Ikuti Blog ini

Bersih haram bukan fatwa tetapi nasihat - Mashitah


KUALA LUMPUR: Selepas hampir sebulan dimainkan media Umno kononnya Bersih 3.0 difatwakan haram, tiba-tiba hari ini Parlimen diberitahu kenyataan Majlis Fatwa Kebangsaan tempoh hari bukan fatwa, sebaliknya adalah nasihat.

Penjelasan itu dinyatakan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Mashitah Ibrahim (gambar) di Dewan Rakyat petang ini.

Beliau berkata demikian sebagai jawapan balas kepada ucapan penangguhan oleh Ahli Parlimen Kuala Kedah Ahmad Kassim yang mendakwa fatwa tersebut membawa kekeliruan kepada rakyat.

Ahmad dalam ucapannya juga mendakwa fatwa pengharaman Bersih 3.0 itu juga bertentangan dengan konsep amar makruf nahi mungkar.

Beliau juga turut membawa pandangan ulamak antarabangsa seperti Dr. Wahbah Az Zuhaili dan Dr.Yusuf Al Qaradawi yang berpandangan sebaliknya.

Pada 6 Mei lalu, Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan yang bersidang, memutuskan tindakan individu yang menyertai demonstrasi yang menghasilkan natijah tidak baik termasuk Bersih 3.0 adalah haram.

Pengerusinya, Profesor Emeritus Tan Sri Dr. Abdul Shukor Husin berkata, perbuatan itu juga haram sekiranya ia mempunyai niat untuk menjatuhkan sebuah negara yang sah dari segi undang-undang. -Hrkh

Mengapa ramai pemimpin UMNO takut debat?
“Plz convey my four letter words to the moderator…” Tweet ini ditujukan kepada Dr Maszlee Malik selepas beliau mencadangkan Datuk Seri Najib Razak dan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk berdebat.

Seruan debat itu dibuat dalam satu debat di antara Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin dan Pengarah Straetgik PKR Rafizi Ramli pada akhir bulan lalu.

Soal sama ada Najib berani berdebat dengan Anwar, itu perkara kedua. Yang penting, seluruh Malaysia telah menyaksikan cabaran oleh seorang ahli akademik – bukan musuh atau lawan politik Najib mahu pun Anwar – yang ingin melihat budaya politik sihat berkembang di negara ini.

Dr Maszlee, pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia yang juga anak kelahiran Johor, bukan orang baru dalam dunia diskusi politik. Malah, kepakaran akademik beliau adalah dalam bidang politik moden dunia Islam. Sayangnya masih ada kalangan pecacai UMNO yang rendah akal budi serta kurang cerdik minda mereka.

Cadang debat dikatakan biadap?

Tak hairanlah kalau Dr. Maszlee dihentam keromo blogger pro-UMNO sebagai “biadap”, yakni biadap kerana berani mencadangkan pemimpin nombor wahid mereka, Najib, untuk berdebat dengan Anwar sekalu pemimpin Pakatan Rakyat.

Tetapi tidak pula biadap bagi pecacai UMNO untuk membaling batu dan telur kepada para pemimpin Pakatan serta memecahkan kereta wakil-wakil rakyat oposisi. Tidak kurang ajar bagi mereka untuk mengganggu-gugat rumah keluarga Pengerusi Bersama BERSIH Datuk Ambiga Sreenevasan dan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.

Dengan itu, tidak biadap untuk para pecacai UMNO mengancam Dr Maszlee yang terpaksa menerima reaksi negatif (bukan kritikan membina tetapi ugutan biadap) sama ada dalam tweeter dan facebook. Budaya takut debat semakin tebal di kalangan para pemimpin UMNO yang selama ini menyangka kuasa menghalalkan apa saja tindakan mereka tanpa boleh dipertikaikan oleh rakyat jelata.

“Macam jin keluar dari botol…”


Bagi Dr Maszlee sendiri, debat yang dikendalikannya di antara Khairy dan Rafizi adalah satu lagi perkembangan sihat dalam budaya berwacana dan dialog di negara ini.

“Khairy telah melakukan jasa besar dan beliau harus diberi pujian. Dia telah meletakkan satu standard yang Pemuda UMNO kena ikut, pemimpin UMNO lain kena ikut dan untuk masa depan, ahli politik UMNO kena ikut.

“Dalam kes ni, kena tabik (Khairy) kerana dia berani. Dan apa yang dilakukan tu membentuk sejarah. Bila itu sudah menjadi budaya dia akan jadi ibarat ‘jin terkeluar dari botol…dia tak boleh masuk balik’…”

“Mendidik masyarakat-non-partisan”

Apabila saya bertanya mengenai pendirian politik beliau, Dr Maszlee dengan jelas berkata bahawa beliau mahu mendidik masyarakat.

“Sebagai orang akademik, lebih baik saya ambil peluang untuk mendidik masyarakat bagi mencapai ke arah politik idea. Kalau saya sudah mengambil sikap berpartisan, maka saya rasa saya akan menggagalkan usaha yang saya lakukan.”

Beliau juga menekankan bahawa dalam usaha mendidik masyarakat, sebagai seorang akademik yang non-partisan perlulah ‘vokal’ dalam mengenengahkan idea-idea baru bagi membentuk sebuah masyarakat yang berfikiran kritis dan segar.

“Dalam mendidik masyarakat kita perlu ‘vokal’, jadi bila kita vokal, seringkali orang kaitkan ia dengan pembangkang- itu tak betul. Kita perlu wujudkan bahawa sikap ‘vokal’ perlu ada kepada semua. Sikap kritikal juga perlu ada kepada semua, begitu juga sikap analitikal, bukan hanya dalam pembangkang hatta dalam UMNO sendiri,” katanya.

Walau pun demikian, sedikit sebanyak penglibatan beliau dalam mendidik masyarakat meraikan politik baru dipandang serong seolah-olah berpihak kepada oposisi.

Dr. Maszlee merujuk masalah ini sebagai masalah persepsi yang sememangnya wujud dalam masyrakat, khususnya dalam keadaan di mana media massa dan sumber maklumat dikuasai sepenuhnya oleh pemerintah. Malah, persepsi itu tidak terikat kepada UMNO dan Barisan Nasional sahaja, malah sedikit-sebanyak mempunyai kesan dalam minda segelintir pemimpin Pakatan.

Beliau hanya berharap supaya masyarakat, terutamanya pemimpin politik bersikap lebih terbuka dan toleran serta tidak menganggap rakyat bodoh jika mahu kerjaya serta wadah politik mereka terus relevan dan dipercayai rakyat - Hafiz Zainuddin

Taktik bom: RM1.5 juta tambahan tiap parlimen BN


KUALA LUMPUR: Dakwaan bahawa BN akan menggunakan 'taktik bom' menabur wang kepada rakyat agar mengundi parti itu mungkin benar apabila semalam perdana menteri meluluskan pemberian RM1.5 juta kepada setiap parlimen BN.

Difahamkan dalam pertemuan pre-coucil dengan ahli-ahli parlimen BN semalam, Datuk Seri Najib Razak juga membenarkan mereka membelanjakan RM1,000 hingga RM5,000 secara tunai kepada pengundi.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika mengulas perkara itu berkata, tindakan tersebut menunjukkan sikap terdesak dan cemas BN.

"Menampakkan sikap yang agak terdesak yang membenarkan ahli parlimen boleh belanja wang tunai RM1,000 hingga RM5,000 kepada pengundi.

"Ini mengikut kefahaman saya dalam peraturan kewangan, sangat tidak wajar," katanya pada sidang media Pakatan Rakyat hari ini.

Turut serta pada sidang media itu Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan Penasihat DAP Lim Kit Siang.

Difahamkan juga, sejumlah RM300,000 awal akan diberikan kepada setiap parlimen BN pada Khamis ini.

"Dia (Najib) beritahu minta disegerakan dan tumpu kepada pemuda dan wanita, kalau perlu RM1,000 bagi RM5,000 bagi, kerajaan akan pertahankan tindakan itu.

"Langkah paling baik adalah bantahan rakyat dan pilihan raya," katanya.

Sebelum ini, bekas menteri kabinet yang isytihar keluar Umno, Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir mendedahkan, BN sedang menggunakan 'taktik bom' iaitu menabur wang untuk membeli undi di kampung-kampung. -Hrkh

[MENDIDIH] Bakal Menantu Najib Seorang Penipu & Penyangak RupanyaBakal menantu PM didakwa tipu AS$20 juta

Dokumen mahkamah Amerika Syarikat mendakwa warganegara Kazakhtan Daniyar Nazarbayev, yang bertunang dengan anak perempuan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, terlibat dalam penipuan.


Dokumen mahkamah yang difailkan di Mahkamah Agung Manhattan mendakwa, dia menipu bapa tirinya seunit kondominium bernilai AS$20 (RM62 juta) dan memasuki Universiti Columbia menggunakan dokumen palsu.

Menurut The New York Post hari ini, dokumen mahkamah itu menyebut, Daniyar memalsukan dokumen untuk memberikan gambaran bahawa dia berkelulusan daripada sekolah tinggi di Kazakhstan.

Bagaimanapun, sumber akhbar itu berkata, dia sebenarnya bersekolah di Switzerland dan tidak menamatkan pelajaran.

Rekod Columbia masih menunjukkan Daniyar masih dalam senarai bekas pelajar dan bergraduasi pada 2010.

The New York Post melaporkan jurucakap Columbia sudah dihubungi tetapi enggan mengulasnya. -mk

Kerusi Panas Bertambah: Johor Makin Tidak Selamat Buat Umno-APCO?


Pemuda PAS Johor menyifatkan Dr Puad Zarkashi menyindir Umno Johor apabila berkata PAS Johor rugi besar kerana perpecahan dalam DAP.

Ketuanya, Suhaizan Kaiat berkata, perpecahan Umno Johor terlalu ketara dan Puad perlu fikir kembali dan sewajarnya meninggalkan parti itu dan menyertai semula PAS yang pernah disertainya sebelum  ini.

"PAS Johor tidak menjadi pilihan rakyat Johor semasa Dr Puad Zarkashi berada dalam PAS dahulu. Sekarang PAS Johor sudah jauh berubah.

"Saya kira sudah sampai masanya Dr Puad Zarkashi bersama pimpinan PAS Johor dan PR menubuhkan kerajaan yang jauh lebih bersih dan berkemampuan memerintah Johor selepas pilihanraya ke-13," kata Suhaizan dalam satu kenyataan medianya hari ini.

Puad, ahli Majlis Tertinggi Umno baru-baru ini mendakwa PAS Johor rugi kerana DAP sedang berpecah di negeri itu.

Bagi Suhaizan, ia hanya kenyataan sindiran kepada Umno yang rata-rata berpecah di negeri itu.

Pemuda PAS Johor berpandangan bahawa Dr Puad Zarkashi sedang memukul anak untuk sindir menantu, kata Suhaizan.

Perpecahan yang serius bukan berlaku dalam parti-parti dalam Pakatan Rakyat sebaliknya berlaku dalam kepimpinan UMNO di Johor sendiri.

Dr Puad Zarkashi kononnya memukul PAS dan DAP tetapi hakikat sebenarnya sedang memukul UMNO Johor, dakwa beliau.

Menurut Pengarah Pilihan Raya Pemuda PAS itu, pepecahan dalam UMNO Johor berlaku di semua peringkat daripada sayap-sayap, cawangan, bahagian dan negeri.

Pemuda UMNO Johor kelihatan tidak bermaya untuk menghadapi pilihanraya umum ke-13, katanya.

Ketua Pemuda UMNO Johor Baharu dan Tebrau lebih menonjol jika dibandingkan dengan Ketua Pemuda UMNO Johor.

Perkara ini berlaku akibat daripada masalah dalaman Pemuda UMNO Johor sendiri.

UMNO Johor sudah 6 tahun tidak mengadakan konvensyennya, tambah beliau.

Kali terakhir konvensyen di adakan adalah pada 5 November 2006.

Pada kovensyen tersebut Dr Puad Zarkashi dengan lantang membantah Pembelajaran dan Pengajaran Sains Dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris (PPSMI).

Mengikut sumber dalaman, UMNO Johor tidak lagi membuat konvenysen adalah kerana Menteri Besar Johor, Abdul Ghani Othman (gambar) tidak dapat menjawab pelbagai masalah yang berlaku di Negeri Johor khusunya yang berlaku diperingkat bahagian-bahagian UMNO Johor.

Perpecahan UMNO di peringkat bahagian tertentu sangat serius sehingga sukar untuk kepimpinan UMNO meletakkan calon dalam pilihanraya umum akan datang, tambah beliau.

Sebagai contoh pertembungan klasik, yang semua orang UMNO mengetahuinya, berlaku dalam UMNO Bahagian Pulai di antara Ketua Bahagian UMNO Pulai, Nur Jazlan Mohamed dan Adun Kempas, Osman Sapian.

"Pertembungan ini sangat serius sehingga menyukarkan UMNO meletakkan calon Parlimen Pulai dan DUN Kempas," dakwa Suhaizan.

Menurutnya, calon Menteri Besar Johor daripada Barisan Nasional (BN) juga menghadapi masalah.

Ghani besar kemungkinan tidak akan menjadi Menteri Besar Johor selepas pilihanraya umum akan datang.

Ini kerana UMNO Johor perlukan penyegaran dengan kepimpinan yang baru.

Kekosongan ini telah menyebabkan berlakunya lobi melobi antara bakal calon-calon Menteri Besar Johor.

Proses lobi melobi ini telah menyebabkan perpecahan UMNO Johor.

"Berita ini kebanyakkan rakyat Johor memahaminya," dakwa beliau.

Kesan kepada perpecahan UMNO Johor ini, dakwa beliau, telah menyebabkan Pengerusi Perhubungan UMNO, Datuk Abdul Ghani terpaksa membuat lawatan di setiap bahagian UMNO di Johor lebih daripada sekali untuk membuat persiapan pilihanraya umum akan datang.

Presiden UMNO dan Timbalannya kerap membuat lawatan ke Johor sehingga lebih tiga kali dalam tempoh satu bulan.

Lawatan-lawatan politik seumpama ini tidak pernah berlaku pada pilihanraya umum sebelum ini di negeri Johor.

"Salah satu punca kenapa Najib Altantuya masih belum membubarkan parlimen adalah berpunca daripada ketidakyakinan Presiden UMNO mengekalkan kemenangan di Johor seperti sebelum ini," katanya.

Terdapat sembilan kerusi parlimen BN yang panas di Johor.

Semakin hari semakin banyak bilangan parlimen yang panas kepada BN di Johor.

Walaubagaimana pun, kata Suhaizan, keperihatinan Dr Puad Zarkashi terhadap PAS yang mahu menubuhkan kerajaan bersama PR di Johor adalah sesuatu yang membanggakan.

Ini memberi gambaran bahawa dalam hati Dr Puad Zarkashi sudah ada sinar cahaya PAS, sebuah parti yang pernah dianggotainya suatu masa dahulu.

Projek Lebuhraya Rakyat Kelantan – Umno/BN semakin gusar - Pencacai SeMalaysia®Projek lebuhraya Kota Bharu – Kuala Krai di negeri Kelantan telah diluluskan semenjak Rancangan Malaysia Ke-6 (1986-1990) dan sekali lagi diluluskan di dalam Rancangan Malaysia Kesembilan tetapi sehingga ke hari ini masih belum dilaksanakan.
Terbukti, Umno/BN hanya pandai berjanji tetapi gagal ditunaikan. Ini menyebabkan kerajaan Kelantan terpaksa melaksanakan sendiri projek tersebut. Kelantan melancarkan projek tersebut sebagai projek wakaf rakyat.

Kesungguhan kerajaan negeri Kelantan dalam usaha tersebut mendapat sokongan padu dan kerjasama rakyatnya.Rakyat Kelantan sumbang derma hampir RM1.5 juta di Majlis Pecah Tanah Projek Lebuhraya Rakyat Machang – Kuala Krai (fasa 1).
Inilah yang menggusarkan Umno/BN Kelantan kerana tidak menjangka sama sekali projek tersebut akan dapat berjalan dengan adanya sokongan padu dari rakyat.
 
Mustapha yang juga Menteri Perdagangan Antara Bangsa dan Industri mempersendakan usaha tersebut dan berharap ianya tidak akan berjaya.Kerajaan Negeri tidak mampu bina lebuh raya, katanya.
Yang peliknya, kenapa UMNO perlu gusar apabila projek ini mendapat sokongan rakyat sehingga mereka sanggup kutuk dan cuba menggagalkannya. Mereka membawa kereta sorong buruk untuk menghina dan memperkecil-kecilkan usaha menjayakan projek tersebut.
Sepatutnya mereka ini berasa malu kepada rakyat Kelantan yang sanggup menderma dengan ikhlas hingga ada yang sanggup menderma sebesar RM1juta.

Kalau sekadar kereta sorong dua tiga buah itu, lebih baik bagi sahaja kepada Shahrizat untuk mengangkut najis lembunya. Itu adalah lebih baik. Inilah kerja Umno/BN yang hanya pandai menyonglap wang rakyat.

Nak Membunuh Namanya: 967 Gas Pemedih Mata Dilepaskan Pada Bersih 3.0Kuala Lupur: Sebanyak 967 butir gas pemedih mata telah dilepaskan dalam perhimpunan Bersih 3.0 pada 28 April lalu.

Jumlah itu lebih tiga kali ganda berbanding dalam perhimpunan Bersih 2.0, iaitu sebanyak 262 butir.

Tembakan yang dilepaskan dalam Bersih 3.0 itu termasuk 909 butir 'shell tear smoke' dan 58 butir 'grenade tear smoke'.

Perkara itu dimaklumkan oleh Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussin dalam jawapan bertulis kepada soalan Ahli Parlimen Batu Gajah Fong Po Kuan.

Dalam jawapan itu, Hishammuddin turut memberitahu kerajaan telah menanggung kos keseluruhan sebanyak RM1.8 juta akibat daripada penganjuran perhimpunan itu.

Fong Po Kuan dalam soalan lisannya meminta Menteri Dalam Negeri menyatakan jumlah tembakan gas pemedih mata yang dilepaskan oleh anggota yang bertugas, perbelanjaan pada hari tersebut.

Sementara itu, Hishammuddin memandang serius sebarang pelanggaran Peraturan sedia ada (SOP) yang telah ditetapkan dan dua anggota polis telahpun didakwa di mahkamah.

"Sekiranya terdapat mana-mana anggota keselamatan terbukti bersalah melanggar SOP yang telah disediakan, tindakan undang-undnag akan tetap diambil terhadap anggota berkenaan," katanya. -HD

Hampir seribu kanister gas pemedih mata dilepas... Bukankah nak membunuh namanya itu?

Kita tiada pilihan lain selain berdoa ke hadhrat Ilahi...

Ya Allah Ya Tuhan kami, kami berikanlah pengajaranMu yang keras terhadap pihak yang menghuru-harakan dan yang menimbulkan provokasi (jika ada) pada perhimpunan aman BERSIH yang berlansung sedikit masa lalu.

Ya Allah Ya Tuhan kami, Kau gagalkanlah setiap rancangan dan rencana jahat pihak yang cuba melakukan tipu daya terhadap sistem pilihanraya di dalam negara kami. Kamu balikkanlah tipudaya dan rencana jahat mereka kepada mereka semula.

Ya Allah ya Tuhan kami, Kau tunjukkanlah yang kebenaran itu sebagai kebenaran, dan kurniakanlah kami kekuatan untuk mengikutinya (memperjuangkannya), dan tunjukkanlah yangg batil itu sebagai batil dan kurniakanlah kami kekuatan untuk menjauhinya (menghapuskannya).

Amin Ya Allah Amin Ya Rabbail 'alamin.-GB

WWW 1: Nizar mohon mengadap Sultan Johor


KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Bukit Gantang Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin akan memohon mengadap Sultan Johor Sultan Ibrahim Ismail dan bersedia meminta maaf supaya kontroversi  isu bidaan nombor pendaftaran WWW 1 yang berlaku dapat dihentikan.

Beliau akan menghantar surat memohon mengadap Sultan Johor pada bila-bila masa sahaja.

"Surat akan dimajukan kepada istana, untuk kita kemukakan permohonan mengadap," katanya dalam sidang media di lobi Parlimen.

Ketika ditanya mengapa beliau mahu memohon maaf, sedangkan beliau sendiri mempertahankan kenyataan 'tweetnya' langsung tidak menggambarkan penghinaan kepada Sultan Johor, beliau  berkata inilah sifatnya sebagai seorang rakyat.

Katanya, tidak salah untuknya memohon maaf dan itu merupakan sifat yang mulia.

Terdahulu, Nizar menyatakan pandangan sebagai seorang rakyat  di dalam 'tweet'

Beliau tidak bermaksud untuk mempertikaikan tindakan Sultan Ibrahim Ismail menawarkan bidaan tertinggi sebanyak RM520,000 sebaliknya kenyataan itu dibuat secara umum.

“Itu hanya pandangan saya sebagai rakyat biasa yang melihat senario di negara ini bahawa masih ramai yang hidup dalam kesempitan dan memerlukan perhatian,” katanya. -Hrkh

[DEDAH] Kes Bukit Kepong: Perbicaraan Baru Bermula, Mat Sabu Dah Menang DuluPengadu mohon maaf, minta Mat Sabu dibebas

Saksi pertama kes perbicaraan Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu (Mat Sabu) mengenai isu komunis Bukit Kepong, hari ini mengaku di Mahkamah Sesyen di Butterworth bahawa beliau membuat dakwaan terhadap Mohamad hanya bersandarkan laporan akhbar bahasa Melayu.

Pesara polis Visva Nathan, 75 dari Raub, mengaku beliau telah menfitnah Mat Sabu dan meminta maaf kerana membuat aduan polis terhadapnya dengan hanya merujuk kepada laporan akhbar tersebut, lapor Bernama.

Nathan juga mengaku telah membuat aduan polis pada 27 Ogos selepas membaca laporan akhbar tersebut di mana dakwaan itu hanya berdasarkan pada sangkaan dan andaian.

"Saya minta maaf dan tidak mahu pihak polis mengambil tindakan," beliau dipetik sebagai berkata di hadapan Hakim Ikmal Hisham Ahmad Tajuddin di Mahkamah Sesyen di Butterworth hari ini.

Nathan mengaku telah membuat fitnah itu selepas diberikan dua laporan iaitu keratan akhbar berkenaan dan teks ceramah Mat Sabu yang tidak mengandungi perkataan komunis.

Mat Sabu, 57, didakwa membuat tohmahan memburukkan nama baik anggota polis dan keluarga mereka di Bukit Kepong dalam satu ceramah di Tasek Gelugor Ogos tahun lepas.

Mahkamah menetapkan 13, 16 dan 17 Julai untuk sambungan perbicaraan.

Sementara itu, dalam laporan Harakahdaily pula, Visva menjawab 'ya saya bersetuju' apabila disoalbalas oleh peguam bahawa bukan Mat Sabu yang memfitnah polis tetapi beliau (Visva) yang sebenarnya memfitnah Mat Sabu dalam laporan polisnya.

Berikut adalah petikan soal balas peguam Mat Sabu - Mohamed Hanipa Maidin - seperti diterbitkan di akhbar web PAS Harakahdaily:

Soalan: Kamu setuju kamu sendiri tak dengar ceramah Mat Sabu?

Jawapan: Ya, setuju.

Kamu setuju apabila kamu tak dengar apa yang Mat Sabu kata, kamu sebenarnya tak tahu apa yang Mat Sabu kata?

Ya. Setuju.

Cuba kamu lihat laporan laporan akhbar Utusan dan petikan ucapan Mat Sabu, setuju tak apa yang ditulis oleh Utusan adalah tidak sama dengan apa yang Mat Sabu kata?

Ya, setuju.

Mat Sabu tak ada kata perkataan komunis langsung dalam ucapan beliau tapi Utusan ada kata, betul tak?

Betul.

Kamu setuju atau tidak apa yang kamu tulis dalam laporan polis kamu yang katakan Mat Sabu menfitnah polis dan menyokong komunis adalah tidak betul?

Ya, setuju.

Jadi laporan polis kamu tidak betul dan saya katakan bukan Mat Sabu yang memfitnah polis tetapi kamu yang sebenarnya memfitnah Mat Sabu dalam laporan polis kamu?

Ya, saya setuju. Saya mahu minta apology (maaf) kepada beliau (sambil tunjukkan tangan minta maaf pada Mat Sabu yang ada di kandang orang kena tuduh).

Dalam laporan polis kamu ada sebut minta polis ambil tindakan undang-undang Mat Sabu, kamu masih mahu stick kepada apa yang kamu katakan?

Tidak, saya mahu minta maaf pada Mat Sabu dan he is now my brother. Saya mahu Mat Sabu dibebaskan.

Kamu kata Mat Sabu derhaka pada Yang Dipertuan Agong, saya ingin tanya pada kamu macam mana kamu boleh kata dia derhaka kepada Agong, sedangkan pada masa peristiwa Bukit Kepong Malaysia belum wujud dan Yang Di Pertuan Agong pun belum ada. Macam mana Mat Sabu boleh derhaka pada benda yang belum ada?

Saya tidak boleh jawab soalan itu.

Jadi kamu setuju kamu tidak cakap benda betul dalam laporan polis kamu?

Setuju.

Harakahdaily juga melaporkan saksi mengakui tidak tahu di mana Bukit Kepong dan apabila ditanya oleh Hanipa beliau menyatakan Bukit Kepong terletak di Selangor dan Hanipa lantas menyampuk: "Itu Kepong bukan Bukit Kepong!"

Saksi tersebut yang mengidap diabetik beberapa kali terpaksa berhenti memberi keterangan kerana dikhuatiri akan pengsan kerana berdiri terlalu lama, lapor lidah rasmi PAS itu lagi.

Selepas selesai memberikan keterangan saksi tersebut juga dilapor berjalan menuju ke kandang Mat Sabu dan terus bersalam dengan beliau dan meminta maaf sekali lagi. -mkDemikianlah. Episod yang mendedahkan kebenaran.

Hukum kebenaran dan keadilan nampaknya semakin hari semakin terserlah. Semakin ramai yang hati-hatinya kini sudah pun akur dengan hukum kebenaran dan keadilan dan akhirnya terbongkar segala rahsia dan segala fitnah yang nyata.

Berulangkali GB meminta rakyat bermohon kepada Allah agar kebenaran dan keadilan tertegak dan akhirnya Allah swt memperkenankan doa kita.

Tunggu hari pembongkaran dan pendedahan segala penyelewengan dan penipuan yang akan dilakukan oleh Allah swt sendiri. Allah akan tetap bersama mereka yang memperjuangan kebenaran dan keadilan.

Nak lawan, pergilah lawan denganNya, bukan dengan kami.

Kami akan tetap berdoa agar kebenaran dan keadilan itu didedahkan.


اللهم ارنا الحق حقا وارزقنا اتباعه وارنا الباطل باطلا وارزقنا اجتنابه


Allahumma arinal haqqa, haqqan, warzuqnattiba’ah,
wa arinal bathila bathilan, warzuqnajtinabah


Ya Allah, tunjukkanlah yang kebenaran itu sebagai kebenaran, dan kurniakanlah kami kekuatan untuk mengikutinya (memperjuangkannya), dan tunjukkanlah yangg batil itu sebagai batil dan kurniakanlah kami kekuatan untuk menjauhinya (menghapuskannya).

Demikianlah juga dengan segala penipuan-penipuan UMNO/ BN, SPR, PDRM, JPN dan lain-lain.

Marilah kita sama-sama berdoa agar Allah menurunkan pengajaranNya yang sekeras-kerasnya kepada UMNO serta sekalian pihak yang bersekongkol dengannya semata-mata untuk mempertahankan kuasanya, Amin Ya Allah Amin Ya Rabbil 'Alamin. -GB

Nostalgia : Hero Yang Dilupakan Oleh Majoriti Generasi Kini


Barisan kepimpinan PKMM & API

Perghh .. retro habis. Luorang tahu ke gerangan mereka mereka yang ada dalam gambar ni? Ini lah manusia manusia yang berjuang dengan keringat dan air mata demi sebuah kemerdekaan untuk negara kita yang tercinta. Ingat tu sampai bila bila ..


Gambar ini di ambil di tepi belukar di sebuah kampung, di Sitiawan dalam negeri Perak dalam tahun 1946.

Duduk dari kiri:
Ahmad Boestamam
Ishak Hj. Muhammad
Mahmud Abdul Samad
Ayus Nurdin

Berdiri dari kiri:
Abdullah Ayub
Khalid Wazir
Rahman Rahim
Baharuddin Latif
Dom Madzi Ibrahim


Sumber: Buku Ahmad Boestamam, 'Merintis Jalan ke Punchak' Penerbitan Pustaka Kejora 1972
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .