Ikuti Blog ini

PRN Sarawak Bakal Berlaku Tsunami Hebat.... DS Anwar Terus Mara Gempur Kubu BN

Ribuan penyokong Pakatan Rakyat membanjiri perhimpunan yang diadakan di beberapa lokasi di utara Sarawak, malam tadi. Jumlah yang hadir dikatakan melebihi daripada jangkaan pemimpin pembangkang sendiri.

Beberapa sumber berkata jumlah hadirin di perhimpunan di Miri, Senadin dan Bintulu adalah 7,000 orang manakala pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang dalam tulisan di Twitter menyifatkan “puting beliung” sedang melanda negeri itu.

Perhimpunan terbesar dikatakan di Miri dengan kehadiran tidak kurang 4,000 penyokong yang datang untuk mendengar ucapan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang juga adalah setiausaha agung DAP.

Rali kedua terbesar adalah di Senadin - yang tidak jauh dari Miri - di mana dianggarkan tidak kurang 2,000 orang berkumpul di klinik calon PKR Dr Teo Yu Kheng bagi mendengar ceramah ketua umum PKR, Datuk Seri AnwarIbrahim.


Pada ucapannya, Anwar berkata masa sudah tiba untuk rakyat berhenti menjadi pemerhati pasif kepada perompakan hasil mahsul Sarawak yang memperkayakan Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud dan pemimpin BN lain termasuk kerabat keluarga dan kroni mereka.

"Jangan biarkan Taib atau Najib (Razak) atau Rosmah (Mansor) sekalipun menentukan nasib kita. Kita sendiri mesti bangun dan tentukan nasib negeri ini demi masa depan anak cucu kita.

“Sudah cukup rakyat Sarawak menderita miskin disebabkan kerakusan BN. Sekarang masa yang amat sesuai untuk berubah," katanya sambil disambut tepukan gemuruh hadirin.

Manakala di Bintulu, kira-kira 1,000 orang hadir pada perhimpunan yang dianjurkan oleh DAP dengan pemimpin veterannya, Lim Kit Siang dijemput sebagai penceramah.


DAP dikatakan kini memberi tumpuan di dua bandar di utara Sarawak - iaitu di Sibu dan Miri selepas yakin, kerusi-kerusinya di Kuching boleh diperttahankan tanpa sebarang masalah besar.

Semua kerusi di Sibu dan Miri itu adalah di kawasan yang sebelum ini dianggap sebagai kubu kuat Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) yang begitu sukar ditembusi.

Sesetengah pihak mendakwa jumlah hadirin yang ramai belum tentu dapat menjamin bahawa DAP mampu menumbangkan calon-calon BN, termasuk presiden SUPP, Tan Sri Dr George Chan, khususnya di kerusi Piasau.

Chan, adalah juga timbalan ketua menteri Sarawak dan ini penggal ketujuh beliau mempertahankan kerusinya.


Meskipun jumlah hadirin yang ramai, belum tentu dapat diterjemahkan sebagai undi, namun pemimpin DAP cukup selesa kerana di kalangan yang hadir itu, ramai yang menyumbang kepada tabung parti itu, terutamanya di Miri dan Bintulu.

Di Miri, ketua pemuda DAP Anthony Loke melaporkan kira-kira RM20,000 berjaya dikutip di kalangan penyokong parti itu yang menghadiri perhimpunan semalam, manakala Kit Siang pula berkata RM10,896.70 dikutip di Bintulu.
Nazri Masih Terkepit Di Celah Ketiak Datuk T

Suruhanjaya Diraja mahu diperalatkan lagi?

Ketika anggota keluarga dan seluruh negara berkabung di atas kematian Penolong Pengarah Kastam Ahmad Sarbani Mohamed di bangunan pejabat SPRM, Jemaah Menteri mahu menubuhkan sebuah Suruhanjaya Diraja (RCI) untuk menyiasat sama ada wujudnya unsur zina dalam video seks yang didakwa membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dalam keghairahan Umno untuk “mengenakan” Anwar, Jemaah Menteri, seperti yang dijangka mengelak daripada memberikan pembelaan tegas kepada keluarga Sarbani.

Keputusan muktamad mesyuarat Jemaah Menteri semalam adalah: RCI untuk Anwar (jika siasatan polis tidak “meyakinkan”) dan “kemungkinan” siasatan inkues diadakan untuk Allahyarham Sarbani.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz dikenali sebagai seorang yang tidak pernah ambil peduli reaksi rakyat terhadap kenyataan-kenyataannya selagi beliau kekal memegang jawatan berstatus Menteri.

Justeru, sekalipun seluruh rakyat berkumpul di luar Parlimen membantah penubuhan RCI untuk menyiasat fitnah video lucah Anwar, ia tidak memberi sebarang kesan kepada Nazri mahupun Jemaah Menteri.


Bagi Nazri, tidak ada keperluan menjelaskan kepada rakyat kenapa kes Altantuya tidak ada RCI. Begitu juga dalam kes Sarbani.

Nazri dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak perlu menjawab kepada keluarga Sarbani kenapa Jemaah Menteri menganggap kematian Allahyarham “tidak sama” dengan kematian Teoh Beng Hock walhal kedua-dua mereka mati dalam perkarangan pejabat SPRM.

Yang jelas, kes Sarbani menerima reaksi yang begitu hambar daripada Najib dan Jemaah Menteri sendiri kerana fokus mereka adalah sebuah video lucah yang dipergunakan untuk mengaib musuh politik utama Umno-BN iaitu Anwar.

Ramai pihak menggeleng kepala dengan persoalan sama - Kenapa video lucah memerlukan penubuhan RCI manakala kematian seorang pegawai kastam dibiarkan “mengikut prosedur undang-undang yang ada”.

Oh ya, kerana Anwar mungkin jadi PM, kata Nazri dan juak-juak Umno.

Mungkin Anwar akan jadi PM… hakikat adalah Najib sudahpun menjadi PM sementara kematian Altantuya dan pembayaran komisyen untuk kapal selam masih belum terjawab.

Hakikat juga adalah satu lagi nyawa sudah diragut di pejabat SPRM dalam keadaan mencurigakan.


Ucapan takziah untuk keluarga Allahyarham Sarbani diiringi dengan persoalan di mana letaknya keutamaan Jemaah Menteri dalam memberi pembelaan kepada rakyat.

Namun, semua pertanyaan ini tidak akan memberi kesan kepada Umno dan BN.

Kematian seorang pegawai kanan Kastam tidak akan mengalih Umno daripada misi mengaibkan Anwar sebaik mungkin.

Nazri berkata jika “rakyat” tidak puas hati dengan hasil siasatan polis terhadap isu video lucah itu, maka RCI akan ditubuhkan untuk menyiasat siapa pelakunya dan sama ada unsur zina berlaku.

Bagi mereka yang arif dengan simpang siur Umno, kenyataan Nazri itu dilihat sebagai satu ugutan halus untuk polis memastikan siasatan mereka mendapati Anwar adalah pelaku yang melanggan khidmat pelacur dalam rakaman berkenaan.

Sebarang hasil siasatan polis yang tidak merumuskan sedemikian akan mengundang limpahan memorandum daripada PERKASA, GAPS dan badan-badan yang kononnya mewakili rakyat, menuntut di tubuhkan RCI.

Inilah “rakyat” jati yang dimaksudkan oleh Nazri dan suara mereka menjadi pedoman kepada beliau dan Jemaah Menteri pimpinan Najib.

Persoalannya kenapa badan-badan ini dan Nazri begitu gah membawakan isu RCI ketika polis masih menjalankan siasatan?

Kenapa tidak tunggu sehingga siasatan polis selesai dan biar polis sendiri mempamerkan ketelusan siasatan bersabit video lucah itu sebelum langkah susulan dipertimbangkan?

Jawapannya adalah terikat kepada keinginan dan keghairahan Umno untuk mengaibkan Anwar seberapa lama yang boleh.


Tidak puas hati dengan kenyataan Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar yang sekadar mengesahkan video itu tulen namun pelakunya belum dikenalpasti, Umno mengatur langkah mempersiapkan sebuah RCI pula untuk memastikan Anwar terus diaibkan.

Malah Nazri sudah pun mengumumkan bahawa antara terma rujukan RCI itu adalah untuk memastikan sama ada berlaku jenayah zina oleh pelaku dalam rakaman itu! Nampaknya semua sudah pun ditentukan. Hanya anggota panel RCI sahaja belum didedahkan
.

Umno sengaja lupa bahawa Anwar sendiri membuat laporan polis untuk membolehkan siasatan terhadap video fitnah itu dijalankan selepas menolak beliau kononnya adalah pelaku dalam rakaman itu.

Anwar dan pejabat PKR turut mengemukakan bukti-bukti berkaitan untuk mensabitkan video itu adalah fitnah semata-mata oleh dalang yang disokong pimpinan tertinggi Umno .

Namun Tan Sri Rahim Thamby Chik, Datuk Sharzyl Eskay dan Datuk Shuib Lazim yang mengaku menayangkan video kepada media masih bebas.

Hubungan mereka dengan Umno adalah amat jelas, malah mereka dilaporkan berjumpa dengan Perdana Menteri pada 22 Mac, sehari selepas video berkenaan disebarkan dan identiti mereka terbongkar.

Haruskah rakyat percaya bahawa Najib dan Kabinetnya, termasuk Nazri bertindak atas kepentingan nasional semata-mata dalam mengusulkan penubuhan RCI bersabit sebuah video lucah.

Bagaimana pula dengan keperluan untuk memberi pembelaan setimpal kepada Allahyarham Sarbani dan mendiang Altantuya?

Dalam dunia politik matlamat menghalalkan cara, lebih-lebih lagi apabila kelangsungan Umno bergantung kepada agenda memusnahkan Anwar Ibrahim baik dari segi politik mahupun maruahnya sebagai seorang insan. -wira arjuna

Apa yang nyata pemimpin UMNO lebih ghairah untuk melakukan serangan ke atas Anwar daripada isu kematian pegawai kastam di bangunan SPRM.

Dahulu, sewaktu kes Teoh Beng Hock, pelbagai cara dan helah digunakan untuk memberikan persepsi bahawa Teoh terjun dari bangunan dan yang paling awal berteori sedemikian ialah Nazri sendiri.

Ia disambut oleh akhbar media massa arus perdana dan beberapa 'tokoh" kononnya isu kematian Teoh diperbesarkan kerana ingin menjejaskan reputasi agensi kerajaan iaitu SPRM yang majoritinya dianggotai orang Melayu. Demikian kaedah mereka dengan menimbulkan sentimen perkauman untuk mengelirukan rakyat terhadap isu berkenaan.

Kini, yang mati pun orang Melayu. Bagaimana cerita? Oh mereka masih seperti dulu. Mereka masih mengemukakan teori "bunuh diri" semata-mata untuk mempertahankan SPRM yang dah jadi pembunuh itu.

Kasihan arwah.

Entahlah. GB rasa satu hari sebagai balasan, mungkin akan ada menteri atau pegawai kerajaan yang bakal bunuh diri di bangunan SPRM jika UMNO terus cuba untuk mempermainkan kematian Ahmad Sarbani yang diketahui seorang yang warak, yang tidak mungkin melakukan kerja seperti yang dipersepsikan oleh pemimpin UMNO tersebut. -GB

TERKINI!! Pilihanraya DUN Sarawak: Pencacai Umno-APCO Buat Hal Lagi!!


Di mana ada Anwar Ibrahim, di situ ada
pencacai malaon Umno-APCO kah kah kah...


Buat pertama kalinya selepas Hari Penamaan Calon Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak, program ramah mesra bersama pengundi oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim diganggu pihak polis.

Kejadian berlaku di Medan Selera Ngu dekat pekan Batu Niah dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) N60 Kemena.

Gangguan polis yang masuk kali keempat setakat ini terhadap Anwar di negeri itu akhirnya dileraikan selepas campur tangan pimpinan KEADILAN termasuk Ahli Parlimen Kapar, S Manikavasagam.

Polis kemudiannya membenarkan ucapan Ketua Umum KEADILAN itu diteruskan.

Sebelum ini, polis melakukan perkara yang sama pada tiga program yang dihadiri Anwar di Betong, di DUN Semariang dan Satok minggu lalu.

Dalam ucapannya, Anwar mengingatkan penduduk Sarawak untuk melakukan perubahan secara aman.

“Saya datang ke mari bukannya nak cari gaduh.

Tak mengapa, kita dah biasa dengan perkara begini,” kata Anwar merujuk kepada gangguan polis yang menimbulkan ketegangan.

“Nanti kalau kita perintah, gaji dan elaun polis pun kita naikkan,” kata Anwar disambut tepukan gemuruh kira-kira 1000 hadirin.

Terdahulu, Anwar singgah ke beberapa pekan kecil termasuk Batu Niah dan pekan Sepupok di sepanjang perjalanan menuju ke Bintulu untuk bertemu pengundi.

Beliau memperkenalkan calon-calon KEADILAN mewakili DUN Kemena, Bernard Bina Bayang dan Ishak Mahwi bagi DUN N61 Bekenu.

Turut hadir dalam program ramah mesra bersama pengundi ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Simpang Pulai,Chan Ming Kai dan Adun Kuala Kurau, Yunus Jamhari.

Rakaman video imej buruk pek moh jahanamkan kempen bn di Sarawak.

Bomoh? Dah Memang Kerja UMNO Dari Dulu

Salleh dakwa KM S'wak dikelilingi bomoh

Calon Bebas Balingian Datuk Salleh Jafaruddin mendakwa Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud dikelilingi oleh 'bomoh luar negara'.

“Kita mahu selamatkan Sarawak daripada dipimpin seorang ketua yang tunduk dan menyerahkan akal fikiran, keupayaan fizikal dan kerohanian dipengaruhi bomoh sihir luar negara yang mengelilinginya.

“Saya secara peribadi saya berjumpa dan berdepan dengan tiga bomoh itu pada hari penamaan calon di Mukah.

“Saya beritahu mereka tidak ada hak memberi nasihat spiritual kepada ketua menteri, khususnya pada pilihan raya sehingga mempengaruhinya dalam keputusan memuktamadkan senarai calon Barisan Nasional,” kata Salleh (atas,kanan) pada sidang media hari ini.

Dakwanya, tiga bomoh berkenaan, seorang dipercayai rakyat Australia dan seorang lagi berbangsa Yahudi bekerjasama dengan naib presiden kanan PBB, Datuk Awang Tengah Ali Hasan, adik perempuan Taib - Radziah Mahmud dan Taib sendiri semasa menyediakan senarai calon BN.

“Tidak ramai yang mengetahui cerita ini, sehingga hari penamaan calon pada 6 April lalu di Mukah. Pengaruh mereka ke atas cengkaman politik Taib begitu besar dan sukar diatasi, malah ia mengatasi pengaruh politik perdana menteri kita,” dakwa Salleh yang juga adalah sepupu Taib.

Salleh, bekas timbalan menteri pelajaran juga menuduh Taib menipu pemimpin PBB, parti-parti komponen BN, seluruh pengundi Sarawak sejak 30 tahun lalu bahawa masih belum menemui pemimpin yang sesuai bagi menggantikan dirinya.

“Jika 30 tahun tidak memadai bagi memilih pengganti, adakah awak percaya dalam beberapa bulan ini selepas pilihan raya, dia boleh tiba-tiba memilih seseorang bagi gantikannya kecuali seseorang itu dicadangkan oleh bomohnya,” katanya. -mk

Sesetengah pemimpin UMNO diketahui memang menggunakan perkhidmatan bomoh.

Malah ada yang telah berbunuhan dan terbunuh lantarannya.

Kes pembunuhan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Talam, Datuk Mazlan Idris disifatkan jenayah paling ngeri dalam sejarah negara dan memeranjatkan ramai pihak.

Penemuan mayat Mazlan yang dikerat kepada 18 bahagian dan ditanam di dalam sebuah lubang sebelum disimen membawa kepada penahanan pasangan bomoh, Maznah Ismail atau Mona Fandey dan suaminya, Mohd Affandi Abdul Rahman serta pembantu mereka, Juraimi Husin.

Mazlan dibunuh pada 2 Julai 1993 di bilik air sebuah rumah tidak bernombor di Kampung Peruas, Ulu Dong, Raub, Pahang selepas mengadakan pertemuan dengan pasangan bomoh untuk melakukan proses mandi bunga kira-kira jam 10 malam.

Sewaktu Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menjadi PM, beliau menemui kerts manderam terlekat di bawah mejanya. Sehingga kini belum diketahui siapa melakukannya tetapi dipercayai ia hasil kerja isteri kepada orang yang ingin Pak Lah cepat berundur sebagai PM supaya suaminya dapat menjadi PM ketika itu. Setakat mana kebenarannya, hanya Allah Yang Maha Tahu.

Perkhidmatan bomoh amat laris apabila tiba musim pemilihan parti UMNO dan pilihanraya.

Bagi mereka, kerja syirik itu berbaloi jika tujuan mereka tercapai sedangkan Allah mengizinkan perlakuan mereka untuk menjadi mereka bertambah sesat sebelum dihantar ke neraka jahanam yang kekal abadi. -GB

Video Panas!!! Pak Husin dari Kota Samarahan ajak rakyat sarawak tolak BNseorang lelaki rakyat sarawak , pak husin dari Kota Samarahan, Sarawak ajak rakyat sarawak jangan undi BN tetapi undi PAS,DAP atau PKR sahaja dalam pilihanraya negeri sarawak pada tahun ini.


sumber: blog marhaen

10 000 Penduduk Miri Banjiri Ceramah PR,Beri Isyarat Untuk ' Ubah Sarawak '

Semangat penduduk Miri untuk merubah begitu bernyal-nyala
Pimpinan bersemangat mempromosi manifesto PR Sarawak
Kehadiran pimpinan Pakatan khususnya Anwar sentiasa dinantikan rakyat Miri


MIRI: Kira-kira 10,000 penduduk setempat menunjukkan semangat untuk berubah apabila mereka beramai-ramai hadir ceramah perdana yang dihadiri pemimpin utama Pakatan Rakyat termasuk Datuk Seri Anwar Ibrahim di Kuching Waterfront, Miri, malam tadi.

Program ceramah itu adalah yang terbesar diadakan Pakatan Rakyat bagi zon Sarawak Tengah.
“Kita mahu memberi isyarat kepada Barisan Nasional bahawa rakyat Sarawak di Miri mahukan perubahan. Sarawak ini negeri kita. Kita yang akan tentukan apa yang perlu dibuat, bukan Najib atau Rosmah, kata Ketua Umum KEADILAN itu, malam tadi.

Selain Anwar, pemimpin lain yang hadir ialah Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng; Setiausaha Agung KEADILAN, Saifuddin Nasution dan Ketua Pemuda DAPSY, Anthony Loke.Terdahulu, Anwar berucap dalam ceramah kelompok di Taman Morsjaya, Taman Tunku Abdul Rahman dan Kampung Tunku Abd Rahman di sekitar daerah ini.

Pada program itu, Anwar turut memperkenal calon-calon KEADILAN bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bekenu, Ishak Mahwi dan DUN Lambir, Zolhaidah Suboh.

Beliau turut melancarkan manifesto Pakatan Rakyat di Taman Morsjaya yang dihadiri kira-kira 3,000 penduduk setempat.Dalam ucapannya, beliau meminta rakyat memilih Pakatan Rakyat pada Pilihan Raya Negeri Sarawak jika mahu menikmati 10 tawaran perubahan yang terkandung dalam manifesto Pakatan Rakyat Sarawak.Keadilandaily

Keperluan rakyat terdedah kerana ada pilihan raya

MIRI, 9 April: Dengan adanya Pilihan Raya Umum Negeri Sarawak ke-10 pada 16 April ini, banyak keperluan terdesak rakyat dapat dicungkil dan diketengahkan.

Seperti tidak masuk akal tetapi itulah realiti yang dialami rakyat Sarawak dahulu, kini tapi tidak mungkin untuk selama-lamanya.

Pembaca dan orang luar rasa seperti tidak boleh bayangkan bagaimana pemerintah BN yang memerintah Sarawak sejak 46 lalu tergamak membiarkan rakyat negeri ini menderita panjang.

Untuk rekod, Sarawak dan Sabah menyertai Malaysia pada 1963 dan sejak itu, Kerajaan Pusat 'monopoli' hasil mahsulnya banyak terdiri daripada minyak, gas, balak termasuk pasir.

Dikatakan itulah antara sebab Brunei Darussalam yang sangat kaya dan makmur dengan hasil minyak dan arang batu, enggan terlibat sertai Malaysia pada tahun sama.

Sultan dan Yang Dipertuan Negara Brunei, Paduka Omar Ali Saifuddin mungkin sudah dapat merasai nasib malang bakal dialami Brunei juga menjadi miskin jika menyertai Malaysia.

Dalam tinjauan Harakahdaily mendapati Kampung Batu Satu, Jalan Lutong - Kuala Baram masih tidak sempurna infrastruktur meskipun hanya berjarak sekitar 10 km sahaja tempat mereka dengan Bandaraya Miri.

Antara yang menjadi sungutan mereka adalah kemudahan bekalan elektrik yang masih belum mencukupi, jalan dalam kampung yang tidak sempurna dan tiada sistem perparitan.

Dalam tinjauan di Kampung Batu Satu terdapat sekitar sepuluh kediaman di hujung kampung yang masih belum mendapat bekalan elektrik meskipun sudah lapan bulan dipacak.

Mereka juga membangkitkan tentang tiadanya sistem perparitan yang boleh menimbulkan masalah nyamuk eades pembawa penyakit denggi.

Seorang penduduk, Zainal Tar berkata, isu kampung ini sudah lama berlangsung tanpa sebarang proses penyelesaian.

Begitu juga dengan keadaan dewan orang ramai yang sudah rosak sepenuhnya dan tiada sebarang aktiviti dapat dijalankan di situ kecuali tempat belia melepak.

Kelihatan sebuah tempat menunggu bas baharu sahaja disiapkan pada hari tinjauan ini dibuat.

Di akhir tinjauan, nelayan di situ juga berharap kerajaan negeri mengadakan satu tempat yang lebih selamat untuk menaikkan bot nelayan apatah lagi ketika pulang dengan sarat hasil tangkapan.

Naib Presiden dan Setiausaha Agung PKR, Tian Chua dan Saifuddin Nasution Ismail, calon PKR N65 Senadin, Dr Teo Yu Kheng dan Ketua Penerangan PAS Miri, Ir Azwani Abdul Rani turut menyertai kempen rumah ke rumah. -Hrkh

Kastam Mahu PM Jelaskan Kenyataannya Terhadap Sarbani

Kesatuan Kastam: Bersihkan nama Sarbani, jangan dakwa ‘bunuh diri’

Kesatuan Kastam memutuskan untuk mendapatkan penjelasan daripada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan mahu nama agensi itu dibersihkan selepas seorang penolong pengarahnya, yang disoal siasat di bawah Operasi 3B, ditemui mati di pejabat SPRM.

Kesatuan Pegawai-pegawai Kastam Semenanjung juga mahu SPRM membuat penjelasan mengenai kematian Ahmad Sarbani Mohamed di aras satu pejabat SPRM Wilayah Persekutuan di Jalan Cochrane kelmarin dan membersihkan namanya daripada dilabel “kes bunuh diri.”

"Kami berharap nama Sarbani akan dibersihkan daripada perkataan bunuh diri,” kata presidennya Ibrahim Ahmad kepada pemberita selepas pertemuan kira-kira dua jam dengan Cuepacs, badan induk kesatuan sekerja awam itu di Kelana Jaya dekat sini.

Turut hadir pada majlis hari ini ialah Persatuan Pengawai-pegawai Kanan Kastam, Kesatuan Pegawai-pegawai Kastam Sarawak

“Kami mahu mengadakan pertemuan dengan perdana menteri untuk dapatkan penjelasan dan membersihkan nama Kastam,” kata beliau.

“Kami juga mahu bertemu dengan ketua SPRM dan dapatkan penjelasan dan apa yang SPRM mahu lakukan selepas ini,” kata Ibrahim.

Beliau juga meminta SPRM supaya bertindak profesional dalam proses soal siasat mereka dan tidak menyebabkan sebarang kecederaan ke atas saksi dan suspek.

Ibrahim juga berkata, adalah tidak adil bagi SPRM menyasarkan pegawai-pegawai Kastam berhubung laporan kehilangan hasil cukai negara, didakwa RM108 bilion setiap tahun.

“Kami secara konsisten mengemukakan laporan hasil kami dan setiap tahun kami memperoleh sekitar RM28 bilion, jadi adalah tidak logik untuk kami bertanggungjawab bagi (kehilangan) RM108 bilion,” kata beliau.

Ahmad Sarbani ditemui mati di aras satu pejabat SPRM Wilayah Persekutuan di sini kelmarin.

Dia merupakan salah seorang daripada 62 pegawai kastam yang menjadi tumpuan Operasi 3B, yang merujuk kepada kehilangan sumber cukai RM3 bilion.

Ia kejadian kedua dalam dua tahun ini. Kes kematian Teoh Beng Hock, yang ditemui jatuh dari Plaza Masalam, yang menempatkan pejabat SPRM Selangor, pada Julai 2009 masih disiasat oleh suruhanjaya diraja.

Semalam, Najib mengarahkan polis dan SPRM menjalankan siasatan menyeluruh dan telus berhubung kematian Ahmad Sarbani.

Sehubungan itu, Perdana Menteri menegaskan, pentadbirannya tiada rancangan untuk mengadakan satu suruhanjaya diraja bagi menyiasat kes tersebut.

Pelbagai pihak meminta agar Putrajaya mengadakan satu suruhanjaya diraja bagi menyiasat kes terbaru ini.


PM Arah Siasatan Rapi Kes Pegawai Kastam Mati Di Bangunan SPRM

Datuk Seri Najib Tun Razak mengarahkan polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) melakukan siasatan secara rapi, telus dan profesional berhubung kes seorang pegawai Kastam yang ditemui mati di bangunan SPRM Kuala Lumpur pada Rabu.

Perdana Menteri berkata ia perlu bagi mengenal pasti apa sebenarnya yang berlaku dalam kejadian yang melibatkan Penolong Pengarah Kastam Selangor Ahmad Sarbani Mohamed, 56.

"Apa yang saya diberitahu, dia datang secara sukarela ke pejabat SPRM hanya nak tukar statement (kenyataan) yang telah diberikan kepada SPRM sebelum ini. Dia mohon nak tukar statement.

"Dalam masa SPRM memanggil IO (Pegawai Penyiasat) kes berkenaan, sekelip mata sahaja kejadian itu berlaku. Ini berbeza dengan kes Teoh Beng Hock,"
kata Perdana Menteri kepada pemberita selepas melancarkan dan menyerahkan Sirim Pintar-Learning dan Sirim Robokit di Sekolah Menengah Kebangsaan Santubong dekat sini Khamis.

Najib berkata beliau berharap siasatan secara terperinci dapat dijalankan segera kerana kerajaan tidak akan cuba melindungi apa-apa perkara.

Semalam, Allahyarham Ahmad Sarbani ditemui mati di atas gelanggang badminton di tingkat satu pejabat SPRM Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur di Jalan Cochrane setelah dilaporkan datang untuk bertemu pegawai penyiasat berhubung siasatan kes rasuah membabitkan Kastam Diraja Malaysia yang dibongkar baru-baru ini.

Najib berkata kes itu berbeza dengan kes Teoh kerana Allahyarham Ahmad Sarbani tidak dipanggil untuk membantu siasatan tetapi datang sendiri ke pejabat SPRM.

Ditanya apakah perlu untuk menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat kes itu seperti dalam kes Teoh, Najib berkata biarlah polis menyiasat perkara itu terlebih dahulu.

Beliau berkata tindakan SPRM melakukan siasatan adalah bagi menyelamatkan wang negara kerana ia adalah sesuatu yang serius.

"Kerajaan nak bersihkan Kastam dan jimatkan wang rakyat. Jika dapat berkas orang yang terlibat, yang untung adalah rakyat. Tidak sangka perkara seperti ini akan berlaku.

"Kita mesti ingat tujuan siasatan itu dilakukan untuk menjimatkan wang rakyat dan (penyelewengan) dah berlaku bertahun-tahun. Ia mesti dihentikan dan (pihak bertanggungjawab) diberkas sama sekali," katanya.

Perdana Menteri berkata mungkin ada sedikit gangguan dalam tugas SPRM berikutan kejadian seperti itu sudah dua kali berlaku tetapi ia perlu diteruskan demi kebaikan rakyat.

"Tindakan ini boleh jimatkan banyak hasil negara. Bila hasil negara bertambah, boleh buat banyak program untuk rakyat," kata Najib.

-- BERNAMA

Adalah sesuatu yang tidak wajar apabila seorang Perdana Menteri membuat kenyataan bersandarkan maklumat yang dibekalkan oleh SPRM dan kemudian menghebahkannya sekalipun maklumat itu sendiri belum disemak dan belum diketahui benar atau tidaknya.

"Apa yang saya diberitahu, dia datang secara sukarela ke pejabat SPRM hanya nak tukar statement (kenyataan) yang telah diberikan kepada SPRM sebelum ini. Dia mohon nak tukar statement.

"Dalam masa SPRM memanggil IO (Pegawai Penyiasat) kes berkenaan, sekelip mata sahaja kejadian itu berlaku. Ini berbeza dengan kes Teoh Beng Hock,"
kata Perdana Menteri...


SPRM akan melakukan apa cara sekalipun untuk menyelamatkan "maruah" mereka seperti mereka telah melakukan di dalam kes Teoh Beng Hock. Tidak mahu mempersalahkan mana-mana pegawainya tetapi sebaliknya pada hari pertama kejadian lagi sudah menuduh Teoh Beng Hock terjun membunuh diri.

Dan kini cara sama dilakukan terhadap kematian penolong pengarah Kastam, Ahmad Sarbani Mohamed di aras satu pejabat SPRM Wilayah Persekutuan di Jalan Cochrane. -GB

Pendedahan DSAI Di Miri Semalam… Umno Bn Wajib Ditolak
PRN Sarawak: Senarai Hasil Rompakan Keluarga Taib Mahmud

 1. 750 hektar … di Sungai Lubai Tengah, Limbang – Sarawak Plantations – Entiti perniagaan ini telah diswastakan, 60% pegangan saham dimiliki oleh Hamid Sepawi (sepupu Taib) dan Hasmi bin Hasnan.
 2. 4,400 hektar … di Sungai Medalam, Lawas – Celerity Design Sdn Bhd – Abu Bekir Taib (anak Taib Mahmud).
 3. 9.000 hektar … di Batang, Limbang – Future Atmosphere Sdn Bhd – Abu Bekir Taib.
 4. 11,000 hektar … di Ulu Medamit, Limbang – Dataran Aras Sdn Bhd – Abu Bekir Taib.
 5. 3,000 hektar … di Tinjar, Miri – Amazing Green Sdn Bhd – Teresa Toyad (keluarga Taib yang berkahwin dengan bekas Setiausaha Kerajaan Negeri) dan CEO kepada SCORE Wilson Baya Dandot.
 6. 750 hektar … di Jalan, Miri.
 7. 2,000 hektar … di lokasi penting lapangan terbang, Miri – Kumpulan Parabena Sdn Bhd dan Mesti Bersatu Sdn Bhd – Taib Mahmud dan Raziah Mahmud.
 8. 500 hektar … di Sungai Sibuti, Miri – Premium Haven Sdn Bhd – Abu Bekir Taib.
 9. 5,000 hektar … di Sungai Teru dan Batang Baram – Essential Straits Sdn Bhd – Abu Bekir Taib.
 10. 1,100 hektar … di Sungai Karap – Umpama Mantap Sdn Bhd – Abu Bekir Taib.
 11. 10,000 hektar … di Lot 1208 Sungai Karap – Abu Bekir Taib.
 12. 50 hektar … di Jalan Tusan, Sibuti – Ukiran Mantap Sdn Bhd – Abu Bekir Taib.
 13. 4,000 hektar … di Sungai Bok, Tinjar – Log Oak Promotion Sdn Bhd – Abu Bekir Taib.
 14. 4,500 hektar … di Sungai Tutoh – Syarikat Radiant Lagoon – Abu Bekir Taib.
 15. 5,000 hektar … di Sungai Karap dan Sungai Kulak – Amgreen Gain Sdn Bhd – Ibrahim Mahmud (abang/adik Taib).
 16. 50 hektar … di Sungai Karabungan, Niah – Hamid Sepawi (sepupu Taib) dan Hasmi bin Hasnan.
 17. 31,000 hektar … tanah NCR di Long Lamai – Merawa Sdn Bhd (anak syarikat Samling Global).
 18. 2,600 hektar … di Jalan Setium – Mega Bumimas Sdn Bhd (anak syarikat Ta An – Hamed Sepawi (sepupu Taib).
 19. 10,000 hektar … di Similajau – Sahua Enterprise Sdn Bhd – Mohamid Morshidi bin Abdul Ghani (Setiausaha BN Sarawak).
 20. 4,500 hektar … di Similajau – Derawan Sdn Bhd – Mohamid Morshidi bin Abdul Ghani (Setiausaha BN Sarawak).
 21. 15,000 hektar … tanah NCR kaum Penan di Ba Jawi – Samling Plywood (Miri) Sdn Bhd.
 22. 1,600 hektar … di Setuan – Hasmi Hasan (proksi Taib).
 23. 10,000 hektar … di Sungai Takan dan Ulu Sungai Nyatak, Tatau – Ikrar Bumi Sdn Bhd – Elia Geneid (anak saudara Taib).
 24. 8,000 hektar … di Balingian (sebahagian besar kawasan ini asalnya adalah hutam simpan Setuan Besar) – Saradu Plantations Sdn Bhd, Organic Treasure Sdn Bhd dan Kumpulan Parabena Sdn Bhd – Raziah Mahmud (adik Taib) dan Robert Geneid (ipar Taib).
 25. 10,000 hektar … di Ulu Mukah – Sarawak Plantations – Entiti perniagaan ini telah diswastakan, 60% pegangan saham dimiliki oleh Hamid Sepawi (sepupu Taib) dan Hasmi bin Hasnan.
 26. 5,000 hektar … di Mukah – Delta Padi Sdn Bhd (Taib Mahmud) dan LCDA (pengerusinya ialah Taib Mahmud).
 27. 5,000 hektar … di Sungai Bawan – Palmlyn Sdn Bhd – Taib Mahmud dan Arip Mahmud.
 28. 13,000 hektar … di Sungai Bawan – Golden Star Ace Sdn Bhd – Taib Mahmud dan Arip Mahmud.
 29. 4,000 hektar … di Sungai Sikat, Mukah – Bella Magic Sdn Bhd – Abu Bekir Taib.
 30. 5,000 hektar … di Kenyana – Rajah Mutiara Sdn Bhd – Taib Mahmud dan Arip Mahmud.
 31. 2,000 hektar … di Loba Kabang – Victoria Square Development Sdn Bhd – Ibrahim Mahmud (abang/adik Taib).
 32. 2,050 hektar … di Penasu Igan – Victoria Square Development Sdn Bhd – Ibrahim Mahmud (abang/adik Taib).
 33. 5,000 hektar … di Antara Batang, Oya dan Batang Mukah – Kub Sepadu Sdn Bhd – Hamid Sepawi (sepupu Taib).
 34. 10,500 hektar … di Sungai Retus – Hariyama Sdn Bhd – Taib Mahmud dan Arip Mahmud.
 35. 768 hektar … di Pasai Siong, Sungai Retus – Masretus Oil Palm Plantation Sdn Bhd – Ibrahim Mahmud (abang/adik Taib), Yahya bin Ibrahim (anak saudara Taib) dan Mahmud bin Ibrahim (anak saudara Taib).
 36. 400 hektar … di Tulai Meradong – Delta Padi Sdn Bhd (Taib Mahmud) dan LCDA (pengerusinya ialah Taib Mahmud).
 37. 2,000 hektar … di Batang Lebaan, Sibu – Delta Padi Sdn Bhd (Taib Mahmud) dan LCDA (pengerusinya ialah Taib Mahmud).
 38. 100 hektar … di Sungai Lengan, Sibu – Delta Padi Sdn Bhd (Taib Mahmud) dan LCDA (pengerusinya ialah Taib Mahmud).
 39. 600 hektar … di Sungai Melayu, Meradong – Sarawak Plantations – Entiti perniagaan ini telah diswastakan, 60% pegangan saham dimiliki oleh Hamid Sepawi (sepupu Taib) dan Hasmi bin Hasnan.
 40. 1,113 hektar … di Batang Lassa – Europalm Sdn Bhd (anak syarikat Ta Ann Holdings) – Hamid Sepawi (sepupu Taib).
 41. 1,500 hektar … di Jin Matu, Daro – Europalm Sdn Bhd (anak syarikat Ta Ann Holdings) – Hamid Sepawi (sepupu Taib).
 42. 90 hektar … di Kampung Tebang, Batang Lassa, Daro – Multi Maximum Sdn Bhd (anak syarikat Ta Ann Holdings) – Hamid Sepawi (sepupu Taib).
 43. 15,000 hektar … di Pulau Bruit – Eastern Eden Sdn Bhd dan Poh Zhen Sdn Bhd – Arip Mahmud (abang/adik Taib), Ali Mahmud (abang/adik Taib) dan Azerina Mohd Arip (ipar Taib).
 44. 7,700 hektar … di Paloh – Delta Padi Sdn Bhd (Taib Mahmud) dan LCDA (pengerusinya ialah Taib Mahmud).
 45. 9,000 hektar … di Sungai Machan Tengah – Polar Tower Sdn Bhd – Abu Bekir Taib (anak Taib).
 46. 5,000 hektar … di Sungai Selepong dan Sungai Kawasan – Ample Agro Sdn Bhd – Fatimah Abdul Rahman (kakak/adik kepada YB Norah binti Abdul Rahman yang juga sepupu Taib).
 47. 70,000 hektar … di Bijat Land District, Sri Aman – beberapa buah syarikat yang diuruskan oleh Titanium Management Sdn Bhd – Abu Bekir Taib (anak Taib Mahmud).
 48. 2,300 hektar … di Sungai Klauh dan Sungai Dor – Tabaruk Abadi Sdn Bhd – Ali Mahmud (abang/adik Taib Mahmud).
 49. 700 hektar … di Sungai Batang Klauh – Sarawak Plantations – Entiti perniagaan ini telah diswastakan, 60% pegangan saham dimiliki oleh Hamid Sepawi (sepupu Taib) dan Hasmi bin Hasnan.
 50. 900 hektar … di Melugu, Sri Aman – Sarawak Oil Palm – Entiti perniagaan ini juga telah diswastakan, 60% pegangan saham dimiliki oleh Hamid Sepawi (sepupu Taib) dan Hasmi bin Hasnan.
 51. 7,000 hektar … di Simunjan – Gedong Plantation Sdn Bhd – Naroden Majais (ahli politik BN).
 52. 5,000 hektar … di Batang Sadong – Indranika Jaya Sdn Bhd – Naroden Majais (ahli politik BN).
 53. 5,600 hektar … di Batang Sadong – Hydroflow Sdn Bhd – Naroden Majais (ahli politik BN).
 54. 700 hektar … di Antara Sungai Igom – Poliga Sdn Bhd – Ahmad bin Su’ut (bomoh Taib Mahmud).
 55. 1,000 hektar … Sarawak Plantations – Entiti perniagaan ini telah diswastakan, 60% pegangan saham dimiliki oleh Hamid Sepawi (sepupu Taib) dan Hasmi bin Hasnan.
 56. 500 hektar … di Munggu Kupi, Serian – Ahmad bin Su’ut (bomoh Taib Mahmud).
 57. 354 hektar … tanah NCR penduduk Kampung Segenam, di antara Batang Sadong dan Ensengai Road, Serian – diberikan kepada Usaha Jasamaju Sdn Bhd – pemegang saham Usaha Jasamaju Sdn Bhd ialah Asset Teamwork Sdn Bhd (125,000 unit saham), Ting Kang Hwa (187,500 unit), Betty Yii Pick Koung (7,500 unit), Wong Kuok Kai (325,000 unit), Lau Hie Ping (75,000 unit), Wong Kuo Hea (375,000 unit), Knightswealth Sdn Bhd (50,000 unit), Chai Min Kian (125,000 unit), Lim Choo Tad (25,000 unit), Siew Meng Kun (55,000 unit), Century Merit Sdn Bhd (125,000 unit), Transwill Sdn Bhd (125,000 unit) dan Butrasemari Sdn Bhd (900,000 unit) – Nota : Lau Hie Ping, Wong Kuo Hea, Lim Choo Tad, Siew Meng Kun daripada Ta Ann Holdings dan Chai Min Kian adalah politikus parti komponen BN Sarawak iaitu SUPP. Butrasemari Sdn Bhd berkait dengan Abdul Hamid Sepawi (proksi Taib Mahmud) yang merupakan Pengerusi Eksekutif Ta Ann Holdings.
 58. 3,305 hektar … di Sebangan – Quality Concrete Holdings Berhad – Raziah Mahmud (kakak/adik Taib).
 59. 10,000 hektar … di Sungai Bakong dan Sungai Karap – Polar Red Sdn Bhd – Abu Bekir Taib (anak Taib Mahmud).
 60. 700 ekar (283 hektar)… di Batu 13, Kuching – Mesti Bersatu Sdn Bhd, LCDA (pengerusinya ialah Taib Mahmud) dan Lanco Plantations (keluarga Arip Mahmud – abang/adik Taib).
 61. 1,300 hektar … di Kemajuan, Lembaga – Sarawak Plantations – Entiti perniagaan ini telah diswastakan, 60% pegangan saham dimiliki oleh Hamid Sepawi (sepupu Taib) dan Hasmi bin Hasnan.
Dan banyak lagi yang akan didedahkan oleh blog Perisik Rakyat…

PRN Sarawak: Anak Bekas MP BN Pertikai Isu Hospital Sri Aman

Sri Aman – Barisan Nasional tidak patut memperbodohkan orang Sri Aman dengan janji pilihanraya sekali lagi tetapi seharusnya mula melaksanakan pembinaan hospital umum dalam jangka masa 10 hari, kata Leon J. Donald, calon DAP untuk Simanggang.

Kata Donald, “Orang Sri Aman sudah muak dan jemu dengan janji-janji kosong Kerajaan Persekutuan dan Negeri sejak 15 tahun yang lalu”. “Kita menuntut komitmen yang jelas dan tegas dari kerajaan BN untuk mengotai janji-janjinya, yang selama ini adalah bohong”.

Yang terkini, dalam Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-10, Datuk Seri Liow Tiong Lai selaku Menteri Kesihatan Malaysia memberi janji baru.

Semalam Liow dilaporkan mengumumkan bahawa projek hospital umum Sri Aman tetap dibina tetapi akan dibawa ke dalam Rancangan Malaysia ke-10 dengan peruntukan sebanyak RM200 juta.

Tanya Donald, “Siapa akan makan janji BN kali ini? Selepas tahun 2013? Mengapa bukan sekarang?


“Pada November 2010, Datuk Seri Wong Soon Koh selaku Menteri Alam Sekitar dan Kesihatan Awam kerajaan negeri Sarawak menjanjikan peruntukkan sebanyak RM228 juta untuk meningkatkan taraf kesihatan Divisyen Sri Aman. Di manakan “upgrade” nya?

Kata Donald lagi, “Orang Sri Aman telah banyak mendengar peredaan projek sejak Rancangan Malaysia ke-9, dan langsung tidak bertindak atas perkara tersebut”.

Donald berkata, “Calon BN Datuk Francis Harden yang bertanding untuk Ahli Dewan Undangan Negeri Simanggang penggal ke-4 gagal menunaikan tanggunjawabnya sebagai Ahli Dewan Negeri untuk rakyat Sri Aman”

Katanya lagi, “Sebagai calon DAP yang mewakili kepentingan dan aspirasi Sri Aman, saya desak kerajaan mula membina hospital itu sekarang kerana ini ialah hak asasi setiap penduduk di Sri Aman”.

Hospital Sri Aman di bina pada tahun 1950-an. Keadaan dan kemudahan sama sekali sejak masa British.

Selama beberapa dekad penduduk tempatan mengadu bahawa hospital ini tidak dapat memberi perkhidmatan asas kedapa populasi Sri Aman yang sebanyak 26,000.

“Apa yang lebih menyakitkan ialah Sri Aman yang sebelum ini diklasifikasi dalam Divisyen Kedua Sarawak dan sepatutnya diberi kemudahan kesihatan yang lebih moden, kata Donald”.

Katanya lagi, “Akan tetapi orang disini dipermalukan oleh kerajaan negeri Taib Mahmud yang sombong, telah mempingirkan orang Sri Aman, terutamanya golongan warga emas yang memerlukan perkhidmatan kesihatan dalam situasi kecemasan”.

“Di Sri Aman baru-baru ini terdapat wabak dan suspek menjangkiti penyakit ini tidak dapat di beri rawatan sepatutnya kerana kekurangan katil.

Tambahan lagi, hospital ini tidak mempunyai doktor pakar, pesakit Sri Aman terpaksa melalui perrjalanan sejauh 200km ke Kuching untuk mendapatan rawwatan pakar.

Donald berkata, “Ini tidak dapat diterima khususnya dalam situasi kecemasan” kata Donald. “Banyak orang Sri Aman telah meninggal disebabkan kurangnya infrastruktur kesihatan yang dipinggirkan oleh BN dan kerajaan Taib”.

Hospital Sri Aman yang dibina 40 tahun lalu adalah satu lagi contoh kerajaan BN meminggirkan rakyatnya, tidak meletakkan kepentingan khidmat rawatan sebagai keutamaan dalam pembangunan agenda Taib.

“Sebagai calon DAP, mewakili setiap orang di Sri Aman, saya kata “Enough is Enough” Inilah masanya orang Sri Aman akan menolak janji kosong pilihanraya. BN mesti beri kita hospital baru yang kian di janjikan tapi tidak di realisasikan” -sarawakupdate

Sarawak dan Pembangunan Di Bawah Bekas Ketua Menteri

Pembangunan di bawah bekas Ketua Menteri, Taib Mahmud tidak sedikit pun berganjak dikala banyak bangunan pencakar langit telah dibina di kotaraya namun tidak pula di kawasan kampung dan pedalaman. Rakyat di Sarawak bagaikan telah dipisahkan pembangunan antara kroni dan penduduk setempat.

Ketika tinjauan di Sebuyau, keadaan rumah mereka tidak terurus dangan baik seperti tiada langsung suara mereka didengari oleh kerajaan yang memerintah pada ketika itu (Barisan Nasional). Walaupun ada yang masih menyokong BN dengan terpampangnya bendera BN di rumah mereka.

Bagi rakyat Sarawak, mereka sebenarnya tidak minat berpolitik kerana mereka tahu mereka tidak mendapat faedah daripada kemenangan bagi sesuatu wakil rakyat yang memerintah. Ada dikalangan mereka tahu politik tetapi mereka tidak pernah mengundi dan tidak ingin untuk daftar sebagi pengundi.

Masyarakat di Sebuyau bagaikan dipinggirkan tanpa ada sikap prihatin daripada Ketua Menteri yang bernama Taib Mahmud. Penduduk di sana tidak kisah siapa yang memerintah namun bagi mereka kebajikan mereka mesti diutamakan.

Mereka meletakkan bendera juga kerana suka-suka dan bukannya kerana mereka itu menyokong parti tersebut. Mereka telah dibayar RM30,diberikan tshirt dan sebagainya oleh BN untuk mengibarkan bendera dan bila ditanya mereka hanya mahukan bendera sahaja tetapi tidak pernah mengundi serta tidak tahu politik langsung.

Sumber: kijang59

Solat hajat bersama TG Nik Aziz malam ini

KUALA LUMPUR, 9 April: Markaz Siswazah Kelantan (MSK) menjemput seluruh mahasiswa Kelantan di seluruh kampus di Lembah Klang menghadiri majlis solat hajat bersama Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat di Stadium Melawati, Shah Alam, malam ini.

Program yang akan berlangsung di Stadium Malawati, Shah Alam ini akan bermula dengan minum petang disusuli dengan solat Maghrib dan Isyak berjemaah dan berakhir dengan ucapan beberapa pimpinan Kelantan.

Selain TG Nik Aziz, pimpinan yang akan hadir ialah Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan NGO Negeri Kelantan, Abdul Fattah Mahmood.

Maklumat lanjut dan pendaftaran awal, layari http://himpunanmahasiswakelantan2011.blogspot.com atau melalui SMS dengan menaip HAMKA
NAMA KAMPUS send ke Zul Amirul (013-3196286) atau Faradila (013-2001925).

Hukum Zina, Menuduh Zina dan Qazaf

Menyabitkan Kesalahan Zina Dan Liwat

Kesalahan zina dan liwat sabit dengan iqrar [pengakuan] atau melalui saksi-saksi yang memenuhi syarat syaratnya.

Iqrar [Pengakuan]

Hadis riwayat Abu Hurairah r.a. (al-Bukhari, kitab al-Hudud):


Dia menjawab: “Tidak. Sebenarnya saya telah berzina.”

Mengikut riwayat yang lain: “Setelah selesai sembahyang, dia (lelaki itu) datang lagi, lalu Rasulullah s.a.w. bersabda: “Tidakkah awak telah berwuduk dan telah bersembahyang? Dengannya Allah mengampunkan dosa.” Tetapi lelaki itu terus mengaku berzina dan mahu supaya disucikan dirinya dengan hukuman.

Hadis riwayat Sulaiman bin Buraidah, daripada bapanya (riwayat Muslim, Kitab al-Hudud):

Rasulullah s.a.w. bersabda: “Bersalinlah dahulu.”

Wanita itu dijaga oleh seorang lelaki dari kalangan Ansar sehingga bersalin. Kemudian lelaki itu datang menemui Rasulullah s.a.w. memberitahu bahawa wanita itu telah bersalin. Baginda bersabda: “Kita tidak akan merejamnya dan membiarkan anaknya tidak dapat menyusu.” Lalu bangun seorang lelaki dari kalangan Ansar dan berkata: “Biar saya uruskan urusan penyusuannya, wahai Nabi Allah.” Lalu Rasulullah s.a.w. merejam wanita itu.”

Kedua-dua hadis di atas diriwayatkan oelh para ulama hadis dengan riwayat yang sahih dan menjadi dalil dalam kes iqrar [mengaku] berzina. Para ulama telah menyimpulkan daripadanya hukum-hukum yang berkaitan dengan iqrar melakukan kesalahan zina dan liwat.

Syarat-syarat iqrar
 • Orang yang membuat pengakuan itu hendaklah seorang yang baligh dan berakal. Tidak sah pengakuan orang gila, mabuk dan sebagainya, kerana sabda Rasulullah s.a.w. [Abu Daud: Kitab al-Hudud]
 • Pengakuan hendaklah dilakukan dengan pilihan sendiri, tanpa dipaksa, sepeti dipukul, dibelasah, diberi bahan yang menghilangkan ingatan seperti dadah dan sebagainya. Maka tidak sah pengakuan orang yang dipaksa, kerana sabda Rasulullah s.a.w. [Ibn Majah: Kitab al-Talaq] :
 • Iqrar [pengakuan] dilakukan secara lisan. Tidak diterima pengakuan dalam bentuk tulisan, pita rakaman dan sebagainya dalam perkara hudud.
 • Iqrar hendaklah dilakukan berulangkali dalam perkara zina dan liwat, iaitu sebanyak empat kali, dalam majlis yang berasingan, seperti yang dilakukan oleh Rasulullah s.a.w. terhadap Ma’iz bin Malik.
 • Iqrar itu dilakukan di hadapan hakim dan hakim pula menunjukkan sikap tidak senang dan berusahan supaya orang yang beriqrar itu tidak mengulangi iqrarnya, kerana bertaubat lebih baik daripada menyerah diri secara iqrar di hadapan pihak yang berkenaan, kerana inilah cara yang diajarkan oleh Rasulullah s.a.w.
Menarik Balik Pengakuan

Seseorang yang mengaku melakukan zina dan liwat hendaklah diterima penarikan balik pengakuannya, walaupun sudah memenuhi syarat-syarat yang tersebut di atas, kerana Rasulullah s.a.w. menegur para sahabat baginda dengan keras kerana meneruskan hukuman terhadap Ma’iz bin Malik setelah dia melarikan diri ketika hukuman dijalankan.

Apabila seseorang lelaki mengaku zina dengan seseorang perempuan dan perempuan itu tidak mengaku salah, maka si lelaki sahaja yang dihukum, kerana inilah keputusan yang dilakukan oleh Rasulullah s.a.w. seperti yang diriwayatkan oleh

Saksi

Firman Allah [an-Nisa’: 15] yang bermaksud:

Firman Allah lagi [an-Nur:4] yang bermaksud:

Firman Allah lagi [an-Nur:13] yang bermaksud:

Orang yang menjadi saksi hendaklah memenuhi syarat-syarat berikut:
 1. Baligh lagi berakal. Oleh itu tidak boleh diterima tuduhan yang dilakukan oleh orang gila, kerana cakapnya tidak boleh diterima.
 2. Islam, sekiranya tuduhan dilakukan terhadap orang Islam, kerana kesedarannya terhadap perhitungan dosa pahala dan sebagainya. Di samping itu, perkara zina dan liwat ini termasuk dalam hukum hudud Islam yang dinaskan.
 3. Mempunyai pancaindera yang sihat. Tidak diterima saksi yang tidak jelas penglihatan, tuli dan bisu.
 4. Adil, yakni seseorang yang diketahui tidak melakukan mana-mana dosa besar, dosa kecil secara berterusan dan perkara-perkara yang menjatuhkan maruah, walau pun tidak berdosa.
 5. Lelaki, yakni dalam perkara hudud dan qisas. Oleh kerana zina dan liwat termasuk dalam perkara hudud, maka saksi wanita tidak diterima dalam perkara ini.
 6. Tiada tohmahan (kekeliruan yang menarik manfaat atau menolak mudarat), berkepentingan dan prejudis seperti menjadi saksi kepada bapa, anak atau majikannya, atau orang yang diketahui bermusuh dengan orang yang dituduh yang akan memburukkannya sahaja. Maka tidak boleh menerima penyaksian saksi yang ada kaitan dengan konspirasi politik dan sebagainya.
 7. Bilangan yang cukup. Pada tuduhan zina dan liwat, memerlukan empat orang saksi.
 8. Keempat-empat saksi melihat (perbuatan zina dan liwat itu) bersama-sama.
 9. Memberi keterangan dalam majlis (persidangan) yang sama.
Keterangan saksi yang berlapis yang hanya menerima berita dari orang lain [hearsay] juga tidak boleh diterima.Saksi dalam tuduhan zina dan liwat bukan sahaja wajib memenuhi syarat-syarat tersebut tetapi juga hendaklah melihat kesalahan itu berlaku mengikut takrifnya secara jelas, yakni melihat anggota kemaluan yang melakukannya secara jelas.

Kesemua perkara tersebut menunjukkan bahawa tuduhan zina dan liwat, tidak boleh dilakukan secara sewenang-wenangnya.

Keterangan-Keterangan Yang Tidak Nyata

Penggunaan kepakaran untuk menganalisa darah dan air mani [atau ujian DNA] bagi mensabitkan kesalahan jenayah huduh seperti zina dan liwat tidak dibenarkan oleh Islam, kerana ada syubhat [kekeliruan]. Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:

“Hudud hendaklah ditolak (tidak dilaksanakan) dengan adanya syubhat [kekeliruan].”

Ketepatan analisa DNA boleh dipertikaikan kerana banyak kemungkinan-kemungkinan yang boleh menimbulkan keraguan

Begitu juga tuduhan tidak boleh disabitkan dengan gambar, pita video, kaset dan sebagainya yang bukan merupakan keterangan secara langsung.

Bersumpah

Tidak diharuskan bersumpah bagi mensabitkan jenayah hudud yang berkaitan dengan hak Allah, seperti zina dan liwat. Bahkan jenayah hudud dan qisas dalam perkara hak manusia juga tidak dibenarkan bersumpah menurut jumhur (kebanyakan) ulama kerana perkara hudud dan qisas yang berhubung dengan hak manusia juga dianggap menyerupai hak Allah.

Yang dimaksudkan dengan bersumpah di sini adalah sumpah mengikut hukum Islam dengan lafaznya yang ditetapkan, bukan seperti yang difahami oleh orang jahil yang mencadangkan supaya sumpah dilakukan secara menjunjung al-Quran, yang menyerupai sumpah yang dilakukan oleh penganut agama Kristian.

Syarat orang yang melakukan zina dan liwat

Orang yang melakukan kesalahan zina dan liwat itu pula hendaklah memenuhi syarat-syarat berikut:
 1. Baligh, yakni cukup umur mukallaf
 2. Berakal
 3. Secara pilihan dengan tidak dipaksa
 4. Mengetahui pengharaman zina dan liwat
 5. Tiada syubhah (seperti terkeliru atau tersilap kerana disangka isterinya)
 6. Berzina atau berliwat dengan manusia
 7. Melakukan perbuatan yang ditakrifkan sebagai zina atau liwat
Qazaf

Perkataan qazaf dalam bahasa Arab bermakna melemparkan sesuatu benda umpama batu dan sebagainya. Seterusnya perkataan itu dikhususkan kepada melemparkan sesuatu yang buruk termasuk menggunakan perkataan yang keji terhadap seseorang.

pula hanya mengkhususkannya kepada tuduhan zina sahaja, manakala tuduhan liwat di sisi mereka termasuk dalam perkara takzir.. dan Termasuk juga menuduh liwat, mengikut pendapat jumhur para ulama, di antaranya Mazhab Menurut istilah hukum syarak,

Qazaf termasuk dalam hukum hudud yang dinaskan di dalam al-Quran dan Hadis Nabi s.a.w. Perkara yang telah dinaskan, berada di luar bidang ijtihad para ulama, kerana haram meminda nas daripada Allah dan Rasul-Nya. Oleh itu, tidak boleh dinamakan hudud PAS atau hudud sesiapa. Sesiapa yang membuat kenyataan itu maka hukumnya berdosa kerana kenyataan yang dibuatnya itu berdasarkan kepada kejahilannya.

Perkara tersebut menjadi perkara yang wajib diketahui oleh orang-orang Islam, kerana fardhu ain itu, bukan sahaja terdapat pada perkara yang wajib ditunaikan, tetapi termasuk juga pada perkara yang diharamkan kita melakukannya agar kita menjauhinya, meninggalkannya dan mencegahnya, Manakala mendalaminya secara detail hukumnya adalah fardhu kifayah.

Di kalangan ulama ada yang membahagikan tuduhan itu kepada dua cara:
 1. Secara sorih [berterus terang] dengan menujukan tuduhan zina atau liwat kepada orang yang tertentu. Sekiranya tuduhan itu diakui oleh orang yang dituduh secara sukarela dan memenuhi syarat-syarat pengakuannya, maka hukuman hudud boleh dijatuhkan oleh hakim ke atas orang berkenaan.
 2. Secara sindiran. Seperti menafikan nasab daripada ayahnya mengatakan ‘awak bukan anak kepada si anu’ yang diketahui sebagai bapanya yang sebenar, atau ‘awak anak daripada hasil zina’ dan lain-lain tuduhan yang boleh difahamkan sebagai tuduhan zina atau liwat.
Hikmah Pengharaman Qazaf

Tujuan pengharaman qazaf adalah bagi memelihara maruah manusia, yang menjadi satu daripada perkara yang sangat penting bagi manusia sama ada bagi diri, keluarga atau masyarakatnya. Maruah sangat bernilai dalam hidup dan mati seseorang, membezakan manusia dengan binatang dan menjadi sebahagian daripada harga diri sehingga tidak boleh dinilai dengan harta benda yang paling mahal. Islam telah menegaskan kewajipan mempertahankan maruah dengan meletakkan maruah mengatasi harta yang juga wajib dipertahankan.

Demi menjaga maruah itulah, maka diwajibkan hukuman qazaf secara hudud yang ditetap oleh Allah dan Rasul-Nya s.a.w. supaya seseorang itu atau kumpulannya tidak boleh melemparkan tuduhan zina dan liwat ke atas seseorang yang lain secara sewenang-wenangnya.

Syarat-syarat Qazaf

Tidaklah mudah menentukan bahawa seseorang itu telah melakukan qazaf, kerana Islam mewajibkan syarat-syarat tertentu bagi orang yang melakukannya, orang menjadi mangsa dan tuduhan itu sendiri.

Syarat-syarat bagi orang yang melakukan tuduhan itu adalah:
 1. Berakal. Tidak boleh diterima tuduhan yang dilakukan oleh orang gila, kerana cakapnya tidak boleh dipakai.
 2. Baligh, yakni sampai umur mukallaf yang boleh dipertanggungjawabkan perintah-perintah agama ke atasnya. Kanak-kanak yang belum baligh, tidak boleh dikategorikan tuduhannya sebagai qazaf.
 3. Tidak dipaksa. Tidak boleh menerima tuduhan yang dilakukan oleh orang yang dipaksa supaya melakukan tuduhan itu.
 4. Tidak dapat mengadakan empat orang saksi yang memenuhi syarat-syarat saksi mengikut hukum Islam
Orang yang dituduh juga hendaklah memenuhi syarat-syarat berikut:
 1. Berakal. Maka tidak sah menuduh orang yang tidak berakal. Oleh itu orang yang menuduh tidak boleh diambil tindakan qazaf
 2. Baligh. Maka orang yang menuduh terhadap orang yang tidak baligh, tidak boleh dikenakan hukuman had qazaf. Dia hanya dikenakan hukuman ta’zir.
 3. Islam, mengikut jumhur para ulama.
 4. ‘Iffah atau ihsan, yakni orang yang dituduh itu seorang yang diketahui kebaikan akhlaknya dan tidak pernah disabitkan melakukan zina.
 5. Orang yang ditentukan tidak berlaku qazaf dengan menuduh seseorang yang tidak ditentukan secara khusus.
Syarat tuduhan pula hendaklah tuduhan dalam perkara zina, menurut ijmak para ulama dan tuduhan dalam perkara liwat, mengikut pendapat jumhur para ulama. Sekiranya tuduhan itu dalam perkara yang lain seperti berjudi, minum arak, rasuah dan sebagainya, maka tidak dinamakan qazaf yang mewajibkan hukuman hudud, tetapi berpindah kepada hukum takzir yang terserah kepada budibicara pihak yang berkenaan untuk menentukan hukumannya.

Mensabitkan Jenayah Qazaf

Kesalahan qazaf yang dijatuhkan hukuman had ialah apabila terbukti melalui dua cara:
 1. Iqrar daripada orang yang melakukan qazaf.
 2. Dua orang saksi yang memenuhi syarat-syarat saksi.
Hukum Hudud yang berkait dengan Qazaf

Terdapat kekhilafan di kalangan para ulama, adakah hukum qazaf berkait dengan hak Allah atau hak manusia?
Mazhab Hanafi

Apabila ia menjadi aspek umum maka ia termasuk dalam hak Allah terhadap hamba-hamba-Nya.
Mazhab Syafie dan Hanbali

, dan ada yang berpendapat bahawa di dalam perkara qazaf ada kedua-dua hak tersebut. dan Hambali. Di antara mereka adalah, ada yang bersetuju dengan pendapat berselisih pendapat. Ada di kalangan mereka yang bersetuju dengan mendapat Manakala ulama dalam

Mereka yang berpegang kepada pendapat bahawa qazaf itu adalah hak Allah, bermakna setelah perkara itu dibawa kepada pihak yang berkenaan [berwajib] maka ia tidak boleh dimaafkan lagi, yakni mangsa tuduhan tidak boleh memberikan pengampunan.

Pengampunan hanya boleh diberi sebelum kes tersebut dibawa kepada pihak yang berkenaan. Manakala mereka yang menyatakan bahawa qazaf itu adalah hak manusia, maka mangsa tuduhan diberi hak untuk memberikan pengampunan kepada orang yang dijatuhkan hukuman kerana kesalahan melakukan qazaf.

Hak Tuduhan Qazaf

Mereka yang berpendapat bahawa qazaf termasuk dalam kategori hak manusia, mengatakan bahawa orang yang menjadi mangsa mempunyai hak pengampunan ke atas orang yang melakukan jenayah qazaf.

Sekiranya orang yang menjadi mangsa qazaf masih hidup, maka hak membuat pendakwaan terserah kepadanya sendiri. Sekiranya ia telah meninggal dunia, maka hak tersebut berpindah kepada keluarganya yang terdekat, iaitu bermula daripada ayah hingga ke atas, kemudian berpindah kepada anak hingga ke bawah. Ia tidak berpindah kepada saudaranya yang lain, kerana perkara qazaf sangat berkait dengan maruah zuriat secara langsung.

Hukuman ke Atas Orang Yang Melakukan Qazaf [Menuduh Zina atau Liwat]

Nas dan ijtihad para ulama yang berlandaskan roh syariat Allah yang maha adil, menunjukkan bahawa tuduhan yang menjatuhkan maruah seseorang seperti tuduhan zina dan liwat tidak harus dipermudah-mudahkan.

Untuk membuat tuduhan itu, wajiblah mempunyai alasan dan hujah yang kukuh. Perkara-perkara yang diwajibkan ke atas pihak yang berkenaan supaya dilaksanakan ketika melakukan sesuatu tuduhan, membuktikan bahawa kewajipan memelihara maruah juga menjadi tanggungjawab kerajaan setelah ditegaskan bahawa ianya adalah kewajipan individu.

Kesalahan tuduhan zina dan liwat amat besar, sehingga ia dimasukkan ke dalam jenayah yang dikenakan hukuman keras dan ditetapkan sendiri hukumannya oleh Allah SWT secara nas di dalam Al-Quran. Di akhirat pula ia dikira sebagai dosa besar yang disediakan azab yang pedih kepada pelakunya, sekiranya dia tidak bertaubat dan meminta maaf daripada mangsa tuduhan atau tidak menerima tindakan undang-undang Islam oleh pihak yang berkenaan.

Hukuman di dunia

Hukuman di dunia yang wajib dijatuhkan ke atas penjenayah qazaf oleh kerajaan Islam ditetapkan oleh Allah di dalam al-Quran.

Firman Allah [an-Nur: 4] yang bermaksud:

Hukuman terhadap penjenayah qazaf di dunia ialah:
 1. Disebat sebanyak 80 kali sebatan mengikut cara Islam
 2. Dihukum menjadi fasik dengan tidak diterima penyaksiannya dalam segala urusan, sama ada di mahkamah, ketika berjual beli, perkahwinan, melihat anak bulan Ramadan, Syawal dan lain-lain.
Hukuman di Akhirat:

Firman Allah [an-Nur: 23-24] yang bermaksud:

Hukuman pada hari kiamat nanti lebih adil dan bijaksana. Allah Yang Maha Mengetahui tidak menghukum dengan sifat mengetahui-Nya sahaja, tetapi perbicaraan akan di ulang semula di mahkamah-Nya dengan bukti-bukti yang lebih terperinci. Ketika itu, anggota badan manusia, tangan dan kaki mereka akan menjadi saksi. Di samping itu terdapat catatan para malaikat, iaitu makhluk Allah yang paling baik dan suci, yang nalurikan dengan sifat sentiasa taatkan perintah Allah dan tidak sekali kali menderhakai-Nya.

Mereka akan dikerah untuk menjadi saksi sehingga mulut para pembohong dan pendakwa yang pandai mengubah kata dan meminda catatan tidak mampu lagi untuk memutarbelitkan kenyataan yang sebenar.

Dipetik dari artikel :
Al Fadhil Datuk Seri Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang.
Presiden PAS

'Ugutan' menjadi cabaran getir setelah 3 hari Kak Ani berkempen

http://www.buletinonline.net/images/stories/prnsarawak1/kakanibersmaibunya.jpgKOTA SAMARAHAN - Calon PAS dalam pilihanraya negeri Sarawak bagi kawasan N15 DUN Muara Tuang, Noraini Hamzah mendakwa, beliau diugut oleh pihak lawan, Barisan Nasional.

Beliau yang dikenali sebagai 'Kak Ani' berkata, ia merupakan ujian yang paling getir, setakat tiga hari berkempen, sejak 6 hb April.

"Dari segi perasaan (saya berasa) tugas (menjadi calon) adalah tugas yang amat rumit dan mencabar,bukan semudah disangka, tapi dengan izin Allah Kak Ani harap semuanya dapat diuruskan,

"ujian yang paling kuat dalam masa tiga hari ini (adalah) menerima ugutan,"ujarnya ketika ditemui dirumahnya di Kampung Tanung Bundong dekat sini, Jumaat 8 April.

Menurutnya selain menerima ugutan, pelbagai lagi usaha pihak lawan yang cuba menghalang beliau yang berusaha meningkatkan syiar Islam di Kota Samarahan.

Katanya, beliau telah berkempen menemui pengundi di kawasan kampungnya dan sekitar serta kawasan pasar dan pasar Tani.

Ditanya, bagaimanakah sambutan orang ramai ketika beliau bertemu dengan mereka, Kak Ani menjawab, ianya sangat memberangsangkan.

"(Sambutan) amat menggalakkan, syukur AlhamduliLlah, dari segi pandangan Kak Ani dari sudut penerimaan (orang ramai) boleh dikatakan 99%, mereka sangat meminati PAS,"jelasnya.

Beliau memohon taufik dan hidayah dari Allah, semoga sehalanya dapat diuruskan dengan baik dan berharap agar penerimaan yang baik beliau sebagai calon PAS akan berterusan sehingga hari mengundi.

Antara perkara yang menarik dalam rutin kehidupan Kak Ani adalah, pada setiap pagi beliau akan memandikan dan menyiapkan ibunya, Selamah bt Harun, 80, (Gambar) sebelum beliau keluar dari rumah.

Menurut suaminya, Morshidi Ali, Kak Ani telah melakukan rutin tersebut sejak lama, sebelum beliau dipilih menjadi calon PAS.

"Kak Ani akan menyiapkan ibunya dengan makanan dan minuman sebelum keluar rumah, memberikan khidamat bantaun kepada masyarakat setempat,"ujar Morshidi. -BO


Pakatan bukan lawan individu tetapi menentang kezaliman


KUCHING: Perjuangan Pakatan Rakyat di Sarawak bukan berdasarkan sentimen individu tertentu, sebaliknya melawan kezaliman Barisan Nasional (BN), kata Presiden KEADILAN, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail.
“Saya berkempen untuk Pakatan Rakyat (PR) bagi kemenangan PRN Sarawak. PR akan menentang BN, bukan terhadap individu,” katanya ketika sidang media melancarkan manifesto PR di sini, hari ini, sempena Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak ke-10.

Mengulas mengenai manifesto BN, Wan Azizah menyifatkan perkara biasa tetapi fokus sebenar adalah rakyat Sarawak yang berhak memilih Ketua Menteri.
“Isunya bukan manifesto, tetapi memberi laluan kepada rakyat Sarawak memilih Ketua Menteri mereka,” katanya.
Pelancaran manifesto itu dihadiri Presiden KEADILAN, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Lim Kit Siang, Datuk Seri Nizar Jamaluddin dan calon KEADILAN, PAS.

Kisah Dua Pemimpin dan Dua Negeri..

Sebuah kisah untuk direnung bersama, kisah mengenai dua buah negeri yang miskin di Malaysia, Sebuah negeri ditadbir oleh Ketua Menteri dari Barisan Nasional manakala sebuah lagi negeri ditadbir oleh Menteri Besar dari PAS.

Kedua-dua negeri mempunyai hasil minyak,biarpun kedua-dua negeri berada dibawah 1Malaysia sebuah negeri dinafikan haknya manakala sebuah lagi negeri diberikan royalti hanya kerana perbezaan ideologi politik..

Seorang menteri Besar hidup didalam sebuah rumah kampung yang tidak berpagar dan berpengawal, bergerak menggunakan Perdana manakala seorang lagi Ketua Menteri tinggal didalam Istana dengan perabot mewah bak seorang raja.. bergerak dengan Rolls Royce dan jet peribadi tersedia menantinya..

Bacalah...


Of the two poorest states in Malaysia, one receives oil royalties, the other does not. But whilst the Chief Minister of Sarawak manages to lead a life that is way beyond his official ***RM13,000 salary and is alleged to have built a multi-million fortune and stashed it abroad, the Menteri Besar of Kelantan lives a modest life, one that speaks volumes of the man.

A TALES OF TWO STATE AND TWO MENS
Mariam Mokhtar

On 30 August, the state of Kelantan sued the national oil corporation Petronas, for alleged breach of a contract that had been signed between Kelantan and Petronas, in 1975. With Kelantan deprived of oil royalties, its people were robbed of the benefits that could have improved their lives.

If this is the federal government’s way of punishing the Kelantan people for voting PAS at the state level, then BN is defeated even before it has begun. Isn’t BN bothered that it is also punishing its own supporters in Kelantan?

The federal government treats Petronas like its personal kitty - a cash cow with which it can dip its grubby paws into, to reward those states which are compliant. The federal government is acting irresponsibly, by being spiteful and therefore, is unfit to govern.

Kelantan (population 2,100,000) is the poorest state; Sarawak (2,500,000) is the next poorest. Both Sarawak and Kelantan are blessed with oil reserves and timber, but they remain poor. Their poverty is because of different reasons.

Sarawak’s abundance of liquefied petroleum gas and petroleum is the mainstay of the Federal government’s economy and yet it receives only 5% royalty. Its state sanctioned logging and oil-palm industries, has resulted in massive deforestation. Only 5% of virgin jungle remains.

Despite the relative economic growth from timber, oil palm and oil, Sarawak still lags markedly behind the rest of the other states, bar Kelantan.

These two states have in common, elderly leaders who have been at the helm for decades: Taib Mahmud led Sarawak for 30 years whilst Nik Abdul Aziz Nik Mat served Kelantan since 1990.

But the two men, who are in their seventies, are like chalk and cheese. Taib belongs to BN whereas Nik Aziz is with PAS.

Apparently, after filing the suit against Petronas, Kelantan menteri besar Nik Aziz led 200 supporters in a solat hajat (prayer of need) at the nearby Federal Territory Mosque. Nik Aziz is famed for commanding support from non-Muslims in Malaysia and is instrumental in playing a leading role for the increase in popularity of PAS among non-Muslims.

However, the only recent suit we remember involving Taib Mahmud was the white one he wore (complete with red bow tie) on the night of the glittering high society banquet of the Islamic Fashion Festival (IFF) Charity Gala Dinner in Monaco-Monte Carlo.

Together with various members of Malaysian royalty and 600 guests from Monaco’s high society, Taib watched as Malaysia’s “First Lady” Rosmah Mansor, the IFF patron, donated 270,000 euros (RM1,120,961) to the Prince Albert II Foundation of Monaco. The money had been raised from the promotion of Sarawak tourism, and an auction of items including a framed signed photo of Prince Albert

Tok Guru, as Nik Aziz, is affectionately called, commands huge respect from several people. He interacts well with non-Muslims, because they admire him for his honesty, views on moral issues and his candour.

They may not agree with all of his policies, but he is valued for his wisdom and his courage. How many in the Umno camp can match up to Tok Guru?

Taib Mahmud on the other hand, raised the ire of many, including a group of foreigners who joined a protest in Oxford when he went to the United Kingdom to woo investors with the ‘Sarawak Corridor of Renewable Energy’ (SCORE).

They were protesting at the destruction of the rainforests of Sarawak, the denial of justice for the Penan and also the construction of the 12 mega-dams project which will displace the indigenous people living in the affected areas.

The contrast between the two men continues on a personal level.

Nik Aziz lives in a modest wooden house which has no elaborate fencing, no ornate gate with security features and no sentries. His has been known to carry and use the same BIC ballpoint pen and travels in the official Proton Perdana, official registration number DBA 8668.

Home for Taib Mahmud is a grand riverside mansion overlooking the Sarawak River, stuffed with gilt-edged ‘Louis-Farouk’ style furniture. He, and his son, own a fleet of luxury cars including a Rolls Royce.

Taib has no need for car registration-number plates – those are for ordinary folk. His official car is a Mercedes 600 SEL which has no number plates, only a ‘YAB KETUA MENTERI SARAWAK’. His travelling needs would not be complete without the helicopters and a jet belonging to Hornbill Airways, specifically for his use.

Back in Kelantan, Nik Aziz’s religious background is complete with a religious school owned by his family, but Taib Mahmud’s greed, knows no boundaries.

He and his family own various multimillion properties and companies in Sarawak, the USA, the UK, Canada and Australia. These were allegedly built from the proceeds of the lucrative business deals exploiting Sarawak’s natural resources.

Awangku Jinal Pengiran Jawa, the PBB Youth leader said last week, that they would “vigorously oppose” any attempt to pressure Taib Mahmud to retire and that the ‘provocations and pressure’ on Taib should stop. He also questioned why people were picking on Taib when ‘other old leaders and poverty in places such as Kelantan were never questioned by certain quarters’.

Many people have, only he was not listening.

Of the two poorest states in Malaysia, one receives oil royalties, the other does not. But whilst the Chief Minister of Sarawak manages to lead a life that is way beyond his official ***RM13,000 salary and is alleged to have built a multi-million fortune and stashed it abroad, the Menteri Besar of Kelantan lives a modest life, one that speaks volumes of the man.

Nik Aziz, the spiritual leader of PAS, does not receive any oil royalty. Taib Mahmud who belongs to BN, does.

Are Malaysians, principally the Sarawak people, content to gawp at the opulence and grand lifestyle of Taib Mahmud? Are they happy with the breach of trust?

Taib Mahmud is a perfect example that the route to wealth in Sarawak, (and Malaysia) is by entering politics and remaining subservient to those at the 'peak', unless one is at the 'peak', as Taib is.

Sadly, when they’re there, they can be a law unto themselves.


Malaysian Mirror
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .