Ikuti Blog ini

Gambar : Sekitar Penamaan Calon DUN KerdauGambar-gambar di sekitar hari penamaan Calon bagi Pilihanraya Kecil DUN Kerdau yang telah berlangsung pada pagi 26 Feb. 2011.
Pilihan raya kecil (PRK) Kerdau yang akan berlangsung pada 6 Mac ini akan menyaksikan pertandingan dua penjuru antara calon PAS, Hassanuddin Salim dengan calon BN, Syed Ibrahim Syed Ahmad.

Ali Rustam Bodoh Sombong, Cuba Nak Perbodohkan Pengundi Merlimau

PAS: Ali Rustam sombong, usaha bodohkan pengundi Merlimau akan gagal

JASIN, 26 Feb — PAS menyifatkan Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam sebagai “sombong” apabila mendakwa bahawa Malaysia akan menjadi macam Mesir, yang berhadapan dengan pergolakan politik, jika diberi kuasa untuk memerintah negara ini.

Menurut Timbalan Presiden PAS Nasharudin Mat Isa, kenyataan itu adalah satu tuduhan liar yang menunjukkan sikap sebenar Mohd Ali yang “sombong”.

“Kenyataan yang amat sombong dari seorang pemimpin Umno yang tidak faham erti demokrasi.

“Ia adalah satu tuduhan yang amat liar apabila kaitkan PAS dengan kekacauan di Mesir, Mesir berlaku kekecohan bukan kerana rakyat tapi adalah kerana campur tangan pihak berkuasa termasuk pemerintah,” katanya kepada The Malaysian Insider ketika ditemui di pusat penamaan calon pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Merlimau di sini.

Semalam Mohd Ali berkata, Malaysia dijangka menerima nasib seperti Mesir yang dilanda rusuhan baru-baru ini jika PAS memerintah negara ini.

Beliau berkata, ini kerana parti tersebut gemar menggunakan pendekatan demonstrasi dalam menangani sesuatu isu yang bukan saja tidak membawa kebaikan kepada rakyat, malah turut memburukkan keadaan.

Kata Nasharudin, Mohd Ali sebagai seorang pemimpin Umno yang sudah lama terlibat dalam arena politik patut tahu maksud sebenar amalan demokrasi yang diamalkan.

“Patut beliau yang sudah lama menjadi pemimpin Umno patut faham erti demokrasi yang membolehkan mana-mana parti untuk melibatkan diri dalam pilihan raya.

“Bukan kerana rakyat tapi sistem yang diamalkan di Mesir, dan kita di sini telah terlibat dalam pilihan raya sejak dari dulu lagi... sudah banyak yang kita sertai,” katanya.

Jelas beliau, strategi Umno untuk memburukkan PAS sepanjang kempen pilihan raya berlangsung tidak akan mempengaruhi pengundi di Merlimau.

“Ini bukan kempen Umno tapi ia adalah sikap yang ditunjukkan pemimpin Umno terhadap Pakatan Rakyat dengan buat tuduhan liar untuk nafikan hak demokrasi.

“PAS sudah terlibat dalam pilihan raya sudah lama, rakyat tahu apa PAS dan mereka tahu kualiti yang ada pada PAS.

“Mereka (Barisan Nasional) boleh tuduh tapi usaha untuk memperbodohkan pengundi di Merlimau tidak akan berhasil,” kata Ahli Parlimen Bachok ini.

Walaupun Merlimau merupakan kubu kuat Barisan Nasional (BN), beliau percaya PAS akan memberikan saingan yang hebat.

“Kita jangkakan satu pertandingan yang sengit dan tak mudah (untuk menang) tapi itu tidak bermakna kita tidak boleh beri tentangan,” kata Nasharudin.

PAS meletakkan Timbalan Ketua Pemuda PAS Melaka Yuhaizat Abdullah sebagai calon manakala BN mempertaruhkan ahli jawatankuasa Umno Jasin Roslan Ahmad untuk mempertahankan kerusi DUN Merlimau.

Ini merupakan kali pertama kedua-dua calon bertanding dalam pilihan raya.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian penyandangnya dari BN, Datuk Mohamad Hidhir Abu Hassan pada 20 Januari. Pada pilihan raya umum lalu, Allahyarham memenangi kerusi berkenaan dengan menewaskan calon PAS, Jasme Tompang dengan majoriti 2,154 undi. -tmi

Wanita Umno Jasin boikot calon BN, tutup bilik gerakan
MERLIMAU: Hari Penamaan Calon Dewan Undangan Negeri (DUN) Merlimau menyaksikan Wanita Umno Jasin langsung tidak memberi sokongan kepada calon parti mereka lantaran kecewa golongan wanita diketepi dari menjadi calon.

Bercakap kepada KeadilanDaily.com, Ketua Wanita KEADILAN Melaka, Mahani Misban, berkata Wanita Umno Bahagian Jasin turut menutup bilik gerakan mereka di Taman Merlimau Jaya.

“Sejak pagi tadi, saya tidak nampak kelibat Ketua Wanita Umno, Zaleha Bujang dan Wanita Jasin mahupun Wanita Merlimau memberi sokongan kepada calon mereka.

“Mereka boikot calon sendiri kerana kecewa golongan wanita tidak dipilih setiap kali pilihan raya kecil. Ini tidak berlaku dalam Pakatan Rakyat. Wanita turut diangkat seperti calon, contohnya Normala Sudirman,” katanya.

Zaleha sebelum ini menyatakan kepada beberapa media, mengatakan rasa tersinggung kerana Umno memilih Roslan Ahmad sebagai calon sekaligus dianggap mengetepi sumbangan dan peranan wanita.

Beliau dilapor berkata, keputusan itu menunjukkan suara Wanita Umno tidak didengari pimpinan Umno berbanding dengan Pakatan Rakyat yang mengangkat Normala Surdiman sebagai calon di DUN Tenang.

Mengulas lanjut, Mahani menyifatkan tindakan Wanita Umno itu menunjukkan sikap majoriti pimpinan Umno yang gila kuasa dan berebut mahu menjadi calon.

“Itu semua sikap Umno yang mahukan kuasa. Kita pun turut menyenarai cadangan wanita sebagai calon, namun akur dan patuh dengan keputusan parti. Siapapun calon pilihan parti, Wanita PR akan beri sokongan padu,” katanya.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata, Wanita KEADILAN Melaka akan turut serta dalam kempen bermula seawal pagi esok bagi meraih sokongan rakyat demi mencapai kemenangan.

“Esok pagi kita akan mula bergerak dari satu kampung ke kampung untuk bertemu dengan rakyat dan mendekati mereka bersama-sama calon PAS, Yuhaizad Abdullah,” katanya.

Depan Manis, Belakang Najib Hentam Tokoh Maal Hijrah Malaysia

Perdana Menteri Najib Tun Razak masih berprasangka buruk terhadap ulama terkemuka Sheikh Yusuf al Qaradawi dan Ikhwanul Muslimin di Mesir.

“Ini terbukti dari petikan ucapannya di Turki seperti dilaporkan oleh National Review,” kata Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim dalam satu kenyataan media hari ini.

Beliau berkata, dalam ucapannya, Najib menggesa agar Ikhwanul Muslimin disisihkan dari agenda perubahan di negara yang sedang bergolak itu kerana beliau mendakwa pertubuhan Islam itu masih terlibat dengan keganasan.

“Pendapat seperti ini malahan dikritik oleh pelbagai institusi dan intelektual. Dunia kini menggesa agar Amerika Syarikat dan Eropah untuk tuntas bekerjasama dengan Ikhwan,” katanya.

Anwar berkata, saya terpanggil untuk menegur Perdana Menteri kerana pandangan sebegini jelas dianggap terpencil dan mewakili pandangan dasar luar ektrem kanan di Amerika Syarikat.

“Adakah ini sebahagian dari agenda syarikat penasihat (Apco Worldwide) demi membaiki imej Najib di Amerika Syarikat?,” soalnya.

Ujar beliau, “kenyataan terbaru Najib juga membuka pekung kecurigaaan pemimpin tersebut terhadap ulama dan gerakan Islam seluruh dunia yang kini kian giat menyertai proses demokratisasi.

“Sekiranya Perdana Menteri mempunyai kebimbangan terhadap sosok seperti Sheikh Yusuf al Qaradawi, mengapa anugerahkan beliau Tokoh Maal Hijrah Kebangsaan tahun 2009/1431,” soal beliau lagi.

“Sekiranya terbukti benar tohmahan Najib terhadap Yusuf al Qaradawi, saya menuntut Perdana Menteri agar segera memohon maaf dari ulama tersebut,” tegas beliau. -FMT

Tenters Israel membunuh bayi Palestin berumur 3 bulan

Gambar Terbaru Diktator Gaddafi laknatullah

Guna Lastik Hentam Tentera Israel

Palestinian youths push a garbage bin as they try to block a road during clashes with Israeli security forces in the mostly Arab neighbourhood of Silwan in East Jerusalem Febraury 25, 2011.

Palestinian youths push a garbage bin as they try to block a road during clashes with Israeli security forces in the mostly Arab neighbourhood of Silwan in East Jerusalem Febraury 25, 2011.

Palestinian stone-throwers take cover behind a wall during clashes with Israeli security forces in the mostly Arab neighbourhood of Silwan in East Jerusalem Febraury 25, 2011.

Palestinian stone-throwers take cover behind a wall during clashes with Israeli security forces in the mostly Arab neighbourhood of Silwan in East Jerusalem Febraury 25, 2011.

A Palestinian stone-thrower uses a slingshot during clashes with Israeli security forces in the mostly Arab neighbourhood of Silwan in East Jerusalem Febraury 25, 2011.

A Palestinian stone-thrower uses a slingshot during clashes with Israeli security forces in the mostly Arab neighbourhood of Silwan in East Jerusalem Febraury 25, 2011.

Israeli troops kill Palestinian infant

Israeli troops have attacked a peaceful Palestinian protest rally in an East al-Quds (Jerusalem) neighborhood, killing a three-month-old infant.
The three-month-old female infant died after inhaling tear gas fired by Israeli police in the Silwan neighborhood. Israeli police also fired rubber bullets during clashes with Palestinian protesters.

Palestinians hold weekly protest rallies in Silwan against Tel Aviv’s harsh policies towards Palestinians following the Friday Prayers.

Elsewhere in the occupied territories, Israeli forces also fired tear gas and rubber bullets on Palestinian and international activists in the West Bank city of al-Khalil (Hebron), wounding at least nine people.

Several Palestinian protesters were also arrested.

Protesters were marking the 17th anniversary of the massacre of 29 Palestinians by a Jewish extremist in the city when they were attacked by Israeli troops.

Protesters were also calling for the reopening of one of the city’s main streets, which Israel closed off to Palestinians following the 1994 massacre in the region.

The protesters also voiced support for the Egyptian and Tunisian revolutions and condemned Washington’s policy toward the expansion of Israeli settlements on occupied Palestinian lands.

PRK Kerdau; Lebih 5000 orang iringi calon PAS

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita43/memenuhijalan2%60.JPGTEMERLOH - Lebih 5000 orang ahli dan penyokong PAS serta Pakatan Rakyat mengiringi calon PAS Hasanuddin Salim ke Pusat Penamaan calon di di Dewan Tun Razak, Majlis Perbandaran Temerloh di sini.

Perarakan bermula sekitar 8.20 pagi sebaik Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang tiba dan membaca doa, di tempat berhimpun di padang belakang bangunan pejabat dan apartmen, Majlis Perbandaran Temerloh

Turut hadir Naib Presiden PAS, yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang serta Pengarah Pilihanraya DUN Kerdau, Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita43/bacadoa.JPGMenurut Bernama, Pegawai pengurus pilihan raya kecil itu, Datuk Tarif Abdul Rahman, berkata pusat berkenaan dibuka selama satu jam untuk urusan mengemukakan kertas pencalonan, diikuti tempoh bantahan selama satu jam selepas itu.

Beliau berharap semua parti politik mematuhi segala peraturan yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Pilihan raya semasa proses penamaan calon berkenaan.

Calon PAS, Hassanuddin Salim masuk ke pusat penamaan calon pada jam 9 pagi, diikuti calon BN, Syed Ibrahim Syed Ahmad empat minit kemudian.

Diluar dewan, penyokong Pakatan Rakyat disekat dengan kawat berduri dan kawalan ketat polis, kira-kira 40 meter dari tempat itu. Selain selawat, mereka laung hidup Islam, hancur regim

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita43/calonpas.JPG

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita43/memenuhijalan1%60.JPG

[Gambar Tebaru] Live Dari PRK Merlimau

Langsung: Hari penamaan calon PRK N27 Merlimau

Sekitar proses penamaan calon bagi pilihan raya kecil dun Merlimau, Melaka

11.00 am: MERLIMAU - Pegawai pengurus pilihan raya Roslan Yusuf mengumumkan tempoh bantahan bagi borang pencalonan tamat

10.30 am: MERLIMAU - Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa berkata, PAS bertanding di Dun Merlimau untuk menang meskipun mengakui kawasan berkenaan kubu kuat Umno BN.

"Di Merlimau kita akui persaingan sangat sengit tapi tak patahkan semangat PAS untuk bertanding," katanya.

Beliau berkata, PAS meletakkan Yuhaizad sebagai calon kerana yakin dengan pengaruhnya terhadap masyarakat setempat memandangkan beliau seorang anak tempatan.

10.10 am: MERLIMAU - Borang pencalonan dipaparkan oleh SPR di papan kenyataan. Borang pencalonan pertama dari calon PAS, Yuhaizad Abdullah.

9.15 am: MERLIMAU - Di luar Politeknik Merlimau, ribuan penyokong PAS dan Pakatan Rakyat tidak berganjak.

Mereka berkumpul di hadapan sekatan polis sambil berselawat, bertakbir, melaungkan slogan 'Hidup Islam, Hancur kezaliman' berselang seli.

9.00 am: MERLIMAU - Pegawai pengurus pilihan raya Dun Merlimau mengumumkan masa untuk menyerahkan borang pencalonan dibuka.

8.49 am: MERLIMAU - Perarakan calon telah tiba di pusat penamaan calon.

Turut mengiringi calon adalah Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim, Pesuruhjaya PAS Melaka, Ustaz Abdul Ghani Abdul Rahman dan isteri calon.

8.35 am: MERLIMAU - Calon PAS, Yuhaizad Abdullah tiba di tempat berhimpun dan perarakan bermula. Calon PAS diapit Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharudin Mat Isa.

Perarakan diiringi laungan selawat dan keadaan terkawal.

8.25 am: MERLIMAU - Bob Lokman turut menyertai perarakan hari ini.

8.13 am: MERLIMAU - Pimpinan PR dan calon PAS serta penyokong sudah mula berkumpul di Padang Sime Darby Merlimau Utara sebelum memulakan perarakan.

Antara pimpinan PR yang hadir ialah Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa, Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar, Pengarah Pilihan Raya Kecil Dun Merlimau, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman, Presiden PKR, Datin Seri Wan Azizah Wan Ibrahim, Ketua Angkatan Muda Keadilan Shamsul Iskandar Mat Akin.

7.57 am: MERLIMAU - Pihak polis semakin memperketatkan sekatan jalan di persekitaran jalan Masjid Asy-Syuja'ah, tempat laluan utama perarakan calon ke pusat penamaan calon di Politeknik Merlimau.

7.34 am: MERLIMAU - Suasana di persekitaran Masjid Asy-Syuja'ah, tempat laluan perarakan calon mula sibuk.

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .