Ikuti Blog ini

Kuliah agama : Islam ditohmah sebar agama melalui mata perangHikmah mengapa al-Ghuzah atau perjuang diberi peruntukan daripada wang Negara atau harta zakat, peruntukan khas itu telah menimbulkan salah anggap di kalangan bukan Islam.

Mereka telah jadikan ini untuk mentohmah, peruntukan khas itu menyemarakkan kekerasan melalui askar

Penyebaran Islam didakwa tidak dengan dakwah, sebaliknya dengan kekerasan melalui mata pedang.

Dengan isyarat para pejuang telah diberi peruntukan khas daripada harta pemberian orang Islam berbentuk zakat, kononnya sebagai galakan untuk berperang.

Pada pendapat mereka bagaimana dunia akan selamat dan aman, jika sesebuah negera dikuasai oleh Islam yang didakwa menggalakkan para pejuang untuk berperang.

Kepada orang di luar Islam dan kepada generasi muda yang asas pengetahuan Islam terlalu cetek, mungkin mudah terpengaruh dengan persoalan bentuk provokasi itu.

Pertanyaan kepada mereka semula, menuduh orang Islam begitu berminat hendak berperang, seolah-olah masyarakat lain tidak terbabit dalam peperangan.

Kemukakan suatu fakta bukti adanya kerajaan selain Islam di muka bumi ini, yang tiada belanjawan untuk tentera dan pertahanan?

Pasti tidak ditemui Negara yang mengabaikan aspek keselamatan. Kalau diamati merekalah penganjur peperangan, dengan membuka medan perang di merata dunia.

Mereka membelanjakan peruntukan wang rakyat dan Negara bertrilion dolar, untuk mencipta dan membuat senjata pemusnah secara besar-besaran.

Mereka kritik Islam mengenai askar bukanlah untuk mencari kebenaran, tetapi kerana hendak memperlekeh Islam. Sedangkan perkara yang sama terdapat pada Negara selain Islam.

Tiap-tiap Negara saling memiliki senjata dan jentera perang sederhana atau besar, malah sanggup mengecilkan peruntukan yang lain demi kekuatan angkatan perang.

Itu dari segi kerajaan itu pasti wujud, hingga sesetengah Negara jatuh muflis, kerana perlumbaan dalam persenjataan di luar kemampuan, menyebabkan hutang Negara meningkat.

Dari segi orang perseorangan, manusia mana di dunia ini yang tidak berbalah dengan individual lain. Sama ada orang berfahaman demokrasi, sosialis dan komunis malah di kalangan yang mengaku Islam sendiri pun berkeadaan demikian.

Tuhan beri sebanyak sedikit sifat permusuhan kepada mereka, dalam pada itu Tuhan kurniakan juga sifat yang baik.

Terserah di kalangan manusia hendak memuja sifat yang hodoh atau sebaliknya. Jika bertembung pemuja perangai buruk sesame buruk pasti mencetuskan perbalahan.

Jika individu berbalah sesame individu dinamakan bergaduh, jika antara Negara berbalah dinamakan perang, sama ada perang dingin atau perang bersenjata.

Andaikan individu baik bertembung individu jahat, tidak mungkin yang baik akan beralah tanpa mempertahankan diri. Beralah tanpa membela diri boleh membawa kepada menghina diri dan berdosa.

Apabila perbalahan dalam bentuk kerajaan mesti membela rakyatnya dari penganiayaan. Apabila mempertahankan diri inilah yang dikatakan berperang, sebagai suatu tanggungjawab terhadap agama Negara dan rakyatnya.

Berdasarkan kajian bahawa berperang itu ialah mempertahankan diri, sesungguhnya pertahan diri itu ada dua keadaan.

Sama ada pertahan diri di medan sendiri, atau pertahan diri dalam bentuk membuat serangan, sebelum musuh datang menyerang.

Terserah kepada strategi yang mana lebih sesuai untuk pertahankan diri atau Negara, apabila ada tanda musuh hendak melakukan khianat sewajarnya ia diserang terlebih dahulu.

Sejarah membuktikan bahawa Nabi SAW berbuat demikian dalam perang Tabuk, ternyata strategi itu Berjaya mengempurkan musuh yang lebih besar jumlahnya, hingga mereka takut menyerang Negara Islam Madinah.

Dari sudut mana pun orang bukan Islam tiada hak untuk kritik pemberian dan peruntukan zakat untuk fi sabilillah, kerana sudah menjadi perangai manusia di dunia ini tidak sunyi daripada perbalahan.

Tuhan jadikan setiap manusia dengan caranya masing-masing, sebagaiman firman Allah SWT yang bermaksud :Katakanlah: Tiap-tiap orang berbuat menurut keadaannya (tabiat dan pengaruh) masing-masing. Maka Tuhanmu lebih Mengetahui siapa yang lebih benar jalanNya.” (Surah Al-Israa – ayat 84).

Justeru itu punca perselisihan sentiasa wujud di kalangan manusia, cara mengelaknya ialah mengikut peraturan tertentu berdasarkan wahyu Ilahi.

Jika kerajaan mendisplinkan pegawainya melalui surat pekeliling, Allah SWT lebih dahulu mendisplin makhluk-makhluk melalui wahyu pekeliling-Nya, Al-Quran.

Sebelum itu Kitab Injil, Taurat dan Zabur diturunkan kepada para Rasul-Nya, mengikut zamannya masing-masing.

Kuliah Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat
Bongkar: Jasa Pilihanraya Umum, MB Pahang Hadiahkan Tanah Kepada Pengerusi SPR !!Kami akan mendedahkan satu berita yang pasti mengejutkan semua pihak, iaitu perihal MB Pahang Adnan Yaakob dipercayai telah menghadiahkan tanah seluas antara 400-1000 Ekar (Sedang disiasat keluasan sebenar) kepada Pengerusi SPR, Tan Sri Rashit. Ini adalah sebagai membalas jasa beliau yang mengaturkan strategi "jahat" untuk memastikan kemenangan mutlak UMNO/BN di Pahang dalam pilihanraya umum ke-12 yang lalu. Hasil perancangan tersebut menyebabkan Adnan mendabik dada kononnya BN terlampau "kuat" biarpun "Tsunami Politik" melanda negara . Walhal ini semua adalah percaturan yang telah dibuat oleh Rashit dan Adnan. Lantaran itulah tanah tersebut telah dihadiahkan kepada beliau. Adalah difahamkan, Rashit juga telah dihadiahkan tanah seluas 100 Ekar oleh Khir Toyo di Semenyih Selangor atas jasanya. Namun BN tewas juga di Selangor. Apapun, tunggu pendedahan Eksklusif nanti....


WAJAH-WAJAH TERAKHIR MUJAHIDDIN....PERLU DIINGAT!!!! MEREKA BUKANNYA SEORANG TERRORIST seperti yang dicanang-cangkan oleh gulangan KUFFAR dan AMERIKA SYARIKAT.....

INILAH MUJAHIDDIN!!!! PEJUANG ISLAM SEJATI!!!!


Kepimpinan Muda Umat Islam Kemboja Kunjungi Presiden PAS

http://buletinonline.net/images/berita14/mdsuleiman.jpgMarang – Tiga wakil pemimpin muda umat Islam Kemboja dari Ikatan Muslimin Kemboja (IMK), mengunjungi Presiden PAS Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang di rumahnya, Rusila dekat sini semalam.


Presiden IMK, Mohamad Suleiman (gambar) berkata kunjungan hormat beliau dan dua sahabatnya adalah mengunjungi pimpinan utama PAS itu dalam usaha meningkatkan hubungan antara saudara seagama Kemboja-Malaysia selain membalas kunjungan Tuan Guru ke Kemboja dua tahun lalu
http://buletinonline.net/images/berita14/tokgurudkemboja1.jpg. (Gambar kanan - Presiden PAS, bersalama dengan Gabenor Pursat semasa merasmikan masjid di Kemboja dua tahun lalu)

“Dua tahun lalu, Tuan Guru datang ke Kemboja untuk merasmikan masjid yang diusahakan pembinaannya oleh Asian Federation of Muslim Youth (AFMY) di Kampung Khla Krabe, Pursat, Kemboja,

“ketika kami bersama-sama mengiringi Tuan Guru, beliau menjemput kami datang ke sini,”kata Mohamad yang ditemui selepas kunjungan tersebut.


Disamping itu menurut beliau, kunjungan tersebut adalah untuk mendapat sokongan dan kerjasama bagi usaha beliau memulihkan kembali Pusat Pengajian Islam Gunong, Bachok, Kelantan.


Katanya penubuhan pusat pengajian tersebut pada tahun 1990 adalah hasil kerjasasama diantara beberapa orang ustaz yang berasal dari Kemboja dengan beberapa pimpinan PAS Kelantan termasuk Ustaz Yahya Othman.

Dalam pertemuan dengan Tuan Guru yang berlangsung selama 30 minit, beliau berkata, Tuan Guru turut bertanya tentang hal ehwal umat Islam serta aktiviti-aktiviti pendidikan dan dakwah yang sedang berjalan di Kemboja.


Beliau mengucapkan terima kasih kepada seluruh umat Islam, khususnya PAS dan beberapa NGO yang telah menyumbangkan tenaga dan wang ringgit membantu umat Islam Kemboja
http://buletinonline.net/images/berita14/mdsuleiman1.jpg.

“Saya ucapkan JazakumuLlah Khairal Jaza’ kepada semua yang membantu kami di Kemboja membina masjid, surau dan madrasah serta aktiviti kebajikan dan sosial termasuk rawatan perubatan dan program korban setiap Eidul Adha,

“Kami (umat Islam) yang berjumlah 500,000 kini masih lemah dari sudut ilmu dan ekonomi berikutan perang yang berpanjangan,”kata beliau.


Menurutnya pada Eidul Adha tahun ini, pihak beliau (Ikatan Muslimin Kemboja) menganjurkan program korban di Kemboja dan turut menawarkan kepada semua umat Islam di Malaysia untuk melakukan ibadah korban di Kemboja.

Bagi mereka yang berhajat untuk menyertai program korban atau memberikan sumbangan untuk Pusat Pengajian Islam boleh menghubungi beliau di talian 017-971 8972.

Sumbangan boleh disalurkan melalui akaun AFMY : 14032010037306 (BIMB) dan memaklumkan kepada kepada Hj Mohamad Said di talian 019 – 9850048 yang akan ke Kemboja pada Eidul Adha nanti.JJ mengamuk di MasjidKeratong 4

KERATONG: Satu berita gempar telah terjadi selepas solat Jumaat semalam. Ia berkaitan dengan “amukan” Ahli Parlimen Rompin Jamaluddin Jarjis terhadap Imam Solat Jumaat di Masjid Felda Keratong 4 dekat sini.

Kejadian dipercayai berpunca daripada “sakit hati” terhadap Iman Solat Jumaat terbabit yang membuat khutbah perihal soal “Keadilan Dalam Islam”.

Iman yang mengendalikan khutbah tersebut ialah Ustaz Suhaimi Saad (foto) , yang juga merupakan Timbalan Yang Di Pertua Dewan Pemuda PAS Pahang. Menurut Ustaz Suhaimi, ketika membaca khutbah beliau menyentuh tentang keadilan yang dituntut dalam Islam secara menyeluruh. “Ini termasuklah hal-hal yang berkaitan dengan akta zalim (ISA) yang dilihat tidak adil dalam Islam” katanya.

Menurutnya selepas selesai mengimami solat, beliau telah didatangi oleh Ahli Parlimen Rompin itu dalam keadaan yang penuh dengan emosi dan muka yang bengis. “Saya tidak menyedari bahawa Ahli Parlimen Rompin itu turut menjadi jemaah solat Jumaat yang saya imamkan” katanya.

JJ memang "pencinta wanita" hatta gunting rambut dan janggutpun mesti wanita..

JJ memang Ahli Parlimen Rompin itu telah mengherdik Ustaz Suhaimi yang membaca khutbah berbaur politik katanya. Namun beliau menjawab “Khutbah yang saya baca itu adalah secara umum berkaitan Islam dan tidak bertujuan politik”.

Namun JJ nampak marah dan tidak berpuas hati dengan berkata “Andainya khutbah seperti itu dibaca, saya pun boleh membawa khutbah”. Lalu Ustaz Suhaimi menyahut “Jika Dato’ fikir, boleh membaca khutbah apa salahnya. Elok Dato’ baca khutbah minggu depan” .

Kenyataan Ustaz Suhaimi itu amat menyiksakan jiwa Ahli Parlimen Rompin berkenaan. Di mana akhirnya beliau mencabar supaya Ustaz Suhaimi keluar masjid. Mungkin cabar itu dibuat bagi “membelasah” Ustaz Suhaimi. Kerana kami difahamkan terdapat ramai puak-puak UMNO karat dan kroni Jamaluddin Jarjis sedang menunggu diluar.

Melihat keadaan itu, beberapa orang jemaah dan sahabat beliau menasihat agar tidak keluar masjid bagi mengelakkan kejadian tidak diingini berlaku.

Maka akhirnya Ustaz Suhaimi menjawap pelawaan JJ itu dengan berkata “Elok kita berbicara dalam masjid Dato’.. kerana ini rumah Allah dan lebih afdal dari diluar”. Ketika itu JJ dan kuncu-kuncunya telah menunggu dengan “geram” dan “penuh emosi” diluar. Mungkin bagi mereka, sekejap lagi Ustaz Suhaimi iaitu Imam yang membaca khutbah dan menjadi Imam solat Jumaat di Keratong 4 itu akan dibelasah cukup-cukup agaknya.

Namun dek kerana beliau tidak keluar, akhirnya kumpulan Ahli Parlimen terbabit beredar dari masjid dengan perasaan yang amat kecewa. Mujurlah kejadian itu tidak berakhir dengan insiden yang lebih buruk lagi. Jika tidak sudah pasti satu peristiwa gempar akan berlaku di Masjid Keratong 4.

Peristiwa yang berlaku ini jelas sekali mencerminkan betapa buruknya keperibadian Ahli Parlimen Rompin itu. Maka sahlah keputusan Pak Lah untuk tidak melantik beliau kekal dalam kabinet barunya adalah tepat sekali.

JJ sebelum ini pernah dikaitkan dengan beberapa insiden yang amat memalukan termasuk kes “Raba Punggung” di sebuah hotel di Kuala Lumpur dan sebelum ini. Naman beliau juga dikaitkan dengan kes “Norrita Samsuddin” hingga menyebabkan pihak berkuasa terpaksa menutup siasatan kes tersebut dengan keputusan “tiada pembunuh sebenar”.

Bahkan lebih aneh lagi pihak polis menyatakan bahawa ” terdapat dua lembaga yang tidak dikenalpasti telah membunuh pragawati itu”. Hingga sekarang ianya masih menjadi misteri. Apapun, ramai yang mengaitkan nama JJ dalam kes tersebut, samalah dengan TPM Najib yang dikaitkan dengan kes Altantunya selama ini.

Sikap panas baran yang ditunjukkan oleh beliau itu, jelas sekali tidak menghormati kesucian “rumah Allah”. Beliau tergamak menyerang Imam yang mengimami solat Jumaat dimana beliau sendiri menjadi makmumnya ketika itu.

Apakah manusia seperti ini boleh dilantik dan dikekalkan sebagai pemimpin umat Islam. Maka diharap dengan peristiwa ini, ia dapat memberi kesedaran kepada rakyat di Rompin agar menolak beliau dalam pilihanraya umum akan datang.

{Nampaknya kes ini bakal menjatuhkan reputasi JJ yang khabarnya sedang mengintai untuk menjatuhkan Adnan Yaakob sebagai Menteri Besar Pahang tidak lama lagi. Kami difahamkan JJ sedang membina kekuatannya, kerana beliau tahu bila Najib Razak menjadi Perdana Menteri nanti sudah pastilah namanya akan naik sebagai calon yang paling sesuai ke jawatan MB Pahang itu. Team Adnan harus berhati-jati dengan kelibat dan gerakan “grass root” yang dilakukan oleh Ahli Parlimen Rompin yang paling biadap ini. Jika tidak negeri Pahang akan berada dalam “kegelapan” kerana ditadbir oleh kaki “raba punggung” dan “kaki skandal seks” seperti beliau itu}.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .