Ikuti Blog ini

Nizar : Saya Tidak Kehilangan Kepercayaan MajoritiMenteri Besar Perak Mohammad Nizar Jamaluddin memberitahu Mahkamah Tinggi semalam bahawa beliau tidak meminta Sultan Perak membubarkan Dewan Undangan Negeri (Dun) kerana beliau tidak kehilangan kepercayaan majoriti anggota Dewan.

Katanya semasa beliau menghadap Sultan Azlan Shah mengenai krisis politik di negeri itu pada 4 Feb lepas, beliau masih mendapat kepercayaan penuh majoriti anggota Dewan Undangan Negeri (Adun).

Beliau berkata demikian di hadapan Hakim Abdul Aziz Abd Rahim dalam prosiding di sini hari ini untuk memeriksa balas afidavit yang diikrarkan oleh Penasihat Undang-Undang Negeri Perak Ahmad Kamal Md Shahid, yang didakwa oleh Nizar tidak konsisten dengan fakta sebenar semasa beliau menghadap Sultan Azlan Shah pada 4 Feb.

Nizar yang mencabar pelantikan Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar Perak, juga menawarkan untuk diperiksa balas.

Dalam prosiding bermula 3 petang hari ini, peguam Cecil Abraham, yang mewakili Zambry, bertanya kepada Nizar mengenai berapa ramai wakil anggota Dun yang menyokongnya semasa beliau menghadap Sultan Azlan Shah. Nizar menjawab “28 anggota Dewan Undangan Negeri”.

“Adakah anda bersetuju dengan saya bahawa Barisan Nasional mempunyai 31 kerusi pada ketika itu?” soal Cecil.

“Yang rasmi hanya ada 28. Saya tak tahu yang tiga anggota Dewan Undangan Negeri Dun lagi kerana mereka tidak dapat dihubungi. Saya tidak tahu sama ada mereka sokong Pakatan Rakyat atau BN. Yang saya tahu cuma mereka meletak jawatan,” kata Nizar.

Beliau merujuk kepada tiga Adun iaitu Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang), Mohd Osman Mohd Jailu (Changkat Jering) dan Hee Yit Foong (Jelapang) yang dilaporkan mengosongkan kerusi masing-masing melalui surat bertarikh 20 Jan dan 3 Feb.

Cecil: “Semasa kamu menghadap Sultan pada 4 Feb, adakah kamu sedar yang tiga Adun berkenaan telah menarik balik surat peletakan jawatan mereka?”

Mohammad Nizar: “Saya tidak sedar.”

Cecil: “Adakah kamu menyatakan sebagai Menteri Besar pada ketika itu, Speaker tidak memaklumkan kepada kamu mengenai perkembangan tentang apa yang berlaku, sebelum 4 Feb, 2009?”

Nizar: “Saya tidak dimaklumkan.”

Cecil: “Kamu sudah tentunya mempunyai seorang speaker yang tidak efisien! Adakah kamu Seri anggap speaker sebagai seorang yang tidak efisien?”

Nizar: “Soalan itu tidak relevan.”

Terdahulu dalam prosiding itu, Ahmad Kamal, 46, dalam keterangannya semasa diperiksa balas oleh peguam Ranjit Singh, tidak bersetuju dengan cadangan peguam bela itu bahawa beliau adalah saksi yang berat sebelah dalam kes itu.

“Malahan, anda pernah mewakili responden sebelum ini dalam kes ini dan anda mungkin mendapatkan arahan dan nasihat beliau untuk membantah dalam kes ini, kata Ranjit dan dinafikan oleh Ahmad Kamal.

Ahmad Kamal, dalam keterangannya mengaku yang beliau pernah mewakili Zambry sebelum ini dan beliau diarahkan oleh peguam yang mewakili Zambry untuk mengikrarkan afidavit untuk menyatakan apa yang berlaku semasa menghadap Sultan Azlan Shah pada 4 Feb.

“Bila kes ini telah diambil alih oleh peguam, dan setelah (mereka) mengetahui bahawa saya mengetahui apa yang berlaku pada 4 hingga 6 Feb, maka dari hasil perbincangan peguam dan saya, saya mengikrarkan apa yang saya tahu pada 4 hingga 6 Feb.

Kepada soalan kenapa beliau menyatakan afidavit itu diikrarkan tanpa sebarang kepentingan peribadi, Ahmad Kamal menjelaskan: “Sebagai Penasihat Undang-undang, saya adalah penjawat awam dan mempunyai pendirian berkecuali.

“Kalaupun saya mengikrarkan afidavit ini bagi pihak responden, ini tidak bermakna yang saya akan menyebelahi responden kerana sebagai Penasihat Undang-undang Negeri, saya adalah berkewajipan untuk menyampaikan apa yang saya tahu pada tarikh-tarikh tersebut.

“Bagi saya sama ada pemohon atau responden yang menang dalam kes ini, ianya tidak memberi apa-apa kelebihan atau keuntungan bagi diri saya. Kerana saya ialah Penasihat Undang-undang Negeri bukan penasihat undang-undang kepada parti politik,” katanya.

Ahmad Kamal juga berkata beberapa bahagian dalam afidavit yang diikrarkan oleh Nizar adalah tidak benar.

Ranjit: “Saya cadangkan kepada anda bahawa pemohon (Nizar) telah berkata kepada Sultan bahawa ’saya telah memaklumkan Sultan bahawa oleh kerana ketiga-tiga Jamaluddin, Osman dan Hee telah meletakkan jawatan mereka, mereka bukanlah ahli Dun lagi dan tidak berhak melibatkan diri dalam urusan atau perkara berkenaan Dun.

Ketiga-tiga mereka juga tidak dapat dihubungi yang ini sangat luar biasa, dan nampaknya mereka telah hilang.”

Ahmad Kamal: “Sebahagian betul, sebahagian tidak betul. Bahagian yang ‘mereka tidak dapat dihubungi dan hilang’, betul. Yang lain tidak betul.”

Ranjit: “Saya cadangkan kepada anda bahawa pemohon telah berkata kepada Sultan bahawa ’saya memohon Sultan untuk membubarkan Dun kerana ia lebih wajar dan sesuai untuk pilihanraya bagi Dun Perak diadakan demi mengelakkan keadaan jalan buntu dalam Dun dan hal ehwal pentadbiran kerajaan negeri Perak.”

Ahmad Kamal: “Saya setuju bahagian ‘mohon bubarkan Dun’ tapi alasan pembubaran saya tidak setuju (pemohon ada mengatakan kepada Sultan).

Pada hari ini Mahkamah pula diberitahu Sultan Perak tidak memecat Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar, sebaliknya beliau disingkirkan daripada jawatan itu mengikut Undang-Undang Tubuh Negeri Perak.


Mei 7 : Munajat Perdana


MUNAJAT PERDANA
MASA :5.00 PAGI
TARIKH :7 MEI, 2009
TEMPAT :
MASJID AL-ITTIHADIYAH,
MANJOI, IPOH

Orangramai diminta hadhir
BERPAKAIAN HITAM
(tanda matinya demokrasi)
bersama-sama untuk bermunajat ,
mohon pihak berkuasa bubar DUN
dan keamanan bagi negeri Perak.
Bukan Islam juga dijemput hadir
sebagai tanda sokongan.
Tn Hj Mohamad Sabu
Pengerusi
Bdn Mobilisasi Demokrasi
PAS Pusat

Gani Patail, Nizar Di Singkir Bukan Di PecatKUALA LUMPUR - Mahkamah Tinggi Rayuan Kuasa-Kuasa Khas di sini hari ini diberitahu Sultan Perak tidak memecat Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar, sebaliknya beliau disingkirkan daripada jawatan itu mengikut Undang-Undang Tubuh Negeri Perak. Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail (foto), berkata penyingkiran Nizar dilakukan mengikut peruntukan Perkara 16(6) Undang-Undang Tubuh Negeri Perak berikutan Nizar kehilangan kepercayaan Dewan Undangan Negeri (Adun) Perak. Gani berhujah demikian dalam semakan kehakiman dikemukakan Nizar untuk mendapatkan pengisytiharan beliau masih Menteri Besar Perak yang sah.


[Ghani Patail menjerat dirinya. Kenyataan Nizar kehilangan kepercayaan Dewan Undangan Negeri (ADUN) Perak sebenarnya hanya boleh berlaku apabila undi tidak percaya dibuat dalam Sidang DUN. Masalahnya bila masa pula dewan bersidang memutuskan perkara itu. Setakat tiga ADUN pakatan rakyat sertai bebas itu masih belum comfirm dia sokong BN. Kerana ia dibuat di luar dewan, kenapa tidak dibuat dalam dewan?.


Bukankah ini menunjukkan adanya kekeliruan. Malahan pula ketiga ADUN terbabit sah meletak jawatan selepas mereka menandatangani surat aku janji dengan kerajaan Pakatan Rakyat sebelum ini. Makanya bukankah kes ini banyak pertikaiannya yang harus diselesaikan di mahkamah. Bukan dengan logik akal fikiran semata-mata. Bayangkan jika tiga ADUN terbabit tiba-tiba menyokong pula Nizar di DUN. Apakah akan terjadi kepada kerajaan negeri Perak selepas ini?. Justeru itulah elok diadakan pilihanraya kecil negeri bagi memberi kuasa rakyat buat pilihan].


Cambry Tak Laku......


Pagi tadi, bila kawe nak ke kedai makan dengan memandu kereta. Sambil2 dengan radio IKIM, bicara pagi. Salah satu topik dibicarakan ialah Cambry yang hanya menerima tujuh (7) borang tender sahaja daripada 16 kereta yang dilelong.... Salah seorang pendengar menghantar sms berbunyi: "Memang lah tak laku sebab kereta itu masih milik Exco Pakatan". Aku tersenyum sendiri... Begitu dalam sendirannya...

Berita lanjut...(baca)
Kereta Toyota Cambry yang menjadi perhatian ketika kerajaan negeri Perak pimpinan Pakatan Rakyat 'tidak mendapat sambutan' sebagaimana dijangkakan.

Sekretariat Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri hanya menerima tujuh borang tender untuk membeli 16 kereta Toyota Cambry itu, berusia dua bulan, yang kini dilelong.

Tawaran untuk membeli kenderaan itu pada harga pasaran RM148,000 setiap satu dibuka 28 April lalu dan ditutup tengah hari ini.

Menurut Ketua Penolong Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Shamshuzaman Sulaiman sebanyak 40 borang telah dikeluarkan sejak minggu lalu

"Mereka yang membida boleh beli kereta berkenaan secara berasingan atau kesemuanya sekali," Shamshuzaman beliau di sini hari ini.

Kata beliau, tawaran tender itu akan diteliti oleh jawatankuasa khas yang terdiri daripada tiga orang.

Keputusannya dijangka diketahui Rabu depan.

Katanya, kereta-kereta itu didaftarkan Januari lalu dan berada dalam keadaan baik dengan hanya telah melalui antara 2,000 hingga 20,000 kilometer perjalanan.

Beliau tidak menyatakan butiran pihak yang membidanya dan harga yang ditawarkan. Kata beliau, jika tiada pembeli sesuai dalam usaha kali pertama itu, pihaknya akan membuka lelongan semula.

5 sasterawan negara tolak PPSMI

Malaysiakini : 5 sasterawan negara tolak PPSMI
B.harian : Hasil meja PPSMI bulat ditolak

PPSMI: Tan Sri Muhyiddin Usah Berlengah Lagi

1. Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku Menteri Pelajaran dikatakan mengarahkan kajian mengenai dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) dilanjutkan. Ini kerana beliau tidak berpuas hati dengan hasil kajian yang telah dibuat.

2. Satu-satunya rujukan intelektual perlaksanaan PPSMI adalah Tun Dr Mahathir.

3. Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) malah ditolak oleh kesemua lima Sasterawan Negara yang masih hidup. Hari ini di Rumah Pena, enam sebab penolakan dalam satu kenyataan bersama telah diedarkan.


4. Dua tokoh sasterawan yang hadir - Datuk A Samad Said dan Muhammad Salleh - membayangkan akan membuang gelaran rasmi kerajaan itu "jika keadaan memerlukan". Tiga lagi Sasterawan Negara yang menentang dasar PPSMI - Datuk Shahnon Ahmad, Datuk Noordin Hassan dan Datuk Abdullah Hussain - tidak hadir kerana masalah kesihatan.

5. Sekiranya UMNO mahu meraih kembali sokongan penuh intelektual Melayu, adalah wajar kerajaan berhenti merujuk Tun Dr Mahathir dalam isu ini; dan kembali merujuk sekian banyak hujah intelektual dari sekian ramai cendekiawan. Oleh itu, berhentilah menjadi degil. Berubahlah, dan lakukanlah transformasi seperti yang diwarwarkan dalam konsep SatuMalaysia. Segeralah. Jangan berlengah lagi. Semakin ia dilengahkan semakin UMNO kehilangan rasa hormat daripada golongan terpelajar.

6. Kita ingin mengucapkan terima kasih kepada semua Sasterawan Negara yang masih hidup kerana turut serta dalam perjuangan jerih memartabatkan bahasa Melayu, yang kini telah memasuki dekad kelima sejak negara mencapai kemerdekaan.


Insiden bomoh : JAMAIY mahu Zambry, SUK Perak bertaubat

Drs. Khalil


KUALA LUMPUR, 5 Mei : - JAMAIY salah satu Gabungan NGO Islam Perak hari ini merasa kesal dengan 'insiden khurafat' yang berlaku di Dun Perak baru-baru ini seperti yang dilaporkan sebelum ini oleh Adun Titi Serong, Idham Lim.

Pengerusinya Dr Khairuddin Dato' Abd Malik berkata, beliau telah dimaklumkan oleh kakitangan kerajaan Perak bahawa mereka kesal dan marah apabila khidmat bomoh telah dibawa ke Kompleks SUK Perak pada pagi 30 April lalu oleh salah seorang Wakil Rakyat Adun Barisan Nasional (BN) yang juga bertaraf Exco.

Bomoh tersebut dikatakan dibawa khusus ke bilik persidangan dan fokusnya adalah tempat duduk VIP seperti kerusi DYMM Tuanku Sultan Perak, Speaker dan Menteri Besar.

"Menteri Besar Barisan Nasional Dr. Zambry dan Setiausaha Kerajaan Negeri Dato? Dr. Abdul Rahman Hashim perlu mengambil tanggungjawab atas insiden kurafat yang memalukan ini.

"Jika insiden ini dalam pengetahuan Dr. Zamry dan Setiausaha Kerajaan Negeri Dato? Dr. Abdul Rahman Hashim maknanya mereka telah merestui kerja-kerja syirik yang dikutuk oleh Allah, " katanya dalam satu kenyataannya kepada Harakahdaily.

Mereka katanya mesti bertaubat dan memohon maaf kepada Sultan sebagai Ketua Agama Negeri dan seluruh rakyat beragama Islam dan dalam masa yang sama meletakkan jawatan.

"Jika perkara tersebut berlaku tanpa pengetahuan, mereka tidak layak memegang tugas besar Menteri Besar dan Setiausaha Kerajaan kerana kecuaian yang melampau.

"Siasatan mesti dibuat oleh jabatan Agama Islam Perak secepat mungkin tanpa rasa takut," katanya.

Bagi DYMM Tuanku Sultan Perak adalah disarankan demi menjaga nama baik baginda supaya membatalkan keberangkatan ke Sidang DUN pada 7 Mei inii kerana insiden yang mencemarkan institusi Raja sebagai Ketua Agama dan Payung Rakyat, katanya.

Menteri Yang Paling PENGECUT di MALAYSIADulu....

mana itu zaid...
saya mau debat dengan dia...
tengok dia berani tak...???

zaid ibrahim berkata...
ok no problem...
mari lah saya berani berdebat...


lepas tu rais yatim kata...

v
v
v
v
v
v
v
v

tak kater aper pun...???
Dah Kecut Kee..???

Isu kerajaan Nizar, BERSIH Seru Rakyat Berpakaian Hitam

Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih) tidak mahu lagi berbaju kuning, ia akan melancarkan kempen berbaju hitam sempena membantah sidang DUN Perak, Khamis ini


Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih) tidak mahu lagi berbaju kuning, ia akan melancarkan kempen berbaju hitam sempena membantah sidang DUN Perak, Khamis ini.

NGO yang terkenal dengan demonstrasi besar pada 2007 kini membawa slogan baru, "1 Malaysia Gelita, Demokrasi Didahulukan, Adakan Pilihanraya Sekarang" - meniru slogan perdana menteri baru.

Jurucakapnya Faisal Mustaffa berkata Bersih menganggap slogan Datuk Seri Najib Razak itu sebagai "lawak jenaka kepada rakyat Malaysia" apabila rampasan kuasa Februari lalu membelakangkan perlembagaan.

Bersih akan mengadakan sidang media jam 10 pagi esok di Kuala Lumpur bagi mengumumkan pendiriannya tentang perkara tersebut.

Sementara itu, Speaker DUN V Sivakumar berkata beliau telah mengutuskan surat rasmi kepada Sultan Perak pagi ini, memohon baginda menangguhkan persidangan tersebut "buat sementara waktu" bagi mengelakkan insiden "yang sukar dikawal."

Beliau juga berharap persidangan DUN dapat diadakan selepas pertikaian antara menteri besar Pakatan Rakyat, Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin dengan menteri besar BN Datuk Zambry Abd Kadir.

"Saya juga berasa bimbang akan berlaku perselisihan dan pertelingkahan yang sukar dikawal pada hari tersebut.

"Pada jangkaan saya, kedua-dua pihak akan bertikam lidah mempertahankan pendirian masing-masing.

Untuk menjaga keharmonian, kemuliaan dan kehormatan dewan, saya telah memohon kepada Tuanku Sultan menangguhkan persidangan ini buat sementara waktu," katanya dalam satu kenyataan.

"Saya berpendapat bahawa adalah tidak munasabah sidang dewan negeri diadakan dalam kedudukan YAB menteri besar Perak masih dalam pertikaian di mahkamah."

Dalam perkembangan berkaitan, Bernama melaporkan, polis memberi amaran kepada orang ramai supaya tidak berhimpun berhampiran bangunan DUN itu sewaktu persidangan sedang berlangsung.

Ketua Polis Perak, Datuk Zulkefli Abdullah berkata polis banyak menerima maklumat terdapat pemimpin-pemimpin parti tertentu dalam ceramah mereka sebelum ini telah menyeru orang ramai supaya berhimpun di bangunan SUK dan seruan yang sama juga didapati di laman-laman blog tertentu dan media alternatif.

"Perhimpunan tanpa permit adalah perhimpunan haram dan menyalahi undang-undang dan tindakan akan diambil mengikut undang-undang sedia ada ke atas mereka yang terlibat dalam perhimpunan haram termasuk mereka yang merancang atau yang menganjurkan perhimpunan-perhimpunan tersebut," beliau dipetik berkata hari ini.

"Polis akan bertindak tegas ke atas sesiapa sahaja yang merancang atau melakukan apa-apa perbuatan yang boleh menjejaskan keselamatan dan ketenteraman awam."

Beliau juga menyeru pengguna-pengguna jalan raya tidak menggunakan jalan-jalan berdekatan dengan bangunan DUN pada hari tersebut dan menasihatkan orang ramai yang tiada kaitan dengan persidangan itu supaya tidak berkumpul dan mereka yang menerima jemputan sahaja dibenarkan masuk ke bangunan tersebut.

Zulkefli berkata satu perjumpaan antara polis dengan wakil-wakil dan ADUN PAS, PKR dan BN telah diadakan pagi tadi di ibu pejabat kontinjen Perak untuk berbincang bagi melancarkan perjalanan sidang dewan berkenaan tetapi beliau dukacita wakil parti DAP tidak turut serta walaupun telah dijemput sama dalam pertemuan tersebut.Pihak polis tidak ada kuasa menghalang orang ramai yang mendapat kebenaran Speaker


Kekacauan timbul kerana provokasi orang lain. Kami juga menegaskan pihak polis tidak ada kuasa menghalang orang ramai yang mendapat kebenaran Speaker sebagai pemerhati dalam persidangan tersebut, dan pihak polis hendaklah merujuk kepada Speaker untuk mendapatkan senarai pemerhati dan media yang mendapat kebenarannya bukannya merujuk Setiausaha Kerajaan Negeri - misbahul

Kekacauan timbul kerana provokasi orang lain. Kami juga menegaskan pihak polis tidak ada kuasa menghalang orang ramai yang mendapat kebenaran Speaker sebagai pemerhati dalam persidangan tersebut, dan pihak polis hendaklah merujuk kepada Speaker untuk mendapatkan senarai pemerhati dan media yang mendapat kebenarannya bukannya merujuk Setiausaha Kerajaan Negeri - misbahul


Pihak polis tidak ada kuasa menghalang orang ramai yang mendapat kebenaran SpeakerPihak polis tidak mempunyai kuasa menghalang rakyat mengikuti perjalanan dan perkembangan persidangan Dewan Undangan Negeri Perak bermula hari Khamis ini sebagai permerhati.


Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Pakatan Rakyat, Misbahul Munir Masduki berkata orang ramai yang akan hadir pada 7 Mei itu adalah didorong oleh keinginan mereka yang ingin tahu perkembangan sidang DUN selain untuk memberi sokongan moral kepada Ahli-Ahli Dewan Undangan Negeri Pakatan Rakyat dan bukannya untuk membuat kekacauan.


“Kekacauan timbul kerana provokasi orang lain. Kami juga menegaskan pihak polis tidak ada kuasa menghalang orang ramai yang mendapat kebenaran Speaker sebagai pemerhati dalam persidangan tersebut, dan pihak polis hendaklah merujuk kepada Speaker untuk mendapatkan senarai pemerhati dan media yang mendapat kebenarannya bukannya merujuk Setiausaha Kerajaan Negeri,” tegas Misbahul dalam blognya, misabah.blogspot.com.


Beliau yang juga Ketua Penerangan PAS Perak sebelumnya menghadiri perjumpaan dengan pihak polis kira-kira pukul 11.00 pagi tadi bersama wakil-wakil daripada Parti Keadilan Rakyat.


Walau bagaimana pun pihak polis dalam surat jemputan ke perjumapaan itu tidak menyatakan tujuan atau motif mesyuarat tersebut yang diadakan di IPK Ipoh.


“Tajuk surat yang dihantar kepada kami ialah Perjumpaan Khas Adun/Wakil-wakil parti politik. Tetapi tidak seorang pun ADUN PAS dan PKR yang menerima surat jemputan untuk hadir. Saya tidak pasti ADUN DAP terima surat atau tidak. Saya juga tidak pasti ADUN BN dipanggil sama ataupun tidak.


“Kami tidak tahu apa motif perjumpaan tersebut, dalam surat jemputan tidak ada agenda dan sebab perjumpaan diadakan. Menghormati surat jemputan tersebut, kami menghadirinya dengan andaian ada perbincangan penting atau maklumat penting akan disampaikan oleh Ketua Polis Negeri,” kata Misbahul lagi dalam blog beliau.


Menurutnya pihak polis memberi amaran kepada Pakatan Rakyat supaya tidak menganjurkan perhimpunan besar-besaran pada 7 Mei depan dan meminta pimpinan parti-parti politik memberi nasihat supaya ahli dan penyokong parti tidak menghadiri perhimpunan tersebut.


“Pihak polis kononnya mendapat maklumat dan sumber dari internet dan ceramah-ceramah anjuran Pakatan Rakyat yang mengatakan akan ada perhimpunan besar-besaran 7 Mei di Ipoh.


“Dalam perjumpaan tersebut kami menafikan akan menganjurkan perhimpunan besar-besaran pada hari tersebut, tidak ada sebab untuk kami menghalang orang ramai hadir kerana perhimpunan tersebut tidak dianjurkan oleh Pakatan Rakyat.


“Kononnya ada perhimpunan besar-besaran itu adalah provokasi Zambry Abdul Kadir yang mendedahkan dalam akhbar baru-baru ini. Sebenarnya Zambry ketakutan untuk berhadapan dengan 7 Mei dan takut dengan kebangkitan rakyat yang menuntut supaya DUN dibubarkan.


“Orang yang takut memang sentiasa menggelabah terhadap apa sahaja khabar angin yang sumbernya pun boleh dipertikaikan. Kami menegaskan kepada pihak polis sepatutnya Zambrylah yang wajar dipanggil oleh pihak polis terhadap dakwaan ini untuk membuktikan kepada polis adanya perhimpunan besar-besaran yang dianjurkan oleh pembangkang,” jelas Misbahul.


Dalam perjumapaan tersebut wakil-wakil Pakatan Rakyat menuntut supaya pihak polis menggunakan kebijaksanaan yang berhemah apabila berhadapan dengan perhimpunan rakyat pada hari itu.


“Polis ada kuasa untuk menyuraikan perhimpunan, tetapi sekiranya perhimpunan itu sekadar berhimpun cara aman, tidak ada kekacauan dan rusuhan yang boleh dianggap membahayakan keselamatan, pihak polis hendaklah menggunakan budi bicara,” kata beliau lagi.

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .