Ikuti Blog ini

Kahwin Perdana: 100 Pasangan Diijabkabulkan

Ribuan saksikan Kahwin Perdana 100 pasangan

PENGKALAN CHEPA, 25.Dis – Buat julung kalinya melalui Urusetia Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kesihatan, majlis Perkahwinan Perdana dengan melibatkan 100 pasangan berjaya diadakan hari ini dan berlangsung dengan penuh gilang gemilang.

Bermula dengan solat hajat bertempat di Masjid Besar Muhammadi oleh peserta lelaki dan diarak ke Pusat Tarbiah Islamiah Kelantan(PUTIK), Pengkalan Chepa dengan menggunakan kereta Perodua VIVA serta diiringi oleh Kelab Motorsikal Klasik, Pengantin lelaki disambut oleh Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Dato’Nik Abdul Aziz Nik Mat dan pimpinan kerajaan negeri.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita,Keluarga dan Kesihatan Wan Ubaidah Omar ketika menyampaikan ucapan aluan berkata program sebegini adalah membuktikan keperihatinan kerajaan kepada rakyat terutamanya kepada golongan yang memerlukan bantuan.

Melalui Perkahwinan secara beramai-ramai ini juga boleh menjimatkan belanja keluarga dan sebagai tanda keprihatinan tersebut, kerajaan telah memperuntukkan sejumlah RM300 ribu bagi menjayakan program di samping penyediaan Mas Kahwin 1 Dinnar,Wang Tunai RM 500 dan senaskah Al-Quran.

Beliau juga berkata ia bagi menggalakkan perkahwinan di kalangan anak muda dan sekali gus dapat membawa kepada pembentukan masyarakat yang harmoni di negeri ini.

“Dengan terbinanya ikatan perkahwinan ini, diharapkan anak muda akan lebih terurus dan bermatlamat selari dengan tanggungjawab masing-masing”ujar beliau.

Sementara itu Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz ketika menyampaikan Khutbah Nikah secara serentak berkata ikatan perkahwinan ini adalah merupakan satu amanah dan ia tidak boleh dikhianati oleh pasangan yang berkahwin.

“Saya amat gembira bila melihat anak-anak muda sanggup berkahwin dan ini dapat mengelak dari melakukan perkara-perkara yang dilarang oleh agama kita dna diharapkan kedua-dua pihak dapat menjalankan tugas sebagai suami dan isteri yang penuh bertakwa kepada Allah”kata beliau.

Nik Abdul Aziz juga berkata di zaman yang penuh dengan gejala sosial ini, kerajaan amat berharap agar ibu bapa memberi kebenaran kepada anak-anak yang sudan matang untuk mendirikan rumahtangga dan mereka ini akan lebih bertanggungjawab apabila mempunyai suami maupun isteri.

Majlis diserikan lagi dengan jamuan pengantin yang turut disertai oleh Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz sendiri dan pimpinan kerajaan negeri. -gegarkelantan


Kahwin Perdana 2010

Kerajaan Negeri Kelantan sekali lagi menerajui perubahan apabila mengorak langkah menganjurkan program 'Kahwin Perdana 2010' bertempat di PUTIK, Kota Bharu hari ini. Kerajaan Kelantan mengorak langkah tampil membawa salah satu jalan penyelesaian ketika masyarakat khususnya muda mudi pada hari ini banyak terjebak dengan maksiat,pergaulan bebas dan penzinaan. Langkah ini patut dipuji dan seharusnya dijadikan contoh kepada kerajaan negeri-negeri lain dan Kerajaan 1 Malaysia sendiri.

Semua kos perkahwinan ditanggung sepenuhnya oleh Kerajaan Kelantan berupa mas kahwin 1 Dinar Kelantan + RM500 + sebuah al-Quran. Seramai 101 pasangan bertuah menyertai program ini. Langkah ini memberi peluang kepada pasangan yang kurang berkemampuan untuk mendirikan rumah tangga, sekali gus menyedarkan rakyat bahawa adat dan budaya masyarakat Melayu dalam proses perkahwinan kadang-kadang menyusahkan proses perkahwinan itu sendiri. Maka ramailah yang mengambil jalan pintas semata-mata untuk menempiaskan nafsu serakah di hotel-hotel murah,di dalam semak, hatta dalam tandas awam sekalipun. Anak-anak luar nikah yang lahir hasil dari serakah mereka ini juga dibuang, ditinggalkan bahkan dilempar kerana mereka hanya berlandaskan nafsu semata-mata.

Islam tidak pernah sesekali menghalang fitrah manusia dan menyediakan jalan keluar yang terbaik, fitrah manusia itu saling menyukai antara lelaki dan perempuan, fitrah manusia itu sukakan syahwat. Islam menyediakan perkahwinan sebagai jalan penyelesaian berbeza dengan sesetengah agama ciptaan manusia yang menghalang alim ulamak mereka dari berkahwin. Katanya kahwin itu kotor, tidak menyucikan diri dan sebagainya. Hasil dari itu, kita sering terdengar bahawa ada kes-kes alim ulamak mereka ini berzina secara sorok-sorok. Sememangnya syahwat itu adalah fitrah manusia, kenapa menghalang? Secara automatik, ternafilah agama ciptaan manusia ini.

Sekalung tahniah diucapkan kepada Kerajaan Negeri Kelantan melalui Urusetia Pembangunan Wanita, Keluarga & Kesihatan dengan kerjasama Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan dan Majlis Agama Islam Kelantan di atas penganjuran 'Kahwin Perdana 2010' ini. Mudah-mudahan program ini dijadikan program tahunan kerajaan negeri dalam proses melahirkan Ijtima' Muslim, seterusnya Negeri Islam yang diredhai dan diberkati. "Baldatun Thoyyibatun Wa Rabbun Ghofur". -jottumah
Kerajaan Negeri Terengganu Bankrap???Banyak penyelewengan yang telah di lakukan oleh Umno dalam pelbagai bidang termasuk bidang ekonomi, politik, dan undang-undang.

Ahli-ahli dan penyokong PAS digesa menggunakan isu penyelewengan tersebut bagi membuktikan kepada rakyat bahawa, sudah tiba masanya PAS menggantikan Umno sebagai pemerintah.

”Penyelewengan-penyelewengan Umno dalam banyak bidang. Bidang ekonomi, bidang politik, bidang undang-undang dan sebagainya,

“maka, kita guna itu semua untuk membuktikan betapa PAS mesti ganti Umno. Sama ada disukai oleh Umno atau tidak disukai oleh Umno,”kata Pesuruhjaya PAS Terengganu Dato’ Ustaz Harun Taib ketika berucap dalam Seminar ‘PAS Ganti Umno’ (PGU), di Kuala Ibai, disini, semalam.

(Gambar - Melempah keluar! para peserta seminar PGU terpaksa mendengar ucapan dan pembentangan dari luar dewan)

Menurut Ustaz Harun, Umno dan Barisan Nasional (BN) menjadikan negeri Terengganu ‘hampir bankrap’ kerana telah membelanjakan wang dengan begitu banyak.

“Negeri Terengganu ini duit banyak tapi belanja tidak cukup. Terengganu ini hampir bankrap dan boleh kata bankrap lah.

”dalam (pembentangan) Bajet 2011 (di Sidang DUN) baru-baru ini habis pitis (wang) tinggal RM200,000 sahaja,”jelas beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Manir.

Ustaz Harun mendakwa, Umno Terengganu bukan sahaja membelanjakan wang royalti petroleum, bahkan wang dari sumber ‘Kumpulan Wang Disatukan’ juga habis.

“Habis pitis (wang) dia buat belanja belaka. Pasal apa pitis itu bukan pitis dia, pitis orang dia buat belanja juga…sebab itu, saya kata kerajaan Umno-Barisan Nasional Terengganu ini ‘kemaruk’.

”Pitis royalti (petroleum), pitis itu, pitis ini dia buat belanja belaka, dia panggil pitis Kumpulan Wang Yang Disatukan. Duit ini habis dia belanja tidak ada ‘skepeng habuk’,

”selepas itu belanja lagi dia ambil pitis mana, Kumpulan Wang Amanah Yang Disatukan. Wang kita bayar deposit, bayar api, bayar air macam-macamlah. Habis dia ambil dia buat belanja,”tegasnya.

Beliau mendedahkan, baki akaun kewangan kerajaan Terengganu sebenarnya tidak ada dan nilai RM200,000 itu wujud apabila dicampur dengan wang dari Kumpulan Wang Amanah Yang Disatukan. - BO

TG Nik Aziz: BN usah jadi gengster, PR mampu laksana Program 100 Hari

Gambar fail TG Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat
KOTA BARU, 25 Dis — Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata Program 100 Hari yang dikemukakan Pakatan Rakyat pada konvensyen mereka Ahad lepas hanya akan dilaksanakan setelah pakatan pembangkang mengambil alih pentadbiran negara.

“Kita akan laksanakan bila pakatan dapat memerintah negara... tunggulah dulu... jangan nak jadi gengster,” kata Nik Aziz kepada pemberita selepas majlis perkahwinan perdana anjuran kerajaan negeri melibatkan 101 pasangan baru di Pusat Tarbiyah PAS Kelantan di sini hari ini.

Dipetik Bernama, beliau mengulas kenyataan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyidin Yassin semalam yang mencabar Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya melaksanakan kenaikan gaji bagi pegawai-pegawai awam di negeri-negeri yang ditadbir oleh pakatan pembangkang dahulu sekiranya pembangkang benar-benar prihatin dengan nasib penjawat awam.

Malah, Timbalan Perdana Menteri juga menolak dakwaan Anwar bahawa beliau memperlekehkan peranan guru apabila mempertikaikan tawaran pembangkang untuk memperkenalkan imbuhan khas RM500 seorang setiap bulan.

Kelmarin Anwar menegaskan negara tidak akan muflis hanya dengan Pakatan membayar RM500 kepada setiap guru.

Sehubungan itu, Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan meminta kerajaan Barisan Nasional (BN) menunggu sehingga pakatan pembangkang menerajui negara untuk melaksanakan resolusi itu.

Resolusi itu mengandungi sembilan perkara termasuk pengurusan negara, ekonomi dan pendidikan yang akan dilaksanakan dalam tempoh 100 hari jika pakatan pembangkang menang pada pilihan raya umum ke-13 nanti.

Antaranya mengarahkan Khazanah Nasional Berhad dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menyempurnakan pengambilan alih aset lebuh raya oleh kerajaan dengan tujuan menghapuskan tol, merombak struktur subsidi bagi mengurangkan subsidi kepada swasta dengan memindahkannya bagi menampung perbelanjaan subsidi rakyat, menaikkan imbuhan perguruan RM500 sebulan dan melupuskan Felda Plantations bagi membuka ladang yang diuruskannya kepada generasi kedua dan ketiga Felda.

Nik Aziz berkata apa yang penting dalam mentadbir negara ialah memerintah untuk rakyat dan menjamin kesejahteraan mereka.

Beliau juga berkata PAS akan melaksanakan pentadbiran Islam mengikut acuannya seperti yang ditetapkan dalam Islam.

Mengenai perkahwinan, beliau menasihatkan pihak keluarga wanita mengenakan hantaran atau mas kahwin yang rendah serta berpatutan kepada pihak lelaki dan bukan membebankan mereka.

“Saya kahwin dulu hantaran RM100 sahaja untuk isteri saya. Malahan siapa nak kahwin anak saya, saya minta RM1,000 saja,” katanya.

Beliau berkata perkahwinan penting bagi mengelakkan gejala sosial buang anak dan zina dalam masyarakat. -MI

Roadtax mati… Sampai macam ini diperlakukan?

Lagi mangsa keganasan polis: “Polis pukul saya kerana mahu duit!”

Dia ditumbuk bertubi-tubi, digari, ditendang dan dipijak. Bermuntah darahnya, terpelantingnya pada dinding. Dia ditendang sehingga jatuh berguling-guling dari tangga. Wang tunainya sebanyak RM13,000 hilang entah ke mana. Dia dipaksa buat laporan bahawa kecederaan ini disebabkan kemalangan jalanraya. Dia diugut untuk diletakkan dadah dan parang dalam keretanya. Malah, perniagaannya, keselamatan dirinya dan keluarganya akan terancam seandainya beliau membuat laporan polis.

Demikianlah pengalaman Chia Buang Hing (gambar kanan), yang enggan menyogok polis dengan rasuah ketika ditahan kerana cukai jalan kereta isteri yang dipandunya telah melewati tarikh luput. Chia meminta agar polis menyaman dirinya, tetapi dibalas dengan tumbukan bertubi-tubi oleh anggota polis. Beliau dibawa ke balai polis, dibelasah tujuh orang anggota sehingga muntah darah.

Chia Buang Hing yang takut dirinya “mati buta-buta” seperti Teoh Beng Hock secara senyap-senyap meninggalkan cop jari darahnya pada dinding, almari, cermin dan pintu tandas di Jabatan Nakrotik ketika dibawa ke sana. Beliau tidak dapat kencing lagi ketika disuruh untuk berbuat demikian kerana habis air kencingnya ketika dipukul polis.

Lelaki yang berumur 34 tahun ini pernah dibawa ke Mahkamah Petaling Jaya untuk permohonan reman. Beliau yang sudah cedera, berdarah dan tidak terdaya untuk berdiri mengadu kepada majistret, bahawa dirinya dipukul polis dan duitnya diambil polis. Chia Buang Hing memohon untuk menghubungi isteri dan ibunya, tetapi semuanya tidak dipeduli. Dia dipukul lagi selepas dibawa keluar mahkamah.

Demikianlah pengalaman lima hari Chia Buang Hing, yang didedahkan dalam satu sidang media bersama ahli parlimen Segambut, Lim Lip Eng (gambar kiri, kiri), pagi ini. Chia Buang Hing akhirnya dilepaskan pada 22 Disember, selepas Pegawai Penyiasat (IO) Azizuddin mengetahui beliau tidak bersalah dan diseksa polis, malah menyuruh Chia membuat aduan selepas itu.

Sembunyikan diri dalam longkang

Chia Buang Hing yang masih diselubungi ketakutan, tidak berani untuk masuk ke balai polis secara bersendirian. Menurut pembantu peribadi ADUN Damansara Utama, Cheah Wing Yin yang mengaturkan agar ahli parlimen Segambut Lim Lip Eng membuat aduan bersama Chia di balai polis Shah Alam semalam, berkata mereka tidak menjumpai Chia Buang Hing setelah tiba di balai.

Apabila dihubungi dengan telefon, barulah mereka mendapati bahawa Chia Buang Hing bersembunyi di dalam longkang kerana terlalu takut untuk masuk ke Balai Polis secara bersendirian. Meskipun melalui segala penyeksaan ini, Chia Buang Hing masih bersyukur, “Saya berterima kasih kepada Tuhan, kerana nyawa saya masih hidup bila keluar (dari balai polis). Saya ingat, dalam balai polis … saya akan mati di situ. Saya rasa tak ada harapan lagi. Bila saya minta nak hubungi isteri dan ibu, mereka memijak saya dengan lebih kuat… Jadi saya percaya saya akan mati.”

Chia Buang Hing menyeru, “Saya mengharapkan bantuan anda. Saya tidak berharap peristiwa macam ni berulang. Seorang yang pukul saya berkata, banyak kes yang tidak disiasat, banyak yang dipukul mati…”

Beliau menahan sebak ketika mengenang apa yang berlaku beberapa hari lalu, berkata “Dengan bantuan YB dan peguam, rakyat, jangan perkara ini berulang pada orang lain… Saya masih berani untuk tampil dan menyuarakannya, kerana ia berlaku pada diri saya. Walaupun doktor kata tidak apa lagi (kecederaannya), tapi saya asyik pening kepala saja beberapa hari ni…”

Polis nampak wang nota

Peristiwa ini berlaku pada jam 11 malam, 18 November, apabila Chia Buang Hing memandu Proton Waja milikan isterinya dari rumahnya di Tropicana menuju ke Kota Damansara. Beliau ditahan polis yang sedang buat halangan jalan (road block) di PJU 3/15, yang memintanya untuk menunjukkan lesen memandu. Chia berkata polis nampak wang nota RM50-nya, ketika beliau menyeluk saku depan seluarnya. Menurut Chia, polis meminta wang daripadanya, tetapi ditolak Chia.

Chia (gambar kiri) berkata kepada polis, “Bang, saya tak mahu bagi duit, saya mahu saman saje. Kalau you angkat duit saya, saya akan report balai.” Menurut Chia lagi, anggota polis nampak Kad VIP Kelantannya, seorang polis yang berada di tempat meja berkata, “You Kelantan Istana banyak besar, banyak besar.”

Chia mula ditumbuk bertubi-tubi apabila cuba mengambil gambar polis dengan kamera telefon bimbitnya. Chia terus digari, dan dipukul dalam kereta walaupun beliau menjerit “Tolong, polis pukul orang. Polis mahu duit!”

Menurut Chia, pengawal keselamatan di Jalan PJU 3/15 nampak kejadian ini, malah kawannya dalam kereta juga menyaksikan apa yang berlaku. Beliau dibawa ke Balai Polis Dataran Sunway. Beliau terus dipukul, ditendang dan dipijak oleh tujuh orang anggota polis, sehingga Chia muntah darah, cedera di kedua-dua mata, kening sebelah kiri dan di bawah dagu.

Kemudian, seorang anggota polis mengambil wang nota milikan Chia yang berjumlah kira-kira RM10,000 dari sakunya dan taburkan di atas lantai. “You mahu duit ambillah,” kata polis tersebut, menurut Chia. Chia mendakwa bahawa dirinya mempunyai RM18,000 pada dirinya, dan beliau hanya keluar balai dengan RM5,000.

Chia Buang Hing ialah pemilik tiga buah kedai pembuat bingkai, dan Pengerusi kepada Kuil Guan-Di di Kuala Lumpur-Selangor. Chia menjelaskan bahawa dirinya memungut wang pendapatan di ketiga-tiga kedainya pada hari itu, untuk membayar jamuan hari jadi ibunya di restoran. Malah, beliau membawa dana bantuan untuk seorang penganut agama dari persatuan kuil-nya. Ini menjelaskan mengapa beliau membawa wang tunai begitu banyak pada dirinya ketika ditahan.

Diugut polis

Chia Buang Hing diugut untuk membuat laporan bahawa kecederaannya disebabkan kemalangan jalan raya, seandainya beliau mahu dibenarkan untuk menelefon isteri dan ibunya, dan dibebaskan. Malah, polis yang menggarinya berkata, “Kalau you tak buat report itu, saya akan taruh parang besar yang berdarah dan taruh dadah dalam kereta awak kasi you supaya kaukau (dahsyat), dan lokap sama lu long term.”

Pada jam 3 pagi 19 November, Chia dibawa ke IPD PJ, dan diugut polis untuk menyuntik Chia dengan dadah. Chia diarahkan untuk kencing di Jabatan Nakrotik, tetapi beliau gagal berbuat demikian kerana habis air kencingnya semasa dipukul polis. Menurutnya, polis memasukkan kencing polis sendiri ke dalam botol dan memasukkan sesuatu ke dalamnya.

Chia ditolak oleh polis yang menggarinya sehingga jatuh berguling-guling dari tingkat ketujuh hingga ke tingkat ketiga. Chia mendengar suara polis berbunyi “Mahu tolak lu mati”. Pada ketika itu, Chia sudah muntah darah dan berbuih di mulut. Menurut Chia lagi, beliau dibawa oleh lima anggota polis ke satu padang dan ditolak jatuh, namun beliau tidak mati, dan akhirnya dibawa ke hospital.

Selepas pemeriksaan di Hospital Sungai Buloh, Chia terus dibawa ke mahkamah untuk dipohon reman. Aduan Chia tentang kecederaannya dan permintaannya tidak dipedulikan majistret. Chia kemudian dibawa untuk disiasat pegawat penyiasat bernama Azizuddin. Azizuddin membuat panggilan di depan Chia kepada polis yang memukulnya, mendapati Chia tidak bersalah dan diseksa polis.

Chia yang dilepaskan pada 22 Disember, membuat aduan polis semula di balai polis Shah Alam pada 23 Disember bersama Lim Lip Eng. Beliau tidak lagi menaruh kepercayaan kepada polis di IPD Petaling Jaya, dan beliau mendakwa dirinya masih mampu cam polis yang memukulnya.

Menurut Lim Lip Eng, IPK Selangor telah mengesahkan bahawa mereka akan menjalankan siasatan ke atas balai polis Kota Damansara dan mengambil keterangan daripada mangsa kes ini.

Ong Vic Kee ialah wartawan MerdekaReview, edisi bahasa Cina. Diterjemah dan disunting daripada teks asal.

GO GREEN: Melaka Bakal Menjadi Negeri Milik PAS

Selepas diisytihar sebagai negeri maju pada 20 Okt, Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam mengumumkan visi beliau menjadikan Melaka “Negeri Hijau” menjelang 2020.

Ketika menjelaskan lanjut usaha hijaunya kepada Berrnama, Ketua Menteri yang berpandangan jauh ini bukan sahaja menceritakan beberapa inisiatif untuk merealisasikan matlamatnya menjadikan Melaka negeri hijau dalam tempoh sedekad ini, tetapi juga menarik perhatian kepada usaha hijau yang sedang dilaksanakan.

Mohd Ali mahu melihat inisiatif ini menampakkan hasil dalam masa sesingkat dua tahun dan semangat dan komitmen kerajaan negeri boleh dilihat apabila menggunakan warna hijau pucuk pisang sebagai warna tema untuk majlis rasmi anjuran kerajaan negeri.

“Saya mahu lihat kita manfaatkan dulu tenaga solar, di negara-negara yang membangunkan teknologi hijau yang saya lawati, tenaga solar merupakan antara tenaga utama yang mereka manfaatkan,” katanya.

Dengan kenyataan itu tidak hairanlah inisiatif transformasi pertama dan kedua Mohd Ali berkisar kepada pembangunan tenaga solar dengan transformasi pertama melibatkan usaha “menuai” tenaga solar secara besar-besaran.

Mohd Ali yakin dalam masa dua tahun, Melaka dapat membangunkan sebuah “solar farm” di mana di kawasan ini akan didirikan panel solar dalam kuantiti yang banyak dan mampu menuai tenaga solar untuk menjana tenaga elektrik.

“Masa itu Melaka akan dapat membekalkan tenaga elektrik sendiri kepada rakyatnya dan jika ada lebih, kita boleh jual kepada negeri lain melalui grid Tenaga Nasional, ini boleh tambahkan pendapatan negeri pula,” katanya.

Aspek transformasi kedua melibatkan penuaian tenaga angin untuk menjana elektrik di negeri ini.

Kerajaan negeri sedang melihat kemungkinan membina kincir angin untuk menjana tenaga elektrik di Pulau Besar, satu daripada pulau yang sedang dibangunkan sebagai destinasi pelancongan di Melaka.

Bagaimanapun lokasi kincir angin dan panel solar ini bergantung kepada kesesuaian tempat dan ini bergantung kepada kajian yang dilakukan, katanya.

Dengan penggunaan tenaga yang diperbaharui seperti solar dan angin, pengurangan pelbagai jenis kos jangka panjang yang terlibat dalam penjanaan tenaga elektrik boleh dikurangkan sehingga 30 peratus.

Transformasi ketiga yang dibayangkan Mohd Ali ialah membangunkan teknologi hijau bagi membantu kehidupan seharian rakyat, menjadikan kehidupan mereka lebih mudah dan selesa.

Ketua Menteri itu berkata transformasi ini sudah pun dilakukan di mana rumah-rumah di negeri ini sudah mula dipasang panel solar sama ada untuk menjana tenaga elektrik atau tenaga haba.

“Tetapi saya hendak setiap rumah di Melaka guna panel solar dalam tempoh dua tahun, kita juga hendak lihat rumah-rumah tradisional Melaka ada panel solar di bumbung seperti yang kami cuba hendak buat di perkampungan Hang Tuah,” katanya.

Perkampungan Hang Tuah di Duyong di sini ialah kawasan kampung asal Laksamana Hang Tuah dan bakal dibangunkan dengan bertunjangkan teknologi hijau untuk menjadi satu lagi produk pelancongan yang bakal menarik lebih ramai
pelancong ke Melaka.

Transformasi keempat pula melibatkan pengangkutan di Melaka dengan teknologi hijau atau kenderaan hybrid menguasai bilangan di jalan raya.

Kenderaan hybrid menggunakan dua kuasa enjin untuk bergerak seperti petrol-elekrik, petrol-hidrogen dan diesel-elektrik. Kenderaan jenis ini telah digunakan di serata dunia.

“Melaka sudah mula mengorak langkah ke arah ini dan satu daripada projek kami ialah pembangunan monorel di Sungai Melaka, dan beberapa kenderaan tradisional seperti beca dipasang dengan panel solar,” katanya. – Bernama
Dulu KM Melaka ini cukup fobia dengan warna hijau sehinggakan ada sekolah dan surau diharamkan beratapkan hijau. Karpet surau dan masjid pun jangan ada yang berwarna hijau, tukar semua jadi warna biru. Malah pelajar-pelajar sekolah agama JAIM yang bersampin hijau waktu itu telah ditukarkan kepada warna biru gelap (warna BN). Jika boleh daun-daun di pokok yang banyak itu hendak ditukarkan warna dari hijau kepada biru.

"Kini baru dia tahu warna hijau adalah warna kemajuan, warna biru gelap masa depan," kata Ustadz Kamaruddin, Ketua Pemuda PAS Melaka.

Dari satu perspektif, langkah Datuk Seri Mohd Ali Rustam untuk melaksanakan "Go Green" itu adalah tepat. Melaka negeri yang paling banyak membazirkan wang rakyat. Sebut apa saja projek Ali Rustam di negeri Melaka.... Eyes of Malaysia... gagal... monorel tersangkut di hari pertama pelancarannya

Melaka perlu berhijrah, hijrah untuk kemajuan, hijrah untuk perubahan, hijrah untuk mengembalikan Melaka yang pernah satu ketika dulu dikenali sebagai pusat penyebaran Islam di nusantara ini, hijrah untuk memerdekakan pemerintahan negeri kepada sistem yang mendapat keberkatan dari Maha Pencipta...

Melaka kini satu-satunya negeri di Semenanjung yang tidak ada wakil rakyat dari PAS. Benar. Orang kata, Melaka berhantu UMNOnya... Namun, KM Melaka itu sendiri tidak mengetahui apa yang direncanakan itu adalah terliput di dalam perencanaan besar dari Maha Pencipta.

GO GREEN adalah simbolik kepada perubahan. Perubahan bukan sahaja untuk menjadikan Melaka negeri yang maju di dalam aspek material tetapi juga di sudut ukhrawi. Namun, ia hanya berjaya apabila sistem pemerintahan berada di tangan orang yang bersih aqidahnya, berada di peribadi pemimpin yang mengabdikan diri kepada Allah, di pimpin oleh parti yang memperjuangkan kalimat Allah untuk mengajak manusia beriman dan bertaqwa.

Dan sekiranya penduduk negeri-negeri itu beriman dan bertaqwa, pastilah Kami akan melimpahkan kepada mereka berkah dari langit dan bumi, tetapi mereka mendustakan (ayat-ayat Kami) maka Kami siksa mereka disebabkan apa yang mereka perbuat. Al A’Raaf 96

Dari satu segi, PAS sedang dibantu Allah untuk diserahkan sebagai pewaris negeri yang telah banyak dirosakkan oleh UMNO BN selama ini.

Allah swt berfirman: “Akan Aku wariskan bumi ini kepada hamba-hamba-Ku yang soleh (bertaqwa).” (Al Anbiya: 105)

GB berdoa dan menunggu saat itu, insyaAllah

ULAMA MUDA UMNO vs IMAM MUDA ASTRO

Terkenang akan ulama-ulama muda yang masuk UMNO dengan begitu bersemangat sekali. Lihat apa ulama muda UMNO kata :

1. “Banyak perbincangan telah dibuat (mengenai persetujuan untuk menyertai UMNO), cuma kita berharap penyertaan ini akan dapat menyemarakkan lagi usaha-usaha keagamaan yang sedia ada dalam parti."

2. “Kami optimis terhadap ruang-ruang yang boleh dilaksanakan untuk mendekati dan membina jati diri golongan muda.”

3. "Mereka menyertai UMNO berikutan janji parti itu untuk memastikan pihak ilmuwan dapat meneruskan kerja-kerja dakwah mereka."

4. “Tawaran seperti ini memang dinantikan oleh sesiapa sahaja. Sebagai seorang penuntut ilmu dan pemberi ilmu memang menjadi tanggungjawab kita untuk menyampaikan ilmu kepada masyarakat.”

5. "Penyertaan mereka juga membolehkan kumpulan itu memberi cadangan kepada UMNO mengenai penambahbaikan program-program keagamaan yang sedia ada."

6. “Ini sedikit sumbangan ke arah membina masa depan yang baik. Mereka masuk UMNO sebab diberikan ruang berdakwah yang luas dan kemas."

Namun, sehingga kini kita tidak nampak peranan yang dimainkan oleh para ulama muda UMNO ini dalam memperbaiki UMNO. Mana pergi usaha-usaha dakwah mereka. Ada mereka diberi peluang oleh UMNO seluas-luasnya untuk berdakwah ? Masuk TV, jauh sekali..!

Sebaliknya, Imam Muda Astro sudah mula mengorak langkah berdakwah menarik golongan muda melalui pelbagai rancangan melalui Astro Oasis seperti rancangan "Soal Asyraf", "Musafir", "Famili Sarjana ", dan lain lagi.

Jelas, rancangan kendalian Imam-imam Muda Astro semakin mendapat perhatian ramai terutamanya anak-anak muda dengan gaya penampilan yang bersifat kontemporari.

Kita dapat rasakan kelemasan para ulama muda di dalam UMNO yang kita percaya terpedaya oleh janji-janji pemimpin UMNO. Mereka dikurung dalam kepompong UMNO yang hangit sehingga dinafikan peranan mereka.

Mereka hanya layak sebaga tukang kipas kepada apa sahaja tindakan pimpinan UMNO seperti isu busana muslim Rosmah.

Syabas kepada Imam Muda Astro yang mengorak langkah gagah menyebarkan dakwah kepada golongan muda.

Kesimpulannya, ulama muda UMNO kalah, Imam Muda menang.

intanhijau.blogspot.com
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .