Ikuti Blog ini

Harga minyak RM2, rakyat bayar cukai 38 sen seliter - Mahfuz

KUALA LUMPUR, 25 Nov - Kerajaan disifatkan seperti 'Along' yang memungut hutang apabila hanya menurunkan harga minyak pada kadar RM2 walaupun harga pasaran di pam ialah RM1.62 sen.

Menurut Ketua Penerangan PAS, Mahfuz Omar kerajaan berbuat demikian hanya untuk mengutip kembali rebat tunai minyak yang pernah diberikan ketika harga minyak melambung beberapa bulan lalu.

"Kini kerajaan umpama Along, turunkan harga minyak jadi RM2, sedangkan Menteri KPDNHEP, Dato' Shahrir Samad mengakui harga sepatutnya di pam ialah RM1.62 sen tanpa subsidi kerajaan," kata Mahfuz.

Menurut Mahfuz, dengan harga minyak RM2 juga, rakyat terpaksa membayar cukai kepada kerajaan sejumlah 38 sen seliter, dan inilah cara kerajaan mengutip kembali rebet yang pernah diberikan.

Tidak dinafikan kerajaan masih terus memberikan rebet tersebut hari ini apabila rakyat memperbaharui cukai jalan, namun sedikit demi sedikit kerajaan mengutipnya dengan cara cukai 38 sen seliter, dakwa Mahfuz.

Beliau melahirkan rasa kecewanya terhadap sikap kerajaan yang tidak bertindak menurunkan kadar harga minyak kepada harga yang sepatutnya tatkala ekonomi rakyat semakin parah.


Datuk SRK datang 6 Dis pulak....

Kontroversi: Anugerah Datuk, Siapa Tanggung Kos Shah Rukh Khan Datang Ke Melaka Nanti !!

MELAKA - Pelakon popular Bollywood, Shah Rukh Khan, telah bersetuju datang ke Melaka pada 6 Dis ini untuk menerima anugerah Darjah Mulia Seri Melaka (DMSM) yang membawa gelaran Datuk. Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka Datuk Omar Kaseh berkata Shah Rukh Khan akan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa KL pada pukul 7.30 pagi dan akan berada di Melaka selama sehari. Istiadat penganugerahan darjah berkenaan kepada Shah Rukh Khan akan disempurnakan oleh Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Mohd Khalil Yaakob di Dewan Seri Negeri, Ayer Keroh di sini, pada 10 pagi, katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini. Shah Rukh Khan, yang dilahirkan di New Delhi pada November 1965, adalah antara 758 penerima anugerah darjah, bintang dan pingat kebesaran negeri Melaka sempena ulang tahun ke-70 hari lahir Mohd Khalil pada 11 Okt lepas. Omar berkata bahawa pada majlis istiadat penganugerahan itu, Shah Rukh Khan akan berpakaian baju Melayu serba hitam dan bersongkok, satu-satunya artis Bollywood yang diberi penghormatan memakai busana baju kebangsaan yang pasti akan ditonton seluruh dunia.
Katanya seramai 1,000 orang akan dijemput ke majlis istiadat penganugerahan berkenaan dan ia terhad kepada jemputan sahaja.
Omar berkata Shah Rukh Khan akan turut melawat beberapa tempat terkenal di kawasan Melaka Bandaraya Warisan Dunia dan orang ramai boleh menemui pelakon itu di tempattempat berkenaan. Katanya pelakon popular Bollywood itu dijadual melawat Menara Taming Sari pada 2.10 petang, menaiki beca ke jam besar melalui Jalan Quayside (2.25 petang), Eye On Malaysia (2.50 petang), pentas Jonker Walk (3.25 petang), menaiki bot dari Padang Nyiru ke Eye On Melaka (3.45 petang), kampung Morten (4.10 petang) dan bertemu peminat di konsert Jom Ke Melaka Bandaraya Warisan Dunia di Dataran Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (4.45 petang).
Beliau kemudiannya akan ke KLIA untuk penerbangan balik ke Mumbai jam 8 malam itu.

[Maka, sah agaknya aktor Bollywood itu akan datang ke Melaka seperti yang diwar-warkan. Namun harus diingat, belanja yang besar diperlukan sebenarnya untuk membawa artis itu ke Malaysia. Tambahan pula beliau mungkin tidak tahu "nilai Datuk" yang bakal diterimanya itu. Persoalannya, siapakah yang menanggung segala perjalanan beliau ke Melaka. Apakah ia diuruskan oleh Kerajaan Negeri Melaka?. Sungguh bertuah nasib Shah Rukh Khan, lebih beruntung dari sebahagian besar rakyat Malaysia. Orang luar dihargai, orang kita sendiri dilupakan. Selepas ini, pasti ramai lagi artis antarabangsa akan menerima anugerah Datuk. Maka terbuktilah bahawa "gelaran Datuk" kini sudah tiada nilainya dan boleh "diperdagangkan" sesuka hati mengikut nilai-nilai tertentu. Malu rasanya untuk memanggil Shah Rukh Khan dengan gelaran "Datuk" selepas beliau menerima pingat itu. Terlalu hina rasanya bangsa sendiri dengan anugerah itu. Macamlah hanya Shah Rukh Khan sahaja yang memperkenalkan nama Melaka di peringkat dunia. Jika hanya ada beberapa sceene yang memaparkan babak Al-Famosa Melaka dalam lagu Hindi itu pun dikatakan membanggakan, apa akan jadi jika ada penerbit luar negara selepas ini datang ke Malaysia terutamanya buat filem 100% di Melaka. Sungguh malang lagi , jika kerajaan negeri sendiri sebenarnya yang tanggung segala kos membawa artis Bollywood itu datang ke sini].


Nak tau cerita sebenar Attantuya?


Pembunuhan Attantuya semua dah tau. Mendiang bukan saja dibunuh tapi diletupkan. Bom pula bukan sembarangan tapi C4. Episod pertama di Mahkamah Tinggi telah selesai. Razak Baginda dibebaskan. Tertuduh I dan II dipanggil membela diri.

Razak Baginda membuat press conference. Katanya TPM Najib Razak tidak terlibat dan tidak mengenali mendiang Attantuya. Siapa Razak Baginda untuk mengeluarkan kenyataan itu. Setiausaha Sulit TPM?. Setiausaha Politik TPM?.

Krisis pemecatan hakim 1998 menjadi sejarah. 2008 (selepas 10 tahun) baru cerita sebenar terbongkar. Habis RM5 juta dibayar. Belum kira pencen bulanan. Dalam parlimen Nazri Aziz kata hakim meletak jawatan. Tun Mahadhir kata hakim dipecat. Rakyat pening duit dah dibayar. Pencen bulanan dan pampasan. Duit siapa?. Duit Kerajaan UMNO/BN. Duit cukai dari rakyat. Kerajaan UMNO/BN cuma menguruskan saja. Pengurusan yang teruk.

Kes YB Anwar Ibrahim pada 1998. Dipecat, diaibkan, dipukul dan didakwa di mahkamah. Didapati bersalah dan masuk penjara. 10 tahun selepas itu 2008 cerita sebenar terbongkar. Ianya sandiwara dan konspirasi.

Kes Attantuya pulak. Nak tau kisah benar macam program di tv3 tu?. Kisah benar Attantuya akan terbongkar 10 tahun dari sekarang iaitu 2018. Samada kita masih hidup dan sempat mendengarnya wallahualam. Tungguuu..

Kontroversi: Nazri Berbohong Dilepaskan, Tapi Gobind Pertikai Keputusan Itu Pula Digantung !!


KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo digantung daripada menghadiri persidangan Dewan Rakyat berkuatkuasa hari ini kerana mempertikaikan keputusan Timbalan Yang Dipertua, Datuk wan Junaidi Tuanku Jaafar. Wan Junaidi sebelum itu memutuskan bahawa Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz tidak perlu dihadapkan ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan berhubung kenyataannya dalam Dewan bahawa bekas-bekas hakim yang terlibat dalam krisis kehakiman 20 tahun lalu telah ditamatkan perkhidmatan lebih awal seperti saranan panel yang telah bersidang berhubung kes tersebut dan bukan dipecat oleh kerajaan. Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor) sebelum ini meminta supaya Nazri dirujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan kerana mendakwa apa yang dikatakan oleh ahli Parlimen Padang Rengas pada 6 November lalu di dalam Dewan itu sebagai perkara yang tidak benar dan satu pembohongan besar. Ketika itu, Nazri mengumumkan kerajaan telah membayar ex-gratia berjumlah RM10.5 juta kepada Mohd Salleh dan lima lagi bekas hakim kanan yang terlibat semasa krisis itu. Mohd Salleh menerima bayaran tertinggi dengan RM5 juta, Wan Suleiman (RM2 juta), George Seah (RM2 juta) manakala Tan Sri Wan Hamzah Mohd Salleh, Allahyarham Tan Sri Eusoffe Abdolcadeer dan Tan Sri Azmi Kamaruddin masing-masing mendapat RM500,000.

[Parlimen makin bercelaru dan haru biru dibuatnya. Menteri yang sudah terang dan nyata berbohong di parlimen, bahkan kenyataan itu disaksikan oleh jutaan rakyat Malaysia dilepaskan dari hukuman. Sebaliknya Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo yang mempertikaikan keputusan Timbalan Speaker itu pula yang digantung! Apa dah jadi dengan parlimen Malaysia. Jika di mahkamah mereka terima kenyataan orang berbohong, kini di parlimen pula mereka terima kenyataan berbohong itu. Rosak sistem dan amalan demokrasi di Malaysia hari ini. Sewajarnya semua Speaker Dewan Rakyat meletakkan jawatan, jika mereka masih lagi bersikap berat sebelah dan tidak berpegang kepada lunas-lunas keadilan dan profesional dalam mengendalikan perjalanan persidangan parlimen].

Polis bertindak kejam ke atas himpunan anti ISATetapi Pewaris tanpa ganguan polis

ISA MEMBELA ISLAM???


Lukisan ini dilukis oleh seorang tahanan ISA yang telah ditahan sejak bulan Disember 2001 hingga sekarang, masih lagi berada di Kem Kamunting.Beliau setiap tahun dibawa ke PRC untuk sessi "brainwash" dan telah mengikuti pelbagai kursus "rehabilitation" oleh JAKIM,ILIM,JABATAN PERTANIAN,KEM USAHAWAN,tetapi hingga kini, masih belum layak untuk dibebaskan.
Pelukis itu tidak pernah membuat Habeas Corpus dan tidak pernah dibawa ke mana-mana mahkamah untuk di buktikan kesalahannya.

Hampir semua tahanan ISA (lelaki) mendakwa mereka dibogelkan oleh sekumpulan polis cawangan khas untuk tujuan soal-siasat.

Adakah perbuatan ini dikira sesuai dilakukan oleh seorang yang berugama Islam?(Yang pastinya, ugama lain turut menentang perbuatan yang tidak bermaruah dan tidak berperikemanusiaan ini.)
Ini adalah komen biasa dari semua tahanan ISA berugama Islam:
1- Quran disorokkan oleh SB supaya tahanan tidak boleh membaca nya.
2-Tiada arah qiblat untuk solat.
3-Tidak diketahui waktu untuk solat kerana sepanjang masa hidup mereka dibawah lampu malap.
4-Pakaian tahanan disorokkan dan ada ketikanya tahanan terpaksa solat dalam pakaian yang minimum.
5-Tahanan tidak dibenarkan solat berjemaah.(beramai-ramai).
6-Tahanan ISA memang tidak dibenarkan solat Jumaat walaupun masjid hanya beberapa meter dari blok kediaman mereka.
Komen lain yang tidak bersangkutan dengan ugama.
1. Diminta berbogel.
2. Minum air kecing atau makan tahi sendiri.
3. Ditampar di tumbuk atau rambut dibakar.
Ada beratus-ratus penderaan dilakukan oleh SB@pegawai penyiasat kepada tahanan ISA supaya mereka mengaku dakwaan yang disediakan oleh Menteri Dalam Negeri.Dakwaan dan dituduhan disediakan oleh Menteri dan kakitangannya. SB adalah anasir yang akan memastikan dakwaan itu diakui dan diterima oleh tahanan yang dinamakan.
Contohnya mudah saja.RPK telah ditahan dibawah ISA kerana dikatakan memnyiarkan artikel yang menghina Islam. Adakah Menteri Dalam Negeri benar-benar membela Islam?Jelas, tindakan yang dilakukan keatas tahanan ISA Islam ini benar-benar membuktikan, siapa sebenarnya pengkhianat pada ugama mulia itu.
Siapa sebenarnya yang hidupnya bergantung pada ISA?Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .