Ikuti Blog ini

Bersih: Kemungkinan 10 lagi p'raya kecil

Lapan ahli parlimen dan dua ADUN pembangkang mungkin kehilangan kelayakan sebagai wakil rakyat ekoran mereka didakwa atas tuduhan menyertai perhimpunan agung dan kesalahan yang berkaitan dengannya.

Selain ahli parlimen PKR di Batu, Tian Chua - yang didapati bersalah atas tuduhan menggigit seorang anggota polis ketika dalam perjalanan ke Parlimen pada 2007 - tujuh lagi rakannya mungkin menerima nasib yang sama.

Mereka ialah ahli parlimen PKR - Azmin Ali, Sivarasa Rasiah, N Gobalakrishnan - Tony Pua (DAP), Dr Dzulkifly Ahmad, Dr Hatta Ramli dan Dr Lo' Lo' Ghazali dari PAS.

"Ini bermakna Pakatan Rakyat mungkin tinggal 74 kerusi di Parlimen," kata Bersih - gabungan parti politik dan NGO yang berkempen untuk pilihanraya bebas dan adil.

Dengan itu, katanya, BN akan memperolehi semula penguasaan dua pertiga di Parlimen.

"Dua DUN DAP (Selangor) - Ronnie Liu dan Lau Weng San - juga mungkin menjadi mangsa "gelombang" kedua terhadap perhimpunan haram.

Khamis lalu, Tian Chua didenda RM3,000 dan dihukum enam bulan penjara selepas didapati bersalah menggigit seorang anggota polis dan menghalangnya untuk menjalankan tugas.

Mahkamah Majistret Kuala Lumpur bagaimanapun membenarkan penangguhan hukuman untuk membolehkan Tian Chua memfailkan rayuan. Jika semua rayuannya ditolak, maka Tian Chua akan hilang kelayakannya sebagai ahli parlimen.

Bersih, yang menyifatkan penghakiman tersebut sebagai satu pendakwaaan terpilih, mengingatkan bahawa jika rakyat tidak membantah "tekanan" seumpama itu, maka 10 wakil rakyat pembangkang mungkin turut hilang kelayakan mereka.

LAGI GAMBAR SEKITAR HIMPUNAN ONE BLACK PERAK


YAB Dato' Seri Nizar sedang berbual dengan YB Dr. Mariah.


YB Haji Mohd. Anuar Sudin mewakili Kerajaan Negeri Perak Pakatan Rakyat menerima deklarasi himpunan secara simbolik.


Ketua Dewan Muslimat Teluk Intan, Puan Robiatun sedang menerima bendera 'One Black Perak.'


Haji Nizar (kiri) hadir duduk bersebelahan YB Haji Mohd. Anuar Sudin. Haji Nizar turut menyampaikan ucapan dalam himpunan ini.


Seorang muslimat sedang mendeklamasi sajak dengan penuh bersemangat.


Datin Seri Fatimah turut hadir.
Mengikut maklumat terdapat 40 orang anggota polis berpakaian seragam manakala lebih ramai lagi SB yang berpaakaian preman berkeliaran sekitar dewan.


Dr. Najihah sedang menyampaikan ucapan.

AYER TAWAR, 24 Oktober - 9.55 pagi : Kehadiran terkini di Himpunan One Black Perak hampir 1700 orang muslimat. Hebat..begitu ramai muslimat yang hadir dengan penuh semangat.

Sebentar tadi, Dr. Najihatus Solehah telah menyampaikan ucapan selaku pengarah program. Sekarang Ketua Dewan Muslimat PAS Negeri Perak, Ustazah Bariah Alang Sapri sedang menyampaikan ucapan dengan penuh semangat.


ADUN Changkat Jong, YB Haji Mohd. Anuar Sudin turut hadir memberi sokongan.


Saf tempat duduk perwakilan Muslimat Teluk Intan.DS Nizar - Rencana Jahat Umno/BN 28 Oktober ini

Ds. Nizar didampingi oleh Dato' Ngeh dan Speaker V.Sivakumar merasmikan Pemuda Pakatan Rakyat hari ini.
DS.Nizar didampingi oleh ADUN Pakatan Rakyat yang lain semasa memberi kenyataan media selepas merasmikan Pemuda Pakatan Rakyat hari ini di Lumut

LUMUT,24 Okt :- Sidang pada 28hb Oktober ini kami diberitahu oleh orang dalaman yang rapat dengan kami bahawa bentara lama telah diberhentikan dan dilantik 15 bentara baru dari kalangan samseng Umno, demikian penegasan MB Perak Pakatan Rakyat, Ds. Muhammad Nizar Jamaluddin dalam sidang media selepas merasmikan Pemuda Pakatan Rakyat Negeri Perak di Markaz PAS bt8 Lekir disini pagi tadi.

Katanya jika ini berlaku besar kemungkinan katanya dengan alasan kami akan buat kecoh, mereka merancang selamatkan Adun BN dan mengunci bilik dan melanyak kami.

"Kami hanya boleh masuk jam 10 pagi, sebenarnya nak masuk bila-bila masa kepada Adun. Keselamatan dikatakan tidak membenarkan Adun bawa rakan, kamera dan perakam video. Mereka nak mengekalkan kerajaannya dengan apa cara sekalipun " kata Ds. Nizar.

"Ganesan tidak ada kuasa panggil sidang. Kami datang sebab Speaker Sivakumar panggil. Kami pertikaikan perlantikan Ganesan, dia juga tidak meletakkan jawatan peguam yang sah sehingga 7hb Ogos, dia tidak ada intergriti untuk memimpin DunPerak.." kata Ds. Nizar lagi.

Beliau juga mengulangi komitmen semua Adun Pakatan Rakyat untuk hadir sidang walaupun kami diugut oleh Zambry dan PM 1 Malaysia.

Dalam sidang akhbar yang sama, Exco Kerajaan PR Perak, Dato' Ngeh Khoo Ham menjelaskan keputusan Mahkamah Speaker Sivakumar mendapat perintah memeriksa keputusan SPR tidak membenarkan pengundian di Jelapang, Behrang dan Changkat Jering, ini bermaksud ketiga-tiga mereka bukan Adun termasuk Hee yang mempengerusikan pelantikan Ganesan lagi tidak sah, haram seharamnya.

Mesra berbincang sambil duduk bersila Ds. Nizar,Dato' Ngeh,Drs. Khalil dan YB Chan Lih Kang berbincang sesuatu selepas acara perasmian.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .