Ikuti Blog ini

Penerangan Kerja Rasul Dan Nabi


Penerangan adalah kerja mulia dan penerangan ialah kerja Rasul-Rasul dan Nabi-Nabi, demikian ditegaskan oleh YAB Tuan Guru Dato' Nik Aziz bin Nik Mat Mursyidul Am Pas dan juga Menteri Besar Kelantan ketika menutup Majlis Penerangan Isu-Isu Semasa di Bangunan MBSA. Oleh kerana penerangan kerja Rasul dan Nabi penerangan hendaklah perkara yang benar dan membawa kepada kebaikan, tambahnya.

Beliau menjelaskan sebagai contoh ayat-ayat Quran yang bermula dengan 'Qul' bermaksud, 'Katakan' atau 'Sebutkan' atau 'Nyatakan' yang melibatkan berbagai persoalan seperti akidah, akhlak, sayariat, keilmuan, pendidikan dan berbagai-bagai lagi. Cara menyampaikan penerangan pula hendaklah secara berhikmah dan nasihat yang baik sesuai dengan tuntutan al-Quran (al-Nahl:125).

Tuan Guru Dato' Nik Aziz juga mengingatkan, bahawa manusia adalah datang dari turunan yang satu, iaitu dari Adam. Mereka akan mati dan dikembalikan ke tempat yang sama (tanah).

Adam diturunkan dari Syurga. Bererti kita berhak mewarisi sama tempat asal Adam sebelum diturunkan. Sebab itu antara tugas kita ialah mengingatkan, memperbaiki dan menyelamatkan manusia agar dapat kembali sama ke tempat asal secara sejahtera.

Tuan Guru juga mengingatkan cara menyampaikan penerangan hendaklah sesuai. Contoh menyampaikan ilmu oleh orang yang berilmu. Yang menyampaikan pula hendaklah kena dengan sifat dan keadaan. Beliau memberi contoh, kalau orang mengajar keagamaan dan kerohanian secara bergondol kepala dan memakai tali leher adalah tak kena dengan suasana dan penerimaan khalayak. Sepatutnya dia berpakaian sebagai tokoh agama dan ilmuan. Dalam hal pakaian ini juga, kalau seorang imam yang menjadi imam dan mendidik sesuai dengan cara berjubah dan berserban. Pendapat kita jika bersongkok hitam kurang kena dan kurang sesuai, bukan saja dari segi budaya pakaian agama, tetapi kerana songkok boleh meragukan dari segi kebersihan. Songkok yang dibuat dari baldu tidak dibersih dengan air sepanjang hayat songkok itu dipakai. Dalam masa bertahun diguna bukan saja ianya dikotori oleh daki dan peluh, tetapi kemungkinan kena najis dan sebagainya. Jadi ianya pakaian meragukan di dalam ibadat.

Tuan Guru menekankan perlunya diberi penerangan berbagai-bagai aspek baik politik, pentadbiran, sosial dan kehidupan yang tidak terpisah dari Islam. Islam membawa kesejahteraan yang kita perlu tawarkan kepada semua, agar semua pihak dapat menikmati sama kesejahteraan di dunia dan akhirat.

dr shafie abu bakar

SKM Convent turut menjadi sasaran..

Dato Seri disambut oleh Father joshua Ong

Father Joshua memberikan penerangan kepada Dato Seri

Lokasi kejadian

SMK Convent turut menjadi sasaran
Pengawal Keselamatan memberikan Taklimat kepada Dato Seri
Banggunan SMK Convent yang disangka gereja oleh penyerang
Gereja Saints Louise

Serpihan kaca di perkarangan gereja
Penerangan dari pihak Gereja

Taiping : Petang semalam bertempat di Taiping Dato Seri Nizar dan beberapa Pimpinan PR telah sama-sama hadir untuk lawatan ke 2 buah Gereja di Taiping yang mengalami serangan dari tindakan individu yang tidak bertanggungjawab. Berkata kepada pihak media Dato Seri menyifatkan ia sebagai tindakan yang jahat dan tidak wajar juga menyatakan bahawa mereka yang melakukannya mempunyai pemikiran yg sempit dan tidak bertanggungjawab. Ia menunjukan bahawa apa yang berlaku adalah akibat dari fahaman asobiyah dan rasict yang disemai kepada rakyat.

Dato Seri menambah bahawa di dalam pakatan rakyat kami tidak pernah menyemai perasaan tersebut. Kita dari Pas telah dari awal menolak akan tindakan seperti ini dan kami mengkritik tindakan ini dengan sekeras-kerasnya. Dato Seri turut menasihatkan media di bawah UBN untuk tidak memainkan isu ini kerana tindakan mereka yang cuba memperbesarkan isu ini telah menyebabkan timbulnya semangat perkauman kepada rakyat .Beliau juga mengatakan bahawa Pakatan Rakyat menolak tindakan ini yang dianggap tidak beretika dan bertamadun kerana ia sebenarnya menambah keruh keadaan yang ada.

Dato Seri turut dibawa melawat ke Sek Men Convent yang mana kami diberitahu bahawa ia turut menjadi sasaran akibat dari kekeliruan dari penyerang yang menyangka bahawa ia adalah gereja dan pondok pengawal disitu turut dibaling dengan batu dan mengakibatkan kerosakan kecil. Turut sama dalam rombongan tersebut ialah pimpinan-pimpinan Pakatan Rakyat.

Mustapa Khianati Kelantan, Wang Ehsan diguna untuk kempen Umno Juara Rakyat

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) menganggap Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri sebagai pengkhianat kepada rakyat Kelantan dan Sultan kerana enggan memperjuangkan isu Royalti Minyak untuk negeri berkenaan.

Kenyataan Mustapa bahawa tuntutan Kerajaan PAS Kelantan terhadap hasil minyak yang diperoleh di pelantar Bintang yang telah beroperasi sejak 1984 tidak berasaskan kenyataan merupakan satu penafian yang nyata untuk kali kedua.

Sebelum ini beliau juga menafikan hak Kelantan terhadap minyak yang diteroka di kawasan Kawasan bertindih atau di kenali sebagai Joint Development Area (JDA) Malaysia – Thailand.

Penafian beliau ini tidak selari dengan fakta Jabatan Perangkaan Negara yang melaporkan pada 2004 bahawa Kelantan bersama negeri Terengganu dan Sabah telah mengeluarkan minyak bernilai lebih dari RM 46 Billion (Nilai Kiraan Kasar) iatu 76 peratus dari nilai keseluruhan minyak dalam negara.

Fakta itu jelas menyatakan bahawa minyak dari Kelantan telah diambil oleh Petronas, tetapi kenapa masih dinafikan oleh Mustapa.

Pemberian wang ehsan, membuktikan bahawa kerajaan BN dan Umno di Kelantan berdendam dengan rakyat dan Sultan kerana sudah 20 tahun menolak BN. Ketika PAS Menang di Terengganu pada tahun 1999, serta merta Kerajaan BN menarik balik wang royalti dan mengantikannya dengan wang ehsan sebagai satu hukuman kepada rakyat Terengganu yang memilih PAS. Baru-baru ini selepas BN berjaya menguasai Terengganu untuk penggal kedua, BN mulai cuba merubah taraf perjanjian itu kepada wang royalti semula.

Paling tidak disukai rakyat, wang ehsan yang selama ini diberikan telah disalurkan kepada Jabatan Pembangunan Persekutuan, bukan kepada Kerajaan Negeri.

Hal sama akan berlaku di Kelantan jika wang ehsan diberikan. Jabatan Pembangunan Persekutuan Kelantan yang merupakan ‘Kerajaan Hantu BN’ di Kelantan akan bermaharajalela mengunakannya untuk meraih sokongan rakyat sebagai persiapan pilihanraya akan datang.

Kenyataan Mustapa bahawa Kerajaan BN menawarkan wang ehsan hanya kerana ingin menolong rakyat Kelantan yang tidak layak menerima royalti lantaran tiada minyak dikeluarkan merupakan satu pembohongan yang besar. Jika benar BN ingin tolong rakyat kenapa dinegeri Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Pahang, Melaka, Negeri Sembilan dan Johor yang jelas tiada minyak tidak diberikan wang ehsan?

Kenyataan Mustapa yang mengakui bahawa wang ehsan itu akan dipergunakan sepenuhnya untuk kempen ‘Umno Juara Rakyat’ menjelaskan lagi bahawa inilah agenda sebenar mereka hingga sanggup mensabotaj Kerajaan PAS yang dipilih rakyat Kelantan.

PAS mendesak supaya rakyat Kelantan terus menolak Umno, dan bangkit untuk menuntut hak mereka dalam bentuk royalti, bukannya wang ehsan. Mustapa dan Umno merupakan pengkhianat rakyat bukan juara rakyat! kembalikan hak rakyat!

Ust. Idris Ahmad

TG Nik Aziz: Lawat gereja kerana simpati

Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menjelaskan kesediaan melawat beberapa gereja di Kuala Lumpur baru-baru ini kerana simpati penganiayaan yang dilakukan.

Beliau berkata, kunjungan ke gereja yang terbakar kerana dikhianati sama seperti menziarahi orang yang sakit.

“Islam mengajar umatnya bersimpati terhadap orang teraniaya seperti kejadian membakar gereja di beberapa tempat di Lembah Klang baru-baru ini.

“Perbuatan itu sememangnya tidak boleh diterima oleh Islam kerana menggunakan kaedah kekerasan,” katanya ketika ditemui pemberita sekembali dari Kuala Lumpur di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, hari ini.

Baru-baru ini Menteri Besar Kelantan melawat tiga gereja di Kuala Lumpur termasuk Gereja Katholik Assumption, Jalan Assunta dan Gereja St Francis Xavier di Jalan Gasing bagi melihat dari dekat kesan kerosakan akibat dikhianat pihak tidak bertanggungjawab.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz mempersoalkan tindakan pihak terbabit sehingga merosakkan rumah ibadat orang bukan Islam.

“Saya pergi kerana rasa simpati terhadap mereka yang teraniaya,” ujarnya.

Beliau juga berkata, lawatannya ke gereja hanya boleh dijadikan isu kepada mereka yang berfikiran sempit.

“Sebelum ini pun saya pernah melawat kuil Hindu dan Buddha di Tumpat beberapa kali. Sami-sami Buddha juga datang ke pejabat saya,” ujarnya.

Beliau juga berkata, lawatan tersebut secara tidak langsung dapat menterjemahkan keindahan Islam kepada golongan bukan muslim. Hrkh

Adun BN perlu jelaskan tajaan tunai haji

KOTA BHARU, 12 Jan: Kebiasaan orang kampung terpaksa menyimpan bertahun-tahun untuk mengumpul wang sebanyak RM16,000 di Tabung Haji bagi membolehkan mengerjakan ibadat haji.

Lebih mengharukan lagi apabila ada bakal haji yang sudah mencukupi jumlah tersebut masih tidak dapat menunaikan fardu haji kerana nama tidak disenaraikan.

Itulah kebiasaan yang kita dengar susah payah orang kampung untuk menunaikan rukun Islam kelima.

Namun lain pula bagi pemimpin Umno apabila dapat menunaikan haji dengan mudah tanpa perlu menunggu menggenapkan simpanan RM16,000.

Tahun lepas difahamkan Adun Kok Lanas, Datuk Md Alwi Che Mat dikatakan mendapat keistimewaan tersebut yang dibiayai Tabung Haji.

“Saya minta penjelasan Datuk Alwi, saya difahamkan beliau ke Makkah sekali dengan Tun Abdullah Ahmad Badawi dan 20 orang VVIP yang mana tambang pun disediakan Tabung Haji,” dakwa Adun Salor, Datuk Husam Musa.

Beliau meminta Alwi yang juga Ketua Pembangkang di Dewan Undangan Negeri Kelantan menjelaskan berhubung tajaannya ke Makkah sebelum gemar mencari kesalahan orang lain.

Semalam sebuah akhbar tempatan melaporkan Adun Kok Lanas mendakwa mempunyai bukti resit pembelian kek seberat 10 kilogram setiap enam biji kek bernilai RM516 yang diberikan kepada enam pihak termasuk Menteri Besar dan Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kelantan, Ir Ariffahmi Abdul Rahman.

Dalam kenyataan tersebut Alwi meminta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Kelantan menjalankan siasatan terhadap dakwaan itu.

Husam yang juga anggota Exco kerajaan negeri berkata, tidak wajar Alwi membangkitkan isu kek kerana ia dianggap menjadi kelaziman dalam dunia korporat.

“Sekiranya Alwi menyibuk diri ingin menjelaskan isu kek PMBK, pemergiannya ke Makkah dengan tajaan Tabung Haji juga perlu diberi penjelaskan kerana orang ramai hendak tahu.

“Kenapa Tabung Haji taja beliau, adakah ia dibolehkan,” ujarnya.

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .