Ikuti Blog ini

TG Nik Aziz: Saya tiada masalah isytihar harta


Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat
KOTA BHARU - Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat melahirkan kesediaannya untuk mengisytiharkan harta jika undang-undang memerlukan beliau berbuat demikian.

Isu pengisytiharan harta, menurut Mursyidul Am Pas ini, sudah lama dibangkitkan tetapi malangnya sehingga kini rasuah berleluasa kerana manusia tidak bertakwa kepada ALLAH s.w.t.

"Kalau kena isytihar, saya isytihar tapi yang pentingnya takwa kepada ALLAH. Kalau hakim atau polis tidak bertakwa contohnya, maka berlakulah rasuah," kata beliau di sini hari ini.

Nik Aziz berkata, isu pengisytiharan harta oleh semua penjawat awam, termasuk pemimpin kerajaan merupakan isu lama.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Naib Presiden Pertubuhan Angkatan Generasi Muda Melayu Kelantan (Agenda), Arif Hakimi Zulkifli yang mendesak beliau dan keluarganya mengisytiharkan aset mereka kepada SPRM bagi memastikan mereka benar-benar telus dan bersih daripada kegiatan rasuah.

Menteri Besar berkata, sebelum ini, beliau pernah membuka pintu siasatan seluas-luasnya kepada SPRM untuk menyiasat ke atasnya.

Parti Islam kuasai dua pertiga Parlimen Mesir


KUALA LUMPUR, 22 Jan: Keputusan pilihanraya Parlimen Mesir menepati ramalan pelbagai pihak dengan parti-parti beraliran Islam mencatat kemenangan dan menguasai dua pertiga kerusi Parlimen di negara itu.

Keputusan akhir pemilihan Parlimen pertama Mesir setelah jatuhnya Presiden Hosni Mubarak turut menepati ramalan beberapa pihak apabila parti politik milik Ikhwanul Muslimin, Parti Kebebasan dan Keadilan (FJP) mencapai kemenangan besar dengan meraih 47.18 peratus undi.

Dengan perolehan yang turut mengejutkan sesetengah pihak itu, Suruhanjaya Pilihanraya Mesir semalam mengumumkan, FJP akan menguasai 235 kerusi di Majlis Rakyat.

Tempat kedua diduduki oleh kubu konservatif, Parti Salafi al Nur dengan 25 peratus undi atau 121 kerusi, sementara parti beraliran liberal, Parti Wafd meraih 36 kerusi dan parti sekular, Koalisi Mesir memiliki 33 kerusi.   

Semasa pemerintahan Presiden Hosni Mubarak, Ikhwanul Muslimin merupakan organisasi yang dilarang bergiat dalam politik dan dengan keputusan tersebut, parti-parti Islam kini telah berjaya menguasai dua pertiga kerusi Parlimen di Mesir.

Dengan keputusan itu juga, FJP kini sudah memutuskan untuk melantik seorang ahli politik kanannya, Saad al-Katatni sebagai ketua (speaker) Majlis Rakyat.

Wartawan BBC di Kairo, Jon Leyne dalam laporan terkininya berkata, Presiden Mesir yang akan dipilih nanti bagaimanapun bukan parti pemenang pilihanraya itu.

Sebaliknya, pemilihan presiden akan dilangsungkan pada bulan Jun nanti, setelah segala proses lain yang berkaitan dengannya diselesaikan.

Berdasarkan sistem pemilihan Mesir, warganegara itu akan memilih dua pertiga anggota Parlimen berdasarkan parti yang memiliki daftar calon masing-masing dan hanya sepertiga calon individu yang dipilih secara langsung.

Pemilihan Majlis Tertinggi Parlimen akan diadakan pada bulan Februari nanti dan selepas itu akan dipilih 100 anggota dari Majlis Tertinggi dan Majlis Rendah yang ditugaskan untuk menyusun perlembagaan baru Mesir.

Pilihanraya Parlimen Mesir itu diadakan setelah kebangkitan rakyat yang turun ke jalan-jalan raya di negara itu sehingga berhasil menjatuhkan Presiden Mubarak pada bulan Februari 2011 lalu.

Warga Mesir memberikan suara dalam tiga tahap pilihanraya yang berlangsung selama enam minggu untuk memilih 498 anggota Majlis Rakyat (Parlimen), sementara 10 anggotanya diperuntukkan untuk Dewan Tertinggi Tentera yang kini memerintah negara itu untuk sementara waktu.

Sementara itu, Agensi pula melaporkan, keputusan rasmi pusingan pertama pilihan raya Mesir menunjukkan parti Islam mencapai kemenangan besar, termasuk kumpulan Salafi yang terkenal kerana bersifat radikal.

Kumpulan Ikhwanul Muslimin yang berfahaman sederhana memenangi 36.62 peratus diikuti oleh Parti An-nur yang mewakili kumpulan Salafi, 24.36 peratus sementara Al Wasat, sebuah lagi parti Islam berfahaman sederhana meraih 4.2 peratus undi, berdasarkan carta yang disediakan oleh Setiausaha Agung Jawatankuasa Pilihan Raya, Yusri Abdel Karim.

Menurut carta itu, Parti Kebebasan dan Keadilan (AJP) yang mewakili Ikhwan, memenangi 3.56 juta daripada 9.73 undi, An-Nur, 2.37 juta dan Al-Wasat, 415,590.

Keputusan itu adalah untuk kawasan yang mengundi pada Isnin dan Selasa lalu dan ia mengesahkan ramalan awal bahawa parti berhaluan Islam akan memenangi sekurang-kurangnya dua pertiga undi.

Satu-satunya parti sekular yang mencatatkan kemenangan besar ialah Blok Rakyat Mesir yang memperoleh 13.35 peratus undi.

Jurucakap Ikhwan seperti yang dilaporkan oleh Agensi berkata, “Rakyat memilih calon yang mewakili identiti Islam dan dipercayai pengundi."

Beliau menegaskan, FJP jauh berbeza dengan kumpulan Salafi yang menurutnya mencapai kemenangan memeranjatkan dalam pilihan raya itu.

“Kami berharap orang ramai akan dapat membezakan antara pergerakan yang berbeza dan tidak menganggap semua aktivis Islam berada dalam satu ‘kapal’,” katanya. -Hrkh

VIDEO ANJING-ANJING UMNO MENYALAK mengganggu aktiviti ceramah ABU (Asal Bukan UMNO) - HINDRAF

Gambar : Konvoi Mengiringi Ust Azhar Idrus Sempena Sambutan Jubli Emas Pemuda PAS Terengganu
Sumber gambar : Facebook Wan Nasiruddin
 
Konvoi mengiringi Ust Azhar Idrus ke tapak Program Sambutan Jubli Emas Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu di Alor Tempoyak Dungun Terengganu.

Sambutan Jubli Emas diadakan selama tiga hari pada 19, 20 dan 21 Januari, sempena peringatan penubuhan Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu pada tahun 1961.

Sepanjang tempoh tersebut DPPNT telah diterajui oleh 13 orang ketua, termasuk Haji Mohd Abdul Wahid yang kini Pesuruhjaya Pas Terengganu dari tahun 1993 hingga 1997.

Penyokong UMNO mengganas di ceramah PAS, ABU & HINDRAF pada malam tadi!Org india tidak selamat di kawasan UMNO! Najib siapkan keranda utk 1Malaysia

Laporan dari Twitter DiBawah :

che'GuBard @chegubard 16h Reply Retweet Favorite · Open
Pemuda Umno datang ganggu prog ABU di Dewan MBSA seksyen 30 Jln Kebun... Berlaku serangan fizikal...

che'GuBard @chegubard 16h Reply Retweet Favorite · Open
Beberapa hadirin cedera diserang..

Zainulfaqar @zainulfaqar 16h Reply Retweet Favorite · Open
Rakyat di Dewan MBSA Jln Kebun yang menyertai ABU terima tindakan ganas pemuda Umno. Sudah ada rakyat cedera.

dari FB IAR
URGENT!!! FROM CHE'GU BARD : Yang berada di sekitar mohon bergerak ke Dewan MBSA seksyen 30 Jln Kebun shah alam ... Ceramah ABU bersama MD sabu diserang secara fizikal oleh pemuda Umno .. Ada hadirin yg cedera..peniaga2 melayu habis dirosakkan gerai.. Hanya ada dua polis gagal buat apa2.. Mohon gerak penyokong ke sini segera

che'GuBard @chegubard 16h Reply Retweet Favorite · Open
Serangan ke prog ABU mlm ini brsifat prkauman,mereka masuk jerit cacian kpd org India&serang fizikal.Pemuda Umno harus t/jawab


Susulan kejadian 'UMNO bunuh 1Malaysia' dlm program #ABU di Klang, Dr Siti Mariah turut melawat mangsa yg dipukul penyokong Umno
che'GuBard @chegubard 16h Reply Retweet Favorite · Open
Mereka cuba bakar sentimen kaum tp mereka turut musnahkn gerai2 peniaga Melayu yg dtg brniaga.. ABU bukan satu kaum tp milik rakyat semua

Dr Siti Mariah @DrSitiMariah 16h Reply Retweet Favorite · Open
1Malaysia gagal diterap kpd penyokong UMNO Jalan Kebun. Seorang Ahli DH Penyokong PAS dipukul di majlis ceramah PAS, ABU & HINDRAF d serang

Dr Siti Mariah @DrSitiMariah 16h Reply Retweet Favorite · Open
Org india tidak selamat di kawasan UMNO! Najib siapkan keranda utk 1Malaysia. Pimpinan UMNO Kota Raja/Jln Kebun perlu bertanggung jawab.


Berikut Petikan dari FMT:

Organisers believe that the assailants, who had caused serious injuries to at least one person, were linked to Umno.

BREAKING NEWS
KLANG: A rowdy mob gatecrashed a ceramah organised by Anything But Umno (ABU)/Hindraf in Jalan Kebun here, causing serious injury to at least one person earlier tonight.

Organisers told FMT that one of the volunteers at the ceramah was badly assaulted and had to be rushed to the hospital.The incident happened at about 9.15pm when the ceramah was about to start.

About 30 attackers, waving sticks and helmets, rode their motorcycles into the ceramah venue – a hall – and rammed into participants and chairs.

Others had followed on foot and were allegedly ‘causing havoc’ by tossing chairs, throwing away ABU brochures, and hurling insults at participants, demanding for them to leave.

Organiser and ceramah participants believe the attackers were linked to Umno.


“I believe they were Umno people. They had the BN and Umno flags, and were wearing Umno t-shirts,” said one participant who alerted FMT of the incident.

“There was some arguments and one boy was badly beaten by the unruly youths using helmets,” said Suara Rakyat Malaysia (Suaram) executive director E Nalini who was there to observe the ceramah.

She said the group left the venue when a couple of police patrol cars arrived. She added that the group however loitered outside the hall, shouting slogans and ignoring the policemen.

The speakers of the disrupted ceramah were supposed to be lawyer-activist Haris Ibrahim, PAS deputy president Mohamad Sabu, PKR leader Badrul Hisham Shahrin and Hindraf national coordinator W Sambulingam.

Mohamad Sabu said he was on stage when the incident happened.

“They can’t do this, if they disagreed with us or our programmes, they can complain to police, not attack people. This is very bad image for democracy,” he said.

Meanwhile, another ceramah participant told FMT that the incident had gotten racial at one point when one of the ‘uninvited guests’ hurled racial abuses shouted at the participants, many who were Indians.

“One of them called us ‘keling’ while others proceeded to taunt the Indians present and shouted at the Malays there ‘you orang tak kenal hutang budi‘ (you unappreciative lot),” said legal executive M Yuktesvaran.

The organisers meanwhile said they were calling off the ceramah tonight, and will be resheduled to a venue in Seremban on Jan 28. It is also learnt that they will be lodging a police report soon. - FMT
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .