Ikuti Blog ini

Laporan Buletin Utama TV3 dibidas

 Kenyataan Akhbar Setiausaha Akhbar Menteri Besar Kedah pada 23 Oktober 2008.

Kepada:
Semua Ketua Biro
Media cetak/eletronik

Assalamualaikum / Salam Sejahtera
KENYATAAN AKHBAR
Saya amat bersimpati dengan siaran TV3 melalui Buletin Utama bertarikh 22 Oktober mengenai berita banjir di Kedah kerana pemberitanya gagal mendapatkan sumber yang tepat untuk dijadikan bahan berita.Jika berita yang tidak tepat disiarkan, maka berita itu adalah sesuatu yang boleh digolongkan sebagai:

1. Berita berniat jahat untuk memburukkan imej Kerajaan Negeri Kedah

2. Berita yang berunsur memburukkan tokoh atau individu tertentu.

3. Atau ia hanyalah imiginasi atau angan-angan pemberita tersebut.

Kerajaan Negeri melalui Pejabat YAB Menteri Besar sejak 21 Oktober telah memulakan lawatan serta menyampaikan sumbangan di Kuala Nerang dan Dun Anak Bukit khususnya.

Pada 22 Oktober, Setiausaha Politik YAB Menteri Besar, Encik Mohd. Sanusi Md. Nor telah melawat serta menyampaikan sumbangan seperti beras, gula, minyak masak, lampin pakai buang bayi, tuala wanita, biskut dan beberapa keperluan lain di empat penempatan mangsa banjir di Dun Anak Bukit, sebuah di Bukit Pinang dan tiga penempatan di Dun Guar Chempedak.

Selain itu, lawatan dan sumbangan juga dibuat oleh Exco Kebajikan dan Wanita Kerajaan Negeri Kedah, Ustazah Siti Aishah Ghazali di Parlimen Padang Terap dan Pokok Sena.

Exco Kesihatan, Penerangan dan NGO, Dr, Ismail Salleh mengadakan lawatan dan sumbangan di sekitar Alor Mengkudu dan Adun Kubang Rotan, Encik Mohd. Nasir Mustafa atas sifat beliau selaku Setiausaha PAS Kawasan Kuala Kedah sentiasa memantau perkembangan banjir di Dun Anak Bukit termasuk menyampaikan sumbangan berbentuk makanan.

Agensi-agensi kerajaan seperti Jabatan Kebajikan Masyarakat, Penghulu dan Majlis Ketua Kampung (MKK) juga telah mengadakan mesyuarat dan tindakan susulan bagi memastikan proses menyalurkan bantuan dan pertolongan berjalan dengan lancar.

Ini tidak termasuk bantuan kecemasan dan laporan semasa oleh pihak MADA, tentera, polis, JPAM dan beberapa agensi lain yang terlibat.

TV3 juga ?highlight? kan bahawa belum ada sumbangan kewangan diberikan setakat ini, bagi saya pemberita berkenaan amat tidak faham mengenai prosedur sesebuah kerajaan baik Pusat mahupun negeri dalam konteks menyalurkan bantuan kewangan.

Adalah amat mustahil selepas baru dua hari dilanda banjir kerajaan akan terus mengeluarkan sumbangan berbentuk kewangan memandangkan kerajaan terpaksa melalui beberapa proses yang melibatkan Jabatan Kebajikan Masyarakat, Polis, MKK, Penghulu dan sebagainya.

Sedangkan mangsa Tsunami yang berlaku pada Disember 2004 lalu pun sehingga kini masih ada yang belum mendapat pampasan sewajarnya, bagiamanapun jangka waktu empat tahun itu adalah terlalu lama.

Petikan ayat ? sebahagian besar Exco Kerajaan Negeri sedang berada di luar Negara ketika ini? juga mendedahkan berita tersebut hanya sebuah ilusi pemberitanya.

Hanya dua anggota Exco yang berada di luar Negara dalam satu misi menarik pelabur ke Kedah, lawatan kerja mereka bermula sejak 19 Oktober lalu, sementara banjir melanda kawasan mereka pada 21 Oktober.

Misi bantuan dan lawatan akan diteruskan sehinggalah semua mangsa banjir dapat pulang ke rumah masing-masing.

Sekian, terima kasih

Yang Benar

(MOHD. HELMI BIN MOHD. KHALID)
Setiausaha Akhbar kepada
YAB Menteri Besar Kedah

Faatihah, puteri sulung Menteri Besar Perak. Berpelajaran, tegas dan mesra

 Pandangan pertama pada Faatihah Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin, 24, orangnya tenang dan terkawal. Mungkin kerana sebagai anak sulung, dia mempunyai tanggungjawab besar dan menjadi anak harapan keluarga.

Bapanya baru beberapa bulan menjadi Menteri Besar Perak, walau semuanya masih baru, gadis berkulit cerah ini mahu segalanya berjalan lancar terutama perjalanan jadual kerja ibunya. Dahulu menjaga adik-adik kini orang kuat ibunya pula.

Faatihah yang dipanggil Kak Yong dalam keluarganya senang mesra membuatkan kita selesa bersamanya, bagaikan sudah kenal lama. Sifat ibu dan bapa, nampaknya diwarisi gadis manis ini. Namun, dalam kelembutannya, semakin lama bersembang, kita tahu dia seorang yang tegas dan berani.

 Setahun yang lalu, Faatihah menjadi guru sementara mengajar Bahasa Arab, mengaji Al-Quran dan fardu Ain. “Baru setahun lebih saya balik dari Jordan, tahun ini memang rancang hendak mula bekerja, mungkin selepas keadaan lebih terurus dan teratur maklumlah semuanya masih baru. Sekarang tanggungjawab dan perhatian saya lebih kepada emak dan abah yang memerlukan bantuan saya. Terutama emak, saya jadi pembantu dan penasihat tidak rasmi tetapi ia satu tugasan yang penting dan tidak boleh dipandang remeh.”

Faatihan merupakan lulusan BA Universiti Mu’tah, Jordan (Undang-Undang Syariah).

Bercerita tentang detik awal dia dan keluarga menduduki kediaman rasmi Menteri Besar Perak, Faatihah seperti ibunya juga, sukar percaya apa yang terjadi di depan mata.

“Abah memang mudah bergaul dengan masyarakat. Saya yakin dengan tugas baru pun dia dapat menyesuaikan diri dengan baik dan dapat melaksanakan tugasnya. Abah ni bekerja cepat dan cepat menangkap sesuatu perkara baru. Sama juga ketika dia belajar lima bahasa.” Mohammad Nizar boleh menguasai lima bahasa, Melayu, Inggeris, Cina (Mandarin, Cantonese, Hokkien), Tamil dan Urdu.

Menurut Faatihah, bapanya amat aktif dengan kegiatan kemasyarakatan seperti kuliah dan majlis ilmu di masjid-masjid dan surau-surau, ceramah motivasi pelajar dan institusi pengajian tinggi serta menyampaikan khubah jumaat. Terlibat juga membantu fakir miskin, program bersama masyarakat bukan Islam dan juga beberapa Badan Bukan Kerajaan (NGO). Pendek kata, permasalahan rakyat memang di dalam genggamannya. Kini tiba masa dia membela nasib mereka pula.

Mohammad Nizar bapa yang lembut dan boleh bertolak ansur dengan anak-anak tetapi dia sangat marah jika anak-anak melewatkan solat. Tambahan lagi jika mereka berlengah-lengah dengan membuat perkara yang bukan-bukan. Ini membuat Faatihah dan adik-adiknya mendisiplinkan diri dan sedar ketegasan si bapa bertempat.


MB makan tengahari di kantin.

“Abah juga tidak kedekut pujian. Cemerlang dalam peperiksaan, mana-mana matapelajaran atau sukan pun dia akan beri pujian membuatkan kita rasa penting dan dihargai. Begitu juga sekiranya aktif dalam persatuan. Jika anak berperangai baik pun abah akan puji,” cerita Faatihah sambil menyambung abahnya tidak kisah meminta maaf dengan anak-anak sekiranya dia melakukan sebarang kesalahan.”

INDEKS PERSEPSI RASUAH:

Dewan Pemuda PAS Pusat (DPP Pusat) memandang serius pengumuman hasil kajian oleh Presiden Institut Integriti Malaysia (IIM), Datuk Dr Mohd Tap Salleh tentang persepsi rakyat negara ini terhadap amalan rasuah yang berlaku sekarang. Kajian ini melaporkan lebih 53 peratus daripada hampir 15,000 responden berpandangan bahawa tahap rasuah di negara ini adalah tinggi. Keputusan kajian ini juga sekali gus merupakan tamparan kepada Perdana Menteri, Abdullah Badawi kerana gagal melaksanakan agenda integriti dan penghapusan rasuah yang diumumkannya ketika mula-mula memegang jawatan Perdana Menteri pada Oktober 2003.

DPP Pusat berpandangan tindakan IIM yang mengambil isi rumah sebagai responden utama melibatkan lebih 10,000 responden menjadi faktor persepsi ini berada pada tahap 53 peratus yang mengatakan kadar rasuah adalah tinggi dan 58 berpandangan usaha penghapusan rasuah berkesan. Di Malaysia, kebanyakkan suri rumah adalah mereka yang tidak mengakses maklumat alternatif, melainkan menonton tv atau mendengar radio yang dikuasai oleh kerajaan atau parti pemerintah. Jika responden yang dipilih di kalangan mereka yang terdedah dengan pelbagai maklumat alternatif, terutama kakitangan swasta, pelajar universiti dan juga ahli-ahli politik, DPP Pusat percaya peratusan mereka yang mengatakan kadar rasuah di negara ini tinggi akan meningkat dan peratusan yang mengatakan pencegahan rasuah berkesan akan menurun.

Antara faktor yang jelas menyebabkan persepsi rakyat begitu buruk terhadap keadaan rasuah di negara ini ialah politik wang dalam parti pemerintah sehingga ramai responden mengatakan ia sudah tidak terkawal lagi. Dalam musim pemilihan parti seperti sekarang, para menteri sendiri bercakap tentang gejala ini. Ketika musim pilihan raya, BN menaburkan pelbagai bentuk rasuah kepada rakyat sehingga rasuah sudah menjadi biasa. Faktor yang kedua ialah dasar pentadbiran Abdullah Badawi yang lemah sehingga membuka ruang kepada kronisme. Anak, menantu, ipar, adik-beradik, saudara-mara dan kenalan rapat para menteri menjadi kaya raya kerana mengaut kekayaan negara secara haram. Di mana-mana orang bercakap tentang masalah menantu Perdana Menteri, Khairy Jamaluddin yang menciptaan kekayaan dalam sekelip mata. Media-media juga melaporkan penyelewengan yang berlaku di Kementerian Pertahanan yang sebelum ini diketuai oleh Najib Razak terutama isu pembelian kapal selam dan helikopter.

Kelemahan badan kehakiman juga menjadi satu sebab yang mendorong persepsi negatif ini kerana rakyat melihat usaha kerajaan untuk memulihkan integriti kehakiman tidak serius. Ketika Datuk Zaid Ibrahim menjadi menteri, beliau berusaha memulihkan sistem kehakiman dengan membayar ex-gratia kepada bekas hakim yang dipecat, menubuhkan suruhanjaya kehakiman, mengkaji semula kedudukan BPR dan juga perperiksaan guaman. Tetapi, dalam sekelip mata sahaja segalanya musnah apabila Abdullah Badawi mencalonkan bekas Timbalan Pengerusi Lembaga Disiplin Umno, Tan Sri Zaki Azmi sebagai Ketua Hakim Negara. Bagaimana mahkamah boleh berkecuali jika ia dipimpin oleh pemimpin Umno. Malaysia patut belajar daripada mahkamah Thailand yang sanggup menghukum bekas Perdana Menteri, Thaksin Shinawatra dan isterinya walaupun kerajaan Thailand sekarang dipimpin oleh keluarga dan penyokong Thaksin.

DPP Pusat melihat bahawa kegagalan Abdullah Badawi dalam memastikan keluarga terdekat menteri mencipta kekayaan melalui pintu belakang telah menyebabkan rakyat melihat slogan-slogan pembaharuan beliau sebagai satu kepalsuan. Lebih-lebih lagi apabila Umno sendiri menjuarai politik wang dan mahkamah gagal dibebaskan sebagai sebuah institusi yang prorakyat. Undang-undang draconian diwujudkan untuk menyekat rakyat bersuara, kebebasan akhbar dihalang dan mahkamah pula dimasukkan ke ’dalam saku’ Umno. Keadaan seperti memang akan mewujudkan persepsi yang buruk terhadap tahap amalan rasuah. Inilah legasi Abdullah Badawi menjelang persaraannya!

SALAHUDDIN HAJI AYUB
Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat
Tuduhan rasuah Azmin saman Adun Sg Burong

SHAH ALAM - Dakwaan Adun Sungai Burong (Shamsudin Lias) terhadap Ketua Umum Pakatan Rakyat, Dato' Seri Anwar Ibrahim terlibat dengan rasuah terhadap ahli BN supaya melompat parti menyebabkan Adun Antarabangsa (Azmin Ali-KeADILan) mencabar beliau bercakap di luar dewan. Image

Azmin dengan nada tegas mencabar Sungai Burong supaya mengulangi dakwaan tersebut di luar dewan jika berani bagi memudahkanya untuk melakukan saman dengan sertamerta.

"Ini satu tuduhan jahat, yang tidak berasas. Kalau berani buat di luar supaya saya senang buat tindakan undang-undang," tegasnya ketika mencelah dalam ucapan perbahasan Bajet Sungai Burong.

Sebelum itu Adun (Kampung Tunku-DAP) Lau Weng Seng berkata, merujuk Peraturan Mesyuarat 36(6) seorang ahli itu tidak boleh mengeluarkan kenyataan jahat.

Ketika meminta penjelasan dalam perbahasan Sungai Burong, Azmin berkata, kemenangan BN dalam pilihan raya lalu jika tidak disebabkan bantuan daripada pengundi hantu sudah lama BN dihantar ke muzium.

Kenyataan Azmin itu menyebabkan (Sungai Panjang-BN), Dato' Dr Mohd Khir Toyo bangun untuk mencelah. Image

Bagaimanapun, Azmin dengan tegas mengarahkan Sungai Panjang duduk dan berkata; "Sungai Panjang faham ke tidak Peraturan Mesyuarat. Mentang -mentang sudah lama tidak jadi Menteri Besar."

Merujuk dakwaan Sungai Burong terhadap exco Kerajaan Perak yang didakwa terlibat dengan rasuah katanya, itu merupakan tindakan Umno memperkudakan Badan Pencegah Rasuah (BPR) menjelang pilihan raya di Permatang Pauh.

Beliau menegaskan, orang yang menyokong rasuah kepada dua exco Perak itu diatur dan disusun dengan percaturan Umno-BN dan Pakatan Rakyat ada bukti yang kukuh.

Sebab itu tambah beliau, apa juga tindakan propaganda politik BN pimpinan Pakatan Rakyat tidak akan kompromi.


ANUGERAH PENYAPU PANASKAN SIDANG DUN SELANGOR

Anugerah PENYAPU seolah-olah menjadikan kakitangan awam sebagai 'alat' yang boleh dimanipulasikan, digunakan untuk kerja "kotor" UMNO/BN, dinyahkan (dipindahkan/ ditahan pangkat/ dikotakkatikkan pada bila-bila masa sahaja.


Isu Anugerah Penyapu kembali hangat

SHAH ALAM : Isu anugerah penyapu kepada kakitangan kerajaan negeri oleh bekas Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo kembali ‘bergegar’ pada Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) semalam.

Semuanya bermula selepas Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Mohd Hassan Mohamed Ali melabelkan tindakan Dr. Khir itu sebagai tidak boleh diterima akal.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat-adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam juga berkata, anugerah tersebut seolah-olah menjadikan kakitangan awam sebagai 'alat' yang boleh dimanipulasikan.

Beliau berkata, perkara itu turut diakui Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Tan Sri Muhammad Muhd Taib yang menyifatkan tindakan itu antara punca kakitangan awam menolak kerajaan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya lalu.

“Inilah punca YB (Dr Khir) berada di tempat sekarang (pembangkang),” katanya pada sesi perbahasan Bajet 2009, semalam.

Mohd Hassan bangkit membuat penjelasan selepas Nik Nazmi Nik Ahmad (PKR-Seri Setia) mencelah membangkitkan isu anugerah penyapu kepada Yang Dipertua Majlis Daerah Hulu Selangor, ketika Dr Khir membahaskan bajet tersebut.

Mohd Hassan (Pas-Gombak Setia) turut mendakwa kerajaan negeri BN telah melantik syarikat kontraktor yang dimiliki penyokong kuat UMNO untuk mengendalikan pembersihan sampah di hampir semua pihak berkuasa tempatan (PBT).

“Kerana itulah mutu khidmat kontraktor ini begitu jelak. Mengapa orang politik diberi kontrak ini,” katanya yang mengaku mempunyai senarai nama kontraktor itu tetapi enggan mendedahkannya dengan alasan mahu menjaga maruah individu terbabit.

Mohd Hassan berkata, kerajaan Pakatan Rakyat akan memastikan kontraktor yang diberi kontrak pembersihan pada masa akan datang diwajibkan mendaftar menerusi Sistem Pusat Khidmat Kontraktor (PKK) selain bukan di kalangan orang politik.

“Kita akan pastikan syarikat kontraktor yang mempunyai hubungan secara langsung atau ada kaitan dengan orang politik tidak diberi kontrak pembersihan,” katanya.Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .