Ikuti Blog ini

Tinggalkan Politik Seketika Jom Layan "BUDU"SEBUT saja budu, pasti terbayang makanan tradisional masyarakat Pantai Timur, iaitu Kelantan dan Terengganu. Budu kini bukan saja terkenal di negara ini malah sudah sampai ke luar negara. Makanan tradisional yang diperbuat daripada ikan bilis yang diperam sehingga hancur mendapat perhatian dan dijadikan kajian ahli pemakanan berkhasiat Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman. Penemuan saintis berkenaan mendapati budu mengandungi gluthaione (bahan antioksidan), mengeluarkan sisa toksik dan mampu meningkatkan daya tahan tubuh (imun) yang dapat memerangi pelbagai penyakit berbahaya serta menghalang kanser. Kini terbukti makanan tradisional yang sering dianggap kuno itu setanding dengan ubatan berteknologi tinggi malah menyimpan seribu satu rahsia yang selama ini tersimpan tanpa ada yang peduli. KELEBIHAN BUDU Sesiapa yang impikan wajah kekal tegang dan bebas daripada kedutan sebelum waktunya, anda disarankan supaya memakan budu kerana kajian mendapati ia berpotensi melawan radikal bebas sekali gus menghalang proses penuaan.

Malah, budu berupaya mencegah penyakit aterosklerosis (timbunan lemak di dinding pembuluh darah), koroner jantung, kencing manis dan kanser pada peringkat awal. Selain itu, kandungan budu mempunyai zat antibakteria cirit-birit, penurunan kolesterol darah, pencegah sakit jantung dan tekanan (hipertensi).

Pengambilan budu sebagai makanan tambahan juga mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit cirit-birit kronik dan mampu menyembuhkan dalam tempoh yang singkat. Dalam erti kata lain, budu boleh menggantikan makanan tambahan untuk sesiapa yang berhasrat untuk menambahkan berat badan.

 • PENCEGAH KANSER

  Budu mengandungi jumlah mineral zat besi, kalsium, magnesium dan zat antioksidan dalam bentuk isoflavon yang sangat diperlukan tubuh untuk menghentikan reaksi pembentukan radikal bebas.

  Radikal bebas adalah atom atau molekul yang mempunyai satu atau lebih elektron yang tidak berpasangan sehingga menjadi sangat aktif hingga menyebabkan tumor, kanser, penuaan dan kematian sel. Adanya antioksidan di dalam budu, ia akan bertindak mencegah pembentukan radikal bebas.

  Ini terbukti apabila penyelidik di Universiti Carolina, Amerika Syarikat menemui unsur genestein dan phytoestrogen di dalam budu yang sememangnya terbukti dapat mencegah kanser, proses penuaan dan barah payu dara.

  Selain sumber protein berkualiti tinggi di dalam ramuan budu, makanan tradisional ini turut mengandungi sumber serat yang baik. Kandungan seratnya mampu mencapai antara 8 hingga 10 peratus bagi setiap 100 gram budu. Jumlah itu lebih daripada mencukupi seperti disarankan Pusat Penyelidikan Kanser Kebangsaan iaitu sebanyak 30 peratus.

 • MERANGSANG SEL OTAK

  Mengambil budu dalam sajian lengkap harian dikatakan boleh meningkatkan IQ. Budu mampu merangsang sel otak dan memperkukuhkan ikatan antara neuron serta menguatkan neuron yang lemah.

 • MERAWAT KEMBUNG PERUT

  Budu turut merencatkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa, penyebab gejala kembung perut kalangan kanak-kanak dan remaja.

 • KANDUNGAN VITAMIN
 • Terdapat dua kumpulan vitamin pada budu iaitu vitamin larut air (B kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A, D, E dan K).

  Vitamin B adalah sumber vitamin utama terkandung dalam budu dan terbahagi kepada pecahan lain seperti B1 (thiamin), B2 (roboflavin), asid pantotenat, niasin, B6 dan b12 (sianokobalamin).

  Secara saintifiknya, budu menjadi penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan bakteria klebsiella pneumoniae dan citobacter frundiin. Ia tidak dimiliki daripada mana-mana sumber makanan laut, ikan dan daging. Ia mampu membentuk sel darah merah dan mencegah penyakit anemia, sakit perut dan berat badan menurun.

  Presiden bangga MP, Adun PAS tidak terjun dari bahtera

  SEBERANG JAYA, 20 Mac: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berbangga dengan prestasi semua ahli parlimen (MP) mahupun Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) parti itu seluruh negara kerana tidak gopoh terjun daripada bahtera yang sedang belayar.

  Ketika menyampaikan amanat di Dewan Perpustakaan Negeri di sini, pagi tadi beliau menambah, berbanding parti lain dalam Pakatan Rakyat, PAS ternyata ke hadapan sebagai sebuah organisasi yang mantap.

  "Walaupun bahtera kadang-kadang terumbang ambing namun PAS berjaya menunjukan prestasi yang baik tidak mudah terjerat dengan mainan politik yang dicipta oleh Umno dan Barisan Nasional (BN). Sikap tidak gopoh menghadapi sebarang rintangan, " jelasnya dalam program anjuran Badan Perhubungan PAS Negeri Pulau Pinang.

  Oleh itu, beliau menggesa semua organisasi PAS harus mengatur program dengan lebih berkesan dan agresif supaya muncul formula baru yang dapat mendekatkan lagi PAS dengan masyarakat.

  “Di sinilah kekebalan PAS menerusi baiah, usrah dan pertemuan dapat menghindarkan tanggapan buruk serta memperjelaskan kedudukan sebenar sekaligus dapat membersihkan tohmahan musuh.

  "Sebenarnya baiah, usroh dan pertemuan dalaman memberi kelebihan pada PAS sendiri. Kita dapat membina kekuatan dalaman dan mengawal tindak tanduk yang boleh mengancam kestabilan politik parti sendiri," tegasnya.

  Katanya, sikap sedemikian dapat membentuk jati diri yang kuat di samping bersatu hati dalam sebarang isu dan bersama memantau jika timbul persoalan yang sukar diselesaikan.

  Beliau yang juga Ahli Parlimen Marang menegaskan PAS tetap memilih jalan demokrasi untuk menawan Malaysia walaupun tahu ia datang dari barat.

  Melaluinya, kata beliau PAS berpeluang menyampaikan dakwah dan penerangan dengan lebih baik asalkan bijak mengatur isi penyampaian samada di masjid, surau ataupun medan ceramah sempena hari kebesaran Islam dan sebagainya.

  Tambahnya, PAS adalah wadah politik yang perlu dipertanggugjawabkan bukan untuk main-main, maka apa yang diputuskan oleh pucuk pimpinan telah mengambil kira semua risiko.

  "Kita bukan berperang yang mahu membunuh musuh tapi kita berdemokrasi yang mana perlu mengintai peluang agar terus berjaya menonjolkan PAS ke arah yang lebih tinggi, " tambahnya.

  Malaysia Diperintah Golongan Munafik, Fasik

  Apabila orang Cina tidak lagi takut dengan Islam, siapa yang takut?

  Apabila orang India sudah berani pakai baju 'PAS For All', 'Islam For All', siapa yang paling takut?

  Apabila orang Cina seperti Chang Ming Kai (ADUN Simpang Pulai) sudah pandai baca Quran siapa yang takut?

  Sudah tentu jawapannya UMNO!!!


  IPOH 20 Mac - Ahli Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN Dr Badrulamin Badron berkata Umno dan Barisan Nasional yang merencana dan melaksanakan konspirasi kali kedua terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim kini digolongkan dikalangan kaum munafik dan fasik menurut fatwa terbaru ulama tersohor Sheikh Dr Yusuf Al-Qaradawi.

  Bercakap pada ceramah anjuran KEADILAN Cabang Tambun di Kampung Manjoi Baru minggi lepas, beliau menegaskan akibat daripada konspirasi pertama terhadap Anwar terjadinya perpecahan paling dikalangan rakyat semua lapisan di Malaysia.

  "Ada yang tanya apa kena mengena fitnah ini dengan kita, ini soal Anwar dengan Dr Mahathir masa itu. Kalau begitu mengapa yang kita bergaduh dengan jiran tetangga, bukankah yang kita berpecah itu bukan sifat munafik namanya.

  "Kesan fitnah yang paling hebat ialah perpecahan dalam masyarakat Islam dan bukan Islam, Melayu dan bukan Melayu, bandar dan bukan bandar semuanya tanpa pengecualian. Perpecahan yang paling dahsyat ialah akibat fitnah pada tahun 1998. Sudah 12 tahun adakah sudah damai ke belum, dah taubat ke, siapa nak tanggung dosa permusuhan ini?

  "Rasulullah bersabda tidak halal bagi seorang Muslim bermusuh dengan saudaranya lebih dari tiga hari, sekarang sudah berapa tahun?" Dr Badrulamin melontarkan persoalan kepada lebih 500 penyokong yang hadir.

  Bekas pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia itu menambah isu fitnah terhadap Ketua Umum KEADILAN itu bukan sahaja berkisar kepada hujah laporan perubatan dan dikaji dari segi saintifik tetapi juga mempunyai dimensi agama dan akhlak.

  Berhubung Konspirasi II terhadap Anwar, fatwa Pengerusi Majlis Ulama Sedunia itu menyata bahawa sesiapa yang merancang dalam fitnah tersebut, sama ada secara langsung atau tidak langsung maka hukumnya adalah munafik.

  Dr Yusuf juga menyebut bahawa sesiapa yang membantu menyebarkan berita fitnah tersebut maka jatuh hukumnya sebagai fasik.

  "Saya berpesan dalam kes fitnah terhadap Anwar kalau kita tidak mampu membela beliau lebih baik kita diam, jangan tambah dosa. Kalau nak komen dalam blog, facebook dan laman web, komenlah kerana Allah bukan hanya suka-suka komen, nak komen kena faham isu baru nak komen kalau tak faham bertanya, sebab setiap komen kita akan dipertanggungjawabkan, setiap huruf dan setiap ayat yang kita susun dalam facebook, blog dalam alam maya ini kita akan jawab didepan Allah SWT.

  "Kalau kita guna akal fikiran, Anwar pada 1998 sudah diaibkan, dimalukan, diseksa, dizalimi sekarang mereka (Umno-BN) buat lagi.

  "Dalam Al-Quran di nyatakan dengan jelas kalau orang fasik datang kepada kamu dengan satu berita, 'check' dan 'double check', jangan sampai kita menghukum dan buat satu kenyataan yang mengaibkan orang lain. Dalam hal fatwa ini wajib kita sampai dan sebarkan," kata Dr Badrulamin lagi.

  Menyentuh mengenai Pakatan Rakyat Dr Badrulamin berkata Umno-BN kini cukup takut dengan kekuatan gagasan itu menyebabkan musuh sentiasa mahu mengugat dan memecahbelahkannya.

  "Apa yang Umno cukup mengelabah dan takut ialah wujudnya satu gabungan yang dipanggil Pakatan Rakyat. Mereka tidak pernah takut dengan PAS sebagai PAS, KEADILAN sebagai KEADILAN atau DAP sebagai DAP tetapi bila bergabungnya ketiga-tiga parti ini kekuatannya amat luar biasa.

  "Kekuatan Pakatan Rakyat tidak kepada PAS sahaja, tidak kepada KEADILAN atau DAP sahaja, macam Power Rangerslah apabila lima Power Rangers ini bergabung tenaga baru jadi kuat, kalau seorang berlawan kalah," jelasnya.

  Oleh kerana itu kata beliau Umno-BN mencipta beberapa isu berkaitan agama dan perkauman serta mencetuskan insiden-insiden yang boleh menjuruskan kepada pergaduhan antara kaum.

  "Dalam isu kalimah Allah apakah Umno bersuara atas prinsip mahu pertahankan nama Allah, kalau kerana prinsip mengapa mereka ke Sabah dan Sarawak dan kata orang di Kristian di sana boleh pakai nama Allah, apakah Allah di Sabah dan Sarawak tak sama dengan Allah di Semenanjung? Status Allah pun berbeza ikut zon?

  "Ini kerana mereka melihat sokongan orang Sabah dan Sarawak kepada Pakatan Rakyat sampai ke 70 peratus, Umno-BN panik maka terus mereka mengeluarkan kenyataan yang bercanggah dengan pendirian yang kononnya hendak mempertahankan kalimah Allah.

  "Bila mereka tengok di Semenanjung sokongan orang Cina dan India meningkat kepada hampir 90 peratus kepada Pakatan Rakyat, mereka buat kenyataan bahawa Pulau Pinang dan Wilayah Persekutuan boleh guna kalimah Allah dengan alasan negeri-negeri ini tidak ada Sultan. Bagaimana pula dengan Melaka, sebab itu saya kata pendirian mereka bukan atas prinsip agama tetapi kerana kepentingan politik," kata Dr Badrulamin lagi.

  Walau bagaimanapun segala perancangan jahat Umno-BN tidak mampu menggoyang keutuhan Pakatan Rakyat kerana rakyat sudah masak dan mengetahui motif setiap isu yang dicetuskan kata beliau.

  "Mereka ingat dengan isu kalimah Allah, PAS dan DAP boleh berpecah tapi tak pecah, kemudian dia bakar gereja nak pecah belahkan kita, dia campak kepala babi hutan dalam masjid bukan untuk hina masjid tapi mahu pecah belahkan kita tapi makin kuat kita diasak makin kuat kita berteguh, berpakat.

  "Bila gereja diserang PAS pergi, KEADILAN pergi bukan setakat tengok tolong lagi, bila kepala babi dicampak ke masjid, Cina dan India datang peluk Imam dan kata "Sabar tuan Imam".

  "Mereka nak pecah belahkan kita sebab apabila orang Cina tidak lagi takut dengan Islam, siapa yang takut? Apabila orang India sudah berani pakai baju 'PAS For All', 'Islam For All', siapa yang paling takut? Apabila orang Cina seperti Chang Ming Kai (ADUN Simpang Pulai) sudah pandai baca Quran siapa yang takut? Sudah tentu jawapannya Umno!" tegas Dr Badrulamin.

  Suara-Keadilan.com

  Isu arak di parlimen: Rembau terpaku, Pasir Salak, terduduk!


  KUALA LUMPUR : Cubaan Ahli Parlimen (AP) Rembau yang juga Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin memainkan isu arak dan judi di Dewan Rakyat ibarat meludah ke langit, terpercik di muka sendiri sebaik MP Machang, Saifudin Nasution diberi laluan untuk berucap.

  Saifudin yang hanya menyatakan berhubung judi arak secara umum membuatkan beberapa MP Umno berasa kurang selesa termasuklah AP Pasir Salak yang kelihatan marah-marah dan hampir-hampir keluar dari tempat duduk asalnya.

  Berikut ialah transkrip penuh ucapan Saifudin yang juga Setiausaha PKR sehingga membuatkan MP Umno tertekan di Dewan Rakyat.

  "Dia (Khairy Jamaluddin) tak sukar kita memahami keberanian Rembau kebelakangan ini untuk dilihat berani mencabar Ketua Pembangkang.

  "Sifirnya mudah, menang pemilihan parti (Umno), tak dapat jadi menteri, itu sahaja," katanya.

  Maknanya, tambah Saifudin, perbahasan ini sekarang, diikuti oleh Perdana Menteri (Najib Razak) jadi keberanian itu akan diberi markah dan peluang untuk dilantik jadi menteri, itu sahaja.

  "Jadi, itu fakta. Adakah Permatang Pauh (Datuk Seri Anwar Ibrahim) bersetuju, tak susah kita memahami budaya dalam politik Umno.

  Maknanya dosa besar dalam Umno, ialah menegur dan berkata benar kepada pemimpin Umno itu berdosa besar. Parti agama, bangsa, Negara. Judi ok, arak ok.

  Jangan cabar kita, kita boleh tunjuk berapa kerat dalam (Dewan Rakyat) ini.

  Berapa banyak botol Arak dia togok dalam lawatan-lawatan pemuda Umno dulu.

  Jangan sebut, kita boleh sebut, Jangan cabar kita, kita boleh sebut.

  Jangan cabar, kita tahu, pejabat pemimpin Umno mana yang ada tong arak dalam pejabat.

  Jangan cabar, waktu Wedding Anniversary, pemimpin pemuda Umno dihidangkan botol arak, jangan cabar kita,” kata Saifudin.

  Ketika ini, beberapa pemimpin Umno merah padam walaupun Saifudin sekadar menyebut perkara itu secara umum sehingga Timbalan Yang Di Pertua (TYDP) Dewan Rakyat menegur sikap pemimpin Umno itu.

  TYDP : Sudah lah Pasir salak, Pasir Salak duduk dahulu, Rembau, Rembau duduk dahulu, saya pun mahu dengar apa yang Machang nak cakap.

  Saifudin yang dibenarkan berucap menyambung;

  "Apakah Permatang Pauh bersetuju kalau saya katakan bahawa, dalam satu forum beberapa tahun lalu, selepas MP Permatang Pauh di pecat (dari parti dan kerajaan), di University John New Hopkins Amerika Syarikat, Pemimpin pemuda Umno itupun ada di sini, Bendahari Umno Malaysia pun ada di sini. berapa banyak botol arak dia togok, kita tahu, jangan cabar,” katanya.

  MP Pokok Sena yang terkejut dengan pendedahan itu turut sama menggamatkan Dewan apabila berkata.'

  Mahfuz : Tu dia, baru kami tahu. Allah Akhbar, apa pasal teruk sangat ni.

  Saifudin menyambung;

  “Sebab itu, jangan sampai kita sebut di mana, Hai kenapa marah (Khairy dan Tajuddin), kenapa marah, sebab apa marah, bersungguh marak kenapa, duduklah.

  YDP saya bagi fakta ini, Bagan Datoh tak marah, Batu Pahat tak marah, Pontian tak marah. Rembau terpaku, Pasir Salak yang lebih, kenapa, kenapa, kenapa?

  Sebab itu, jangan… jangan sebut,” katanya.

  Ketika ini Pasir Salak yang sejak tadi diam, tiba-tiba menyinga dan menyalak dan dilihat cuba keluar dari kerusinya sebelum MP Machang berkata;

  “Kalau nak suruh saya ulang diluar dewan, saya ulang, namanya siapa, tarikhnya bila,berapa banyak botol arak dia togok.” kata Saifudin.

  Sebaik ungkapan itu diucapkan Saifudin, MP Pasir Salak yang sebelum itu marah-marah ke kiri kanan, terduduk sambil mencebikkan bibirnya..

  “Sebab itu saya tidak boleh terima amalan ini. Dalam satu lawatan Umno ke Amerika Syarikat, ada pemimpin Umno yang tertidur dalam mesin judi. Kita tahu.

  Jangan tanya saya pemimpin Umno mana. Bila semua orang dah naik bas, ada tiga lagi pemimpin Umno tak naik bas. Bila kita turun cari, rupanya pemimpin Umno ini tertidur dalam kasino judi. Nak sebut apa?

  Pengerusi, cukup, untuk pusingan pertama kali ini. Adakah MP Permatang Pauh bersetuju tentang perkara ini, sekian untuk pusingan pertama,” jelas Saifudin.

  --erapakatan

  Kempen Menuntut Royalti DiKembalikan Bergema Kembali

  http://buletinonline.net/images/stories/berita23/IMG_0223.JPG- setelah genap 10 tahun wang ehsan diagih-agihkan

  KUALA TERENGGANU - Kempen Menunut Royalti Dikembalikan ke pangkuan rakyat dan kerajaan Terengganu bergema kembali setelah genap 10 tahun wang tersebut diagih-agihakn sebagai ehsan. ( Gambar - Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Mohd Abdul Wahid, menurunkan tandatangan sokongan menuntut royalti dikembali)

  Penaung Majlis Pemuafakatan Rakyat Terengganu (MAMPAT) Tengku Seri Paduka Tengku Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Ismail Nasaruddin (Ku Duka) telah melancarkan kempen tersebut sempena Dialog Perdana Isu Royalti & Solat Hajat yang di adakan di Terengganu Equestrian Resort (TER) semalam.

  Dalam ucapannya, Ku Duka Penaung Mampat berkata, bulan ini (Mac) 2010, genaplah 10 tahun hak royalti rakyat Terengganu dinafikan dan belum dikembalikan semula meski pun kerajaan negeri telah diperintah oleh Barisan Nasional (BN).

  Menurutnya, banyak kesan yang timbul ekoran wang royalti bertukar menjadi ‘wang ehsan’ dari sudut pembangunan dan keberkatan.

  Katanya, kejadian-kejadian ‘rosak dan runtuh’ sejak akhir-akhir ini dilihat lebih dominant berbanding pembaangunan sebenar yang dirancang.

  “Kata sesetengah orang ‘wang ehsan’ ini tidak berkat dan mungkin ramai yang tidak tahu perbezaan antara wang ehsan dengan wang royalti yang dituntut oleh Gegar dan Mampat,”ujarnya

  Ku Duka menyifatkan ‘keburukan’ pemberian wang ehsan kepada rakyat menyebabkan rakyat Terengganu berdiam diri serta tidak berani menuntut hak royalti.

  “Wang Ehsan dilihat lebih dinikmati oleh rakyat, ada yang dapat RM300 ada yang dapat RM500. Inilah yang menyebabkan ramai rakyat Terengganu berdiam diri dalam isu tuntutan ini. Jika royalti mungkin mereka (rakyat) tidak akan mendapat imbuhan sebegini,” ujarnya ketika merasmikan program tersebut.

  Beliau turut mempersoalkan bagaimana pengurusan wang royalti itu dikendalikan dari mula penerimaan hingga pengagihan sejak ditukarkan kepada wang ehsan.

  Menurutnya, laporan audit mengenai perjalanan wang ehsan langsung tidak ada yang berkemungkinan akan berlaku penyelewengan.

  “Kita (rakyat) mahu tahu bagaimana pengagihan wang ini berjalan dari penerimaan hinggalah wang ini diagih-agihkan kepada mereka (rakyat) yang berhak dan layak.

  “Adakah ianya diaudit dengan baik atau sebaliknya. Jika diaudit kenapa tidak dibentangkan di Dewan Undangan Negeri (Dun) Terengganu atau diumumkan kepada rakyat Terengganu khususnya dan rakyat Malaysia amnya melalui media,” tegasnya.

  Katanya, kerajaan pusat tidak wajar menganayai negeri Terengganu dan Kelantan yang kedua-dua itu majorit 90 peratus orang Melayu dan beragama Islam.

  Menurutnya, pertikaian mengenai hak mendapat serta menguruskan royalti di Terengganu telah memakan masa yang lama genap 10 tahun.

  “Ingin saya ingatkan kepada pihak berkuasa (kerajaan pusat) yang mengendalikan wang ini. Ingatlah, rakyat negeri Terengganu berjumlah hampir 1.5 juta orang dan 95 peratus rakyat Terengganu adalah orang Melayu dan beragama Islam.

  “Yang seagama dengan mereka (pemimpin) yang berkuasa di Kuala Lumpur. Begitu juga saudara-saudara kita di Kelantan. Kenapakah kita (rakyat) dianiayai sebegini.

  “Apa bezanya ‘royalti’ dengan wang ‘ehsan’ yang hendak dipertikaikan begitu lama. Berilah…harta rakyat negeri Terengganu,” ujarnya.

  Sempena majlis tersebut pihak penganjur Mampat turut mengumpulkan tandatangan rakyat bagi menyokong tuntutan mengembalikan hak royalty kepada negeri ini.

  Manakala, bekas Pengerusi Petronas, yang juga Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah mengadakan dialog dengan rakyat bagi memberi penjelasan sebenar mengenai isu royalti petroleum Kelantan dan Terengganu.

  Hadir sama pada majlis tersebut Setiausaha Agung PAS, Dato’ Mustafa Ali, Exco Kerajaan Negeri Kelantan, Dato’ Paduka Husam Musa, Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Abu Bakar Chik serta beberapa pimpinan PAS Terengganu dan Kelantan.

  Bayar kepada kerajaan negeri: Kenyataan Tun Musa disambut baik


  (Gambar: Ahmad bergambar dengan Datuk Anuar Musa (dua dari kanan) dan lain-lain pimpinan Kelantan.


  KOTA BHARU, 20 Mac: Kenyataan bekas timbalan perdana menteri, Tun Musa Hitam yang menegaskan, pembayaran wang royalti atau wang ehsan dari Petronas perlu dibuat kepada kerajaan negeri bukannya pihak-pihak yang lain terus menekan Umno dan kerajaan negeri Kelantan menyambut baik kenyataan itu.

  “Memang hak kerajaan negeri. Menurut Tun Musa, bahawa perjanjian mengenai royalti minyak Kelantan itu adalah jelas.

  “Bagi saya, kenyataan Tun Musa itu adalah satu pandangan yang baik,” katanya ketika ditemui media selepas merasmikan Karnival Bola Sepak Terbuka Kelantan di Padang Perdana di sini pagi semalam.

  Tun Musa dalam wawancara yang disiarkan melalui Astro Awani menegaskan bahawa pembayaran wang royalti atau pun wang ehsan seharusnya diserahkan kepada kerajaan Kelantan untuk diuruskan selaras peruntukan undang-undang yang ada.

  Wang tersebut mesti dikendalikan kerajaan negeri dan bukannya oleh Kerajaan Persekutuan dengan mewujudkan jawatankuasa khas mengenainya.

  Kerajaan Pusat melalui Pengerusi Perhubunga Umno Negeri Kelantan, Datuk Mustapha Mohamad memberitahu, satu jawatankuasa khas ditubuhkan untuk mengendalikan pengagihan wang ehsan. Ekoran itu, kerajaan negeri Kelantan dijemput menghantar wakil untuk menyertai jawatankuasa itu namun ia ditolak oleh kerajaan negeri kerana tidak mengiktirafnya.

  Kenyataan Tun Musa sekali lagi memberikan tekanan hebat terhadap Umno yang terus berkeras tidak mahu menyerahkan wang royalti petroleum kepada kerajaan negeri dan mahu mengendalikannya melalui Jabatan Pembangunan Persekutuan yang dibentuknya.

  Sebelum ini, anggota Parlimen Umno dari Gua Musang yang merupakan bekas pengerusi Petronas Tengku Razaleigh Hamzah menegaskan, mengikut perjanjian antara Petronas dengan kerajaan negeri Kelantan yang beliau sendiri tandatangani, wang tunai lima peratus dari hasil minyak yang diperolehi dari perairan Kelantan perlu dibayar kepada kerajaan negeri. Perjanjian itu pula tidak menghadkan tiga batu nautika sahaja tetapi seluruh perairan Kelantan.

  Ini kerana, mengikut konsep persekutuan, tanpa negeri dimanalah persekutuan dan seluruh laut berdepan dengan sesebuah negeri dikira perairan negeri.
  Namun sehingga kini, Umno bertegas tidak mahu berbuat demikian dengan alasan ia perlu dibayar jika petrol itu diambil di atas tanah atau sehingga tiga batu nautika sahaja dari pantai Kelantan. Pun begitu, ia berubah setiap masa. sebelum ini, tidak ada minyak diperolehi di perairan Kelantan. Kemudian ia berubah dengan ada dan Kelantan akan menerima wang ehsan bukan royalti.

  Mula-mula RM20 juta diumumkan sebagai jumlah wang ehsan yang akan dibayar. Baru-baru ini, jumlah itu berubah pula kepada RM26 juta.

  ‘Saya tidak gila dan tidak nyanyuk lagi’-Ku Li
  SEJAK…. Mantan Pengerusi Petronas, Tengku Razaleigh Hamzah turun ‘padang’ menjelaskan kepada rakyat di Kelantan dan Terengganu yang menjadi isu berkaitan dengan hasil royalty menyebabkan ada pihak yang ‘kepanasan’.

  Pelbagai cacian serta kata nista yang dilemparkan oleh ‘rakan-rakannya’ terhadap Tengku Razaleigh apabila tindakan ‘Ku Li’ dianggap bercanggah dengan kerajaan pusat.

  Maka, Tengku Razaleigh Hamzah membidas mana-mana pihak yang tidak mengikut undang-undang serta Akta Kemajuan Petroleum sebagai tidak konsisten.

  Ini kerana, katanya undang-undang tersebut masih diterima-pakai yang telah diluluskan oleh Parlimen sejak 37 tahun lalu.

  “Ada pula orang kata saya ini bercakap dolak-dalil dia kata, kerana suatu ketika lain dan suatu ketika lain pula. Saya tidak gila lagi, saya tidak nyanyuk lagi. Sebab, itulah draf undang-undang yang saya tolong drafkan. Takkan saya hendak bercakap lain dari apa yang saya buat.

  “Kalau orang lain pada hari ini bercakap lain dari undang-undang sebenarnya orang itu yang tidak konsisten. Saya konsisiten dan orang lain yang tidak ikut undang-undang yang tidak konsisten. Pada hal, undang-undang (Akta Kemajuan Petroleum) itu masih terpakai hingga sekarang,” jelasnya.

  Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Dialog Perdana Isu Royalti & Solat Hajat anjuran Majlis Permuafakatan Rakyat Terengganu (Mampat) di Dewan Besar Terengganu Equestrian Resort (TER) Kuala Ibai, dekat sini, 18 Mac lalu.

  Katanya, sejarah serta tujuan penubuhan Petronas yang diluluskan oleh parlimen telah dirangka draf penjanjian tersebut bagi membangunkan rakyat dan negeri-negeri berkenaan.

  “Saya hendak jelas undang-undang yang kita (negara) pakai sekarang dari masa tertubuhnya Petronas, berunding dengan kerajaan-kerajaan negeri sehingga duit dapat dikumpul dengan begitu banyak.

  “Beribu-ribu juta ringgit dan ini bukan untuk siapa tetapi kurniaan Tuhan untuk kita, untuk rakyat. Saya bercakap malam ini atas ‘body’ (tubuh) saya semata-mata.

  “Saya tidak mewakili sesiapa. Saya bercakap kerana saya merasa berdosa jika saya tidak terang dengan sejelas-jelasnya,” ujarnya.

  Menurutnya, parlimen merupakan badan ‘maha agung’ (tertinggi) dari segi undang-undang dalam bentuk pemerintahan di negara ini.

  “Dan sememangnya dikuatkuasa untuk membolehkan yang diberi kuasa terlibat melaksanakan setiap peruntukkan yang terdapat dalam undang-undang ini.

  “Dan tidak boleh disalahgunakan undang-undang ini untuk tujuan-tujuan lain. Duit yang hendak dibayar oleh petronas mesti dibayar kepada kerajaan negeri dan tidak boleh dibayar kepada pihak lain.

  “Itu yang diterangkan dalam Akta Kemajuan Petroleum. Saya berani kata begitu kerana kita hendak wajibkan supaya duit ini sampai kepada rakyat menerusi kerajaan-kerajaan yang dipilih oleh rakyat,” tegasnya.

  Beliau yang juga Ahli Parlimen Gua Musang menegaskan rakyat di negeri-negeri persekutuan merupakan rakyat yang berdaulat dari sudut undang-undang.

  Katanya, kerajaan persekutuan tidak akan wujud tanpa gabungan serta kerjasama dari negeri-negeri di Semenanjung Tanah Melayu.

  “Rakyat berdaulat, negeri berdaulat dan kerajaan persekutuan tidak wujud tanpa adanya persetujuan dari negeri-negeri untuk bersatu dibawah satu Persekutuan.

  “Persoalan royalti pula bukan isu lagi dan isunya ialah kerajaan negeri dengan kerajaan pusat (Persekutuan). Apa hubungan sebenarnya, itu menjadi penting untuk kita timbang sekarang,” ujarnya.

  Manakala, katanya antara kerajaan negeri dengan petronas juga tidak menjadi isu kerana telah ada perjanjian dibuat dibawah Akta Kemajuan Petroleum yang telah dilulus di Parlimen.

  Hadir sama pada majlis tersebut Setiausaha Agung PAS, Dato’ Mustafa Ali, Exco Kerajaan Negeri Kelantan, Dato’ Paduka Husam Musa, Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Abu Bakar Chik serta beberapa pimpinan PAS Terengganu dan Kelantan.

  Majlis dialog berkenaan dirasmikan oleh Penaung Mampat, Tengku Seri Paduka Tengku Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Ismail Nasaruddin Shah dan Solat Hajat diimamkan oleh bekas Timbalan Mufti Terengganu, Ustaz Zainal Abidin al-Hafiz di Masjid Tengku Zaharah .

  Zahrain Pembohong Besar

  Itulah reaksi Ahli Parlimen Barisan Nasional dan Parti Sabah Maju (SAPP) berhubung dakwaan Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Zahrain Hashim mengenai beberapa nama ahli Parlimen dari Sabah yang didakwa terlibat dengan rancangan pembangkang untuk mengambil alih Kerajaan Pusat pada 16 September 2008.

  Datuk Bung Mokhtar Radin

  Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Mokhtar Radin, yang juga Timbalan Pengerusi Kelab Penyokong Ahli Parlimen Barisan Nasional (BNBBC) berkata, Zahrain cuba mencari publisiti murahan dengan dakwaan sedemikian.

  “Saya tidak pernah bertemu dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, ini semua satu pembohongan,” kata Bung Mokhtar ketika diminta mengulas dakwaan Zahrain bahawa dia (Bung Mokhtar) antara Ahli Parlimen BN yang dinamakan dalam rancangan berkenaan di sini hari ini.

  Katanya, wakil rakyat yang dipilih mempunyai tanggungjawab untuk memberi khidmat kepada pengundi dan bukannya melaksanakan agenda peribadi Ketua Pembangkang.

  "Jangan sesuka dakwa kita boleh lompat parti," katanya.

  Semalam, Zahrain yang juga bekas Pengerusi Badan Perhubungan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Pulau Pinang mendedahkan nama lapan Ahli Parlimen yang disebut-sebut akan melompat parti ke PKR bagi menjayakan rancangan pembangkang itu.

  Datuk Dr Chua Soon Bui

  Sementara itu, Ahli Parlimen Tawau, Datuk Dr Chua Soon Bui pula menegaskan beliau tidak pernah bermimpi dan berbincang untuk menyertai Pakatan Rakyat.

  “Tidak ada satu pun yang benar dalam apa yang diperkatakannya dan dia berbohong dalam Parlimen. Ini satu perbuatan yang memalukan kepada pengundi terutamanya di Sabah dan Malaysia amnya.

  “Saya dan Datuk Eric Enchin Majimbun tidak pernah bermimpi dan berbincang untuk menyertai Pakatan Rakyat pada 16 September 2008,” katanya dalam kepada mStar Online hari ini.

  Soon Bui berkata, perkara tersebut berlaku kerana Zahrain sangat obses dengan kepentingan peribadi.

  “Zahrain mungkin lupa kepada sejarah SAPP dan kepentingan rakyat Sabah. Kami keluar BN kerana hilang kepercayaan terhadap Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

  “Sehingga hari ini kami masih kekal sebagai Ahli Parlimen Bebas dan SAPP tidak menyertai PR atau mana-mana parti. Bagi saya, dia tidak layak untuk bercakap bagi pihak wakil rakyat Sabah yang lain,” katanya.

  Datuk Ghapur Salleh

  Ahli Parlimen Kalabakan, Datuk Ghapur Salleh pula berkata beliau akan menerangkan sendiri dakwaan Zahrain ketika membahaskan titah diraja pada 22 atau 23 Mac ini.

  “Zahrain patut dedahkan senarai sebenar Ahli Parlimen BN keluar parti, bukan buat tuduhan tidak berasas,” katanya.

  Tengku Razaleigh Hamzah

  Sementara itu, di KOTA BHARU, Anggota Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah menafikan dakwaan berkenaan.

  "Saya tak mahu komen pasal ini, 48 tahun saya bersama Umno. Apa yang didakwa itu sebagai satu cerita dongeng," katanya.

  Tengku Razaleigh berkata, jika dakwaan itu benar, beliau kini pasti sudah memegang satu jawatan besar dalam PKR yang dipimpin oleh Anwar.

  Beliau berkata disebabkan dakwaan itu ibarat sebuah cerita yang direka mengikut fantasi pembangkang, beliau tidak mahu membuat sebarang komen terhadap dakwaan yang tidak betul itu.

  Beliau turut menafikan didatangi pihak berkenaan agar keluar BN bagi membolehkan pembangkang membentuk kerajaan Persekutuan kira-kira tujuh bulan selepas Pilihan Raya Umum ke-12.

  Antara nama yang disebut ialah Ahli Parlimen Kimanis, Datuk Seri Anifah Aman; Dr Mohd Puad Zarkashi (Batu Pahat); Datuk Seri Tengku Azlan Abu Bakar (Jerantut). Salah seorang daripada Timbalan Speaker juga tersenarai dan dikatakan akan melompat menyertai pembangkang.

  Related Posts with Thumbnails
  hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .