Ikuti Blog ini

LAMBAIAN MANEK URAI

Kemenangan Pas pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai pada 14 Julai ini, amat penting sebagai bukti untuk menunjukkan sokongan rakyat di kawasan itu kepada kerajaan negeri tetap utuh seperti ditunjukkan pada Pilihan Raya Umum Ke-12, Mac tahun lalu.

Yang Dipertua Pas Kawasan Kuala Krai, Abdul Latiff Abdul Rahman berkata, kemenangan Pas di Manek Urai juga sesuatu yang amat penting kerana pilihan raya kecil itu adalah peluang untuk terus memperkasakan kerajaan negeri di bawah kepimpinan ulama yang memerintah Kelantan sejak hampir 20 tahun lalu.

Justeru katanya, rakyat Manek Urai termasuk penyokong Pas sendiri diharap agar tidak mudah terpedaya dengan kempen Barisan Nasional (BN) yang meminta supaya kemenangan pada pilihan raya kecil itu diberikan kepada calon BN dengan alasan ia tidak akan menggugat kerajaan negeri sedia ada.

“Kalau sudah tahu kerajaan negeri tidak akan tergugat dan jawatan Menteri Besar tidak akan bertukar (jika BN menang), kenapa kita nak beri kemenangan kepada mereka (BN) dan buat apa mereka nak bertanding.

“Sepatutnya BN tidak payah bertanding seperti pada pilihan raya kecil di DUN Penanti, lebih baik beri mandat kepada Pas untuk terus mewakili rakyat Manek Urai, buat apa nak membazir duit rakyat (dengan bertanding),” katanya kepada Sinar Harian, di sini, semalam.

Abdul Latiff yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Mengkebang berkata, rakyat khususnya pengundi di Manek Urai juga diminta supaya tidak terpengaruh dengan pelbagai projek pembangunan yang dijanjikan jika BN menang di kawasan itu kerana semuanya hanya sekadar janji untuk memenangi pili-han raya kecil berkenaan.

Menurutnya, BN tidak perlu menunggu sehingga memenangi pilihan raya kecil itu jika benar-benar ingin membawa pembangunan di Manek Urai kerana ia mampu dilaksanakan menerusi pelbagai agensi kerajaan sedia ada seperti Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) dan Lembaga Kemajuan Kelan-tan Selatan (Kesedar).

“Kalau kata BN janjikan pembangunan, rakyat Manek Urai telah beri peluang kepada calon BN menang pada pilihan raya umum 2004 lalu dan menjadi wakil rakyat mereka selama satu penggal tetapi cuba tunjukkan kepada saya, pembangunan apa yang dibuat oleh ADUN BN sepanjang tempoh itu.

“Kalau rakyat Manek Urai beri juga peluang sekali lagi kepada BN, maka mereka yang akan rugi sedangkan pilihan raya kecil ini peluang untuk kita menyatakan sokongan dan memperkasakan kerajaan negeri yang ada sekarang serta sebagai bukti bahawa rakyat di sini (Manek Urai) tetap menolak BN,” kata Abdul Latiff.

Beliau yang juga Ketua Dewan Pemuda Pas Kelantan sehubungan itu meminta rakyat Manek Urai supaya kekal memberikan sokongan kepada calon Pas pada pilihan raya kecil itu nanti bagi memastikan agenda kerajaan negeri di bawah pimpinan Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat untuk menjaga kebajikan rakyat dapat diteruskan.HORMATILAH PILIHAN MUKTAMAR!

Apapun tanggapan dan pahat serta tukul yang berbunyi di luar tidak boleh merubah keputusan uktamar yang lalu. TG Presiden telah mengumumkan barisan pembantu yang akan meneruskan agenda memperkasakan PAS sebagai pemimpin prubahan dengan Islam sebagai teras. Ia adalah suara perwakilan muktamar yang mewakili akar umbi yang bekerja untuk parti.

Jangan dihiraukan suara sembang dan sumbang dari media cetak atau elektronik. Sepaham saya ahli PAS diajar wala dan tsiqah kepada pimpinan. Tak terfikir saya ahli PAS ingin mengatur pemimpin yang dipilih dalam muktamar. Muktamar adalah badan tertinggi membuat keputusan PAS. Lebih malang adanya blogger yang entah dari mana asal usul mencadangkan pemimpin yang dipilih di dalam muktamar menarik diri... SIAPA KAMU????

sepatutnya ahli parti yang berasaskan Islam terdidik dengan akhlak dalam menegur dan mengkritik. Saya tak tahu penyakit apa yang melanda ahli parti Islam sejak kebelakangan ini. Atau mereka ini bukan ahli....apappun untuk merujuk kepada blog yang ada sila merujuk dengan kawasan masing masing dari segi keterlibatan mereka dalam kawasan masing masing...jika mereka hanya jadi pengkritik dari luar...lupakan...

Kita diseru agar menghormati keputusan muktamar...jadi hormatilah keputusan pemilihan di dalam muktamar juga..tak puas hati bekerjalah dari sekarang menempati JK Kawasan agar dapat menjadi perwakilan dan menukar pemimpin dalam muktamar akan datang.. itu lebih baik. Hormatilah perwakilan anda...tidakkah itu demokrasi yang anda inginkan???

Jika kita menyusup di akar umbi, isu perbezaan pendapat ialah mengenai kerajaan perpaduan. Ianya belum dijelaskan lagi kerana ianya sesuatu yang baru dan ilmiah. Tg Presiden hanya memberi lontaran awal. DSAI dilihat lebih rasional dalam hal ini dari sesetengah ahli dan pimpinan parti sendiri. Moga pandangan DSAI akan melemturkan serangan dari kalangan yang berkiblat kepada beliau.

Saya berpendirian, Muktamar telah memberi kepercayaan kepada pimpinan yang ada. Berilah ruang kepada mereka memimpin dengan kepercayaan yang mereka miliki dari muktamar. Apa yang dibimbangkan ialah PERCANTUMAN PAS DAN umNo. TG Presiden dan seluruh kepimpinan telah memberikan komitmen akan memperkasakan Pakatan Rakyat dan TIDAK akan bersama umNO???? di situ kita bertemu....

Persoalannya mengapa masih ada keraguan kepada pimpinan. Tak percaya kepada pimpinan??? moga penulis tak berakhlak dengan pimpinan dari kalangan ulama cermin diri dalam mempersoalkan kredibiliti ulama..... mereka tidak seperti kita...... solat pun mungkin tak tentu hala waktunya...... cabulnya mulut boleh dibaca dari tulisan yang penuh dengan makian ....

Berilah kepercayaan kepada pimpinan pilihan muktamar mengatur perjalanan parti dengan ilmu dan keyakinan pengalaman mereka. Telah ditegaskan untuk bersama umNO perlu muktamar khas memutuskan... apa ditakutkan... kenapa kita ingin mengikat mereka dengan apa yang kita rasa perlu dan tahu....? Mereka berhujjah dengan Al Quran dan hadis... apa hujah kita???? akal??? emosi...surat khabar?? cerita orang?? prasangka???? hatta sirah sekalipun... boleh kah semua itu mengalahkan hujjah Al Quran dan Sunnah?? Apakah jalan yang mereka pilih bercanggah dengan Al Quran yang merupakan sumber tertinggi parti??? jika salah boleh dikenakan tindakan seperti golongan syiah dulu... tentunya blogger yang cenderung kepada syiah masih ingat sesangat peristiwa itu.....

Marilah kita memberi ruang kepada pimpinan melaksanakan amanah muktamar untuk parti. kita ada ruang 2 tahun dari sekarang untuk menilai. Berilah keadilan sebaiknya buat mereka yang sekian lama kita percayai.... Jika mereka gagal memikul amanah memperkasakan parti...kita akan tukar dalam pemilihan akan datang.... Kejayaan dan kegagalan diukur untuk seluruh pilihanraya Malaysia kerana mereka pemimpin Malaysia.... bukan Manik Urai, Trengganu, Kelantan atau Negeri Sembilan...

Tindakan anda menganggu kepimpinan adalah sesuatu yang merugikan jamaah..... biar siapa pun anda... hanya hujjah al Quran layak dikemukakan bagi menyanggah pendekatan yang berpandukan Al Quran jua....


HEBATNYA e-HARAKAH..!


Setelah e-Harakah dilancarkan oleh Presiden PAS pada 5 Jun yang lepas, saya tidak berpeluang untuk mencuba membukanya sehingga saya balik dari muktamar. Namun semasa pelancaran tersebut, saya dapati ia merupakan salah satu produk yang paling canggih dalam bidang penerbitan elektronik pernah saya tatapi.

Maka tidak hairanlah, Pengerusi Harakah Datuk Mustafa Ali (kini Setiausaha Agung PAS), e-Harakah merupakan produk Harakah yang terkini dan tercanggih. Malah, dalam dunia penerbitan elektronik di negara ini, produk tersebut masih begitu asing dan tidak semua akhbar perdana dalam negara ini menggunakan teknologi canggih seperti ini.

Saya ada mencari sedikit maklumat tentang e-paper ini melalui wikipedia. Menurut wikipedia e-paper (akhbar elektronik), Electronic paper, also called e-paper or e-ink display is a display technology designed to mimic the appearance of ordinary ink on paper. Unlike a conventional flat panel display, which uses a backlight to illuminate its pixels, electronic paper reflects light like ordinary paper and is capable of holding text and images indefinitely without drawing electricity, while allowing the image to be changed later.

Dari segi sejarahnya pula, menurut wikipedia Electronic paper was first developed in the 1970s by Nick Sheridon at Xerox's Palo Alto Research Center. The first electronic paper, called Gyricon, consisted of polyethylene spheres between 75 and 106 micrometres.
Jadi, berbalik kepada e-Harakah yang menggunakan teknologi e-paper ini, menurut Mohd. Suhaimi Embong yang merupakan Pengurus Pemasaran dan Pembangunan Perniagaan Harakah, idea mewujudkan e-Harakah timbul selepas terdapat permintaan tinggi daripada pembaca yang tinggal di luar negara.
"Harganya adalah sama seperti langganan akhbar Harakah bercetak dan isi kandunganya sama seperti mana Harakah cetak kerana ia menggunakan aplikasi e-browse seperti yang dikendalikan oleh bluehyppo" (petikan daripada akhbar Harakah bil. 1446)

Rupa-rupanya sekarang merupakan tempoh promosi bagi e-Harakah secara percuma sehingga 31 Jun ini. Maka saya terus membukanya melalui laman web :


Maka terpaparlah satu produk akhbar elektronik yang mengkagumkan. Lihatlah di bawah :


Paparan pada skrin komputer amat jelas seperti kita membaca akhbar cetak.

Kita boleh menyelak helaian mukasurat sebagaimanan akhbar cetak dengan menggunakan tetikus (mouse).


Antara kelebihan e-Harakah setelah saya menggunakannya ialah :
  • kita dapat membaca e-Harakah sebagaimana kita membaca Harakah bercetak.
  • kita dapat menyelak helaian mukasuratnya seperti Harakah bercetak dengan menggunakan tetikus/mouse
  • bagi yang menghadapi masalah penglihatan, tiada masalah kerana helaian mukasurat e-Harakah boleh zoom sehingga paparan menjadi besar dan amat jelas
  • jika kita ketinggalan Harakah minggu lepas contohnya, kita boleh membacanya melalui e-Harakah (mengikut Harakah edisi mana yang kita kehendaki)
  • kalau Harakah cetak lama kelamaan ia akan rosak dan koyak tetapi e-Harakah dijamin tidak rosak dan koyak
  • e-Harakah berbeza daripada Harakahdaily kerana Harakahdaily hanya memaparkan kandungan berita sahaja sedangkan e-Harakah memaparkan kesemua bahan yang ada seperti yang terdapat dalam Harakah cetak termasuklah iklan-iklan, artikel dan sebagainya.

Kesimpulannya, anda layari sendiri e-Harakah (sementara ia dalam tempoh promosi secara percuma) dan nilailah sendiri. Banyak kelebihannya.

Tahniah kepada Harakah yang berani mengorak langkah mendahului akhbar-akhbar politik dalam bidang akhbar elektronik ini. Tahniah PAS !
Anwar : Tidak timbul isu Kerajaan Perpaduan

PAS telah menjelaskan pandangan dengan sebaiknya. Kita sedia berbincang Umno/BN dengan syarat hentikan kezaliman, bebaskan badan kehakiman dan pastikan pilihanraya yang bebas dan adil.

Ketua Umum PKR, Dato’ Seri Anwar Ibrahim mengulas isu kerajaan perpaduan yang diutarakan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sehingga mencetuskan andaian bahawa parti Islam itu berniat bergabung dengan Umno.

“Kalau ini semangat yang ada, tidak ada masalah untuk kita berbincang. Tidak timbul isu yang diwarkan-warkan, (iaitu) kerajaan perpaduan,” tegas Anwar.

“Tidak timbul isu kerajaan perpaduan. Isu kerajaan perpaduan tidak berbangkit sama sekali,” tegas beliau dalam ucapannya di Kongres Nasional Khas PKR di Nilai hari ini.

“Selepas Muktamar PAS, saya hubungi Ustaz Abdul Hadi dan berbincang panjang. Kita akan jelaskan melalui kenyataan media yang bakal dikeluarkan,” tambahnya.
Pondok Datuk Mukhriz Tun Mahathir

Siapa tak kenal anak Tun Mahathir?? Mukhriz Mahathir... Yang sekarang dilantik menjadi Timbalan menteri...Gambar yang dicopy paste dari web ohartis, gambar ini di ambil semasa hari “House Warming Party Datuk Mukhriz Mahathir”,

Tafsirlah sendiri bila lihat gambar ini....Zaid Ibrahim masuk PKR


Bekas menteri di jabatan perdana menteri, Datuk Zaid Ibrahim secara rasminya menyertai PKR hari ini.


Ketika mengumumkan perkara itu, ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, Zaid akan dilantik menganggotai Majlis Kepimpinan Tertinggi (MPT) parti itu.


Katanya, Zaid secara rasminya akan mengisi jawatan tersebut selepas disahkan presiden Datuk Seri Wan Azizah Ismail dan setelah “dirasmikan dalam mesyuarat” secepat mungkin.


Bercakap dalam satu sidang akhbar di Bangi hari ini, Anwar berkata, Zaid juga akan dilantik sebagai anggota biro politik PKR. Turut sama naib presiden, Sivarasa Rasiah dan Setiausaha Agung PKR, Datuk Salehuddin Hashim.


Anwar juga menyifatkan penyertaan Zaid itu sebagai satu penghormatan kepada PKR.


"Ini berita yang cukup menggembirakan. Ia berkuatkuasa hari ini. Satu penghormatan dan lonjakan kepada perjuangan kita,” katanya.


Zaid, tambahnya merupakan seorang yang serius mempertahankan hak asasi dan kebebasan badan kehakiman di Malaysia.


"Sikap ketegasan dan keberanian beliau (dapat dilihat), terutama dalam isu hak asasi, kebebasan, proses demokrasi dan bebebasan badan kehakiman,” katanya.


Anwar yang juga ketua pembangkang, turut menganggap penyertaan Zaid itu sebagai satu langkah positif kepada PKR dalam usaha untuk mengukuhkan hubungan dalam Pakatan Rakyat.


"Saya percaya perkara ini akan dibincangkan dalam mesyuarat Pakatan Rakyat. (Presiden PAS, Datuk Seri) Hadi tidak ada sekarang. Mesyuarat akan diadakan Isnin depan (bila Hadi dapat hadir).


Sementara itu Zaid berkata, beliau menyertai PKR kerana yakin dengan parti pelbagai kaum itu yang mahu membela nasib rakyat.


“Saya percaya, kalau diberi peluang, saya akan berusaha membantu Anwar dan pemimpin lain. Saya berminat dan berhasrat mengukuhkan Pakatan rakyat," katanya.


Menurut Zaid lagi, beliau bersedia membantu Pakatan menjadi alternatif yang benar-benar rakyat boleh harapkan untuk menubuhkan kerajaan yang baik.


Bagaimanapun, dengan merendah diri Zaid berkata: "Saya belum pakar lagi. Saya harap dapat memainkan peranan. Saya bukan pakar.”


Ditanya kenapa beliau mengumumkan penyertaannya hari ini, Zaid berkata:


“Saya selalu ingin sertai PKR. Saya beritahu Anwar. Tetapi saya rasa hendak berehat sekejap. Jadi, saya rasa hari ini hari yang sesuai.


“Ini hari yang bersejarah apabila kita akan meminda perlembagaan,” katanya.

Besarnya ketawa...suke betul dia ish ish ish!!!

Apa bezanya 1malaysia dan malaysia malaysian tajaan DAP....kenapa harus yang satu ditentang dan satu disokong sedangkan konsepnya sama cuma istilah berbeza.

Kenapa senyap apabila kerajaan perpaduan dihebohkan disana-sini. Apa perlunya hingga sokongan sampai perlu berjumpa Najib di putrajaya. Apakah ada katak disebalik kiambang yang bertaut.

Kalau ya pun suka...janganlah ketawa sampai masuk lalat...tutup sikit la mulut tu....cover-cover la sikit tahulah jenis spesis katak makan lalat.

Entah larrr....katak yang lagi tiga tak ikut ke...

maap pak berahim....udah dulu ya......


Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .