah terus tinggal sahaja di sini,” kata Wan Zainal.

(gambar kiri - Atap bocor ditimpa hujan batu)

Begitu juga empat keluarga di Kampung Pak Ba dekat sini yang tidak dapat memperbaiki semula rumah mereka yang rosak ditimpa hujan batu.

Pasti mereka terpaksa tidur dalam kedinginan dengan atap yang bocor dalam musim tengkujuh ini, sejak bencana itu menimpa pada 21 September lalu.

http://buletinonline.net/images/berita14/wandaud.jpgSeorang bekas kakitangan awam Wan Daud A. Rahman, 59, (Gambar kanan) ditemui meluahkan rasa sedih dengan keadaan yang menimpa rakyat ini.

Apabila ditanya tentang kehidupan rakyat yang masih dalam kemisikinan, sedang pemimpin UMNO mendakwa kemiskinan telah dikurangkan, beliau berkata rakyat umumnya masih susah.

Beliau berkata yang terus kaya dan terus bermewah-mewah adalah pemimpim-pemimpin UMNO dan Barisan Nasional.

“Rakyat merana sedang seorang pemimpin UMNO dalam daerah ini rancak menyiapkan istana bernilai RM3 juta,

http://buletinonline.net/images/berita14/din.jpg“Itulah sikap pemimpin UMNO yang dikatakan membela rakyat,” katanya ketika ditemui Buletinonline semalam.

Menurutnya pimpinan UMNO Bahagian Setiu itu sedang membina istananya di kawasan Putrajaya tidak berapa jauh dari Bandar Permaisuri.

Rakannya, seorang pengusaha, Zainal Abidin Abd. Rahman, 58, (Gambar kiri) memberitahu pemimpin UMNO tersebut cukup berkuasa walaupun baru berusia 40-an.

“Dia adalah orang yang berdiri dibelakang Ketua UMNO Bahagian Setiu, juga menjadi penyumbang kewangan dan tulang belakang kepada pergerakan UMNO Setiu,” katanya.

Tinjauan yang dibuat dikawasan Putrajaya semalam mendapati sebuah banglo mewah milik pemimpin UMNO itu sudah mencapai 70% pembinaannya (Gambar bawah)

Kawasannya cukup strategik, terletak dilereng bukit, persis rumah-rumah jutawan di bukit Damansara Kuala Lumpur sedangkan mereka adalah pemimpin yang dimanahkan oleh rakyat !

http://buletinonline.net/images/berita14/rumahsabri.jpgPeralihan kuasa sia-sia - Dr Mahathir

KUALA LUMPUR, 20 Nov - Jika Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak meneruskan polisi-polisi yang dilaksanakan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, sia-sia sahaja peralihan kuasa, kata bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Malah, beliau menjangka, para pengundi akan terus menolak Umno dan Barisan Nasional (BN) jika para pemimpin barunya meneruskan polisi-polisi hari ini dan tidak bersungguh-sungguh memerangi rasuah dan politik wang.

"Najib menyatakan bahawa beliau akan meneruskan Islam Hadhari. Ini bukan petanda yang baik kerana ia menunjukkan peralihan yang berlaku hanya peralihan bentuk tubuh badan sahaja, bukan polisi-polisi.

"Para pengundi tidak suka polisi-polisi yang dibawa oleh Abdullah, oleh itu mereka akan terus menolak Umno. Oleh itu, peralihan itu sia-sia sahaja," The Star memetik beliau berkata dalam ucapan kepada para pemimpin dan ahli Umno, bekas-bekas menteri dan kumpulan-kumpulan pelajar Melayu di Yayasan Kepimpinan Perdana.

Dr Mahathir berkata, ketika Umno memerlukan pemimpin yang berani untuk mengatasi masalah-masalah yang dihadapi oleh parti, Najib hanya menjaga air muka Abdullah sahaja.

"Kita perlu berfikir sama ada orang yang mengambil alih kuasa dari Perdana Menteri akan membersihkan Umno dari mereka mereka yang kini terlibat dengan rasuah.

"Jika beliau berat sebelah dan tidak berlaku pembersihan, rakyat akan menolak parti itu. Jika mereka akhirnya memilih pembangkang, ia akan mengakibatkan dilema kepada kita kerana kepimpinan mereka tidak meyakinkan," katanya.

Ketika berdialog dengan mereka yang menghadiri perjumpaan itu, bekas Presiden Umno itu menegaskan beliau sanggup ditangkap polis demi mendedahkan nama mereka yang terlibat dengan rasuah politik di dalam Umno.

Beliau berjanji akan mendedahkan nama mereka di dalam blognya, chedet.com

Dr Mahathir menegaskan, beliau tidak takut mendedahkan kebenaran dan identiti mereka yang teerlibat dalam rasuah politik itu.

"Saya tidak boleh lakukan apa-apa terhadap aduan (rasuah politik) melainkan menyerahkan nama mereka kepada lembaga disiplin Umno. Saya akan dedahkan nama-nama (yang terlibat dengan rasuah politik) itu dalam blog saya.

"Saya tidak takut disaman kerana memfitnah atau ditangkap oleh polis. Jika mereka boleh membebaskan (Editor Malaysia Today) Raja Petra Kamarudin, adakah mereka tidak boleh membebaskan saya juga?"

Sebelum ini, pembantu Tengku Razaleigh Hamzah, Datuk Kamal Amir Kamal Hijaz berkata, lembaga disiplin Umno bukan sebuah badan bebas dan tidak perlu membuat laporan kepadanya.


Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .