Ikuti Blog ini

[Dedah] Siapa Potong Kawat Duri Di Sekeliling Dataran Merdeka?
Pemotong kawat duri macam profesional
 

KUALA LUMPUR : PAS mendesak pihak polis melakukan siasatan segera terhadap individu yang bertindak memotong dawai penghalang pada perhimpunan Bersih 3.0, semalam.

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu, berkata individu terbabit yang dikatakan peserta Bersih 3.0 itu kelihatan profesional ketika memotong dawai berduri yang diletakkan di sekeliling Dataran Merdeka.

"Individu terbabit dilihat begitu profesional kerana dapat memotong dawai berduri itu dengan pantas, yang akhirnya memberi peluang kepada polis untuk 'mengganas' selepas itu," kata beliau pada sidang media yang diadakan di Pejabat Agung PAS, hari ini.

Sambil menolak segala provokasi berpunca daripada peserta Bersih 3.0, Mohamad berkata penyokong himpunan itu tetap berada dalam keadaan terkawal, walaupun jumlahnya mencecah puluhan ribu.

Dalam pada itu, beliau turut mendakwa perhimpunan kali ini menunjukkan berlakunya peningkatan keganasan polis terhadap peserta himpunan.

Dakwanya, pengalaman menyertai beberapa perhimpunan sejak mahasiswa, perhimpunan kali ini merupakan perhimpunan yang hanya meningkatkan bilangan keganasan pihak polis.

"Dengan laungan kerajaan kononnya ingin melakukan transformasi terhadap institusi polis, jelas ia hanya mainan dengan tindakan ganas polis yang ditunjukkan pada perhimpunan semalam," tegas beliau.

Sementara itu, Pengerusi Lajnah Guaman PAS Pusat, Asmuni Awi turut melahirkan kekesalan dengan tindakan ganas pihak polis terhadap peserta himpunan Bersih 3.0.

Beliau yang turun bersama hampir 70 orang peguam bagi memantau himpunan tersebut turut mempertikaikan tindakan polis yang 'memburu' orang ramai.

"Larangan dikeluarkan untuk memasuki Dataran Merdeka. Kenapa pihak polis memburu orang ramai yang di luar Dataran Merdeka?" soal beliau yang turt serta pada sidang media tersebut.

Turut serta pada sidang media itu, Penolong Setiusaha Agung PAS, Dr. Syed Azman Syed Nawawi; Pengarah Pilihan Raya PAS Pusat, Dr. Mohd Hatta Md. Ramli; dan beberapa wakil peguam PAS. -HD

Gua Tabik Springg..Polis Kecut Telo Dengan "Mamat" Nii..


Salehuddin Ayub Dedah Wujudnya Unit Amal Palsu Bertopeng Semasa BERS✔H 3.0Pas mahu suruhanjaya siasat insiden Bersih

IPOH – Pas mempelawa kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat perhimpunan Bersih 3.0 kelmarin, yang berakhir dengan insiden tidak diingini, bagi mengenal pasti kebenaran di sebalik perkembangan itu dan diambil tindakan jika perlu.

Naib Presidennya, Salahuddin Ayub berkata, Siasatan Diraja mampu menjalankan siasatan dengan adil kepada semua pihak, malah Pas akan memberikan kerjasama.

“Kita tunggu keputusan dahulu sama ada kerajaan mahu tubuhkan atau tidak. Namun, kita mahukan ketelusan dalam siasatan yang dijalankan dengan mengambil kira semua aspek untuk dimuatkan dalam laporan penuh kelak,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Muktamar Pemuda Pas Perak di sini, semalam.

Pendirian ini dibuat beberapa jam sebelum Pengerusi Bersama Bersih 2.0, Datuk S. Ambiga berkata pihaknya mahu Suhakam menjalankan satu siasatan bebas dan menyeluruh.

Dalam kenyataannya, Salahuddin yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian berkata, Pas menolak dakwaan bahawa Jabatan Amal Malaysia (Unit Amal) bertindak merempuh sekatan yang dibuat polis di jalan berdekatan KLCC semasa perhimpunan Bersih 3.0, kelmarin dan menegaskan ia bukan arahan daripada Pas.

Salahuddin berkata, Pas dan kepimpinan Bersih sendiri tidak pernah memberi arahan untuk melakukan perbuatan sebegitu.

“Sehari sebelum perhimpunan Bersih, kita telah mengeluarkan kenyataan tidak akan merempuh kawasan yang telah dikuatkuasakan oleh perintah mahkamah dan arahan ini jelas malah Pas mematuhi perkara itu.

“Sama ada Unit Amal mahupun peserta dalam kalangan ahli Pas, kita tidak mengizinkan mereka melanggar arahan itu,”
katanya.

Beliau mengulas dakwaan media semalam bahawa peserta Bersih 3.0 yang terdiri daripada Unit Amal Pas merempuh sekatan yang dilakukan polis dan bertindak ganas.

Beliau turut berkata,Pas tidak menolak wujud ejen provokasi yang memakai baju Unit Amal bagi tujuan menimbulkan kacau ganggu sewaktu perhimpunan selain memberikan imej tidak baik kepada Pas.

Beliau merujuk insiden yang berlaku pada anggaran jam 4.19 petang di Jalan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur berhubung tindakan orang ramai menterbalikkan kereta polis selain Unit Amal Malaysia yang merempuh sekatan polis berdekatan KLCC.

“Kami nyatakan di sini, mereka yang memakai baju Unit Amal dan bertopeng itu bukan kita dan mereka ini adalah ejen provokasi yang cuba mengambil kesempatan untuk mengeruhkan lagi keadaan termasuk insiden kereta polis.

“Oleh sebab itu kita akan teliti balik video yang berjaya dirakam dan kita juga akan buat laporan polis malah akan mengemukakan bukti yang berkaitan, dalam sehari dua ini kita akan terima banyak lagi video dan gambar bagi tindakan seterusnya,”
katanya.

Sementara itu, beliau turut menyatakan perhimpunan itu berjaya dan mendakwa 200,000 rakyat Malaysia turun menyertai Bersih 3.0 menuntut reformasi pilihan raya.

Perhimpunan kali ini disifatkannya satu isyarat dan perlu dibaca oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa apa pun janji transformasi politik yang dibawanya tidak meyakinkan rakyat yang menuntut pilihan raya yang bersih serta adil.

Malah katanya, Bersih 3.0 diadakan hasil tindakan kerajaan yang tidak serius melakukan transformasi politik. -SH

Kisah ngeri layanan polis ke atas pesertaKUALA LUMPUR: Seorang dengan mata lebam, seorang lagi dengan mata berdarah dan ada juga mengalami lebam di dahi serta kesan tapak kasut di belakangnya...

Individu berkenaan, antaranya turut mengalami cedera parah, tampil dalam sidang media semalam dengan dakwaan bahawa mereka dipukul polis ketika menyertai perhimpunan BERSIH 3.0, Sabtu lalu di ibu negara.

Berikut merupakan kenyataan ringkas peserta terbabit yang telah disunting dan disiarkan Malaysiakini hari ini.

Alex Lee, 27, mengalami kecederaan di mata kanan dan telinga kirinya, selain lebam di bahagian badan.

Pada kira-kira 7.30 petang, saya berada di restoran mamak untuk makan malam bersama kira-kira tujuh atau lapan orang kawan. Kira-kira sepuluh orang anggota polis masuk dan mengancam untuk menahan kami kerana memakai kemeja-T berwarna kuning.

Mereka tidak memakai tanda pengenalan diri. Mereka menyuruh kami membuka kemeja-T berkenaan kerana perkara itu menyalahi undang-undang.

Mereka tanya jika saya sedang makan di situ. Saya bertanya kembali jika itu menjadi masalah. Kemudian mereka mula memukul saya. Mereka hanya melepaskan saya selepas saya menanggalkan kemeja-T saya.

Fazwan Yusof, 23, mengalami kecederaan di kedua-dua matanya dan lebam di pipi kanannya.

Saya berada di Masjid Jamek pada kira-kira jam 7 petang apabila polis memberitahu kami supaya bersurai. Ketika berada stesen LRT untuk mendapatkan tren, saya dan tiga orang rakan melihat seorang wanita sedang ditendang, jadi kami melarikan diri.

Polis berkenaan mengejar dan menangkap kami. Kami digari dan dipukul di lorong berhampiran stesen LRT.

Nurul Armani, 28, mengalami lebam di bahagian belakang dan bahu kiri.

Saya berada bertentangan dengan stesen LRT Masjid Jamek pada kira-kira 5.30 petang dan cuba melarikan diri daripada gas pemedih mata. Saya memakai kemeja-T kelabu.

Kira-kira 10 orang polis menarik rambut saya dan menendang saya, jadi saya jerit "polis ganas." Seorang pegawai polis menampar saya dan menyuruh saya diam sebelum mengarahkan seorang pegawai wanita menahan saya.

Adrian Low, 38, mengalami kecederaan di bahagian muka dan leher, hilang penglihatan buat sementara waktu di bahagian mata kanan dan juga terdapat kesan tapak kasut di belakangnya.

Saya berada di bahu jalan di Jalan Tun Perak pada anggaran 6 prtang. Saya cuba menghantar mesej teks kepada rakan-rakan apabila polis menyerbu ke arah peserta perhimpunan di Masjid Jamek.

Seorang pegawai polis tampil dan memberitahu bahawa saya ditahan. Saya bertanya apakah dakwaan kesalahan, namun beliau tidak mahu menyatakannya. Saya tidak mahu melawan jadi saya hanya mengikut beliau.

Kemudian sekumpulan polis menyerang saya. Mereka memukul dan menolak saya ke tanah dan terus menendang kepala dan leher saya. Tindakan itu berlarutan untuk beberapa minit.

Telefon bimbit saya jatuh ke tanah ketika saya dipukul dan kini hilang.

Mereka mengheret saya ke Dataran Merdeka dan ketika perjalanan itu, polis lain tiba dan menumbuk dan menendang saya. -Hrkh

Bersih 3.0: kekecohan berpunca dari tindakan Unit Cawangan Khas polis


KUALA LUMPUR - Pas mendakwa bahawa segala provokasi yang disaksikan semasa perhimpunan Bersih 3.0 semalam berpunca dari tindakan Unit Cawangan Khas polis, dan bukan disebabkan pihaknya.

Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu berkata, penyokong Bersih 3.0 tetap berada dalam keadaan terkawal walaupun jumlahnya mencecah puluhan ribu.

Malah menurut beliau, rempuhan yang berlaku di Dataran Merdeka jam 3 petang semalam dilakukan oleh individu profesional kerana mereka dapat boleh memotong kawat duri dalam tempoh singkat.

"Saya tegaskan tiada usaha dari pihak Bersih 3.0 yang mahu menceroboh, tidak ada. Saya dan beberapa pemimpin ada di situ, kami yang bertugas mengawal dan menghalang supaya jangan ceroboh Dataran Merdeka.
"Kekecohan ini berlaku kerana kawat duri itu dipotong, oleh itu pihak polis perlu siasat siapa yang memotong dan dakwa individu itu di mahkamah," katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Sementara itu, Pengerusi Lajnah Guaman Pas Pusat, Asmuni Awi berkata, anggota polis yang bertugas dalam Ops Aman di sekitar Dataran Merdeka bertindak di luar kawalan.

Menurutnya, pada hari tersebut beliau bertugas sebagai peguam dan disertai oleh 70 peguam lain bagi membantu peserta Bersih 3.0 sekiranya mereka ditahan.

"Walaupun saya memakai baju rasmi peguam saya, rambut saya juga ditarik, ditendang dan dikasari oleh anggota polis. Anak saya yang juga peguam turut dikasari.

"Anggota-anggota polis ini macam 'African wild dog', tidak berakhlak, malah lebih teruk dari polis Israel," katanya.Katanya, ketika kejadian, beliau dikerumuni 10 anggota polis dan memukulnya.

Dakwanya lagi, ketika ditahan semua 'ground commander' telah hilang kerana tidak mahu bertanggungjawab.

Ahli Jawatankuasa Kerja Pas Pusat, Dr Hatta Ramli pula meminta polis menangkap individu yang dikatakan bertindak mengasari polis di sekitar Sogo.

"Tangkap mereka ini, gambar semuanya ada, jika tidak dapat tangkap maka polis ada banyak kelemahan. Kalau tidak dapat tangkap... apa barang...," katanya.
Oleh MOHAMMAD FAIRUZ JUMAIN

PANAS!!! ALAT PENYEKAT TALIAN TELEFON BIMBIT DIGUNA KETIKA BERSIH 3.0 ?Sesiapa yang berada di lokasi perhimpunan BERSIH 3.0 pada 28 April kemarin pasti mengalami kesukaran untuk menggunakan talian telefon bimbit termasuk broadband selama beberapa jam iaitu dari pukul 1 tengahari hingga 5 petang.Kemungkinan talian sesak akibat terlalu ramai pengguna memang tidak dapat dinafikan tetapi adakah selekeh itu sistem telekomunikasi di ibukota? Lagi pula ibukota memang mempunyai berpuluh-puluh rbs (radio base station) dari berbagai syarikat telekomunikasi. Biru,hijau,kuning,merah semuanya ada.Mana mungkin berlaku kesesakan?

Satu lagi kemungkinan yang tidak boleh diperlekehkan ialah penggunaan alat frequency jammer bagi menghalang isyarat selular.Tujuannya ialah untuk menghalang komunikasi antara orang ramai.

Untuk pengetahuan anda,jammers telefon bimbit adalah satu alat yang digunakan untuk mencegah telefon bimbit daripada menerima isyarat daripada stesen pangkalan(base stations.Jammers telefon bimbit menyekat penggunaan telefon bimbit dengan menghantar gelombang radio yang berfrekuensi sama dengan yang digunakan oleh telefon selular. Apabila digunakan,jammers berkesan melumpuhkan telefon bimbit.Alat ini diharamkan untuk penggunaan biasa oleh beberapa negara di dunia.Biaqpila kat depa kalau betul nak buat naya kat orang,terimalah balasan nanti.

Jika benar apa yang disangkakan ini memang terdesak sangatlah kerajaan UMNO BN yang memperkudakan semua kuda-kudanya mengawal Dataran Merdeka dari dimasuki peserta BERSIH 3.0.Hinggakan talian telefon bimbit pun nak disekat.Apa kejadahnya?

Dataran sanggup dibiarkan kosong ketika rakyat bermandi darah,bersabun gas pemedih mata dan berubat gigikan garam.-biaqpila.blogspot.com

Sila lihat pada gambar-gambar di bawah,kenderaan ini kelihatan berada di beberapa lokasi kawasan perhimpunan BERSIH 3.0 pada Sabtu lalu.Jika hendak dikatakan syarikat telekomunikasi ingin menambah kapasiti talian memang tak masuk akal kerana talian memang tidak dapat digunakan ketika perhimpunan,malah tiada lambang syarikat pada kenderaan tersebut.Lagipun mana logiknya syarikat telekomunikasi menyokong perhimpunan ini?


Siapa yang menyerang wartawan?

Segerombolan serigala sedang membaham mangsa 

Selain Wartawan Guag Mind Daily menjadi mangsa ‘kekejaman’ Polis Malaysia, ‘kezaliman’ PDRM nie, Wartawan Mail Daily dan Sun Daily turut dikatakan kena pukul dan pijak oleh anggota Polis, sebabnya? Sama jugak dengan Wartawan Guag Mind Daily. (sumber klik )

Senarai Wartawan/Jurugambar yang jadi mangsa keganasan polis (fakta oleh CIJ) 

1. Radzi Razak (theSun) dipukul 7 anggota polis, patah tulang rusuk.
 2. Arif Kartono (the Malay Mail) dipukul 6 polis dan kameranya dipecahkan.
3. Koh Jun Lin (Malaysiakini) ditangkap dan simcard dalam kameranya dirampas polis tanpa dikembalikan. 4. P. Malayandy (Makkal Osai) dipukul 5 polis dan kamera dirampas tanpa dikembali.
5. Harry Fawcett (Al Jazeera) kamera dipecahkan.
6. Huang An Jian (Guang Ming Daily) dipukul polis.
7. Kenny Lew (Channel News Asia) dipukul polis.
8. Chen Shaua Fui (Merdeka Review) ditendang selepas menunjukkan kad medianya.
9. Lisa J. Ariffin (Malaysian Insider) cedera terkena kanister.

Najib Minta Maaf Kepada Wartawan Bukti Nyata Keganasan Polis Itu BenarWartawan dakwa dipukul polis, Najib minta maaf

Wartawan akhbar The Sun, Radzi Razak yang mendakwa dipukul sehingga tujuh orang anggota polis hari ini menerima kunjungan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Menurut Radzi, Najib telah meminta maaf kepadanya atas insiden tersebut.

Najib dilihat berbisik kepada Radzi ketika melawat wartawan tersebut di wad Hospital Kuala Lumpur hari ini.

Radzi ketika ditemui mendakwa beliau dipukul oleh tujuh anggota berkenaan ketika berada di persimpangan Jalan Raja dan Jalan Tuanku Abdul Razak dalam insiden semalam.

Turut mengunjungi Radzi hari ini ialah Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein. -mk

Jurufoto ditahan rakam dakwaan kekerasan polis

Beberapa orang jurugambar akhbar ditahan ketika mengambil gambar yang didakwa membabitkan tindakan kekerasan polis.

Tidak jelas berapa ramai jurugambar yang ditahan. Seorang daripadanya adalah wartawan-jurufoto Malaysiakini Koh Jun Lin.

"Kamera saya dan kad memori telah dirampas," kata Koh.

"Mereka berkata mereka mahukannya sebagai bukti."

Koh dibebaskan kira-kira jam 7.50 malam selepas mengesahkan dia seorang wartawan-jurufoto.

Satu jurugambar memberitahu Malaysiakini bahawa selepas dia enggan memadam gambar mengenainya, seorang anggota polis mengeluarkan kad memori dan memusnahkannya.

Ia telah disahkan oleh akhbar Guang Ming Daily bahawa salah seorang jurugambarnya telah ditangkap ketika mengambil gambar satu proses penangkapan dan dakwaan kekerasan polis.
-mk


Wartawan wanita dakwa dikasari polis

Seorang wartawan wanita mendakwa dikasari polis ketika membuat liputan perhimpunan BERSIH 3.0 dalam kejadian anggaran jam 7.30 petang semalam.

Wartawan laman berita Merdeka Review, Chen Shaua Fui berkata dalam insiden di Jalan Tun Perak itu beliau cuba merakam gambar anggota polis yang didakwa memukul peserta perhimpunan di sebuah restoran.

Beliau mendakwa anggota polis berkenaan mengheret dua orang peserta berkenaan yang sedang makan dan memukul individu berkenaan.

"Saya ingin merakam gambar tetapi diberi amaran oleh polis supaya tidak berbuat demikian, jadi saya tak (rakam gambar).

"Kemudian mereka pergi ke restoran lain di mana dua orang yang lain sedang makan. Polis tersebut meminta mererka menanggalklan baju mereka, menahan dan memukul mereka.

"Saya mahu rakam foto dan ketika itulah mereka pegang saya," katanya lagi.

Chen berkata salah seorang anggota berkenaan memegang tangan kanannya manakala seorang lagi memegang tangan kirinya.

Seorang lagi anggota polis cuba menarik beg beliau, katanya lagi kepada Malaysiakini.

Tambahnya, anggota polis tersebut cuba merampas kamera beliau serta merampas kad pengenalan medianya dan menendang kad berkenaan.

Seorang lagi wartawan yang turut mendakwa dikasari polis, Harry Fawcett mendakwa diberi layanan sebegitu oleh sekumpulan polis berpakaian seragam ketika beliau cuba merakam tindakan anggota berkenaan ke atas sekumpulan peserta perhimpunan.

Wartawan Al Jazeera itu memberitahu Malaysiakini, beliau bersama jurukameranya Ray Nones dihurung sekumpulan polis antara sepuluh hingga 15 orang ketika berada di Jalan Tuanku Abdul Rahman.

Fawcett mendakwa, beliau melihat tiga anggota polis memegang seorang lelaki dan pada masa sama seorang anggota polis itu menendang lelaki berkenaan.
-mk


Peguam dakwa diserang polis di perhimpunan BERSIH

Seorang peguam yang bertindak sebagai pemerhati dalam perhimpunan BERSIH 3.0 semalam mendakwa diserang anggota polis yang bertindak memukul dirinya walaupun selepas ditahan.

Mohd Haijan Omar berkata beliau dalam perjalanan ke Reggae Mansion Hostel di Jalan Tun HS Lee ketika beliau melihat beberapa orang polis sedang mengejar peserta perhimpunan dalam kejadian pada sekitar jam 7 petang.

Ketika kejadian itu, Mohd Haijan berkata beliau ditegur oleh seorang anggota polis berkenaan dan kemudiannya meminta anggota berkenaan mengulangi perkara tersebut.

Beliau kemudiannya terkejut apabila anggota polis itu bertindak mengejar dirnya.

Mohd Haijan berkata beliau memakai baju berwarna kuning dan selapis baju berwarna putih ketika perhimpunan itu berlangsung.

Bagaimanapun, beliau membuka helaian baju putih kerana beliau telahpun dalam perjalanan pulang ke rumah dan perkara itu mungkin menyebabkan beliau dipukul polis, katanya.

Peguam yang bertindak untuk Lawyers for Liberty itu menambah, dua anggota polis tersebut terus memukulnya walau selepas menyatakan bahawa beliau seorang peguam.

Kemudian, tiga orang anggota polis lagi tiba dan memukul dirinya walau selepas beliau ditahan, katanya.

Mohd Haijan berkata beliau turut dipukul dua lagi anggota polis ketika dibawa ke Dataran Merdeka selepas itu.

Katanya beliau telah bertanya sebab penahanan beliau namun tidak mendapat jawapan.

Katanya lagi, beliau kini mengalami luka di bahagian bahawa mata kirinya, bengkak di rahang dan juga lebam di bagian lain badannya.
-mk


Punched, slapped, kicked

KUALA LUMPUR: Most of the protesters at the Bersih 3.0 rally yesterday were allegedly beaten when they were at the Masjid Jamek area.

Many of them claimed the police carried no name tags or identification numbers on their uniforms when they launched their attacks at about 6pm. The assault lasted for three hours.

Some of the protesters related their ordeal to Bersih at a press conference at a restaurant near the Chinese Assembly Hall here today.

Protester Adrian Low (picture right), 38, said he was repeatedly stomped on his back even after he was detained. His back still carries the footprints of the police boots.

“I was at the side walk of the road, texting to a friend who had gone missing when about 10 police officers charged at me. I was wearing the yellow Bersih T-shirt.

“The officers kicked and punched me in the eye, head, neck,” he said.

“Then I was taken to Dataran Merdeka [which had been turned into a temporary detention centre]. There they continued to assault me.

“They just came and punched me continuously even after I was detained,” he said.

Beaten several minutes

Another protester, Nurul Amani Faizal (picture left), 28, said that 10 male police officers charged at her and beat her.

“They had just fired a tear gas at Masjid Jamek so my friends and I ran in the opposite direction. I wasn’t wearing the Bersih T-shirt but I was a rally participant. They caught hold of me and beat me.

“Then one officer slapped me and asked a female officer to arrest me,” she said, adding that she sustained injuries in her lower back.

Mohamad Fazwan Yusoff (picture right), 23, who sustained bruises to his face and left eye, said that he was about to leave Masjid Jamek when the police dragged him and assaulted him.

“My friends and I saw the police step on a lady so we went to help her. Suddenly, a group of policemen appeared and attacked us too.

“I don’t remember how many charged at me but I was beaten for several minutes and they didn’t stop even in the police truck.

“They just continued their assault,” he said.

Daniel Lee (picture left), 39, who was in his Himpunan Hijau green T-shirt, said that he was assaulted for taking pictures of the policemen beating the protesters.

“I wanted to go back to Kelana Jaya. I was at Masjid Jamek station when I saw some policemen assaulting someone so I took a video. They then surrounded me.

“They didn’t take my camera but they punched and kicked me and I needed five stitches behind my ear,” he said, showing his blood-stained green shirt.

Photographic evidence

Bersih steering committee member, Wong Chin Huat, who was arrested himself, said that it was not unusual for the police to continue their insults and assaults even after the protesters were detained.

“They only stopped beating me when I fell to the ground; even then, they continued to shout racial insults in the trucks,” he said.

He also said that Bersih heard of policemen who were dressed in yellow Bersih T-shirts while videographing the detainees in the police trucks and detention centres.

Bersih co-chairman, S Ambiga, called for a full inquiry into the protest to identify “those who created the problem”.

“There is too many photographic evidence. When the dust settles, the truth will emerge,” she said.

The peaceful assembly turned violent at about 3pm when some protesters breached the barricade which cordoned off Dataran Merdeka.

Tear gas and water cannons were fired to disperse the 80,000-strong crowd. The police and protesters clashed for about four hours before police regained control of the city.

As of last night, police said that 388 arrests were made.

However, Bersih steering committee member, Maria Chin Abdullah, said that the police told PKR vice -president Tian Chua (who was also arrested) that 460 arrests were made.

“He was released at 5am this morning and the police conveyed the information [of the arrests] to him,” she said.
-FMT

Najib minta maaf, bererti, apa yang dilakukan oleh polis terhadap warttawan itu keterlaluan dan sememangnya polis bersalah.

Kedua, Najib meminta maaf kerana yang terkena pukul itu seorang wartawan sebuah akhbar yang selama ini tidak cenderung untuk berpihak. Masalah besar bagi UMNO BN jika para wartawan ini mengambil sikap tidak lagi mahu memberikan liputan positif terhadap UMNO BN.

Ketiga, bagaimana pula yang lain-lain, yang terkena dengan kezaliman polis seperti laporan-laporan di atas? Tiada permohonan maafkah kepada mereka, dan kepada sekalian rakyat jelata yang dikasari serta dizalimi akibat dari perbuatan kejam polis?

Dengar khabar KDN mahu ambil tindakan ke atas penganjur BERSIH 3.0.

Dengan bukti-bukti yang terlalu banyak, BERSIH 3.0 mempunyai lebih banyak peluang dan lebih besar ruang untuk mengambil tindakan ke atas polis dan KDN. -GB
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .