Ikuti Blog ini

Polis Bertindak GANAS di bulan Ramadhan.


GANAS...Anggota polis dan Unit Simpanan Persekutuan (FRU) menghalang Menteri Besar, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dan wakil-wakil rakyat Pakatan Rakyat daripada memasuki kawasan bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) Ipoh, hari ini.

Polis sekali lagi bertindak liar menahan tiga Adun Pakatan Rakyat dan mencederakan seorang daripada mereka dalam kegelojohan untuk menghalang Sesi Kedua Sidang Dewan Undangan Negeri Perak di Ipoh pagi tadi.

Turut ditangkap dan dipukul seorang wartawan dan tiga orang awam.

Meskipun menggunakan kekerasan, polis gagal menghalang sidang DUN itu. Ia tetap diadakan walaupun bukan di bawah pokok demokrasi seperti Mac lalu. Kali ini sidang diadakan di sebuah hotel kira-kira lima kilometer dari Bangunan Perak Darul Ridzuan yang menempatkan DUN.

Dalam keghairahan polis menghalang sidang DUN itu, Adun Malim Nawar Keshvinder Singh dipukul di kepala sebelum ditahan bersama dua Adun lain dan seorang jurufoto akhbar Nanyang Siang Pau berhampiran Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Dua Adun lain yang ditahan ialah Datuk Ngah Koo Ham (Setiawan) dan Chan Ming Khai (Simpang Pulai) manakala wartawan yang disasarkan polis ialah dari akhbar Nanyang Siang Pau. Turut ditahan tiga orang awam.

Keshvinder kini terpaksa menerima rawatan kecemasan di hospital.

Menteri Besar Datuk Seri Nizar Jamaluddin dari Pakatan Rakyat berkata polis menghalang sidang DUN itu tanpa mengeluarkan warta yang sah sepertimana termaktub dalam undang-undang.

Nizar berkata tindakan polis itu salah dan melanggari undang-undang serta prinsip keadilan.

Nizar berkata Speaker DUN, Sivakumar telah mengeluarkan Surat Pekeliling kepada semua ADUN untuk menghadirkan diri pada sidang DUN hari in, selaras dengan peruntukan undang-undang tubuh negeri.

Walaubagaimanapun, polis, dipercayai atas arahan Umno-BN, bertindak mengadakan sekatan jalan bagi menghalang 28 ADUN Pakatan Rakyat dan Speaker berarak ke Bangunan Perak Darul Ridzuan untuk bersidang.

Pergelutan berlaku antara ADUN dan pihak polis sebelum polis bersenjatakan pistol mengheret dan menangkap tiga ADUN dan wartawan terbabit.

Nizar berkata Pakatan Rakyat tidak memusuhi polis tetapi hanya menolak taktik Umno-Barisan Nasional untuk menafikan hak rakyat atas keperluan mengadakan sidang DUN itu mengikut keperluan Perlembagaan Negeri.

“Kami meminta polis membenarkan kami berarak ke Bangunan Perak bagi menjalankan tugas kami sebagai wakil rakyat. Jadi kami minta polis turut bekerjasama dengan kami kerana kami adalah dipilih oleh rakyat,” katanya ketika sedang mencuba untuk berarak lebih dekat ke Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Polis bagaimanapun enggan memberi kerjasama dan sebaliknya mengeluarkan perintah melarang sesiapa daripada berada dalam linkungan 30 meter dari pagar Bangunan Perak Darukl Ridzuan.

Sekumpulan penyokong Umno berpakaian serba kuning kemudian berhimpun di sebalik barisan polis. Dengan perlindungan polis, mereka melaungkan slogan pro-istana dan anti Pakatan Rakyat.

Polis seterusnya mengeluarkan arahan untuk menangkap siapa sahaja yang berkeras berarak ke Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Melihat keghairahan polis untuk bertindak kasar ke atas ADUN Pakatan Rakyat, kerajaan pimpinan Nizar mengambil keputusan untuk mengadakan sidang itu di Hotel Heritage yang berhampiran.

Di hotel berkenaan, sidang dewan itu meluluskan beberapa usul termasuk menyarankan hukuman penjara enam bulan dan denda RM500,000 terhadap :

1. Speaker BN Datuk R Ganesan, yang bukan seorang ADUN, yang masuk ke dewan DUN tanpa kebenaran speaker dan enggan keluar sewaktu sidang 7 Mei lalu, apabila diperintah berbuat demikian oleh speaker (Sivakumar).

2. (Bekas timbalan speaker) Hee Yit Fong, yang keluar DAP dan didakwa menyalahguna kuasa-kuasa speaker, dan mempengerusikan sidang DUN (pada 7 Mei) dan menjalankan pengundian yang memilih Ganesan sebagai speaker. -TVAOrang ramai berpusu-pusu memberi sokongan kepada Pakatan Rakyat

ADUN Pakatan Rakyat baru sahaja turun dari pejabat DAP


Sedang menuju ke bangunan SUK berhampiran
Sampai bila polis harus jadi tunggangan Umno?


Kekacauan berlaku apabila polis memulakan tangkapan
Jenayah semakin meningkat lantaran polis
digunakan untuk memantau Pakatan Rakyat;
bukan penjenayah
Melaksanakan undang-undang tanpa ikut
perundangan yang sebenar
ADUN Pakatan Rakyat merayu untuk
pergi berdua-dua tanpa orang ramai
Perlakuan polis yang menjadi tunggangan UBN
menambah benci dan marah rakyat terhadap
kerajaan Haram Perak yang ada kini
Jurugambar akhbar Nanyang Siang Pau ditangkap polis


Orang ramai mula berundur meninggalkan
tempat insiden berlaku

Sidang DUN 2 Sept.- Kenyataan akhbar Dato' Seri Nizar.

Adoii

Rakyat Tetap Pilih Pakatan Rakyat


Banyak pihak hari ini mengakui bahawa jika pilihanraya negeri Perak diadakan pada waktu ini, Pakatan rakyat mampu mengekalkan kerajaannya yang telah dirampas oleh UMNO BN.

Hal ini berdasarkan kepada senario keputusan pilihanraya kecil yang berlaku di seluruh negara selepas kemelut politik Perak berlaku pada awal tahun ini.

Hal ini ditambah pula dengan kezaliman polis di dalam setiap kali Pakatan Rakyat mengadakan perhimpunan dimana polis-polis ini akan mencari peluang untuk memukul, membelasan dan menangkap anggota Pakatan Rakyat dan ini menyebabkan rakyat menjadi bertambah simpati kepada PR dan bencikan BN.

Sekalipun BN menyatakan bahawa mereka adalah kerajaan yang sah di Perak, namun legitimasinya tetap dipersoalkan dan rakyat tetap tidak akan menerima sesbuah kerajaan yang tidak dibentuk dari pilihan mereka.

Sekalipun Sultan Perak, Sultan Azlan Shah memperkenankan perlantikan Menteri Besar yang kemudiannya dilucutkan oleh keputusan Mahkamah Tinggi, namun Zambry yang kemudiannya berjaya di dalam rayuannya di Mahkamah Rayuan jelas menunjukkan Zambbry tidak mempunyai asas kekuatan sebagai Menteri Besar kerana tidak mengetuai kerajaan yang dipilih rakyat. Kalau boleh dikatakan beliau hanyalah mengetuai sebuah kerajaan haram selepas rampasan kuasa.

Dipandang dari sudut apa sekalipun, kerajaan BN Perak hari ini bukan sebuah kerajaan yang diterima oleh rakyat. Ia terebntuk dari coup de tat (rampasan kuasa) oleh seornag Perdana Menteri yang gila kuasa bernama Najib Tun Razak.

Lambat laun, yang benar itu akan kembali kepada haknya. Pakatan Rakyat akan tetap memperolehi kerajaan Peraknya semula.


Mari kenali mereka.....si pembawa kepala lembu

Sejak demontrasi mengarak kepala lembu berdarah terjadi enam hari lalu, khalayak rata-ratanya terus mempersoal tindakan Umno yang ekstrem itu.

Umno bukan sahaja didakwa cuba menjatuhkan kerajan Pakatan Rakyat di Selangor melalui isu cadangan pembinaan kuil di Seksyen 23, di sini; malah parti itu cuba mencipta pergelutan dengan penganut agama Hindu di Selangor melalui aksi ekstrem `pihak terbabit.

Apa yang berlaku sudah tentu menuntut kepemimpinan Umno membetulkan kesangsian rakyat terhadap aksi ekstrem pihak terbabit.

Di sebalik klip youtube yang merakamkan insiden tersebut, sebenarnya adalah jawapan yang paling sahih untuk mengetahui siapakah dalang di sebalik aksi ektrem itu.

Analisis emperikel bersama dua Exco Pemuda PAS Selangor Nadzham Hj. Ahmad Nazir (berkolar kuning) dan Mohd Khairul Afandi Ibrahim (berbaju hitam berlogo PAS) semalam umumnya menunjukkan bahawa Umno lah dalang sebenar insiden 28 Ogos lalu.
Berdasarkan klip youtube tersebut, Nadzham mendakwa bahawa dalang sebenar perhimpunan terbabit adalah Pengerusi Penaja Umno Cawangan Seksyen 23, Hj. Azmir Md. Zain, di sini.

Jelasnya, Azmir merupakan adik kandung kepada bekas Adun Kota Anggerik Dato’ Nawawi Md. Zain (dalam Parlimen Shah Alam); yang mewakili Umno dalam pilihanraya umum ke-12 lalu.

“Kalau dah ada Ketua Penaja Umno (cawangan) Seksyen 23 menjadi kepala demontrasi itu, siapa lagi dalangnya,” katanya.

“Kalau orang PAS, kita (ahli-ahlinya) tidak akan demontrasi isu perkauman, (sebaliknya) kita akan demontrasi isu hak asasi dan Islam. Sudah lama kita (pemimpin PAS) ditangkap, kene gas pemedih mata, dibelasah FRU (atau) dikenakan Akta Hasutan serta iSA (Akta Keselamatan Dalam Negeri).”

Jelasnya lagi, Azmir turut dikenali khalayak tempatan sebagai salah seorang samseng yang menguasai kawasan panas, Up-Town Shah Alam.

Dia (Azmir) salah seorang yang kuasai Up-Town Shah Alam. Itu sebab walaupun penduduk setempat bantah (dan) pungut tandatangan bantahan disebabkan (bunyi) bising-bising, sampai sekarang tak berjaya (dipindahkan); sebab Dato’ Nawawi (abang kandung Azmir) di belakangnya…antara gangsternya (adalah) Achai, juga pemuda Umno Shah Alam.”

Nadzham yang pernah dikenali sebagai ‘otai’ Pemuda Umno Shah Alam pada era Reformasi 1998, sebelum menyertai PAS turut mendedahkan bahawa Gangster bernama Achai juga merupakan orang penting kepada pemimpin pemuda Umno tempatan, Dato’ Nawawi Md. Zain.

“Achai ini bukan (saja) kawan dia (Azmir), tapi adik pada Zack (iaitu) Setiausaha Kerja kepada Dato’ Hj. Nawawi Md Zain. Dia (Achai) orang penting pemuda Umno.”

Tambah Nadzham lagi, antara demontran yang cuba menyamar sebagai pemuda PAS dalam demontrasi ekstrem tersebut adalah bekas Bendahari Pemuda Umno Shah Alam sendiri, selepas meneliti klip youtube Malaysiakini.

Menurut Khairul Afandi pula, demontrasi melampau tersebut turut disertai oleh Ketua Pemuda Umno Selayang, Sohaimi Shahadan.

3 Usul Diluluskan Dalam Sidang DUN Perak

Selepas gagal masuk ke bangunan sekretariat kerajaan negeri (SUK) pagi tadi, para ADUN Pakatan Rakyat mengadakan sidang DUN di bilik ballroom Hotel Heritage di Ipoh.

Nama ADUN yang telah 'dipecat' atau telah 'meletak jawatan' seperti Menteri Besar BN, Datuk Seri Zambry Abd Kadir dan tiga ADUN yang mengisytiharkan diri sebagai calon bebas, tidak diletak pada meja di situ.

ADUN Pakatan duduk di sebelah kanan Speaker V Sivakumar (tempat ADUN parti pemerintah duduk). Empat lagi ADUN Pakatan tidak kelihatan - tiga ditangkap pagi tadi dan seorang lagi sedang mengerjakan umrah.

Usul pertama diluluskan sebulat suara - yang mengesahkan laporan jawatankuasa hak dan kebebasan DUN mengenai:1. (Speaker BN) Datuk R Ganesan, yang bukan seorang ADUN, yang masuk ke dewan DUN tanpa kebenaran speaker dan enggan keluar sewaktu sidang 7 Mei lalu, apabila diperintah berbuat demikian oleh speaker (Sivakumar).

2. (Bekas timbalan speaker) Hee Yit Fong, yang keluar DAP dan didakwa bertindak sebagai speaker, dan mempengerusikan sidang DUN (pada 7 Mei) dan menjalankan pengundian yang memilih Ganesan sebagai speaker.

3. Meluluskan keanggotaan tiga jawatankuasa legislatif — hak dan keistimewaan, arahan tetap dan perakauanan awam — dengan pencalonan seorang anggota BN bagi setiap jawatankuasa.

Satu usul tergempar diluluskan mengecamkan tindakan polis pagi ini dan juga peranan yang dimainkan oleh pentadbiran BN menghalang ADUN dari memasuki dewan juga diluluskan.

ADUN PAKATAN KENA TANGKAPLengang, jalan masuk ke bangunan SUK yang dikawal polis

ADUN PR yang juga Pengerusi DAP Perak, YB Ngeh Koo Ham ditangkap di perkarangan Bangunan SUK pagi ini.Pengerusi DAP Perak itu bertengkar dengan Polis mengenai perintah mahkamah melarang perhimpunan itu diadakan.

"Perintah mahkamah melarang orang awam berada di situ, tetapi tidak menyebut tentang ahli dewan undangan negeri. Adalah salah untuk menghalang ADUN menjalankan tugas mereka...

"Lagi pula, Seksyen 90 Kanun Prosedur Jenayah menyebut perintah tersebut mesti diwartakan,” tegasnya.

Mereka kemudiannya cuba meneruskan perarakan itu tetapi dihalang oleh anggota polis mencegah rusuhan. Ngeh ditangkap pada jam 10 pagi.

Perarakan tersebut bermula jam 9.45 pagi di mana semua ADUN PR termasuk Menteri Besar, Nizar Jamaluddin turut sama berarak.

Turut ditangkap ialah Stanley Tan, seorang jurugambar akhbar Nanyang Siang Pau, yang dikatakan turut disepak ketika ditahan.Dia kedengaran menjerit kepada polis: "You nak kerja, kita pun nak kerja."

Para peguam Pakatan dijangka memfailkan permohonan di mahkamah pagi ini untuk membatalkan perintah yang dikeluarkan oleh Mahkamah Majistret Ipoh semalam, melarang sebarang perhimpunan diadakan dalam kawasan sekitar 30m dari bangunan sekretariat.

Perintah diperolehi pihak polis bagi menghalang perhimpunan ADUN Pakatan itu berkuatkuasa dari jam 1 pagi ini hingga 11 pagi esok.Semalam, Ketua Polis Ipoh, ACP Azisman Alias berkata hanya kakitangan kerajaan yang bertugas di bangunan itu dibenarkan masuk hari ini.

Notis untuk mengadakan sidang hari ini dikeluarkan minggu lalu oleh Speaker Pakatan, V Sivakumar, yang juga ADUN Tronoh.Speaker BN, Datuk R Ganesan bagaimanapun meminta para ADUN supaya mengenepikannya kearna ia dikeluarkan oleh sumber yang tidak sah.

Kerajaan Umno-BN Bermusuh Dengan Kartun Pula !

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita9/zunargedungkartun.jpgKUALA TERENGGANU - Kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) sudah begitu ‘sasau’ kini kerana mengisytiharkan perang kepada sesiapa sahaja yang mengkritiknya termasuk ‘kartun’.

Tindakan sekumpulan pegawai Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang menyerbu pejabat majalah humor terbaru Gedung Kartun 25 Ogos lalu jelas menunjukkan sikap ’lidah bercabang’.

Dalam satu keadaan pemimpin Umno/BN termasuk Menteri Dalam Negeri (H1) Dato’ Hishamudin Hussein dan sepupunya Perdana Menteri (N1) Dato’ Seri Najib Razak melaungkan slogan ’Rakyat di Dahulukan’.

Pada masa yang sama, H1N1 menghumban prinsip ’kebebasan bersuara’ dengan menekan media yang tidak pro kepada kerajaan.


Ekoran penerbitan edisi sulung majalah Gedung Kartun karya kartunis politik terkenal Zulkiflee Anwar Haque atau Zunar yang mengusik N1, pejabat dan kilang yang mencetak majalah itu diserbu serta komik ’kartun’ dirampas.

Lanjutan dari itu, Zunar menghadapi tuduhan menerbitkan sebuah penerbitan tanpa permit penerbitan.

Jika disabitkan kesalahan boleh dipenjara tidak lebih daripada tiga tahun atau denda tidak melebihi RM20,000 atau kedua-duanya sekali.

Zunar dalam kenyataannya hari ini menafikan sekeras-kerasnya tuduhan KDN. Berikut di paparkan kenyataan penuh Zunar.

1http://www.buletinonline.net/images/stories/berita9/kartunzunar.jpg. Merujuk Berita Malaysiakini bertarikh 29 Ogos yang memetik kenyataan Ketua Komunikasi Korporat KDN Jamilah Taib bahawa Sepakat Efektif Sdn Bhd, iaitu syarikat milik saya akan didakwa kerana menerbitkan sebuah penerbitan tanpa permit penerbitan.

Menurut beliau, Sepakat Efektif didakwa di bawah Seksyen 5(2)(b) Akta Mesin Cetak 1984 kerana mengedarkan majalah yang tiada permit...Jika disabitkan kesalahan boleh dipenjara tidak lebih daripada tiga tahun atau denda tidak melebihi RM20,000 atau kedua-duanya sekali.---Laporan itu dipetik

Kenyatan itu merujuk kepada penerbitan sebuah majalah kartun berjudul Gedung Kartun.

2. Sebagai rekod, sebelum majalah ini diterbitkan, saya telah membuat permohonan pada 30 Jun kepada KDN untuk mendapatkan permit dan telah mematuhi semua peraturan yang disyaratkan.

Pada 3 Ogos, syarikat kami telah menghubungi pegawai KDN dan dimaklumkan permit telah lulus dan beliau meminta untuk mengambil surat penerbitan pada 14 Ogos. Pada 14 Ogos, kami pergi ke KDN untuk mengambil surat, walau bagaimana pun dimaklumkan surat belum siap.

Sehubungan itu, saya telah meminta agar nombor permit itu diberi terlebih dahulu supaya kami dapat menjalankan kerja-kerja produksi, dengan anggapan bahawa apabila majalah ini dicetak dan diedarkan sepuluh hari selepas itu, sudah pasti surat rasmi permit itu akan tiba. Dan nombor itu telah diberi oleh pegawai KDN.

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita9/kartun_zunar03.jpgDengan itu saya menafikan sekeras-kerasnya bahawa Gedung Kartun diterbitkan dengan menggunakan permit palsu. Malahan KDN telah membuat tuduhan serius yang membawa implikasi bahawa permit bernombor PP8541/08/2010(0282145) ISSN 1688-5398 adalah rekayasa saya?

3. Saya tidak faham kenapa surat rasmi mengenai kelulusan permit Gedung Kartun sampai sekarang belum dikeluarkan oleh pihak KDN, sebaliknya mereka melakukan rampasan dan mahu mendakwa saya ke mahkamah. Bukanlah lebih baik dikeluarkan surat kepada saya dan semua masalah selesai?

4. Kerana permit penerbitan diluluskan menteri, saya akan menulis surat untuk bertemu sendiri dengan Menteri Dalam Negeri, Dato' Seri Hishammuddin Tun Hussein untuk mendapatkan penjelasan apakah benar beliau tidak pernah pada atau sebelum 14 Ogos meluluskan permit dengan nombor PP8541/08/2010(0282145) ISSN 1688-5398 untuk majalah Gedung Kartun?

5. Saya juga ingin bertanya, kenapa memperolehi permit penerbitan menjadi semakin sukar? Apakah ini yang dimaksudkan oleh Perdana Menteri bahawa media akan lebih bebas di bawah pemerintahannya? Apakah dibawah 1Malaysia, hak berkarya dan suara kartunis akan lebih dicengkam?

6. Jika melukis kartun boleh dipenjara tiga tahun, bayangkan bentuk kebebasan media dan kebebasan bersuara di negara kita.

7. Saya juga mendesak supaya akta lapuk, Akta Mesin Cetak 1948 dihapuskan.

Zunar

(Political cartoonist, Gedung Kartun Editor)

SEMUA YB BOLEH PONTENG


Semua ahli parlimen dan ahli dewan undangan negeri (ADUN) boleh ponteng sidang Dewan Rakyat, Dewan Negara dan Dewan Undangan negeri selepas ini tanpa perlu takut mereka kehilangan jawatan.


Ini adalah kerana mereka tidak perlu mengosongkan kerusi seperti yang berlaku pada kes ADUN Kota Siputeh, kedah. Keputusan SPR ini memberi galakan kepada semua wakil rakyat untuk ponteng sidang dewan tanpa memaklumkan kepada Speaker. Syabas SPR yang suka lihat wakil rakyat ponteng. Kalau tak nak datang sidang dewan, tak payah jadi wakil rakyatlah.


Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini memutuskan bahawa tiada kekosongan berlaku pada kerusi Dewan Undangan Negeri (Adun) Kota Siputeh di Kedah.


Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata kerusi itu masih disandang oleh Datuk Abu Hassan Sharif yang memenanginya pada pilihan raya umum ke-12 tahun lepas.


Katanya SPR dalam mesyuaratnya pada Selasa sebulat suara memutuskan bahawa Adun Kota Siputeh itu tidak menghadiri dua mesyuarat berturut-turut di dalam dua penggal yang berbeza, bukan dua mesyuarat di dalam satu penggal yang sama.


"Setelah meneliti dokumen dan mengkaji fakta yang dikemukakan kepada SPR serta kedudukan undang-undang yang berkaitan, pada menjalankan kuasa di bawah Fasal (5) Perkara 53 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Kedah, surat cuti sakit yang dikemukakan oleh Adun Kota Siputeh diterima oleh SPR bahawa kegagalan beliau menghantar surat cuti sakit kepada Speaker lebih awal tidak menjadikan surat cuti sakit itu terbatal," katanya dalam satu kenyataan di sini Selasa.


Abdul Aziz berkata sebelum Perkara 51 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Kedah Darul Aman digunakan, ia terlebih dahulu perlu dirujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan.SPR pada 17 Ogos lalu menerima pemakluman daripada Speaker DUN Kedah Datuk Dr Abdul Isa Ismail berhubung kekosongan luar jangka yang dikatakan berlaku di kerusi Kota Siputeh.


Pemakluman itu menyatakan bahawa Adun kawasan berkenaan, Abu Hassan gagal menghadiri sesi DUN dengan tidak memperoleh kebenaran Speaker sebanyak dua kali berturut-turut, sekaligus menyalahi Perkara 51 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Kedah.


Dalam hal ini, Abdul Aziz menjelaskan bahawa Abu Hassan telah diberi peluang untuk menjelaskan sebab sebenar ketidakhadiran beliau dalam sidang itu.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .