Ikuti Blog ini

Pemuda Pas sedia semuka Zambry - isu khurafat

Pemuda Pas sedia semuka MB


IPOH - Dewan Pemuda Pas Negeri bersedia bersemuka dengan Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir bagi menjelaskan dakwaan mereka kepada Timbalan Pesuruhjaya Satu, Datuk Seri Ir Mohamad Nizar Jamaluddin.

Setiausahanya, Dr Raja Ahmad Al-Hiss berkata, pihaknya bersedia menerima cabaran menjelaskan pendirian mereka tetapi mesti dilakukan dalam satu pentas terbuka.

Menurutnya, ia memberi peluang kepada rakyat memahami dan menilai isu yang cuba diselewengkan oleh Barisan Nasional (BN).

“Pihak kami juga bersedia untuk menjelaskan dakwaan bahawa tindakan Dr Zambry jelas mendukung amalan syirik yang bertentangan dengan ajaran Islam. Pihak kami menantikan persetujuan pihak Dr Zambry bagi menetapkan apa sahaja kaedah pentas tersebut dan sesuai dengan masanya.

“Sekiranya MB gagal memberikan sebarang maklum balas, ini bermakna Dr Zambry bersetuju dengan dakwaan kami namun, masih mempertahankan perbuatan yang bercanggah dengan ajaran Islam yang sebenar dan jelas lari dari akidah Islam,” katanya dalam satu kenyataan media di sini, semalam.

31 Oktober lalu, Dr Zambry meminta pendirian Pemuda Pas berhubung perbuatan Mohamad Nizar yang berpakaian serba hitam memegang sebatang lilin menyala bertafakur dalam majlis memperingati mendiang Teoh Beng Hock 17 Julai tahun lalu di Wisma DAP.

Soalan Salahuddin Mengenai Kereta Lama Di Parlimen Merisaukan Rakyat

Lebih 5 Juta Kenderaan Lebihi Usia 10 Tahun

KUALA LUMPUR: Sebanyak 5,110,326 daripada 19,820,842 jumlah kenderaan berdaftar di Malaysia sehingga Ogos lepas berusia lebih 10 tahun, kata Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Abdul Rahim Bakri.

Beliau berkata, kementerian sentiasa menekankan aspek keselamatan terhadapsemua kenderaan tanpa mengambil kira usia kenderaan berkenaan.

"Selain daripada tindakan penguatkuasaan yang dilakukan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan dan Polis Diraja Malaysia, langkah pengawalan keselamatan melalui pemeriksaan Puspakom diwajibkan bagi memastikan kenderaan itu masih layak digunakan," katanya semasa menjawab soalan Salahuddin Ayub (PAS-Kubang Kerian) pada persidangan Dewan Rakyat pada Selasa.


Salahudin ingin tahu jumlah kenderaan berdaftar di negara ini melebihi usia 10 tahun dan langkah pengawalan keselamatan yang diambil bagi memastikan kenderaan itu selamat.

Abdul Rahim berkata, pemeriksaan yang dilakukan adalah berdasarkan beberapakategori termasuk kategori kenderaan perdagangan yang memerlukan kewajipanpemeriksaan awalan sebelum pendaftaran dan menjalani pemeriksaan berkala setiaptahun bagi dua tahun pertama dan setiap enam bulan untuk masa seterusnya.

Bagi kenderaan persendirian, setiap urusan pertukaran hak milik perlu menjalani pemeriksaan Puspakom selain perlu menjalani pemeriksaan khas sebelum diubah suai, katanya.

"Selain itu kementerian melalui Jabatan Keselamatan Jalan Raya akan meneruskan kempen keselamatan jalan raya bagi memberi kesedaran kepada orang ramai tentang kepentingan penyelenggaraan kenderaan dalam keadaan 'roadworthy' (masih boleh digunakan di jalan raya) bagi menjamin keselamatan pengguna kenderaan itu dan pengguna lain," katanya.

Penggunaan cermin gelap pada kenderaan di negara ini masih dibenarkan asalkan tidak melebihi had yang ditetapkan, katanya menjawab soalan tambahan Datuk Seri Abdul Ghapur Salleh (BN-Kalabakan).

Berdasarkan peraturan sekarang, sesebuah kenderaan dibenarkan memasang cermin gelap dengan ketelusan cahaya tidak kurang daripada 70 peratus bagi cermin hadapan dan 50 peratus bagi cermin sisi dan belakang. - BERNAMA

Beberapa orang rakan telah bertanya saya malam tadi apakah soalan YB dari Kubang Kerian itu sebagai tanda beliau turut menyokong tindakan kerajaan untuk menyusahkan pengguna kenderaan lama?

Penggunaan kenderaan lama kini menghadapi banyak kesukaran, malah untuk menghidupkan road tax pun kini kena mengambil insurans yang berkali-kali ganda mahalnya. Kini nak dihantar pula ke Puspakom.

GB tidak dapat menghubungi YB Salahuddin. Tetapi GB juga turut tersentak membaca laporan Bernama berkenaan.

Jika benar apa yang dilaporkan, rakyat amat dukacita.

Kemalangan jalanraya yang berlaku tidak mengira usia kereta, baru atau lama. Malah didapati daripada kejadian-kejadian yang dilaporkan setakat ini kita lihat kebanyakan adalah terdiri dari kereta-kereta baru yang usianya kurang 10 tahun. PDRM sepatutnya mempunyai angka yang terperinci mengenai hal ini.

Kedua, kemungkinan sekali YB Salahuddin kini sudah berkereta baru, dah dua penggal menjadi MP. Mungkin dah tak ingat lagi zaman dimana beliau, sebelum menjadi YB dahulu terpaksa menggunakan kereta lama ke hulu hilir menyampaikan ceramah, itu pun menumpang kereta rakan-rakan. Pernah sekali GB ada bersama.

Itu sebab GB kata, ramai YB-YB kita sudah lupa. Sudah hidup dengan kemewahan kemudian ke parlimen bukan untuk menjadikan rakyat senang tetapi megemukakan soalan-soalan yang akan menjadi rakyat lebih susah.

Susah lah begini jika YB Pakatan Rakyat pun dah tak dapat membantu rakyat. -GB

BBC dakwa Fazley ada ijazah palsu

LONDON – University of Wales di United Kingdom (UK) menggantung hubungannya dengan Kolej Antarabangsa Fazley (FIC) milik penyanyi Malaysia, Fazley Yaakob sehingga satu siasatan dilakukan.

Menurut satu laporan Perbadanan Penyiaran British (BBC), tindakan itu dilakukan ekoran kontroversi berkaitan dengan kelayakan akademik penyanyi tersebut yang dikatakan memiliki ijazah doktor falsafah (Ph.D) dan sarjana palsu dalam bidang pentadbiran perniagaan.

BBC dalam program Week In Week Out: University Challenged mendakwa Fazley memiliki Ph.D palsu dan kini mengendalikan kolej yang menawarkan kursus sarjana muda dari University of Wales.

Dalam program itu, Fazley dituduh memiliki kelulusan itu dari sebuah universiti palsu.


KAMPUS University of Wales di Cardiff yang didakwa menggantung hubungan dengan Kolej Antarabangsa Fazley.

kosmo
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .