Ikuti Blog ini

Ustaz Azhar Idrus bersama Baby beliau dan sekitar gambar ceramah di Gopeng, Perak


UAI bersama babynya di Salah sebuah Pusat Membeli belah..

Subhanallah.. Beginilah susana di sekitar Masjid Jame Gopeng, Perak semalam
Iaitu sedang menunggu azan magrib. Dan Kuliah Maghrib oleh UAI selepas itu. 
Sebelum azan pun orang telah ramai. Semasa solat lagilah ramai. Sampai ada yang sola
Kuliyah jenputan Ustaz Azhatr Idrus -di Masjid lama Gopeng, Perak malam tadi..23/2/2013

Semua yang menghadiri  kuliah UAI, teruja dengan cara penyampaian beliau  menyampaikan kuliah..di Gopeng. 
  
Nukilan ABu Luqman

Bingkisan saya kepada Mufti – Tuan Guru Nik Aziz


Agak kecewa saya membaca kenyataan Mufti Perak, Sohibus Samahah Tan Sri Harussani Zakaria yang disiarkan oleh akhbar Berita Harian hari ini 24 Februari 2013 di muka hadapan. Mengikut laporan tersebut, beliau menyatakan bahawa sikap PAS lebih teruk dari kafir kerana tidak setuju dengan pelbagai dasar dan usaha kerajaan memajukan rakyat.

Saya mengira kenyataan ini sangat berat apatah lagi jika ia keluar dari mulut seorang mufti yang sepatutnya bersikap neutral dan tidak berpihak dalam pertembungan parti-parti politik. Jika ia hanya satu manipulasi media, satu penafian perlu dibuat dengan segera. Tetapi melihat kepada rekod sebelum ini di mana belum pernah kedengaran sebarang penafian dibuat terhadap laporan akhbar mengenai kenyataannya, saya kira kenyataan itu benar-benar keluar dari mulut beliau.

Saya pohon kepada Mufti Perak, agar berhati-hati di dalam membuat ulasan. Hari ini maklumat boleh diakses dengan mudah, sebarang ulasan berkenaan kenyataan saya dan pemimpin PAS yang lain khususnya eloklah dirujuk kepada sumbernya yang sahih. Rakaman ucapan saya yang didakwa menyifatkan penerima bantuan sebagai 'haiwan' juga sudah disiarkan dengan meluas, mustahil pejabat mufti Perak berhalangan untuk mendapatkannya.

Adakah dalam rakaman tersebut saya menyifatkan penerima bantuan sebagai haiwan? Tentu sekali tidak. Bahkan saya selama ini menggalakkan rakyat Kelantan yang layak menerima bantuan untuk beramai-ramai mengambil bantuan yang diberikan. Ini kerana wang yang diberikan tentu sekali bukan wang UMNO/Barisan Nasional tetapi wang kerajaan dan milik rakyat. Namun mengambil kesempatan daripada majlis pembahagian bantuan seperti ini untuk menyampaikan dakyah ideologi kepartian ialah satu perbuatan yang terkutuk.

PAS juga dituduh berkerat rotan dengan UMNO. Kenyataan begini sebenarnya berpunca daripada jahil sejarah. Rujuklah sejarah politik negara, bukankah PAS pernah menyertai Barisan Nasional? Apabila PAS berada dalam Barisan Nasional, UMNO pula mengambil pendirian untuk menendang PAS keluar kerana 'cemburu buta'. Saya ingin ulangi, bukan PAS yang keluar daripada Barisan Nasional tetapi  UMNO yang membuat ketetapan untuk menendang PAS keluar. Inilah yang termaktub di dalam ucapan Allahyarham Tun Hussein Onn pada 9 Disember 1977.

Justeru, Tan Sri Mufti Perak wajar berhati-hati dalam mengeluarkan kenyataan. Jika perkataan sebegini keluar dari mulut saya, agaknya berbulan-bulan ia akan diratib tanpa henti oleh media massa. Pesan saya kepada Tan Sri Mufti Perak, janganlah melampau-lampau sangat menunjukkan sokongan kepada UMNO/Barisan Nasional. Jika ditakdirkan nanti UMNO tersemban dalam pilihanraya, saya bimbang ada individu yang mencari makan dengan UMNO terkial-kial kelemasan mencari pelampung!

NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT

Kuala Lumpur.
13 Rabiul Akhir 1434H bersamaan 24 Februari 2013M
BUKTI BERGAMBAR KEBENARAN KATA-KATA TGNA, BAGAIMANA UMNO LAYAN RAKYAT SEUMPAMA HAIWAN DALAM PEMBERIAN BR1M.!!!!!


BIAR RAKAMAN GAMBAR BERBICARA BAGAIMANA UMNO/BN JADIKAN RAKYAT DALAM PEMBERIAN BR1M UMPAMA HAIWAN.

"BN jadikan rakyat umpama haiwan"  ertinya Kerajaan UMNO/BN dibawah pimpinan Najib Razak cuba nak ambil dan tawan hati rakyat agar menyokong dan memberikan undi kepada UMNO/BN pada PRU 13 akan datang ini saling tak tumpah sebiji seketul macam layan haiwan ketika memberikan BR1M.

Menurut TGNA, seharusnya sebagai pemimpin negara mereka perlu diberikan ilmu dan bukannya wang ringgit atau kebendaan.

Lebih menyedihkan ada warga yang pengsan kerana tunggu beratur panjang.

Ada lokasi seperti di Johor Bahru berebut, tolak menolak berlaku hingga terpaksa pihak polis dan Rela masuk campur meredakan keadaan.

Yang jadi mangsanya ialah warga yang miskin dan berpendapatan rendah rata-rata berumur 50 tahun keatas.

Mengapa perlu suruh rakyat beratur panjang selepas mendengar celoteh yang karut marut dari pemimpin UMNO/BN sebelum nak ambil voucher RM500?

Bukankah pada borang permohonan BR1M ada diminta no akaun bank?

Mengapa tidak disalurkan terus kedalam akaun penerima yang dikategorikan layak?

Bukankah ini memberi maksud jua yang UMNO cuba nak layan penerima BR1M macam haiwan..Seperti menabur dedak kepada ayam untuk pujuk dan kemudianya cekup terus sembelih?

Dimana silap dan salahnya kata-kata kiasan yang dihujahkan oleh Mursyidul Am PAS, TGNA, ini?
-Omak Kau!!!

YA ALLAH YA TUHAN KU... KURNIAKANLAH KESIHATAN YANG BAIK KEPADA TG NIK AZIZ!!


Hampir menitis air mata ini menyaksikan betapa dalam usia yang lanjut, TG Nik Aziz terus konsisten dalam perjuangan untuk menegakkan keadilan islam di atas bumi Malaysia ini.

Tidak dapat dibayangkan kalau beliau tiada. Entah-entah sudah bersatu Pas dan Umno semula? Entah-entah KuLi betul-betul jadi pilihan utama untuk jadi PM? Entah-entah Hasan Ali yang memaki hamun Pas sekarang ini diterima masuk semula ke dalam parti kita? Hmmm...entahlah.

Selagi beliau di atas landasan yang betul, saban hari beliau akan terus menjadi bahan fitnah dan makian Umno dan juak-juaknya. Selain dari DS Anwar Ibrahim, beliaulah yang kuat menjadi sasaran Umno.

YAB Tuan Guru! Apapun yang berlaku di mana saja kami tetap di belakang Tuan Guru. Sebarang pengkhianatan dan fitnah akan kami tentang, Insya Allah dengan sedaya upaya kami.

Pas berdiri bukan sekadar atas retorika tetapi dengan akhlak terhadap perjanjian yang telah kita persetujui bersama dengan parti-parti lain di bawah Pakatan Rakyat dengan dokongan kuat rakyat dan ahli parti sekelian. Keputusan 4 muktamar lalu agar Pakatan Rakyat diperkukuhkan akan tetap kami junjung.

Mari kita tumpukan seluruh fokus kita sekarang ini untuk mentalkinkan Umno dan Barisan Nasional. Jangan kita merasa was-was dengan apa yang telah kita persetujui dan matlamat yang ingin kita capai. Sudah tinggal beberapa meter terakhir sahaja lagi.

Takbir!!

"Treler Rakyat" Klon Treler Negara Berkebajikan Yang Menyentuh HatiTreler diatas dikatakan diciplak dari treler Negara Berkebajikan yang dilancarkan oleh PAS beberapa hari lalu.

Ia amat menyentuh hati. Mengapa? Kerana ia treler hasil daripada ahli bawahan parti tidak seperti treler Negara Berkebajikan yang dihasilkan dan pentasnya dinaiki pucuk pimpinan parti.

"Treler Rakyat" ini digerakkan sepenuhnya oleh mereka yang di akar umbi, dengan treler sendiri (atau disewa?), pemandu sendiri, duit minyak sendiri, tanpa subsidi, promosi sendiri sehingga didapati di atasnya penuh dengan penumpang yang GB percaya terdiri dari rakyat marhaen mengibarkan bendera PAS di atas treler panjang ini. Sama hebat dengan treler rasmi negara berkebajikan milik parti.

Demikian hebat ahli-ahli PAS berkenaan, untuk bangkit berjuang dengan cara tersendiri bagi berkempen seluruh kampung untuk menjatuhkan UMNO BN.

Bak kata shalehuddin, penyiar pertama gambar ini di blognys, hantam saja, Asal Bukan UMNO!

Ya, bagi sesetengah orang, lori klon itu mungkin sedikit lucu, tapi tak perlu tertawakannya, malah amat patut diberikan mereka satu laungan TAKBIR di atas keupayaan dan kemampuan mereka melakukan sesuatu untuk parti dengan caranya yang tersendiri. Semuga lebih ramai menuruti jejak langkah nya berjuang dengan apa saja dan cara apa saja untuk kemenangan parti sehingga terdaulat "kebenaran dan keadilan" di atas negara tercinta ini.

TAKBIR!!!! -GB

PAS kini sedia mengatasi Umno - Raja Nazrin


KUALA LUMPUR: Pemangku Raja Perak, Tuanku Raja Nazrin Shah bertitah, PAS kini berada dalam satu tahap keyakinan diri yang amat tinggi akan kekuatan politiknya.

PAS kini mempercayai pengaruh parti tersebut tidak lagi terbatas di kalangan Melayu tetapi yakin bahawa perjuangan mereka semakin difahami oleh bukan Melayu.

"PAS kini  berada dalam psyche pemikiran bahawa kekuatan dari segi gerakan politiknya telah mengatasi UMNO, malah menganggap bahawa secara relatif, kekuatan politik UMNO semakin rapuh kerana UMNO telah terlalu lama selesa bergantung pada jentera dan sumber kerajaan.

"Suara PAS menyentuh isu urus tadbir negara secara telus, memerangi rasuah, sistem kehakiman yang bebas lagi adil,  penguatkuasaan undang-undang secara saksama, membasmi kemiskinan, menangani keruntuhan moral dan jenayah, masalah kos sara hidup yang tinggi, adalah isu-isu popular yang memberikan kelebihan retorik untuk digunakan oleh PAS sebagai senjata ofensif menyerang lawan," titah Raza Nazrin.

Baginda bertitah demikian dalam Wacana Perpaduan Ummah anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka pada 19 Februari lepas bertajuk “Perpaduan ummah; harapan, realiti dan cabaran". Harakahdaily diberikan ucapan penuh baginda. Ia akan disiarkan selepas ini.


PAS, titah baginda, telah melalui pahit maung  perjuangan, era jatuh dan bangun.
"Bermula dari sebuah organisasi, terdiri dari kumpulan ulama di dalam UMNO, kemudiannya keluar dari UMNO, memilih untuk mewujudkan entiti politik sendiri," titahnya.

PAS telah melakukan pelbagai anjakan untuk kelangsungan perjuangan dan menerokai pelbagai titik perimbangan untuk mengembangkan pengaruh.

"Dari organisasi yang amat daif, menumpang ihsan berteduh di bawah bumbung madrasah milik ulama UMNO, dengan berbekalkan mesin taip buruk, PAS hari ini telah muncul sebagai kabilah politik yang menguasai pelbagai teknologi komunikasi moden, di dokong bukan lagi oleh tok guru dan lebai kampung, tetapi oleh barisan profesional dan teknokrat dari pelbagai lapisan dengan pemikiran semakin terbuka, berdaya usahawan tinggi, mengikhtiarkan sumber rezeki secara berdikari," titahnya.

Bagi menyahut cabaran ummah, baginda membuat  lima cadangan.

Pertama: Tidak salah untuk bangsa berada dalam pelbagai kabilah asalkan bangsa mencapai kata sepakat, bersatu pendirian, mempertahan, melindungi dan mengurus perkara-perkara menyentuh hak, maruah serta martabat bangsa Melayu dan Agama Islam, yang sama sekali tidak harus dikompromikan. Bagi usaha meraih sokongan politik bukan lesen membolehkan status bangsa digadaikan, titah baginda.

Kedua: Ummah wajib disedarkan bahawa mereka sudah terlalu lama selesa sebagai penduduk majoriti, sudah terlalu lama selesa bersandarkan kekuatan politik, sudah terlalu lama selesa dinaungi kerajaan; hingga ummah tidak lagi memiliki pertubuhan yang bebas lagi berkecuali, secara berani lagi tegas lantang menyuarakan tuntutan ummah.

Ketiga: Badan Kehakiman, perkhidmatan awam, pasukan keselamatan hendaklah mengamalkan budaya profesionalisme yang tidak partisan, menyempurnakan tugas secara amanah, adil dan saksama, berpaksikan undang-undang dan peraturan; tegas menegakkan kebenaran – cekal menentang kemungkaran, tidak bersekongkol merestui berlakunya penyelewengan terutama dalam mengurus khazanah, sumber kekayaan dan sumber kewangan negara.

Keempat: meningkatkan kegiatan keilmuan dan menambah komponen pengetahuan di kalangan ummah terutama dari segi penghayatan dan amal, agar ummah memiliki iman yang kukuh, yakin berpegang bahawa rezeki, jawatan, pangkat dan kuasa datangnya dari ILAHI, lantas tidak gentar menyuarakan nasihat yang betul dan tidak goyah menyampaikan fakta yang benar, meskipun berhadapan dengan jeneral yang bengis atau menteri yang berkuasa.

Kelima: Memahami dan mendalami konsep federalisme berasaskan Perkara 73 hingga 95E Perlembagaan Persekutuan. Sifat kesetiaan kepada Raja hendaklah dicerminkan melalui sifat kesetiaan menyempurnakan tugas kepada Kerajaan yang telah diperkenankan penubuhannya, kata baginda. -Hrkh

Ribuan Rakyat Sanggup Berhujan Mendengar Ucapan Anwar Di Terengganu

TERENGGANU 24 FEB: Hujan lebat tidak menghalang kira-kira 5,000 penduduk Gong Badak, Terengganu dari mengikuti pidato Datuk Seri Anwar Ibrahim di Gong Badak di sini, malam tadi.

Ketua Umum KEADILAN itu mengupas pelbagai isu termasuk putar belit media Umno terhadap ucapan Datuk Nik Aziz Nik Mat dan menyifatkan perumpamaan Mursyidul Am PAS itu tepat tapi Umno BN enggan menerima hakikat sebenar.
Beliau turut menyentuh pelbagai isu termasuk amalan rasuah pemimpin Umno, isu pemilikan syaraikat arak oleh Mirzan Mahathir, masalah kebajikan tentera dan banyak lagi.
Anwar turut menyeru rakyat Terengganu supaya membuat perubahan lantaran rakyat Sabah dan Sarawak, kini bersedia menumbangkan BN pada PRU 13.


Beliau juga menekankan peri pentingnya kesepakatan ahli dan pemimpin KEADILAN, PAS dan DAP di Terengganu untuk bersama-sama berganding bahu menumbangkan Umno BN, seterusnya menawan Putrajaya.
Turut berucap, Pengerusi KEADILAN Terengganu, Azan Ismail; Wahid Endut (Pesuruhjaya PAS Terengganu), Brig Jen (B) Najmi Ahmad, Laksamana (B) Imran Abdul Hamid, Ustaz Hishamuddin (AJK Pemuda Pas Terengganu) dan wakil NGO Royalti Terengganu.


Terdahulu, sambutan hebat juga diterima Anwar ketika berceramah di Kampung Tiong, Kuala Terangganu pada hari sama.Mereka berkumpul untuk mendengar kupasan politik yang berlaku di negara ini. -KD

Jangan lupa pulang untuk mengundi dalam PRU nanti

(Tuan Guru Nik Aziz berkata sesuatu kepada anggota Parlimen Gombak dalam pertemuan dengan anak Kelantan di Hulu Kelang)

GOMBAK: Hampir 1,000 wanita menyertai Himpunan Wanita Kelantan di Perantauan yang diadakan di Pusat Bandar Taman Melawati, petang semalam.

Himpunan yang bermula jam 4 petang itu penuh dengan  pelbagai aktiviti menarik seperti kuiz spontan, pertandingan mewarna untuk kanak-kanak, cabutan bertuah serta pameran berkaitan negeri Kelantan.

Dengan cuaca yang begitu baik, tidak panas dan tidak hujan, majlis  bermula dengan soalan-soalan kuiz berkaitan Kelantan yang penuh dengan suasana santai dan bersahaja.

Kehadiran penyanyi Aisyah turut mencuri perhatian para hadirin apabila beliau hadir untuk mengikuti program Bicara Selebriti yang dihoskan tokoh motivator muda, Amin Idris.

Selain Aisyah, turut menjadi panelis di ruang Bicara Selebriti itu bekas senator, Mumtaz Md Nawi.

(Antara wanita Kelantan yang memenuhi majlis pertemuan)

Majlis diselang-selikan dengan soalan kuiz serta cabutan nombor bertuah yang menyediakan hadiiah berbentuk hamper dan barangan elektronik.

Malah, para hadirin turut disediakan kuih tradisional negeri itu, akok secara percuma, selain kanak-kanak diraikan dengan kaunter aiskrim buat mereka.

Menjelang jam 5.30 petang, ruang bazar tersebut terus dipenuhi para hadirin, termasuk lelaki yang begitu teruja menantikan kehadiran Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Ternyata, kehadiran susuk tubuh kecil tokoh ulama itu pada jam 6.30 petang begitu diraikan apabila beliau disambut oleh para hadirin dengan laungan takbir yang bergema.

Tidak berucap panjang kerana sudah menghampiri waktu maghrib, Mursyidul Am PAS itu mengingatkan hadirin di perantauan untuk pulang mengundi ke Kelantan bagi mempertahankan kerajaan Islam Kelantan.

Beliau kemudiannya menunaikan solat maghrib berjamaah dengan para hadirin sebelum berjamu selera dengan menu gulai kawah yang begitu sinonim dengan negeri Cik Siti Wan Kembang itu.

Turut serta pada himpunan tersebut beberapa pimpinan exco kerajaan negeri, selain ahli-ahli dewan undangan negeri (Adun) Kelantan.

Himpunan itu juga turut diraikan ahli parlimen Gombak, Azmin Ali, Adun Hulu Kelang, Saari Sungib, dan  Adun Batu Caves, Amiruddin Saari. -Hrkh
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .