Ikuti Blog ini

Surat Takziah Allahyarham YB Dato' Haji Razali Ismail


 Bagi pihak Pimpinan dan ahli-ahli Dewan Pemuda PAS Pusat (DPP Pusat), saya merakamkan ucapan takziah kepada Y.Bhg. Datin serta ahli keluarga di atas kembalinya kerahmatullah Allahyarham Y.B. Dato' Haji Razali Ismail, Timbalan Menteri Pelajaran Malaysia merangkap Ahli Parlimen Kuala Terengganu pada hari semalam.

Kepada :

Datin Noraini Lob Yusoff

Batu Burok, Terengganu.Y.Bhg. Datin;


UCAPAN TAKZIAH


Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk.

Bagi pihak Pimpinan dan ahli-ahli Dewan Pemuda PAS Pusat (DPP Pusat), saya merakamkan ucapan takziah kepada Y.Bhg. Datin serta ahli keluarga di atas kembalinya kerahmatullah Allahyarham Y.B. Dato' Haji Razali Ismail, Timbalan Menteri Pelajaran Malaysia merangkap Ahli Parlimen Kuala Terengganu pada hari semalam.

Kembalinya kerahmatullah Allahyarham adalah kehilangan besar dalam sistem pembangunan pendidikan negara. Allahyarham banyak memberikan perkembangan positif dalam usaha membangunkan sistem pendidikan negara untuk generasi yang akan datang.

Kami berharap dan mendoakan agar Y.Bhg. Datin serta ahli keluarga Allahyarham bersabar dan tabah di atas ujian yang telah melanda. Kami juga mendoakan agar roh Allahyarham ditempatkan bersama-sama roh orang-orang yang soleh jua. Amin

Sekian, terima kasih.Yang menjalankan amanah;


YB SALAHUDDIN AYUB

Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat


Presiden PAS ucap takziah kepada keluarga Allahyarham Razali Ismail


KUALA LUMPUR, 29 Nov - Presiden PAS, Tuan Guru Dato' Seri Abdul Hadi Awang menyampaikan ucapan takziah dari bagi pihak diri beliau dan keluarga serta seluruh ahli-ahli PAS kepada keluarga Allahyarham Dato' Razali Ismail (Ahli Parlimen Kuala Terengganu) yang telah pulang ke rahmatullah.

Dalam satu kenyataan yang dihantar oleh Setiausaha Akhbarnya, Presiden PAS berkata pihaknya mengucapkan takziah di atas pemergian Allahyarham petang semalam akibat serangan jantung.

Allahyarham adalah Timbalan Menteri Pelajaran dan ahli parlimen Kuala Terengganu dan Tuan Guru mendoakan semoga roh Allahyarham dicucuri rahmat oleh Allah swt dan semoga isteri dan keluarga Allahyarham tabah menghadapi ujian yang besar ini.

"Allahyarham adalah seorang ahli parlimen dan Timbalan Menteri yang baik dan sangat komited dalam menjalankan tugas-tugasnya terutama semasa sesi sidang dewan di Parlimen," kata kenyataan itu.

Menurut Setiausaha Akhbar Presiden PAS, Roslan Shahir, Tuan Guru kini berada di Tanah Suci bagi mengerjakan ibadat haji dan dijangka pulang ke tanahair sekitar pertengahan bulan Disember nanti.


Dengan harapan rakyat, kerajaan baru Pakatan Rakyat akan direalisasikan - Wan Azizah

SHAH ALAM - Presiden Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menyatakan dengan harapan rakyat dan kerjasama yang tinggi di kalangan pemimpin Pakatan Rakyat, usaha untuk membentuk kerajaan baru di peringkat pusat akan direalisasikan juga akhirnya.

Semasa menyampaikan ucapan dasar sempena Kongres KeADILan di Stadium Malawati Shah Alam ketika ini, Dr Wan Azizah menyatakan, rakyat terus berharap agar terbentuknya kerajaan Pakatan Rakyat yang sedang diusahakan.

ImageUjarnya, kerajaan Pakatan Rakyat akan terbentuk dengan 'izin Allah' dan kerajaan ini akan menjadi kerajaan yang prihatin, selamat dan bebas dari belenggu rasuah, campur tangan kehakiman dan dikenali wibawanya di seluruh dunia.

Presiden KeADILan itu juga berjanji jika terbentuknya kerajaan Pakatan Rakyat ini, semua manifesto yang diucapankan dalam kempen Pilihan Raya Umum ke-12 lalu akan dilaksanakan.

Beliau menyebut, pengguna dan rakyat akan mendapat nikmat barangan pada harga yang rendah dan bersesuaian, harga perkhidmatan pada harga yang rendah dan pelbagai kebajikan lain yang kini dinafikan oleh kerajaan Umno/BN.

Beliau menyelar tindakan kerajaan BN yang tidak mahu mengubah dan membentangkan semula Belanjawan 2009 di Parlimen walaupun berlakunya kemelut ekonomi dan penurunan harga minyak.

Beliau menyebut antara kelemahan kerajaan BN hari ini ialah terjadinya aliran keluar FDI (pelaburan dari luar) yang semakin tinggi.

Selain itu Wan Azizah juga menyebut permasalah yang membelenggu dasar-dasar kerajaan yang ada hari ini antaranya, pengganguran, kelemut akhlak remaja, kemiskinan, kemelut ekonomi yang melampau dan permasalahan rakyat yang tidak pernah terlerai.

Beliau juga mengkritik sistem pendidikan hari ini yang sebenarnya perlu dikaji semula bagi meningkatkan taraf rakyat.

Dengan kemelut tersebut, selain kepinggiran warga luar bandar oleh kerajaan Umno/BN, beliau melihat bahawa rakyat kini mula mendampingi KeADILan terutamanya di Sarawak.

"Saya yakin dengan penambahan ahli KeADILan di Sarawak, pilihan raya negeri di peringkat Sarawak tidak lama lagi akan menjadi medan kepada KeADILan untuk membentuk kerajaan baru," katanya.

Justeru beliau mengharapkan usaha yang sedang dijalankan oleh Pakatan Rakyat hari ini akan membentuk satu kerajaan baru berdasarkan kepada 'Harapan Rakyat'.

ImageBeliau turut mengucapkan jutaan terima kasih kepada pimpinan Pakatan Rakyat dalam membina gagasan pakatan ini sebelum dan selepas pilihan raya hingga kini ia mantap.

"Terima kasih kepada Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat; Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan seluruh kepimpinan PAS," katanya.

"Terma kasih juga kepada Lim Kit Siang, Karpal Sing dah rakan-rakan dalam DAP kerana kerjasama selama ini hingga Pakatan mantap," katanya.

Kejayaan pada pilihan raya umum ke-12 telah menyebabkan kerjasama dalam Pakatn Rakyat semakin tinggi, an kepercayaan antara pemimpin telah menyebabkan penubuhan sekratariat kepimpinan pakatan.

"Kita telahpun berjaya merentasi idealogi parti antara kita yang sebelum ini amat berbeza semata-mata kerana rakyat, dan kerana rakyatlah kita membentuk pakatan ini," katanya.

Justeru beliau mengharapkan dengan kerjasama ini, impian membentuk kerajaan baru Pakatan Rakyat di peringkat pusat akan direalisasikan akhirnya.

Ucapan Wan Azizah bagaimanapun tidak menyentuh isu kegagalan Anwar untuk menukar kerajaan persekutuan pada 16 September lepas.

Sebaliknya, bekas ahli Parlimen Permatang Pauh itu mengkritik pelan penggantian kuasa perdana menteri kepada timbalannya yang dianggap "sebuah pentadbiran yang mirip kepada regim lama" yang menyebabkan "kemusnahan dahsyat" kebanyakan insitusi pentadbiran dalam negara.

Semalam, sewaktu merasmikan kongres Wanita dan Angkatan Muda parti itu, timbalan presiden Dr Syed Husin Ali menjangkakan isu pertukaran kerajaan yang sedang diusahakan oleh Anwar akan disentuh oleh Dr Wan Azizah dan Anwar.

Anwar akan menyampaikan ucapannya, yang dijangka menyentuh beberapa isu penting PKR dan nasional, tidak lama selepas ucapan presiden.

Pimpinan Pakatan Rakyat yang hadir ialah, Naib Presiden PAS, Dato' Paduka Husam Musa; Menteri Besar Perak, Dato' Seri Ir Nizar Jamaluddin; Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Samad; Penasihat DAP, Lim Kit Siang; AJK PAS Pusat, Dr Lo Lo Mohd Gahazali yang juga ahli Parlimen Titiwangsa; Ahli Parlimen PAS Shah Alam, Khalid Samad; Karpal Sing (DAP) dan Teresa Kok.

Dr Munawar Anees (second, left), Datuk Zaid Ibrahim (centre),
Sabah Progressive Party president Yong Teck Lee (second, right)

Pesuruhjaya PAS Terengganu Ziarah Keluarga Dato’ Razali

http://buletinonline.net/images/berita14/dato%5C%27paziarah.jpg

Kuala Terengganu - Pesuruhjaya PAS Terengganu Dato’ Mustafa Ali mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham Dato’ Razali Ismail yang meninggal dunia secara mengejut pada petang semalam. Gambar - Dato' Mustafa bertanya khabar dengan Abang Allahyarham, turut sama Azmi Lop Yusuf (berbaju putih)


Beliau berkata kematian Dato’ Razali itu hanya diketahui beliau apabila mengesahkannya melalui ipar Allahyarham, bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bandar, Azmi Lop Yusuf.

Beliau turut rasa terkejut dengan pemergian Allahyarham Dato’ Razali kerana menurutnya beliau sudah kenal lama dan rapat dengan Allahyarham ditambah mempunyai pertalian keluarga.

“Saya memang terkejut dan memang tak pernah tahu tentang penyakitnya, memang saya rapat dengan dia (Razali) dan saya ada hubungan keluarga di antara isteri saya dengan isteri beliau.

“Bagi pihak PAS Terengganu, saya mengucapkan takziah kepada seluruh keluarga Allahyarham dan diharap masing-masing dapat bersabar,” ujarnya kepada pihak media.


Diminta mengulas lanjut tentang Allahyarham semasa menjawat jawatan Menteri Pelajaran, Dato’ Mustafa berpendapat Allahyarham seorang yang komited serta bersungguh dalam melaksanakan tugasnya.

Sehubungan itu, beliau memaklumkan Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang tidak dapat turut serta menziarahi keluarga Allahyarham kerana berada di tanah suci bersama Adun Batu Burok, Dr
Syed Azman Syed Ahmad Nawawi dan Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayob.


Hadir sama menziarahi Allahyarham Dato’ Razali, Bendahari PAS Terengganu, Haji Mohd Abdul Wahid Endut, Naib Yang Dipertua PAS Kuala Nerus, Haji Shukrimun Shamsudin.PKR sedia 'tempur' Sarawak, Anwar terus beri harapan tubuh kerajaanSHAH ALAM: Parti Keadilan Rakyat (PKR) akan memulakan langkah drastik 'menggempur' Sarawak bagi memastikan pengaruhnya dapat menembusi negeri berkenaan bemula bulan hadapan.

Penasihat parti itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata rintihan dan kemahuan rakyat di Sarawak yang sangat inginkan perubahan sentiasa didengari dan akan diberi perhatian yang serius.

"Mudah-mudahan kita dapat menjana kekuatan yang lebih dan seruan rakan di Sarawak juga kita dengar dan kita sudah putuskan mulai bulan hadapan ahli-ahli Parlimen dan pimpinan PKR untuk 'bertempur' di Sarawak," katanya semasa menyampaikan Ucapan Khas Penasihat PKR di Kongres Tahunan Nasional ke-5 PKR di sini hari ini.

Anwar juga melahirkan keyakinan Pakatan Rakyat yang dianggotai PKR, PAS dan DAP akan terus bekerjasama bagi memastikan perubahan besar akan berlaku di Sarawak malah terus memberi harapan untuk membentuk kerajaan.

"Kita percaya pimpinan PAS dan DAP akan sama-sama membantu kita supaya kita saksikan perubahan besar di Sarawak dan mudah-mudahan ada juga perubahan besar lainnya yang akan berlaku di negara kita," katanya sambil disambut tepukan gemuruh penyokongnya.

Kongres berkenaan dihadiri oleh kira-kira tujuh ribu penyokong parti itu yang terdiri datipada 1927 perwakilan, 1200 pemerhati dan hampir empat ribu pemerhati terbuka yang datang dari seluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak.

Beliau berkata harapan seluruh rakyat masih tinggi untuk melihat perubahan dalam kepimpinan politik negara.

"Saya percaya harapan kita masih tinggi kerani kita janjikan perubahan walaupun perubahan ini masih belum capai sepenuhnya.

"Harus ingat, perubahan ini bukan untuk politik peribadi tetapi untuk tegakkan satu sistem yang bebas," katanya.

Tegas beliau walaupun perubahan kuasa masih belum berlaku pada 16 September namun semangat perjuangan yang diperjuangkan rakyat tidak akan tergugat walaupun menghadapi cabaran dari pelbagai pihak.

"Saya percaya walaupun dengan sepak terajang mereka tak mungkin akan gugat semangat kejituan dan kepahlawanan rakyat jelata," katanya.

Tambah beliau lagi, sentimen perkauman yang dimainkan Umno dan Barisan Nasional (BN) seolah-olah 'jaguh Melayu tulen' yang mempertahankan hak kaum Melayu.

"Padahal mereka sendiri yang melakukan pembohongan...merekalah pemimpin Melayu yang pecah amanah," katanya.

Anwar yang juga Ketua Umum Pakatan Rakyat berkata pakatan itu tidak akan sekali-kali mempertikaikan apa yang terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan.

"Kita janjikan suara rakyat...suara keramat. Apa yang termaktub dalam Perlembagaan mengenai soal kedudukan bahasa Melayu, agama Islam, kuasa Raja-raja serta hak keistimewaan orang Melayu tidak akan kita pertikaikan," katanya.
Kalendar PAS & PKR eksklusif
Sesiapa berminat dengan kalendar di atas sila hubungi
Ustaz Nazri 019 6644320
Harga;

Kalendar Besar
01 - 10 RM 5.00
11 - 50 RM 4.00
51 -100 RM 3.50
101 - 200 RM 3.00
201 - 999 RM 2.50
1000 ke atas RM 2.00

Kalendar Kecil
01 - 10 RM 2.50
11 - 50 RM 2.30
51 -100 RM 2.10
101 - 200 RM 1.90
201 - 999 RM 1.70
1000 ke atas RM 1.50
kos penghantaran ditanggung oleh pelangganDMPP ucap takziah kepada keluarga Razali

KUALA LUMPUR - Ketua Muslimat PAS, Ustazah Nuridah ImageMohd Salleh mengucapkan takziah kepada keluarga Timbalan Menteri Pelajaran, Dato' Razali Ismail yang meninggal secara mengejut di Institut Aminuddin Baki, Genting Higlands, jam 6.30 petang semalam.

Mudah-mudahan roh Allahyarham akan dicucuri rahmat dan digolongkan dalam kumpulan orang yang dikasihi Allah SWT.

Beliau berharap kepada semua rakyat Terengganu supaya bersabar dengan kehilangan Razali yang merupakan Timbalan Menteri yang sangat berwibawa dan berdedikasi dalam tugasnya.

Allahyarham meninggalkan seorang balu Datin Nooraini Lob Yusoff dan beberapa orang anak. Image

Dalam pilihan raya umum 8 Mac lalu, Razali menewaskan Naib Presiden PAS, Mohamad Sabu dengan majoriti 628 undi.

Ketua Dewan Muslimat PAS Terengganu, Ustazah Fatimah@Zainab Ibrahim turut mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham.

Beliau mewakili seluruh muslimat Kuala Terengganu mendaokan semoga roh Allahyarham dicucuri rahmat dan termasuk dalam golongan orang-orang yang beriman dan beramal solleh.

Fatimah ditemui dalam Konvensyen Pendakwah Muslimah Malaysia (Kon P-Mall) di Dewan Dato Fadzil Noor, Taman Melewar.
PRK Kuala Terengganu: Malapetaka buat BN, Mat Sabu calon favourite!


 PILIHANRAYA kecil (PRK) bagi kerusi Kuala Terengganu ekoran pemergian ke rahmatullah Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Razali Ismail dijangka menjadi titik tolak sama ada keutuhan BN didalangi Umno mampu dipertahankan atau sebaliknya akan diketahui tidak lama lagi.

Walaupun bermacam-macam kaedah dan tolenrasi dipamerkan kepemimpinan BN untuk melembutkan hati rakyat selepas kekalahan teruk pada pilihanraya kebangsaan ke-12 lalu sehingga terpaksa menyerah Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Selangor kepada Pakatan Rakyat,

Rakyat hari ini dikatakan masih menyimpan rasa sangsi keupayaan BN memerintah apatah lagi nada yang selama ini begitu lantang di Dewan Rakyat semakin hari semakin hilang dari pendengaran ramai kerana dibayangi kepetahan barisan pembangkang yang tidak memberi sedikit pun ruang untuk menteri kabinet dan anggota BN berasa selesa.

Tentunya ramai ternanti-nanti apakah PRK Kuala Terengganu bakal mencetus malapetaka lagi buat BN selepas tewas besar di Permatang Pauh? Tak kurang juga ada yang menganggap peluang BN mengekalkan kerusi tersebut semakin sukar bukan sahaja dibebani isu-isu kontroversi seperti kenaikan harga minyak dan barangan tetapi masih banyak urusan pembangunan di ibu negeri Terengganu ini gagal ditangani dengan baik malah mencetuskan fenomena rasa tidak puas hati warganya yang dikatakan sudah hilang kepercayaan kepada kepemimpinan BN.

Ada juga pendapat menyatakan bahawa PRK membuka ruang kepada Naib Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu untuk mengadu untung nasib kembali bergelar YB selepas terpaksa menjadi penganggur kehormat apabila tewas tipis ditangan Razali Mac lalu.

Setakat ini, Mohamad Sabu dilihat calon favourite mewakili PAS biarpun ada cubaan pihak tertentu mahu menampilkan pemimpin lain.

Pada pilihanraya kebangsaan lalu, parlimen Kuala Terengganu menyaksikan pertandingan tiga penjuru melibatkan Razali, Mohamad Sabu dan Maimun Yusuf seorang nenek dan calon paling tua. Razali yang memperolehi 32,562 undi berjaya mengungguli kerusi tersebut dengan majoriti sebanyak 628 undi sahaja mengenepikan cabaran Mohamad Sabu (31,934 undi) dan Maimun (685 undi).

Dengan adanya pemimpin hebat berpidato seperti Mohamad Sabu di Dewan Rakyat nescaya suara Pakatan Rakyat dan rakyat Kuala Terengganu akan bergema lebih kuat lagi dan tidak hanya bergantung kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim, Lim Kit Siang, Tuan Guru Abd Hadi Awang, Saifuddin Nasution, Mahfuz Omar, Salahuddin Ayob, Karpal Singh, Gobind Singh Deo, Teresa Kok dan Lim Guan Eng semata-mata.

Walaupun PRK dijangka berlangsung dalam tempoh 60 hari lagi, namun perkhabaran terbaru yang diterima menunjukkan golongan pengundi muda serta mereka yang berada 'diatas pagar' akan dilihat menjadi penentu kemenangan dan isu-isu semasa yang melanda negara termasuk harga minyak dan barangan akan terus menerus menjadi bahan kempen yang bakal bercambah tidak lama lagi.

{Tentu ramai terindu-rindukan untuk mendengar pidato Mohamad Sabu bergema semula dalam sidang Dewan Rakyat. Siapa yang tak kenal kepetahannya bercakap dengan hujah -hujah penuh berapi diselangseli usikan yang pasti tidak menjemukan suasana dewan.}

PAS ADA PELUANG DI PARLIMEN KUALA TERENGGANU


Takziah diucapkan kepada Datin Nooraini Lob Yusoff dan keluarga di atas pulangnya ke rahmatullah Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Razali Ismail, 59, ketika bermain badminton di IAB Genting Highland pada 28hb November 2008.


Susulan kematian beliau, pilihanraya kecil akan diadakan dalam tempoh 60 hari.

Sementara itu pemerhati politik berpendapat peluang PAS untuk merampas kerusi adalah cerah berikutan suasana semasa yang berpihak kepada Pakatan Rakyat sekarang ini.

BN dan Umno khasnya sudah pasti akan menghadapi tamparan hebat untuk mempertahankan Parlimen ini kerana 3 dari 4 DUN di parlimen iaitu DUN Ladang, DUN Wakaf Mempelam dan DUN Batu Buruk dikuasai oleh PAS. BN hanya memenangi satu DUN sahaja iaitu DUN Bandar.

DUN Ladang dimenangi oleh YB Datuk Tengku Hassan; DUN Wakaf Mempelam, YB Mohd Abdul Wahid Endut dan DUN Batu Burok, YB Dr Syed Azman Syed Ahmad An Nawawi.Naib Presiden PAS, Mohamad Sabu menyifatkan Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Razali Ismail yang meninggal dunia semalam menjalankan tugas secara professional dan mengatasi politik kepartian.

"Allahyarham Razali bagi saya adalah seorang Timbalan Menteri yang professional dan mengatasi politik kepartian walaupun beliau datang dari negeri yang sangat kuat mendiskriminasikan rakyat yang menentang Umno dan negeri Wang Ehsan (setelah royalti minyak disekat)," katanya.

SAYA MENGAMBIL KESEMPATAN INI UNTUK MENGUCAPKAN TAKZIAH KEPADA KELUARGA ALLAHYARHAM DATO’ RAZALI ISMAIL.

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .