Ikuti Blog ini

Akhiran idamanSetiap yang hidup PASTI akan mati. Bagaimana cara kematian itu terletak kepada ketentuan Illahi.

Bagaimanakah anda mahu akhiran hidup anda? Biarpun kita setiap kali berdoa untuk mati di dalam iman dan Islam, hanya Allah sahaja yang maha mengetahui.

Sepertimana kisah di dalam paparan video di bawah, imam ini meninggalkan dunia ketika sedang berceramah agama. Malaikat maut akan mencabut nyawa di ketika mana sekalipun mengikut ketentuanNya tanpa lewat barang seminit.

Lihat kepada bola mata imam ini ketika di saat akhirnya. Ia melihat ke arah kanan. Menurut ustaz saya, jika ia melihat ke arah kanan bermakna malaikat maut datang kepadanya dari arah kanan yang membawa maksud kesudahan yang baik. Jika ia melihat ke arah kiri, na'uzubillah.Teringat saya kepada kisah arwah bapa Abdullah Fahmi, Juara Akademi Al-Quran 1 TV9 yang juga meninggal dunia ketika sedang memberikan kuliah/ceramah agama di masjid.

Adakah terlekat cita-cita kita untuk berakhir sedemikian rupa? Rezeki dan kemampuan seseorang berbeza. Jika tidak mampu untuk berakhir ketika berceramah agama, sekurang-kurangnya dapat berakhir di kala mendengar ceramah agama.

Mesej yang perlu direnungkan ialah selalu-selalu dan rajin-rajinlah kemajlis ceramah agama.

UMNO Oh UMNO, Mungkin Mati Itu Lebih Baik Bagimu Dari Hidup


Menteri Besar, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat di dalam kenyataannya pagi ini dengan tegas menafikan bahawa beliau menyebut soal perpaduan antara Umno dan PAS.

Tok Guru mencabar media massa supaya buktikan dengan rakaman video atau audio beliau menyebut soal perpaduan dan beliau menghulurkan salam perpaduan Umno-PAS.

“Umno ni dah jadi macam cerita Laila Majnun, kejadian ini menunjukkan sikap ‘desperado’ Umno yang gilakan PAS.

“Saya bercakap pasal kerjasama antara Kerajaan Pusat dan Kerajaan Negeri seperti semangat Federalisme bukan pasal antara parti,” kata Tok Guru di pejabatnya, Kota Darulnaim.

Katanya lagi, yang duduk cakap pasal parti ialah Mustapha Mohamed (Dato’) sambil merujuk kepada sidang media selepas majlis pelancaran Fiesta Kelantan di sebuah Hotel terkemuka di Kuala Lumpur, Jumaat lalu.

Sehubungan itu Tok Guru Nik Aziz yang juga Mursyidul Am PAS menafikan sekeras-kerasnya dakwaan media massa beberapa hari lalu dan menganggapnya sebagai satu lagi “Projek Barisan Nasional”.

Sekarang Umno terdesak gagal membezakan antara kerjasama kerajaan dan parti
Sementara di Padang Majlis Daerah Kuala Krai, di Laloh, Anggota parlimen Machang, Saufuddin Nasution Ismail berkata, pemimpin Umno sekarang sudah benar-benar terdesak apabila gagal membezakan kerjasama di antara kerajaan dan parti.

“Apabila sahaja disebut perkataan kerjasama cepat-cepat mereka melihat dalam konteks parti di antara Umno dan PAS.

“Sedangkan apa yang disebut Menteri Besar sebelum ini kerjasama di antara kerajaan negeri dan pusat selepas banyak hak-hak negeri cuba dinafikan kerajaan persekutuan,” katanya pada ceramah sempena kesyukuran kemenangan PAS di Laloh, malam semalam.

Program tersebut diadakan selepas PAS berjaya mempertahankan Dun Manek Urai pada pilihan raya kecil yang diadakan 14 Julai lalu.

Hadir sama Tuan Guru Nik Abdul Aziz, anggota parlimen Kuala Krai, Dr Mohd Hatta Ramli, Yang Dipertua PAS Kuala Krai, Ustaz Abdul Latif Abdul Rahman dan Adun Manek Urai, Mohd Fauzi Abdullah.Kantoi! PR Telah Memerintah Selangor Sebelum PRU 12?

Heboh diperkatakan orang mengenai kewujudan blog membela Teo Beng Hock. Tapi apa yang sebenarnya hanya nak menyiarkan beberapa catatan atau rekod perbelanjaan bagi DUN Sungai Pelek.

Sesuai dengan namanya, beberapa fakta memang pelek. Apakah YB Ronnie Liu pernah menjadi ADUN Sungai Pelek sebelum Pilhan Raya Umum Ke-12? Semak baik-baik salinan penyata yang dimuatkan di blog berkenaan. Lihat dan semak tarikh-tarikh berkaitan. Pelek, memang pelek tapi mungkin tak pelek bagi SPRM..

Blog separuh masak? -marhaen.info


DS IR HAJI MOHAMMAD NIZAR JAMALUDDIN
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .