Ikuti Blog ini

Semua Jangan Cakap Banyak Lagi, 99% Sokong Himpunan Bersih Diteruskan

Reaksi positif yang diberikan rakyat Malaysia berhubung perhimpunan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) pada 9 Julai depan jelas menunjukkan bahawa kerajaan Umno-Barisan Nasional(BN) kini semakin didesak untuk mengkaji semula sistem pilihan raya di negara ini, kata pemimpin Pakatan Rakyat.

Malah menurut ahli parlimen Kubang Kerian, bancian portal dalam talian The Star Online mendapati 99 peratus daripada lebih sejuta responden menyatakan sokongan supaya Perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai diteruskan.

"Saya yakin dan percaya ia sememangnya hasrat rakyat Malaysia untuk melihat wujudnya satu sistem pilihan raya adil dan bersih dan ia telah mencapai satu tahap yang begitu kritikal. Ini bermakna perjuangan BERSIH telah mendapat tempat di hati rakyat Malaysia dan ia telah melampaui batas-batas agama, kaum dan bangsa, " tegasnya ketika ditemui di sidang Parlimen semalam.

Tegasnya lagi, himpunan besar-besaran pada 9 Julai itu akan berlangsung secara aman tanpa sebarang kekecohan mahupun ketegangan dan ia merupakan janji penganjur BERSIH 2.0 kepada kerajaan dan Polis Di Raja Malaysia (PDRM).

Bancian portal dalam talian The Star Online semalam mendapati 99 peratus daripada lebih sejuta responden menyatakan sokongan supaya Perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai diteruskan.

Bagaimanapun, bilangan responden sebenar tidak dapat disahkan kerana tinjauan itu dihentikan sejak tengahari semalam.


Berdasarkan paparan skrin yang disiar pengguna Facebook, bilangan responden mencecah 1.3 juta pada 12.25 tengahari, daripada 527,330 yang direkodkan pada 6.11 pagi semalam, yang dirakam dari google cache.

Berdasarkan pertanyaan ‘Apakah pandangan anda tentang cadangan perarakan Bersih 2.0 pada 9 Julai ini’, seramai 1,312,917 responden menjawab ‘Ia patut dibenar diteruskan’.

Manakala seramai 14,222 responden pula memilih untuk menyatakan “Ia patut dibatalkan’.

Tinjauan itu dibincang secara hangat oleh laman kumpulan Facebook ‘Curi-Curi Malaysia’ yang diwujudkan untuk protes perbelanjaan Kementerian Pelancongan sebanyak RM1.8 juta untuk kempen dalam laman sosial berkenaan.

Bagaimanapun mereka kecewa kerana tinjauan itu ditarik balik portal The Star.

Dalam pada itu ahli parlimen Batu, Tian Chua yang ditemui diluar sidang parlimen memberitahu sungguhpun bancian seperti itu tidak dilakukan, beliau yakin bahawa rakyat tetap akan turun ke jalan biarpun terpaksa berdepan dengan pelbagai ugutan dan ancaman.

Katanya, ini kerana rakyat Malaysia kini sudah sedar dan matang dalam memahami prinsip demokrasi yang menjadi tuntutan setiap masyarakat di negara ini.

"Perhimpunan BERSIH 2.0 disokong oleh orang ramai sungguhpun ada pihak mengatakan ia tidak berapa tepat (ini online sahaja dan bukan pungutan suara saintifik) tapi secara amnya ia menunjukkan bahawa rakyat rasa BERSIH adalah satu perhimpunan yang aman dan perlu diteruskan."

Manakala menurut ahli parlimen Rasah, Anthony Loke dan ahli parlimen Kuala Krai, Dr Hata Ramli pula, himpunan BERSIH 2.0 kali ini merupakan maklum balas rakyat kepada kerajaan dan pihak polis supaya memberikan kerjasama dan kelulusan kepada pihak penganjur agar perhimpunan itu dapat berlangsung secara aman.

Tambah Dr Hata, rakyat tidak perlu gentar dengan ugutan-ugutan yang dilemparkan kerana apa yang lebih penting adalah hasil daripada himpunan itu nanti.

"Saya melihat ini merupakan satu maklum balas ataupun signal daripada rakyat yang mahu melihat satu sistem yang adil, bebas dan bersih dalam negara kita. Dan kerajaan perlu menghormati kehendak rakyat serta memberi kerjasama untuk memberikan ruang mereka berhimpun dalam menyatakan pandangan mereka tentang kempen Bersih ini," katanya Anthony Loke kepada Tvselangor.

"Rakyat sudah determine untuk turun, jadi kerajaan tidak perlu menimbulkan suasana kurang baik dengan menimbulkan kekecohan. Saya harap kerajaan dapat menghormati keputusan bancian yang dilakukan," tegas Dr Hata. -tvsnews


SPR malas?


NONE"Parti dan calon yang disukai akan menang. Buatlah macam mana pun, sentimen memainkan peranan. Ini sentimen pada (pilihan raya umum) 2008. Pada 2004 berbeza.

"Dan saya yakin sentimen akan berubah (lagi) dan ini jangan salahkan SPR. Ada masanya kita menang ada masanya kita kalah," kata Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR). Tan Sri Abdul Aziz Yusof.

Namun yang menjadi persoalannya, sentimen SPR sendiri bagaimana? Dengan perkataan lain, SPR condong ke arah parti dan calon yang bagaimana? Soalan-soalan ini harus ditanya berulang-ulang kali.

Ini kerana jika SPR mengatakan ia berkecuali mengapa banyak sangat sentimen Badan Bukan Kerajaan, Majlis Peguam dan sudah tentu parti-parti politik cenderung mengatakan SPR tidak telus dan tidak berlaku adil pada semua, khususnya rakyat dalam mengendalikan pilihan raya di negara ini.

kuala terengganu by election voting day 170109 wahid checking  electoral rollAda rakyat yang tidak pernah mendaftar tiba-tiba mendapati nama mereka tersenarai dalam daftar pemilih. Ada yang sudah mendaftar tetapi tersenarai dalam daftar di kawasan undi yang tidak munasabah jauhnya dari alamat tinggal mereka.

Ada juga yang sudah mendaftar, pernah mengundi tetapi tiba-tiba mendapati tempat mengundi mereka dipindahkan ke pusat lain tanpa notis.

Undi pos

Ada juga semakan yang dibuat mendapati pada sesuatu alamat ada berpuluh pengundi didaftarkan. Ada juga senarai pemilih dalam daftar berkenaan lebih ramai dari penduduk sesebuah rumah panjang!

bagan pinang by-election ec preparing postal votes 071009 left  standing deputy chief wan ahmad 02Selain itu timbul pula kemusykilan bagaimana sebenarnya undi pos dijalankan. Bagaimana apabila ada kes Agen Mengundi dan Agen Pengiraan Undi atau PACA memantau proses pembuangan undi pos mendapati hanya tiga orang yang keluar mengundi di sebuah tempat pembuangan undi tetapi apabila keputusan dibacakan ada lebih 127 pengundi diumumkan telah membuang undi di pusat berkenaan.

Parti mana yang mendapat manfaat atau undi majoriti dalam proses pilihan raya itu memang agak mudah diterka. Undi pos adalah undi mereka yang tidak berpeluang membuang undi pada hari mengundi diadakan kerana bertugas di seberang laut, atau di kawasan pedalaman seperti anggota keselamatan negara. Bagaimanapun mengapa anak isteri mereka pun dikelompokkan dalam senarai undi pos?

Ini belum mengambil kira ada anak isteri anggota keselamatan yang tidak pernah mengisi Borang A untuk mendaftar sebagai pengundi tetapi secara automatik disenaraikan sebagai pemilih menurut sistem undi pos!

NONEIni semua adalah sentimen rakyat, Badan-Badan Bukan Kerajaan dan parti-parti politik Bukan-BN terhadap SPR. Pengerusi SPR tidak boleh alpa dan terlepas pandang terhadap hakikat ini. Ini bukan sekadar persepsi. Ia sudah menjadi sentimen yang ranum di hati rakyat.

Percubaan untuk mengelak menerima hakikat ini adalah buruk padahnya kepada kewibawaan SPR dan kakitangannya sendiri dalam jangka masa panjang.

Ingin bersuara

Sebab itu rakyat ingin bersuara. Mereka mahu hapuskan sentimen terhadap SPR yang mencurigakan ini. Sebab itu juga digerakkan Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil atau singkatannya BERSIH 2.0. Kemuncak gerakan ini ialah pada 9 Julai ini.

NONEUsaha raksasa kali kedua ini dijangka akan disaingi oleh Pergerakan Pemuda Umno Malaysia dan PERKASA, gerakan Melayu berhaluan kanan yang tidak mahu tatakelola SPR diubah atas nama “memelihara kepentingan Islam dan Melayu”.

Sekali lagi tidak sukar untujk memahami mengapa Pemuda Umno atau PERKASA mahu menyaingi usaha BERSIH 2.0. Ini tentunya kerana apa yang dituntut BERSIH 2.0 ialah supaya pengurusan pilihan raya di negara ini dilakukan benar-benar atas landasan keluhuran undang-undang dan keadilan.

Rakyat tahu segala kepincangan sistem pilihan raya di negara ini selama ini menguntungkan siapa.

NONEPilihan raya bukan sahaja ditentukan oleh sentimen. Ia juga berkaitan dengan ruang dan peluang. Jika sebelah pihak sahaja diberi peluang untuk menghebahkan manifesto mereka melalui sistem media berbayar dan awam tetapi tidak bagi pihak yang lain, bagaimana rakyat boleh membuat keputusan yang tepat siapa yang patut dipilih menjadi wakil mereka di Parlimen dan Dewan Undangan Negeri?

SPR mesti tegas dalam soal agihan peluang dan ruang bagi semua pihak yang menawarkan diri bertanding dalam sistem pilihan raya yang dikendalikannya.

SPR malas?

SPR juga mestilah memberi peluang kepada rakyat sepenuhnya. Yang pasti sebagai sebuah negara membangun Malaysia boleh dan mampu mewajibkan pendaftaran setiap kelahiran warganya dan dikeluarkan surat beranak setiap seorang.

kuala terengganu by election voting day 170109 pas supportersKemudian prosedur ini disahkan pula dengan pendaftaran wajib kad pengenalan ketika berusia 12 tahun. Berbilion ringgit dibelanjakan untuk mewujud dan mengamalkan sistem ini.

Namun malangnya pangkalan data ini tiba-tiba tidak terpakai oleh SPR untuk mendaftarkan mereka secara automatik sebagai pengundi apabila mencapai usia 21 tahun. Isteri dan keluarga anggotan keselamatan boleh didaftarkan sebagai pengundi secara automatik; tapi rakyat biasa yang mempunyai surat beranak dan kad pengenalan tidak boleh. Bukankah ini ganjil?

Ini bermakna sama ada kita hendak mengatakan Jabatan Pendaftaran Negara tidak cekap atau SPR sebenarnya malas, culas atau mungkin mempunyai sentimen yang kurang cenderung kepada ketelusan dan keadilan untuk setiap rakyat memilih kerajaan mana yang mereka mahu mentadbir negara.

NONESehubungan itu, jika jabatan Imigresen boleh menguruskan keluar masuk setiap insan ke negara ini hanya dengan menggunakan pengenalan cap jari atau biometrik, mengapa SPR tidak mampu menggunakan pendekatan yang sama? Atau, sekurang-kurangnya menggunakan sistem dakwat pada jari pengundi bagi memastikan tiada mengundi lebih sekali!

Hujah lapuk

Alasan yang mengatakan bahawa pendaftaran sebagai pengundi tidak diwajibkan di bawah Perlembagaan dan lantas mengundi tidak boleh diwajibkan, adalah hujah yang lapuk dan terlalu kebudak-budakkan.

SPR adalah badan mutlak yang diberi kepercayaan untuk mengendalikan pilihanraya di negara ini oleh Perlembagaan Negara. Ia seharusnya bertindak tuntas dan dengan telus dalam menunaikan tanggungjawab ini.

NONEPandangan Tan Sri Aziz bahawa sentimen rakyat terhadap parti-parti yang bersaing dalam pilihanraya mungkin berubah-ubah menurut iklim dan isu politik. Namun sentimen rakyat terhadap SPR seharusnya terus bening dan bersih serta tekal.

Kewibawaan SPR harus luhur dan adil. Ini kerana Kerajaan yang dilahirkan daripada pilihanraya yang bersih dan adil sahajalah yang boleh dikira sebagai Kerajaan yang berdaulat dan wajib disokong oleh setiap rakyat.

Oleh itu sentimen SPR terhadap setiap parti politik berdaftar pula haruslah sentiasa bersih dan tiada pilih kasih. Hidup Bersih 2.0!


ULASAN ini adalah pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mencerminkan pendirian sidang pengarang Malaysiakini.

Wira Arjuna adalah seorang wartawan dan editor kanan yang berpengalaman luas dan pernah menerajui beberapa media arus perdana sebelum bersara menjadi pemerhati politik.

Status Akuan Bersumpah Bala, Nazri Kelirukan Dewan Rakyat

KUALA LUMPUR 22 JUN : Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz didakwa mengelirukan wakil rakyat berhubung jawapan lisannya di parlimen mengenai status kes akuan bersumpah penyiasat persendirian P. Balasubramaniam.

Ahli Parlimen Subang, Sivarasa Rasiah berkata penjelasan bertulis oleh menteri itu menafikan, pengakuan bersumpah Balasubramaniam yang dibuat pada Julai 2008 boleh digunapakai di dalam prosiding mahkamah.

Tambahnya, Nazri sengaja mengklasifikasikan keterangan bersumpah Balasubramaniam tidak memenuhi peruntukan di bawah Seksyen 199 dan Seksyen 200 Kanun Keseksaan.

Namun Sivarasa yang juga seorang peguam menyatakan sebarang akuan bersumpah menurut undang- undang boleh diterima sebagai bukti di mahkamah walaupun ianya palsu.

"Kita tidak perlu masuk sekolah undang- undang untuk memahami perkara ini. Walaupun ianya dibuat di luar mahkamah tetapi masih boleh diterima," jelas beliau.

Beliau menjawab soalan lisan yang diajukan oleh Ahli Parlimen Batu, Tian Chua mengenai tindakan yang masih belum diambil oleh Timbalan Pendakwa Raya sehingga kini dalam kes tersebut.

Balasubramaniam pada tahun 2008 membuat akuan bersumpah mendakwa Timbalan Perdana Menteri ketika itu, Datuk Seri Najib Razak Tun Razak mempunyai hubungan sulit dengan jurubahasa wanita warga Mongolia, Altantuya Shaariibuu yang mati dibunuh.

Namun dalam minggu yang sama Balasubramaniam membuat akuan bersumpah kedua, menyatakan beliau tidak pernah diberitahu oleh Abdul Razak Baginda bahawa Najib pernah mengadakan hubungan seks dengan wanita itu termasuk perbuatan luar tabii.

Sivarasa ketika sidang medianya di lobi parlimen berpendapat, Nazri hanya mengemukakan jawapan tersebut bertujuan menghalang kes pembunuhan kejam Altantuya dibangkitkan semula.

"Kalau menteri sebut tidak ada kes, beliau (Bala) sepatutnya diambil tindakan kerana telah memburukkan pemimpin negara," katanya lagi.

Dalam sidang media yang sama, Tian Chua turut mempertikai gerak kerja Polis Diraja Malaysia (PDRM), yang mengambil masa terlalu lama untuk mendakwa trio 'Datuk T' bersabit kesalahan mengedar rakaman video lucah yang cuba dikaitkan dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, kepada umum.

Tian dalam Dewan Rakyat sebelum itu bertanya samada polis memberi perlindungan kepada 'Datuk T' walaupun tindakan mereka jelas melanggar Akta Penapisan Filem 2002.

"Siasatan ini seolah-olah mencari siapa pelakon. Tapi isu bukan pelakon, yang jelas langgar undang- undang adalah orang yang edar dan pamer video lucah, harus diambil tindakan dahulu. Ini sudah masuk 3 bulan," kata beliau kepada media.

Dalam perkembangan lain, 'Datuk T' yang mengaku bertanggubgjawab menayangkan rakaman video seks kepada sekumpulan wartawan terpilih di Hotel Carcosa Seri Negara, 21 Mac lalu, akan didakwa di Kompleks Mahkamah Tinggi, Jalan Duta Jumaat ini.

Perkara itu disahkan salah seorang daripada trio berkenaan, Datuk Shazryl Eskay Abdullah memberitahu portal berita The Malaysian Insider melalui khidmat pesanan ringkas (SMS).

Mereka akan didakwa di Mahkamah Jalan Duta pada jam 8 pagi, 24 Jun 2011.

'Datuk T' merangkumi ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah, bekas ketua menteri Melaka Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik dan bekas bendahari agung Perkasa Datuk Shuib Lazim.

Ketiga- tiga individu tersebut kemungkinan akan didakwa dibawah Seksyen 292 Akta Kanun Keseksaan kerana kesalahan mengedar bahan lucah.

Biometrik - Betapa mengarutnya cadangan SPR 'si anjing Umno'

TV Selangor melaporkan:
SHAH ALAM 22 JUN : Penggunaan sistem biometrik atau imbasan ibu jari pengundi pada Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 akan datang tidak praktikal dan ia perlu diperincikan lagi, kata jurucakap MAFREL.

Beliau mengulas kenyataan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof semalam yang berkata kaedah itu mampu mengesan pengundian berganda, selain menjamin ketelusan.

Pengerusi Badan Pemantau Pilihan Raya Malaysia (MAFREL), Syed Ibrahim Syed Noh berkata, SPR perlu memperjelaskan setiap cadangan pembaharuan yang ingin dilaksanakan sebagai jaminan bahawa ia benar-benar berfungsi dengan penuh efektif dan holistik.

Menurutnya, kaedah biometrik memerlukan masa untuk diselenggara memandangkan sistem tersebut masih baru diguna di Malaysia dan mempunyai banyak kelemahan.

Malah katanya, penggunaan dakwat kekal adalah lebih praktikal berbanding kaedah biometrik yang melibatkan kos tinggi. - TVS.
Dari satu sudut cadangan penggunaan sistem boimetrik ni memang boleh menambah keteusa dan mengurangkan penipuan dalam pilihanraya.

Masalah yang paling besar sekarang ni bukan sistem apa yang paling sesuai tapi predibiliti SPR tu sendiri. Selagi persepsi SPR dilihat lebih kepada 'si anjing Umno' guakan la sistem canggih macamana pun, orang akan tetap meragui. Kalau dah jenih suka menipu buat guna la sistem apa pun, depa tetap akan berjaya tipu jugak. Macam tag-line sorang member aku ni "benda kita buat dia".

Pasai tu la himpunan BERSIH 2.0 sangat relevan, tujuannya supaya SPR setuju buat perubahan yang dicadangkan, kalau SPR terima tentu punya persepsi terhadap SPR akan jadi lebih positif.

Sebenarnya, SPR bukan berminat sangat pun nak gunakan sistem biometrik ni, malah aku yakin depa pun tak yakin sistem tu boleh digunakan dalam pilihanraya. Cadangan tu sebenarnya lebih kepada nak celen cadangan BERSIH supaya digunakan sistem celup jari guna dakwat kekal.

Pengerusi SPR tu nak ujudkan persepsi yang cadangan guna dakwat tu kaedah lapok, kaedah yang cuma layak digunakan negara-negara mundur berbanding penggunaan sistem biometrikk yang canggih.

Masalahnya sesuai ka sistem tu diguna pakai?

Masalah yang paling besar sekali, sistem tu tentu punya mahal. Bukan macam jabatan imegresen yang cuma guna di pintu masuk dan keluar negara saja, ni nak kena guna di setiap saluran di setiap pusat mengundi di seluruh negara. Tak berapa puluh ribu pusat mengundi aku pun taktau.

Dalam belanja tak besar mana pun, kerajaan merungut yang PRK membazir sampai sanggup tak bertanding di PRK Penanti. Ni nak kena tanbah lagi peruntukan lagi, nak naikkan cukai takut rakyat mengamuk, nak hapuskan subsidi takut rakyat lari pi undi Pakatan Rakyat pulak.

Dalam keadaan kerajaan yang cukup kurang duit sekarang ni takkan mampu nak tambah lagi peruntukan kepada SPR untuk beli sistem tu. Alat tu pun saja dah berapa satu. Tu tak termasuk lagi software yang nak digunakan. Tak termasuk lagi database nak kena disediakan.

Kalau nak buat satu facebook yang percuma pun kerajaan kena bayar RM1.8juta, kita boleh tak boleh bayangkan berapa pulak nak kena bayar untuk sistem canggih ni. Silap-silap boleh cecah 1.8trillion. Dengan cukung ni mana ada nilai yang mustahil.

Entah-entah Pengerusi SPR pun ada panggu, makan persen.

Pulak tu, takkan nak harap tukang kebun merangkap orang kuat Umno cawangan yang dilantik jadi kakitangan sementara SPR nak kendalikan alat tu, takat jadi penunjuk arah layak la.. Dah tentulah nak kena bayar tenaga khas yang memang mahir. Berapa pulak nak kena bayar untuk depa-depa tu.

Katalah pulak tiba-tiba pada hari mengundi alat tu tak boleh berfungsi, takkan kut satu pusat mengundi tak boleh mengundi. Ada yang mengamuk pulak nanti, silap-silap aku yang jadi PACA pulak nak kena tolong repair.

Macamana pulak kalau ada yang cedera ibu jari sebelum tu, berbalut atau bersimen, nak scan macamana. Takkan nak tunggu baik sembuh dulu baru nak scan. Depa tak layak mengundi la kut.

Tu belum lagi ada yang guna hujjah bangang lagi celaka versi Dr. Mahathir "Kalau orang yang kena kerat tangan pasai mencuri macamana? Orang cina dan orang India tentu takdak masalah, orang melayu Islam la yang rugi, ramai tak boleh mengundi nanti..."

BERSIH 2 - Blogger UMNO mahu Menteri KDN ditukar ke Menteri Pembangunan Wanita

Salam Sejahtera.
Hebat, kuasa rakyat, belum lagi pun bermula, nampaknya UMNO dan juak-juaknya masing-masing dah tak ketahuan, meraka dah jadi tolol bin bengong akibat kebangkitan rakyat, nampaknnya kejutan kebangkitan rakyat di Tunusia, Mesir, Yeman, Libya telah menjadi igauan buruk buat mereka....

Akibatnya sasaran mereka Menteri KDN menjadi mangsa.... wakakka, ada ke patut Menteri dalam negeri disarankan bertukar ke Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.... Auuwwww, nanti kena jaga Sekolah Mengandung,, I tak naklah youuu....... Baca di sini.

Marah UMNO hingga memperbodohkan diri mereka sendiri, mereka lupa pada undang-undang yang diperuntukkan kepada rakyat untuk berhimpun....
Sehinggakan ada blogger wanita UMNO yang mengaku pengamal undang-undang pun turut bengong dengan peruntukkan undang-undang,,, Baca sini.

Atau sengaja dia nak memperbodohkan pembaca blognya,,, tetapi apa pun UMNO sememangnya bodoh tahap bengong..

BERSIH 2.0 - Do's & Don't for All Warriors!

Perkara yang perlu anda bawa/sediakan *

Kad pengenalan, lesen memandu, satu kad ATM sahaja.
Duit-maksimum RM100 sahaja.
Memakai pakaian yang sopan-T-shirt /baju berwarna Kuning. Sebaiknya ada logo Bersih 2.0
Setiap peserta diwajibkan memakai kasut.

Aksesori kempen-Button, kopiah arm band, bendera kecil, banner dan placard yang ada Logo atau Slogan Bersih 2.0 / Bersihkan Pilihanraya boleh digunakan.
Bendera Malaysia atau negeri masing-masing.
Air mineral, sedikit makanan ringan atau gula-gula.

Sedikit garam-ia penting dan boleh dimakan sedikit (bukan sapu dimuka) bagi mengembalikan tenaga terutamanya jika Pihak Polis sembur air dari Water Canon atau Gas pemedih mata.
Kain tuala kecil basah untuk tutup mata dan hidung untuk elak terkena gas pemedih mata.
Digalakkan memakai penutup mulut dan hidung jenis *N100 Respirator, N95 Respirator *dan* Surgical facemask* untuk mengelak penularan wabak Influenza H1N1 dan juga menghindarkan sedutan gas pemedih mata yang melampau.

Jika anda mempunyai asma atau alahan sila bawa inhaler atau ubat sendiri.
Sila bawa beg plastik sampah kecil bagi mengelakkan anda membuang sampah merata-rata.
Sila bawa pen dan kertas (mini note pad) bagi mencatat nama dan no. pengenalan Polis atau perkara-perkara yang mencurigakan.

Jangan lupa bawa kamera, video cam atau handphone berkamera bagi merakamkan suasana himpunan - gambar-gambar atau klip video boleh dihantar kepada kami selepas himpunan di email Setiausaha Bersih 2.0 H/P: 0162208784; Email: bersih2.0electoral@gmail.com

*Perkara yang tidak dibenarkan*

Jangan bawa kad matrik pelajar bagi student atau pass kakitangan bagi pekerja Kerajaan dan Swasta.

Jangan bawa terlalu banyak wang atau kad kreadit untuk elakkan penyeluk saku, tercicir atau hilang semasa perhimpunan atau ditahan.

Jangan memakai selipar, kasut tumit tinggi atau sandal yang menghalang pergerakkan.
Jangan memakai kain atau skirt, digalakkan memakai seluar.

Jangan memakai barang kemas atau aksesori yang tiada kaitan dengan tuntutan Bersih 2.0 / Bersihkan Pilihanraya.
Jangan bawa sebarang banner, placard, bendera yang melambangkan logo parti dan organisasi.
Sebarang slogan yang tiada kaitan dengan tuntutan Bersih 2.0 tidak dibenarkan.
Jangan bawa sebarang benda tajam kecuali pen.

Jangan bawa bahan-bahan yang boleh meletup atau mudah terbakar seperti, mancis, molotov cocktail dan mercun.

Tidak dibenarkan merokok semasa perhimpunan kerana akan menganggu orang lain.
Jangan bawa sebarang senjata seperti kayu, besi, rantai besi, pistol dan yang merbahaya.
Bagi yang membawa anak-anak, anda tidak dibenarkan membawa permainan yang berupa seperti senjata seperti pistol, senapang atau pisau mainan.

Jangan bawa anak-anak yang berumur 10 tahun ke bawah bagi mengelakkan sebarang masalah yang tidak diingini.

*Perkara yang perlu anda lakukan sebelum perhimpunan*

Servis kenderaan dan periksa peralatan yang perlu dibawa.
Jangan makan atau minum terlalu banyak sebelum perhimpunan.
Pastikan anda telah menunaikan 'hajat' sebelum memasuki perhimpunan.

Bagi yang Islam, Lakukanlah solat taubat dan hajat, semoga Allah berkati perhimpunan ini dan yang bukan Islam boleh berdoa mengikut ritual masing-masing.

Pastikan anda telah mengunci rumah atau meninggalkan pesanan-pesanan penting kepada keluarga atau jiran anda yang tidak pergi perhimpunan.
Maklumkan mereka tujuan anda keluar.

Maklumkan mereka nombor telefon sahabat lain yang bersama anda jika handphone anda tidak dapat dihubungi nanti.

Jangan lupa *charge* bateri handphone dan kamera.
Pastikan anda tahu arah tuju anda iaitu tempat berkumpul yang ditetapkan -- Sogo, DBKL, & Masjid Kg Baru.

Pastikan anda datang awal untuk elakkan kesesakan jalan raya atau terpaksa berbaris panjang untuk beli tiket tren LRT atau Komuter.

Datang secara berkumpulan, jangan bersendirian.
Sekiranya perjalanan anda dihalang dari memasuki pusat bandar anda boleh meletakkan kenderaan dan berjalan kaki ke Sogo, DBKL, & Masjid Kg Baru (Jangan terus ke Istana Negara bersendirian).

Jangan memakai baju Bersih 2.0 sebelum perhimpunan bermula.
Berkumpul di tempat pertemuan yang ditetapkan Sogo, DBKL, & Masjid Kg Baru dan tunggu arahan dari *Field Commander* yang dilantik.

*Semasa perhimpunan dan perarakan*

Ikutilah arahan dari Unit Amal atau *Field Commander* sepanjang program. Jangan pedulikan arahan lain tanpa merujuk kepada *Field Commander*

Jangan berganjak dari tempat perhimpunan melainkan dengan arahan *Field Commander*.
Laporkan pada Unit Amal bertugas jika terlihat sesuatu yang mencurigakan.

Jangan tolak menolak sepanjang perhimpunan dan perarakan.
Elakkan mencerca, memaki hamun atau menunjukkan isyarat lucah semasa perhimpunan berlaku.

Raikan perhimpunan ini dengan aman dan harmoni.
Pastikan anda memberikan keutamaan laluan kepada kenderaan yang lalu lalang dan tidak melintas sesuka hati dijalanraya.

Pastikan anda memberikan keutamaan, membantu dan melindungi warga emas, orang kurang upaya atau kanak-kanak yang hadir bersama.

Maklumkan sahabat anda jika anda ingin keluar dari perhimpunan disebabkan hal kecemasan atau kerana ingin ke tandas bagi mengelakan masalah lain.
Pastikan anda dapat duduk semasa pimpinan berucap.

Pastikan anda tidak bersembang semasa pimpinan berucap kerana kemungkinan bunyi *sound system* akan tenggelam dengan suara ratusan ribu peserta.
Ikutilah laungan pimpinan jika perlu.

Pegang bendera Malaysia atau negeri anda sepanjang perarakan.
Jangan buang sampah merata-rata sepanjang perhimpunan. Masukan dalam beg plastik yang anda bawa.

Rakamkan suasana himpunan - gambar-gambar atau klip video boleh dihantar kepada kami selepas himpunan di email Setiausaha Bersih 2.0 H/P: 0162208784; Email: bersih2.0electoral@gmail.com.

Kalau boleh rakamkan sekali wajah-wajah polis yang bertugas atau tragedi-tragedi penting seperti keganasan atau provokasi Polis jika ada.

*Selepas perhimpunan*

Pastikan anda bersurai secara perlahan-lahan dan dengan aman selepas diberikan arahan bersurai.

Pastikan sahabat atau saudara dan anak-anak anda ada bersama selepas perhimpunan.
Jika ada sahabat atau saudara anda ditahan, jangan terus balik. Dapatkan bantuan daripada Unit Amal.

Jangan tinggalkan apa-apa sampah di tempat perhimpunan. Pastikan semuanya dibuang ke tong sampah atau dibawa balik dan dibuang dirumah.

Berikan ucapan terima kasih kepada pasukan keselamatan bertugas jika perhimpunan berjalan lancar.

Jangan lupa sebarkan gambar dan berita perhimpunan kepada semua sahabat-sahabat terutamanya yang tidak hadir. Segala info dan maklumat bolehlah diemailkan kepada kami di email Setiausaha Bersih 2.0 H/P: 0162208784; Email: bersih2.0electoral@gmail.com.

*Apa anda perlu buat jika kumpulan Anti-tuntutan Bersih 2.0 buat Provokasi*

1. Jangan pedulikan mereka, diam dan teruskan mengikut arahan *Field Commander* Unit Amal.

2. Jangan menyahut provokasi mereka, jangan baling apa-apa, jangan tunjukkan isyarat apa-apa pada mereka. Anggap mereka tidak wujud pada hari berkenaan.

3. Jangan hampiri mereka.

4. Jika mereka bertindak agreasif secara tiba-tiba, tahan, jangan pukul tetapi serahkan mereka pada pihak Polis.

5. Jangan lupa buat laporan Polis terhadap mereka jika anda dicederakan atau diganggu.

6. Buat rakaman wajah-wajah mereka jika perlu.

*Apa anda perlu buat jika polis buat provokasi dan serbuan*

Jangan lari atau keluar dari perhimpunan melainkan dengan arahan pimpinan, anda akan mudah ditangkap jika keluar dahulu.

Jangan bersendirian, pastikan anda bergandingan tangan dan berdiri rapat-rapat bila polis acah nak buat serbuan atau tembakan meriam air.
Duduk jika pimpinan arahkan.

Basahkan tuala anda dengan sedikit air, dan tekup dimuka bila gas pemedih mata dilepaskan. Basuh muka anda dengan air dan makan sedikit garam jika terkena air *water canon* berwarna kuning.

Jangan melawan atau cuba bertikam lidah dengan polis bila mereka provoke…hanya diamkan diri.

Ambil gambar mereka jika sempat.
Buat laporan Polis jika anda dikasari.

*Apa yang anda perlu buat jika ditahan*

Jangan banyak cakap dengan polis. Diamkan dan tenangkan diri.
Minta nama dan nombor polis yang menahan anda dan tanya dia sebab anda ditahan, seksyen berapa yang digunakan.

Berikan maklumat asas sahaja jika diminta seperti nama, no kad pengenalan, alamat rumah (berikan ikut alamat dalam IC sahaja).

Jika mereka tanya soal pekerjaan, jawab dengan ringkas sahaja. Jangan bagi maklumat yang lengkap.

Bagi pelajar, jika mereka tanya anda masih belajar atau tidak, anda hanya perlu jawab "Masih tengah cari kerja" atau berikan jawapan lain yang sesuai. Elakkan mengaku sebagai pelajar. Biar mereka siasat sendiri jika mereka perlukan maklumat lanjut. Jangan jawab soalan yang tidak perlu.

Bagi kakitangan Kerajaan jika mereka tanya tempat kerja anda, jawab ”Saya kerja swasta atau kerja sendiri”. Biar mereka siasat sendiri jika mereka perlukan maklumat lanjut. Jangan jawab soalan yang tidak perlu.

Minta berjumpa dengan peguam sebelum beri apa-apa keterangan. Peguam akan menunggu di luar balai jika anda ditahan.

Kalau boleh jangan beri terlalu banyak keterangan, anda hanya perlu jawab "saya akan bagi keterangan di Mahkamah sahaja". Ingat! Apa yang anda cakap di Balai Polis boleh dijadikan bahan bukti di Mahkamah. Anda berhak untuk tidak memberikan sebarang keterangan kepada Polis melainkan di Mahkamah.

Semasa ditahan, jangan pedulikan provokasi polis atau jangan mudah terpedaya bila mereka berlembut.

Pastikan anda ingat semua yang berlaku, termasuklah pegawai polis yang tahan dan soal siasat anda.

Jangan terlalu risau kerana di luar balai telah disediakan orang-orang yang akan jamin dan bela anda.

*Apa yang anda buat selepas dibebaskan*

Pastikan semua barang-barang anda dikembalikan oleh Polis.
Buat pemeriksaan kesihatan jika ada kecederaan.

Buat laporan Polis jika anda diberi layanan kasar semasa perhimpunan atau semasa ditahan.
Ceritakan dan rakamkan pada peguam dan media jika anda dianiaya polis.

Jangan lupa catatkan semua yang anda ingat bila balik ke rumah untuk memudahkan anda mengingatinya bila dibawa ke Mahkamah kelak.

Pastikan anda ingat dan ambil nombor perhubungan orang yang jamin anda dan juga peguam yang terlibat.

Serahkan pada peguam segala maklumat dan gambar yang anda ada tentang himpunan bagi memudahkan pembelaan.
Jangan lupa solat sunnat syukur selepas dibebaskan dan kembalilah bertemu dengan sahabat-sahabat seperjuangan.

Jangan menyepi dari perjuangan selepas melalui pengalaman ditangkap kerana itu secara semulajadi akan menyebabkan motivasi anda akan menjadi lemah dan anda akan rasa keseorangan.

Teruskan perjuangan bersama sahabat-sahabat lain.
Sesungguhnya anda akan rasa lebih hebat dan berani lagi selepas ditangkap kerana tidak semua orang berpeluang merasai apa yang anda lalui ketika ditahan.

*Perhatian!*

Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesalahan atau pelanggaran undang-undang yang tidak ada kena mengena dengan perhimpunan ini.

Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang provokasi atau tindakan ganas yang dilakukan oleh mana-mana pihak secara berkumpulan atau individu.

Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kecederaan yang disebabkan oleh kecuaian atau tindakan diluarkan arahan penganjur.

Pihak kami tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang penangkapan yang dibuat kerana pergaduhan atau aktiviti agreasif yang tiada kaitan dengan arahan himpunan ini

Secara keseluruhannya, kita berharap Perhimpunan ini dapat berjalan lancar tanpa adanya sebarang masalah atau tangkapan.

Kita berharap agar dengan sedikit usaha dan kehadiran kita ini akan dapat memberikan kesedaran kepada pihak SPR dan kerajaan persekutuan mempergunakan kuasa yang ada untuk memperbaiki kelemahan sistem perundangan dan proces implementasi negara kita.

Perhimpunan Bersih berjaya pada 10 November 2007 kerana ketabahan rakyat. Maka, kini adalah masa untuk kita berjuang bersama untuk mereformasikan pilihanraya, mengkukuhkan perbadanan institusi dan hentikan korupsi.

Pastikan anda mengikuti arahan-arahan yang diberikan. Sebarang masalah anda boleh rujuk kepada *Field Commander* atau Unit Amal yang bertugas pada perhimpunan ini.

Ingatlah, peristiwa ini adalah peluang untuk anda sekali seumur hidup dan ianya akan kekal menjadi sejarah yang akan menjadi sebutan kepada anak cucu kita. Jangan lepaskan peluang untuk menjadi sebahagian daripada sejarah ini.

Negara Berkebajikan – Tawaran Pas kepada rakyat Malaysia.

Muktamar Pas kali ke-57 baru ini memaparkan ucapan dasar Presiden Pas Dato Sri Abdul Hadi Awang yang bertemakan ‘Membangun Negara Berkebajikan’. Ia pada kali ini lebih menjurus kepada tawaran Pas kepada rakyat Malaysia bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13 akan datang. Paling menarik adalah penerimaan dari pelbagai kalangan pihak yang memberi reaksi positif terhadap tawaran ‘negara berkebajikan’ Pas kepada seluruh rakyat Malaysia.

Ia dianggap sebagai ucapan yang bijak dan tepat pada masanya, terutama apabila rakyat sedang berhadapan dengan bebanan kenaikan kos hidup dan masalah ekonomi yang berpunca daripada salahurus, kelemahan serta ketidaktelusan pemerintahan Umno/BN.

Ucapan dasar ‘Membangun Negara Berkebajikan’ ini bagi saya, adalah bertepatan dengan perjuangan Pas yang berkonsepkan amal kebajikan, di mana seluruh kegiatan yang dilaksanakan adalah berteraskan kepada kebajikan. Saya amat bersetuju dengan ucapan Presiden Pas yang menyatakan bahawa, "Tema ini berpaksikan kepada pegangan kita, bahawa Islam yang difahami oleh kita adalah sempurna yang merangkumi seluruh cara hidup manusia, roh dan jasad, individu, keluarga dan masyarakat, hubungan dengan Allah, diri manusia dan makhluk yang lain. Islam yang terkandung di dalamnya seluruh cara hidup manusia dalam aspek politik, ekonomi, pendidikan, kemasyarakatan dan sebagainya”.

Bagi saya ini ada suatu langkah positif bagi membetulkan imej negatif Pas yang sejak sekian lama berhadapan dengan polimik penafsiran dan perlaksanaan istilah “negara Islam” yang di lihat telah menyukarkan Pas bergerak lebih jauh ke depan dalam masyarakat majmuk Malaysia. Negara Islam yang digambarkan seringkali dikaitkan dengan perlaksanaan hukum hudud, potong tangan bagi pencuri dan hukuman rejam sampai mati bagi mereka yang berzina dengan gambaran bagi menakut-nakutkan kalangan bukan Islam dari mendekati perjuangan Pas.

Saya amat bersetuju dengan pandangan Presiden Pas ketika di soal tentang apakah Pas telah meninggalkan perjuangan menegakkan ‘negara Islam’ dengan tawaran baru ‘negara berkebajikan’ ini. Beliau menyatakan bahawa; “Apa yang penting adalah pelaksanaan.

Kalau letak jenama saja, tak laksana, tak ada faedah. Kita mulakan dengan pelaksanaan negara berkebajikan, itu ada dalam Al-Quran. Dia tak sebut negara Islam, Dia sebut negara berkebajikan”.

Bagi saya, polimik menegakkan istilah ‘negara Islam’ di kalangan aktivis parti Islam dan gerakan Islam lebih merupakan suatu retorik dan perdebatan yang tidak berkesudahan. Ada kalangan yang melihat politik Islam dengan gambaran yang terlalu ideal terutamanya dalam perlaksanaan melaksanakan ‘negara Islam’ sehinggakan ia menjadi satu khayalan yang tidak berpijak di bumi nyata. Malahan disebabkan istilah ini, ada kalangan mereka yang sanggup bermusuh, bahkan menuduh pihak lain tidak benar-benar memperjuangkan Islam serta telah menggadai prinsip perjuangan dek kerana gagal menegakkan ‘negara Islam’ atau ‘daulah islamiyyah’.

Secara umumnya, tiada dalam Islam istilah ‘negara Islam’ atau ‘Islamic state’ secara spesifik seperti yang disangka oleh sesetengah pihak. Ia lebih merupakan satu istilah yang muncul ketika kebangkitan umat Islam menghalau penjajah. Bagi saya, seperti yang diungkapkan oleh Presiden Pas bahawa perjuangan politik Islam bukanlah perjuangan menegakkan jenama ‘negara Islam’ itu semata-mata, tetapi ia lebih kepada tanggungjawab menegak prinsip-prinsip keadilan dan ketelusan dalam memerintah serta menjaga kebajikan rakyat seperti yang digariskani oleh ajaran Islam. Yang penting adalah bagaimana kita mengisi setiap ruang kuasa yang ada dengan perlaksanaan yang tidak bertentangan dengan Islam.

Kini penekanan Pas terhadap usaha melahirkan negara berkebajikan telah memberi nafas baru kepada Pas. Seperti yang telah digariskan oleh Pas sejak sekian lama negara berkebajikan didefinisikan sebagai; "Sebuah negara yang mengutamakan kebajikan dan keselesaan rakyat sebagai agenda utama pembangunan negara". Negara berkebajikan mementingkan pembangunan, tetapi matlamat nya ialah kesejahteraan rakyat kebanyakan.

Dan antara cirri-ciri negara berkebajikan adalah seperti berikut;

1) Tujuan utama pembangunan adalah bagi manfaat dan kebajikan rakyat awam

2) Kerajaan adalah "guardian" atau Penjaga (ibu-bapa) kepada rakyat

3) Penekanan kepada kecemerlangan moral dan nilai keinsanan (Ethic and human centric)

4) Kebendaan adalah modal, pembangunan insan adalah matlamat

5) Kesaksamaan asas di kalangan semua rakyat dipastikan, kecemerlangan individu di galakkan

6) Kebajikan rakyat adalah tanggungjawab negara

7) Rakyat sejahtera, negara makmur

Bagi saya ini adalah tawaran terbaik Pas kepada rakyat Malaysia menjelang pilihan raya Umum ke-13 akan datang. Perjuangan Pas yang menjamin keadilan, keamanan serta memelihara rakyat dari munkar dan menegakkan kebaikan mesti diagendakan segera oleh semua pimpinan serta pendokong Pas. Dan inilah prinsip utama sebuah pemerintahan Islam yang adil dan saksama yang mampu menjamin kesejahteraan rakyat pelbagai kaum dan agama demi menyelamatkan Malaysia yang tercinta ini. Oleh Dr. Syed Azman Syed Ahmad,

Jemputan 'kenduri' ini hanya untuk yang berani saja !
Fuziah Sambut Baik Pertemuan Dengan Wakil Lynas

KUALA LUMPUR 22 JUN : Ahli Parlimen Kuantan bersedia bertemu dengan Pengerusi Eksekutif Lynas, Nicholas Curtis bagi membincangkan isu berbangkit loji pemprosesan tanah jarang tersebut.

Bagaimanapun Fuziah menyatakan pertemuan itu seharusnya dilakukan secara terbuka dan turut membenarkan kehadiran media demi menunjukkan ketelusan pihak Lynas dalam isu ini.

Fuziah turut mencadangkan agar pertemuan itu diadakan pada 1 Julai depan, memandangkan sidang parlimen sesi keempat 2011, hanya akan berakhir pada 30 Jun ini.

"Saya menyambut usaha anda (Lynas) untuk mengadakan dialog yang bermakna dan respon anda untuk pertemuan yang lebih telus dan terbuka dengan rakyat awam," katanya dalam sidang media di Parlimen hari ini.

Semalam, Curtis menghantar surat jemputan untuk berdialog dengan Fuziah mengenai aduan dan protes yang dibuat awam terhadap pembinaan dan pengurusan sisa Thorium, loji berkenaan.

Curtis juga mendakwa pada 17 Jun lalu, Rumah Pengurus syarikat pembinaan loji berkenaan di Kuantan, Bill Morris telah dibaling bom api dan diconteng dengan cat, dengan perkataan 'Pulang ke Australia, Lynas'.

Fuziah menyampaikan rasa simpati beliau terhadap insiden berkenaan dan menyatakan ia adalah bentuk bantahan masyarakat bersabit pembinaan loji tersebut.

"Saya hendak menyampaikan rasa simpati dan kesal insiden berkenaan berlaku kepada pekerja Lynas. Ini tidak sepatutnya berlaku kepada sesiapa yang tinggal di Kuantan kerana kami selalu berbangga dengan keamaan yang menjadi lambang bandar ini. Bagaimanapun insiden ini menunjukkan bukti betapa kehadiran LAMP membawa ketidakstabilan komuniti," kata beliau.

Fuziah merujuk kepada insiden sebelum ini di mana semasa lawatan Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) ke Lynas bulan lalu, sekumpulan penyokong projek Lynas yang dinamakan BADAR melakukan kekasaran terhadap orang awam dengan kata kata kesat malah memecahkan cermin kereta mereka yang menentang projek itu.

Fuziah turut sekali lagi menyatakan betapa penilaian projek Lynas sepatutnya dilakukan oleh penilai bebas yang merangkumi keseluruhan aspek termasuk impak alam sekitar dan bukannya hanya IAEA.

"IAEA adalah pro industri nuklear dan tidak boleh dikatakan sebagai evaluasi tidak berat sebelah dan adil. Saya tidak mempertikaikan kredibiliti dan kepakaran mereka tetapi saya nyatakan sekali lagi evalusai ini tidak menyeluruh dan ia perlu melibatkan beberapa lagi aspek seperti Kesihatan Awam dan Impak Alam Sekitar," kata beliau

'Kuning'kan seluruh negara pada 2 Julai

Sebagai suatu usaha menyahut seruan Himpunan Bersih 2.0 yang bakal diadakan pada 9 Julai 2011 di ibu kota Kuala Lumpur, saya menyarankan seluruh warga pemuda PAS di semua peringkat termasuklah anak-anak muda yang prihatin agar menjadikan 2 Julai 2011 sebagai Hari Pra Bersih 2.0 dengan memakai baju Bersih 2.0 (berwarna kuning). Ia sebagai ‘warm up’ (persiapan) bagi membangkitkan semangat dan persediaan seluruh rakyat bagi menyertai Himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai 2011.

Saya menegaskan bahawa pada 2 Julai 2011 tidak perlu diadakan sebarang himpunan. Cukup sekadar setiap warga khususnya anak-anak muda memakai baju kuning Bersih 2.0 sebagai tanda sokongan kita terhadap Himpunan ini serta persiapan mental dan spiritual sebelum turun ke medan Himpunan Bersih 2.0 kelak.

Ayuh kita bersama-sama kuningkan seluruh negara pada 2hb Julai 2011 ini. Kepada mereka yang masih belum memiliki baju Bersih 2.0, sila dapatkannya di pasaran dan pastikan semua warga muda negara memakainya dan seterusnya turun ke Kuala Lumpur untuk menyertai Himpunan Bersih 2.0.

Rasional seruan saya ini adalah sebagai ‘warm up’ (raptai) permulaan bagi menghadapi Himpunan Bersih 2.0. Ia juga sebagai menunjukkan sokongan rakyat Malaysia terhadap Himpunan ini, dengan mengharapkan Malaysia menjalankan sistem pilihanraya yang bersih dan adil di masa akan datang. Ini juga membuktikan bahawa semua lapisan rakyat yang akan hadir ke himpunan Bersih adalah mereka yang cintakan keamanan dan keadilan sejagat tanpa menanam apa-apa sentimen sempit dan ingin menunjukkan bahawa himpunan ini nanti tidak memberikan kesan negatif terhadap negara. Selain itu, 2 Julai 2011 sebagai hari memakai baju kuning sebagai tarikan atau promosi terhadap rakyat Malaysia yang lain agar turut sama mengambil bahagian menyertai himpunan ini.

Perlu diingatkan, bahawa himpunan aman pada 9 Julai 2011 adalah sebahagian daripada proses demokrasi yang matang dan menjadi hak rakyat Malaysia berhimpun bagi menunjukkan sikap dan perasaan mereka.

HJ NASRUDIN HASSAN
Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia

Sentimen SPR Pula Bagaimana Tan Sri?

KOMENTAR : "Parti dan calon yang disukai akan menang. Buatlah macam mana pun, sentimen memainkan peranan. Ini sentimen pada (pilihan raya umum) 2008. Pada 2004 berbeza.

"Dan saya yakin sentimen akan berubah (lagi) dan ini jangan salahkan SPR. Ada masanya kita menang ada masanya kita kalah," kata Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR). Tan Sri Abdul Aziz Yusof.

Namun yang menjadi persoalannya, sentimen SPR sendiri bagaimana? Dengan perkataan lain, SPR condong ke arah parti dan calon yang bagaimana? Soalan-soalan ini harus ditanya berulang-ulang kali.

Ini kerana jika SPR mengatakan ia berkecuali mengapa banyak sangat sentimen Badan Bukan Kerajaan, Majlis Peguam dan sudah tentu parti-parti politik cenderung mengatakan SPR tidak telus dan tidak berlaku adil pada semua, khususnya rakyat dalam mengendalikan pilihanraya di negara ini.

Ada rakyat yang tidak pernah mendaftar tiba-tiba mendapati nama mereka tersenarai dalam daftar pemilih. Ada yang sudah mendaftar tetapi tersenarai dalam daftar di kawasan undi yang tidak munasabah jauhnya dari alamat tinggal mereka.

Ada juga yang sudah mendaftar, pernah mengundi tetapi tiba-tiba mendapati tempat mengundi mereka dipindahkan ke pusat lain tanpa notis.

Ada juga semakan yang dibuat mendapati pada sesuatu alamat ada berpuluh pengundi didaftarkan. Ada juga senarai pemilih dalam daftar berkenaan lebih ramai dari penduduk sesebuah rumah panjang!

Selain itu timbul pula kemusykilan bagaimana sebenarnya undi pos dijalankan. Bagaimana apabila ada kes Agen Mengundi dan Agen Pengiraan Undi atau PACA memantau proses pembuangan undi pos mendapati hanya tiga orang yang keluar mengundi di sebuah tempat pembuangan undi tetapi apabila keputusan dibacakan ada lebih 127 pengundi diumumkan telah membuang undi di pusat berkenaan.

Parti mana yang mendapat manfaat atau undi majoriti dalam proses pilihanraya itu memang agak mudah diterka. Undi pos adalah undi mereka yang tidak berpeluang membuang undi pada hari mengundi diadakan kerana bertugas di seberang laut, atau di kawasan pedalaman seperti anggota keselamatan negara. Bagaimanapun mengapa anak isteri mereka pun dikelompokkan dalam senarai undi pos?

Ini belum mengambil kira ada anak isteri anggota keselamatan yang tidak pernah mengisi Borang A untuk mendaftar sebagai pengundi tetapi secara automatik disenaraikan sebagai pemilih menurut sistem undi pos!

Ini semua adalah sentimen rakyat, Badan-Badan Bukan Kerajaan dan parti-parti politik Bukan-BN terhadap SPR. Pengerusi SPR tidak boleh alpa dan terlepas pandang terhadap hakikat ini. Ini bukan sekadar persepsi. Ia sudah menjadi sentimen yang ranum di hati rakyat.

Percubaan untuk mengelak menerima hakikat ini adalah buruk padahnya kepada kewibawaan SPR dan kakitangannya sendiri dalam jangka masa panjang.

Sebab itu rakyat ingin bersuara. Mereka mahu hapuskan sentimen terhadap SPR yang mencurigakan ini. Sebab itu juga digerakkan Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil atau Singkatannya Bersih 2.0. Kemuncak gerakan ini ialah pada 9 Julai ini.

Usaha raksasa kali kedua ini dijangka akan disaingi oleh Pergerakan Pemuda Umno Malaysia dan Perkasa, gerakan Melayu berhaluan kanan yang tidak mahu tatakelola SPR diubah atas nama “memelihara kepentingan Islam dan Melayu”.

Sekali lagi tidak sukar untujk memahami mengapa Pemuda Umno atau Perkasa mahu menyaingi usaha Bersih 2.0. Ini tentunya kerana apa yang dituntut Bersih 2.0 ialah supaya pengurusan pilihanraya di negara ini dilakukan benar-benar atas landasan keluhuran undang-undang dan keadilan. Rakyat tahu segala kepincangan sistem pilihanraya di negara ini selama ini menguntungkan siapa.

Pilihanraya bukan sahaja ditentukan oleh sentimen. Ia juga berkaitan dengan ruang dan peluang. Jika sebelah pihak sahaja diberi peluang untuk menghebahkan manifesto mereka melalui sistem media berbayar dan awam tetapi tidak bagi pihak yang lain, bagaimana rakyat boleh membuat keputusan yang tepat siapa yang patut dipilih menjadi wakil mereka di Parlimen dan Dewan Undangan Negeri?

SPR mesti tegas dalam soal agihan peluang dan ruang bagi semua pihak yang menawarkan diri bertanding dalam sistem pilihanraya yang dikendalikannya.

SPR juga mestilah memberi peluang kepada rakyat sepenuhnya. Yang pasti sebagai sebuah negara membangun Malaysia boleh dan mampu mewajibkan pendaftaran setiap kelahiran warganya dan dikeluarkan surat beranak setiap seorang. Kemudian prosedur ini disahkan pula dengan pendaftaran wajib kad pengenalan ketika berusia 12 tahun. Berbilion ringgit dibelanjakan untuk mewujud dan mengamalkan sistem ini.

Namun malangnya pangkalan data ini tiba-tiba tidak terpakai oleh SPR untuk mendaftarkan mereka secara automatik sebagai pengundi apabila mencapai usia 21 tahun. Isteri dan keluarga anggotan keselamatan boleh didaftarkan sebagai pengundi secara automatik; tapi rakyat biasa yang mempunyai surat beranak dan kad pengenalan tidak boleh. Bukankah ini ganjil?

Ini bermakna sama ada kita hendak mengatakan Jabatan Pendaftaran Negara tidak cekap atau SPR sebenarnya malas, culas atau mungkin mempunyai sentimen yang kurang cenderung kepada ketelusan dan keadilan untuk setiap rakyat memilih kerajaan mana yang mereka mahu mentadbir negara.

Sehubungan itu, jika jabatan Imigresen boleh menguruskan keluar masuk setiap insan ke negara ini hanya dengan menggunakan pengenalan cap jari atau biometrik, mengapa SPR tidak mampu menggunakan pendekatan yang sama? Atau, sekurang-kurangnya menggunakan sistem dakwat pada jari pengundi bagi memastikan tiada mengundi lebih sekali!

Alasan yang mengatakan bahawa pendaftaran sebagai pengundi tidak diwajibkan di bawah Perlembagaan dan lantas mengundi tidak boleh diwajibkan, adalah hujah yang lapuk dan terlalu kebudak-budakkan.

SPR adalah badan mutlak yang diberi kepercayaan untuk mengendalikan pilihanraya di negara ini oleh Perlembagaan Negara. Ia seharusnya bertindak tuntas dan dengan telus dalam menunaikan tanggungjawab ini.

Pandangan Tan Sri Aziz bahawa sentimen rakyat terhadap parti-parti yang bersaing dalam pilihanraya mungkin berubah-ubah menurut iklim dan isu politik. Namun sentimen rakyat terhadap SPR seharusnya terus bening dan bersih serta tekal.

Kewibawaan SPR harus luhur dan adil. Ini kerana Kerajaan yang dilahirkan daripada pilihanraya yang bersih dan adil sahajalah yang boleh dikira sebagai Kerajaan yang berdaulat dan wajib disokong oleh setiap rakyat. Oleh itu sentimen SPR terhadap setiap parti politik berdaftar pula haruslah sentiasa bersih dan tiada pilih kasih. Hidup Bersih 2.0!

Penganjur himpunan 9 Julai dipanggil ke Bkt Aman

Tiga kumpulan yang merancang untuk mengadakan perhimpunan pada 9 Julai, telah dipanggil ke ibupejabat polis di Bukit Aman hari ini,
kata Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

NONEBercakap dalam satu sidang akhbar di Parlimen hari ini, Hishammuddin berkata wakil kumpulan berkenaan dipanggil kerana mereka mahu
mengadakan aktiviti mereka tanpa permit polis.

Tiga kumpulan tersebut ialah BERISH 2.0, PERKASA dan Pemuda Umno.

Katanya, mereka dipanggil kerana walaupun pihak polis mengatakan permit tidak akan dikeluarkan tetapi kenyataan PERKASA, Pemuda

Umno dan BERSIH membayangkan mereka mahu meneruskan juga dengan perhimpunan masing-masing.

Bagaimanapun, Hishammuddin enggan memberikan butiran mengenai apa yang akan berlaku bila wakil kumpulan tersebut sampai di Bukit
Aman.

Pengerusi BERSIH 2.0, Datuk Ambiga Sreenevasan, ketika dihubungi, berkata beliau tidak tahu mengenai perkara tersebut. -M'kini

Permainan games yang menghina Islam


Hassan Mahmud Al-Hafiz

Sebuah permainan komputer yang digilai remaja negara ini dikhuatiri boleh menjejaskan akidah pemainnya kerana ia mengandungi elemen menghina Islam apabila memaparkan kalimah Allah dan Kaabah. Pemain permainan itu didakyah kononnya mereka berjihad untuk menentang syaitan kerana dikehendaki menewaskan makhluk itu untuk menembusi 12 pintu sebelum ‘penghulu syaitan’ menanti mereka di pintu terakhir iaitu pintu Kaabah.

Elemen penghinaan ke atas Islam jelas tertera apabila kalimah Allah dipaparkan di setiap pintu yang dikawal syaitan termasuklah di pintu kaabah.

Difahamkan, permintaan tinggi terhadap permainan itu menyebabkan pihak pengeluar kini sudah mengeluarkan empat edisi bagi permainan berkenaan sejak mula memasarkannya pertengahan tahun lalu.


Tokoh agama yang juga penceramah bebas, Hassan Mahmud Al-Hafiz menyifatkan permainan komputer itu satu penghinaan melampau kepada umat Islam kerana kaabah adalah kiblat dan tempat suci, begitu juga dengan kalimah Allah yang tidak boleh dijadikan bahan permainan sesuka hati.Pintu Kaabah yang ditojolkan sebagai Pintu terakhir untuk menemui ketua syaitan

Satu adegan dalam game tersebut dipaparkan pintu kaabah sebagai pintu yang menghubungkan di antara dunia syaitan dan dunia nyata dan yang membukakan pintu tersebut adalah karaker c.g.i. yang telah menyerahkan diri pada kuasa ilmu hitam yang sememangnya Islam melarang amalan itu.

Ayat karaker c.g.i. itu ada membaca ayat, kalau tak silap lebih kurang begini permulaannya.

(Diterjemahkan dalam bahasa Melayu)
"wahai pintu yang menghubungkan dunia kegelapan"

Dan karaker itu membaca ayat itu didalam kitab yang dipegangnya. Kalau tak silap kitab bible. Di akhir babak, karaker tersebut ada menyebut 7 ayat kemusnahan yg tercatit didalam bible.

"Wrath, Sloth, Lust, Gluttony, Greed, Pride dan akhir sekali Envy".

Kalimah Allah pada 'Pintu' di dalam Permainan tersebut

Dibandingkan dengan Pintu Kaabah yang sebenar. Sama kan?

Coretan Mat Sabu.


(*) Saya kebetulan membesar dalam perjuangan, menyertai PAS pada 1978 dan tahun 1979 berlaku revolusi Islam Iran. Perkembangan dan kebangkitan di sana menjadi tumpuan ramai. Kemudian kemunculan gerakan Islam seperti Hizbullah, yang juga dipimpin seorang ulama yang memakai serban.

Kita ambil contoh Imam Khomeini. Macam mana seorang ulama yang menggerakkan rakyat sehingga boleh buat revolusi. Isu apa yang dipakai? Mereka tidak sebut pertentangan kelas. Tetapi beliau mengemukakan isu Mustakbirin dan Mustad'afin, iaitu yang menindas dan yang kena tindas, 'oppressed and oppressors'.

Bagaimana Khomeini berjaya meletakkan semua golongan dibawahnya. Sama ada sosialis, komunis, liberal dan sebagainya berketuakan dia. Yang ini kita perlu belajar, bukan soal mazhabnya.

Saya juga menghormati, bahkan dalam ucapan-ucapan saya tidak lekang menyebut Imam Hassan Al-Banna. Dia seorang guru agama biasa tetapi dia berdakwah dan berjaya masuk sampai ke bar dan kelab malam. Bagaimana dia boleh memimpin semua peringkat, sehingga intelektual universiti, profesor juga ada di bawah naungannya. Pemimpin macam ini saya amat hormat.

Begitu juga dengan Hizbullah. Di Beirut, yang digelar 'Paris of the East', tempat tarian gelek, tarian separuh bogel, minum arak, pakai bikini, tiba-tiba di tengah kota ini muncul satu badan yang begitu disiplin dan begitu menitikberatkan hal kebajikan. Serta boleh mengumpul anak muda dan bagaimana mereka dilatih sehingga sanggup korbankan nyawa harta benda untuk melawan dengan Israel.

Kemudian, dari sudut politik, mereka boleh menarik golongan kristian Michael Aoun yang bersenjata dan kumpulan sekular yang lain berada di bawah naungan Hizbullah. Ini taktik dan strategi politik. Inilah yang saya kagum dan mahu belajar daripada mereka.

Begitu juga Sheikh Ahmad Yasin yang berjuang daripada muda sehinggalah beliau berkerusi roda terus berjihad. Sesetengah kita bila masuk umur tua sedikit cepat-cepat menyerahkan kepada orang muda, "biar kami tua-tua ni duduk di belakang". Tetapi Sheikh Ahmad Yasin ini menyemarakkan semangat jihad sehingga melahirkan Hamas.

Jadi contoh-contoh inilah yang saya kagum. Kadang-kadang saya tidak tahu pun latar belakang soal anutan mazhab mereka, tetapi saya melihat dari sudut ilmu bagaimana mereka mengorak langkah dan memimpin. Dan dalam dunia moden ini, bagaimana ulama ini boleh diterima umum.

Kita ambil contoh macam Hassan Nasrullah. Penyanyi, ahli sukan, artis, semuanya boleh menerimanya. Kita kena lihat di mana kekuatan mereka. Begitu juga dengan dunia intelektual. Saya minat pandangan Dr Kalim Siddiqui, ahli sains sosial daripada England yang meninggal dunia di Afrika Selatan.

Saya mengingati juga Dr Ali Shariati tanpa mengetahui apa mazhab dia. Beliau membuat kupasan yang menarik terhadap sejarah, haji, firaun, kerajaan Mongul yang jatuh di India. Saya minat membaca pemikiran seperti ini. Begitulah juga dengan Dr Fathi Yakan yang membicarakan langkah awal perjuangan Islam.

Bagi saya bukan melihat pemahaman, anutan dan sebagainya. Dan kadang-kadang saya tidak tahu apa pegangan dan anutan mereka tetapi saya melihat dari sudut kepimpinan.

Begitu juga di tengah-tengah kelemahan orang Islam yang tidak yakin langsung tentang nilai jati diri sehingga orang berkata "macam mana hendak merdeka, orang Melayu, jarum pun tidak boleh buat, sedangkan British ada kapal perang".

Di sini pula muncul Jamaluddin Afghani yang memberi nafas baru kepada orang Islam untuk yakin kepada kekuatan diri menuntut kemerdekaan: "Kamu boleh mencapai kemerdekaan sendiri, kalau bersedia untuk berjuang".

Inilah sikap saya dalam hal merujuk kepada pejuang-pejuang, yang tidak langsung melihatnya dari sudut latar belakang mazhab mereka. - MAT SABU

Pru13: Formula pembahagian kerusi 2008 digunapakai

PAS hari ini mengesahkan status quo pembahagian kerusi yang digunapakai pada 2004 dan 2008 akan diteruskan dalam pilihan raya umum akan datang.
Ketua Penerangan PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, kerusi campuran akan ditandingi oleh PKR, kerusi majoriti Melayu oleh PAS dan kerusi Cina oleh DAP.

Bagaimanapun, kata pesuruhjaya PAS Pahang itu, Majlis Pakatan Rakyat yang merupakan badan tertinggi pembuat keputusan.

“Tetapi kita juga melihat kepada faktor kerusi di kalangan Pakatan Rakyat akan selesai sebelum akhir tahun ini, kata Ketua Penerangan PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.
“Tetapi kita melihat juga parti mana yang paling berpotensi untuk menang sebelum menentukan pembahagian kerusi tersebut.

Potensi calon

“Ya kita mengambil kira mengenai potensi calon dan faktor lain seperti jentera pilihan raya dan sumber kewangan,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Mengulas lanjut, Tuan Ibrahim berkata, beberapa negeri rundingan pembahagian kerusi antara komponen Pakatan Rakyat sudah memasuki peringkat akhir.

Menurutnya, jika mereka setuju cadangan tersebut akan dilanjutkan kepada majlis Pakatan Rakyat untuk dipersetujui.

Bagaimanapun, jika mereka menghadapi masalah seperti perebutan kerusi dan tidak boleh diselesaikan, isu itu akan dibawa ke majlis Pakatan Rakyat untuk tindakan lanjut.

Ahad lalu, semasa konvensyen pilihan raya PKR di Shah Alam, Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali berkata, parti itu akan bertanding 97 kerusi parlimen dalam pilihan raya umum ke 13.

Katanya, PKR akan bertanding di semua kerusi campuran dan akan meletakkan calon di semua 97 kerusi yang ditandingi pada 2008.

Suami macam Salih Yaakob layak dapat insentif Kelantan

KOTA BARU, 21 Jun – Kerajaan negeri Kelantan bercadang memberi insentif khas kepada golongan suami yang tidak menyembunyikan perkahwinan lain daripada isteri.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kesihatan Negeri, Wan Ubaidah Omar berkata pemberian insentif khas itu sebagai galakan kepada para suami agar tidak menyembunyikan perkahwinan berikutnya itu daripada diketahui oleh isteri dan anggota keluarga yang lain.

“Ada syaratnya dan kalau anda seperti Salih Yaakob (penyanyi dan juruhebah Radio Sinar FM) bolehlah ke hadapan untuk terima insentif itu.

“Apa pun ini masih di peringkat cadangan lagi dan jika dipersetujui, bukan sahaja suami yang akan mendapat penghargaan tetapi kepada isteri-isteri dan anak-anak, mereka juga akan turut mendapat insentif ini nanti,” katanya kepada pemberita selepas sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan di Kota Darul Naim di sini hari ini.

Ketika menggulung perbahasan sebelum itu, Wan Ubaidah berkata kerajaan negeri menyambut baik cadangan itu kerana ketika ini ramai yang masih menyembunyikan perkahwinan kedua dan seterusnya.

Dipetik Bernama Online, beliau berkata pada 2002 sahaja lebih 1,000 pasangan telah mendaftarkan perkahwinan berikutnya di Kelantan.

“Yang tidak daftar mungkin ramai dan ini yang kita tidak mahu kerana ia boleh mengundang masalah,” katanya.

Wan Ubaidah berkata kerajaan Kelantan tidak menyekat poligami kerana ia sebahagian daripada Islam tetapi dengan syarat suami itu perlu adil.

“Kita tidak menyokong yang kahwin cerai dan perlu adil dalam setiap perkahwinan itu,” katanya.

Katanya adalah lebih baik mereka yang berkahwin lebih itu memilih armalah (janda) sebagai pasangan hidup kerana di Kelantan sahaja terdapat 25,000 para janda yang berumur bawah 60 tahun dan masih boleh dijadikan isteri.

Isentif petani sayur dan buah; Siapa berbohong...... Asha'ari atau Noh?

KUALA TERENGGANU - Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri, Asha’ari Idris.berkata, tunggakan pembayaran insentif kepada petani yang masih belum dijelaskan itu sebenarnya sudah diambil tindakan namun pihaknya masih menunggu pembayaran daripada pihak kementerian.

Asha'ari memberi alasan, pembayaran insentif berdasarkan produktiviti petani itu adalah bidang kuasa kerajaan pusat, bukan dibawah kerajaan negeri.


“Ini sebab, pembayaran insentif ini bukan di bawah bidang kuasa Kerajaan Negeri jadi kita harap petani bersabar kerana setiap masalah sentiasa diberi perhatian.

“Saya difahamkan pe-runtukan yang disalurkan melalui Agro Bank sudah habis digunakan untuk membayar insentif kepada petani sebelum ini dan perlu menunggu bajet lain. Saya harap mereka tidak akan membuat sebarang spekulasi negatif dan sekiranya terdapat baya-ran tertunggak ia akan diselesaikan segera,” katanya dipetik sebuah akhbar harian

Beliau berkata demikian ketika mengulas 50 petani dari Merang, Telaga Papan, Lembah Bidong dan daerah Setiu mendesak supaya Jabatan Pertanian menyelesaikan pembayaran insentif yang tertunggak sejak Oktober hingga Disember tahun lalu.

Mewakili rakan-rakan taninya, Ahli Jawatankuasa Persatuan Pengeluar Buah-buahan dan Sayur-sayuran Terengganu, Mohd Ariff Mohamad berkata, pembayaran insentif tertunggak itu bukan sahaja menimbulkan tanda tanya kepada petani, malah menyebabkan mereka tidak dapat meneruskan aktiviti penanaman seperti biasa.

Sehubungan itu, Timbalan Pengerusi Persatuan Pengeluar Buah-buahan dan Sayur-sayuran Terengganu, Haji Mohamad Said (Gambar kiri berkupiah) memberitahu, beliau telah maklum tentang perkara tersebut.


Tetapi katanya, berdasarkan jawapan Noh Omar, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani sebagaimana dilaporkan Berita Harian hari ini, beliau ragu dengan kenyataan Asha'ari.

Menurutnya, Noh tidak menyebut tentang soal insentif kepada hasil buah-buahan dan sayuran-sayuran.

"Apa yang dinyatakan oleh Noh, hanya soal insentif padi, yang akan dibayar melalui peruntukan tambahan, sebagaimana yang sedang di bentang di parlimen sekarang,

"tidak langsung Noh menyebut soal insentif buah-buah atau sayur-sayuran,"tegas Haji Mohamad ketika dihubungi.

Katanya, beliau akan menyemak dan mendapatkan maklumat dari pihak negeri Terengganu bagi memastikan samada dakwaan Asha'ari adalah sesuatu yang benar atau pun hanya 'penyedap mulut' sahaja.

Dalam maklumat yang ada pada Persatuan, kata Haji Mohamad, sehingga kini, belum ada apa-apa bantuan, insentif dan bayaran ganti rugi yang dijanjikan oleh kerajaan pada tahun lalu dan awal tahun ini diselesaikan.

Beliau turut memaklumkan, para petani kecil diseluruh negeri Terengganu begitu gelisah kini kerana tidak ada apa-apa bantuan input samada, baja, racun atau benih, yang diberikan oleh Jabatan Pertanian.

Perkara yang sama telah ditimbulkan oleh para petani di Setiu.

Mereka mendesak supaya insentif tahun lalu diselesaikan terlebih dahulu, sekiranya kerajaan mengambil keputusan untuk menamatkan skim tersebut.

Namun, mereka berharap kerajaan melalui Jabatan Pertanian dapat memberi bantuan input pertanian seperti baja, racun dan keperluan pertanian kepada petani kecil.

“Apa yang menghairankan, peruntukan dalam bidang pertanian seperti yang diluluskan dalam bajet baru-baru ini sangat besar,"kata Mohd Ariff mewakili rakan-rakanya. BO

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .