Ikuti Blog ini

Pemuda PAS siap sedia ke Permatang Pasir
Buang undi awal Ramadhan, penamaan calon 17 Ogos

P'raya kecil Pmtg Pasir bulan puasa

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengumumkan pilihanraya kecil DUN Permatang Pasir akan diadakan pada 25 Ogos, awal Ramadhan, dan penamaan calon pula 17 Ogos.

Pengerusi SPR, Tan Sri Datuk Seri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata, pihaknya memutuskan untuk mengadakan pilihanraya kecil itu dalam bulan puasa "ia merupakan masa yang palng sesuai sekali untuk menyelesaikan secepat yang boleh kerana umat sedang berpuasa".

"Waktu itu juga merupakan masa cuti sekolah," katanya dalam sidang akhbar di Putrajaya pagi ini.

Pilihanraya kecil kelapan ini diadakan ekoran kematian ADUN tunggal di negeri tersebut, Datuk Hamdan Abdul Rahman pada 31 Julai lalu.

Permatang Pasir adalah satu daripada tiga kerusi negeri dalam parlimen Permatang Pauh yang diwakili ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dalam pilihanraya umum lalu, Mohd Hamdan memperolehi 11,004 undi untuk menewaskan calon BN dari Umno, Ahmad Sahar Shuib dengan majoriti 5,433 undi. Ahmad Sahar mendapat 5,571 undi.

Kubu kuat PAS ini dipertahankan selama tiga penggal berturut-turut oleh allahyarham sejak pilihanraya umum 1999, sewaktu memuncak kemarahan orang ramai susulan insiden pemecatan Anwar daripada kerajaan dan Umno.

Ramadhan dijangka jatuhnya pada 21 Ogos.

Bercakap dalam sidang akhbar pagi ini, Pengerusi SPR Tan Sri Datuk Seri Abdul Aziz Mohd Yusof mengesahkan kerusi DUN Pematang Pasir kosong, berkuatakuasa 1 0gos lalu.

Berikutan itu, katanya, SPR melantik pegawai daerah Seberang Perai Tengah, Roslan Yahaya sebagai pegawai pengurus pilihanraya kecil tersebut.

Abdul Aziz berkata, senarai pemilih induk 2008 yang digabungkan dengan daftar pemilih tambahan suku tahun pertama 2009 yang telah dikemaskini sehingga 31 Julai 2009, akan digunakan dalam pilihanraya kecil DUN Permatang Pasir.

DUN ini mempunyai 20,290 pemimilih berdaftar yang terdiri daripada 20,289 pemilih biasa dan seorang pemilih pos.

Abdul Aziz berkata, SPR akan menggunakan Dewan Perdana Institut Kemahiran Belia Negara Bukit Mertajam sebagai pusat penamaan calon dan penjumlahan undi.

Terdapat lapan pusat mengundikan disediakan melibatkan 39 saluran. Daftar pemilih akan mula dijual pada 14 Ogos, tambahnya.

Menurut Abdul Aziz, keputusan dijangka dapat diumumkan pada jam 8 malam.

"Tepat 8 malam SPR akan umumkan keputusan walaupun calon yang menang tidak hadir.

"Apabila keputusan sudah muktamad ia boleh diumumkan. Kita tidak mahu lewat," katanya Abdul Aziz.

HIMPUNAN ISA : Jika Betul Mereka Rugi.. Ayuh Kita Bagi depa Rugi Betul-Betul... Jom Boikot..

http://lh4.ggpht.com/_Pg5F9bYv9Xc/SHXhXKj-7DI/AAAAAAAAAa8/owu2S2wK1_0/s640/Mal%20(21).JPG

Setelah seminggu rakyat massa 1Malaysia berdemontrasi di bumi Kuala Lumpur menentang akta zalim ISA tetapi media bajingan UBN terus mengutuk dan mengeji tindakan rakyat. Setiap hari media UBN memainkan isu ini untuk mengubah minda rakyat supaya mengatakan demontrasi akan membawa pada huru-hara dan kerugian harta benda. Benarkah?

Media PR terus mempertahankan tindakan demontrans dengan membawa pandangan sekiranya perhimpuanan tersebut dijalankan tanpa gangguan komponen UBN iaitu anggota polis. Menteri-menteri UBN menggaggarkan kerugian hampir RM 200 juta. Peniaga-peniaga pula membuat aduan melalui kaunter yang dibuka oleh UBN dan dianggarkan hampir RM 10 juta.

Saya tidak mahu mengulas berkenaan perkara ini kerana telah terlalu banyak diulas didalam blog dan media-media alternatif tetapi ingin memperkatakan masalah kerugian yang dialami oleh peniaga. Bayangkan dalam masa satu hari hampir 100 ribu rakyat dengan sukarela untuk turun menghantar memorandum kepada YDPA untuk menghapuskan akta zalim ISA. Harus diingat bukannya mudah 100 ribu rakyat serentak dari seluruh 1Malaysia boleh berkumpul di KL tetapi kerana sikap pemerintah zalim UBN semua itu menghadapi kesukaran dan hampir gagal. Maka wajar kedua-dua pihak bertanggungjawab ke atas peristiwa yang berlaku. Bagaimana?

Pakatan Rakyat wajar membayar ganti rugi kepada tuntutan peniaga iaitu sebanyak RM 10 juta tetapi sebagai balasan menyeru kepada semua penyokong PR supaya boikot membeli-belah di kawasan Masjid India, Sogo dan kawasan-kawasan lain yang dituntut ganti rugi oleh golongan peniaga sempena Ramadhan dan Syawal yang akan menjelma. Manakala pihak kerajaan UBN pula membayar ganti rugi yang akan dialami oleh pihak peniaga sepanjang Ramadhan nanti maka secara tidak langsung terdapat situasi menang-menang kerana kerugian yang dialami oleh peniaga pada hari 1 Ogos disebabkan oleh pihak berkuasa yang dikuasai oleh UBN maka ada kewajaran disini saling membayar ganti rugi. Peniaga-peniaga sepatutnya sedar supaya jangan jadi alat pada UBN maka tindakan ini secara tidak langsung merupakan satu kesan jangka panjang kepada UBN supaya jangan menghalang hak rakyat. Bayangkan sekiranya semua penyokong PR memboikot peniaga-peniaga di tempat-tempat tersebut????
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .