Ikuti Blog ini

BILA ZAHID TAK MUNCUL - HUSAM

Malam tadi saya dijadualkan berdebat dengan Naib Presiden UMNO yang juga seorang menteri kanan kabinet Malaysia: Datuk Zahid Hamidi. Persoalan sekitar rasuah dan korupsi yang sangat relevan dengan ancaman negara masa kini.

Iklan mengenainya telah disiarkan berhari-hari oleh TV9 dan juga TV3. Saya telah menyatakan persetujuan saya menyertai debat ini selepas pegawai saya mengesahkan dengan pihak pengajur, Datuk Zahid confirm datang. Zahid, tegas saya, bukan orang lain.

Isu sepenting ini, jika kita serius, hendaklah dibincangkan dengan penyertaan pihak yang berautoriti, samada dalam parti mahu pun kerajaan. Itu sebab saya mensyaratkan tokoh seperti Datuk Zahid atau orang yang sepadan dengan beliau.

Jadualnya, 26 Mei, malam. 25 Mei, malam, TV3 mula menyiarkan iklan saya berdebat dengan Sdr Ezam, tanpa persetujuan saya terlebih dahulu. Pada hemat saya, penganjur langsung tidak profesional dan Datuk Zahid langsung tidak bertanggungjawab. Kalau Datuk Zahid menggantikan seseorang seperti Setiausaha Politik beliau, cukup untuk menunjukkan rasa hormat terhadap tanggungjawab beliau kepada masyarakat umum sebagai Menteri Kabinet.

Jika Zahid tak berkelapangan di saat akhir selepas berhari-hari iklan tersiar, saya mencadangkan kepada pengajur, ia diadakan pada tarikh lain Datuk Zahid berkelapangan.

Tengah hari semalam, saya telah meminta pegawai saya menyerahkan dengan serahan tangan satu surat meminta Datuk Zahid mengotakan janji beliau dan dapat hadhir seperti yang diiklankan.

Mengikut pembantu di pejabat Datuk Zahid, bos mereka ke luar negara! Saya rasa tak menasabah. Sebab itu, selepas
sah Datuk Zahid tidak hadhir ketika program hampir dimulakan malam tadi, saya telah menalipon sendiri beliau. Datuk Zahid ada di Malaysia!

Saya meminta Datuk Zahid menetapkan satu tarikh baru bagi debat kami. Penganjur boleh menghubungi Datuk Zahid semula. Sebulan tak ada kosong, tiga empat bulan lagi tidak menjadi masalah kepada saya.

Janganlah iklan berdegar-degar, tetapi tidak siapa ingin mengambil tanggungjawab dari gagalnya debat pada malam tadi. Tidak Zahid, tidak juga TV9?

Saya sudah berada di Sri Pentas malam tadi. Zahid tidak muncul.

Saya kesal, tapi saya bersedia menunggu untuk tarikh yang baru.Sketsa si Ezam katak di TV9

Kesian...!! Sorang2pun kena belasah dek Prof. Agus. Teman ingatkan sorang2 bolehlah cakap banyak...

Menggigil tak tentu hala. Tak relevan kata Pak Wan...

Antara isu yang diutarakan oleh Prof. Agus ialah:

1. Rasuah dalam Umno.

Ezam kata memang tak dapat dinafikan Umno rasuah cumanye biasalah bagi parti yang ada kuasa 50 tahun. Tak dapat dielakkan..kata dia.

Tapi katanya Umno steady...berjiwa besar dan telah mengambil tindakan sewajarnya dengan mengaku ada rasuah dalam Umno dan telah membersihkan Umno.

Buat lawak mamat ni. Bersih apa? Sapu bersih adalah....

Ali Last-term apa cerita? KJ apa cerita...? Tak bayor duit poster apa cerite?? Khir Toyo Al-Balkisi apa ceriter?

2. Rasuah dalam PKR

Setahun memerintah...Ezam cuma ada kes lembu dengan kereta aje untuk memalitkan PKR dengan rasuah. He he...

Dan dia mengambil peluang tersebut menyerang PKR secukup rasa. Alahai...

Bila disergah oleh Agus...kat mana kes ini sekarang? Dakwaan atau siasatan?

Maka terkulat2lah Mat Ezam nak menjawab...terpusing2lah dia macam tenggiling kena kuis.

3. Rasuah dalam PAS.

PAS tak perfect tapi Islam perfect. Betullah yob...sapa kata PAS perfect...

Dia dok gelong kes balak di Kelantan.

Bila Agus tanya mana kes nya? Mana buktinya?

Dia sekali lagi macam tenggiling termakan kerengge...padan muke.

Kalu ada keslah...Mat Said Hamdan tu aku rasa dah pindah Kota Baru dah...tak duduk dia kat Sri Damansara tu...dia sendiri dok pergi siasat rasanya.

Sekali lagi si Mat Ezam terkangkang.

4. 6 kotak.

Bila diungkit kisah kotak...dia bawak buku Prof. Aziz Bari untuk menegakkan benang basah dia. Dia kata dia cuma cakap kotak tu ada pada Anwar untuk didedahkan. Bukan ada pada dia. Maknanya dia tukang lapor ajelah.

Jadi apa masalahnya? Kalu ada pada Anwar dan Anwar nak simpan jadi suratkhabo lama...apa dia peduli?

Orang tanya dia sebab dialah dulu yang sibuk buat cerite sana sini...nak popular...sekali lagi dia dibodohkan oleh dirinya yang tak berapa cerdik tu...!!

Padanlah Anwar dah tak nak dia.

5. Dia masuk penjara kerana isu kotak.

Teman nak cakap...Botak Chinpun masuk penjara jugak. Ada orang kata dia tu hero...tapi sebebenonye dia penyangak. Macam hanglah....

TAPI SATULAH TEMAN BOLEH PUJI HANG NI...HANG LEBIH BERANI DARI ZAHID. TAPI TULAH...BERANI TAPI TAK CERDIK NAK BUAT APA?!!


DAP: 'Polis Raja Di-Malaysia'...

Malaysia telah menjadi sebuah negara polis, dakwa pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham

Polis, dakwanya, bertindak menahan orang awam sesuka hati mereka tanpa menghiraukan hak asasi manusia.

dap perak ipoh candle light vigil arrest 270509 02Ngeh mendakwa situasi menjadi buruk, yang menurutnya, lebih teruk daripada Operasi Lalang di mana 106 ditahan di seluruh negara.

"Sekarang jumlah mereka yang ditahan kali ini mencecah 157 orang di mana 80 daripadanya adalah di Perak," katanya.

Ngeh berkata, 'Polis DiRaja Malaysia' kini dikenali oleh rakyat Perak sebagai 'Polis Raja Di-Malaysia' kerana didakwanya, menyekat sepenuhnya kebebasan bersuara dan bergerak yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan.

Malam tadi, G Haridas, 34 - pemandu setiausaha DAP Perak, Nga Kor Ming - dan ahli Majlis Perbandaran dari DAP, Simon Uthaya Kumar, 51, ditahan diluar pintu masuk bangunan ibupejabat di Ipoh.

dap perak ipoh candle light vigil arrest 270509 03Berlaku 'perang mulut' antara Ngeh, Nga dan timbakan ketua polis Ipoh, Ibrahim Abu Bakar berhubung tangkapan tersebut.

Ibrahim dikatakan memberitahu bahawa polis boleh menangkap orang ramai yang berkumpul dalam kumpulan lima orang atau lebih.

Bagaimanapun, Ngeh pula menegaskan bahawa alasan tersebut tidak boleh diterima kerana dua orang sahaja yang ada ketika (Haridas dan Simon) dan mendakwa ia merupakan penyalahgunaan kuasa oleh pihak polis.


Ulama' pro-umno usah hipokrit


Isu mogok lapar masih panas dibincangkan.Bagi penyokong PR tiada apa-apa sebenarnya,mereka sudah faham kenapa tindakan ini diambil.

Bagi khalayak di Malaysia,khususnya yang jauh dari negeri Perak tentunya terpinga-pinga bila mengetahui berita mogok lapar.Yang tidak peduli politik lagilah terpinga-pinga.

Lebih-lebih lagi apabila 2 'orang' agama berpengaruh memberi respon isu mogok lapar.Noh Gadut dan Mufti Harussani.Kesimpulannya kedua-dua mereka mengatakan mogok lapar tiada dalam Islam.Haram hukumya jika dibuat juga.

Maka yang tak faham dan tidak ikuti isu Perak dari mula makinlah terlopong kebingungan.

Sudah beberapa kali pimpinan PR menjawab dan menjelaskan isu mogok lapar.Mogok lapar hanya untuk penyokong-penyokong yang bukan Islam.Ini dilakukan sebagai tanda protes dan usaha akhir supaya Dun dibubarkan.Takkanlah kepada mereka kita nak kata tak boleh mogok lapar kerana mufti kata 'haram'.

Kepada umat Islam dianjurkan berpuasa sunat selama 3 hari berturut-turut.Pesuruhjaya Pas Perak,Ustaz Ahmad Awang yang mengerahkan demikian.Matlamatnya sama,agar dengan puasa boleh mendekatkan diri kita dengan Allah untuk memudahkan doa dan munajat kita dimaqbul Allah,juga agar diperkenan Dun dibubarkan.Kenapa Dun perlu dibubarkan?Kerana bagi PR dengan cara inilah krisis di negeri ini dapat diselesaikan.

Untuk kedua-dua 'orang' agama tadi,satu bekas mufti dan satu lagi masih mufti,anda berdua perlu menjawab persoalan yang ditanya oleh peguam Hanifa Maidin,jika anda berdua ikhlas ingin membela agama.

Antara persoalan yang anda perlu jawab:

a. Apakah hukumnya bagi Umno yang bertindak “ menculik” tiga orang bekas Adun PR bagi menjatuhkan sebuah Kerajaan sah yang dipilih oleh rakyat secara sah dalam Pilihanraya Umum 2008 yang lalu?

b. Apakah hukumnya Umno menggunakan segala institusi keadilan seperti Polis dan Suruhanjaya Pencegah Rasuah ( SPRM ) bagi memberi tekanan dan ancaman kepada Speaker Perak meskipun perbuatan pihak polis dan SPRM tidak ada sebarang asas di bawah undang-undang ? Adakah hanya kerana V. Sivakumar bukan beragama Islam maka kezaliman boleh dilakukan kepada beliau ? Jika ya, bagaimanakah kedua –dua tokoh agama ini ingin menjawab ayat Al-Quran yang menyatakan “ Janganlah kebencian kamu kepada satu kaum menyebabkan kamu berlaku tidak adil, berlaku adillah kerana dengannya ( melakukan keadilan ) akan mendekatkan kepada taqwa.”

c. Apakah hukumnya ke atas mereka yang memfitnah Dato Seri Nizar siang dan malam bahawa beliau adalah penderhaka kepada Raja hanya kerana Nizar menyatakan kalimah “ patik memohon sembah derhaka” tatkala beliau diminta untuk meletakkan jawatan oleh Sultan Perak ? Bukankah fitnah lebih dahsyat dari membunuh ?

d. Mengapakah kedua-dua tokoh agama tersebut tidak pernah bersuara menyokong Kerajaan PR yang dipimpin oleh Nizar yang memberi semula bantuan per kapita kepada Sekolah Agama Rakyat ( SAR ) dan memberi tanah sebanyak 1000 hektar kepada SAR sedangkan semua orang tahu Umno telah bertindak untuk mematikan SAR dan pernah juga menuduh SAR adalah sarang pengganas.

e. Apakah hukumnya tindakan biadap pihak polis dan disokong dan direstui oleh Umno yang menangkap orang ramai dengan sesuka hati hanya kerana mereka memakai baju hitam dan berhimpun secara aman bagi meminta Dun Perak dibubarkan ? Tidakkah kedua-dua tokoh agama ini sedar bahawa Haji Mohamad Sabu ditangkap kerana hanya ingin menganjurkan solat hajat di Perak ?

f. Adakah menangkap sesuka hati adalah sebahagian ajaran Islam ? Kalau ya terangkan kepada kami ayat Al-Quran atau Hadith manakah yang membenarkan hal tersebut ? Adakah diri dan jasad manusia tanpa mengenal agama tidak perlu dihormati ? Tidakkah Al-Quran menyatakan “ Sesungguhnya kami memuliakan Bani Adam” ? Bukankah Syaidina Umar r.a pernah menegur dengan keras Gabenor Mesir Amru Al’As apabila anaknya Muhammad memukul seorang rakyat qibti dengan kata-kata berikut “ Sejak bila kamu diberi lesen/permit memperhambakan sesama manusia sedangkan manusia itu dilahirkan oleh ibu-ibu mereka dalam keadaan bebas”.

g. Apakah hukumnya Umno menggunakan polis yang bersenjata masuk ke dalam Dun Perak pada 7 hb Mei 2009 meskipun tiada sebarang undang-undang yang membenarakan polis berbuat demikian dan tindakan polis itu semata-mata kerana ingin mewujudkan kekacauan di dalam Dun . Adakah terdapat di dalam Islam hukum mengheret keluar dengan kasar seseoarang seperti Sivakumar ( termasuk dengan mengangkat kerusinya sekali ) dan meletakkannya di dalam bilik stor tanpa membenarkan beliau masuk ke dalam sidang Dun meskipun beliau adalah seorang ADUN yang sah . Adakah hanya kerana dia bukan Islam maka mulut kedua-dua tokoh agama ini dikunci dari berkata-berkata ? Tidakkah kedua-dua tokoh agama ini ingat apa yang Rasulullah s.a.w. katakana kepada sahabat yang menegur Baginda apabila Baginda bangun mengormati mayat seorang yahudi yang lalu di hadapan Baginda. Bukankah Rasullullah s..a.w mengatakan begini “ Alaisat Nafsan ! ( Tidak mayat itu juga makhluk ? ). LihatlahRasulullah s.a.w bukan sahaja menghormati orang bukan Islam tetapi juga mayat orang Islam !!!

h. Islam mengajar pendamaian . Dalam konteks kes Perak semua orang tahu keadaan haru biru hanya dapat diselesaikan apabila dibubarkan Dun dan diadakan pilihanraya semula. Mengapakah kedua-dua tokoh agama ini tidak pernah mengeluarkan sebarang kenyataan supaya Dun Perak dapat dibubarkan agar kedamaian dapat pulih semula di Perak.

i. Islam melarang sebarang amalan diskriminasi dan pilih kasih. Mengapakah kedua-dua tokoh agaman ini tidak bersuara apabila Mahkamah Rayuan dengan secara mudah dan cepat menggantung keputusan Mahkamah Tinggi apabila Zambry memohon penggantungan tersebut pada 12 hb Mei 2009 iaitu pada hari sama beliau membuat permohonan. Tidakkah kedua-dua tokoh agama tersebut melihat amalan pilih kasih apabila Nizar membuat permohonan bagi membatalkan penggantungan pada 13 hb Mei 2009 permohonan beliau hanya ditetapkan untuk pendengaran pada 21 hb Mei 2009 iaitu 8 hari selepas permohonan dibuat. Itupun pada tarikh 21 hb Mei permohonan Nizar tidak didengar kerana Rayuan Zambry juga ditetapkan pada tarikh yang sama . Bolehkah Islam menjustifikasi amalan tidak adil tersebut ?(lihat http://peguampas.blogspot.com/)

Jika anda berdua tidak boleh menjawab soalan-soalan mudah ini,anda berdua perlulah menyahut seruan DPPN Perak agar meletakkan jawatan masing-masing dan turun bertanding dalam pilihanraya dengan memakai baju parti yang anda sokong.Inilah jalan terbaik buat anda.Usahlah berselindung disebalik baju mufti yang anda pakai.

MAZA Keliru Mengenai Mogok Lapar


Seorang wartawan MSTAR, Zieman di dalam soalannya kepada Dr. Mohd Asri apakah hukumnya bagi seorang muslim yang menyertai mogok lapar menjawab:

"Dalam Islam matlamat tidak menghalalkan cara (the ends do not justify the means). Apa sekalipun hasrat baik tidak boleh dihalalkan dengan cara yang tidak diterima oleh syariat. Mogok lapar adalah satu penyeksaan diri sendiri yang mempunyai ‘nilai ketidakcerdikan’ yang amat sangat.

Dengan mukaddimah sedemikian, kita mendapati dua perkara yang jelas, yang pertama wartawan yang bernama Zieman sengaja menimbulkan soalan yang cuba memberikan persepsi negatif terhadap mogok lapar yang dianjurkan oleh Pakatan Rakyat Perak, dan yang kedua MAZA yang tidak tahu hujung pangkal menjawab solan provokatif wartawan berkenaan yang menjelaskan kepada kita beliau keliru atau tidak mengetahui bahawa program mogok lapar itu tidak seperti yang beliau fahami.

Pesuruhjaya PAS Perak, Ust. Ahmad Awang menjelaskan apa yang dianjurkan oleh Pakatan Rakyat ialah Program Puasa Sunat dan ia dianjurkan oleh PAS Perak yang berkebetulan dengan Program Mogok lapar dimana ia telah diputar belit oleh pihak tertentu sehingga memerlukan pejelasan lebih lanjut.

Menurut beliau apa yang dianjurkan oleh PAS Perak adalah yang dianjurkan dalam ajaran Islam iaitu pada setiap awal bulan kalender Islam kita dianjurkan puasa sunat 3 hari berturut. Berkebetulan semalam adalah tepat 1 Jamadal akhir dan kita berpuasa sehingga Khamis ini.

"Saya juga telah mengarahkan Ketua penerangan PAS Negeri Perak, Ust. Misbah untuk memaklumkan kepada semua kawasan mengenai program ini, dimana kemuncaknya diperingkat negeri kita adakan solat hajat mohon dibubarkan DUN ditempat yang ditentukan kemuadian sementara di peringkat kawasan dibuat di markaz PAS" jelas beliau.

Ust. Ahmad Awang juga menjelaskan di peringkat Negeri akan disediakan juadah berbuka pada setiap hari sehingga Khamis dan beliau mengalu-alukan warga sekitar Ipoh untuk berbuka bersama-sama di Pejabat PAS Ipoh di Medan Istana Ipoh.

Sementara program mogok lapar adalah untuk bukan-Islam dimana mereka tidak makan dan minum di waktu siang hari sementara umat Islam melakukannnya dengan cara berpuasa sepertimana yang diajarkan oleh Allah dan RasulNya.

Selain itu beliau menafikan mogok lapar yang dianjurkan untuk bukan-Islam itu menyusahkan dan membawa mudarat yang besar kerana mereka yang terlibat masih boleh minum setiap 6 jam dan penganjur juga menyediakan doktor pakar sebagai persedian jika ada kecemasan.

Mogok lapar selama 72 jam dan berpuasa yang bermula semalam, menurut bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin, bertujuan menggesa Dewan Undangan Negeri dibubarkan dan hak (mengundi) dikembalikan kepada rakyat.

Justeru itu kita ingin bertanya kepada MAZA, bab manakah yang mengharamkan umat Islam berpuasa sehingga beliau bertindak sebagai "tuhan" untuk menghukum ianya ditolak oleh Islam?Mahkamah Rayuan Perlu Kemuka Penghakiman Bertulis

Bekas Hakim Mahkamah Rayuan, NH Chan mempersoalkan rasional keputusan Mahkamah Rayuan 22 Mei lalu berhubung pengesahan Dr Zambry Abd Kadir sebagai Menteri Besar Perak. Keputusan kontroversi itu mengundang pelbagai reaksi, antaranya "shotgun judgement" kerana mahkamah hanya mengambil masa lima minit untuk mengumumkan keputusannya tanpa sebarang alasan bertulis yang kukuh diberi untuk menolak keputusan Mahkamah Tinggi 11 Mei lalu yang mengesahkan kedudukan Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar yang sah. Ini berbanding dengan Hakim Abdul Aziz Abd Rahim mengambil masa 1 jam 27 minit untuk membaca ulasan penghakiman beliau yang sarat dengan hujah-hujah kukuh berhubung keabsahan Nizar sebagai Menteri Besar.

Dalam artikel beliau bertarikh 26 Mei hakim NH Chan menyatakan sekiranya Mahkamah Rayuan menolak hujah-hujah Mahkamah Tinggi maka ia perlulah mengemukakan alasan bagi tindaknya itu. Tanpa penghakiman bertulis keputusan mahkamah tersebut tetap akan dipersoalkan rakyat kata beliau.

Amaran sebelun tangkapan kelmarin : macam budak main pondok-pondok


Kembalikan Hak Rakyat!

Saya kira semua rakyat Malaysia khususnya yang sempat menyaksikan berita di NTV 7 mendengar arahan atau pengumuman dari seorang pegawai keselamatan yang memakai pembesar suara "heler" dengan amaran kurang lebih berikut :

...tuan-tuan diminta bersurai kalau tidak kami akan tangkap. satu. dua tiga, tangkap..."

Sesudah amaran sesingkat itu tangkapan terus dibuat. Aneh tapi nyata.

Sebenarnya perlembagaan Malaysia memperuntukkan rakyatnya untuk bebas bergerak ke mana sahaja dalam negara tercinta ini. Tindakan menangkap sejumlah 21 orang MP, ADUN dan orang awam kelmarin juga didapati tidak jelas maksud dan tujuan.Seseorang yang ingin ditangkap juga mestilah atas kesalahan yang jelas.

Setahu saya mereka kebanyakan berjalan bersama-sama dengan polis, FRU dan wartawan selepas acara di Wisma DAP selesai. Jumlah mereka yang ditangkap sangat sedikit berbanding dengan ratusan polis.

Kalau atas alasan perhimpunan haram, sebenarnya polislah yang membuat perhimpunan haram kelmarin.

Malah ada seorang ADUN cuba ditangkap selepas arahan "kartun" di atas semasa beliau menuju ke keretanya, lalu dia berkata "mana boleh tangkap saya hendak ke kereta saya," lalu dia dibebaskan.

Lain pula tangkapan 2 orang di sebelah malam, mereka sedang menunggu di pintu masuk untuk naik ke tingkat atas di mana letaknya Wisma DAP. Dua orang yang ditahan kerana mereka adalah aktivis parti salah seorangnya dari Taiping. Mereka berkeras mengatakan apa salahnya berada di situ, lalu mereka berdua ditahan.

Seorang yang lain menceritakan dia juga dipegang dengan kasar sambil menunjukkan bekas kekasaran calar sedikit di lengannya kepada saya. Tetapi dia sedikit berlembut dengan mengatakan akan beredar dari situ, lalu dia dilepaskan.

Inilah gambaran insiden yang mencemarkan institusi keselamatan yang telah dipergunakan oleh BN untuk menganggu program Pakatan Rakyat dari pagi hinggalah ke malam.

Kenapa Polis Tak Turunkan Bendera UMNO BN Di Penanti?

Semasa PRK Bukit Selambau dan Bukit Gantang dulu, polis memberitahu parti yang tidak bertanding tidak boleh pasang poster dan bendera serta tak boleh anjurkan ceramah. Sebab itu poster PAS tak dibenarkan dipasang di Bukit Selambau, manakala poster PKR tak boleh dipasang di Bukit Gantang.

Tapi di Penanti lain pula ceritanya. BN tak bertanding tapi difahamkan ceramah yang dianjurkan oleh parti itu dibenarkan, dikeluarkan permit polis pula tu. Begitu juga bendera Umno dan BN boleh pula dinaikkan di Penanti tanpa masalah. Polis pun tak mai turunkan bendera Umno-BN seperti yang depa buat terhadap PAS dan PKR di Bukit Selambau dan Bukit Gantang.

Mungkin Musa Hassan tok ketua besar polis tu tak faham falsafah 1 Malaysia Najib kot? Kalau dia faham tentu 1 Malaysia akan diterjemahkan menerusi tindakan 1 Malaysia 1 Undang-undang, bukannya 1 Malaysia 2 undang-undang - untuk PR undang-undang yang semuanya tak boleh, untuk BN undang-undang yang semuanya boleh.Mabuk kot depa nie, gila babi betoi!!! - pendikargunungkriang

PKR: Aminah Peralatkan Kawan Untuk Di Jadikan Senjata PolitikCalon bebas Aminah Abdullah memerangkap dua kenalan beliau dari Parti Keadilan Rakyat dengan menjemput mereka untuk makan tengah hari dan kemudian merakamkan perbualan peribadi antara mereka untuk dijadikan senjata politik bagi menfitnah PKR.

Pengarah Pilihanraya PKR Saiffudin Nasution berkata Aminah, bekas pemimpin PKR di Pulau Pinang, sememangnya mempunyai hubungan baik dengan dua ahli berkenaan.

Saifuddin berkata dua ahli PKR itu telah menerima undangan Aminah untuk makan tengah hari seperti lazimnya.

Namun kali ini, Aminah bertindak merakamkan perbualan mereka untuk digunakan sebagai modal bagi meraih undi pada pilihanraya kecil Penanti Ahad ini.

Saifuddin berkata Aminah jelas bertindak tidak iklas terhadap dua rakannya itu, semata-mata dalam cubaan untuk menfitnah PKR.

“Mereka (Dua rakan Aminah) hadir makan tengahari, bahkan mereka dijemput untuk makan tengahari. Kemudian perbualan mereka dirakam. Kalau dijemput makan tengahari, tak perlulah rakam kalau tidak ada apa-apa niat,” kata Saifuddin.:

Saifuddin sekali lagi menegaskan bahawa PKR tidak pernah menawarkan sebarang imbuhan kepada Aminah dan segala perbualan yang dirujuk oleh calon bebas itu adalah bersifat peribadi antara beliau dan dua kenalannya itu.

Aminah mendakwa kononnya dua ahli PKR berkenaan dihantar oleh parti itu untuk menawarkan beliau pelbagai imbuhan bagi menarik diri daripada pada pilihanraya kecil Penanti.

Aminah mendakwa beliau kononya juga ditawarkan jawatan Timbalan Ketua Menteri 1 jika menang pilihanraya kecil itu.

Namun pemerhati politik berpendapat, tidak masuk akal untuk PKR membuat tawaran seperti mana yang di dakwa oleh Aminah, kerana parti itu dalam keadaan selesa untuk mengekalkan kerusi Penanti.

Tambahan pula Aminah tidak mempunyai sokongan akar umbi di Penanti yang merupakan kubu kuat PKR dan Pakatan Rakyat.

Saifuddin berkata PKR akan membuat kenyataan lebih menyeluruh selepas peguam PKR selesai meneliti rakaman audio perbualan tiga jam antara Aminah dan dua kenalannya itu.

Parti itu juga akan menunggu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia menyelesaikan siasatan bersabit tuduhan Aminah itu.

“Kenyataan yang disebut semalam menyentuh mengenai tuduhan tawaran wang dan jawatan,” kata Saifuddin. “Panel peguam telah dibentuk untuk meneliti rakaman audio ini dan sekiranya ada unsur-unsur seperti yang dituduh itu, maka ia akan disertakan dalam notis kepada calon berkenaan.”

Saifuddin berkata pada peringkat in, PKR berpendirian dakwaan Aminah itu bersifat fitnah yang bertujuan mencemar parti berkenaan dan cubaan terdesak oleh beliau untuk meraih sokongan pengundi.

PKR pagi ini telah menghantar notis guaman kepada Aminah, menuntut beliau memohon maaf kepada PKR dan berhenti mengaitkan parti itu kepada perbualan peribadi yang di rakamnya itu.

Saifuddin berkata setelah mendengar rakaman itu, beliau secara peribadi berpendapat Aminah menunjukkan minat mahu kembali ke pangkuan PKR.

“Komen saya adalah satu acara makan-makan, pertemuan antara sahabat dalam suasana mesra dan gelak-tawa,” kata Saifuddin. “Acara itu juga menunjukkan seperti ada hasrat untuk kembali menyertai parti. Itu gambaran yang saya dapat,” tambah Saifuddin.

Nizar Cabar MB Rayuan Mohon Sultan Bubarkan DUN

Saya tidak menyalahkan pihak keselamatan, namun mereka diarahkan oleh BN mengarah mereka berkerja untuk BN. Demikain antara ucapan DS. Nizar dalam majlis di Wisma DAP Ipoh malam ini.

Katanya setiap kali PRK, UMNO akan mengarahkan pihak keselamatan berkampung di tempat tersebut, di Permatang Pauh, Kuala Terengganu, Bukit Gantang dan Bukit Selambau. Tapi bila UMNO tidak bertanding di Penanti ternyata tidak ada polis di situ. Inilah bukti mereka berkerja untuk UMNO dan BN.

"Menunjukkan wang rakyat dihabiskan untuk BN bukannya untuk menjaga rakyat dan kenteteraman awam." jelasnya.

BN cukup cemburu dengan gabungan pakatan Rakyat dan dia tidak sanggup lihat. Di Perak sebelum ini kita tidak pernah nikmati ke atas beberapa bangsa yang ada di Perak, namun dalam masa kita pakatan Rakyat memerintah kita lahirkan masyarakat Perak yang saling menghormati, toleransi antara satu sama lain. Kata Nizar.

"Kita mahukan cucu cicit kita pada masa akan datang saling menghormati antara bangsa yang ada. itulah yang dilakukan oleh Pakatan Rakyat. Jika ini berterusan maka tidak ada peluang lagi bagi mereka." katanya.

Saya menjelajah seluruh Perak untuk menjawab tuduhan tidak benar saya adalah boneka.

Makhamah rakyat adalah yang terbaik untuk menyelesai krisis politik di Perak.

"Kalau dia betul-betul anak jantan dia kena mengadap sultan dan mohon dibubarkan DUN." katanya lagi.2 - 0

Hari ini 26 Mei 2009, telah termaktub dalam sejarah kebaculan manusia yang bernama Zahid Hamidi kerana membatalkan perdebatannya dengan YB Husam Musa di TV9 atas tajuk RASUAH POLITIK. Sebelum ini pada tanggal 6 April 2009, Zahid Hamidi juga telah tidak hadir didalam perdebatannya dengan YB Husam Musa di Dataran Tok Guru di Simpang, Taiping Perak tanpa sebarang alasan. Justeru boleh kita simpulkan 2 - 0. Yang menjadi bahan ketawanya ialah tempat Zahid diganti pula dengan Ezam yang nyata telah diserang oleh Profeser Agus dengan soalan2 mengandungi jerat membelit diri Ezam sendiri.

Bila ditanya kepada para penonton yang memberi komen diatas perdebatan itu, mereka mengatakan Profeser Agus yang sepatutnya menjadi pengerusi panel dah jadi ahli panel pulak yang menghukum Ezam dengan soalan2 yang berhemah. Wahai Ezam, ingin diperingatkan, rakyat Malaysia sekarang adalah yang berilmu dan mampu menimbangkan yang mana intan dan mutiara,yang mana batu yang mata kaca.

Tidak ingatkah anda Ezam sewaktu anda datang di Parlimen B.Gantang kononnya untuk berkempen melalui ceramah tetapi berapa orangkah yang hadir mendengar ceramah anda berbanding dengan yang hadir berdekatan tempat anda berceramah mendengar ceramah Naib presiden Pas saudara MD Sabu? Disitu telah menunjukkan pengaruh anda telah jatuh kerana orang sudah tahu siapa anda. Yang peliknya setiap kali berlaku pilihanraya kecil barulah ada muka manusia bernama Ezam datang menyibuk.

Yang hairannya apakah yang dia dapat? Jawatan dalam UMNO? Jawatan dalam BN? Jawatan dalam PPPkot? Naik berbuihdah mulut beliau berjuang tetapi masih tidak nampak lagi hasilnya. Heboh nak bongkar 6 kotak hitam tapi yang saya nampak dia dah dikambing hitamkan.

Berbalik kisah si Zahid Hamidi, Alhamdulillah dengan ketidakhadiran beliau rakyat Malaysia khususnya di Perak lebih tahulah tahap perjuangan beliau. Adakah beliau dikategorikan sebagai pejuang rakyat ataupun tidak. Percayalah Malaysia, seandai dan sekiranya kebenaran ada pada beliau, beliau berani datang untuk menegakkan kebenaran.

Umpama kita yang dituduh bermacam2, nescaya kita tidak akan berdiam diri dalam menegak hak kita. Lihatlah Presiden Pas yang sanggup menyaman media luar negara yang menfitnah beliau. Disini menunjukkan siapa yang berada dilandasan kebenaran mereka tidak gentar berjuang walau hingga ke titisan darah terakhir.

Mungkin Zahid takut soalan Husam siapa yang datang jumpa Pesuruhjaya Pas di rumahnya yang kononnya mengatakan Mursyidul Am Pas setuju Pas bergabung dengan Umno, waktu Pakatan Rakyat mendapat majoriti di dalam pilihanraya yang lepas diketahui 1Malaysiakot ? Tepuk dada Zahid, tanya iman...sempurnakah iman kita kita kalau asyik menipu...

ANAK KOMANDO REJIMEN 1
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .