Ikuti Blog ini

Ir. Nizar - Kami kerajaan buangan.

IPOH, 12 Feb,:-Kita akan failkan kes memohon dari Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur jam 11.30 pagi esok untuk isytiharkan Kerajaan Haram tidak sah dan Pakatan Rakyat adalah kerajaan yang sah dan saya mohon bagi sokongan dan tidak buat apa-apa provokasi. Demikian antara kenyataan akhbar YAB Menteri Besar Perak, DS. Muhammad Nizar Jamaluddin di Kediaman Menteri Besar di sini sebentar tadi.

"Kita juga secara prinsip kenderaan yang digunakan akan diserahkan dan diletakkan di kediaman Menteri Besar sebagai menghormati undang-undang yang ada. Tidak ada apa-apa elemen, tidak menjejaskan kepada apa-apa kes kami yang dibuat sebelum dari ini, kerana itu kenderaan diserahkan di sini sehingga keputusan dari mahkamah diputuskan' Katanya..

Hadir sama dalam sidang akhbar itu ialah Exco Kerajaan Negeri dan ADUN Pakatan Rakyat yang lain.

Beliau juga memaklumkan akan menyerahkan kediaman Menteri Besar dalam masa terdekat, secara rasmi akan keluar dengan terhormat, dan menyewa tempat dekat dengan anak-anak yang bersekolah. Keputusan ini juga tidak memudaratkan proses mahkamah kami.

"Pakatan Rakyat akan hadir dalam Majlis Jubli Perak pada 14 Februari ini, bersama dengan pimpinan dan seluruh Sultan, pembesar negara termasuk Sultan Brunei." Umum beliau.

Menganai kenapakah difailkan kes di Mahkamah Kuala Lumput, Ir. Nizar mengatakan "kami merasakan oleh beberapa hal yang perlu diambil kira, kita dinasihatkan oleh peguam kita "

Sebahagian wartawan yang hadir.


Menteri Besar juga menjelaskan kenderaan diletakkan di sini sehingga selesai kes mahkamah dan akan gunakan kenderaan peribadi .

Mengenai tempat mesyuarat dan pertemuan lain beliau menyatakan akan diadakan tempat lain yang difikirkan sesuai, Dia mengistilahkan Kerajaan pakatan Rakyat sebagai "kerajaan buangan".

Bila menjawab berkenaan dengan perhimpunan di Kuala Kangsar,Ir. Nizar itu menegaskan Pakatan Rakyat terlibat dengan apa-apa perhimpunan sedemikian rupa dan beliau menafikan PR tidak terlibat dalam menghimpunkan rakyat itu.

Menjawab soalan berkaitan kes di mahkamah, Dato' Ngeh Koo Ham berkata akan dibuat esok pada jam 11.30 di Mahkamah Tinggi Jalan Duta dengan satu team peguam seramai 12peguam yang telah dipanelkan.

Ditanya mengenai perasaan bila ingin keluar dari Kediaman Rasmi, katanya " perasaan saya nak keluar seperti berhijrah sebentar dan balik semula ke Markah ".

Ir. Nizar juga menyatakan keyakinannya akan kembali ke kediaman rasmi .

Mengulas Isu pelantikan 4 orang setaraf exco beliau mengatakan ia diputuskan sebelum sebelum exco mesyuarat dan wang rakyat telah dibazirkan dengan pelantikan itu..

Menteri Besar Pakatan Rakyat itu ketika diminta mengulas mengenai calon Bukit Gantang beliau menjawab " belum lagi, terlalu awal ".Salah guna kuasa Zambry, dilapor ke SPRM .

Exco Perak, Nga Kor Ming (dua dari kiri) bersama ahli Pakatan Rakyat memfailkan laporan terhadap Menteri Besar HARAM Perak, Datuk Dr. Zambry Abdul Kadir kerana didakwa menyalahgunakan kuasa di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).


IPOH, 12 Feb.:- Satu laporan salah guna kuasa oleh Menteri Besar Kudeta Perak, Zambry Abdul Kadir telah dilakukan oleh Pimpinan Parti Pakatan Rakyat di Pejabat Suruhanjaya Anti Rasuah Malaysia (SPRM) pada jam 11.05 minit pagi tadi .

Pimpinan Pakatan Rakyat yang hadir ialah Exco Kerajaan Negeri, Dato' Ngeh Koo Ham dan Nga Kor Ming, ADUN yang hadir pula ialah, Khalil Idham Lim (Titi Serong), Chang Lih kang(Teja), Chan Ming Kai (Simpang Pulai), Loke Chee Yan (Kepayang), Ong Boon Piow (Tebing Tinggi),dan Siva Subramaniam (Buntong). Hadir sama ialah Ketua Pemuda PAS Perak, Ust. Norazli Musa, Ketua Wanita PKR Perak, Pn Fatmawati dan penyokong PR yang lain.

Kehadiran rombongan dinanti oleh sekitar 30 orang wartawan dan berbagai akhbar.

Dalam kenyataan bertulis yang diedarkan dan sidang akhbar yang di sampaikan di perkarangan pejabat SPRM Nga Kor Ming menyatakan tujuan laporan dibuat ialah kerana salah guna kuasa Zambry melantik 4 orang bertaraf exco yang akan melibatkan perbelanjaan sekitar RM 250,000 . Jumlah untuk setahun ialah RM 1 Juta.

Perlantikan itu menurutnya menyalahi Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Perak dan masih belum diluluskan dam Mesyuarat MMK. Selain itu juga belum mendapat perkenan DYMM sultan Perak.

"Pada hari pertama beliau masuk pejabat beliau mengumumkan dasar untuk membantu rakyat, tetapi jelas apa yang beliau umumkan adalah untuk kepentingan kroni dan salah guna kuasa " Kata Yb. Nga.

Kelmarin Zambry mengumumkan pelantikan tiga Penasihat Menteri Besar dan Ketua Penerangan kerajaan negeri yang dilantik berkuat kuasa serta merta.

Nga Kor Ming ditemani oleh Khalil Idham Lim membuat laporan kepada dua orang pegawai SPRM yang memperkenalkan diri sebagai Firdaus dan Yap.
Banner menarik di Changkat Jering.

CHANGKAT JERING, 12 Feb.:- Setelah beberapa hari Osman Jailu mengumumkan keluar dari Pakatan Rakyat dan menyokong BN dengan mengatakan dia Bebas, banner-banner seperti di bawah mula diletakkan di banyak tempat di Changkat Jering.

Pagi tadi semasa saya meninjau kawasan berkenaan sempat saya rakam kan banner istemewa itu untuk tatapan pengunjung blog cina islam.


Rakyat Perak tak mahu kerajaan Haram,97 peratus mahu DUN dibubarkan

nizar-dijulang

Kajian: 97 peratus rakyat Perak mahu DUN dibubarkanKUALA LUMPUR - Sebanyak 97 peratus rakyat Perak mahukan Dewan Undangan Negeri (DUN) dibubarkan iaitu sebagai cara terbaik mengatasi kemelut politik di negeri itu serta memberi peluang mereka ‘meraikan’ demokrasi.


Demikian hasil kajian yang dilakukan oleh Penganalis Politik dan Pensyarah Kanan Jabatan Pengajian Media, Universiti Malaya, Prof Madya Dr Abu Hassan Hasbullah terhadap penduduk di negeri itu yang bermula di Pasir Salak sehingga ke Kuala Gula.


Abu Hassan menjelaskan, peratusan tersebut yang menunjukkan desakan rakyat Perak yang merupakan natijah gerakan massa rakyat yang merasa tertekan, penghidupan terganggu serta seluruh sistem ekonomi, politik dan sosial yang sudah punah.


“Bagi mereka, rakyat harus bangkit semula memperbetulkan keadaan bagi memberi peluang kepada rakyat memilih tokoh-tokoh politik yang mereka inginkan. Rakyat mengatakan bagi peluang kepada kedua-dua pihak. Jika rakyat memilih salah satu pihak, maka pihak itulah pilihan rakyat Perak. Kata mereka, sebagaimana sebuah acara kematian, begitulah acara demokrasi.


“Dun Perak sekarang ini dianggap sebagai telah ‘mati’. Kedua-dua pihak mempunyai ruang dan juga tanggungjawab untuk mempertahankan apa keadaan sekalipun. Sebagaimana dilihat pilihan raya kecil Parlimen Bukit Gantang yang akan diadakan, maka sekaligus SPR menggunakan ruang pilihan raya ini untuk mengadakan pilihan raya di seluruh negeri Perak dengan andaian kedudukan Dewan Undangan Negeri adalah tidak sah,”katanya.


Sementara itu beliau berkeyakinan kehadiran media baru yang dikenali sebagai ‘kewartawanan sukarelawan’ akan terus menjadi medium yang paling berpengaruh dan paling berpengaruh sepanjang pilihan raya kecil Parlimen Bukit Gantang dan Dun Selambau.


Jelasnya media tradisi seperti akhbar merupakan media yang sangat berpihak yang mana hanya bersifat satu sisi dan satu arah.


“Internet adalah media yang tidak berpihak berbanding akhbar. Jika Harakah ia akan melihat daripada sisi PAS, jika Suara KeADILan daripada sisi KeADILan, Utusan Malaysia dan Berita Harian akan melihat daripada sisi Barisan Nasional. Maka bagi rakyat tidak ada medium lain yang mempunyai pelbagai sisi dan tidak berpihak ialah media baru iaitu internet.


” Blog merupakan kewartawanan individu di mana mereka meluah perasaan individu sebagai ahli masyarakat bukan seperti sebuah akhbar yang mempunyai ramai pengarang. Jika ada 5,000 blog rakyat di Perak, mereka dapat membaca 5,000 blog daripada sisi orang Perak. Ini berbeza dengan media sekular yang satu arah,” tegasnya.


Sehubungan itu beliau tidak meragui bahawa media baru ini akan menguasai aliran informasi sehingga ke skala 86 peratus yang akan menguasai dan membentuk pilihan raya di kedua-dua Dun dan Parlimen itu.
Ramai dah agak dia kelentong orang....

KUALA LUMPUR: Pengarah Hospital Kuala Lumpur (HKL), Datuk Dr. Zaininah Mohd Zain hari ini menafikan bahawa Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Changkat Jering, Mohd Osman Jailu telah dimasukkan ke hospital itu baru-baru ini.


"Dia tidak pernah dimasukkan ke HKL," katanya ketika mengulas dakwaan adik Mohd Osman bahawa abangnya gagal hadir perbicaraan kes rasuahnya di Mahkamah Majistret di Ipoh semalam kerana dia dimasukkan ke HKL.


Menurut Norliza, abangya dimasukkan ke unit rawatan rapi pada malam Isnin.


Bagaimanapun, Norliza gagal menunjukkan sijil cuti sakit dengan mendakwa abangnya berada di bawah pengawasan doktor.


Majistret Sharmila Abdul Samad mengeluarkan waran tangkap ke atas Mohd Osman selepas Norliza memberitahu mahkamah bahawa abangnya dimasukkan ke hospital kerana masalah jantung.

:pge42: dia kelentong..?? hangpa terasa kena kelentong ka..??:pge08: tak rasa pun dikelentong pasai dah agak dah dia nak kelentong rakyat....apa nak heran ..kalau dah dok bawah satu bumbung dengan Najib kelentong...dah tentu bakat kelentong tu dia akan dapat...:pge19: heran ka..tak aihh..besa la tu...:pge05:

Najib Penyebab Negara Menjadi Huru Hara

P emimpin Pakatan Rakyat sepakat menyatakan bahawa Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib bertanggungjawab yang menyebabkan negara khususnya Perak berada di dalam keadaan huru-hara dan haru biru.

Setiap yang berlaku kini nama Najib tidak akan tertinggal untuk dikaitkan sekalipun beliau "mengarahkan" mereka untuk membuat kenyataan bahawa kononnya "Najib tidak terlibat".

Malah di dalam kes rampasan kuasa di Perak sehingga terbentuknya kerajaan haram Barisan Nasional yang tidak mendapat mandat rakyat melalui proses pilihanraya membuktikan bahawa Najib sebenarnya seorang pemimpin yang dayus untuk berdepan dengan rakyat setalah tewas di dalam mengendalikan kempen UMNO/BN di Permatang Pauh dan Kuala Terengganu.

Sekalipun kerajaan Pakatan Rakyat dirampas dengan sogokan dan rasuah "membeli" wakil-wakil rakyat PR supaya meninggalkan PR, apakah Najib mengira bahawa rakyat di Perak terlalu bodoh sehingga boleh disuapkan dengan pembohongan dan penipuan sepanjang masa?

Umno kini dibelenggu pelbagai persepsi negatif yang dilontarkan terhadap parti itu semenjak tewas di dalam siri pilihanraya yang lalu mencari jalan mudah untuk mendapatkan kekuasaan. Malah mereka tidak segan-silu kini untuk menggunakan taktik ala MAFIA, menyembunyi dan memaksa wakil-wakil rakyat menyokong mereka.

Sekalipun pemimpin tertinggi UMNO cuba berhelah dan menafikan, namun KEBENARAN itu tidak mungkin dapat mereka padamkan.

Mereka sedar orang ramai sudah jelik, meluat dan bosan dengan tindak-tanduk, perangai dan tingkah laku mereka.

Mohd Ayob Abd Razid, Ketua Unit Komunikasi Media, Jabatan Hal Ehwal Khas, Kementerian Penerangan di dalam tulisannya sebelum pilihanraya kecil Kuala Terengganu berlansung menyatakan:

Apapun senario, keputusan pilihan raya itu nanti (PRK Kuala Terengganu) akan menjadi pengukur sama ada kekuatan Umno semakin pudar atau sebaliknya. Ia penting buat Umno dan BN seperti kata Datuk Seri Najib Razak iaitu 'pilihan raya kecil Kuala Terengganu sangat besar ertinya dan signifikan kepada Umno dan BN, bukan saja dalam konteks Terengganu, malah dalam konteks negara. Ia juga besar ertinya kepada masa depan Umno dan BN.'

Itulah yang sebenarnya sedang dialami oleh UMNO dan BN - jalan menuju kegagalan dan kehancuran.

Abdul Rahman Sulaiman bekas Ketua Pengarang Bernama pula menulis :

"Walaupun pelbagai tafsiran dibuat terhadap kekalahan itu sehingga ada analisis nakal yang cuba mengaitkannya dengan populariti Najib sebagai bakal Perdana Menteri, satu hakikat yang perlu diterima ialah Najib dan Muhyiddin sudah memahami kehendak serta aspirasi terkini rakyat."

Benarkah begitu? Apakah Najib dan Muhyiddin sudah memahami kehendak serta aspirasi terkini rakyat sehingga mereka (terutama Najib) terpaksa menggunakan taktik tidak bermaruah untuk berkuasa di Perak?

Episod Perak akan tetap segar di dalam sejarah. Rampasan kuasa yang berlaku menghitam nama Najib sehitam-hitamnya. Dengan mengheret institusi raja di dalam kemelut politik di negeri tersebut memburukkan lagi keadaan.

Kini, Najib sendiri sebagai bakal Perdana Menteri terhalang untuk menjejakkan kakinya di bumi Perak (berdasarkan laporan sebelum ini yang menyatakan Najib gagal menghadiri satu sambutan Tahun Baru Cina di Perak di atas sebab-sebab keselamatan yang diberikan nasihat oleh pihak polis).

Itulah nasib orang yang tidak berlaku benar di dalam tindak-tanduk berpolitiknya kerana disangkanya segala-segalanya boleh dilakukan dengan harta kekayaan yang dimilikinya dan Malaysia akan memliki seorang Perdana Menteri yang akan tetap diingati oleh rakyatnya tentang imej MAFIAnya!Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .