Ikuti Blog ini

Bersama Menteri Besar Kedah, YAB Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak di TV9

The Moment of Truth
Tok Ayah - Gambar memberikan banyak makna, sejauh mana anda boleh membuat pentafsiran bergantung kepada empunya isi hati.

PM gagal tunai janji buat perubahan badan kehakiman - Salahuddin

Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub menyifatkan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Badawi gagal menunaikan janjinya untuk membuat perubahan badan kehakiman bila menasihatkan Majlis Raja-Raja Melayu supaya melantik Tan Sri Zaki Azmi sebagai Ketua Hakim Negara.

Salahuddin Ayub, Ahli Parlimen Kubang Kerian .... Pak Lah gagal tunai janji buat perubahan badan kehakiman

Salahuddin Ayub, Ahli Parlimen Kubang Kerian .... Pak Lah gagal tunai janji buat perubahan badan kehakiman

“Pak Lah tidak serius untuk menunaikan janjinya melakukan reformasi dan amat mengecewakan rakyat yang mahu melihat perubahan dalam sistem kehakiman,” katanya.

Zaki ialah persenaliti yang dipertikaikan kerana terlibat secara langsung dengan Umno, kata salahuddin yang juga Ketua Dewan Pemuda PAS.

Zaki dilantik ke Mahkamah Persekutuan september lalu dan dua bulan kemudian dilantik sebagai Presiden Mahkamah Rayuan.

Zaki kini berusia 63 tahun dan akan memegang jawatan tersebut sekurang-kurangnya selama tiga tahun kecuali perkhidmatannya dilanjutkan oleh kerajaan.

Salahuddin juga telah membuat usul tergempar untuk dibincangkan di Dewan Rakyat Selasa ini (esok) bagi memboleh isu perlantikan Zaki dirundingkan di Parlimen kerana ianya bukan isu remeh-temeh.

Teks penuh usul adalah sepeti berikut:
USUL DIBAWAH PERATURAN MESYUARAT 18 (1) (2)
Usul di bawah Peraturan Mesyuarat 18(1) dan (2), dengan ini diberikan notis bahawa saya Salahuddin Ayub, Ahli Dewan Rakyat bagi kawasan Kubang Kerian akan mengusulkan supaya mesyuarat ini ditangguhkan untuk membincangkan usul yang melibatkan perkara tertentu, berkepentingan
ramai dan perlu disegerakan.

“Bahawa Dewan yang mulia ini hendaklah ditangguhkan bagi membolehkan perbahasan merundingkan isu jawatan Ketua Hakim Negara yang bakal dikosongkan berikutan persaraan wajib Ketua Hakin Negara sekarang ini YA Tun Abdul Hamid Mohamad.

YB Tan Sri Yang Dipertua,
Adalah menjadi harsat rakyat keseluruhannya dalam Negara ini ingin melihat kembalinya satu era kecemerlangan dan kegemilangan system kehakiman Negara yang pernah di menjadi kebanggaan kita semua. Kita semua merindui nama-nama besar yang mengharumkan instituisi kehakiman Negara seperti YAA Raja Azlan Syah, YA Tun Suffian Hashim, Tun Sallah Abbas, Dato Goergh Seah dan lain-lain.

Sehubungan dengan itu kita sedia maklum bahawa jawatan ketua hakim Negara akan bakal dikosongkan pada 17hb Oktober, 2008 oleh peyandangnya sekarang YA Tun Abd Hamid Mohamad. Ini bermakna jawatan atau kerusi ketua hakim Negara perlu diisi pada 18hb Oktober, 2008.

Izinkan saya untuk merakam ucapan penghargaan setingginya dan tahniah dan seterusnya mengucapkan selamat bersara kepada YA Tun Abd Hamid Mohamad .

Tan Sri Yang DiPertua
Apa yang menjadi kebimbangan kami dan rakyat yang mencintai intergriti kehakiman yang sedang kelihatan punya harapan untuk bersinar kembali akan kembali dipertikaikan sekiranya Presiden Mahkamah Rayuan sekarang YA Tan Sri Zaki Tun Azmi yang mengikut rangking atau hairaki
perjawatan berkemungkinan dilantik sebagai ketua hakim Negara yang baru.

Parlimen yang mulia ini perlu diingatkan kembali bahawa perlantikan Tan Sri Zaki Tun Azmi ke jawatan Presiden Mahkamah Rayuan setahun yang lalu telah menadi satu pertikaian dan perbahasan yang melahirkan kontroversi yang memperlihatkan isu peribadi beliau, pegelibatan yang jelas dalam kepentingan parti Umno dan melanggari prosedur kenaikan pangkat yang tidak munasabah yabg begitu mencemarkan integriti badan yang sangat penting ini.

Adalah wajar bagi parlimen yang mulia ini diizinkan untuk membahaskan isu yang sangat penting ini demi memelihara martabat dan kewibawaan serta intergriti badan kehakiman Negara dan yang lebih penting lagi ianya adalah untuk kepentingan rakyat dan Negara ini sendiri.

Sekian, saya mohon mencadangkan
SALAHUDDIN HAJi AYUB
PAK LAH JANGAN MARAH, NANTI KENA JUAL!


Nampaknya Pak Lah marah betoi dengan Tun M dan Muhyiddin. Pak Lah jangan la marah marah nanti kena jual pula. Pada penghujung pemerentahan biarlah senyum seperti biasa. Pak Lah kan selalu senyum. Orang sepak kepala Melayu pun Pak Lah senyum sebelum ini. Senyumlah Pak Lah sampai bersara.

Apa yang hendak dimarahkan kepada Tun M walaupun dia di luar UMNO sekarang. Mengapa
Pak Lah mendakwa, Muhyiddin cuba hendak menyekat pembaharuan yang akan di bawa oleh beliau. Apa pembaharuan yang telah Pak Lah bawa selama ini. Apa pembaharuan yang dikehendaki oleh rakyat?. Pada saya rakyat memerlukan pembaharuan seperti berikut:

1. Kepimpinan negara yang tegas, berkemampuan, cekap. Apakalah Pak Lah ada kualiti ini?.

2. Rakyat mahukan ekonomi negara lebih teguh, negara lebih maju dan rakyat mempunyai pendapatan yang tinggi.

3. Rakyat mahukan negara yang aman, taraf kesihatan yang baik, pendidikan yang sempurna pada semua peringkat.

4. Rakyat mahukan negara bersih dari rasuah. Mahukah Pak Lah memnita BPR siasat ahli keluarga beliau.

5. Rakyat mahukan perpaduan Negara lebih kukuh.

Ini sebahagian kecil dari perubahan yang dikehendaki oleh rakyat Malaysia. Saya dengar Pak Lah sebutkan, antara perubahan yang beliau hendak bawa ialah, menubuhkan Suruhanjaya Kehakimam, iaitu badan yang akan diberi tanggung jawab untuk melantik hakim-hakim. Apakah peraturan sekarang tidak betul, jangan hanya ikut pandangan Zaid Ibrahim saorang sahaja. Sekurang-kurang dibincangkan dalam MT UMNO.

Zaman Pak Lah, Menteri yang dilantik pun tidak ada kemampuan, umpamanya Zaid Ibrahim, Amirsham dan Zulhasnan. Zaid semua orang sudah tahu. Amirsham (belum tentu jadi ahli UMNO semasa dilantik)nak jawab soalan di Parlimen pun tidak tahu. Sebagai Menteri di JPM beliau harus tahu banyak perkara. Malu la kalau ahli Dewan Rakyat tanya, menteri jawab kata “tak tahu”.

Zulhasnan pula, bila dia sokong Pak Lah mengenai pandangan Muhyiddin kerana masa yang panjang untuk berkempen MT, kata Zulhsanan, “ itu persepsi seseorang, panjang atau pendek”. Menteri pun tak faham apa tu persepsi. Persepsi ialah, menilai perkara subjektif. Ini perkara masa, berkaitan dengan perkara yang tepat, satu bulan, dua bulan, tiga bulan. Ini bukan persepsi. Jangkasa masa kempin MT UMNO selama lima bulan, satu jangka masa yang sangat panjang. Bukan persepsi. Menteri kena masuk sekolah semula.


Bajet negeri Selangor menjamin kemewahan rakyat

SHAH ALAM: Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor bercadang akan mempertimbangkan cuti sebulan kepada wanita yang kematian suami dan bayaran elaun gantian gaji penuh sebulan bagi kakitangan wanita yang berstatus tetap atau kontrak.

Image

Demikian antara cadangan yang diumumkan oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim ketika membentangkan bajet sulung tahun 2009 kerajaan Negeri di sidang Dewan Undangan Negeri (Dun).

Menurut beliau, bagi menjamin prinsip kebajikan rakyat kerajaan negeri turut mempertimbangkan cuti bersalin selama 90 hari kepada kaum wanita yang bekerja.

Katanya, program itu berdasarkan Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 15 Tahun 2007 (kemudahan cuti menjaga anak), yang menyatakan seseorang kakitangan awam boleh mengambil cuti tambahan tanpa gaji sebanyak 1,825 lima tahun sepanjang tempoh perkhidmatan.

Beliau menjelaskan, tempoh cuti bersalin yang diguna pakai pada masa sekarang selama 60 hari dan kerajaan negeri sedang mengkaji untuk memberi tambahan cuti sebanyak 30 hari sebagai cuti tanpa gaji dengan membayar elaun gantian gaji penuh sebulan.

Kerajaan negeri tambah beliau, akan mempertimbangkan cuti selama 14 hari kepada para suami yang isterinya bersalin dan diberi pilihan untuk membuat tambahan cuti sebanyak tujuh hari.

Dalam pembentangan bajet tersebut, beliau bersyukur kerana Selangor dianugerahi peningkatan hasil negeri yang memberangsangkan dan pertumbuhan hasil baru yang menjana ekonomi negeri. Image

"Kita memikul kepercayaan dan amanah daripada rakyat untuk mengagihkan setiap sumber hasil yang diterima oleh kerajaan secara telus, adil dan saksama kerana hasil negeri merupakan hak rakyat yang perlu dikongsi bersama.

Apalah hendak dibanggakan sangat, jika negeri maju sedangkan ramai rakyat masih berada dalam garis kemiskinan. Kerajaan mahu berusaha �memajukan negeri dan memewahkan rakyat Selangor� dengan pelbagai program," katanya.

Beliau menegaskan, kerajaan Pakatan Rakyat Selangor perlu menguruskan sebuah negeri maju yang berteraskan kesedaran kerohanian, menangani ketidaksamaan sosio ekonomi yang berterusan, memacu pembangunan modal insan, menyediakan panduan strategik mengenai arah dan corak perbandaran serta penggunaan tanah, menambah baik tadbir urus, menguruskan alam sekitar yang mapan dan menjana sumber pertumbuhan baharu.

Katanya, hala tuju pembangunan negeri Selangor mempunyai visi menjadikan Selangor negeri Idaman, maju dan sejahtera.

Bajet yang dibentangkan itu turut menyatakan wujudnya sentimen buruk pasaran saham dunia dan krisis kewangan global dan implikasinya menimpa Indeks Komposit Kuala Lumpur apabila ia jatuh ke paras bawah 900 mata, iaitu yang terburuk dalam tempoh dua tahun. Image

Bagaimanapun, Kerajaan Persekutuan menyatakan ia tetap berusaha keras bagi memastikan pembangunan terus berkembang melalui kemasukan pelabur-pelabur asing.

Beliau kesal kerana Kerajaan Persekutuan �dengan bongkaknya� menolak cadangan Pakatan Rakyat dalam sidang Parlimen pada 14 Oktober lalu supaya dilakukan segera �semakan� terhadap andaian-andaian Bajet 2009 yang dibentang pada Ogos lalu.

Menurut beliau, kepimpinan Pakatan Rakyat mendapati beberapa angka, fakta dan unjuran dalam Bajet 2009 Kerajaan Persekutuan �sudah jumud� berdasarkan situasi kemelesetan ekonomi global sekarang.

"Dalam hal ini, kerajaan negeri akan melipatgandakan usaha menarik pelabur-pelabur asing yang semakin yakin datang melabur sejak perubahan kerajaan pemerintah dengan pertambahan pelabur luar yang mendadak.

Contohnya, pelabur Jerman, QCell, yang melabur RM5.0 bilion dalam teknologi solar di Taman Perindustrian Bukit Baja, Sepang tahun ini," tegasnya. Image

Sebagaimana yang kita semua sedia maklum, bajet Kerajaan Persekutuan tahun 2009 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri pada 29 Ogos lalu, secara tidak langsung turut mengiktiraf manifesto Pakatan Rakyat dalam pilihan raya umum ke-12.

Dalam pembentangan bajet itu, Perdana Menteri mengumumkan pemberian bekalan elektrik percuma bagi penggunaan elektrik berjumlah kurang RM20 sebulan, di samping memberi tumpuan pada strategi menjamin kesejahteraan rakyat dengan memfokus pada golongan berpendapatan rendah.

Padahal, pada hakikatnya, kerajaan Pakatan Rakyat di lima negeri di Semenanjung sedang dan berusaha terus bagi menerapkan konsep kerajaan berkebajikan kepada seluruh rakyat.

Kerajaan Negeri amat prihatin terhadap masalah kemiskinan bandar dan usaha yang dilakukan dengan menaikkan paras Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) kepada RM1500 sebulan.

Berpandukan PGK yang diolah semula ini, kadar kemiskinan rakyat negeri Selangor kini berada pada paras 30 peratus dan ia bererti kerajaan negeri yang lalu tidak perlu melaungkan lagi usaha mereka membasmi kemiskinan ke tahap satu peratus


Sultan tegur kerajaan pusat lambatkan projek pembangunan di Kelantan

KOTA BHARU, 20 Okt - Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra Ibni Almarhum Sultan Yahya Petra melahirkan rasa tidak puas hati terhadap beberapa projek kerajaan Persekutuan yang belum dilaksanakan di Kelantan.

Antaranya pembinaan Jambatan Sultan Yahya Petra Kedua yang mana sehingga hanya mencapai kemajuan 10 peratus, biar pun perletakan batu asas sudah lebih setahun berlalu.

Oleh itu baginda mahu kerajaan pusat mempergiatkan semua projek pembangunan dalam rancangan Malaysia Ke-9 memandangkan pelaksanaannya begitu perlahan.

"Bahkan ada di antaranya masih belum dimulakan pembinaannya," titah baginda ketika merasmikan majlis Pembukaan Rasmi Persidangan Kali Yang Ketiga (Belanjawan) Bagi Tempoh Penggal Yang Pertama Dewan Undangan Negeri Kelantan yang Ke-12 di sini, hari ini.Image

Turut berangkat pada majlis perasmian itu Raja Perempuan Kelantan, Tengku Anis Tengku Abdul Hamid.

Sebelum ini ketibaan baginda disambut Speaker Dewan Undangan Negeri, Ustaz Nasurudin Daud, Timbalan Menteri Besar, Dato' Ahmad Yakub, anggota-anggota Exco dan pegawai kanan kerajaan negeri.

Baginda juga memeriksakan perbarisan anggota pasukan Gerak Am dari Batalion ke-8, Pengkalan Chepa.

Titah baginda projek-projek lain yang dalam pelaksanaan seperti pembinaan kampus utama Universiti Malaysia Kelantan (UMK) di Bachok dan Jeli juga perlu diambil perhatian.

"Oleh yang demikian beta menyeru agensi yang terlibat memantau pelaksanaan projek yang dirancang supaya berjalan mengikut jadual.

"Beta juga mendapat maklum Kelantan adalah di antara negeri yang disenaraikan dengan projek hub halal dalam RMK-9 yang melibatkan peruntukan sebanyak RM17 juta, bagaimanapun ia juga belum dilaksanakan," titah baginda.

Sehubungan itu baginda menyarankan kerajaan negeri memberi penekanan ke atas pelaksanaan hub halal bagi mewujudkan pusat pengumpulan, pengeluaran dan pemasaran makanan halal di negeri ini.

ImageBaginda turut menyarankan kerajaan Persekutuan supaya mempercepatkan pembinaan fasa ketiga Lebuh Raya Pantai Timur dari Terengganu ke Tumpat, laluan kedua Kota Bharu Kuala Krai dan pelebaran jalan Gua Musang Kuala Lipis.

Menurutnya pembangunan tersebut begitu penting bagi memastikan segala program yang dirancang di bawah Wilayah Pembangunan Ekonomi Pantai Tumur (ECER) berjalan lancar dan mencapai matlamatnya.

Tambahnya dalam pelan induk ECER, kerajaan pusat telah merancang untuk melaksanakan sebanyak 53 projek utama di Kelantan.

Bagaimanapun baginda mempertikaikan mengapa pelabuhan tidak disenaraikan sebagai salah satu projek infrustruktur di bawah ECER walaupun kerajaan negeri telah meluluskan tiga projek pelabuhan.

"Beta berharap kerajaan pusat boleh memberi kerjasama dan bantuan sepenuhnya bagi menjayakan projek ini kerana ia boleh memberi impak yang besar kepada pembangunan ekonomi Kelantan pada masa akan datang," titah baginda.


Selamat Hari Lahir Buat Tuan Guru Presiden PAS

" Tanggal 20 Oktober 1947, lahirlah seorang pejuang Islam yang bernama Abdul Hadi bin Awang.... Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang akan berumur 61 tahun, Selamat Hari Lahir, buat Tuan Guru..

Semoga Hari ini lebih baik daripada hari semalam..... Semoga Tuan Guru dikurniakan nikmat panjang umur dan bagi meneruskan perjuangan ini.....

Semoga perjuangan Tuan Guru terus berterusan dengan semangat yang membara dengan obor-obor perjuangan Islam yang berpandukan Al-Qur'an dan Al-Sunnah.Biodata Tok Guru Haji Abdul Hadi Awang dengan lebih lanjut di [SINI]. "

Semoga Y.B. Dato’ Seri Tuan Guru Presiden
dikurniakan kesihatan dan kekuatan
untuk terus memimpin
Parti Islam Semalaysia (PAS),
dan diberikan kekuatan menghadapi musuh
yang berusaha mengelirukan dan menghalang Islam dan umatnya
berada di puncak.

Kami akan bersama dan berdiri teguh
bersama Y.B. Dato’ Seri Tuan Guru Presiden
dengan kekuatan dan keizinan dari sisiNya...insyaAllah.

ALLAHU AKBAR...!!! ALLAHU AKBAR...!!! ALLAHU AKBAR...!!!Helikopter - Tu dia..KANTOI lagi..

Eurocopter: BraziL Beli RM83j, Malaysia Beli RM193j

Dalam sidang parlimen 13 Oktober yang lalu, Ketua Oposisi, Dato Seri Anwar Ibrahim mendedahkan kecurigaan besar berkenaan skandal pembelian 12 unit Eurocopter Cougar EC725 yang melibatkan kewangan negara berjumlah RM2.317b. Skandal ini dilapor melibatkan Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, Najib Tun Razak yang sebelum ini dikaitkan dengan skandal komisen Scorpene dan Sukhoi.

Pendedahan melalui surat yang ditulis oleh Kapten (B) Dato Zahar Hashim selaku Pengerusi Mentari Services turut melaporkan bahawa proses LOI (Letter Of Intent) tidak mengikut prosedur dan keputusan pembelian dibuat tanpa menemui wakil jualan atau mendapat penerbangan ujian terlebih dahulu.

Saya terbaca pula laman Defense Industry Daily yang melaporkan keputusan kerajaan Brazil membeli helikopter tempur jenis sama dengan harga lebih USD1b.

Brazil and France sign an agreement in principle for Eurocopter to build helicopters in the South American country via its subsidiary Helibras. Brazil’s Defense Minister Nelson Jobim reportedly said that the country intended to buy 50 “Super Cougar” models, the first of which would be delivered in 2010. The deal’s value is reportedly around $1.2 billion.

Perkara sama turut dilaporkan oleh The Economics Times

Menurut laporan laman ini, pembelian 50 unit helikopter Multi-Mission ini akan melibatkan jumlah kewangan sebanyak RM 4.14b (USD 1.2b) atau RM82.8 juta bagi setiap unit. Sila bandingkan dengan Malaysia yang membeli 12 helikopter jenis ini dengan harga RM2.317b atau RM 193.08 juta bagi setiap unit.

Perbezaan harga yang diperolehi adalah RM 110.28 juta bagi setiap unit.

Selain itu turut dilaporkan dalam pakej pembelian itu adalah:

Under the agreement in principle, France would transfer technology and help Brazil expand the export capacity of its aviation industry by aiding the assembly of helicopter components such as engines and electrical systems, the statement said. (Sources: India Times)

Sudahlah mendapat harga yang lebih murah, dapat juga bantuan teknikal, pemindahan teknologi dan bantuan dalam pemasangan komponen helikopter.

Memang benar, spesifikasi setiap negara berbeza apabila melibatkan pembelian unit helikopter yang sama. Namun, kalau perbezaan harganya mencecah 233% bagi setiap unit, itu apa namanya?
Semua yang perlu anda tahu mengenai...

* KA = Kamaludin Scomi Abdullah


MBKT Promosi Seks Bebas?

Kuala Terengganu – Sekali imbas pandangan, mungkin tiada apa-apa kerana tidak perasan, namun sekiranya di amati betul-betul, ternyata ia adalah gambar seorang lelaki sedang memeluk dua orang perempuan seksi.
Apa pun tujuan Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) memaparkan iklan kecil itu


berbanding papan tanda raksaksa promosi komersial dan propaganda politik, mungkin tidak sampai kepada matlamatnya.

Malahan, sekiranya usaha itu adalah untuk mencegah ‘amalan seks bebas’, sebaliknya akan menjadi penyumbang kepada aktiviti menyeleweng, oleh kerana gambar tersebut tidak membawa apa-apa ‘kegerunan’ langsung.http://buletinonline.net/images/berita12/iklan-2.jpg

Usaha MBKT tersebut adalah umpama ‘melepaskan batuk ditangga’, supaya jangan dikata tidak ada, walaupun hanya diletakkan sekecil itu dan ditempat yang agak tersorok.

Pihak Jabatan Hal Ehwal Agama Negeri Terengganu (JHEAT) sepatutnya lebih bertanggungjawab dalam soal membanteras mungkar aktiviti seks diluar perkahwinan, samada yang bebas atau yang tidak bebas.

Peningkatan aktiviti tersebut kebelakangan ini amat mengejutkan dimana yang terakhir seorang remaja telah menjadi pembunuh psiko, sanggup merendam bayi yang baru dilahirkannya akibat hubungan luar nikah.

Justeru adalah wajar sekiranya kempen besar-besaran diadakan bagi membendung kegiatan haram tersebut kerana kebanyakkannya melibatkan orang melayu yang berugama Islam.

Ditambah dengan perkembangan terbaru dimana lebih dari lima video klip aksi panas pelajar sekolah yang didedahkan oleh akhbar media perdana, sedang beredar dipasaran.

Menurut rekod, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) mendaftarkan 70,430 anak luar nikah bagi tempoh lima tahun iaitu daripada 1999 hingga 2003.

Statistik pendaftaran kelahiran anak luar nikah mengikut negeri bagi tahun 1999 hingga 2003 mencatatkan bilangan besar 70,430 orang dengan Selangor seramai 12,836 orang, diikuti Perak (9,788), Kuala Lumpur (9,439), Johor (8,920), Sabah (8,435), Negeri Sembilan (4,108), Pahang (3,677), Kedah (3,496), Pulau Pinang (3,412), Melaka (2,707), Kelantan (1,730), Perlis (691), Sarawak (617) dan Terengganu 574 orang.http://buletinonline.net/images/berita12/amalanseksbebas.jpg


Walaupun bilangan bagi tempoh tersebut adalah kecil untuk negeri Terengganu, namun ia adalah agak membimbangkan kerana seramai berdasarkan jumlah tersebut seramai 115 orang anak luar nikah yang dilahirkan setiap tahun.

Secara perinciannya dalam tempoh tersebut, seramai sekurang-kurangnya 10 pasangan telah melakukan zina/ rogol/ hubungan luar nikah pada setiap bulan.

Kes rogol pula semakin meningkat. Seramai 84 orang yang terlibat dengan jenayah rogol pada 2005, meningkat 47.6% kepada 124 orang pada 2006.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .