Ikuti Blog ini

Peluang Hantar Ucapan dedikasi ucap selamat puasa & hari raya untuk siaran di Radio Rakyat.net

Radio Rakyat.net sedang menerima Ucapan dedikasi ucap selamat puasa & hari raya dari semua rakyat dan pemimpin malaysia di seluruh dunia untuk disiarkan dalam siaran 24 jam kami.

anda boleh rekod suara guna telefon bimbit(hp) dan email ucapan anda ke radiorakyat@gmail.com

Radio Rakyat bersiaran 24 jam di www.radiorakyat.net dan www.radiorakyat.blogspot.com dan juga di rangkaian blog seluruh dunia.

PERCUMA : Kod Widget HTML Radio Rakyat PERCUMA Untuk Blog/Web

Minicaster Radio Playhead

To listen you must install Flash Player.

cop & paste ke blog/web,akaun friendster/tagged/ myspace anda.

Meriahkah blog/web anda dengan Radio Rakyat
ehsan: Radio Rakyat

Bila Nurul Izzah Usik Zahid


MURIH (marah) sungguh Ahmad Zahid Hamidi kepada Nurul Izzah sampai mengatakan Puteri Reformasi itu menderhaka kepada negara. Sebabnya kerana Nurul Izzah kata kapal selam tidak boleh menyelam. Saya rasa sebelum ini sudah banyak orang kata kapal selam kita tidak boleh menyelam, tetapi mereka itu tidak pun dimurihi Zahid sedemikian rupa.

Apakah kerana Nurul Izzah mendedahkan perkara itu kepada 'surat kobar', (Kompas) Indonesia menyebabkan Zahid naik angin? Begitukah? Zahid marah kerana katanya tuduhan Nurul Izzah itu tidak betul dan ianya satu kenyataan yang jijik. Kata Zahid tuduhan Izzah itu bohong. Buktinya kata beliau kalaulah kapal selam itu tidak boleh menyelam macam mana ia boleh sampai ke Teluk Sepagar, Sabah dari Perancis.

Betul juga?

Pun begitu kenyataan Zahid itu boleh dipertikiakan juga. Siapalah tahu kalau sepanjang seperjalanan dari Perancis itu kapal selam itu berjalan sambil tenggelm timbul. Sekejap tenggelam dan sekejap timbul? Tidak pula ada rakaman video perjalanan kapal berkenaan. Zahid perlu menunjukan video perjalanan kapal selama berkenaan bagi menolak tuduhan kapal selam itu dah masuk air.

Zahid boleh menafikan dengan apa juga alsan. Itu tugasnya. Beliau diletakkan di kementerian itu pun untuk dijadikan gam ataupun plaster bagi menutup mana-mana lubang yang tembus dan tiris dikementerian itu selama ia dipegang oleh orang lain sebelum ini. Mungkin Nazjib Razak sudah mengenal pasti orang yang layak menjadi plaster atau gam hanya Zahid saja.

Jadi menjawab dan membela kementerian itu adalah tugas utama Zahid yang berbayar. Manakala Nurul Izzah boleh mendakwa demikian kerana kapal itu sebelum ini disahkan sebagai rosak - tidak boleh menyelam. Kalau tidak silap, Zahid juga yang membuat kenyataan kapal itu mengalami kerosakan teknikal menyebabkan ia tidak boleh menyelam lama. Kerana kalau menyelam lama kapal itu akan kelemasan.

Keadaan kapal itu diketahui semasa hendak mengada demoktrasi, bagi menunjukkan kehebatan dan kecanggihan kapal yang menelan belanja untuk membayar komisyen saja sebanyak RM400 juta.

Selepas kata Zahid ia akan dibaiki. Kapal itu masa dalam edah jaminan. Syarikat (consultan) yang mengendalikan kapal berkenaan bertanggungjawab tanpa kerajaan mengeluarkan perbelanjaan perbaikiannya.

Itu senarionya. Jadi bila Zahid mengamuk marahkan Izaah nampak sangat tidak berapa dewasa pemikiran Zahid. Lagi pun siapalah Izzah yang belia hendak herdik begitu sekali? Izzah tak ubah macam anak Zahid sendiri. Macam Nurul Hidayah, nama saja yang serupa tetapi tidak sama. Serupa kerana Nurul Hidayah perempuan Izzah juga anak perempuan, nama bermula dengan Nurul, tetapi seorang jadi ahli parlimen seorang tidak.

Masa Zahid baik dengan Anwar dulu dan mengunjungi ke rumah Anwar, Izzah ditegur macam anaknya sendiri. Izzah panggil uncle - bukan ungka kepada Zahid. Bila tiba-tiba Zahid murih begitu sekali yang tidak baiknya Zahid bukan Nurul Izzah. Kalaupun nak murih jangan sampai kata derhaka kepada negara.

Cukup memberi ingatan atau lebih manis dan sopan sebagai seorang bapa, cukup hanya mengatakan dakwaan Nurul Izzah itu tidak betul. Silap tu sayang! Kalau Zahid tegur begitu beliau akan dilihat berwibawa. Seorang menteri pertahanan seperti beliau harus berwibawa, tegas dan dihormati oleh orang. Nak jadi askar bukan sembarangan.

Melihat gelagat Zahid terhadap Nurul Izzah ini apa yang orang nampak yang cerdiknya Izzah. Yang bijaknya Izzah kerana walaupun ahli Parlimen baru tetapi dia sudah dapat mengajak seorang menteri bermain marah-marah dengannya.

Kenyataan balas Zahid itu juga telah memberi kredit besar buat Nurul Izzah. Kalau sebelum ini kenyataan atau pandangan Izzah tidak dipedulikan kini ia sudah mula diperhati. Ini menunjukkan nilai atau wibawa Izzah sebagai MP sudah mulai dipandang.

Bila Zahid bertindak begitu ia menjatuhkan martabatnya sendiri sebaga seorang menteri. Zahid seharusnya mengkaji dulu kenyataan siapa yang lebih dipercayai, apakah kenyataan beliau atau Izzah. Beliau sepatutnya sedar sebagai menteri tentulah kenyataannya lebih diyakini. Jadi tidak sepatutnya kalau dia berbalas tembak dengan Izzah. Apabila beliau menyanggah Izzah ini bermakna Zahid dapat merasakan bahawa orang tidak mempercayai kenyataannya, tetapi lebih percaya kepada Izzah.

Memburukkan lagu keadaan ialah apabila Izzah berjaya menarik perhatian orang dari luar Malaysia dengan pendedahan itu. Apakah Zahid kurang mendapat tempat dalam 'koran-koran' di Indonesia sehingga beliau membidas Izzah berhubung perkara itu? Banyak cerita didengar tentang keakraban Zahid dengan orang Indonesia masakan mereka tidak bisa membantu? Aduhi Zahid, hitungkan berapa banyak kasut Datin Rosmah? [wm.kl.3:00 pm 19/08/10]
Penulis Tamu - Mohd Sayuti Omar

Malam Munajat 1,000 Yaasin pada 22 Ogos

KOTA BHARU, 20 Ogos: Qaryah Ramadhan di bandar raya ini akan terus mencatat sejarah pada 22 Ogos bersamaan 12 Ramadhan apabila acara Malam Munajat 1,000 Yaasin akan diadakan di situ.

Majlis itu akan dirasmikan oleh Datuk Takiyuddin Hassan (gambar), Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan Negeri Kelantan.

Acara akan bermula seperti biasa dengan solat Isyak dan tarawih yang diimamkan oleh dua orang Imam Qaryah Ramadhan yang didatangkan khas dari Mesir oleh Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam (MPKB-BRI) iaitu Syeikh Rejab Saad Yaasin dan Syeikh Ahmad Ramadhan Ayyub Muosa.

Menurut Ustaz Ropien Hassan dari Jabatan Pembangunan Islam MPKB-BRI, Malam Munajat Yaasin itu yang merupakan cetusan idea daripada Takiyuddin Hassan akan dimulakan sebaik sahaja selesai solat tarawih dan pada malam tersebut tazkirah antara dua salam ditiadakan sebagaimana biasa.

“Pihak Qaryah Ramadhan akan mengedarkan surat-surat Yaasin yang diterbitkan oleh MPKB-BRI secara percuma kepada jemaah yang hadir pada malam itu untuk dibacakan secara serentak,” katanya.

Menurut Ropien lagi, pada malam itu juga akan diadakan program Kembara Puisi Mencari Tuhan yang akan dikendalikan oleh Ustaz Mohd Sanusi Hassan, mantan pensyarah Universiti Teknologi Mara (UiTM) Pulau Pinang.

Beliau akan menampilkan apa yang dinamakan 4 Disiplin Seni yang merangkumi puisi, deklamasi, ilustrasi dan kaligrafi termasuk bacaan puisi daripada karya beliau, antologi Kembara Puisi Mencari Tuhan.

Sanusi juga adalah pencipta khat rotan yang sedang dipamerkan di Qaryah Ramadhan semenjak ia dibuka Rabu lalu.

Khat rotan yang bersalut cat keemasan itu merupakan surah Yaasin lengkap, dibentuk di atas 147 keping papan, menggunakan 690 meter rotan dan 20288 batang paku. -Hrkh

Pengetua 'rasis': TPM arah pasukan petugas

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengarahkan sebuah pasukan petugas ditubuhkan untuk menyiasat dakwaan pengetua sebuah sekolah di Kulai, Johor secara terbuka menghamburkan ucapan rasis pada pelajar.

Beliau yang juga menteri pelajaran berkata, pasukan petugas itu dibentuk bagi mendapatkan fakta berkaitan dan merancang tindakan lanjut ekoran emosi pelbagai pihak semakin bergelora.

Menurut laporan polis yang tersebar, pengetua SMK Tunku Abdul Rahman Siti Inshah Mansor didakwa mengeluarkan kata-kata berkenaan pada 12 Ogos ketika mengulas masalah disiplin pelajar.

Beliau didakwa menyatakan bahawa pelajar Cina "tidak diperlukan" dan perlu "pulang" ke China manakala pelajar India patut membuang ikatan tali di pergelangan tangan mereka.

Beliau juga didakwa berkata hanya anjing yang memakai tali seperti itu.

Muhyiddin yang juga ahli parlimen Pagoh berkata, terdapat banyak kenyataan bertentangan berhubung apa sebenarnya yang berlaku.

"Ada banyak perbezaan maklumat antara apa yang dikatakan dan apa yang dimaksudkannya.

"Dan kedua-dua pihak buat laporan masing-masing," katanya merujuk kepada laporan polis oleh pelajar, ibu bapa dan pengetua itu sendiri.

Muhyiddn juga hari ini mendedahkan bahawa pengetua berkenaan telah memohon maaf. -M'kini

Kalimah Jihad Mesti DiTerjemahkan Dalam Pilihanraya

http://buletinonline.net/images/stories/berita31/nasruddin.jpgKUALA NERUS - Tunjang kekuatan perjuangan PAS adalah 'Jihad Fi SabiliLlah' menentang kebatilan dan menegakkan kebenaran dengan meninggikan kalimah Allah SWT.

Oleh itu, kalimah jihad mesti diterjemahkan dalam proses pilihanraya kerana PAS memilih demokrasi sebagai wasilah perjuangan.

"Walau keadaan kita berlawan dengan musuh dalam konteks pilihanraya, saya kira kalimah jihad mesti diterjemahkan dalam proses pilihanraya,

"sebab kita guna demokrasi ni, bukanlah kita beriman dengan demokrasi dan menjadikan demokrasi yang muktamad, dia adalah satu wasilah yang boleh kita manfaatkan,"ujar Ustaz Nasruddin Hassan at-Tantawi, Ketua Dewan Pemuda PAS.

Menurutnya, dalam masa yang sama 'Jihad Fi SabiliLlah, menjadi tunjang dan kemuliaan perjuangan PAS.

Beliau menggariskan empat perkara atau sifat yang menjadi komponen kepada Jihad Fi SabiliLlah iaitu, sifat berani, yakin, komited dan bersungguh-sungguh.

"Jadi kalau kita berani, kita yakin, kita komited dan bersungguh-sungguh (dalam melaksanakan gerakerja) barulah musuh menjadi gerun,"jelasnya ketika menyampaikan ceramah sempena memperingati Badar al-Kubra di Maahad Tahfiz Wal Tarbiyah, Tok Jiring, disini, Rabu 19 Ogos,

Menurutnya, dalam proses demokrasi, jumlah atau kuantiti menjadi perkiraan dalam menentukan kemenangan melalui proses pilihanraya.

Beliau menukilkan sejarah kemenangan tentera Islam dalam peperangan adalah dengan pertolongan daripada Allah SWT.

"Saya nak terjemahkan begini; dalam medan peperangan Allah menghantar malaikat untuk mengalahkan musuh Islam,

"(jumlah tentera Islam di Badar) 313 itu, musuh Islam nampak macama 300,000, kerana Allah menghantar para malaikat, sebagi pertolongan daripada Allah,"tegasnya.

Oleh itu, menurutnya dengan segala tipu helah Umno dan Barisan Nasional melalui undi pos, membuang undi dua kali, penyelewengan SPR dan lain-lain, kita mesti memohon pertolongan dari Allah SWT,

"Jadi kita kena cari pertolongan Allah. Macama kita nak cari pertolongan Allah...? kita kena perbetul cara kita cara kita berjuang,

"kita bukan berlawan 'material dengan material' tetapi kita berlawan atas nama jihad Fi SabiliLlah, nak meninggikan kalimah Allah SWT,

"barulah Allah akan menghantar pertolongan,"kata Ustaz Nasruddin menutup biacaranya. -BO


Tak Malu Zahid Hamidi Memfitnah Dalam Bulan Puasa?

PETALING JAYA, – Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guang Eng menegaskan, siasatan awal menunjukkan tiada masjid di negeri itu yang menggunakan nama beliau dalam doa khutbah kedua solat Jumaat bagi menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin.

“Saya baru dimaklumkan, saya sudah pun menghubungi YB Abdul Malik (Kassim, Pengerusi Hal Ehwal Agama dan Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Negeri), dan beliau memberitahu saya tadi bahawa memang tiada perkara seperti yang didakwa oleh Datuk Zahid Hamidi... tiada masjid yang menggunakan saya,” kata Lim pada majlis berbuka puasa dengan media di sini hari ini.

Bagaimanapun Lim yang juga Setiausaha Agung DAP memberitahu, beliau telah mengarahkan Abdul Malik agar menjalankan siasatan mendalam berhubung dakwaan Zahid, yang juga Menteri Pertahanan dan Pengerusi Umno Pulau Pinang hari ini.

“Jika dakwaan Zahid benar, saya telah mengarahkan agar tindakan tegas diambil ke atas pegawai-pegawai yang terlibat,” kata beliau.

Tambah Lim, sekiranya dakwaan Zahid tidak benar, beliau mahu Naib Presiden Umno itu memohon maaf secara terbuka.

“Saya tidak sedar dan tidak mengetahui wujudnya penggunaan nama saya dalam khutbah kedua solat Jumaat sebagaimana didakwa, dan sudah tentu nama saya tidak harus, tidak boleh digunakan... ini melibatkan nama Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong,” katanya lagi.

Terdahulu laporan Bernama menyebut Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang memprotes penggunaan nama Ketua Menteri Pulau Pinang dalam doa khutbah kedua solat Jumaat bagi menggantikan nama Tuanku Mizan.

Zahid mendakwa penggunaan nama ketua menteri itu dalam khutbah Jumaat dikesan sejak minggu lepas di beberapa buah masjid sekitar Tasek Gelugor, Permatang Pauh dan Jelutong.

The Malaysian Insider difahamkan ada masjid yang pernah menyebut nama Ketua Menteri apabila kerajaan negeri memutuskan pendiriannya menentang lesen sukan judi yang diluluskan oleh kerajaan pusat.

Beliau berkata tindakan menggunakan nama ketua menteri bagi menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong dalam khutbah Jumaat adalah di luar daripada keputusan Majlis Raja-Raja.

Selain itu, Zahid turut mempersoalkan tindakan ketua menteri yang hadir pada majlis pengagihan wang zakat yang sepatutnya dilakukan oleh pemimpin Islam.

“Walaupun niat kerajaan negeri adalah untuk menggambarkan bahawa beliau (ketua menteri) seorang yang fleksibel tetapi mungkin ia mempunyai agenda tersembunyi bagi tujuan politik,” katanya.

Mengenai dakwaan bahawa Lim menghadiri majlis pengagihan wang zakat pula, kata Ketua Menteri, beliau hanya menghadiri majlis penyerahan sumbangan Ehya’ Ramadan peringkat Pulau Pinang 2010 yang diadakan di Dewan Serbaguna Jawi, Seberang Perai Selatan.

“Sumbangan disampaikan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim (Ketua Umum Pakatan), bukannya saya... ini sumbangan daripada kerajaan negeri, saya hadir sebagai ketua kerajaan negeri,” kata beliau sambil menambah, ini kali pertama kerajaan negeri menyediakan sumbangan sempena bulan Ramadan.

“Sumbangan ini tidak pernah diberikan oleh kerajaan negeri masa lalu di bawah Barisan Nasional, sebanyak hampir suku juta ringgit disampaikan untuk masjid dan surau menjalankan aktiviti semasa bulan Ramadan,” katanya.

DULU, KINI DAN SELAMANYA RAKYAT BOSAN DENGAN UMNO-BN!

‘Terang lagi bersuluh’ itulah perumpamaan yang sesuai untuk di umpamakan dengan apa yang berlaku didalam parti UMNO kini yang berterusan mempunyai masalah dalamannya yang tersendiri.

Perkara ini diakui sendiri oleh Naib Presidennya DS Hishammuddin Tun Hussein ketika diminta memberi komennya kepada wartawan selepas mempengerusikan mesyuarat badan Perhubungan UMNO Negeri Terengganu di Kuala Terengganu kelmarin.

Menurutnya lagi, rakyat sebenarnya sudah bosan melihat karenah antara sesama pemimpin didalam perkelahian tersebut kerana perkara ini tidak akan membawanya kemana apatah lagi didalam keadaan dunia kini yang semakin sempit dan mencabar.

Kadang kala pemimpin-pemimpin yang menimbulkan masalah seperti ini seolah-olah lupa bahawa setiap perbuatan mereka bukan sahaja akan dinilai oleh rakyat malahan juga peranan mereka akan turut diperhatikan oleh pucuk pimpinan parti terutamanya untuk percalonan di Pilihan Raya Umum (PRU) yang ke 13 nanti.

Sebagaimana yang ditegaskan oleh Hishamuddin semalam, "Kita ada banyak lagi kerja untuk membina negara dalam dunia yang semakin sempit dan mencabar kini. Apabila kita nak menentukan barisan yang akan bersama-sama dengan kita pada pilihan raya umum ke-13 nanti, saya percaya semua ini akan diambil kira oleh pucuk pimpinan untuk menengahkan calon yang boleh diterima rakyat,".

Sebenarnya rakyat sudah lama menyampah dan benci dengan perangai sesetengah pemimpin UMNO bukan setakat berlaku di Terengganu malahan juga di seluruh negara yang begitu suka bergaduh dan berebut jawatan sesama sendiri sehinggakan menimbulkan masalah kepada rakyat pula.

Beberapa krisis perebutan ‘kuasa’ antara pemimpin seperti yang berlaku di Terengganu, di Kedah, di Kelantan, di Perlis adalah antara beberapa contoh bagaimana ianya seolah-olah tiada menemui titik noktahnya.

Sebab itu apabila media-media massa kepunyaan pemerintah yang cuba mengembar-gemburkan kononnya ada ‘keretakan’ didalam hubungan antara parti didalam Pakatan Rakyat (PR), rakyat melihatkan ini hanyalah taktik Barisan Nasional (BN) untuk melindungi masalah yang dihadapi oleh mereka sahaja!

Rumusannya, lagi banyak media massa ini cuba memfitnahkan Pakatan Rakyat kononnya ada masalah dalaman, maka lagi banyaklah masalah keretakan yang berlaku di dalam Barisan Nasional timbul sebenarnya.

Bukan sekadar UMNO sahaja yang menghadapi masalah seperti perebutan jawatan dan sebagainya tetapi masalah ini turut ‘singgah’ kedalam MCA yang melibatkan krisis moral di peringkat pimpinan tertinggi MCA Pusat. Manakala MIC dan PPP pula terus bermasalah dengan isu Presiden yang tidak disukai oleh kebanyakan ahli sehingga mencetuskan beberapa kes pemecatan pemimpin-pemimpin muda mereka seperti Mugilan (MIC) dan Murugiah (PPP).

Justeru itu, sebagai pemimpin kanan didalam UMNO, Hishamuddin sudah terlalu cukup tahu serta arif tentang apa yang berlaku kerana ianya bukan sekadar berlaku didalam UMNO tetapi pada semua parti komponen BN yang lain.

Yang pasti rakyat sebenarnya sejak dulu, kini dan selamanya sudah bosan melihat berbagai ‘karenah ‘ dan gelagat pemimpin-pemimpin BN seperti sekarang….Ubahlah sebelum parah!
Sumber: http://ingeniur.blogspot.com/

Nurul Izzah Jawab Tuduhan Zahid Hamidi

Kenyataan saya dalam temubual bersama KOMPAS adalah berdasarkan jawapan rasmi Menteri Pertahanan pada 17 Mac 2010 bahawa kapal KD Tunku Abdul Rahman tidak dibenarkan menyelam kerana mengalami masalah teknikal.

Justeru, saya sedia disiasat oleh pihak polis dan saya berharap permulaan siasatan ini akan membawa kepada isu-isu berkait lain terutamanya dalam soal pembelian yang diberi kepada syarikat pilihan serta penyelenggaraan kapal selam tersebut dan siasatan yang sedang dilangsungkan oleh pihak perundangan Perancis terhadap kapal selam yang sama.

Menyebut tentang imej dan keselamatan negara, yang kononnya terjejas daripada kenyataan saya, ingin saya bangkitkan kenyataan Menteri di parlimen pada hari yang sama yang menyatakan bahawa masalah teknikal sebegini juga dihadapi oleh banyak negara lain di seluruh dunia. Kalau maklumat tentang status selaman mana-mana kapal selam di seluruh dunia dapat diperolehi secara terbuka, di manakah rasionalnya bahawa kenyataan saya menggugat keselamatan negara?

Pada hemat saya, kenyataan yang menggugat keselamatan negara adalah kenyataan seperti dibuat pada 6 Ogos 2010 bertajuk Kapal selam sertai latihan terbitan Bernama, di mana diakui bahawa Latihan Kemahiran Laut yang lazimnya dilakukan tiga kali dalam setahun telah dikurangkan kepada hanya sekali setahun bagi menjimatkan perbelanjaan.

Bercakap tentang imej dan keselamatan yang menjadi asas Laporan Polis Tentera Laut Diraja Malaysia, apakah mungkin reaksi musuh-musuh negara apabila diketahui umum bahawa TLDM hanya melakukan latihan sekali setahun atas alasan berjimat cermat? Sedangkan prinsip dasar pertahanan adalah persediaan, dan persediaan ini merangkumi latihan yang mencukupi.

Saya bimbang, sebagai negara yang mempunyai sempadan laut yang luas, Malaysia hanya menjalankan Latihan Kemahiran Laut setahun sekali. Saya percaya kebimbangan saya ini turut dikongsi pegawai-pegawai TLDM khususnya dan juga seluruh pasukan keselamatan.

Di dalam hasrat untuk berjimat cermat, saya desak Kementerian Pertahanan untuk melakukan kajian menyeluruh kepada skop perbelanjaan dan pembelian yang dilakukan oleh Kementerian, seperti lawatan-lawatan ke luar negara, dan acara-acara dan pembelian-pembelian yang tidak berkaitan dengan latihan diteliti supaya penjimatan sebenar dapat dibuat demi memastikan latihan TLDM, khusunya Latihan Kemahiran Laut tidak dikorbankan.

Bukankah penderhaka sebenar adalah mereka yang menggunakan dana negara untuk membayar kos penyelenggaraan tinggi untuk syarikat anak emas pilihan dan pembelian alatan ataupun kos projek yang berganda demi memenuhi poket-poket mereka yang terpilih? Kalau benar Menteri Pertahanan seorang patriot, kenapa beliau tidak menyokong siasatan SPRM terhadap bayaran komisyen lebih RM500 juta kepada Perimekar Sdn Bhd untuk pembelian kapal selam Scorpene seperti yang dinyatakan oleh Speaker Dewan Rakyat pada 2 Julai lalu?
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .