Ikuti Blog ini

Ustaz Harun Taib makin pulih

Menteri Besar Terengganu, Dato’ Ahmad Said datang melawat Dato’ Harun Taib di Hospital Sultanah Nur Zahirah.

SUASANA CERAMAH USTAZ AKHIL HAYY DI TELUK INTAN


TELUK INTAN -PAS Kawasan Teluk Intan telah mengadakan majlis ceramah dengan menjemput Ustaz Akhil Hayy sebagai penceramah utama pada malam itu. Ceramah telah diadakan di Markaz PAS Kawasan Teluk Intan, Kg. Padang Tembak. Turut menyampaikan ceramah ialah ADUN Changkat Jong YB Haji Mohd. Anuar Sudin dan Haji Mohd. Azhar Rafaie, Ahli Badan Perhubungan PAS Negeri Perak merangkap Pengarah Pilihanraya PAS Teluk Intan. Ceramah telah dipengerusikan oleh Ketua Penerangan PAS Kawasan Teluk Intan, Sdr. Mohamad Hamzah.

Dengan cuaca yang agak baik pada malam itu, telah menarik orang ramai hadir memenuhi segenap ruang di pekarangan markaz. Seawal jam 9.00 malam, orang ramai telah mulai datang ke markaz kawasan di mana antara yang awal datang adalah dalam kalangan kaum wanita.


Ketua Penerangan Kawasan Sdr. Mohamad Hamzah berjaya mengendalikan ceramah dengan baik.Haji Azhar menarik perhatian dengan penjelasan isu-isu semasa.

Ceramah tersebut juga telah berjaya menarik golongan muda hadir untuk mendengar ceramah. Malah banyak juga kelihatan yang hadir bersama-sama keluarga masing-masing. Mereka sanggup membentang tikar dan duduk mendengar ceramah berserta anak isteri masing-masing.


Kehadiran ADUN Changkat Jong membuktikan bahawa beliau prihatin dengan golongan muda. Inilah yang dikatakan.....orang muda geng kita..!

Mungkin daya tarikannya ialah kerinduan untuk mendengar ceramah penceramah utama iaitu Ustaz Akhil Hayy agak lama juga tidak datang di sekitar Teluk Intan. Bertambah meriah lagi dengan kehadiran gerai-gerai menjual makanan, buku dan barangan.


Dah lama tidak dengar ceramah beliau.


Dua orang sahabat lama bertemu jua.


Tua dan muda, muslimin dan muslimat sama-sama hadir mendengar ceramah.

Dengan corak dan rentak ceramah yang santai menyebabkan orang ramai sanggup menunggu dengan setia ceramah Ustaz Akhil walaupun ceramah ditamatkan pada jam 12.20 pagi. Kehadiran begitu ramai remaja dan wanita dalam pelbagai peringkat umur menunjukkan bahawa ceramah Ustaz Akhil masih lagi diterima walaupun beliau baru sahaja dilanda masalah peribadi.


Kaum muslimat ramai yang hadir. Mungkin nak dengar penjelasan Ustaz Akhil...


Kawasan markaz penuh sesak...


Ustaz Akhil mengalunkan selawat nabi.

“Sekolah agama Islam dalam kabin, ia menyedihkan!” - Tian Chua


KUALA LUMPUR : Ahli Parlimen Batu Tian Chua menyifatkan kedudukan sekolah agama rakyat yang serba daif sehingga terpaksa ditempatkan di dalam kabin membuktikan bahawa kerajaan persekutuan Barisan Nasional tidak peka terhadap pendidikan agama Islam.

Beliau berkata demikian ketika melawat ke Sekolah Rendah Agama Hidayatul Mustaqimah di Taman Beringin Jinjang Utama, di sini, hari ini.

"Saya pernah hantar surat kepada Menteri Wilayah Persekutuan Zulhasnan Rafique sebelum ini. Dan, dia (Zulhasnan) kata yang dia akan usahakan sesuatu untuk menyelesaikan masalah pembelajaran agama untuk anak-anak murid di sini.

"Saya akan menulis surat semula kepada Menteri Pelajaran Muhyiddin Yassin agar beliau dapat mengambil perhatian semula ke atas hal ini," kata beliau.

Tian Chua berkata, pendidikan agama Islam tidak sepatutnya dianggap sebagai pendidikan sampingan dan bersifat pinggiran.

"Dalam negara ini, pendidikan agama Islam sepatutnya menjadi pendidikan arus perdana, apatah lagi pendidikan ini bersifat meningkatkan kualiti akhlak rakyat," kata beliau lagi.

Dalam lawatan bersama tenaga pengajar dan ibu bapa ke sekolah agama tersebut, beliau turut menyatakan rasa kesal berhubung prasarana yang sangat daif.

"Saya lihat tandas ini cukup merbahaya," kata Tian Chua, "kalau berpuluh-puluh orang memijak lantai tandas yang dibuat daripada kabin ini, tandas ini akan runtuh tak lama lagi. Ini akan membahayakan mereka."

Seorang wakil ibu bapa di situ ketika bermesyuarat bersama Ahli Parlimen itu, turut supaya dipercepatkan pemindahan sekolah itu ke sebuah tempat yang lain.

"Ada tempat yang lebih selesa di tempat lain. Untuk sementara, pindahkan dulu pelajar-pelajar di sini ke tempat tersebut. Keadaan di sini tidak selamat," kata beliau.

Raja Rakyat: Bukti UMNO yang gagal

Betapa hebatnya selepas 20 tahun PAS memerintah Kelantan. Pemangku Sultan Kelantan Tg Faris Petra mengimani solat hajat ribuan rakyat di Satdium Sultan Mohammad IV. Perisitiwa ini adalah satu peristiwa bersejarah kepada negara. Misi dan visi PAS khasnya PAS Kelantan mendekatkan islam kepada siapa sahaja, lebih-lebih lagi seorang pewaris raja adalah sesuatu yang membanggakan.

Hal ini atau perkara ini adalah kecil bagi UMNO. Sebab sudut pandangan dan nilai hidup UMNO dan PAS amat berbeda sekali. UMNO rasa bangga dan berjaya bilamana setiap kali raja-raja bersama rakyat akan diakhiri dengan Nyayian Karaoke bersama artis di malam hari dengan Jamuan menghabiskan duit rakyat. Atas alasan upacara rasmi dan keraian.

Sebenarnya raja-raja juga tidak amat selesa dengan cara dan gaya UMNO. Mereka sudah terbuai lama dan buaian itu menyedarkan sesetangah raja. Sebab semua itu, tiada kesudahan, matlamat hidup atas dunia bukan hanya berhibur dan nikmati nikmat keduniaan semata-mata. Jauh lebih daripada itu. perantau

Selesai serah memo, dua pelajar dan wartawan Harakahdaily ditahan

PUTRAJAYA : Rapat umum dan penyerahan memorandum Gabungan Mahasiswa Tuntut Demokrasi Adil dan Bersih (GEMA) di depan Kementerian Pengajian Tinggi di Putrajaya dicemari dengan insiden penangkapan dua pelajar dan wartawan Harakahdaily.

Mereka ditahan atas alasan tidak mengendahkan arahan polis supaya bersurai kira-kira jam 3 petang.

Dua pelajar terbabit ialah Shazni Munir Mohd Ithnin dan Mohd Shahruddin Mohd Rosli yang merupakan aktivis Solidariti Mahasiswa Malaysia (SSM).

Mohd Shahruddin bagaimanapun dibebaskan sejurus selepas itu.

Sementara itu, wartawan Harakahdaily Zulfiqar Mashoor turut ditahan kerana disyaki sebagai 'pelajar yang menyamar sebagai wartawan'

Kira-kira 50 pelajar menyertai demonstrasi itu selepas solat Jumaat yang dikawal lebih 30 polis.

Terdahulu mereka menyerahkan memorandum tersebut kepada pegawai di KPT, Prof Raduan.

Memorandum berkenaan berhubung beberapa tuntutan mahasiswa iaitu menuntut demokrasi kampus telus dan adil, mengembalikan autonomi universiti dan kebebasan akademik serta memansuhkan sistem pengundian secara elektronik atau e-voting.

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .