Ikuti Blog ini

Kenaikan Harga Minyak

Ajaran sesat Khairy

Sembang-Sembang


[ Copy this | Start New | Full Size ]

Tok Guru Nik Aziz sokong demonstrasi bantah minyak naik


"Ini adalah hak asasi rakyat (minyak), kalau kerajaan tidak mahu rakyat berdemontrasi, janganlah melakukan sesuatu yang bertentangan dengan kehendak rakyat". Begitulah kata-kata Mursyidul Am PAS yang juga Menteri Besar Kelantan, Nik Abdul Aziz Nik Mat bila ditanya tentang siri-siri demontrasi membantah kenaikkan harga minyak.

Rakyat diserata negara digesa untuk berani tampil menunjukkan ekpresi bantahan kepada Kerajaan BN atas kegagalan mereka menguruskan ekonomi negara. Minyak merupakan isu penting yang mempengaruhi kehidupan rakyat.

Setiap sen kenaikkan pasti akan mempengaruhi kadar perbelanjaan terhadap pembelian barangan lain di pasaran yang turut melambung naik. Minyak menjadi akar kepada penghasilan bahan kegunaan dan dagangan di pasaran.

Maka, kerajaan haruslah sedar bahawa langkah kenaikkan sebanyak 78 sen dan RM 1 minggu lepas adalah satu langkah yang melampau kerana ianya menyebabkan ekonomi negara menghampiri jurang inflasi melampau.

Rakyat digesa untuk bangkit dan menekan kerajaan agar mendengar pandangan dan juga tuntutan.

Hari ini sahaja, demontrasi terbesar yang pertama akan diadakan di ibu kota dari Masjid Kg. Baru hingga ke Suria KLCC. Ribuan rakyat dijangka hadir bagi membantah kenaikkan.

Apa yang menarik dalam kisah kenaikkan harga minyak ini berbanding isu demokrasi adalah tentang hubungannya dengan rakyat yang lebih mudah difahami dan terkesan pada semua. Jika isu Bersih dahulu, tuntutan pilihanraya bersih lebih kepada dekat kepada mereka yang mengerti hak asasi mereka secara khusus dalam konteks politik.

Tetapi kali ini, isu minyak mendekati semua pihak dan mengoncang kemarah yang tidak dapat di bendung. Walaupun begitu, rakyat masih berfikir waras dan mengamabil langkah berdemontrasi bukannya berevolusi sebagaimana yang berlaku dinegara lain.

Demontrasi adalah sebahagian dari bentuk demokrasi dan rakyat berhak untuk berjalan di mana sahaja dalam negara ini untuk menyatakan tuntutan mereka.

Bukan sahaja rakyat, malah pegawai kerajaan, Polis, tentera dan sebagainya berhak untuk turut sama bagi kita menzahirkan apa yang telah lama kita simpan.

Mencari solusi terhadap isu ini adalah satu tanggungjawab, dalam masa yang sama kita juga perlulah berusaha menekan kerajaan agar menurunkan harga terlebih dahulu sebelum ekonomi negara dilanda inflasi yang lebi teruk.

Kita tidak mahu, pada masa akan datang memiliki terlalu banyak wang tetapi hanya mampun memberi sedikit barang. Kuasa beli kita merundum jatuh, barangan semakin mahal dan para pengusaha tidak berani lagi keluarkan produk mereka pada skala yang besar mengikut permintaan.

Jadi, mari kita berdemontrasi. Jangan takut, jangan gusar. Ini hanyalah sebahagian dari bentuk reaksi rakyat yang harus diterjemahkan agar Kerajaan BN faham tunutan kita.

Sumber: www.pas.org.my
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .