Ikuti Blog ini

Kenyataan Zahid Serlah Watak Rasis Pemimpin Umno

ArmiKUALA LUMPUR - Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad menyifatkan kenyataan Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang mendakwa orang bukan Melayu kurang menyertai bidang ketenteraan disebabkan 'kurang patriotisme' sebagai mencerminkan pemikiran pemimpin Umno yang masih dibelenggu dengan perasaan perkauman.

Menurut beliau, kenyataan itu berasaskan kepada corak pemikiran yang masih kuat tersemat di kalangan pemimpin Umno bahawa orang bukan Melayu ini adalah orang asing dan lebih setia kepada negara asal mereka.

"Zahid sepatutnya memikirkan cara untuk menaik taraf bidang ketenteraan bagi menarik minat rakyat untuk menyertainya.

"Kementerian juga harus merangka satu pelan jangka panjang kepada mereka yang menyertai bidang ketenteraan sebelum menuduh orang bukan Melayu kurang menyertai bidang ini kerana kurang semangat patriotik.

"Soal mereka tidak mahu menyertai ketenteraan,ini persoalan pilihan kerjaya. Mereka tak nampak kerjaya ini boleh membawa kepada satu arah yang lebih maju," kata Khalid.

Menurutnya lagi, jikalau perkhidmatan dalam tentera itu boleh dirangka dengan satu corak sehingga seseorang itu bersara dari angkatan tentera pada usia 40 tahun, mereka sudah tentulah mempunyai kerjaya yang jelas sebagai jurutera,pegawai pentadbir,pegawai logistik dan sebagainya kerana mereka mendapat latihan yang profesional dalam bidang tertentu.

"Ini boleh menarik orang bukan Melayu menyertai bidang ini kerana pilihan kerjaya ini bagus.

"Ini yang sepatutnya difikirkan oleh Menteri Pertahanan. Jangan fikir bila masuk tentera,bila dah pencen jadi pemandu teksi atau pun cukup dengan pencen yang diperoleh," kata beliau dalam sidang media di lobi Parlimen.

Sementara itu, Ahli Parlimen Ipoh Barat Kulasegaran Murugeson berkata beliau akan membentangkan satu usul di Dewan Rakyat bagi mencadangkan gaji Menteri Pertahanan dipotong RM10.

Tegasnya,usul di bawah Peraturan Mesyuarat 66(9) itu bagi membantah dakwaan Zahid yang disifatkan telah menyinggung perasaan orang bukan Melayu.

"Zahid tidak boleh melarikan diri dengan menafikan bahawa beliau mengeluarkan kenyataan menyinggung perasaan orang bukan Melayu," katanya.

TG Nik Aziz, DS Anwar dan Wan Azizah Tersenarai 500 Individu Muslim Paling Berpengaruh Dunia 2010KUALA LUMPUR : Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia Datuk Seri Anwar Ibrahim, Presiden Parti Keadilan Rakyat Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail dan Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat tersenarai dalam 500 Individu Muslim Paling Berpengaruh Dunia untuk tahun 2010.

Buku ' The Most Influential Muslims 2010' Edisi ketiga itu diterbitkan oleh The Royal Islamic Strategic Studies Centre.

Dalam laporan itu Anwar disifatkan sebagai seorang ahli politik yang dikenali di peringkat global dengan pendirian Islam serta sangat berpengaruh kalangan generasi muda.

"Empat buah negeri di bawah kerajaan Malaysia berada di penguasaan Anwar. Jika Anwar memimpin dalam pilihanraya yang adil, Anwar akan memenangi pilihanraya umum 2013 ini.

" his excellency dr anwar Ibrahim is a Malaysian politician of global stature. He is the former deputy prime minister of Malaysia, former finance minister and is currently the leader of the Malaysian opposition coalition.He is well-known for his liberal Islamic stance on politics, and is incredibly influential as a leader and role model for young people. Ibrahim's coalition now controls four of 13 state governments. If led by Anwar, it would have a fair chance of winning the next national election in 2013."

Sementara itu, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail turut disenaraikan untuk tahun 2010.

"Dr Wan Azizah Wan Ismail is the president of Parti Keadilan Rakyat (People's Justice Party). She was Leader of the Opposition Party until she stepped down for Anwar Ibrahim.

Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat juga antara yang tersenarai dalam 500 individu Paling Berpengaruh 2010.

Menurut buku itu, Nik Aziz disifatkan sebagai pemimpin yang sudah memerintah Kelantan 20 tahun yang mempunyai sokongan ahli PAS hampir 1 juta ahli.

"Nik Aziz telah memerintah negeri Kelantan kira-kira 20 tahun dan beliau memegang kuasa yang sangat penting dalam tempoh berkenaan di mana sokongan ahli PAS hampir satu juta ahli"

"Dato' Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat is a Malaysian politician, an Islamic scholar and has been the chief minister of the State of Kelantan for the past 20 years. He holds the position of Mursyidul Am-the religious guide-within the Pan-Malaysian Islamic Party (PAS). As the religious guide of the Pan-Malaysian Islamic Party, Nik Mat is the spiritual leader of Malaysian Islamic politics and holds very important sway over the tenor of politics in the nation. Nik Mat's fundamentalist party has close to one million members and enjoys strong support from the northern rural and conservative states such as Kelantan and Terengganu."

The Most Influential Muslim 2010 dibahagikan kepada 15 kategori ,antaranya kategori ulama, politik, cendekiawan, pemuda, media, sains, teknologi, perubatan, undang-undang, seni dan radikal.

Penyenaraian ini bukti kepimpinan politik dan peranan besar yang disumbangkan tokoh tersebut mendapat pengiktirafan antarabangsa

19/11 - 21/11 - Majlis Memperingati 25thn Memali

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi7ugGTgWUYXqF-c_ArDnfcHWKsZOmkTXHv6Zx7zXC_P1879o11kBYDGAbjDUt3dcTNaiDWkT6r9oNsE9wqntci0Rchwr5eWU2aA-ab25e_e29TARUcL9vvU219gnWc4v79tJkZ5kn-a0I/s1600/2010-11-13_043415.jpg
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .