Ikuti Blog ini

Kenyataan Media : Terima kasih DBKL, konsert Inul dibatalkan

p1070400Dewan Pemuda PAS Wilayah mengucapkan terima kasih kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) kerana membatalkan permit konsert Inul Darastita yang dijadualkan berlangsung di Stadium Bukit Jalil pada 29 November 2008 ini. Laman web The Star dan Kompas Entertainment melaporkan berita tersebut semalam (klik disini: thestar dan Kompas.)

Pembatalan ini penting untuk menjaga kehormatan dan maruah negara Malaysia di mata dunia Islam. Selain itu masalah akhlak dan moral juga dapat di kurangkan.

Ini adalah kali yang ketiga konsert Inul dibatalkan, selepas ia dibatalkan pada 18 Julai 2008 di Johor dan 25 Julai 2008 di Stadium Putra Kuala Lumpur. Difahamkan, ia adalah atas nasihat pihak polis kerana faktor keselamatan.

Pada 26 November 2008 yang lepas Pemuda PAS Wilayah telah menghantar memorandum bantahan penganjuran konsert Inul yang dijadualkan pada hari sabtu ini kepada Jakim. Memorandum tersebut disampaikan kepada Ketua Pengarah Jakim Dato’ Wan Mohamad Bin Dato’ Sheikh Abdul Aziz. Dalam memorandum tersebut Pemuda PAS Wilayah mendesak Jakim berperanan lebih dan bertegas membatalkan konsert Inul tersebut.

Pemuda PAS Wilayah tidak akan menghalang, hiburan dan persembahan artis selagi ia tidak bertentangan dengan nilai-nilai Islam dan adab-adab kesopanan melayu.

Malah Pemuda PAS sendiri telah menganjurkan konsert alternatif pada 9 November 2008 baru-baru ini di Lembah Pantai, yang menampilkan juara akademi nasyid, Azhan dan bekas vokalis kumpulan rock Gamma.

Selepas daripada ini diharapkan pihak berkuasa seperti DBKL dan Puspal terus konsisten memastikan artis-artis yang mahu membuat persembahan di Malaysia menghormati umat Islam dan budaya Melayu di negara ini. Perkara ini perlu ditekankan dan di beri perhatian yang serius oleh pihak-pihak yang berkenaan.

Selain itu, Pemuda PAS Wilayah juga akan cuba mengatur perjumpaan dengan pihak penganjur dan beberapa badan yang berkaitan bagi membincangkan isu ini. Pemuda PAS Wilayah tidak mahu berkonfrantasi dengan sesiapapun. Walaubagaimanapun Pemuda PAS Wilayah tetap tegas dengan prinsip Islam yang di bawa.

Kita akan cuba menerangkan hiburan daripada sudut pandangan Islam dan bagaimana Islam menangani kehendak manusia kepada hiburan. Pemuda PAS Wilayah akan memastikan seni dan budaya dimartabatkan seiring dengan Islam dan yang diperjuangkan.

Kamaruzaman Mohamad
Ketua
Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan
Timbalan menteri mati mengejut

Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Razali Ismail meninggal dunia di Institut Aminuddin Baki, Genting Highlands kira-kira 6.30 petang tadi.

Perkara itu disahkan oleh Ketua Pengarah Pelajaran Datuk Alimuddin Mohd Dom ketika dihubungi Bernama hari ini.

Beliau merupakan ahli parlimen Kuala Terengganu selama dua penggal berturut-turut.

Difahamkan Razali, 59, rebah ketika bermain badminton di institut itu.

razali ismailDalam pilihanraya umum Mac lalu, beliau menewaskan Naib Presiden PAS, Mohamad Sabu dan calon bebas, Maimun Yusuf.

Razali menang dengan majoriti tipis 628 undi. Allahyarham mendapat 32,562 undi, manakala Mohamad memperolehi 31,934 undi.

Maimun, seorang nenek yang dipercayai calon paling tua, pula mendapat 685 undi.

Allahyarham menghadiri sesi permukiman dua hari bagi pemimpin Umno Terengganu di situ yang bermula hari ini.

Alimuddin berkata jenazah Allahyarham akan dibawa ke Hospital Bentong, Pahang.

Razali meninggalkan seorang isteri Datin Nooraini Lob Yusoff dan lima
anak.

Difahamkan, jenazah Allahyarham akan dibawa pulang ke kampungnya di Terengganu malam ini.

Susulan kematian beliau, pilihanraya kecil akan diadakan dalam tempoh 60 hari bagi kerusi parlimen Kuala Terengganu.
Hari Raya Haji 8 Disember


KUALA LUMPUR — Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Tan Sri Engku Ibrahim Engku Ngah hari ini mengisytiharkan Hari Raya Aidiladha bagi seluruh Malaysia ditetapkan Isnin, 8 Disember ini.

“Bagi menyempurnakan titah perintah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, setelah diperkenankan oleh Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja, Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia mengisytiharkan bahawa 1 Zulhijjah 1429 Hijrah ialah pada 29 November 2008 Masihi.

“Oleh yang demikian Hari Raya Qurban (10 Zulhijjah) bagi seluruh Malaysia ditetapkan pada hari Isnin, 8 Disember,” menurut kenyataan pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia.


PULANGKAN ABAH KU.

Saya kesihan melihat Umi bekerja keras mencari ruang dan peluang untuk mendedahkan kejahatan ISA yang sedang menganiaya keluarga kami. Tugas Umi untuk mencari rezeki demi penerusan hidup kami berdua sudah cukup memenatkan , ditambah pula dengan kerja-kerja bersama Gerakan Mansuhkan ISA(GMI) yang tidak kurang beratnya.... Ramai orang bersimpati kepada kami, saya sering dengar orang berkata "We are behind you..." tetapi kata-kata, tinggal kata-kata.Tak apa lah, saya selalu denar Umi pujuk diri sendiri... kita kan ada Allah yang Maha Mengetahui dan Maha Kaya...

Ada ketikanya saya rasa Umi macam buat kerja yang tidak mendatangkan hasil. Contohnya pergi PUTRAJAYA nak sampaikan surat pada PM.Jam 9 pagi sudah bertolak,sampai disana, menunggu beberapa jam, tak dapat jumpa PA Pak Lah, akhirnya yang menyambut surat itu hanyalah seorang pelayan pejabat.Jam 2 petang, barulah Umi tiba di rumah di Taman Keramat....Namun, kata Umi, ada sedikit berita di media alternatif, jadilah...Dan banyak lagi peristiwa yang menghampakan perasaan seperti itu...

Itu tidak termasuk kata-kata sindiran yang Umi terpaksa telan, kerana ramai orang merasakan, kita tidak layak untuk menhapuskan akta zalim itu.Kita hanya akan jadi seperti anjing yang menyalak bukit, anjing jadi serak, bukit tetap teguh"...

Jika terus berusaha, lama-lama Allah akan beri kejayaan juga. Bermula bulan Mac tahun 2008, Umi mengambil cuti tanpa gaji kerana ingin memberi perhatian pada Kempen 6 Tahun -ISA. Syukur, dengan kemenangan Pakatan Rakyat, tidak sia-sia Umi bercuti selama ini kerana beliau mendapat lebih banyak ruang untuk mendedahkan nasib Abah dan semua tahanan ISA yang lain. Saya tahu, ramai Ahli Parlimen PR kenal Umi, antaranya YB Dr Lo Lo.
Hampir 7 tahun saya berulang-alik 700 km dari K.L ke Taiping. Penat sangat rasanya walaupun bukan saya yang membawa kereta itu.Pagi-pagi selepas Subuh sudah keluar, rehat di R&R Sungai Perak dan biasanya tiba di pintu utama pada jam 11 pagi. Saya membesar di jalanan, bayangkanlah sejak berusia lapan tahun, saya telah biasa tidur baring didalam kereta, untuk melawat Abah di Kem Kamunting.

Duit belanja ke Kem? Dari tahun 2002 hingga tahun 2008.... RM300 sekali lawatan , dua kali sebulan, selama 6 tahun. Berapa jumlahnya?Itu tidak termasuk duit belanja untuk Abah dan duit untuk membeli keperluan seperti buku, majalah, kitab dsb....(Zalim tak ISA ni?)


Alhamdulillah, sekarang ada bas dari kerajaan Pakatan Rakyat, Negeri Selangor yang membawa keluarga ke kem dua kali sebulan.

Beberapa hari lepas, usia saya cukup 15 tahun. Hari jadi saya memang sentiasa tiba di hujung tahun kerana saya lahir di bulan November.Ketika Abah belum ditahan dibawah ISA, hujung tahun adalah waktu yang amat menggembirakan kerana kami akan pergi bercuti samada balik kampung atau ke destinasi pelancungan dalam negara.
Sejak tahun 2002, kami jarang bercuti atau berehat kecuali jika Umi ada urusan di luar daerah.Faktor masa dan kewangan menyebabkan kami hanya ada satu tempat saja untuk dilawati iaitu, Kem Kamunting.Saya amat gembira bila pergi ke kem, tetapi bila nak balik, bila berpisah dengan Abah, saya rasa sedih dan kecewa....
Ada ketikanya saya ingin menjerit untuk meluahkan kekecewaan saya itu......


Bermula dari 18 April 2002 hinggalah November 2008, ianya bukanlah satu jangkamasa yang pendek.Mengikut pendapat ahli psikology, ia adalah masa kritikal untuk pembinaan jati diribagi remaja seperti saya...Saya membesar dalam suasana yang keras dan kejam.
-Saya melihat SB memberi kata-kata amaran pada Umi.
-Saya pernah melihat seorang warden ingin membelasah Abah dihadapan saya.
-Sewaktu saya bercakap di interkom, talian tiba-tiba diputuskan.
-Seorang SB bergaduh dengan Umi ketika Umi menegur mereka ,kenapa SB bernama Ayub itu meminta Abah menanggalkan baju dan seluar dihadapan kami.
-Kami sudah 7 kali menyambut Aidilfitri di tempat yang sama seperti penjara.
-Saya pernah melihat Umi menangis sambil memandu kereta,dalam perjalanan pulang dari Taiping ke Kuala Lumpur
Ada banyak lagi perkara buruk yang tidak dapat dituliskan satu persatu...semuanya memberi pengaruh yang tidak sedikit dalam tumbesaran saya....
Saya sentiasa berdoa, penganiayaan ini segera berlalu dari hidup saya.
Suhaib Mat Sah.
24 Nov 1993.


Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .