Ikuti Blog ini

 Kempen mesra rakyat PAS tarik pengundi


JASIN, 5 Mac: Masuk ke hari terakhir kempen pilihan raya kecil (PRK) Merlimau, PAS secara keseluruhannya berpuas hati dengan pendekatan calonnya, Yuhaizad Abdullah mendahului calon Umno BN.

Ketua Penerangannya, Idris Ahmad berkata, selain memberi tumpuan kepada kemenangan PAS di Dun ini, kejayaan besar adalah apabila PAS berjaya menyampaikan mesej perjuangan parti itu dan Pakatan Rakyat kepada pengundi-pengundi.

Menurutnya, ianya boleh disifatkan sebagai kejayaan kerana pelbagai halangan ditempuhi daripada Umno BN sepanjang berlangsungnya tempoh kempen.

"Sepanjang kempen PRK Merlimau ini, PAS berjaya menyampaikan mesej perjuangan PAS dan Pakatan Rakyat walaupun terdapat beberapa kekangan dan halangan.

Beliau juga berkata, calon PAS mendahului calon BN dalam pendekatan kempen mesra rakyat apabila beberapa cara kempen yang dilakukan PAS ditiru oleh Umno BN.

"Cara kempen PAS mendahului calon Umno. Pendekatan calon PAS ditiru pula oeh Umno seperti pemberian bunga kepada wanita.

"Calon PAS membangkitkan masalah pengangkutan awam, maka terus penduduk Merlimau mendapat khidmat MARA liner. Banyak rungutan yang sudah disampaikan kepada beliau sepanjang berkempen.

"Rupa-rupanya banyak masalah di Dun Merlimau yang masih terlindung di sebalik slogan yang indah.

Idris turut menyifatkan keputusan PAS menyertai PRK ini sebagai tindakan tepat memandangkan banyak tuntutan rakyat yang sebelum ini diabaikan, segera ditunaikan BN.

"Walaupun beberapa insiden yang tidak diingini berlaku seperti cermin kereta dipecah, poster dan risalah yang berunsur fitnah, tayar kereta dan motor dipancit, gangguan ceramah oleh budak-budak upahan, keputusan PR menyertai PRK ini adalah tepat, di mana banyak tuntutan rakyat dipenuhi oleh BN yang selama ini tidak ditunaikan," katanya.

Cina dan India beri sambutan

Menurut Idris juga, pengundi di Merlimau bersifat terbuka meskipun dari segi luarannya menunjukkan sokongan kepada BN.

"Alhamdulillah pengundi di Dun Merlimau merupakan masyarakat yang terbuka dan boleh berubah walaupun di luar nampak berwajah Umno.

"Peluang ini memberi kesempatan kepada PAS untuk menerangkan dasar PAS yang berteraskan Islam kepada penduduk Dun Merlimau secara dekat. Mungkin selama ini mereka menganggap PAS adalah parti yang pelik di kalangan mereka.

Katanya juga, PAS sangat gembira dengan sambutan yang diberikan pengundi Cina dan India kepada calon PAS sehingga menimbulkan keresahan kepada Umno BN.

"Orang bukan Islam sudah tidak gerun kepada PAS, waaupun pelbagai tohmahan dan fitnah kepada PAS disampaikan," katanya. -Hrkh

UMNO BN Guna Pelajar Politeknik Merlimau Sebagai Pengundi Hantu

Jasin - PAS membuat dakwaan terbaru bahawa arisan Nasional (BN) menawarkan “habuan” kepada penuntut Institut Pengajian Tinggi (IPT) untuk mengundi mewakili pengundi tertentu — bertindak sebagai “pengundi hantu” di kerusi Merlimau esok.

Pengarah Pilihan Raya PAS pusat Datuk Halim Abdul Rahman berkata, pihaknya mendapat maklumat BN telah memberi “habuan” yang besar kepada 750 pelajar untuk menjadi “pengundi hantu”.

“Kita dapat maklumat ada pelajar telah dibayar oleh BN untuk mengundi pada pilihan raya kecil esok.

“Pelajar ini dari sini (Merlimau), saya terima maklumat pelajar ini telah ditawarkan habuan untuk jadi pengundi, kira-kira 750 pelajar akan mengundi mewakili pengundi Merlimau,” katanya kepada The Malaysian Insider.

Selain pelajar, jelas Halim, ada juga pihak tertentu yang turut ditawarkan dengan “habuan” yang tinggi.

“Maklumat kita dah terima yang mana ia juga ditawarkan kepada orang lain juga.

“Kesemua mereka ini akan mengundi menggunakan kad pengenalan orang lain iaitu kad pengenalan pengundi Merlimau, katanya.

Beliau berkata “pengundi hantu” itu melibatkan kesemua semua daerah mengundi di Merlimau.

Kata Halim, pihaknya masih belum mengetahui jumlah “habuan” yang ditawarkan.

DUN Merlimau mempunyai tujuh daerah mengundi termasuk Ayer Merbau, Chinchin, Jasin Lalang, Merlimau Utara, Merlimau Pasir, Permatang Serai dan Pengkalan Samak.

Pilihan raya kecil DUN Merlimau menyaksikan pertarungan satu lawan satu antara calon BN Roslan Ahmad dan Yuhaizat Abdullah dari PAS.

Sebelum ini PAS mendakwa BN telah menjalankan kempen ala samseng dengan mengugut pengundi di DUN Merlimau, namun dinafikan Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam.

Ditanya mengenai program anjuran pertubuhan misteri 1 Malaysia, Halim menyifatkan satu bentuk rasuah terhadap pengundi di Merlimau.

“Ini adalah gejala rasuah terhadap pengundi, ini yang diamalkan BN sama ada melalui pertubuhan... tapi saya yakin itu adalah siri rasuah dan ia sepatutnya tidak berlaku.

“Malam ini mereka akan bagi duit kepada pengundi sebagai rasuah,” katanya.

Jelas Ahli Parlimen Pengkalan Chepa itu, pihaknya berharap supaya BN mengamalkan kempen yang bersih bukan menawarkan “habuan” kepada pengundi.

Kewujudan pertubuhan misteri yang menggunakan nama 1 Malaysia ketika kempen pilihan raya kecil DUN Merlimau menimbulkan pelbagai persoalan besar mengenai motif sebenar badan itu.

Difahamkan pertubuhan itu beroperasi atas nama 1 Malaysia dan hanya muncul dalam kempen pilihan raya kecil untuk mengagihkan barangan keperluan termasuk mengedarkan kemeja-T tertera logo 1 Malaysia kepada pengunjung khususnya pengundi kawasan Merlimau yang hadir.

Pertubuhan ini dikatakan mengadakan makan tengah hari dan makan malam secara percuma kepada pengundi. Difahamkan program itu dihadiri pengundi bukan Melayu yang jumlahnya begitu ramai. -TMI

Suasana pagi di UPU Chin Chin
Mengapa Shafie Afdal Melenting Bila Ummi Diejek?

cerita Ummi: Pakatan tak harus melenting, kata Shafie

Naib Presiden Umno Datuk Seri Shafie Apdal berkata Pakatan Rakyat tidak harus melenting dengan cerita pihak tertentu, seperti Ummi Hafilda Ali yang "nampak sendiri apa yang berlaku”.

Merujuk kepada sedikit 'ketegangan' dalam ceramah Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Ummi Hafilda pada malam semalam, Shafie berkata kebenaran harus diterima.

"Bila Ummi Hafilda sebut tentang mereka, mereka terasa... Ini kebenaran dia, pengalaman yang dia nampak dengan mata sendiri. Dia suarakan sebagai rakyat.

"Kalau kebenaran itu pahit, kita harus terima. Takkan kita nak melenting pula dan lakukan perkara tidak sihat," katanya yang juga menteri pembangunan luar bandar dan wilayah.

Ceramah sulung melibatkan Anwar Ibrahim dan Ummi Hafilda - saksi penting kes liwat 1998 - di Kerdau pada Khamis malam dicemari ejek-mengejek, sindir-menyindir dan jerit-menjerit antara penceramah dan penonton yang hadir.

Bercakap pada sidang media selepas berucap dalam majlis bersama pemimpin di Felcra Rumpun Makmur, Shafie berharap parti bertanding mengikuti arahan pihak berkuasa.

Baliau berkata, jika ini tidak dipatuhi mungkin suasana akan "jadi lebih ganas".

Beliau sebelum itu mengumumkan projek sambungan paip di lima kampung di Kerdau untuk kegunaan 141 rumah yang bernilai RM4.2 juta. -mk

Siapa tak kenal Ummi Hafilda?

Penulis buku sensasi "40 Sebab Anwar Tak Boleh jadi PM" yang cerita Ummi Hafilda ada di dalamnya telah pun kembali ke rahmatullah.

Kini diulangkan semula cerita-cerita tersebut. Dan rakyat tidak mempercayainya, seperti Tun Dr Mahathir sendiri tidak mempercayai penulis buku berkenaan.

Shafie Afdal pula yang sekarang ini cuba membela Ummi Hafilda. Tidak salah untuk rakyat tertanya-tanya atau berpersepsi, Shafie ada affairkah dengan beliau sehingga Shafie Afdal sanggup mempertahankannya? Belum tahap menuduh tetapi sekurang-kurangnya ia menimbulkan persepsi sedemikian, bersebabkan tindakan Shafie sendiri beriya-iya membela Ummi Hafilda.

Sedangkan abang Ummi Hafilda sendiri, Azwan Ali, yang tiada sebarang kaitan dengan kes Anwar tidak mempercayai Ummi Hafilda. Sila lihat bukti ini:
p/s Ingat, blog GB bukan membela Anwar, tetapi blog GB akan tetap membela kebenaran dan keadilan untuk Anwar sampai ke penghujungnya.

Kemenangan atau kematian..Kami tidak akan berhenti sehingga kami bebaskan negara ini

Libyans from the rebel-held eastern town of Brega celebrate after rumor spread that fighters took over the town of Ras Lanuf from pro-Kadhafi forces during battles on March 4, 2011 as forces loyal to Libyan leader Moamer Kadhafi have regained control of Zawiyah, near Tripoli, from rebel hands, state television reported.

Libyans from the rebel-held eastern town of Brega celebrate after rumor spread that fighters took over the town of Ras Lanuf from pro-Kadhafi forces during battles on March 4, 2011 as forces loyal to Libyan leader Moamer Kadhafi have regained control of Zawiyah, near Tripoli, from rebel hands, state television reported.

Libyan rebel fighters flash the 'victory' sign as they ride at the back of a pick-up truck on their way to battle against pro-Kadhafi forces, some 40 kms down the road of the northcentral city of Ras Lanuf on March 4, 2011 as forces loyal to Libyan leader Moamer Kadhafi have regained control of Zawiyah, near Tripoli, from rebel hands, state television reported.

Libyan fighters flash the ‘victory’ sign as they ride at the back of a pick-up truck on their way to battle against pro-Kadhafi forces, some 40 kms down the road of the northcentral city of Ras Lanuf on March 4, 2011 as forces loyal to Libyan leader Moamer Kadhafi have regained control of Zawiyah, near Tripoli, from rebel hands, state television reported.

Libyan rebel fighters raise their weapons as they ride at the back of a pick-up truck on their way to battle against pro-Kadhafi forces, some 40 kms down the road of the northcentral city of Ras Lanuf on March 4, 2011 as forces loyal to Libyan leader Moamer Kadhafi have regained control of Zawiyah, near Tripoli, from rebel hands, state television reported.

Libyans from the rebel-held eastern town of Brega celebrate after rumor spread that fighters took over the town of Ras Lanuf from pro-Kadhafi forces during battles on March 4, 2011 as forces loyal to Libyan leader Moamer Kadhafi have regained control of Zawiyah, near Tripoli, from rebel hands, state television reported.

Libyan rebel fighters pray before heading to battle against pro Khadafi forces, some 40 km down the road of the northern central city of Ras Lanuf on March 4, 2011 as forces loyal to Libyan leader Moamer Kadhafi have regained control of Zawiyah, near Tripoli, from rebel hands, state television reported.

Libyan rebel fighters pray before heading to battle against pro Khadafi forces, some 40 km down the road of the northern central city of Ras Lanuf on March 4, 2011 as forces loyal to Libyan leader Moamer Kadhafi have regained control of Zawiyah, near Tripoli, from rebel hands, state television reported.

Libyan rebel fighters pray before heading to battle against pro Khadafi forces, some 40 km down the road of the northern central city of Ras Lanuf on March 4, 2011 as forces loyal to Libyan leader Moamer Kadhafi have regained control of Zawiyah, near Tripoli, from rebel hands, state television reported.

Libyan rebel fighters pray before heading to battle against pro-Kadhafi forces, some 40 kms down the road of the northcentral city of Ras Lanuf on March 4, 2011 as forces loyal to Libyan leader Moamer Kadhafi have regained control of Zawiyah, near Tripoli, from rebel hands, state television reported.

Libyan rebel fighters pray before heading to battle against pro-Kadhafi forces, some 40 kms down the road of the northcentral city of Ras Lanuf on March 4, 2011 as forces loyal to Libyan leader Moamer Kadhafi have regained control of Zawiyah, near Tripoli, from rebel hands, state television reported.

Libyan rebel fighters pray before heading to battle against pro-Kadhafi forces, some 40 kms down the road of the northcentral city of Ras Lanuf on March 4, 2011 as forces loyal to Libyan leader Moamer Kadhafi have regained control of Zawiyah, near Tripoli, from rebel hands, state television reported.

Libyan rebel fighters pray before heading to battle against pro-Kadhafi forces, some 40 kms down the road of the northcentral city of Ras Lanuf on March 4, 2011 as forces loyal to Libyan leader Moamer Kadhafi have regained control of Zawiyah, near Tripoli, from rebel hands, state television reported.

Libyan rebel fighters pray before heading to battle against pro Khadafi forces, some 40 km down the road of the northern central city of Ras Lanuf on March 4, 2011 as forces loyal to Libyan leader Moamer Kadhafi have regained control of Zawiyah, near Tripoli, from rebel hands, state television reported.

Libyan rebel fighters prepare to head to battle against pro-Kadhafi forces, some 40 kms down the road of the northcentral city of Ras Lanuf on March 4, 2011 as forces loyal to Libyan leader Moamer Kadhafi have regained control of Zawiyah, near Tripoli, from rebel hands, state television reported.

Libyan rebel fighters prepare to head to battle against pro-Kadhafi forces, some 40 kms down the road of the northcentral city of Ras Lanuf on March 4, 2011 as forces loyal to Libyan leader Moamer Kadhafi have regained control of Zawiyah, near Tripoli, from rebel hands, state television reported.

Libyan rebels who are part of the forces against Libyan leader Moammar Gadhafi drive before leaving for the front-line near Ras Lanuf, west of the town of Brega, eastern Libya, Friday, March 4, 2011.

Libyan rebels who are part of the forces against Libyan leader Moammar Gadhafi drive before leaving for the front-line near Ras Lanuf, west of the town of Brega, eastern Libya, Friday, March 4, 2011.

A man walks past the Azzawiya oil refinery in Zawiyah, 50 km (30 miles) west of the capital Tripoli March 3, 2011.

A man walks past the Azzawiya oil refinery in Zawiyah, 50 km (30 miles) west of the capital Tripoli March 4, 2011.

Libyan rebel fighters celebrate as they pass through Ajdabiya's west gate, 160 kms west of Benghazi, on their way to Ras la nuf where heavy fighting are taking place with loyalist forces on March 4, 2011. Forces loyal to Libyan leader Moamer Kadhafi have regained control of Zawiyah, near Tripoli, from rebel hands, state television reported.

A Libyan rebel fighter readies himself before heading to battle against pro-Kadhafi forces, some 40 kms down the road of the northcentral city of Ras Lanuf on March 4, 2011 as forces loyal to Libyan leader Moamer Kadhafi have regained control of Zawiyah, near Tripoli, from rebel hands, state television reported.

A Libyan rebel fighter readies himself before heading to battle against pro-Kadhafi forces, some 40 kms down the road of the northcentral city of Ras Lanuf on March 4, 2011 as forces loyal to Libyan leader Moamer Kadhafi have regained control of Zawiyah, near Tripoli, from rebel hands, state television reported.

A Libyan rebel fighter wraps himself in heavy machine gun ammo before heading to battle against pro Khadafi forces, some 40 km down the road of the northern central city of Ras Lanuf on March 4, 2011 as forces loyal to Libyan leader Moamer Kadhafi have regained control of Zawiyah, near Tripoli, from rebel hands, state television reported.

Libyans from the rebel-held eastern town of Brega celebrate after rumor spread that fighters took over the town of Ras Lanuf from pro-Kadhafi forces during battles on March 4, 2011 as forces loyal to Libyan leader Moamer Kadhafi have regained control of Zawiyah, near Tripoli, from rebel hands, state television reported.

Libyans fighters held eastern town of Brega celebrate after rumor spread that fighters took over the town of Ras Lanuf from pro-Kadhafi forces during battles on March 4, 2011 as forces loyal to Libyan leader Moamer Kadhafi have regained control of Zawiyah, near Tripoli, from rebel hands, state television reported.

Kemenangan atau kematian … Kami tidak akan berhenti sehingga kami membebaskan seluruh negara ini – Mustafa Abdel Jalil

'Keling Tak Sedar Diri' - Risalah Perkauman Ditaburkan Di PRK Merlimau

Ketua Angkatan Muda Keadilan, Shamsul Iskandar Md Akin hari ini membuat dua laporan di balai polis Merlimau berhubung tindakan liar pihak tertentu menyerang kenderaannya dan terjumpanya risalah berbaur perkauman yang tertera dengan logo PERKASA.

Risalah itu dijumpai di peti surat penduduk sekitar Kampung Ayer Merbau semalam.

Ia kelihatan seperti halaman utama akhbar Utusan Malaysia, milik Umno dengan perkataan "Keling tak sedar diri".

"Risalah jahat berbau perkauman yang bertajuk 'Keling tak sedar diri' dikhuatiri akan menjejaskan keharmonian penduduk setempat yang berbilang bangsa dan agama.

"Saya selaku Pengerusi Majlis pimpinan Negeri Keadilan Melaka mendesak pihak polis segera menjalankan siasatan yang menyeluruh terhadap penyebaran risalah yang tidak beranggungjawab ini," kata Shamsul dalam laporannya.

Ini kejadian kedua seumpama itu dilaporkan di Merlimau. Dua hari sebelum hari penamaan calon, beberapa risalah yang dijumpai melabelkan Cina sebagai 'pengkhianat'.

Laporan kedua PKR dibuat oleh Shamsul adalah berhubung 'serangan' ke atas beberapa kenderaan PKR termasuk yang digunakan bagi membawa ketua umumnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Permatang Serai pada 2 Mac lalu.

Menurut Shamsul beberapa objek keras dibaling ke arah kereta yang membawa Anwar dan dua lagi kereta yang mengiringi ketua pembangkang berkenaan.

"Tiba-tiba saya terdengar bunyi hentaman yang kuat pada kenderaan, saya terus beredar dan berhenti rehat di gerai berhampitan Masjid Sempang tidak jauh dari dari jalan Batu Gajah... dan mendapati terdapat kesan hentaman yang kuat di bahagian depan bonet oleh batu.

"Ini adalah tindakan provokasi dan samseng oleh penyokong-penyokong BN,"tulis Shamsul dalam laporannya itu.

Dua hari lalu, ketika ceramah Pakatan Rakyat oleh Anwar di Permatang Pasir, dua kereta dipecahkan cerminnya manakala angin pada tiga motosikal dilepaskan dan tempat kunci dua lagi motosikal dirosakkan.

Awal minggu ini, seorang penduduk yang meletakkan keretanya di hadapan bilik operasi DAP juga mendapati cermin belakangnya dipecahkan.

Kain rentang PAS sekitar Merlimau juga dirosakkan manakala sebuah pentas yang didirikan oleh DAP bagi majlisnya juga dibakar.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .