Ikuti Blog ini

Abg Bob jawab pelakon pencacai Umno


Isu Kondo Mewah Skandal NFC: Tiada Pilihan Lain - Tubuhkan Suruhanjaya Diraja Segera!

PKR Dedah Dua Lagi Kondo Mewah Milik Keluarga Shahrizat

PETALING JAYA  : Dua buah kondominium mewah dikenalpasti sebagai aset milik keluarga Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil di negara jiran, Singapura.
Perkara ini didedahkan oleh Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli dalam satu sidang media di ibupejabat parti itu hari ini.

Jelasnya, aset yang berupa dua buah kondominium mewah itu terletak berhampiran sebuah restoran mewah, Brawn Steakhouse yang juga milik keluarga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat itu di Marina Bay Suites, Singapura.

"Pada 17 Januarai lalu, saya menerima satu maklumat bahawa keluarga Datuk Seri Shahrizat Jalil mendapat pembiayaan dari Maybank untuk membeli satu kondominium mewah di Singapura.

"Berdasarkan maklumat itu, saya turut bekerjasama dengan rakyat Malaysia yang berada di Singapura termasuk menggunakan khidmat penyiasat persendirian untuk mengenalpasti unit-unit yang dibeli,"katanya.

Kondominium mewah bernilai RM34,562,784 itu dimiliki oleh Suami Shahrizat, Datuk Salleh Ismail dan anak mereka, Wan Shahinur Irzan.

Mengulas lanjut, Rafizi berkata pembelian dua kondominium mewah di Singapura itu menjadikan satu lagi bukti bagaimana dana RM250 juta telah digunakan bagi tujuan peribadi untuk mengumpul harta.

Jelas Rafizi, kemudahan pembiayaan ini dipercayai diluluskan oleh bank-bank terbabit sebagai urusan timbal balik kerana NFC dan syarikat-syarikat berkaitan yang dimiliki oleh keluarga Shahrizat mempunyai deposit yang besar di bank-bank tersebut.

"Deposit tersebut adalah sebahagian dari dana RM250 juta yang diluluskan bagi tujuan operasi Pusat Fidlot Kebangsaan yang gagal mencapai sasaran yang ditetapkan,"jelasnya.

Isu NFC muncul apabila Laporan Ketua Audit Negara 2010 pada Oktober lepas menyatakan NFC gagal memenuhi matlamat penubuhannya.

Seperti yang didedahkan PKR sebelum ini, pengurusan NFC menubuhkan beberapa syarikat di Singapura bagi menjalankan perniagaan peribadi milik keluarga Shahrizat.

Malangnya, kesemua perniagaan tersebut dibiayai melalui pemindahan wang dari dana rakyat RM250 juta yang disalurkan untuk kegunaan NFC.

PKR juga sebelum ini mengemukakann bukti sejumlah RM1.3 juta dana NFC dipindahkan kepada Meatworks (Singapore) Pte Ltd bagi tempoh tiga bulan antara Oktober hingga Disember 2010.

"Saya percaya banyak lagi pemindahan wang seperti ini berlaku untuk membiayai perniagaan milik keluarga Dato' Seri Shahrizat Jalil di Singapura," katanya. -tvsnews


Tengok nii..Umno Semakin "Kecut Telo" Di Perak...


Betul ke Perak akan jatuh ke tangan BN,atau Perak akan jatuh ke tangan Pakatan Rakyat..begitulah persoalan yang kini semakin hangat diperkatakan oleh warga Perak.

Kalau tanya puak Umno,mereka akan kata BN ada senjata untuk pertahankan perak,samada senjata halal atau haram itu lain cerita,sebab Umno perintah Perak memang secara Haram Jadah.

Namun apabila ditanya kepada kaum India dan Cina,80% mengatakan BN pasti terlungkup kali ini...Dan ketakutan ini telah pun digambarkan oleh pimpinan mereka apabila acapkali turun ke Perak.Baru lagi Pak Najib turun ke Taiping dan Manjung/Lumut kini beliau akan datang lagi pada 18 Feb 2012 di RTC Gopeng.

Dan yang lebih Terkini..Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin akan melakukan lawatan kerja sehari ke Perak pada Sabtu ini dan dijadual bertemu warga pendidik, pemimpin masyarakat dan rakyat.

Menurut kenyataan E-Press Jabatan Penerangan negeri pada Khamis, beliau dijadual mengadakan pertemuan tertutup dengan semua anggota Badan Perhubungan Umno Perak dan Badan Perhubungan Barisan Nasional (BN) negeri di Bangunan Umno pada sebelah pagi.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran kemudian dijadual berdailog dengan Guru Mentor negeri Perak pada majlis di sebuah hotel di sini.

Pada sebelah petang pula, Timbalan Perdana Menteri akan bersama-sama dengan rakyat di Padang Sekolah Kebangsaan Kampung Bahagia di Teluk Intan.

Sementara itu, isteri beliau Puan Sri Noorainee Abdul Rahman yang mempunyai jadual berasingan akan menghadiri sambutan Tahun Baru Cina bersama-sama Persatuan Ibu Tunggal Cina Perak di kediaman rasmi Menteri Besar.

Beliau kemudiannya akan melawat wad wanita dan kanak-kanak Hospital Raja Permaisuri Bainun di sini.

JuRaGan : Pengerusi MIC perak pun dah ditukar..ha..ha..ha..serba tak kena
dah BN nii..ha..ha..ha..buat kerja Haram inilah padahnya..Mampuihh Umno..

Kenyataan Noh Omar jadi titik penting isu NFC


Pengarah strategi PKR, Rafizi Ramli berkata, kenyataan Menteri Pertanian, Datuk Seri Noh Omar yang mempertahankan National Feedlot Corporation di Parlimen menjadi titik penting dalam isu berkenaan.

Selepas kenyataan itulah, beliau menerima satu salinan buku tunai berhubung projek fidlot tersebut melalui e-mel, kata Rafizi dalam satu wawancara dengan Malaysiakini minggu lalu.

Katanya, serangan PKR sebelum itu hanyalah berhubung
pengunegarahan projek kepada anggota keluarga menteri, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, yang tidak mempunyai pengalaman dalam bidang ternakan lembu.

NONEIsu utama yang ditonjolkan PKR sebelum itu juga melibatkan prestasi projek berkenaan yang menurutnya tidak mencapai sasaran.

"Jika Noh Omar (kiri) tidak pergi ke Parlimen dan kata 8,000 lebih
lembu itu satu kejayaan nasional, (isu itu) mungkin mati di situ saja," katanya.

Selepas kenyataan Noh Omar pada awal November itu, Rafizi berkata kemudiannya menerima salinan penyata yang menyenaraikan bayaran tunai itu daripada seorang yang tidak dikenalinya.

"NFC berkeras untuk mengetahui siapakah pemberi maklumat itu kerana mereka tidak mahu pendedahan lanjut.

NONE"Tapi daripada cara email itu ditulis, (saya tahu pemberi maklumat itu) bukanlah kartel (daging) atau pekerja yang tidak puas hati," katanya yang tidak mengenali individu berkenaan.

Sebaik sahaja beliau menerima buku tunai itu, Rafizi berkata, beliau kemudiannya menyemak senarai berkenaan untuk mengesan pembayaran yang diragui.

"Bayaran untuk kondominium, dan juga kepada pemaju hartanah mewah tidak... masuk akal dengan syarikat seperti itu," katanya.

Selepas itulah PKR mengetahui mengenai pembelian hartanah, termasuk kondominium mewah di Bangsar, Kuala Lumpur.

"Kita sudah tahu perkara ini apabila kita mendapat buku tunai itu tetapi kita turun (untuk periksa). Saya rasa kami ambil masa
dua hingga tiga minggu sebelum sidang akhbar pertama untuk mendedahkannya."

NONEKatanya, 50 peratus daripada usaha itu merupakan kerja-kerja yang dijalankan untuk mengesahkan pembelian tersebut, termasuk melawat sendiri hartanah tersebut dan juga membuat semakan melalui sumber awam.

"Jadi 15-20 peratus lagi itu sebenarnya mengikut naluri dan risiko yang kami ambil... kerana jika anda mahu dapatkan dokumen lengkap, saya tidak fikir anda akan dapat apa-apa," katanya. -M'kini

Nampaknya kelaku Huduh & Hati BUSUK Hasan JATI Ali semakin terserlah.....


Luahan dari Khalid Samad & Husam berkenaan kelaku huduh Hasan JATI

Hassan Ali dan saya

Khalid Samad 08 Feb 2012
Ada yang berpandangan saya tidak perlu melayan segala dakwaan Hassan Ali terhadap diri saya. Mereka kata biarlah dia meroyan seorang diri, semakin dia meroyan, semakin terserlah keperibadiannya yang sebenar. Saya akui, ada kebenaran nasihat dari kalangan sahabat saya itu.
Pada masa yang sama, saya dapati kali ini dakwaan beliau terlalu melampau, jauh melepasi batas ‘adaabul ikhtilaf’ yang perlu dihayati oleh mereka yang takut kepada azab Allah. Walaubagaimanapun, bagi yang mempunyai maklumat, walaupun sedikit, dakwaannya pasti akan ditertawakan sahaja.
Namun, bagi yang tiada maklumat langsung dan mungkin ramai juga yang begini, mereka mungkin termakan dengan tuduhan liar yang dibuat olehnya. Oleh itu, pada pendapat saya, jawapan terhadap tuduhan liar tersebut, khususnya tuduhan beliau terhadap diri saya, perlu dikemukakan. Oleh yang demikian, bagi memahami dengan jelas persoalan ini, maka perlu disingkap sedikit sejarah saya bersama Hassan Ali.
Ini pula drp HUSAM..

Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa menggesa bekas pemimpin parti itu, Datuk Dr Hasan Ali untuk membersihkan dirinya daripada dakwaan bercita-cita untuk menjadi menteri besar Selangor.

Hasan yang juga bekas pesuruhjaya PAS Selangor dan bekas exco kerajaan negeri itu, dipecat daripada parti itu baru-baru ini kerana menimbulkan masalah kepada parti.

NONEHusam (kiri) berkata Hasan harus telus mengenai peranannya dan sebab-sebab beliau bertemu dengan pemimpin Umno sejurus selepas pilihan raya umum 2008, dan bukan sebaliknya mencaci PAS dalam program jelajahnya.

Beliau mendedahkan bahawa Hasan telah menemui pemimpin Umno di Selangor pada 10 Mac - dua hari selepas Pakatan Rakyat memenangi lima negeri dalam pilihan raya umum tersebut, dalam percubaan untuk membentuk kerajaan perpaduan antara PAS dan Umno.

"Tetapi pemimpin PAS telah menolak terus idea tersebut, maka beliau tidak berjaya dalam percubaannya untuk menjalin hubungan antara parti kita dan Umno," kata Husam ketika ditemui di Pulau Pinang.

Sekat pemerhati luar: SPR cuba sembunyikan sesuatu?


KOTA BHARU, 9 Feb: PAS menyifatkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) seolah-olah cuba mahu menyembunyikan sesuatu ekoran tindakannya tidak membenarkan pemerhati luar memantau pilihan raya umum ke 13.

(Nik Amar dakwa Wan Ahmad cuba sembunyikan sesuatu)

Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan, Datuk Mohamad Amar Nik Abdullah berkata, berbeza pula dengan PAS yang mengalu-alukan pemerhati asing.

"Kalau SPR betul-betul telus,  sepatutnya terima pemerhati asing. Buat apa takut," kata beliau kepada Harakahdaily.

Mohamad Amar mengulas kenyataan Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar yang mengingatkan parti-parti pembangkang supaya tidak ghairah menarik pemerhati asing ke negara ini untuk memantau proses Pilihan Raya Umum Ke-13 akan datang.

Wan Ahmad berkata pemerhati asing, yang mungkin mewakili badan bukan kerajaan (NGO) tertentu, tidak memahami undang-undang pilihan raya di negara ini.

Katanya, mereka juga tidak faham budaya berpolitik di Malaysia selain tidak memahami sensitiviti rakyat negara ini.

"Dia (pemerhati asing) datang seminggu sebelum pilihan raya, kemudian buat andaian dan kesimpulan mengenai proses perjalanan pilihan raya di negara ini," katanya.

Bagi Mohamad Amar, SPR tidak sepatutnya takut untuk membenarkan pemerhati antarabangsa datang memerhatikan perjalanan pilihan raya di negara ini.

"Buktikan pada dunia yang kita ni telus dan terima pemerhati asing," cadang beliau yang juga Exco kerajaan negeri Kelantan.

Mohamad Amar ditemui wartawan selepas majlis perasmian sambutan suami isteri 2012 di Balai Islam hari ini. -Hrkh

Najib Perlu Bersikap ‘Gentleman’ Dan Terima Keputusan Rakyat Dalam PRU 13

Dewan Pemuda PAS Malaysia meminta Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bersikap ‘gentleman’ dan berjiwa besar dengan menerima apa juga keputusan yang bakal ditentukan oleh rakyat, sama ada beliau menang ataupun kalah dalam pilihanraya umum ke 13. 

Ini berikutan kenyataan ‘beramaran’ Datuk Seri Najib sebelum ini yang menyatakan mahu mempertahankan Putrajaya hingga ke titisan darah yang terakhir serta kenyataan beliau yang terbaru bahawa anggota Rela seramai 20,000 orang siap sedia mempertahankan Putrajaya.

Kenyataan beliau ini seperti mengugut atau memberi amaran bahawa dalam apa juga keadaan beliau akan mempertahankan kerajaan beliau di Putrajaya. Dalam hal ini, DPPM melihat Datuk Seri Najib tidak seharusnya merasa gelabah, emosi, takut dan marah sekiranya Pakatan Rakyat mampu mengalahkan beliau dan menguasai Putrajaya. Datuk Seri Najib perlu sedar bahawa semua pemimpin di seluruh dunia mempunyai ‘pasang surut’ dalam perjuangan. Ada kalanya mereka menang dan ada kalanya mereka kalah. Tidak ada seorang pemimpin pun yang mampu untuk menang setiap masa dalam memegang kuasa mereka selama-lamanya. Jika ada pemimpin seperti ini, sudah pasti mereka akan dijatuhkan dengan kuasa rakyat seperti yang berlaku kepada dunia Arab ketika ini.

Sebagai seorang pemimpin negara, beliau sepatutnya berlapang dada dan menerima keputusan pilihanraya umum ke 13 yang ditentukan oleh rakyat. Sekiranya kekalahan yang beliau terima, Datuk Seri Najib perlu bermuhasabah terhadap diri dan partinya dengan memperbaiki segala kelemahan yang berlaku. Ia sebagai proses pembersihan terhadap segala kesalahan serta kekurangan yang beliau lakukan selama memerintah negara ini. Selepas itu, barulah beliau bangkit kembali dengan segala pembaharuan dalam PRU ke 14 pula.

Selain itu, Datuk Seri Najib juga tidak perlu merasa bimbang sekiranya beliau menjadi pembangkang pula suatu hari nanti kerana ini adalah proses biasa dalam amalan negara demokrasi. Sebagai Ketua Pembangkang, tugas beliau pula untuk menegur dan memperbetulkan segala kekurangan yang dilakukan oleh pemimpin Pakatan Rakyat sekiranya ia berlaku.

DPPM menegaskan, sekiranya Datuk Seri Najib berani menerima perubahan di negara ini dengan ‘redha’ tanpa melakukan pelbagai strategi kotor dan jahat, beliau akan dikenang sebagai pemimpin yang berjiwa besar dan berani melakukan perubahan sekalipun partinya tidak merestuinya. Sejarah akan menobatkan beliau sebagai negarawan ulung kerana mampu mengubah persepsi pemimpin UMNO-BN sebelum ini, bahawa hanya UMNO-BN sahaja layak memerintah dan tidak ada istilah mengalah pada sistem demokrasi yang bertapak di negara ini.

RIDUAN MOHD NOR
Ketua Penerangan
Dewan Pemuda PAS Malaysia

Papagomo Disaman Lagi, Kali Ini Oleh Peguam Terkenal, Datuk Shukri Mohamed

Baru saja blogger pro-Umno papagomo menghadapi tuntutan saman sehingga RM10 juta kerana didakwa memfitnah ahli perniagaan Abdul Razak Mohd Noor, kini seorang peguam terkenal yang juga ahli politik, Datuk Sukri Mohamed memfailkan saman terhadap papagomo dengan jumlah RM10 JUTA JUGA di Mahkamah Tinggi di Kota Bharu semalam.

Saman terbabit difail ekoran tulisan dalam blog Papagomo atau nama sebenarnya Wan Mohamad Azri Wan Deris dikatakan memfitnah secara terbuka peguam terbabit, lapor harakahdaily.

Sukri diwakili peguam Hisham Fauzi memfailkan saman tersebut baru-baru ini.

Dalam tuntutannya plaintif memohon defendan membuat permohonan maaf secara terbuka dengan menyiarkan permohonan maaf dalam blog defendan di alamat www.papagomo.com.

Defendan juga perlu mengiklankan permohonan maaf tersebut dalam akhbar nasional harian berbahasa Melayu dan bayaran gantirugi sebanyak RM10 juta.

Selain itu memohon gantirugi teladan, gantirugi melampau dan gantirugi punitif.

Plaintif juga merupakan ahli Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri dan ahli Majlis Perajaan Negeri Kelantan.

Defendan tinggal di Villa Apartment, Danau Kota, Setapak, Kuala Lumpur dan merupakan pemilik dan penulis ruangan blog; http://www.papagomo.com.

Dalam blog terbabit defendan menyiarkan tulisan bertajuk “ratusan ribu wang rakyat lesap disamun penasihat Sultan Kelantan” pada 4 Mei 2011.

Artikel tersebut disifatkan plaintif secara jelas menyebut berita yang tidak benar dan tidak berasas.

Bagaimanapun mahkamah masih belum menetapkan tarikh bagi sebutan kes berkenaan.

Sementara itu dalam perkembangan lain Mahkamah Tinggi di sini hari ini menetapkan 6 Mac hadapan bagi mendengar kes sebutan sementara perbicaraan kes tiga penduduk Orang Asli menyaman kerajaan negeri.

Sebelum ini tiga penduduk terbabit iaitu Rosli Along, Angah Along dan Hassan a/l Alang dari Pos Belatim, Gua Musang memfailkan saman terhadap kerajaan negeri.

Mereka menuntut supaya kerajaan negeri membatal kelulusan tanah di mukim hulu Nenggiri bagi pembangunan ladang.

Tanah tersebut dilulus kerajaan negeri untuk pembangunan ladang yang dikendalikan Perbadanan Pembangunan Ladang Rakyat.

Kerajaan negeri diwakili peguam Zainal Abidin Mustafa dan dua lagi peguam, manakala ketiga-tiga plaintif diwakili Adrew mewakili Tetuan Lee Hishamudin. Prosiding tersebut dikendalikan di hadapan Hakim Azman Abdullah.

Pada afidavit sebelumnya plaintif menyifatkan pemberian hak milik tanah di Pos Belatim sebagai menyalahi undang-undang.

Mereka menganggap sebagai pemegang hak milik adat Orang Asli atau hak milik adat komunal Orang Asli terhadap tanah di Pos Belatim.

Zainal Abidin bagaimanapun berkata, kerajaan negeri memohon untuk membatalkan saman tersebut kerana tanah berkenaan sebagai milik kerajaan dan tidak pernah diberi kepada sesiapa sebelum ini.-Hrkh

Jawatan Menteri Besar Tidak Penting – Salahuddin

BESUT – Naib Presiden PAS Salahuddin Ayob berkata jawatan Menteri Besar Johor tidak penting berbanding memastikan seluruh rakyat menyokong Pakatan Rakyat dan menguasai Putrajaya.

“Apa pun ramalan, bilakah pilihanraya tidak penting, hari ini, (sejak) dua tiga hari (lalu) sibuk , kononnya saya akan jadi Menteri Besar Johor, itu juga tidak penting,

“yang penting kali ini, kita mahu rakyat Malaysia pastikan (pada) pilihanraya akan datang, Pakatan Rakyat akan tawan Putrajaya, InsyaAllah,”ujarnya

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam Majlis Ceramah Perdana PRU13, Operasi Tawan Besut (OTB 4 + 1) yang diadakan di Dataran PGU Jerteh, dekat sini semalam, 7 Februari.

Menurutnya, hasrat menawan Putrajaya itu tidak akan tercapai sekiranya, Umno Terengganu tidak ditumbangkan dan Parlimen Besut dan setiap DUN dalam Parlimen Besut di menangi oleh PAS.

Katanya, keputusan itu bergantung kepada samada seluruh rakyat Besut berani atau tidak membuat perubahan pada PRU13.

Katanya, ada banyak sebab mengapa Umno dan Barisan nasional perlu ‘direhatkan’ dari mentadbir Negara ini.

Antaranya menurut beliau adalah masalah tanah dan kelangsungan hidup orang-orang Melayu.

Beliau menegaskan, dalam soal yang amat penting itu, Umno mengkhianati orang Melayu dan gagal membela nasib orang Melayu.

“apa yang umno buat pada perjuangan orang Melayu, sampai kepada peringkat (soal) tanah yang merupakan aset, merupakan harta yang pastinya sangat diperlukan oleh orang Melayu,

“itu pun hari ini, Umno tak boleh bela, jadi apa lagi yang tuan-tuan (kita) nak tunggu (harap daripada Umno),”katanya.

Turut berucap pada Majlis tersebut adalah Yang DiPertua Pas Besut, ustaz wan Azhar Wan Ahmad, Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Tanah Kampung Banggol Donas Haji salleh embong dan bekas Ketua Puteri Umno, Puan Rusni Hassan. -BO


GEMPAR!: Pemimpin JI atau Kumpulan Mujahiddin Malaysia, Zulkifli Abdul Hir masih hidup

ZULKIFLI ABDUL HIR MASIH BERNAFAS!

Oleh : MUTALIB M.D

MENGEJUTKAN! Pemimpin Jemaah Islamiyah (JI) atau Kumpulan Mujahiddin Malaysia, Zulkifli Abdul Hir yang didakwa terbunuh dalam serangan pihak berkuasa Filipina sebelum ini, sebenarnya masih bernafas dan dipercayai telah keluar daripada Filipina menuju ke destinasi yang tidak diketahui.

Koresponden Sabahkini.net, Pingganan Janjalani memberitahu usaha pihak berkuasa Filipina dan Malaysia mencari jenazah Zulkifli buntu kerana tidak ada sebarang kesan atau darah Zulkifli ditemui dan dipercayai terselamat dalam serangan berkenaan, sekalipun rumah penginapannya musnah terkena bom.

Sebelum ini pihak berkuasa Filipina mengesahkan selain Zulkifli, sejumlah 15 militan terbunuh dalam serangan itu, termasuk pemimpin Abu Sayyaf warga Filipina, Umbra Jumdail @ Dr Abu dan warga Singapura, Abdullah Ali alias Muawiyah.

Zulkifli dianggap pemimpin kanan dalam JI dan kerajaan Amerika Syarikat (AS) telah menawarkan hadiah berjumlah AS$5 juta (RM15.5 juta) untuk membunuh atau menangkapnya, dan AS$50,000 (RM155,000) bagi penangkapan atau pembunuhan Abdullah.

Serangan awal pagi khamis yang dilancarkan pihak berkuasa Filipina di pekan Parang, Pulau Jolo yang menjadi kubu kuat Abu Sayyaf dan sekutu mereka daripada JI yang berpangkalan di Indonesia gagal membunuh Zulkifli yang dipercayai dapat menyusup keluar dari kepungan dan serangan tersebut bersama tiga pengikutnya; namun Dr Abu yang sebelum ini berjaya bolos dalam beberapa serangan, tewas.

Pada 2 Ogos 2007, Mahkamah di California, Amerika Syarikat telah mendakwa Zulkifli dan abangnya, Rahmat Abdul Hir, 43, warga Amerika yang ditangkap sehari sebelum hari beliau didakwa di mahkamah, di atas tuduhan-tuduhan berkaitan dengan keganasan.

Rahmat yang berada di Amerika Syarikat dituduh mengirimkan pelbagai peralatan seperti radio dua hala, magazin senjata Colt .45, teropong, teropong senjata, pakaian dan lain-lain kepada adiknya yang berada di selatan Filipina di antara Jun 2006 hingga Jun 2007.

Zulkifli, pakar penyamaran yang menggunakan pelbagai nama seperti Marwan, Zulkifli Abd Hir, Zulkifli Bin Abdul Hir, Hulagu, Holagu, Lagu, Musa Abdul Hir, Zulkifli Abdul Hir, Zulkifli bin Hir, Abdul Hir bin Zulkifli, Abduhir Bin Hir, Bin Abdul Hir Zulkifli, Zulkifli, Zulkifli Hir, Musa, Abdulhir Bin Hir, Ahmad Shobirin, Armand Escalante, Hassan, Hendri Lawi, Henri Lawi, Hogalu, Hugalu, Muslimin Abdulmotalib, Norhana Mohamad, Normina, Hashim, Omar Salem, Salim Alombra dan sebagainya menguasai pelbagai bahasa termasuk Inggeris, Tagalog dan Arab; berjuang bersama kumpulan Abu Sayap sejak 2003.

Walaupun Ketua Gerak Khas Malaysia mengenai keganasan, Ayob Khan Mydin Pitchay mengalu-alukan berita kematian Zulkifli, namun bak kata pepatah berpantang maut sebelum ajal, Zulkifli tetap menjadi ancaman kepada keselamatan di Rantau Asia.

Dalam pada itu, Pingganan turut memaklumkan bahawa anak saudara GabenorTawi-Tawi yang tinggal di Kota Kinabalu, Datu Naufal telah berlepas ke Jolo untuk merundingkan pembebasan peniaga tokek, Nazarudin Saidin setelah pihak penculik bersetuju untuk berunding bagi membebaskan mangsa dengan bayaran T & T sejumlah Ph 3 Juta Pesos (RM212,971).

Percubaan koresponden Sabahkini.net untuk menghubungi Gabenor Tawi-Tawi dan Naufal untuk mendapatkan maklumat lanjut gagal kerana dipercayai berada di kawasan pedalaman yang tidak mendapat liputan talian./sabahkini.net
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .