Ikuti Blog ini

Ketegasan Tuan Guru Hj. Abdul Hadi Awang : Hikmah Yang Besar Buat Ummah


Islam adalah agama suci yang telah diwahyukan oleh Allah swt. kepada seluruh umat manusia melalui Nabinya saw. Islam adalah agama buat semua manusia , dengan maksud seluruh umat manusia layak bahkan wajar menerima Islam sebagai cara hidup mereka .

Mereka yang telah menyaksikan bahawa Tiada Tuhan yang layak disembah selain Allah , mempunyai komitmen untuk hidup berpandukan peraturan dan pedoman Rabbul Jalil sementara mereka yang belum memeluk ajaran Islam , tidak dipaksa menganutnya justeru Islam adalah cara hidup yang mesti diterima secara rela dan sedar .

Prinsip Islam inilah meletakkannya sebagai satu agama atau cara hidup yang paling selamat , sesuai serta layak untuk dianut dan diterima oleh semua tanpa mengira latar belakang bangsa atau keturunan . Kalau pun masih ada yang tidak mahu menganutnya , ia tetap selamat untuk berurusan malah bernaung di bawah sinar Islam dan syariatnya justeru ia adalah cara hidup yang adil malah kaya dengan toleransi.

و أن هذا صراطي مستقيما فاتبعوه و لا تتبعوا السبل فتفرق بكم عن سبيله

Sesungguhnya inilah JalanKu yang lurus maka hendaklah kamu mengikutnya dan jangan kamu mengikut jalan- jalan yang lain kerana kelak ia akan menyelewengkan kamu dari jalanNya.

Surah al Ana'am . Ayat : 153

Namun malang Islam gagal difahami oleh sebahagian manusia termasuklah sebahagian penganutnya yang hanya sekadar mampu meletakkan Islam antara dua bibirnya sahaja bahkan tidak pernah melepasi halkumnya.

Kegagalan tersebut samaada berpunca dari kejahilan tebal yang melingkari mereka atau terpengaruh dengan propaganda jahat musuh – musuh Islam yang senantiasa menyimpan dendam kesumatnya terhadap Islam .

Mereka ( musuh ) pantas dan licik untuk mengelirukan umat Islam malah nekad serta tidak pernah bosan dalam memastikan strategi mereka demi memalingkan umat Islam daripada hidup berlandaskan wahyu dan sunnah . Malah kemampuan mereka sampai melewati sempadan pejuang – pejuang Islam yang bersama jamaah . Mereka mampu mengeliru dan mengucar kacirkan fikrah ummah.

Firman Allah swt :

و لا يزالون يقاتلونكم حتى يردوكم عن دينكم ان استطعوا

Mereka akan senantiasa memerangi kamu sehinggalah mereka memalingkan kamu dari agama kamu jika mereka mampu melakukankanya .

Surah al Baqarah . Ayat : 217

Situasi Ummah Hari ini Memerlukan Ketegasan Seorang Ulama .

Tahap kejayaan mereka ( musuh ) menyusup masuk ke tengah – tengah kelompok dan pemikiran umat Islam sangat jelas dan ketara .

Longgarnya penghayatan Islam dikalangan muslim , bahkan umat Islam lebih banyak habiskan masa bertelagah sesama sendiri , non muslim walau sejak sekian lama hidup dalam masyarakat muslim, kian memuncak sikap prejudis mereka terhadap Islam dan semangat dendam serta benci semakin tebal dikalangan musuh Islam menjadi bukti kukuh kejayaan mereka ( musuh ) .

Turut melengkapkan bukti yang telah sedia kukuh ialah bagaimana kita melihat Islam begitu mudah dipermain , dipersenda , diperlekeh dan dipandang rendah tanpa umat Islam kini mampu berbuat apa – apa selain mengalah , mengeluh dan mengharapkan agar musibah ini segera berakhir .

Fenomena ini tidak boleh dibiarkan begitu sahaja sebaliknya gerakan mengembalikan semula Islam ke orbit agongnya mestilah diaktifkan. Ia bertujuan supaya seluruh umat manusia kembali dapat melihat kehebatan serta keagongan Islam yang penuh mulia , adil dan suci sebagaimana ianya pernah diperjuang dan ditegakkan oleh Nabi kita Muhammad saw.

Gerakan ini dianggap sangat mendesak setelah sekian lama Kehebatan Islam di tudung atau diselubung oleh fikrah asing dan juga fitnah serta tohmahan terancang oleh barat dan bonekanya .

Sejarah perjuangan Islam dinegara kita jelas menunjukkan bagaimana hadhirnya ulama’ yang tegas mampu meletakkan Islam dihormati dan disegani . Maka , untuk tujuan yang sama sebagaimana yang pernah dicapai melalui sejarah semalam , kita di hari ini juga sangat memerlukan ulama’ yang tegas untuk memimpin Islam dan ummahnya agar kembali berdaulat .

Tegas bukan keras dan Hikmah bukan lemah .

Tegas bermaksud mempertahankan kesucian Islam dan menzahirkannya disaat pelbagai pihak mencurigai kesucian Islam dan sebahagiannya pula berasa rendah diri untuk menonjolkan Islam, bimbang kalau – kalau non muslim tidak boleh menerimanya.

Tegas bersama hujjah syariah agar Islam tidak dipandang rendah justeru kita mulia dan hebat kerana Islam bukan kerana undi atau sokongan ramai . Saidina Omar al Khattab di hari menerima anak kunci Kota Baitil Muqaddas pernah menegaskan :

نحن قوم أعزنا الله بالإسلام فمهما نبتغ عز بغير ما أعزنا الله أذلنا الله .

Kita adalah satu golongan yang diberikan kemuliaan ( kehebatan ) oleh Allah dengan Islam maka sesiapa yang mencari kemuliaan selain apa ( Islam ) yang dengannya Allah telah muliakan kita , nescaya Allah akan menimpakan kehinaan kepada kita.

Keras menyebabkan orang lari dari perjuangan sebagaimana Allah sebut dalam Al Quran :

فبما رحمة من الله لنت لهم و لو كنت فظا غليظ القلب لانفضوا من حولك .

Bukti rahmat dari Allah , dilembutkan hatimu terhadap mereka , jika engkau berhati kasar nescaya musuh akan lari dari sisimu.

Surah aali Imran . Ayat 159

Namun tegas pula diperlukan agar orang menghormati agama Allah swt. agama yang suci. Sebagaimana Allah swt. juga berfirman :

ثم جعلناك على شريعة من الأمر فاتبعها و لا تتبع أهوآء الذين لا يعلمون

Kesudahannya Kami jadikan engkau (wahai Muhammad ) menjalankan satu Syariat (yang cukup lengkap) dari hukum-hukum ugama; maka turutlah Syariat itu, dan janganlah engkau menurut hawa nafsu orang-orang yang tidak mengetahui (perkara yang benar)

( Surah Al Jathiyah . Ayat : 18 ).

Nabi Kita Muhammad saw pernah memperlihatkan ketegasannya . Sabda Baginda saw :

لو وضعوا الشمس في يميني والقمر في يساري على أن أَتركَ هذا الأمرَ حتى يُظْهِرَهُ اللهُ أو أَهْلِكَ دُوْنَهُ .. مَا تَرَكْتُ

Sekiranya mereka meletakkan matahari di tangan kananku dan bulan ditangan kiriku supaya aku meninggalkan urusan ( perjuangan ) agama ini sehinggalah Allah menzahirkannya ( memenangkannya ) atau aku binasa kerananya , sekali – kali tidak akan aku tinggalkan ( perjuangan ini ) .

Sirah ibnu Hisyam

Hikmah Perjuangan Suci

Sementara Hikmah bermaksud bijak bertindak dan manafaatkan ruang untuk meletakkan Islam mengatasi segalanya . Mengatasi kepentingan peribadi dan agenda kelompok . Sekalipun tindakan itu memulangkan kesan yang sangat perit dan mendatangkan implikasi yang sangat getir .

Seperti kekalahan dalam pilihanraya kerana kita mengambil langkah yang tidak popular untuk mendaulatkan Islam dikalangan masyarakat yang jahil mengenai Islam. Kekalahan tersebut tidak boleh dianggap hasil dari tindakan yang tidak berhikmah justeru tindakan itu adalah untuk mendaulatkan islam .

Nabi Nuh as. Mengambil tempoh 950 tahun untuk berjuang , ( kalau dinilai melalui penggal pilihanraya , ertinya Nabi Nuh as kalah dalam 190 kali pilihanraya ) . Apakah Nabi Nuh as. Tidak berhikmah dalam dakwah dan perjuangannya sehingga kalah sedemikian rupa ?

Nabi kita Muhammad saw. Meskipun berbekalkan mukjizat yang banyak dan Baginda adalah kekasih Allah saw malah penghulu segala Rasul , pun mengambil masa 13 tahun sebelum menegakkan Negara Islam di Madinah al Munawwarah dan hampir 23 tahun untuk menumbangkan kerajaan jahiliyyah Makkah . Apakah kegagalan Nabi saw. Menegakkan Islam dan menumbangkan Jahiliyyah dalam tempoh satu atau dua penggal ( 5 – 10 th ) ( nisbah penggal pilihanraya ) dianggap Nabi saw tidak berhikmah dalam perjuangannya ?

Tentu sahaja Islam tidak pernah kalah kecuali ia hanya belum menang untuk mendaulatkan Islam . Kegagalan untuk mendaulatkan Islam dalam tempoh – tempoh tertentu pula bukanlah kerana ketiadaan hikmah dalam tindakan atau strategi tetapi demikianlah sunnah perjuangan yang wajib melalui ibtila’ dan mehnah .

Firman Allah swt :

لو كان عرضا قريبا و سفرا قاصدا لاتبعوك و لكن بعدت عليهم الشقة

Jika sekiranya perjuangan ini adalah untuk mencapai hasil yang cepat dan perjalanan yang dekat , nescaya mereka ( musyrikin ) akan mengikut kamu tetapi perjuangan ini jauh dan sukar dirasakan oleh mereka .

Surah at Taubah . Ayat : 42

Selepas kejatuhan Khilafah Islam Othmaniah sejak 3.3. 1924 yang lalu , hinggalah hari ini belum ada sebuah pun Negara umat Islam yang benar – benar dapat mendaulatkan syariat Islam . Entah berapa juta ummah dan ulama’ mereka yang telah gugur sebagai syuhada’ di medan juang demi memperjuang dan menegakkan Islam . Apakah gugurnya umat Islam , mujahid dan ulama’ mereka dalam jumlah yang begitu ramai sabagai manifestasi dari ketiadaan hikmah dalam perjuangan mereka ?

Salah besar kalau kita hanya memahami hikmah itu apabila kita menang , ( apatah lagi kemenangan itu baru sepenggal ) sementara kalah pula segera ditafsir sebagai salah perhitungan dan silap strategi perjuangan .

Hikmah Kemenangan : Syukur bukan Bangga

Nabi Sulaiman As. Telah menunjuk contoh agar kita bersyukur diatas kurniaan Allah berupa kuasa dan pengaruh . Firman Allah swt :

قال هذا من فضل ربي ليبلوني ءأشكر أم أكفر

Nabi Sulaiman telah berkata : Inilah sebahagian dari kelebihan kurnia Tuhanku bagi mengujiku apakah aku bersyukur atau kufur ….

Surah an Naml . Ayat : 40

Demikian firman Allah swt :

إذا جاء نصر الله و الفتح و رأيت الناس يدخلون في دين الله أفواجا فسبح بحمد ربك و استغفره إنه كان توابا

Apabila telah datang pertolongan dan kemenangan nescaya engkau melihat manusia berduyun – duyun menganut Agama Allah , maka bertasbihlah memuji Tuhanmu dan berIstighfarlah sesungguhnya Allah Maha menerima Taubat .

Surah An Nasr . Ayat : 1 – 3

Hikmah Kekalahan : Sabar dan Istiqamah

وكأين من نبي قاتل معه ربيون كثير فما وهنوا لما أصابهم في سبيل الله و ما ضعفوا و ما استكانوا و الله يحب الصابرين

Dan berapa ramainya Nabi yang berjuang bersama – sama mereka sejumlah besar dari pengikutnya yang bertaqwa. Mereka tidak menjadi lemah kerana musibah ( kekalahan ) yang menimpa mereka di jalan Allah swt. dan tidak lesu dan tidak pula menyerah kepada musuh . Allah menyukai orang – orang yang sabar .

Surah aali Imran . Ayat : 146

Siapakah Perdana Menteri Baru Malaysia


YANG MANA SATU IDAMAN KALBU WAHAI RAKYAT MALAYSIA

Sudah diconfirmkan bahawa Y.A.B Dato' Seri Abdullah Hj Ahmad Badawi tidak akan mempertahankan kerusi Presiden UMNO seraya meletak jawatan selaku Perdana Menteri yang ke 5.

Justeru itu, kepimpinan UMNO buat kali pertama selepas 16 tahun memperlihatkan jawatan Timbalan Presiden bakal ditandingi. Antara yang sudah menawarkan diri adalah YAB Datuk Seri Mohd. Ali Rustam, YB Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan YB Datuk Nur Jazlan Mohamed.

Bagi jawatan Presiden UMNO pula, kelibat YAB Dato' Seri Najib Tun Razak pasti tidak akan mendapat laluan mudah jika YBM Tengku Razaleigh Hamzah menawarkan diri selaku Calun Presiden UMNO.

Tetapi dalam senario semasa, adakah Presiden UMNO nanti akan secara automatik menjadi Perdana Menteri (mengikut status-quo sedia ada)??

Bagaimana pula jika sebaik sahaja parlimen bersidang, suatu usul undi tidak percaya kepada Perdana Menteri dikemukakan dan berbondon-bondon ahli Parlimen BN melompat parti, adakah kita akan memiliki Perdana Menteri yang Ke-6 yang mana buat kali pertamanya bukan dari Barisan Nasional.

Kepada kepimpinan Pakatan Rakyat, jangan ralat dengan percaturan Pak Lah ini. Modus Operandi untuk me-nyahkan BN dari Putrajaya perlu direalisasikan segera.

SAPA SAHAJA YANG JADI PERDANA MENTERI YANG DATANG DARI BARISAN NASIONAL ADALAH SAMA SAHAJA. KITA SEBAGAI RAKYAT JANGAN TERTIPU


Perdana Menteri terpendek.

"Muktamad! pak lah menjadi perdana menteri yg terpendek jangka hayatnya sebagai PM dalam sejarah negara malaysia boleh! pak lah tidak bertanding presiden umno mac 2009"

Hidup Pak Lah!!!!!

Hidup Pak Lah....Hidup Pak Lah.. TapiPak Lah dah tiada.....

habisLAH...

1 – habisLAH Air Asia

2 – habisLAH Islam Hadari

3 – habisLAH Kalimullah

4 – habisLAH Monsoon Cup

5- habisLAHKampung Hadari

6 – habisLAH Scomi

7 – habisLAH Ecm Libra

8 – habisLAH Batik

9- habisLAH Menantuku KJ

10- habisLAH Kroniku..


Majlis Ulama tidak sesuai diwujud dalam Umno - Nik Aziz


KOTA BHARU, 8 Okt - Umno tidak sesuai mewujudkan majlis ulama seperti disarankan Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abdin memandangkan parti itu memisahkan agama dalam perjuangan.

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, majlis ulama hanya sesuai dengan gerakan Islam seperti PAS kerana sejak awal lagi konsisten memperjuangkan Islam.

"PAS sejak awal-awal lagi meletakkan al-Quran dan Hadis sebagai rujukan, maka ulama berperanan penting dalam perjuangan PAS," katanya selepas mesyuarat Exco kerajaan negeri, hari ini.

Mufti Perlis hari ini dilapor mencadangkan penubuhan Majlis Ulama dalam Umno untuk memastikan ahli-ahli parti tidak lari dari roh Islam dan menerima kuasa dengan penuh tanggungjawab.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, PAS merujuk kepada Dewan Ulamak dalam setiap gerak kerja sedangkan perkara itu tidak berlaku dalam Umno.

Selain itu PAS juga mempunyai Majlis Syura Ulama iaitu badan tertinggi dalam PAS yang memutus hala tuju gerakan Islam tersebut.

Dalam perkembangan lain beliau juga merakamkan ucapan terima kasih kepada pegawai dan kakitangan kerajaan negeri yang berjaya melaksanakan tugas dengan berkesan pada Ramadan lalu.

"Ramadan tidak menjadi penghalang kepada kakitangan kerajaan negeri untuk meneruskan kerja harian. Malah mereka berjaya menyiapkan sebanyak 200 kertas ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan sehingga dapat dibincangkan pada mesyuarat hari ini.

"Saya mengucap berbanyak terima kasih kepada mereka yang memberi kerjasama sepenuhnya dalam menyiapkan kertas-kertas mesyuarat Exco," ujar beliau.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kesihatan, Wan Ubaidah Omar berkata, program majlis Hari Raya bersama perantau akan diadakan pada 12 Oktober ini bertempat di Dataran Majlis Perbandaran Shah Alam Selangor.

Menurutnya majlis tersebut sebagai menghargai perantau yang berada di luar Kelantan dan Menteri Besar bersama anggota-anggota Exco, wakil-wakil rakyat serta Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dijangka hadir.

Selain itu, Ketua Menteri dan Menteri-Menteri Besar di bawah Pakatan Rakyat turut dijemput pada majlis tersebut yang dijangka dihadiri lebih 3,000 anak Kelantan di perantauan. Majlis itu bermula pada jam 9 pagi hingga 2 petang.

"Saya bagi pihak kerajaan negeri menjemput semua warga Kelantan terutamanya di Selangor hadir pada program tersebut untuk beramah mesra dengan pemimpin kerajaan negeri Kelantan." ujar beliau.

Wan Ubaidah juga berkata, juadah yang disediakan pada majlis itu ialah masakan ala Kelantan termasuk kuih dan ketupat.


Inilah Manusia yg PATUT di ISA kan..
Ketidakadilan pemberian kontrak - Pemuda Terengganu Sokong Mursyidul Am

http://buletinonline.net/images/berita12/azmans.jpg.pngKuala Terengganu – Pemuda PAS Terengganu menyokong kenyataan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat mengenai wujudnya ketidakadilan dan unsur berat sebelah dalam pembahagian kontrak Kerajaan Persekutuan.

Akhbar Sinar Harian memetik ketuanya Ustaz Azman Shapawi Abdul Rani berkata kenyataan Tok Guru Nik Aziz memang berasas dimana ketidakadilan berlaku termasuk kontrak hanya diberikan kepada kroni politik.

Menurut Azman, kerajaan sebenarnya tidak mengamalkan sistem tender terbuka, menyebabkan kontraktor kurang berkelayakan mendapat tender yang ditawarkan dengan mengambil kira sokongan mereka kepada parti pemerintah.

“Pembahagian kontrak kerajaan sepatutnya diputuskan secara telus oleh Jawatankuasa Tender dan setiap kontraktor yang menyertai tender perlu dinilai dari segi kelayakan dan kemampuan melaksanakan projek, bukannya kepentingan politik,” katanya.
Nasihat terakhir buat Tun Dr Mahathir


"BERTAUBATLAH KAMU SEKALIAN KEPADA ALLAH, HAI ORANG-ORANG YANG BERIMAN, MUDAH-MUDAHAN KAMU MENDAPAT KEMENANGAN" - SURAH AN-NUR;31

Sudah sampai masanya Tun berhenti berbicara kerana sejarah telah tertulis di muka bumi Malaysia ini di mana bermulanya Buku Malay Delima, bagaimana tersungkurnya Tun Hussin On, bagaimana tersungkurnya Musa Hitam, bagaimana tersungkurnya Gafar Baba dan bagaimana tersungkurnya Datuk Sri Anwar Ibrahim.

Sudah sampainya masa Tun berhenti berbicara kerana Tun telah mencabuli demokrasi dalam UMNO di mana membuat peralihan kuasa kepada Pak Lah kononnya Pak Lah merupakan orang yang mempunyai asas agama yang kuat agar Pak Lah dapat mengantikan saudara Datok Sri Anwar Ibrahim agar UMNO mampu menyaingi PAS . Lantaran itu Datuk Najib menjadi mangsa politik...Sekarang Pak Lah meniru peralihan kuasa yang Tun ciptakan di mana Pak Lah akan menyerahkan kepada si Najib pula sebelum 2010.

Rakyat ISLAM di malaysia yang masih berpegang kepada AL Quran dan Al Hadis tidak akan melupakannya;-

LIMA ORANG YANG MENDAPAT MURKA ALLAH SWT, JIKA MAHU DIA AKAN BERIKAN PADA MEREKA DI DUNIA, ATAU DIA TEMPATKAN MEREKA DI AKHIRAT DALAM NERAKA, IAITU;-

1. PEMIMPIN YANG MERAMPAS HAK RAKYATNYA, TIDAK MENGINSAFI DIRINYA TERHADAP PERBUATANNYA DAN MELAKUKAN KEZALIMAN TERHADAP RAKYATNYA.

2. PEMIMPIN YANG DITAATI KAUMNYA, NAMUN IA TIDAK MEMBEZAKAN MANA YANG KUAT DAN MANA YANG LEMAH TETAPI DIZALIMI SERTA BERKATA DENGAN HAWA NAFSUNYA.

3. LELAKI YANG TAK PERNAH MEMENTINGKAN ISTERINYA DAN KELUARGANYA UNTUK TAAT KEPADA ALLAH DAN TIDAK MENGAJAR MEREKA URUSAN AGAMA.

4. LELAKI YANG TIDAK MEMBERI UPAH DENGAN CUKUP PADA PEKERJANYA.

5. DAN LELAKI YANG MENGANIAYA DALAM MAHARNYA.


Rasulullah mengajar kita lagi perkara iaitu;

1. SIAPA MENEMANI ORANG JAHAT, TIDAK AKAN SELAMAT.

2. SIAPA MASUK KE TEMPAT KEJI, BERERTI IA TERGOLONG DENGAN MEREKA.

3. DAN SIAPA TIDAK PANDAI MENGUASAI LIDAHNYA, TENTU AKAN MENYESAL.

Lantaran itu, ditanyakan kepada al Hasan al Basri;

"Wahai Abi Said, bagaimana kami mengumpuli kaum yang memberikan pengharapan-pengharapan kepada kami hingga hati kami seperti terbang??"
Hasan menjawab;

"Demi Allah, sesungguhnya jika engkau berkumpul dengan kaum yang menakut-nakutimu sehingga engkau mendapatkan keamanan, itu lebih baik bagimu daripada menemani kaum yang memberimu rasa aman namun akhirnya apa yang engkau takutkan menghalangmu"

Ketika telah dekat kematian Umar ra, dia berkata kepada puteranya,"Celak engkau. Letakkan pipimu di atas bumi. Tidak ada ibu bagimu. Dan celakalah aku, bila Dia (ALLAH) tidak mengasihiku"

Krisis ekonomi tuntut ubah kerajaan BN kepada Pakatan Rakyat

KUALA LUMPUR - Negara kini sedang menghadapi stagflasi yakni kos sara hidup rakyat yang lebih tinggi dengan kadar inflasi yang memuncak.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Mahfuz Omar berkata, apa yang berlaku sekarang ini menuntut penstrukturan semula kepimpinan negara yang memberi kesan kepada dasar kewangan negara.

"Apa yang berlaku sekarang adalah staglasi yakni turut merangkumi masalah inflasi yang menghimpit rakyat, namun apa yang berlaku menunjukkan bahawa rakyat kini memerlukan penstrukturan semula politik negara,"

Untuk itu beliau menyarankan agar Umno-BN agar turun secara terhormat daripada tampuk kepimpinan negara bagi memberikan laluan kepada Pakatan Rakyat memulihkan ekonomi negara yang semakin parah.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena juga menjelaskan bahawa perkembangan ekonomi semasa membimbangkan masyarakat antarabangsa.

"Ia sekali gus menunjukkan bahawa pelabur-pelabur asing telah hilang keyakinan kepada Amerika Syarikat dan sebenarnya negara-negara dunia tidak lagi meletakkan kebergantungan kepada Amerika khususnya dalam nilai pertukaran mata wang," ujarnya.

Malah katanya, urusan jual beli tidak perlu bergantung kepada nilai dolar AS lagi.

Image "Jika tidak, negara kita akan menghadapi kesan buruk dalam konteks industri eksport kita merosot, dolar jatuh.

"Sepatutnya kita kena ubah penggunaan mata wang kita kerana ia menjejaskan industri eksport negara," katanya lagi.

Tegasnya, keanggotaan AS dalam Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu perlu digugurkan kerana negara itu akan menggunakan kaedah perang untuk menyelamatkan ekonomi mereka.

"AS kini sedang menjual senjata bagi menggalakkan peperangan untuk mencetuskan peperangan.

"Apa yang penting, negara dunia lain khususnya Malaysia perlu memiliki asas fundamental yang kukuh dengan tidak mengamalkan pengurusan ekonomi dan kewangan negara secara boros memandangkan kita dijangka menghadapi kesan berat dalam masa beberapa bulan," ujarnya lagi.

Tambahnya, jika kerajaan meneruskan dasar kewangan yang berkiblatkan AS, negara akan menerima nasib yang sama seperti AS.

Banyak pihak melihat perkembangan ekonomi semasa negara pada masa kini dipengaruhi oleh keadaan politik yang tidak memberangsangkan.

Bagaimanapun, semua pihak termasuk kerajaan Umno-BN terpaksa menerima hakikat bahawa rakyat kini memerlukan perubahan kepada pucuk pimpinan negara bagi membawa mereka keluar daripada kemelut ekonomi yang masih tiada jalan penyelesaian ini.


Pemimpin Pakatan Rakyat bertemu bincang opsyen baru bentuk kerajaan


PETALING JAYA: Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat mengadakan mesyuarat di ibu negara malam tadi, dipercayai untuk membincangkan opsyen-opsyen baru bagi merealisasikan usaha membentuk kerajaan baru persekutuan.

Mesyuarat itu, yang diadakan kurang seminggu sebelum Dewan Rakyat bersidang, berlangsung di kediaman Ketua Umum Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Pertemuan itu dihadiri oleh Penasihat DAP, Lim Kit Siang dan Setiausaha Agung PAS, Kamaruddin Jaafar.

Dimaklumkan, Anwar telah mengadakan pertemuan dengan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang semalam, dipercayai mengenai isu yang sama.

Pakatan Rakyat yang terdiri daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan PAS telah meletakkan sasaran 16 September lalu untuk mengambil alih kerajaan pusat dengan membawa masuk ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional (BN).

Sebelum ini Anwar mendakwa mempunyai bilangan wakil rakyat BN yang mencukupi untuk tujuan tersebut tetapi tidak membentuk kerajaan pada tarikh tersebut.

Pada 16 September lalu, Anwar berkata, pemimpin Pakatan Rakyat mahu menemui Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan membincangkan peralihan kerajaan secara aman dan lancar.

Permintaan itu telah ditolak. Malah permintaan Pakatan Rakyat supaya sidang khas Parlimen pada 23 September juga ditolak Abdullah.

Tengah hari semalam, Anwar ketika ditemui di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur berkata, beliau akan menemui pemimpin-pemimpin malam ini bagi membincangkan beberapa strategi baru termasuk membawa usul undi tidak percaya di Dewan Rakyat.

Pada Isnin ini Anwar selaku Ketua Pembangkang akan membahaskan Bajet 2009.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .