Ikuti Blog ini

SIBU:PR PAHANG BUAT LAPORAN SPRM


Oleh:Hashim Abdullah

TEMERLOH, 19 Mei: Pakatan Rakyat (PR) Pahang telah membuat aduan kepada Suruhanjaya Badan Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) bagi membuat penyiasatan terhadap perlakuan rasuah berbentuk ugutan yang dilakukan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak semasa pilihan raya kecil Parlimen Sibu, Sarawak.

Laporan dibuat berhubung satu kenyataan Najib dalam kempen pilihanraya kecil Sibu yang didakwa melakukan ugutan rasuah dalam isu membabitkan kononnya untuk kelulusan membina mitigasi banjir bernilai RM5 juta sekiranya calon BN diberikan kemenangan oleh pengundi.

Naib Presiden PAS yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man mengetuai pimpinan PR tiba ke Pejabat SPRM Cawangan Temerloh petang tadi bersama Timbalan Pengerusi DAP Pahang, Leong Ngah-Ngah dan Pengerusi Cabang PKR Temerloh, Ahmad Nizam Abdul Hamid.

Turut mengiringi Setiausaha DAP Pahang, Choong Siew Onn, Adun Kuala Semantan, Syed Hamid Syed Mohamad, Timbalan Pesuruhjaya PAS Pahang, Dr Hamzah Jaafar dan 50 penyokong PR.

Tuan Ibrahim dalam laporannya mahu SPRM menyiasat secara telus tanpa rasa takut kepada kedudukan Najib walau pun beliau berjawatan Perdana Menteri bagi memastikan ketelusan demokrasi dipelihara dan menyelamat dana awam dari di selewengkan pemimpin Umno BN.

“Kami ingin membuat aduan atas suatu pendedahan yang disiarkan Malaysiakini bertarikh 13 Mei 2010 jam 6:37 yang kami sifatkan penyalahgunaan kuasa dan kedudukan secara jelas sebagai Perdana Menteri bagi menawarkan peruntukan untuk membina mitigasi bernilai RM5 juta sekiranya rakyat di Sibu memenangkan calon BN.

“Apa yang mendukacitakan kami ialah pada setiap kali pilihan raya terutama pilihan raya kecil pemimpin Umno BN telah membudayakan anasir rasuah melalui berbagai cara termasuk ugutan sehingga mencemarkan amalan ketelusan demokrasi di negara ini.

“Sebagai pemimpin politik yang sah kami amat perihatin dan bertanggung-jawab atas perjalanan dana awam agar ianya diurus secara telus dan berintegriti. Kami mohon suatu bentuk penyiasatan yang terperinci dilakukana bagi menjaga kepentingan rakyat dan kewangan Negara,” katanya dalam laporan yang ditangani ketiga-tiga pemimpin PR Pahang.

Tengku Muhammad Faris Bakal Dimasyhur Sebagai Sultan Kelantan?


PETALING JAYA: Desas-desus kuat mengatakan kemelut Istana Kelantan akan berakhir dalam masa terdekat dengan pertabalan Pemangku Raja, Tengku Muhammad Faris Petra sebagai sultan.
Bagaimanapun pihak Istana Kelantan sehingga kini mengambil pendekatan berdiam diri serta enggan mengulas lanjut berhubung khabar angin berkenaan.

Pengelola Istana Kelantan, Datuk Abdul Halim Hamad berkata, beliau tidak mengetahui mengenai desas-desus berkenaan.

Malah beliau turut menyatakan tidak layak untuk menjelaskan mengenai perkara berkenaan kerana hanya bertugas sebagai pegawai kerajaan.

"Saya tidak tahu (pertabalan sultan), saya tak layak komen tentang perkara ini... saya hanya pegawai sahaja," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas mengenai beberapa tulisan di blog-blog yang mengatakan Pemangku Raja akan ditabalkan sebagai Sultan Kelantan dalam masa terdekat.
Blog-blog berkenaan juga mengatakan dengan pertabalan Tengku Muhammad Faris, ia akan menamatkan krisis Istana Kelantan yang berlanjutan sehingga hampir setahun sejak Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra gering.

Baginda kemudiannya dimasukkan ke Hospital Mount Elizabeth pada 14 Mei tahun lalu berikutan serangan jantung.

Seiiring dengan itu, Tengku Muhammad Faris dilantik sebagai Pemangku Raja pada 24 Mei tahun lalu.

SUMBER

Walaupun Hukuman Penjara Bung Ditangguh..Tapi Ada 3 Alasan Mengapa PRK Kinabatangan Akan DiadakanHukuman penjara Bung Moktar ditangguh

Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur hari ini membenarkan permohonan ahli parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Moktar Radin untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman penjara sebulan yang dijatuhkan ke atas dirinya.

Menurut hakim Wan Mahyuddin Wan Muhammad, penangguhan itu diluluskan sehingga rayuan didengar di Mahkamah Tinggi Syariah.Hakim juga memerintahkan ahli parlimen itu dilepaskan dengan jaminan sebanyak RM1,000.Bung Moktar diarahkan memfailkan notis rayuan itu dalam masa 14 hari.Peguamnya sebelum itu mengemukakan permohonan penangguhan memandangkan Bung Moktar berdepan dengan kemungkinan kehilangan kerja sekiranya dipenjarakan.

Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur hari ini membenarkan permohonan ahli parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Moktar Radin untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman penjara sebulan yang dijatuhkan ke atas dirinya.

Menurut hakim Wan Mahyuddin Wan Muhammad, penangguhan itu diluluskan sehingga rayuan didengar di Mahkamah Tinggi Syariah.Hakim juga memerintahkan ahli parlimen itu dilepaskan dengan jaminan sebanyak RM1,000.Bung Moktar diarahkan memfailkan notis rayuan itu dalam masa 14 hari.Peguamnya sebelum itu mengemukakan permohonan penangguhan memandangkan Bung Moktar berdepan dengan kemungkinan kehilangan kerja sekiranya dipenjarakan.

Walaupun hukuman penjara bung mokhtar ditangguh, tapi prk kinabatangan perlu diadakan dan ia pasti diadakan selepas rayuan bung di mahkamah tinggi. Ini alasannya..

1) Bung dah mengaku salah kerana mahkamah syariah tidak boleh brbohong dan gunakan sumpah dengan Allah. Maka rayuan di mahkamah tinggi, lebih kepada pengurangan hukuman. Walaupun hukuman penjara 1 hari sekalipun, beliau tetap akan hilang kelayakan ahli parlimen kerana Perkara 48 Perlembagaan menyatakan bahawa hilang kelayakan ahli parlimen kerana penjara kurang dari 1 tahun..1 hari boleh juga hilang kelayakan.

2) Hakim Mahkamah Syariah tidak mudah dibeli macam hakim mahkamah secular sivil yang mudah dibeli. Jadi jika kes itu dirayu ke mahkamah tinggi syariah, maka hukuman kes itu tntu tidak akan diringankan bahkan tentu ditambah kerana berpoligami gunakan kadi sindiket.

3) Undang-undang keluarga islam terletak di bawah bidangkuasa negeri. Jadi bung tak boleh minta kawan-kawannya dari umno untuk panda enakmen negeri kerana kes poligami bini ketiga yang tak sah dilakukan di selangor..jadi takkan kerajaan pr nak panda enakmen kerana bung..nasib ko lah bung, sapa suruh langgar undang-undang.

Sebelum ini ada sejarah ahli parlimen hilang jawatan jika rayuannya ditolak oleh mahkamah paling tinggi. Dalam Kes Fan Yew Teng vs Setiausaha Dewan Rakyat & Lain-lain (1975) 2. M.L.J 41, Plaintif, seorang anggota parlimen telah didapati bersalah di Mahkamah Tinggi kerana satu kesalahan di bawah Akta Hasutan dan telah didenda sebanyak $2000/- atau enam bulan penjara.

Sebelum kes rayuannya selesai, beliau telah dimaklumkan oleh defendan pertama bahawa beliau telah hilang kelayakan menjadi ahli Parlimen menurut Perkara 48 (1) (e) Perlembagaan Persekutuan dan kerusi parlimennya menjadi kosong mengikut peruntukan Perkara 51. Seterusnya Setiausaha Suruhanjaya Pilihanraya telah mengarahkan mengambil tindakan bagi satu pilihanraya kecil menurut Peraturan Pilihanraya 1959.

Tapi kesilapan parlimen dalam kes ini ialah tidak menunggu kes ahli parlimen selesai di peringkat lagi tinggi. Dan Mahkamah telah memutuskan bahawa kerusi Parlimen plaintif tidak dikosongkan secara automatik hanya kerana si plaintif telah didapati salah dan dihukum oleh mahkamah.

Jadi dalam kes Bung, kita tunggu sahaja kes ini selesai dirayu di mahkamah Tinggi Syariah..tapi nak gayanya, beliau ini tetap akan dihukum dan prk di kinabatangan akan diadakan.

Bukti bergambar DAP bukan punca keputusan undi pos Sibu tiba lewat

Bagi menjawab kepada dakwaan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) bahawa DAP punca kepada sengaja melengah-lengahkan pengumuman keputusan undi pos pilihan raya kecil kerusi Parlimen Sibu, dipaparkan di sini laporan secara kronologi bergambar yang disediakan oleh blogger Perisik-Rakyat.9:15pm - semua keputusan dah diterima dari pusat pengiraan undi, dapat berita dari sana bahawa SPR tak nak lepaskan peti undi pos... SPR cuba main gila.

Rekod undi pos berdaftar ialah sebanyak 2,537 tapi SPR terima sebanyak 2,801. kira undi pos dari jam 1:00pm sampai 9:00pm tak selesai-selesai.

Pimpinan Pakatan Rakyat bergegas dari DAP Center ke pusat pengiraan undi di Wisma Sanyan untuk tinjau apa masalah yang timbul.

Sampai sana (Wisma Sanyan) jam 9:30pm... pemandu teksi membebel dalam perjalanan - "BN sudah gila, sudah kalah lagi mau tipu... kalau dia menang, pukul 8 malam sudah bising-bising dalam TV sama radio, sudah kalah, sikit pun tak da cerita... ini parti banyak gila.."

Pemandu teksi tak ambik tambang teksi malam tu... kita sudah menang, saya punya hati banyak seronok... ini malam saya punya customer semua saya kasi free...

Wah..! tq uncle...

Naik atas tingkat berapa aku tak perasan sebab lif penuh, masuk dalam bilik pengiraan, suasana kecoh... SPR tak bagi borang 15 (pengesahan kiraan undi) pada wakil Pakatan Rakyat untuk tandatangan.

Macam gampang... keluar dalam berita - kakitangan Pakatan Rakyat halang SPR bawa peti undi pos ke pusat penjumlahan undi.

Ni berita paling sial... beb... korang pikir la... jam 8:18pm dekat DAP Center kita dah celebrate kemenangan (rujuk - http://www.facebook.com/album.php?aid=16
8640&id=215868293045&ref=mf).

Tak kan dah menang nak halang peti undi pergi ke Pusat Penjumlahan pulak..?

SPR memang gila babi..!


Tepat jam 10:00pm tiba-tiba blackout... cilako betul... teringat pulak apa yang jadi dekat Rembau masa PRU-12 & Pemilihan Ketua Pemuda UMNO... ni taktik jahat nih... tak tau apa jadi lepas ni...

Jam 10:15pm baru SPR bagi Borang 15 lepas kena tekan dengan teruk dek petugas & Pimpinan Pakatan Rakyat... betul-betul macam sial.


10:23pm - lepas buat pemeriksaan semula rekod kiraan undi pos, petugas Pakatan Rakyat terus tandatangan... macam mana pun kita kena halang SPR & BN buat benda bukan-bukan...

BN minta untuk kiraan semula semua peti undi... Pakatan Rakyat bantah sekeras-kerasnya sebab kita tau, kalau kira balik, memang akan jadi 1 yang tak baik.

Kita dah ada banyak pengalaman.


10:26pm - Peti Undi Pos dibawa keluar dari pusat pengiraan undi untuk dihantar ke Pusat Penjumlahan undi... tengok gambar tu baik-baik, ada nampak sape-sape halang kakitangan SPR bawak Peti Undi..?


10:26pm - macam mana boleh keluar dalam berita - Pakatan Rakyat halang SPR bawa undi pos ke bla bla bla..? ada nampak suasana kecoh dalam gambar ni..?


10:26pm - ...


10:27pm - Pimpinan Pakatan Rakyat naik lif terkemudian selepas petugas SPR... kalu nak halang, kenapa tak naik dulu sebelum SPR..?


10:28pm - Wakil Pakatan Rakyat masih di Wisma Sanyan buat Press Conference... siapa pulak yang halang SPR tu..? masa ni geng-geng UMNO tak de sekor pun dekat atas...

Awal-awal dorang dah turun... SPR spin berita... sebenarnya BN yang berkomplot dengan SPR cuba melewat-lewatkan penghantaran peti undi sebab "ada perancangan" untuk main kotor...!!!

Kalau dah kalah, buat la cara kalah...!!!

Ada sesiapa yang masih tak percaya lagi yang SPR tu ejen Umno/BN?

Kelantan Dahului Peraturan Cuti Bersalin 90 Hari

Kerajaan Kelantan akan melaksanakan peraturan cuti bersalin bagi kakitangan wanita selama 90 hari, mulai tahun depan berbanding dua bulan yang dikuatkuasakan sekarang.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kesihatan Negeri, Wan Ubaidah Wan Omar (gambar), berkata peraturan baru itu bagi membolehkan kakitangan wanita mengambil masa lebih panjang menjaga anak dan keluarga dalam tempoh pantang bersalin itu.

"Kertas cadangan itu telah diperincikan di peringkat jawatankuasa portfolio saya dan akan diangkat ke mesyuarat Exco minggu depan sebelum diluluskan," katanya selepas mesyuarat Mingguan Exco, di Kota Darulnaim, di sini, hari ini.

Menurutnya, pada dasarnya kerajaan negeri sudah lama bersetuju melaksanakan peraturan itu, tetapi mengikut prosedur ia perlu dibentangkan di peringkat mesyuarat Exco untuk mendapat kelulusan.

Ditanya sama ada peraturan baru itu boleh menjejaskan produktiviti kerja penjawat awam, Wan Ubaidah yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kijang, berkata penjawat awam di jabatan kerajaan negeri ramai dan boleh membantu tugas kakitangan yang cuti bersalin.

"Oleh itu, kita tidak bimbang dengan peraturan melanjutkan tempoh cuti bersalin 60 kepada 90 hari ini boleh menjejaskan produktiviti kerja kakitangan awam," katanya.

Menurutnya, kerajaan negeri terpaksa mengambil masa agak lama untuk meluluskan peraturan itu kerana ia membabitkan banyak implikasi, termasuk pencen kakitangan terbabit.

Beliau berkata, sebelum ini Kerajaan Negeri Selangor dan Kedah memperkenalkan peraturan melanjutkan tempoh cuti bersalin bagi penjawat awamnya.

"Kita memikirkan usaha melanjutkan tempoh cuti bersalin itu perlu bagi menjaga kebajikan dan kepentingan golongan kakitangan yang berkhidmat dengan kerajaan negeri supaya dengan itu mereka dapat menjaga penyusuan anak dan keluarga dalam tempoh pantang itu," katanya.

Langkah yang diambil kerajaan itu selaras dengan jawatankuasa yang dipengerusikannya untuk memartabatkan golongan wanita sebagai salah satu sayap penting dalam pembangunan negara. - Bernama

Gambar Nyawa & Jangka Hayat UMNO-BN

Anda perasan tak? Sebenarnya mereka dah bagi klu dan signal jangka hayat dan nyawa UMNO-BN dalam menghadapi PR-13. Apatah lagi keputusan pilihanraya SIBU menjadi momentum kearah itu. Ulama maupun pimpinan UMNO-BN, PR, tokoh pimpinan negara jiran hatta dunia. Jom kita lihat gambar2 dibawah. Gambar menafsirkannya.


Lambat lagi jatuh BN ni. Panjang ni lagi. Aik PM. Tak sampai sejengkal ke?


Aku tak kisah. Aku taknak turun. Biar kalah kat SIBU pun. Boleh tahan lagi. Panjang ni lagi hah.

A'ah. Boleh tahan lagi. Kalau kail panjang sejengkal. Lautan dalam jangan diduga. uhuukkss.

Auw. Sempat lagi. Aku baru pegang naib presiden. tapi tak cukup sejengkal ni. Sempat tak?
Relax. Boleh tahan lagi. Takkan tak sempat jadi PM. Sekejap cukuplahh.
Ish dang lagi. Bertahan. Terus bertahan. Paling kurang dang reboh Mat Said jadilah.


Helo brother. Jangan khoyal banyok sangat. Dok dang doh ni . Tinggal skat ni doh. Pr- 13 mapuh


Hoh. Orang dok caye doh ke BN. Umur pendek doh

Betul tu. Betul tu. Singkat doh nyawa tu

Ceh. Dok syok gitu lah tu. Rakyat dok berahi belaka doh ke mung. Rasuah pun orang dok pakoh jugok. P'raye umum kekgi mampuh lah lagu ni.

aku panggil dulu nok royak hok nilah. Setakat ni je. Mung dok sibuk caye ke APCO.

Jangan bimbang. Abang him ada. Panjang lagi masa. Dang kita perkasa kan lagi.

Tutup kun doh. Brahim mung nok lompat mane lagi. Rapat jip dah ni. Tenggelam doh kapal ni.

Hah! hah! hah! mung khianat sgt kat ku. Sampai masa doh. Giliran mu pulok. Pong!!!!

Apa pandangan Tok Guru Presiden? Hah! Setakat ni je. Nyawa2 ikang.

Pandangan Tok Guru? Ambo raso supo ja. Takat ni. Bleh gali liang doh siap2.


Saya sependapat. Setakat ini saja lagi tinggal nyawa UMNO-BN ni

Aik. Cik Lim. makin singkat pe. Rakyat dah meluat maa..

Wan Azizah. Bersabar dik. Habis dah UMNO-BN. Mereka dah takde chance

Yes! Sudah sampai ajal kamu.

Sememangnya kezaliman tiada masa depan.

I rasa pun macam tu jugak. Giliran PR pulak

Habis macamana Tok Guru? Oooo kito tolak UMNO-BN tepilah. Giliran Kitolah pulok


Datuk Seri. Kalau dia main tipu macamana? Haiyakkk! Kita ada strategiii.

Itu macam ke? alamak! susahlah

Jangan libatkan aku. Nasib ko lah labu! Aku nak pindah Australia. bagi kat depalah memerintah.

Boleh masuk Pas semula ka?

Hancussssssss... oak alohhh... setakok je lagi... uwaaaa


Lagi banyak BN cakap pasal Islam, judi bertambah

PERMATANG PAUH, 19 Mei: "Lagi banyak Kerajaan Barisan Nasional (BN) membicarakan pasal Islam, lagi banyak perjudian tumbuh. Contoh terbaru 'judi bola' yang bakal mewarnai masyarakat ketika perlawanan bola sepak Piala Dunia bulan depan," kata Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Bercakap pada majlis penyampaian sumbangan Kerajaan Negeri Pulau Pinang kepada Sekolah Agama Rakyat (SAR) tahun 2010 di Madrasah Al-Aminiah, Permatang Nibung pagi tadi, beliau menambah, judi bola akan menjadi trend terkini apabila kerajaan memberi lesen kononnya menghindarkan perjudian haram terutamanya kaki bola ketika perlawanan itu nanti.

Menurutnya, memberi lesen bukan jalan penamat untuk membanteras perjudian di negara ini sebaliknya menambah kemelut sosial yang telah kusut sejak bertahun lamanya.

Katanya, generasi muda terutamanya akan hanyut dilanda arus perjudian setelah kerajaan sendiri memberi kebenaran.

Tambahnya, tokoh agama dalam Umno khususnya kenapa mendiamkan diri sedangkan jika membabitkan pembangkang bukan main lagi mereka ke hadapan.

Sepatutnya, kata beliau yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh, mereka bersuara kerana judi merupakan perosak masyarakat yang nyata dan harus dibanteras bukan digalakkan.

"Mana dia tokoh agama yang sanggup bercanggah pendapat dengan tokoh politik pembangkang jika timbul isu agama. Kenapa mereka diam membisu. Sepatutnya mereka malu dengan status Malaysia sebagai Negara Islam tersohor di dunia, " ujarnya.

Beliau berkata, rakyat Negeri Pulau Pinang harus berterima kasih kerana mempunyai seorang Ketua Menteri yang begitu prihatin terhadap Islam dan perkembangan sekolah agama yang berada di bawah penguasaannya.

Katanya, Ketua Menteri banyak membantu dengan memperuntukkan kepada Majlis Agama Islam Pulau Pinang (Maipp) dan terbaru kepada SAR semata-mata mahu melihat perkembangan Islam walaupun beliau bukan individu Islam berbanding Ketua Menteri atau Menteri Besar Kerajaan BN.

"Mereka tidak langsung memikirkan bagaimana untuk memartabatkan Islam termasuk SAR yang masih berada di tahap rendah berbanding sekolah agama lain di Malaysia," katanya yang juga Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia.- Hrkh

Ramah Mesra dan Dialog PAS Perak bersama Paderi Kristian


PAS Perak hari ini menempa sejarah baru dalam merealisasikan slogan PAS For All. PAS yang selama ini dikepung oleh imej negatif yang dipakaikan oleh media BN telah berjaya menyingkapnya petang tadi dalam dialog bersama paderi kristian sekitar Ipoh. Ketakutan yang selama ini menghantui penganut bukan Islam terhadap PAS telah terhapus.

Dialog yang diadakan di Hotel Hillcity ternyata membuka lembaran baru dalam kepercayaan masyarakat bukan Islam terhadap PAS Perak. Kehadiran menggalakkan paderi yang datang dari pelbagai mazhab sangat menggalakan. Secara jujur Dr Teoh yang mewakili kalangan paderi ketika memulakan ucapan menjelaskan sikap dan pendirian mereka terhadap PAS. Menurutnya jika jemputan majlis sebegini di lakukan tiga tahun dulu mungkin mereka tidak hadir.Keterbukaan masyarakat bukan Islam terhadap PAS berjaya mengikis imej negetif ekstremis Islam kepada PAS selama ini.

Antara isu yang dibangkitkan ialah kalimah Allah, isu kekeluargaan jika berlaku kes masuk Islam, peranan fatwa dan isu politik seperti pendirian PAS dalam beberapa isu sensitif seperti kerakyatan, keadilan dan sebagainya.

PAS diwakili Dr Khairudin Abd Malek yang bertindak sebagai moderetor bersama DS Nizar, kepimpinan Ulama, Pemuda dan muslimat. Turut hadir ialah YB Dr Mujahid Rawa yang telah berjaya memberi kepuasan atas keraguan dan kebimbanganPAS Perak hari ini menempa sejarah baru dalam merealisasikan slogan PAS For All. PAS yang selama ini dikepung oleh imej negatif yang dipakaikan oleh media BN telah berjaya menyingkapnya petang tadi dalam dialog bersama paderi kristian sekitar Ipoh. Ketakutan yang selama ini menghantui penganut bukan Islam terhadap PAS telah terhapus.

Dialog yang diadakan di Hotel Hillcity ternyata membuka lembaran baru dalam kepercayaan masyarakat bukan Islam terhadap PAS Perak. Kehadiran menggalakkan paderi yang datang dari pelbagai mazhab sangat menggalakan. Secara jujur Dr Teoh yang mewakili kalangan paderi ketika memulakan ucapan menjelaskan sikap dan pendirian mereka terhadap PAS. Menurutnya jika jemputan majlis sebegini di lakukan tiga tahun dulu mungkin mereka tidak hadir.Keterbukaan masyarakat bukan Islam terhadap PAS berjaya mengikis imej negetif ekstremis Islam kepada PAS selama ini.

Antara isu yang dibangkitkan ialah kalimah Allah, isu kekeluargaan jika berlaku kes masuk Islam, peranan fatwa dan isu politik seperti pendirian PAS dalam beberapa isu sensitif seperti kerakyatan, keadilan dan sebagainya.

PAS diwakili Dr Khairudin Abd Malek yang bertindak sebagai moderetor bersama DS Nizar, kepimpinan Ulama, Pemuda dan muslimat. Turut hadir ialah YB Dr Mujahid Rawa yang telah berjaya memberi kepuasan atas keraguan dan kebimbangan.- anak sengat

Polis Tembak Pemuda Kerana Tiada Cukai Jalan

Mangsa tembakan polis pada April tahun lepas, Shahril Azlan Ahmad Kamil, 26, membuat laporan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Seksyen 11 hari ini,di sini.

Beliau yang diiringi dua orang peguam, Fadiah Nadwa Fikri dan Puspawati Rosman membuat laporan tersebut pada pukul 12.30 tengah hari.

Bapa mangsa sebelum ini telah membuat laporan polis berhubung insiden tersebut pada 16 April tahun lepas, sehari selepas kejadian tersebut namun tidak ada tindakan sehingga hari ini.

Dalam laporannya, Ahmad Kamil mendakwa anaknya ditembak di Seksyen 7, di satu sekatan jalan raya.

Ketika ditanya wartawan berhubung laporan polis yang dibuat hari ini, Shahril berkata ketika kejadian itu, beliau ditembak selepas bertindak mengundurkan kereta dalam satu sekatan jalan raya di Persiaran Permai, Seksyen 7.

"Semasa perjalanan pulang ke rumah selepas menonton perlawanan bola sepak di sebuah restoran pada pukul 12.30 tengah malam, saya telah ditahan polis dalam satu sekatan jalan raya.

"Saya mendapati cukai jalan kereta telah tamat dan disebabkan panik, saya terus mengundurkan kereta dan secara tiba-tiba dua orang anggota polis berpakaian biasa membawa kayu terus melepaskan dua atau tiga das tembakan ke arah kereta dan mengenai badan,

"Anggota polis tersebut kemudian menyuruh saya membuka bonet kereta kerana mendakwa kononnya saya memiliki dadah.

"Menyedari saya telah terkena tembakan itu, saya kemudiannya merayu kepada seorang anggota polis berpakaian seragam supaya menghantar saya ke hospital.

"Selepas hampir satu setengah jam barulah ambulan datang dan menbawa saya terus ke unit rawatan rapi," ujar Shahril.

Menurutnya, semasa di hospital, datang wakil polis berpakai seragam menemui ibunya menyerahkan RM200 sebagai belanja bil perubatan tetapi ditolak.

Dalam laporan tersebut, Shahril juga meminta agar tindakan diambil terhadap pihak yang bertanggungjawab menembak beliau tanpa sebab.

Beliau juga meminta satu pasukan khas polis Bukit Aman ditubuhkan bagi menyiasat insiden tersebut berikutan tiada tindakan lanjutan yang diambil selepas peristiwa hitam itu berlaku setahun yang lalu.

Sementara itu, peguamnya Fadiah Nadwa berharap pihak polis menyiasat kes tersebut memandangkan tembakan terhadap anak guamnya tidak dibuat mengikut kaedah yang sepatutnya. -SK/GB

$$$$$ RM RM RM kaya dah


dengor ceritanya...kedua-dua mereka ni tolak jawatan EXCO
dan tidak akan masuk umno..
kekal sebagai adun bebas..


ni yang buat zambry serta kuncu-kuncunya mula panas hati..
tawaran "dato" pun diorang tolak..
selagi deme berdua ni "bebas"..


semakin "bebas"lah deme untuk buat apa saja..
dan semakin "bebas" untuk mintak apa saja...
bukan senang nak bela deme berdua ni..
jawapan mudah mereka kepada puak-puak ni..


kamu jadi mb sebab aku..
bn dapat perak sebab aku..

jadi..apa aku nak...???

Kg Sri Aman Puchong banjir.

Puchong : Pas Kawasan Puchong bersama Jabatan Amal, Pemuda Pas Kawasan dan JKP Zon 12 menghulurkan bantuan kepada penduduk Kg. Sri Aman Puchong yang dilanda banjir kilat kerana hujan lebat tanpa henti bermula jam 2.30 petang hingga 6.00 petang yang mengakibatkan sebahagian rumah penduduk kampung tersebut di tenggelami air.

Berbanyak terima kasih kepada Ahli majlis Zon 12 dipimpin oleh Ust. Nasir yang cepat menghulurkan bantuan segera berupa makan malam kepada penduduk dan sebahagianya dipindahkan ke balai masyarakat kg. Sri Aman.


Jab. Amal Puchong yang sedia membantu mangsa banjir.


Makan malam diagihkan kepada mangsa banjir.


Petugas dari Pemuda Pas Kawasan Puchong bersama YDP Pas Ust. Sofiean

Kereta penduduk yang terbenam dalam lumpur dibantu oleh Jab. Amal.

Sebahagian Penduduk yang di pindahkan ke balai masyarakat.

Ahli Majlis Zon 12 Ust. Nasir.

Rumah penduduk yang ditenggelami air.

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .