Ikuti Blog ini

Penjelasan dan kesal atas berita Bernama

Sukacita saya merujuk kepada berita disiarkan Bernama Online (3 Julai, 2010) bertajuk “Nik Aziz Akui Wujud Perpecahan Parti Untuk Berebut Jawatan Pada Muktamar PAS Tahun Depan” dan awal-awal saya tegaskan tajuk dan kandungan beritanya adalah tidak benar dan di luar konteks apa yang saya maksud. Saya dapati keseluruhan laporan itu merupakan tanggapan pihak Bernama sendiri dan bukannya dari maksud sebenar kenyataan saya.

Paling malang lagi, apabila laporan agensi milik kerajaan Barisan Nasional itu telah dijadikan rujukan, malah disiarkan oleh beberapa akhbar. Antaranya akhbar online Malaysian Insider, dan akhbar cetak seperti Berita Minggu, Sinar Harian dan Sunday Star.

Namun, akhbar online Malaysiakini turut menyiar kandungan laporan Bernama, tetapi diharmonikan dengan tajuknya sendiri, iaitu “Nik Aziz cadang tiada pemilihan dalam muktamar.” Itupun masih tidak tepat, kerana pemilihan dibenarkan di dalam perlembagaan PAS. Sedangkan, pada sidang media tersebut, saya telah merujuk kepada asas perlembagaan PAS yang perlu dipatuhi demi mengelak apa-apa perbalahan, mahupun perpecahan.

Apa pun, saya mengucap terima kasih atas laporan media yang berimbang. Antaranya akhbar New Sunday Times tidak memetik laporan berita Bernama (yang tidak bersifat berita itu), sebaliknya ia telah menyiarkan berita yang ditulis wartawannya sendiri. Begitu pula, Sinar Harian didapati memetik laporan Bernama, tetapi turut menyiarkan di ruang Kelantan kenyataan yang dianggap tepat mengenai cadangan saya agar berlaku syura bagi pemilihan dalam PAS. Sementara Mingguan Malaysia tidak memetik laporan Bernama, sebaliknya menyiarkan kenyataan yang agak tepat dengan maksud sebenar saya.

Di sini diperturunkan maksud kenyataan saya ketika menjawab soalan wartawan berhubung kemungkinan berlaku pertandingan dalam pemilihan PAS tahun depan. Antaranya ialah:
“Kalau boleh tidak perlu bertanding, kerana memang tak molek bertanding, tetapi kalau mahu bertanding juga biarlah buat betul-betul, bertandinglah, jangan sampai peringkat perpecahan. Ini luahan hati orang tua, tak mahu tengok perpecahan berlaku.

“Pengalaman saya sendiri yang pernah bertanding dalam dewan ulama’ satu ketika dulu, amat tidak comel. Baik kita cari cara yang lebih comel elak daripada perpecahan.
"Moleknya, kita buat keputusan secara syura dan lantik ketua kita beramai-ramai. Ini cadangan saya. Tetapi saya tidak tahu sejauh mana syura dibenarkan oleh perlembagaan parti.

Semoga penjelasan saya ini, dapat mengelakkan salah faham semua pihak, khususnya rakan-rakan pimpinan dalam PAS. Jangan mudah terpengaruh dengan semua laporan berkenaan, terutama Bernama dan akhbar yang nampaknya ada agenda tersembunyi di sebalik apa yang mereka laporkan. Hanya Allah jua yang Maha Mengetahui. Kepada pihak akhbar cermatlah dan jauhilah daripada memfitnah.
Sekian, wassalam.

NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT,
Menteri Besar Kelantan.
Tarikh: 21 Rejab 1431/4 Julai 2010.

Friends Of Pakatan Rakyat

Biadota Laknatullah....


Nama :
IBLIS LAKNATULLAH

T.Kelahiran :
Bermula dari keengganannya sujud kepada Nabi Adam a.s


ust nor amin
Status diri :
Fasik kelas pertama

Agama :
Kufur

Tempat Tinggal :
Hati-hati mereka yang lalai

Alamat Tetap :
Neraka jahanam

Kawasan :
Setiap tempat yang di dalamnya tiada usaha untuk mengingati Allah

Arah perjalanan :
Tiada haluan dan bengkang bengkok

Isteri :
Setiap wanita yang tidak menutup aurat, tidak mentaati Allah,Rasul dan suaminya

Suami :
Sama seperti sifat yang dilakukan oleh isteri…

Kaum kerabat :
Semua golongan yang menentang dan memusuhi Allah

Modal pusingan :
Angan angan kosong

Tempat pertemuan :
Pasar pasar

Musuh ketat :
Setiap orang Islam yang beriman dan bertakwa

Motto kerja :
'Hipokrasi asas akhlak'

Hobi :
Melalaikan orang dari mengingati Allah, menggoda dan menyesatkannya

Cita cita :
Supaya semua makhluk di muka bumi ini menjadi kafir

Kelemahannya :
Bila orang membaca istighfar

Logo :
Sebarang tatu

Pejabat operasi :
Tandas.bilik air, tempat yang bernajis dan kotor serta tempat tempat maksiat

Rakan kongsi :
Golongan munafik serta syaitan-syaitan dari kalangan jin dan manusia

Sumber pendapatan :
Segala harta yang diperoleh dengan jalan haram dan riba

Jenis perkhidmatan :
Menggalakkan manusia mengerjakan kemungkaran dan derhaka terhadap Allah

Tempoh perkhidmatan :
Sehingga hari khiamat

Matlamat :
Membawa setiap makhluk ke neraka jahanam

Teman sejawat :
Orang yang suka mendiamkan dirinya dari menyatakan kebenaran

Ganjaran :
Dosa dan kemurkaan Allah

Pembantu setia :
Orang yang suka mengumpat, mencaci, memaki hamun, menghasut, pendengki dan pendendam

Makanan kegemaran :
Daging orang mati dan segala najis dan kotoran

Yang ditakuti :
Orang mukmin yang bertakwa

Yang dibenci :
Orang yang sentiasa berzikir dan mengingati Allah

Alat perangkap :
Wanita cantik,model,pelacur.pragawati,dan sebagainya

Saat ajal :
Bila tiba waktu yang ditentukan Allah di hari kiamat kelak

Tugas yang paling disukai :
Homoseks dan lesbian

Janji janji :
Janji kosong,angan angan dan tipu daya

Yang membuatnya menangis :
Bila orang sujud kepada Allah

ust nor amin

Khalid Samad diserang jantungMahfuzOmar: Yb.Khalid Samad MP Sh.Alam dimasukkan di HospUniv ada sedikit masaalah jantung doakan moga dia cpt pulih.

itu dari twitter YB Mahfuz. ayuh kita doakan keselamatan hero shah alam yang lantang di parlimen ini. insyaallah.

Cukup La Tuu Kena Tipu Tak Mau-Mau dah..!!!


HIMPUNAN GMJ


Ibrahim Ali mungkin ditahan di bawah ISA - Hishammuddin

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita28/suaraperkasa.jpgKuala Berang, Hulu Terengganu - Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali, yang telah dua kali ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA- Internal Security Act) menghadapi risiko ditahan sekali lagi berikutan rencana yang diterbitkan oleh Suara Perkasa.

Menteri Keselamatan Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein memberi amaran, Ibrahim boleh ditahan di bawah ISA sekiranya kenyataannya menimbulkan ancaman terhadap keselamatan negara.

"Tidak terkecuali, samada Ibrahim Ali, Hishammuddin atau Lim Kit Siang, semuanya tidak kebal terhadap undang-undang dan dikenakan tindakan hukuman jika ada usaha menggugat kestabilan negara ini."kata Hishamudin selepas merasmikan Mesyuarat Umno Bahagian Hulu Terengganu, disini semalam

Menurutnya, pihak pembangkang mendakwa kerajaan membuat hulkuman terpilih dalam menghukum sesiapa yang menggugat keselamatan negara.

Tetapi, belaiu mendakwa, tindakan pihaknya adalah bertujuan untuk memastikan bahawa negara ini progresif dan selamat.

Ibrahim dan Perkasa, telah dikritik atas rencana yang diterbitkan oleh Suara Perkasa yang dipercayai 'menghasut' pihak tertentu dalam edisi pertama mingguan Suara Kuasa minggu lalu.

Dalam sebuah artikel, Perkasa telah mencaci Timbalan Menteri Pendidikan Datuk Dr Wee Ka Siong dalam mempersoalkan tindakan kerajaan menarik balik biasiswa pelajar luar negara tajaan Jabatan Perkhidmatan Awam yang juga bermaksud menarik balik biasiswa Mara.

Ibrahim juga menyeru supaya Dr Wee ditahan di bawah ISA kerana dipercayai mempersoalkan hak-hak orang Melayu.

Ekoran penerbitan tersebut, pihak Bukit Aman dan Kementerian Dalam Negeri melawat pejabat yang mengendalikan penerbitan Suara Perkasa di Setapak dan menyoal editornya.

Hishammuddin berkata pihaknya tidak berpuas hati atas penjelasan yang diberikan oleh Editor Suara Perkasa Amirudin Mohamad. -BO

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .