Ikuti Blog ini

Selamatkan Pakatan Rakyat


Isu muzakarah & muqabalah masih belum reda, menandakan taktik Umno mengkucar-kacirkan pakatan rakyat semakin mengena tambahan pula ramai yang tak faham terus gelabah.

Alhamdulillah Parti Keadilan Rakyat tidak bermasalah dengan PAS dan begitu memahami apa yang sedang PAS hadapi sekarang melainkan Yb Karpal Singh yang mempersoalkan PAS dalam Pakatan Rakyat yang diminta untuk dikaji semula peranannya.

Akhirnya Mursyidul Am PAS Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat meminta Pengerusi DAP Karpal Singh supaya menghormati hasrat PAS untuk mengadakan muqabalah dengan Umno tambahan kata Tuan Guru Nik Abd Aziz, Karpal dan beliau sama-sama tua jadi kenalah saling hormat-menghormati.


Permasalahan ini seakan semakin kencang dengan desas desus tawaran gila talak dan rujuk cina buta si Umno yang secara tergantung menawarkan PAS dengan jawatan Menteri Besar dan Exco asalkan PAS setuju meninggalkan Pakatan Rakyat untuk bersama-sama Umno.

Semakin lama semakin terdesak itulah dia Umno, mereka sedar usia politik mereka akan sampai ke penghujungnya makanya serampang tiga mata syaitan digunakan untuk membangkitkan sentimen keliru rakyat dan perbalahan semua parti dengan PAS dengan isu muzakarah, PKR dengan isu liwat Anwar dan DAP dengan isu undang-undang Islam.

Kami ingin tegaskan disini untuk memberi faham kepada semua bahawa PAS bukannya gila untuk berkuasa dan tamakkan jawatan Menteri dan Exco. Kalau PAS mahu dah lama PAS mencium punggung Umno hasilnya tidakkan PAS masih bersama Pakatan Rakyat biarpun Selangor dan Perak ada tawaran serakah nafsu jahat dari Umno.

Kami dari PAS tiadalah lain hanyalah mencari persamaan dalam menegakkan keadilan, menentang rasuah dan menentang kezaliman yang dilakukan oleh UmnoBN selama ini yang akhirnya hasrat rakyat ini telahpun diterjemahkan dengan tertubuhnya parti-parti gabungan Pakatan Rakyat.

Tugas PAS adalah sekadar menjalankan kewajipan sebagai Islam yang ingin menyelamatkan akidah semua umat Islam dan manusia, persoalan kemenangan bukanlah natijah mutlak semata-mata kerana syarat berjuang tidak semestinya menang.

Yang tersangat penting ialah menyampaikan dakwah dan memberi faham kepada semua manusia apa itu keindahan Islam dan tidakkah kita sedar selama ini ruang lingkup dakwah sangat-sangat tertutup rapat biarpun Umno ramai yang Islam tetapi Islam mereka berbaur munafik.

Alhamdulillah 5 negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat sekarang ini sangat terbuka luas dalam menyampaikan dakwah Islam biarpun ada salah faham tetapi ianya sangat kecil dibandingkan dengan sifat toleransi yang sudahpun terjalin baik sekarang ini.

Polisi kita sangat jelas dalam menyampaikan dakwah kerana Allah berpesan didalam Al-Quran melalui dakwah Rasulullah SAW sekiranya musuh menghulurkan tangan untuk perdamaian maka hendaklah kita buka ruang untuk mendengar dan berbincang dan kita sangat faham dengan Umno yang tersepit kerana Umno juga ramai orang Islam makanya tugas kita untuk selamatkan akidah mereka.

Sekiranya mereka menipu dan berhelah sesungguhnya Allah adalah sebaik-baik perancangan dan tipu daya makanya urusan ini kita serahkan kepada Allah Taala dan pastinya PAS berpengalaman untuk mengelakkan diri dari digigit ular dan kala dalam lubang yang sama sebanyak dua kali.

Pesanan kami tidak usahlah penyokong semua risau dan bimbang dengan situasi ini sampaikan ramai penyokong sesama penyokong berbalah tidak puas hati. Ada juga yang memberikan pandangan baik PAS keluar sahaja dari Pakatan Rakyat kerana parti-parti lain tidak hormatkan PAS.

Bagi kami pendokong dan penyokong PAS akan terus bersama Pakatan Rakyat kerana tahaluf siyasi yang diamalkan PAS sekarang ini benar-benar telah banyak memberi kelebihan kepada kita semua untuk menyampaikan mesej Islam.

Umno Perak kini semakin gelabah - Mursyidul Am PASKOTA BHARU, 30 Julai - Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan pelawaan Umno untuk menubuhkan kerajaan bersama PAS di Perak menggambarkan parti itu kini semakin gelabah.

Mursyidul Am PAS berkata, pelawaan itu membuktikan parti tersebut begitu menyesal terhadap apa yang telah dilakukan terhadap PAS selama ini sehingga terpaksa mengajak untuk bergabung sekarang.

Bercakap kepada pemberita selepas merasmikan majlis pelancaran tabung Penambahbaikan Masjid Al-Baraah dan Ceramah Israk Mikraj di perkarangan Pasar Besar Siti Khatijah hari ini katanya, tindakan seperti dilakukan Umno Perak menggambarkan mereka bermasalah.

"Kalau di dunia sudah memperlihatkan masalah, apa lagi�kalau di akhirat, lagi bermasalah," kata beliau.

Kelmarin Pengerusi Badan Perhubungan Umno Perak, Datuk Seri Tajol Rosli Ghazali dilaporkan mengajak PAS menubuh kerajaan campuran di Perak sebagai simbol perpaduan Islam dan Melayu.

Ekoran tawaran tersebut Dewan Pemuda PAS Kubang Kerian petang semalam membuat laporan polis kerana menyifatkan tindakan bekas Menteri Besar Perak itu mempunyai unsur-unsur rasuah.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan bagaimanapun berkata, keputusan mengenai perkara akan dibuat dalam mesyuarat jawatankuasa PAS Pusat di Kuala Lumpur esok.

Beliau yang akan menghadiri mesyuarat itu esok menjelaskan pendiriannya tetap sama sebagaimana sebelum ini iaitu muqabalah dibolehkan dengan Umno dan tidak mungkin untuk bergabung dalam pakatan politik.

"Muqabalah dengan sesiapa sahaja boleh, sebab Islam sendiri telah mengajar pertemuan perlu diadakan sekiranya ia dapat menyelesaikan masalah masyarakat.

"Nabi Muhammad saw pernah mengadakan muqabalah dengan kaum musyrikin untuk menyelesaikan masalah masyarakat di zaman baginda.

"Begitu juga sekarang muqabalah dengan sesiapa pun boleh, tetapi jangan libatkan gabungan politik," ujarnya.

Menurutnya, muqabalah, muzakarah, musyawarah atau seumpamanya tiada masalah diadakan, sebaliknya berbincang politik dengan parti lawan (Umno) perlu berhati-hati kerana peristiwa lama telah berlaku 50 tahun lalu.

Beliau menegaskan PAS memang terluka hati dengan tindakan Umno menyingkir PAS setelah bergabung dalam Barisan Nasional pada 1970-an.

"Peristiwa Memali, peristiwa Lubuk Merbau, penubuhan Jabatan Pembangunan Persekutuan di Kelantan dan membatal pendaratan minyak dan gas di Pantai Senok Bachok adalah antara peristiwa yang tidak mudah dilupakan," ujarnya.

Beliau juga berkata, muqabalah yang diadakan di antara pemimpin PAS dan Umno sebelum ini menyebabkan situasi tidak tenang berlaku di kalangan penyokong PAS.

"Mereka marah saya macam-macam sehingga pedih telinga mendengarnya," ujar beliau.

Jabatan polis seleweng RM98j?


KUALA LUMPUR - Ahli Exco Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (YPJM), Tan Sri Robert Phang mendakwa baru-baru ini beliau menerima surat layang yang mendedahkan penyalahgunaan kuasa sebuah jabatan polis.

Surat tanpa nama pengirim dan beralamat di Desa Pandan itu diterima pada 23 Julai lalu dan ia dihantar melalui pos laju ke alamat pejabatnya di Kompleks Dayabumi, Jalan Sultan Hishamuddin di sini.

Robert memberitahu, kandungan surat sepanjang lapan helai itu antara lainnya menceritakan berlaku penyalahgunaan kuasa dalam pemberian kontrak pembelian kelengkapan barangan kegunaan jabatan tersebut yang berjumlah hampir RM98 juta.

“Pengirim mendakwa wujud pelanggaran prosedur dalam pemberian kontrak yang sepatutnya dilakukan melalui tender terbuka.

“Surat itu mendakwa penyalahgunaan kuasa itu berlaku sebelum pilihan raya umum lalu dan beberapa hari selepas pilihan raya,” kata beliau di pejabatnya di sini semalam.

Menurut beliau, surat tersebut turut menamakan enam pegawai polis berpangkat Asisten Supritendan sehingga Komisioner Polis di jabatan terbabit.

“Saya tidak mahu dedahkan nama mereka (pegawai) terbabit kerana ini perlu disiasat,” katanya dengan memberitahu beliau akan menyerahkan dokumen tersebut kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR) hari ini.

Robert bagaimanapun berkata, alamat pengirim yang tertera pada salinan sampul surat itu tidak wujud.

Anwar kemuka JAWI laporan Pusrawi, Saiful dipanggil


KUALA LUMPUR: Datuk Seri Anwar Ibrahim mengemukakan laporan perubatan yang dikeluarkan hospital Pusrawi yang mengatakan bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan tidak diliwat semasa memberi keterangan di Jabatan Agma Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) hari ini.

Beliau hadir ditemani isterinya, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail pada pukul 10.30 pagi bagi memberi keterangan berhubung laporan tuntutan qazaf (tuduhan palsu) yang dibuat terhadap Saiful sebelum ini.

Pagi semalam Anwar, Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu berkata, pendedahan laporan doktor Pusrawi, yang disebar meluas menerusi portal berita semalam, membuktikan dakwaan meliwat terbaru terhadapnya hanya bermotifkan politik dan tidak berasas sama sekali.

“Saya ada menyebut mengenai laporan perubatan (Dr. Mohd Osman) itu dan JAWI ambil maklum mengenainya,” katanya selepas memberi keterangan hampir dua jam setengah.

Hadir sama peguamnya Kamar Ainiah Kamarulzaman.

Semasa memberi keterangan, Anwar turut mengemukakan hujah oleh seorang ulama feqah terkemuka, Prof. Sheikh Taha Jabir al-Ulwani yang mengatakan qazaf bagi tuduhan liwat terpakai seperti tuduhan zina.

Bekas Timbalan Perdana Menteri itu turut memberitahu media kemungkinan JAWI akan memanggil Saiful bagi merekodkan keterangannya selepas ini.

Bagaimanapun beliau menyatakan kesanggupan untuk hadir sekali lagi bagi memberi keterangan tambahan jika diperlukan sepanjang siasatan dijalankan.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan, JAWI akan merujuk kepada doktor berkenaan bagi memberikan keterangan lanjut.

Ditanya apakah soalan yang dikemukakan oleh JAWI kepadanya, Anwar berkata JAWI mengajukan soalan mengikut prosedur biasa.

“Mereka tanya saya mengapa saya anggap kes ini tiada motif. Mereka juga ingin tahu mengapa saya katakan saya difitnah serta apa bukti yang saya ada untuk kuatkan hujah,” katanya.

Penasihat Parti Keadilan Rakyat itu bagaimanapun berpuas hati dengan proses memberi keterangan yang dijalankan oleh JAWI berbanding pihak polis.

Tambahnya lagi, proses yang dijalankan oleh JAWI adalah lebih professional dan beliau yakin dengannya.

Beliau turut diajukan soalan sama ada bimbang dengan hasil laporan perubatan terhadap Saiful yang dilakukan oleh Hospital Kuala Lumpur (HKL), beliau berkata "tidak".

“Saya tidak bimbang mengenai laporan HKL jika ia dibuat dengan professional dan telus.

“Persoalannya adakah akan ada kemungkinan laporan itu akan dikoyak (dipalsukan).” katanya dengan sinis.

Beliau sekali lagi menegaskan agar siasatan yang dijalankan terhadapnya tidak bermotifkan politik sebaliknya perlu mengikut prosedur yang jelas berdasarkan undang-undang sedia ada.

Diminta mengulas mengenai kenyataan yang dibuat oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar agar beliau menghentikan sebarang spekulasi sebaliknya memberi kerjasama penuh kepada polis, beliau berkata:
“Kerjasama apa lagi yang tidak saya berikan?.

“Cuba anda tanya dia (Syed Hamid) adakah dia sanggup untuk berbogel seperti yang saya alami. Adakah itu menunjukkan saya tidak memberi kerjasama," katanya.

"Saya tidak buat sebarang spekulasi sebaliknya kadang-kadang ada wartawan yang nakal megajukan soalan untuk dapatkan reaksi saya," jelasnya.

Hudud Dan Qisas Akan Dilaksanakan Jika PAS-UMNO Bersatu – Tok Guru Nik Aziz


Mursyidul Am PAS berkata pelaksanaan hukum Hudud dan Qisas menjadi satu daripada cadangan bagi PAS jika pergabungan antara parti itu dan UMNO menjadi satu kenyataan. Beliau yang juga Menteri Besar Kelantan berkata cadangan pelaksanaan undang-undang itu yang mengikut lunas syariat Islam akan dilakukan kemudian, selepas muqabalah (pertemuan) antara pemimpin kedua-dua parti mencapai persetujuan yang membawa kepada penubuhan satu entiti parti politik yang baru.

Agensi Bernama melaporkan ia adalah sejajar dengan semangat muqabalah yang akan membincangkan masa depan umat Islam di negara ini.

Beliau berkata perkara pertama yang perlu dilakukan adalah kerjasama Umno-PAS dalam membentuk parti baru perlu berlandaskan kepada Islam, termasuk melaksanakan hukum Hudud sebagaimana ditetapkan oleh agama.

"Yang membimbangkan saya bila kerjasama itu berlaku, ada pihak yang cuba mensabotajkan parti (gabungan PAS-Umno) dengan menganjurkan calon bebas yang tidak bersetuju dengan pelaksanaan Islam mengikut syariatnya bagi melawan calon kita," katanya.

Beliau ditemui pemberita selepas melancarkan kempen derma bagi kerja-kerja mengubahsuai masjid Baraah di pusat bandar ini di sini, hari ini.

Nik Aziz berkata berlandaskan semangat demokrasi di negara ini, semua pihak termasuk Umno, kaum Cina dan India boleh mengadakan perbincangan serta mengeluarkan hujah mereka untuk lebih memahami Islam dan syariatnya.

"Saya hendak benar kalau orang Cina dan India kata dia tidak mahu kepada Islam. Di mana tidak kena dengan Islam, boleh tolong beritahu, kita boleh berbincang" katanya.

Namun, katanya, bagi beliau perkara yang paling penting adalah memastikan muqabalah antara PAS dan Umno dapat dijayakan terlebih dahulu untuk membincangkan masa depan umat Islam.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .