Ikuti Blog ini

TG NIK AZIZ RAIH ANUGERAH KEAMANAN NOBEL VERSI ASIA


Berita sehebat ini TIDAK AKAN DISIARKAN MEDIA ARUS PERDANA kerana anugerah ini di menangi oleh TGNA, walau bagaimanapun kita mesti tahu dan berbangga dengan anugerah kepada pemimpin yang tersayang ini.

Tahniah buat TG Nik Aziz dengan pemberian anugerah daripada Gusi Peace Price Foundation yang beribu pejabat di Manila. Anugerah keamanan Gusi ini diadakan setiap tahun dan dikatakan 10 hingga 15 tokoh akan dipilih untuk mendapat anugerah yayasan itu.

Anugerah ini akan disampaikan oleh Ketua Yayasan Gusi, Barry Gusi , Insyaallah pada bulan November ini di Manila, Filipina.Menurutnya, TG Nik Aziz adalah tokoh kedua dari Malaysia yang memenangi anugerah ini.

Sebelum ini, anak Kelantan, Datuk Ismail Mohammad dianugerahkan pada 2006 menggantikan Tun Dr Mahathir yang dikatakan tidak boleh hadir untuk menerima anugerah itu pada tahun tersebut. Ini kerana peraturan yayasan mengatakan bahawa penerima anugerah hendaklah menghadirkan diri dan terima sendiri anugerah yang diberikan.Untuk tahun ini, sebanyak 1,490 orang tokoh dicalonkan di seluruh dunia sebagai penerima anugerah itu. Anugerah ini boleh dikatakan sebagai anugerah Keamanan Nobel versi Asia, menurut Barry Gusi.

Sekali lagi, tahniah diucapkan buat TG Nik Aziz. Semoga dengan pemberian anugerah ini dapat membuka mata Malaysia secara amnya dan dunia, khasnya. Orang kita mengharapkan media arus perdana berbahasa Melayu dapat menyiarkan artikel anugerah yang diperolehi oleh TG Nik Aziz ini di dada akhbar mereka. Biar semua orang nilai sendiri ketokohan TG Nik Aziz ini.

Tolong jangan diamkan cerita begini wahai media arus perdana khasnya 'Utusan Meloya' dan 'Berita Hairan'.

Akhir Qalam : Hanya jauhari kenal manikam - KJ, Paklah, UMNO dan Media Arus Perdana Buta Tuli dan Pekak.

PAS kekal dengan Pakatan tidak dengan UMNO

Pemimpin tertinggi PAS menegaskan tidak pernah berbangkit PAS hendak bergabung atau berkongsi kuasa dengan Umno bahkan akan kekal dalam Pakatan Rakyat.
Apa yang dilakukan oleh beberapa pemimpin PAS adalah bersemuka (muqabalah) dengan para pemimpin Umno untuk menyelesaikan masalah yang berlaku di kalangan rakyat di negeri-negeri Pakatan Rakyat.

Tujuh daripada 13 anggota anggota Majlis Syura Ulamak Rabu lalu mengambil masa kira-kira sejam lima minit membincangkan kekeliruan berhubung ‘muzakarah’ yang dikatakan telah berlaku antara pemimpin PAS dan Umno baru-baru ini.

Pertemuan tertutup itu dipengerusikan oleh Mursyidul Am, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang bermula kira-kira pukul 4.05 minit petang di JKR 10, kediaman rasmi MB Kelantan.

Hadir sama dalam pertemuan itu Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Timbalan Mursyidul Am, Datuk Harun Din, Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharuddin Mat Isa, Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Muhammad Daud dan Datuk Abdul Halim Abdul Rahman.

Ketika bertemu dengan media, tiga pemimpin utama PAS, Datuk Nik Abdul Aziz, Datuk Seri Abdul Hadi dan Datuk Dr Harun Din berkata, PAS tetap komited dengan Pakatan Rakyat.

Muqabalah bukan Muzakarah


NIK Abdul Aziz Nik Mat (tengah) dikerumuni wartawan selepas menghadiri mesyuarat tertutup pemimpin tertinggi parti itu di Kelantan. Hadir sama Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Dr. Haron Din (kiri), Presiden parti Datuk Seri Abdul Hadi Awang (belakang) dan timbalannya Nasharudin Mat Isa (dua, kiri).

Khir Toto berusaha jatuhkan Pakatan Rakyat Selangor


Pendedahan mantan Menteri Besar, Dato’ Seri Dr Mohd Khir Toyo yang mendakwa Umno dan PAS Selangor ada usaha pakatan untuk membentuk kerajaan negeri merupakan strategi Umno untuk terus memecahbelahkan sokongan rakyat terhadap Pakatan Rakyat.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Selangor II, Iskandar A. Samad menegaskan, apa perlu Khir mengungkit pertemuan itu kerana PAS bertemu Umno hanya untuk mendengar apa yang dikehendaki oleh Barisan Nasional (BN).
Menurut beliau,pengakuan Khir menunjukkan bahawa beliau hendak memecahbelahkan Pakatan Rakyat sebab Umno sedang dilanda masalah kurang mendapat sokongan daripada orang Melayu.

Sebab itu katanya, Umno menggunakan pendekatan ‘muzakarah’ untuk menarik PAS berbincang tentang perpaduan Melayu atau Islam.
Beliau menegaskan jika benar Umno ikhlas untuk berbincang perkara tersebut sepatutnya sudah dilakukan ketika Umno mencapai kemenangan besar dalam pilihan raya umum tahun 2004.

“Umno tidak ikhlas untuk membincangkan masalah orang Melayu tetapi muzakarah itu hanya mahu dijadikan medan menaikkan imej Umno supaya mendapat sokongan semula daripada orang Melayu,” tegasnya ketika ditemui Harakahdaily di Pejabat Suk semalam.
Iskandar berkata, kononnya selepas pentadbiran Pakatan Rakyat orang Melayu tertindas tetapi jika dilihat banyak polisi-polisi Umno yang meminggirkan orang Melayu.

“Bagaimana dengan polisi perumahan, siapa yang merobohkan masjid dan surau bukankah itu semua kerja Umno?
“Umno tidak layak untuk bercakap soal perpaduan Melayu sebab Umno merupakan parti yang memecahbelahkan perpaduan orang Melayu,” katanya.

Beliau berharap sebelum PAS mahu bergabung dengan Umno perlu dilihat sejarah lalu seperti tragedi Memali begitu juga dengan Akta Hasutan Dalam Negeri (ISA) yang membuktikan bahawa Umno sememangnya jahat.

“Sia-sialah pengorbanan kita kalau kita hendak bergabung dengan Umno,” katanya.
Mengulas tentang media yang sengaja membesarkan isu muzakarah katanya, memang Umno buat untuk mengucar kacirkan keadaan Pakatan Rakyat.

Sebelum isu muzakarah katanya, Umno membesarkan isu Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang akan dihapuskan oleh kerajaan Pakatan Rakyat di Pulau Pinang tetapi tidak berjaya.
Tambahnya,Umno terpaksa menggunakan isu liwat oleh Ketua Umum KeADILan, Dato’ Anwar Ibrahim tetapi menimbulkan banyak masalah dan akhirnya muzakarah dijadikan gelanggang untuk memecahbelahkan kesepakatan Pakatan Rakyat.

Beliau berkata, Umno akan serang satu demi satu untuk melemahkan Pakatan Rakyat dan isu muzakarah merupakan strategi Umno untuk terus memerangkap PAS.
“Ini adalah rentetan perangkap yang sengaja dibuat oleh BN kepada parti -parti komponen dan PAS tidak sepatutnya terpedaya dengan perangkap ini,” katanya lagi.

Beliau mengingatkan rakyat khususnya ahli PAS jika hendak mengetahui tentang apa yang berlaku di Selangor tanya dengan orang yang terlibat dalam pentabdiran kerajaan negeri.
“Jangan dengar kata-kata orang luar bahawa berlaku perpecahan dalam Pakatan Rakyat dan PAS dianaktirikan oleh kerajaan. Dengar sendiri daripada exco dan Adun Selangor,” jelasnya.

Beliau mendakwa ada pihak yang cuba memberi laporan yang tidak tepat terhadap PAS negeri Selangor dengan mendakwa bahawa PAS telah terpinggir dan sebagainya dalam kerajaan Pakatan Rakyat.
Sehubungan itu Iskandar berharap ahli PAS di Selangor perlu bertenang dan tetap dengan pendirian bahawa sebelum dan selepas pilihan raya ahli PAS Selangor tetap berdiri di belakang Mursyidul Am PAS, Dato’ Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Muzakarah: Umno diseru masuk PASPesuruhjaya PAS Melaka, Ustaz Abdul Ghani Abdul Rahman menyeru orang-orang Umno supaya masuk ke dalam PAS dan meninggalkan Umno yang jelas telah hilang halatuju dalam memperjuangkan Islam serta bangsa Melayu.

"Kalau nak muzakarah dengan Umno ini kita tidak bersetuju tetapi dalam masa yang sama kita menyeru mereka supaya masuk ke dalam PAS, kerana kita pernah ditipu dulu.

"Isu muzakarah ini sudah lama dari zaman Dato' Asri dulu yang menjadi masalahnya sekarang ini mengapa mereka mahu bermuzakarah setelah mereka berada di dalam keadaan tersepit dan lemah," kata Ustaz Ghani.

Beliau turut mempertikaikan tindakan Umno yang tidak mahu bermuzakarah pada tahun 2004 ketika pada kedudukan yang cukup selesa pada masa itu dan hanya menganggap PAS sebagai parti nyamuk sahaja.

"Ini hanya sekadar sandiwara daripada Umno, bila mana kerajaan Umno Selangor kalah mereka ajak PAS berbincang kerana mereka mengakui PAS sebagai parti penentu.

"Ianya mesti dibincangkan oleh peringkat tertinggi PAS Pusat tetapi kalau sekadar untuk bertemu sesiapa pun boleh bertemu, itu tidak menjadi halangan," katanya.

Sementara itu, Ketua Pemuda PAS Melaka, Ustaz Kamaruddin Sidek menyarankan supaya pemimpin Umno berubah sikap seperti boros berbelanja dan menekan Pakatan Rakyat kerana ini yang menyebabkan rakyat merubah sokongan mereka.

"Ketua Menteri Melaka jangan berlagak untuk menjadi juara dalam isu muzakarah ini kerana beliau tidak layak disebabkan kezaliman yang dilakukannya ke atas PASTI di Melaka, kontraktor dan klinik panel dahulu," tambah Ustaz Kamaruddin.

"Perkara begini sudah lama dibuat di dalam PAS dan keadaan sekarang ini mengambarkan kepada kita bahawa Umno sudah semakin tenat," katanya.

Sementara itu, Setiausaha Dewan Muslimat PAS Melaka, Kintan Man berkata, Umno sengaja mencipta isu ini kerana ingin menutup pelbagai isu yang melanda negara seperti pembunuhan Altantuya, tuduhan liwat ke atas Dato' Seri Anwar Ibrahim dan sebagainya.

Pemuda PAS Wilayah akan turun edar risalahPemuda PAS Wilayah Persekutuan akan turun ke Stadium Bukit Jalil untuk mengedarkan risalah kesadaran kepada orang ramai. Ini berikutan konsert Inul yang akan diadakan pada 27 Julai 2008 di Stadium berkenaan.
Konsert Goyang Gerudi Inul telah diluluskan di Stadium Bukit Jalil selepas dibatalkan di Stadium Larkin pada 19 Julai lepas selepas tidak mendapat kelulusan permit daripada Pejabat Daerah Johor Bahru.

Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan telah menyerahkan memorandum bantahan melalui ketua pemudanya Sdr. Kamaruzaman Mohamad pada pukul 10 pagi tadi. Sejurus selepas itu Kamaruzaman memberitahu media, Pemuda Wilayah Persekutuan akan turun mengedarkan risalah kesedaran pada hari konsert berkenaan dilangsungkan.

Pemuda PAS Wilayah Persekutuan telah diarahkan untuk turun beramai-ramai di Stadium Bukit Jalil untuk bersama-sama mengedarkan risalah pada hari tersebut. Orang ramai yang hendak menyertai program ini juga dialu-alukan. Edaran tersebut akan diketua oleh Sdr. Kamaruzaman sendiri.

Untuk itu, semua diminta berkumpul di pintu utama stadium, yang berdekatan dengan LRT pada hari itu, sebelum menjelang waktu maghrib. Pemuda akan bersolat jemaah maghrib disitu sebelum memulakan edaran risalah. Oleh yang demikian semua peserta dinasihatkan datang dalam keadaan berwuduk pada 27 Julai ini.

AHLI PAS LEGA DENGAN KEPUTUSAN MAJLIS SYURARata-rata ahli PAS lega dengan keputusan mesyuarat Majlis Syura hari ini. Mesyuarat Majlis Syura yang berlangsung petang tadi di kediaman Menteri Besar Kelantan, JKR 10 di Kota Baharu mengambil ketetapan bahawa, saf kepemimpinan atasan PAS menegaskan "tidak pernah berbangkit parti itu hendak bergabung atau berkongsi kuasa dengan Umno", malah bersedia kekal dalam Pakatan Rakyat.
Mursyidul Am Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz, Datuk Seri Haji Abdul Hadi Awang dan Datuk Prof. Dr Harun Din dilaporkan sepakat menyatakan PAS tetap komited dengan kerjasamanya bersama PKR dan DAP. Tidak berbangkit soal PAS keluar dari Pakatan Rakyat.

"Apa yang dilakukan oleh beberapa pemimpin PAS adalah bersemuka (muqabalah) dengan para pemimpin Umno untuk menyelesaikan masalah yang berlaku di kalangan rakyat di negeri-negeri Pakatan Rakyat," laporan suatu blog akhbar mingguan dipetik.
Beberapa pemimpin kanan PAS menghadapi kesukaran menjelaskan kepada ahli dan penyokong parti apabila Abdullah mendedahkan beliau sendiri terlibat dalam tiga pertemuan dengan PAS.

Laporan-laporan media kemudiannya menyebut usaha PAS mendekati Umno termasuklah rundingan tentang kerajaan campuran di Selangor dan pengagihan jawatan penting negeri, beberapa hari selepas pilihanraya umum 8 Mac.
Keputusan majlis syura hari ini boleh meredakan kekecewaan penyokong dan ahli parti. Tuan Guru Nik Abdul Aziz, yang juga menteri besar Kelantan, baru-baru ini menggesa muzakarah dengan Umno dihentikan kerana ia akan memecah-belahkan PAS.

Beliau berkata PAS dibimbangi akan menjadi seperti kera sumbang, manakala di kiri kanan pula kena marah sekiranya meneruskan muzakarah dengan pemimpin Umno. Kelmarian, Nik Abdul Aziz berkata, "apabila berlaku muzakarah penyokong kita marah kepada PAS dan orang Pakatan Rakyat juga curiga.
"Oleh itu bagi mengelakkan kekecewaan penyokong, muzakarah antara PAS dan Umno dianggap tidak perlu bagi mengelak berulang sejarah hitam yang pernah berlaku sebelum ini.

"PAS akan lebih berhati-hati agar tidak terkena perangkap Umno kali kedua. "Itu bukan cara parti yang memperjuangkan Islam berpolitik di mana cara berkenaan tidak ubah seperti menolong pihak lawan dan bukannya untuk menjaga kestabilan parti."Itu perangkap namanya," katanya, lapor Harakahdaily.net.
Adalah diharapkan ahli, penyokong, simpatisan PAS dan Pakatan Rakyat tidak bimbang dengan isu ini kerana ia telah diputarbelitkan oleh media dan pemimpin Umno. Ketegasan dan penjelasan Tuan Guru Mursyidul Am dan Presiden PAS selepas mesyuarat Majlis Syura hari ini sudah cukup untuk menjawab segala kekeliruan dan tohmahan yang dibuat oleh pihak-pihak tertentu yang sengaja ingin melihat PAS dan Pakatan Rakyat berpecah.

Syabas pemimpin PAS yang bertindak pantas menyelesaikan masalah ini. Diharapkan selepas ini isu muzakarah PAS-Umno tidak akan dibangkitkan lagi.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .