Ikuti Blog ini

Kita tidak akan berundur walaupun selangkah ke belakang!

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita30/IMG_7860.JPG- Kata Dato' Ustaz Harun Taib
KUALA TERENGGANU
- PAS nekad berusaha untuk mencapai kemenangan dan memerintah Malaysia dan Terengganu khususnya, dalam pilihanraya umum yang ke-13 akan datang.

Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato' Ustaz Harun Taib menegaskan demikian ketika berucap merasmikan program Munaqasyah Ucapan Dasar Presiden yang diadakan di Markaz Tarbiah Kuala Ibai, disini, Sabtu 31 Julai.

"Saudara-saudara yang hadir pada hari ini saya rasa adalah terdiri daripada yang telah menandatangani perjanjian, satu perjanjian dengan diri sendiri. bahawa kita tidak akan berundur walaupun selangkah ke belakang.

"kita akan terus maju ke hadapan untuk mempastikan kemenangan berpihak kepada kita dalam PRU yang ke 13 ini. Insya-Allah,"tegasnya
.
Oleh itu menurutnya, adalah amat penting bagi semua ahli dan penyokong PAS untuk bekerja bersungguh-sungguh.

"Kita (perlu) bekerja, bilangan penting juga tapi tak sepenting kerja. Kalau bilangannya seramai ini, balik menunaikan tugas dan tanggungjawab masing-masing menggempur masyarakat. mengajak masyarakat memahami islam dan berjuang untuk Islam,

"Insya-Allah pilihanraya yang k-13 ini kita akan dapat (menang), kalau dengan izin Allah SWT,"ujarnya.

Beliau turut menglu-alukan, Yang Berhormat Naib Presiden, Salahuddin Ayub yang akan menyampaikan ucaputama dalam program Munaqasyah yang diaturkan.

Walaupun baru pulih dari keuzuran, Ustaz Harun sentiasa bersemangat 'muda' serta mengingatkan supaya sentiasa bersemangat tinggi dan menggempur semangat anak muda untuk terus bekerja.

"Saya rasa saya baru berundur daripada jawatan ketua pemuda, jadi biasanya orang dari pemuda ini semangatnya masih tinggi, ramai antara hadir hari ni pun di kalangan pemuda.

"kita harap kita dapat menggempur semangat anak-anak muda, (dan) kita terus bekerja, sama ada menang ataupun syahid,"katanya.

Beliau yang juga, Ketua Dewan Ulamak PAS memetik kata-kata pengasas al-Ikhwan al-Muslimin, as-Syahid Hassan Al-Banna tentang perjuangan menentang Israel.

"Orang yang semangat terhadap perjuangan islam ini ramai, menyokong pun ramai jugak, tapi yang bekerja keras kurang bilangannya. yang bekerja, tetap semakin kurang. yang sanggup berkorban kerana Allah SWT. lebih kurang lagi bilangannya,

"jadi oleh sebab itu, pernah Hassan al-Banna berkata; kalau dia boleh 313 orang angka Badar di Mesir, terdapat pejuang-pejuang Islam yang sanggup berkorban seramai 313 orang iaitu angka Badar,

"dia (Hassan al-Banna) sanggup merempuh dan menyerang Israel walaupun dengan tidak ada senjata yang canggih,"kata Ustaz Harun lagi.

Justeru, beliau berkata, InsyaAllah, dengan anggota kita pada hari ini, kita akan terus maju ke depan menentang Barisan Nasional pada pilihanraya yang akan datang secara khusus di negeri Terengganu.

"Negeri terengganu ini memang (sentiasa) kerja (dan)kedudukan PAS sentiasa kuat tetapi bilangannya tak cukup, "jadi kewajipan kita mencukupkan bilangan pemuda sehingga kita lebih satu daripada Barisan Nasional,"katanya. -BO

Polis serbu ceramah PKR di Rengit
Sekurang-kurangnya 50 anggota unit simpanan persekutuan (FRU) dan puluhan lagi anggota polis menyerbu pentas Ceramah Pakatan Rakyat di Rengit di sini.

Serbuan dibuat sebelum Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim dijadual berceramah dipantas itu malam tadi.

Polis bertindak mengosongkan pentas, merampai pembesar suara dan menghalau penyokong dari tapak ceramah.

Akibat sebuan itu sehingga jam 12.30 pagi tadi difahamkan sekurang-kurangnya sembilan ditangkap terdiri dari tujuh lelaki dan dua wanita.

Kesemua yang ditahan kini dibawa ke balai polis Rengit.

Polis juga didakwa bertindak mengoyakkan backdrop penganjur yang digantung di pentas utama.

Turut ada ketika serbuan adalah Timbalan Presiden PKR, Dr Syed Husin Ali dan Ketua Penerangan PKR, Latheefa Koya dan Pengerusi Perhubungan Negeri johor, Datuk Chua Jui Meng.

Sehingga berita ini ditulis, Lathefaa yang juga peguam masih berada di balai polis menguruskan mereka yang ditahan.

Penyokong juga difahamkan mula memenuhi perkarangan balai polis, dan tidak mahu berganjak walaupun diarah bersurai oleh pihak polis. -Hrkh

DS Nizar lalu jalan berlumpur ke tempat ceramah

PASIR SALAK, 1 Ogos: Seperti suasana pada awal negara menyambut kemerdekaan dahulu, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaludin terpaksa melalui jalan semak dan berlumpur untuk sampai ke pentas ceramah.

Bukannya jalan yang sedia ada tidak baik, namun setelah negara begitu aman selepas lebih 50 tahun merdeka, beliau terpaksa menghadapinya untuk berceramah di majlis Himpunan Warga Felcra Peringkat Kebangsaan di Changkat Lada, dekat sini malam tadi.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Bukit Gantang, terpaksa berbuat demikian demi keselamatan dan menjayakan program malam tadi setelah polis dan anggota unit simpanan persekutuan (FRU) menyekat laluan masuk ke tempat program.

Akibat melalui jalan tersebut, kasut dan pakaian Nizar basah dan berlumuran lumpur.

"Alhamdulillah, Datuk Seri Nizar dapat bersama kita walaupun terpaksa lalu jalan berselut dan berlumpur," umum pengerusi majlis disambut laungan takbir para hadirin.

Semasa Nizar sedang berucap pula, FRU yang pada asalnya membuat sekatan di jalan masuk, mula bergerak ke pintu depan tapak program untuk masuk ke kawasan ceramah yang dibuat atas tanah persendirian.

Ekoran itu, palang untuk masuk ke tapak program ditutup dan dikunci oleh tuan tanah dan penyokong.

Anngota FRU, bagaimanapun mahu masuk ke kawasan ceramah walaupun tuan tanah meletakkan poster "Hak Milik Persendirian, Dilarang Menceroboh", namun dibenteng lebih 100 penyokong.

Mereka berada di situ sehingga ceramah Nizar selesai kira-kira sejam setengah kemudian.

Terdahulu, Nizar sewaktu memulakan ucapan turut secara sinis membidas tindakan anggota keselamatan itu.

"Malam ini 847 anggota polis, special branch (SB) dan FRU ada bersama kita.

"Selamat datang untuk dengar ceramah dan menjaga keselamatan kami," katanya disambut tepukan oleh lebih 500 hadirin yang hadir.

Himpunan Warga Felcra Peringkat Kebangsaan di sini akan berlangsung sehingga lewat malam ini.

Pagi ini, majlis pelancaran akan disempurnakan Nizar, kemudian beberapa kertas kerja akan dibentang sebelun majlis penutup akan disempurnakan AJK PAS Pusat, Mohamad Sabu petang ini.

Kemuncak program adalah pada malam ini apabila Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang turut berceramah di sini. -Hrkh

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .