Ikuti Blog ini

Anwar: Saya boleh menang di Kulim


Datuk Seri Anwar Ibrahim yakin beliau boleh menang di kerusi parlimen Kulim-Bandar Baharu apabila bertanding di situ jika ia diisytiharkan kosong oleh mahkamah bulan depan.

"Pilihanraya kecil atau besar (umum), kalau (dijalankan secara) bebas, jujur dan adil, itu beres. Di Malaysia ini, kita hanya mahu memastikan ia bebas dan adil.

"Saya yakin, insya Allah. Dan kebetulan Kulim-Bandar Baharu itu berhampiran dengan kampung asal saya yang terkenal itu Cherok To'kun," kata penasihat PKR sambil berseloroh dalam sidang media pagi ini.
Menurut Anwar, beliau "sudah dapat laporan bahawa kawasan itu baik".
Tambahnya, tiga parti dalam Pakatan Rakyat telah memberikan komitmen penuh untuk membantunya dalam pilihanraya kecil nanti.

Beliau bagaimanapun faham bahawa pilihanraya kecil selalunya lebih mencabar bagi seseorang calon pembangkang.

"Saya sedar, seluruh sumber kerajaan, Umno dan parti (BN). Saya ada sebut di Kulim pada malam dulu (Ahad), seluruh traktor dari Semenjanjung kini sedang bergerak ke Kulim," katanya, disambut ketawa kecil kumpulan wartawan yang membuat liputan.

Katanya, beliau sebelum ini menimbang sama ada bertanding di Bandar Tun Razak yang kini dimenangi oleh Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, yang juga menteri besar Selangor, atau Kulim-Bandar Baharu.

"Kita melihat Bandar Tun Razak dan Kulim-Bandar Baharu, tetapi keputusan kita, terus (bertanding) di Kulim," kata Anwar di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya.

Beliau enggan mengulas kesediaan bekas pemimpin kanan PKR dan setiausaha politiknya Mohamad Ezam Mohd Noor mencabarnya dalam pilihanraya kecil itu.

Mahkamah akan mendengar petisyen pilihanraya calon BN Datuk Abdul Aziz Sheikh Fadzir bulan depan.

Pada pilihanraya umum 8 Mac, calon PKR Zulkifli Noordin memenangi dengan majoriti 5,583 – beliau memperolehi 22,255, manakala Aziz pula sebanyak 16,672.
Kulim-Bandar Baharu mempunyai 67.93% pemilih Melayu, 21.13% Cina dan 11.48% India daripada jumlah keseluruhan 51,444 orang.

Mengulas tawaran Umno supaya PAS membentuk kerajaan campuran di Perak, Anwar berkata perkara itu sudah dijawab oleh menteri besar Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin bahawa beliau tetap komited dengan Pakatan.
Mengulas sama ada isu muzakarah antara PAS dan Umno akan menjejaskan gabungan pembangkang yang dikepalainya, Anwar berkata:

"Ia sekarang muqabalah, bukan lagi muzarakah. Ia penting diketahui daripada aspek epistemologi.
"Muzakarah bermaksud diskusi biasa untuk mencari persefahaman. Muqabalah bermaksud, kamu berdiskusi atas pendirian kamu."

TTI dan Piala Monsun - Pemuda PAS Tidak Buat Laporan Polis Tapi Buat laporan BPR


Kuala Terengganu - Dewan Pemuda Pas Terengganu sebagaimana yang dilaporkan semalam tidak membuat laporan polis namun membuat laporan kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR) hari ini mengenai projek Taman Tamadun Islam (TTI) di Pulau Wan Man dan Kejohanan Perahu Layar Piala Monsun, di Pulau Duyong, di sini.

Semalam, Setiausahanya Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah berkata, satu laporan polis berkaitan kenyataan Menteri Besar Terengganu, Dato’ Ahmad Said, yang meminta pihak Badan Pencegah Rasuah (BPR) menyiasat dua projek Mega tersebut.

Hari ini, Ketua Dewan Pemuda, Ustaz Azman Shapawi Abdul Rani, membuat laporan di pejabat BPR di Wisma Persekutuan, di sini, kira-kira jam 11 pagi susulan kenyataan yang sama.

"Saya meminta BPR menyiasat kenyataan Ahmad kerana yakin kenyataan Menteri Besar itu mempunyai asas yang kuat," katanya ketika ditemui pemberita selepas membuat laporan itu.

Selasa lalu, Ahmad berkata, BPR jangan memilih tempat hendak menjalankan siasatan, dan meminta BPR menjalankan siasatan ketas projek TTI di Pulau Wan Man dan pembinaan serta pengurusan Piala Monsun dan Pulau Duyong.

Kedua-dua projek tersebut adalah termasuk dalam projek-projek Mega yang dilaksanakan pada era pemerintahan bekas Menteri Besar, Dato’ Seri Idris Jusoh, yang dikatakan oleh Ahmad sebagai ‘lebih besar’.

Ahmad berkata demikian ketika menjawab pertanyaan wartawan berkaitan siasatan BPR keatas kes kos penyenggaraan yang terlalu tinggi kereta rasmi kerajaan, Proton Perdana V6 Executive.

Anwar lega


TERBARU: Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan laporan doktor Hospital Pusrawi yang menyebut tidak ada kesan liwat terhadap bekas pembantu peribadinya, Saiful Bukhari Azlan membuktikan tuduhan liwat yang dilemparkan kepadanya adalah tidak berasas dan bermotifkan politik. Ia juga membuktikan wujudnya konspirasi terhadap dirinya, kata beliau pada sidang media di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya, tengahari Selasa. Selain itu, bukti terbaru itu juga tambah beliau, memberikan kelegaan yang besar kepada dirinya. Anwar turut berkata, kenyataan bahawa siasatan polis dilakukan dengan profesional adalah satu momokkan kerana ia bercanggah dengan laporan doktor perubatan yang pertama ke atas Saiful Bukhari. Dengan sebab itu katanya, beliau enggan memberikan sampel DNA kerana tahu perkara ini akan berlaku. Mengulas lanjut, Anwar yakin dengan kesahihan kandungan laporan perubatan pertama (Hospital Pusrawi) dan pasti tiada siapa yang akan mempertikaikannya. Anwar juga berkata, beliau tidak pernah menemui doktor berkenaan dan Pusrawi juga mengesahkan laporan yang disiarkan portal berita hari Isnin adalah tulen dan benar. Dengan adanya laporan hospital Pusrawi itu, beliau mendesak agar siasatan ke atas dirinya berhubung dakwan liwat itu dihentikan.

Ahmad Minta BPR Siasat – Pemuda PAS Buat Laporan Polis


Kuala Terengganu – Dewan Pemuda PAS Negeri Terenganu (DPPNT) akan membuat satu laporan polis berkaitan kenyataan Menteri Besar Terengganu, Dato’ Ahmad Said, yang meminta pihak Badan Pencegah Rasuah (BPR) menyiasat dua projek Mega yang dilaksanakan dibawah pentadbiran Bekas Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Idris Jusoh.
Setiausaha DPPNT Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah berkata demikian ketika ditemui Buletin Online malam ini.
Beliau berkata Ahmad Said telah mengeluarkan kenyataan malam kelmarin ketika bercakap dengan pemberita, beliau mengalu-alukan siasatan BPR keatas kes penyenggaraan Proton Perdana V6 Executive.

“Ahmad, dalam ucapannya berharap pihak BPR tidak memilih dalam membuat penyiasatan dan meminta pihak BPR turut menyiasat projek pembangunan Taman Tamadun Islam (TTI) di Pulau Wan Man dan Penganjuran Piala Monsun di Pulau Duyong,”kata Wan Sukairi, sebelum berceramah di Majlis Sempena Isra’ Mikraj yang diadakan di Ma’ahad Tahfidz Wal Tarbiyah, Jalan Kelantan dekat sini.

Akhbar Sinar Harian juga melaporkan perkara tersebut hari ini, 28 Julai, dimana pihak BPR telah membuat kenyataan meminta Ahmad Said tampil memberikan maklumat berhubung dakwaan penyelewengan TTI dan Piala Monsun.

Wan Sukairi menjemput para pemuda untuk mengiringi rombongan DPPNT membuat laporan polis di Balai Polis Kuala Terengganu pada jam 10.00 pagi, 29 Julai, 2008.

Beliau berkata tujuan DPPNT membuat laporan polis itu adalah supaya pihak polis mengambil tindakan segera untuk menyiasat kenyataan Menteri Besar Terengganu tersebut.

“Kerana kedua-dua projek mega yang melibatkan ratusan juta ringgit wang rakyat tersebut memang telah disyakki berlaku penyelewengan berdasarkan beberapa kenyataan Ahmad Said sebelum ini, yang menyebut beliau tidak tahu berapa yang dibelanjakan sebenarnya dalam penganjuran Piala Monsun,”tambah Wan Sukairi.

'Muzakarah': Usaha PAS kuatkan PR


Saya baru mendapat sedikit ketenangan berhubung isu muzakarah yang masih lagi hangat diperkatakan dewasa ini.Bahkan ianya masih lagi dalam peringkat berbalas balas kenyataan dari beberapa orang pemimpin samada dalam PAS ataupun UMNO,malah DAP juga kini mula memasuki gelanggang kerana barangkali merasakan tidak mahu tenggelam dan tertinggal di belakang dalam isu yang sedang hangat diperkatakan itu.Bukankah sesuatu isu yang kontroversi itu akan meruntun glamour juga kepada mereka yang terlibat di dalamnya hehe..

Karpal Singh berhak untuk berasa sangsi.Beliau cuma mewakili mereka yang lain turut berasa sangsi melalui sikapnya yang selalu 'vokal' itu.Malah sikap 'tak fahamnya' terhadap 'perjuangan PAS' itu memang telah dimaklumi sejak lama dulu.Justeru suaranya yang terbaru meminta 'keanggotaan PAS dalam PAKATAN RAKYAT di kaji semula'tidak harus dilihat sebagai satu masalah yang baru.Karpal singh memang sudah terkenal 'nakal' sejak dulu sama seperti rakannya yang seorang lagi Samy Vellu.

Barangkali ramai yang tidak faham betapa muzakarah itu adalah salah satu daripada usaha PAS untuk menguatkan PAKATAN RAKYAT dalam mempersiapkan diri untuk berangkat menduduki tahta di putrajaya pertengahan september ini.Masakan tidak,dalam keghairahan PKR berbincang dan bermuzakarah dengan ahli ahli MP UMNO dan komponen BN di Sabah dan Sarawak untuk menyertai atau dalam istilah yang lebih popularnya 'melompat' ke dalam PR,begitu juga DAP yang cuba mempengaruhi ahli ahli MCA untuk turut melompat,lalu PAS juga merasa diri terpanggil untuk turut mengatur langkah ke arah itu.

Saya melihat PAS dalam isu ini telah terpilih (oleh media khususnya serta orang yang berkepentingan)untuk menjadi 'lebih popular' berbanding yang lain apabila digossipkan telah mengadakan 'hubungan sulit' dengan UMNO.Bukankah orang yang baik dan berpotensi untuk diminati ramai itu sering menjadi bahan fitnah dan dengki segelintir manusia?

Kepada ahli dan penyokong PAS di luar sana,anggaplah isu 'muzakarah' ini sebagai salah satu proses kearah diri yang lebih matang.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .