Ikuti Blog ini

Banner Ini Bukti Umno "Gila Meroyan"...


Banner ni di Negeri Selongor beb...Siapa Pembangkang??dan Ahli Umno jangan jadi Bangangggg???

AYUH..!! Kita popularkan muka mangkuk Amno neh...

Patutlah tak kena tangkap samseng Gombak tu.. Pemuda UMNO rupanya dia.. tengok nih!! ~ ASD


Ingat lagi insiden keganasan yang dicetuskan oleh samseng-samseng upahan UMNO dalam Himpunan Kebangkitan Rakyat di Gombak?

Dalam kejadian seorang petugas Pakatan Rakyat telah ditusuk dengan objek tajam oleh seorang samseng UMNO dan video kejadian tersebut telah merakamkan kelibat seorang pumuda memakai helmet menikam bahu petugas Pakatan Rakyat itu.

Namun begitu hingga kini tiada sebarang berita yang melaporkan bahawa pemuda tersebut telah diberkas oleh pihak Polis meskipun video dan lain-lain maklumat mengenai kejadian tersebut banyak dalam internet.

Ada sebab rupanya pihak Polis tidak dapat meneruskan tugas mereka.. dan ianya juga membuktikan dakwaan Tan Sri Musa Hassan iaitu ahli-ahli politik mencampuri tugas Polis ada benarnya..

Baca siapa samseng upahan UMNO itu seperti yang didedahkan oleh PemudaGombak.com.. dan korang akan tahu mengapa beliau hingga kini tidak diberkas oleh Polis...Namanya Herry, tinggal berhampiran dengan kawasan kejadian. baru berusia sekitar 22-23 tahun. masih budak lagi.

Pernah bertugas sebagai Polis tapi telah dipecat kerana kes rasuah dan salah laku.

Abang dia pula org kuat kepada ketua pemuda UMNO gombak, Megat Zulkarnain Omardin.

Menurut informasi yang admin dapat, dia ni DIBAYAR SEBANYAK RM 1,000 khusus untuk buat haru biru dan menimbulkan kekecohan.

Admin tak pasti sama ada pembuat kecoh yang lain itu turut dibayar sebanyak itu, tapi dengan jumlah RM1,000 tu la yang membuatkan dia ada "lesen besar" bawak kerambit dan menikam bahu salah sorg penyokong PR masa tu.

Inilah bukti kejijikan politik ala-BN - sanggup memperalatkan belia untuk menimbulkan kekacauan dan keganasan semata2 ingin menghalang kemaraan Pakatan Rakyat.

 

Akhbar Hindustan Times gelar Malaysia juara rasuah seantero dunia...


Malaysia menjuarai amalan rasuah dan paling korup di dunia, lapor akhbar India, Hindustan Times 13 Disember lalu.

Demikian kupasan akhbar tersebut merujuk laporan badan pemantau rasuah, Transparency International (TI) bahawa Malaysia mendapat markah terburuk dalam Kaji Selidik Pembayar Rasuah 2012, sepertimana dilapor The Wall Street Journal 11 Disember.

Bertajuk ‘Malaysia is world champion in corruption’, Hindustan Times(atau baca teksnya di bawah) turut memetik markah keseluruhan Malaysia dalam Indeks Persepsi Rasuah TI merosot dalam tiga tahun berturut-turut.

azlan Pada 2011, Malaysia mendapat 4.3 markah, lebih rendah daripada 2012 (4.4 markah) dan jauh berbeza berbanding penanda aras kerajaan, iaitu 4.9 markah.

Mengikut laporan itu, 50 peratus syarikat di Malaysia pernah kehilangan kontrak ekoran syarikat pesaing yang membayar rasuah. Mexico pula mendapat peratusan kedua terendah dengan 48 peratus.

Dalam kajiselidik tersebut, Jepun mendapat markah terbaik dengan 2 peratus, Singapura di tangga kedua dengan 9 peratus, China dengan 27 peratus dan Indonesia, yang memiliki reputasi dalam soal rasuah, malah mendapat markah lebih baik dari Malaysia dengan 47 peratus, kata laporan itu.

Mengulas laporan berkenaan, Naib Presiden KEADILAN, Datuk Chua Jui Meng menyifatkan pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mendapat ‘pengiktirafan’ oleh komuniti dan media antarabangsa di atas ‘penganugerahan’ tersebut.

“Tahniah Najib, kerana berjaya membawa malu besar kepada bangsa dan negara.

“Seluruh dunia kini mengetahui anda sedang memimpin negara yang paling korup di muka bumi,” kata Jui Meng dalam kenyataan.

Menurutnya, sejak dari dulu, pimpinan tertinggi Umno yang mengamalkan rasuah terlepas dari sebarang hukuman.

“Sejak dari 1983, ia tetap sama. Sepertimana kes pembunuhan jurubahasa Mongolia, Altantuya Shaariibuu yang dikaitkan dengan amalan rasuah melibatkan kewangan negara oleh Kementerian Pertahanan berhubung pembelian dua buah kapal selam Scorpene buatan Perancis pada harga yang melambung sehingga RM6.7 bilion,” katanya.

Beliau berkata, walaupun dua anggota polis disabitkan kesalahan, motif pembunuhan tersebut tidak pernah diketahui.

“Persoalannya, rakyat tidak pernah tahu apakah motif pembunuhan? Siapa yang mengarah? Mengapa guna bahan letupan C4 untuk meletupkan tubuhnya? Dan anak siapakah yang dikandung oleh Altantuya yang didapati hamil ketika dibunuh?” ujarnya.

Beliau turut menyeru rakyat membuat pilihan tepat pada PRU 13 supaya negara tidak lagi mendapat pengiktirafan yang memalukan sebegini.

“Rakyat perlu membuat keputusan bijak pada PRU 13 nanti untuk menyelamatkan negara dari terus dilanda bencana ekonomi yang boleh membankrapkan negara sepertimana amalan Umno BN yang semakin teruk di bawah pentadbiran Najib,” kata Jui Meng.


Dalam isu berkaitan, laporan terbaru Global Financial Integrity (GFI) meletakkan Malaysia sebagai negara kedua paling teruk dalam senarai aliran keluar wang haram.

GFI merumuskan tahap pengaliran wang haram dari Malaysia itu pada tahun 2010 adalah yang tertinggi dalam tempoh 10 tahun.

Laporan itu mendapati lonjakan dramatik pengaliran modal di Malaysia – dari US$30.41 bilion (bersamaan RM94.27 bilion) pada 2009 kepada US$64.38 (bersamaan RM199.58 bilion) dalam tahun 2010.

Menurut GFI, bagi aliran keluar wang haram terkumpul sepanjang lebih 10 tahun – dari 2001-2010 – Malaysia berada di kedudukan ke-3 di dunia, selepas China dan Mexico.

Jumlah anggaran untuk tempoh 10 tahun bagi Malaysia ialah US$285 bilion (RM871.4 bilion), manakala bagi China ialah US$2,740 bilion dan Mexico, US$476 bilion.-keadilandaily

Wang Haram Najib 01

 Aliran Wang Haram, Bukti Rasuah Era Najib Berleluasa...

Laporan aliran wang haram oleh Global Financial Integrity(GFI) 2010 yang meletakan Malaysia di tangga ke dua paling teruk membuktikan era pemerintahan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dibebani dengan rasuah.

Meskipun diduga, namun jumlah besar wang haram yang dipindahkan keluar dari Malaysia ini diantara tahun 2000 hingga 2010 tetap mengejutkan negara, kata Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam satu sidang akhbar di Ibu Pejabat PKR di sini.

“Malaysia adalah sebuah negara yang ekonominya bergantung kepada perdagangan antarabangsa. Kegiatan eksport dan import melibatkan aliran wang keluar masuk dan perpindahan dana pelaburan yang saban hari menjadi lebih rumit.

“Oleh itu dapatan kajian GFI ini memberikan gambaran besarnya ketirisan ekonomi dalam negara dipindahkan ke luar negara yang akhirnya merugikan rakyat,” katanya.

Jelas Anwar, kegagalan Najib menguruskan ekonomi negara dibuktikan melalui jumlah aliran keluar wang haram yang meningkat 111 peratus dari angka US$30.41 bilion (bersamaan RM94.27 bilion) pada tahun 2009 kepada US$64.38 (bersamaan RM199.58 bilion) dalam tahun 2010.

Berbanding negara lain, Malaysia adalah satu-satunya negara yang menyaksikan jumlah aliran keluar wang haram meingkat satu kali ganda dalam tempoh 2009 hingga 2010.

Negara lain yang dimaksudkan termasuklah China, Mexico dan Arab Saudi.

“Tempoh 2009 dan 2012 ini adalah tempoh kritikal pentadbiran Najib yang menggambarkan dasar dan pendekatan ekonomi yang beliau laksanakan.

“Justeru peningkatan ini membuktikan bahawa dasar pendekatan ekonomi beliau gagal membenteras rasuah, gagal menyekat aktiviti jenayah yang menjadi dalang ekonomi haram dan gagal memperkuat institusi negara untuk membudayakan tata kelola yang baik,” katanya lagi.

Sehubungan itu, Anwar akan menulis surat kepada Gabenor Bank Negara, Tan Sri Zeti Akhtar, GFI dan semua Menteri Besar Pakatan Rakyat untuk mejemput mereka menganggotai wacana membenteras aliran keluar wang haram yang dijanka diadakan dalam bulan Januari 2013.

Perbincangan di meja rundingan ini untuk mendalami masalah ini sekaligus memuktamadkan penlan tindakan membenteras aliran keluar wang haram.- selangorku

 
Malaysia is world champion in corruption...

Despite Malaysia's high-profile anti-corruption crusade, half of the corporate executives surveyed by a global corruption watchdog believe that competitors have obtained business in the country through bribery.

Transparency International said Malaysia scored worst in the 2012.


Second on the dubious honor roll was Mexico, which was at 48%.

According to the Wall Street Journal, Japan was ranked as the world's least-corrupt place to do business, with just 2% of respondents saying they had lost out due to bribery.

Malaysia's neighbour Singapore was second-cleanest, which was at 9%.Even Indonesia, with a long-standing reputation for corruption, fared better than more-developed Malaysia.

By comparison, 27% of respondents in China said they thought bribes had cost them business, the report said.

"It shows the attitude of private companies in Malaysia, indicating that bribery in the public sector could be systemic and in a sense institutionalized," Paul Low, president of the Malaysian chapter of Transparency International, said.- Hindustantimes


Anwar wants Bank Negara to discuss illicit outflows...

Opposition leader Anwar Ibrahim has invited Bank Negara governor Zeti Akhtar to be a panellist to discuss the massive problem of increasing illicit funds outflows from the country.

Describing the recent findings of the Global Financial Integrity (GFI) on the problem as disturbing, Anwar said he will write to Zeti today and is inviting all Pakatan Rakyat menteri besar and chief ministers to participate.


zeti akhtar with bank negara report"I hope Zeti (left) will participate in the discussion with us, and Umno and BN members can also participate when we hope to have a forum next month.

"Malaysia's deputy finance minister has been describing the 2009 GFI report as a misrepresentation (claiming that) the amount is far less, and they will address the problem.

"However, the GFI has come out with a report that the illicit outflow is from US$30.41 billion in 2009 to US$64.38 billion in 2010, which is double the amount. This shows the (government’s) measures and enforcement has failed," he said.

This, Anwar said, shows the failure of Prime Minister cum Finance Minister Najib Abdul Razak's administration in addressing the problem.


azlanHe further descrubed 2009 and 2010 as “critical years” as during the two years in question, Najib had ascended to power, replacing former PM Abdullah Ahmad Badawi.

“This means that Najib had miserably failed to control and manage the economy with transparency and had failed to effectively address the problem of corruption. 


I am throwing an open challenge that Najib must respond. How is it you are not able to monitor the illicit transfer of funds when you claimed earlier that there is a dispute,” he said.

“If we were to compare the other lower rung nations in the survey of illicit funds transfer, like China, Mexico and Saudi Arabia, besides Malaysia, our country is the only country which had seen the rise in outflow of such questionable funds, resulting it to double”.

The GFI study, he said, is an important independent yardstick to measure the illicit transfer of funds as internationally, all this should have been accounted for.

Najib dismal as Finance Minister

“The placings of Malaysia at the lower end of the spectrum should be viewed seriously by all parties in Malaysia. Why have Najib or Bank Negara not responded to this disturbing findings? Who is in charge of finance and the economy?” he asked.

The opposition leader stated this shows that the problem of corruption, abuse of power, transferring of gambling, vice and criminal syndicates, transfer pricing and tax evasion have not been successfully addressed by the present government.


NONE“The outflow, if not tackled properly, would be to the detriment of the Malaysian people here as already the country has a large amount deficit and culminating with this latest revelation in the illicit outflow of funds”.

Describing Najib's economic management as dismal, Anwar (right) said Najib had failed to address several vital issues, such as the rise of prices, ample housing for the poor, the suppression of wages and rampant corruption.

“At the macro level, the budget deficit and culminating with his failure in dealing with the illicit outflow of funds resulting in it to double within a year from 2009 and 2010 are important vital issues which should be addressed.

“That is why, I have asked Najib and Umno leaders to debate on economic issues, however, he does not want to,” he said.

Lax in attitude of Malaysian media

In the GFI report, it had outline three factors affecting illicit funds transfer, including issues relating to the perception of corruption, the size of the illegal economy from illegal trade such as vice, and criminal syndicates or illegal gambling without licensing and also weak enforcement by the institutions concerned.

Anwar then blasted the mainstream media in not reporting the issue.

He said that in India, the GFI 2009 report was front-paged in describing it as “the Great Indian robbery”.


NONE“However, in Malaysia, you do not find the papers reporting this concern (with the exception of the portals) as the Indians described the outflow of US$500 billion as robbery. You only have deputy ministers saying that the amount reported was wrong and not much.

“Till today, there has not been an official response from Bank Negara or the government to address the issue”.

Citing the probe on RM40 million donation to Sabah Umno following timber kickbacks, as an example, Anwar said this could be just the tip of the iceburg.

“The money should have gone to the state not an individual or party,” said the opposition leader.

Asked whether there are ample laws to address the problems, Anwar said there already is the Anti-Money Laundering and Counter-Terrorism Financing Act 2006 in place, and the Money Services Business Act 2011 in place.

“I think it is not a question of laws but the enforcement done by these agencies to help counter the problem,” he said.-m'kini
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .