Ikuti Blog ini

Fitnah PAS: Pemuda PAS Perak, Perlis pula lapor polis

IPOH, 3 Sept: Dewan Pemuda PAS Perak (DPPN) hari ini membuat laporan polis berhubung kenyataan fitnah bekas Menteri Penerangan, Tan Sri Zainuddin Maidin terhadap parti itu.

Ianya ekoran kenyataan Zainuddin sebelum ini yang mendakwa PAS meminta Allahyarham Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj ‘merampas’ harta-harta orang Cina semasa Tragedi 13 Mei 1969, manakala ketika Konfrantasi Malaysia-Indonesia, PAS menyebelahi Indonesia supaya ‘mengambil’ Malaysia.

Beliau membuat kenyataan tersebut dalam temuramah bertajuk "Zam Dedah Hasutan Jahat Pas" bersama umno-online dan kemudiannya disiar akhbar Utusan Malaysia pada 30 Ogos lalu dengan tajuk 'PAS parti ekstrem'.

Laporan polis hari ini dibuat oleh Naib Ketua Pemuda PAS Perak, Salman Salleh di balai Polis Sungai Senam kira-kira jam 3 petang ini.

Salman berkata, DPPN Perak menganggap ini adalah tuduhan liar yang semata-mata inginkan sokongan orang bukan melayu kembali kepada Barisan Nasional.

"Tujuan dia tidak lain tidak bukan supaya nak menghilangkan keyakinan orang bukan Melayu yang sekarang ini memberikan sokongan dan kepercayaan kepada PAS dan juga Pakatan Rakyat.

Tambah beliau juga, Umno sudah terdesak kerana kehilangan sokongan rakyat sehingga bertindak memfitnah PAS.

"Umno tahu mereka sudah pun terdesak kerana mereka juga mengalami kehilangan sokongan terutama di kalangan Melayu yang agak cerdik dan ada maklumat.

"Jadi mereka sudah tidak dapat untuk mengawal keadaan dan orang bukan Melayu juga tidak bersama dengan mereka dan apa yang Zainuddin buat ini untuk timbulkan keraguan kepada orang bukan Melayu terhadap PAS," katanya lagi.

Salman turut menyifatkan politik yang dimainkan Zainuddin adalah politik jijik dan meminta beliau berhenti daripada memfitnah PAS serta menarik kembali kenyataan.

Dalam perkembangan lain Pemuda PAS Perlis turut membuat laporan polis terhadap kenyataan Zam tersebut.

Laporan polis dibuat oleh Ketua Pemuda PAS Perlis, Ustaz Ya'akub Abu Seman di Ibu pejabat Polis Daerah Kangar pada jam 3.15 petang semalam

Beliau turut diiringi barisan Exco Pemuda PAS Perlis

PAS sebelum ini memberi tempoh tiga hari bermula 30 Ogos lalu kepada Zainuddin agar beliau memohon maaf dan menarik balik kenyataan tersebut.

Ekoran gagal berbuat demikian, PAS sedang menimbang akan mengambil tindakan undang-undang. -Hrkh

Kes Sivakumar Cabar Keputusan SPR Didengar 23 November Ini

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi menetapkan 23 November ini untuk mendengar permohonan bekas Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V. Sivakumar dan enam lagi untuk semakan kehakiman berhubung keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk tidak mengadakan pilihan raya kecil bagi tiga kerusi DUN di Perak.

Permohonan itu akan didengar di hadapan Hakim Datuk Aziah Ali.

Penolong Kanan Pendaftar Mahkamah Tinggi Mohamad Izwan Mohamed Noh menetapkan tarikh itu di dalam kamar hari ini selepas mengadakan pertemuan dengan peguam Razlan Hadri Zulkifli yang mewakili Sivakumar dan enam yang lain dan Peguam Kanan Persekutuan Munahyza Mustafa yang mewakili SPR dan tiga responden lain.

Pada 22 Oktober tahun lalu, tujuh pemohon diberi kebenaran untuk semakan kehakiman bagi mengenepikan keputusan SPR yang tidak mengisytiharkan pilihan raya kecil bagi tiga kerusi DUN di Behrang, Changkat Jering dan Jelapang berikutan wakil rakyat kerusi berkenaan menjadi ADUN bebas.

Mereka adalah Sivakumar, Chen Fook Chye, Tai Sing Ng dan A. Sivanesan serta tiga pengundi iaitu Ahmad Sabry Wahab (Behrang), Abdul Latif Ariffin (Changkat Jering) dan Foo Hon Wai (Jelapang).

Dalam permohonan semakan kehakiman itu mereka menamakan SPR dan tiga wakil rakyat; Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang), Mohd Osman Mohd Jailu (Changkat Jering) dan Datuk Hee Yit Foong (Jelapang) selaku responden.

Mereka mahu mahkamah mengeluarkan surat perintah memaksa SPR mengisytiharkan kerusi itu kosong berikutan berikutan peletakan jawatan wakil rakyat itu dan satu perintah injunksi untuk menghalang ketiga-tiga mereka bertindak, menjalankan dan melaksanakan tanggungjawab, fungsi dan tugas-tugas sebagai ADUN.

Mereka juga turut memohon writ bersifat "quo warranto" dikeluarkan kepada ketiga-tiga ADUN itu dengan memerintahkan kesemua mereka memberikan tunjuk sebab bagaimana kesemua mereka masih ADUN kawasan masing-masing dan bertindak menjalankan tanggungjawab, fungsi dan tugas sebagai wakil rakyat.

Jamaluddin dan Osman memenangi kerusi DUN atas tiket Parti Keadilan Rakyat manakala Hee atas tiket DAP pada pilihan raya umum 2008.

Mereka kemudiannya meninggalkan parti masing-masing dan memberi sokongan kepada Barisan Nasional sehingga mendorong kejatuhan kerajaan negeri pakatan pembangkang PAS-PKR-DAP pimpinan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin. -BERNAMA

NKRA : Najib Kerja, Rosmah Arah - Rueters

Dasar Pembaharuan Najib Hanya Kaya Dengan Akronim

Rakyat Malaysia masih tidak dapat memahami pembaharuan ekonomi secara radikal yang mahu dilaksanakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak meskipun beliau bersungguh-sungguh memperkenalkan pelbagai dasar sejak memegang jawatan sebagai pemimpin nombor satu negara.

Menurut laporan agensi berita antarabangsa Reuters, apa yang membimbangkan Perdana Menteri terhadap usaha reformasi yang dilakukannya ialah apabila rakyat Malaysia sendiri mempersendakan akronim setiap dasar yang diperkenalkan beliau.

Ini kerana ada di kalangan rakyat Malaysia yang menggelarkan dasar NKRA sebagai "Najib Kerja, Rosmah Arah" - yang merujuk kepada peranan isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor yang dilihat terlalu menonjol melebihi imej suaminya.

Artikel Reuters bertajuk 'Acronym Soup Swamps Malaysia Refrom Drive' bertarikh 25 Ogos itu menyentuh kepimpinan Najib sebagai Perdana Menteri yang memperkenalkan begitu banyak akronim dalam dasar pentadbiran beliau seperti- Model Ekonomi Baru (MEB), Bidang Keberhasilan Utama Kementerian (NKRA), Program Transformasi Kerajaan (GTP), Special Implementation Task Force (SITF), Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA), Program Transformasi Ekonomi (ETP), dan Indeks Prestasi utama (KPI).

Reuters menyebut, tanggungjawab bagi pembaharuan ekonomi Malaysia dengan pantas diserahkan Najib kepada Unit Pengurusan Prestasi Dan Pelaksanaan (Pemandu) yang bertanggungjawab merumus serta melaksana dasar seperti NKRA dan MKRA (Ministerial Key Result Area).

Meskipun begitu, Pemandu, yang juga membantu memformulasikan Rancangan Malaysia ke-10, bagi mengangkat negara berpendapatan sederhana kepada negara maju menjelang 2020, gagal melakukan rombakan radikal terhadap dasar penarikan balik subsidi kepada rakyat Malaysia.

"Pemandu ialah sebahagian daripada GTP, Program Transformasi Kerajaan, yang juga melibatkan SITF (Special Implementation Task Force).

"Ditambah dengan NKEA (National Key Economic Areas), satu lagi kumpulan pemikir dikenali sebagai EPU (Unit Perancang Ekonomi) dan tidak terhenti di situ bagi kakitangan awam Malaysia, terdapat lagi Program Transformasi Ekonomi (ETP). DEB dan Model Ekonomi Baru (MEB)," ujar artikel berkenaan.

Menurut Reuters lagi, adalah adil bagi menyoal apa yang diperolehi rakyat Malaysia daripada semua dasar yang dilaksanakan kerajaan di bawah pimpinan Najib.

"Sementara Malaysia mengalami kesan kemerosotan global dengan pertumbuhan ekonomi 10.1 peratus pada suku pertama 2010 dan 8.9 peratus dalam suku kedua, hakikatnya Najib tidak berjaya membawa perubahan pada Malaysia sepertimana yang beliau janjikan.

Menurut Reuters, Najib sendiri mengakui ekonomi Malaysia berhadapan dengan masalah tenaga mahir dan kos buruh yang semakin ketinggalan kepada China, Indonesia dan Vietnam dari segi perlumbaan untuk membawa masuk pelaburan dan pertumbuhan.

"Pelaburan swasta adalah 12 peratus dalam Keluaran Dalam Negara Kasar dibandingkan dengan 30 peratus sebelum krisis Asia dan ialah antara terendah di Asia, menurut Bank Dunia. Pertumbuhan produktiviti telah dikurangkan separuh kepada 3 peratus sejak krisis Asia 1998 dan Bank Dunia berkata firma-firma Malaysia kurang inovasi daripada di Thailand, Filipina dan Vietnam," ujar artikel itu.

Menurut laporan itu lagi, pelaburan langsung asing (FDI) jauh ketinggalan berbanding zaman kegemilangan awal 1990 apabila Malaysia mewakili 39.8 peratus kemasukan FDI ke Asia Tenggara.

Bagaimanapun, pada 2009, mengikut data Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu, Malaysia hanya mewakili hanya 3.8 jumlah kemasukan FDI yang masuk ke rantau itu.

"Momentum pembaharuan Najib yang muncul dengan liberalisasi diserang oleh kumpulan Melayu konservatif yang bimbang hak keistimewaan ekonomi, sosial dan politik mereka di bawah ancaman.

"Rakyat Malaysia dan komuniti pelaburan seluruh dunia sekarang menunggu untuk satu lagi akronim apabila perincian-perincian akhir MEB dan RMK-10 akan diperkenalkan pada September ini serta perundingan awam oleh Pemandu," jelas artikel itu. -SK


Acronym soup swamps Malaysia reform drive

Malaysia’s Prime Minister Najib Razak says he has embarked on a series of radical economic reforms. In reality it feels as if he has unleashed a barrage of incomprehensible acronyms on the unsuspecting public of this Southeast Asian nation.

The charge for economic reform is being led by the snappily named PEMANDU. As well as being the Malay word for “driver” it stands for the government’s Performance Management and Delivery Unit.

PEMANDU is in charge of formulating and implementing NKRAs (National Key Result Areas), MKRAs (Ministerial Key Result Areas) and getting “Big Results Fast”, according to its website, although it singularly failed to win political backing for a radical revamp of Malaysia’s costly subsidy regime.

It is also helping to formulate the 10th Malaysia Plan, 10MP for those in the know, a communist-era sounding 5-year plan that aims to help lift this middle income country to developed nation status by 2020.

PEMANDU is part of the GTP, the Government Transformation Programme, which also involves the SITF (Special Implementation Task Force). Throw in the NKEAs (National Key Economic Areas), another thinktank known as the EPU (Economic Planning Unit) and you haven’t reached the end of the alphabet spaghetti dreamed up by Malaysia’s civil servants…. There’s still the ETP. the NEP (sometimes good, sometimes bad) and the NEM (New Economic Model).

To be fair to Malaysia, it is not the only country in the world that is wallowing in economic acronyms, the U.S. gave the world TARP, a $700 billion bank bailout programme, and the even more mind-numbing ABCP MMMFLF (don’t ask), but it is fair to ask what Malaysians have got from all of this.

While it is true that Malaysia has had a “good” global downturn with economic growth of 10.1 percent in the first quarter of 2010 and 8.9 percent in the second quarter, it is also true that Najib hasn’t quite managed to transform Malaysia in the way he promised.

Najib told a conference run by investment bank Credit Suisse earlier this year that he “must execute or be executed”. He has also spoken of Malaysia’s economy being a “burning platform” based on low skill and low cost labour that is increasingly losing out to the likes of China, Indonesia and Vietnam in the race for investment and growth.

For all the rhetoric and the welcome mat being laid out for foreign banks and insurers by Najib, Malaysia still looks sickly compared with its peers.

Private investment is 12 percent of gross domestic product compared with 30 percent prior to the Asian crisis and is among the lowest in Asia, according to the World Bank. Productivity growth has halved to 3 percent since the 1998 Asian crisis and the World Bank says Malaysian firms innovate less than those in Thailand, the Philippines and Vietnam.

Foreign direct investment has fallen off a cliff since the glory days of the early 1990s when Malaysia accounted for 39.8 percent of Southeast Asia’s total, in part reflecting Malaysian companies investing overseas in faster growing economies like Indonesia. In 2009, according to UN data, Malaysia accounted for just 3.8 percent of the region’s total.

Najib’s reform momentum appears to be stalled, with liberalisation being attacked by conservative Malay groups who fear their special economic, social and political privileges are under threat.

Malaysians and the global investment community are now waiting for another stir of the acronym soup when the final details of the NEM and 10MP are unveiled in September as well as a public consultation run by PEMANDU.

Worryingly for the prime minister and his reform drive, local wags have started to mock his acronyms, dubbing NKRA “Najib Kerja, Rosmah Arah” (Najib works, Rosmah directs) in a pointed reference to Najib’s highly visible wife Rosmah Mansor.

UMNO Terjepit Dengan Slogan 1Malaysia

Dr M: Tafsiran 1Malaysia rakyat berbeza

Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau menyokong gagasan 1Malaysia tetapi mendapati rakyat di negara ini mempunyai tafsiran yang berbeza tentang konsep itu.

Beliau berkata keadaan akan menjadi sukar jika setiap bangsa di negara ini mempunyai tafsiran yang berbeza mengenai konsep 1Malaysia.

"Saya bercakap dengan orang Cina, orang Melayu pendapat mereka berbeza-beza, tafsiran berbeza, payahlah kalau tafsiran berbeza-beza. Sebab itu kena jelas," katanya kepada pemberita padas majlis berbuka puasa di Masjid Kampung Pering, Kodiang dekat Alor Setar, malam semalam.

Dr Mahathir berkata ketika kerajaan memperkenalkan perubahan, ia perlu menjaga kepentingan Bumiputera yang masih memerlukan bantuan.

"Kalau biarkan saja habislah jadi macam di Singapura. Kalau meritokrasi dilakukan banyak kesan, sebab itu saya cakap ia ia boleh jadi rasis kerana ia mengambil hak orang Melayu dan Bumiputera lain.

"Kalau meritokrasi, sesetengah daripada penuntut universiti itu tak dapat masuklah. Peniaga-peniaga baru di bandar pun takdadalah... habislah," katanya.

Mengulas mengenai demontrasi anti-Malaysia di Indonesia, Dr Mahathir berkata ada kumpulan tertentu yang sengaja cuba memburuk-burukkan hubungan kedua-dua negara.

"Puak ini bukan mewakili Indonesia. Penduduk Indonesia ada 230 juta, kumpulan ini sikit saja," katanya.

Terdahulu dalam ucapannya, Dr Mahathir berkata tugas guru agama kini bukan lagi terhad kepada mengajar ibadat tetapi tumpuan perlu lebih kepada membentuk peribadi mulia.

Katanya kes-kes seperti buang bayi oleh golongan muda Islam menyebabkan tugas dan peranan itu sudah berubah kerana kefahaman mengenai Islam dalam kalangan golongan muda sekarang kurang.

"Sekarang ini guru-guru kena semai sifat mulia supaya mereka menolak kegiatan yang bercorak jenayah, menolak dadah dan mengawal nafsu mereka, supaya tidak terjadi lagi perkara-perkara itu)," katanya. - Bernama

Demikianlah, sepertimana yang GB tuliskan sebelum ini bahawa slogan 1 Malaysia hanyalah satu slogan retorika yang tidak dapat diterjemahkan menjadi kenyataan lantaran UMNO sebagai sebuah parti perkauman Melayu tidak mungkin dapat mendokong gagasan 1 Malaysia yang diperkenalkan oleh presidennya.

GB menulis sebelum ini:

Umno sendiri tersepit dengan perjuangan nasionalismenya konon nak pertahankan hak Melayu tetapi dalam masa yang sama terjerit-jerit slogan 1Malaysia dimana-mana, bahawa kita ini semua bangsa Malaysia katanya.

Sepertimana PM-PM terdahulu, Najib memperkenalkan slogan baru. Sekadar ingin berslogan supaya dikenali sebagai PM yang ada visi dan misi. Sepertimana Pak Lah dengan slogan Gemilang, Cemerlang, Terbilang dan Islam Hadharinya. Mahathir dengan slogan Wawasan 2020, Bersih, Cekap, Amanah, Amanah dan Kepimpinan Melalui Teladan. Ia hanya slogan muluk yang tiada apa-apa pengertian dan pengisian yang sebenarnya. Kini apa jadi dengan slogan-slogan itu? Berkubur bersama perginya mereka dari kerusi-kerusi PM.

Begitulah 1 Malaysia. Rakyat tertipu dengan "Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan" sedangkan yang berlaku adalah di sebaliknya. Tragis!

Slogan 1 Malaysia tidak ditentang oleh orang lain tetapi oleh ahli UMNO sendiri malah oleh pemimpin UMNO sendiri. Mahathir misalnya lebih selesa menggunakan pentas Perkasa yang menjulang keris konon untuk memperjuangkan nasib Melayu sedangkan Perkasa sendiri hanya memperalatkan Mahathir untuk publisiti murahan Ibrahim Ali yang tak diterima masuk ke dalam UMNO semula.

Sports Toto jamu orang dhaif Islam.........bermaruahkah kita?

Bulan Ramadhan yang penuh barakah ini dipenuhi umat Islam dengan amal ibadat yang berlipatganda kerana mahu mengejarkan ganjaran yang dijanjikan oleh Allah swt. Kalau makan dan minum pun wajib dielakkan,inikan pula perkara dan kerja-kerja yang keji dan mungkar serta diharamkan oleh agama. Demikianlah ketahanan umat Islam diuji pada bulan yang besar ini.

Namun demikian dimanakah letaknya maruah kita, usah berbicarlah hal jalur gemilang yang diinjak dan dibakar di seberang, itu perkara kecil, berbanding dengan biadapnya kita sendiri membenarkan anak-anak yatim dan miskin serta ibu-ibu tunggal yang beragam Islam diraikan, diberi makan dan wang raya dari hasil judi oleh syarikat judi tempatan!

Ya Allah ampunkanlah dosa kami.

Dalam The Metro sisipan akhbar The Star hari ini dilaporkan betapa syarikat judi SPORTS TOTO menjamu dan meraikan anak-anak yatim dan ibu tunggal dari Persatuan Anak-Anak Yatim Dan Ibu Tunggal Kg. Medan, PJ and Pertubuhan Rumah Anak Yatim Miskin Daerah Kuala Langat, Banting.

Kita perlu pandang serius perkara ini. Pihak pengurusan kedua-dua persatuan perlu dinasihatkan kerana mereka membenarkan orang yang miskin serta anak yatim di bawah jagaan mereka dijamu oleh sebuah syarikat yang aktivitinya jelas haram disisi Islam! Pihak Sports Toto juga perlu diberitahu bahawa hasil judi mereka yang haram itu jangan diberi makan kepada orang Islam walaupun kononnya atas alasan kebajikan.

Saya sedih melihat masih ada kesempatan diambil oleh syarikat-syarikat ini untuk menjamu orang-orang Islam yang miskin dan dhaif. Dan lebih sedih lagi apabila melihat merekayang diberi amanah menjaga orang susah sanggup menggadaikan maruah dan mengharung dosa semata-mata kerana habuan wang ringgit.

Penulis Tamu - Roslan SMS

PAS Berbuka Puasa Bersama 700 anak yatim

http://buletinonline.net/images/stories/berita31/amalpgadgbaru.JPGKUALA TERENGGANU - Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berbuka puasa bersama 700 anak yatim dalam satu majlis yang dianjurkan oleh Yayasan Amal Malaysia di Masjid Pengadang Baru, Kuala Terengganu, 2 September

Beliau yang juga Ahli Parlimen Marang berkata, Yayasan Amal Malaysia adalah sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO), ditubuhkan 10 tahun lalu bagi menyelaraskan kerja-kerja kebajikan dan kemasyarakatan. dalam negeri dan peringkat antarabangsa.

“Yayasan Amal Malaysia ditubuhkan untuk menjadi penyelaras bagi menganjur dan mengatur bantuan ini dengan cara yang sebaik-baiknya. Ini (peranan) bukan sahaja di peringkat negeri bahkan di peringkat negara dan peringkat antarabangsa yang dimainkan oleh Yayasan Amal Malaysia,” ujarnya.

Sehubungan itu, beliau menyeru umat Islam seluruhnya mengambil peluang melakukan amalan kebajikan pada bulan Ramadan ini.|

Katanya, amalan kebajikan yang dilakukan di bulan Ramadan menjadi saham dan bekalan di hari akhirat kelak.

“Marilah mereka (umat Islam) yang berada (kaya) mengambil peluang ini memberi sumbangan disamping mereka menyumbangkan saham-saham perniagaan mereka, pelaburan mereka untuk menambah harta di dunia.

“Dan dalam masa yang sama tambah pelaburan (pahala) di hari akhirat. Simpanan untuk hari pembalasan yang kekal abadi,” ujarnya yang menambah, wawasan orang Islam bukan sekadar di dunia sahaja tetapi lebih jauh hingga ke akhirat.

Hadir sama pada majlis tersebut Timbalan Pesuruhjaya (I) PAS Terengganu, Dato’ Abu Bakar Chik, Pengerusi Yayasan Amal Malaysia, Husin Ismail, Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Mohd Abdul Wahid Endut, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Tunggal, Dr Alias Razak, Adun Ladang, Dato’ Tengku Hassan Tengku Omar dan Setiausaha PAS Terengganu, Yahaya Ali. -BO

Pelajar tahfiz Padang Balang dan anak Ibrahim Libya diraikan

KUALA LUMPUR, 3 Sept: Program 'Mubarak Ramadan dan Syawal' anjuran Bilik Berita Harakah dan Dewan Muslimat PAS Pusat diteruskan dengan memberi sumbangan kepada pelajar-pelajar miskin dan anak-anak yatim di Tahfiz Darul Furqan, Kampung Padang Balang, Sentul, dekat sini.

Seramai 50 orang pelajar tahfiz yang terdiri daripada anak-anak yatim serta pelajar yang memerlukan bantuan telah menerima sumbangan daripada Ketua Muslimat PAS, Ustazah Nuridah Mohd Salleh dan Ketua Pengarang Harakah, Ahmad Lutfi Othman, pada petang 30 Ogos lalu.

Bilik Berita Harakah serta Dewan Muslimat PAS Pusat turut memberi sumbangan barang-barang keperluan dapur seperti beras, mihun, minyak masak, gula dan telur kepada Tahfiz Darul Furqan.

Barangan tersebut diserahkan kepada Mudir Tahfiz, Ustaz Salleh Sani Harun Al-Hafiz yang diadakan di dewan surau tahfiz berkenaan. Turut hadir hampir 100 pelajar lelaki dan perempuan. Turut sama, Setiausaha Muslimat PAS Pusat, Kartini Ahmad.

Ustaz Salleh dalam ucapan ringkas mengucapkan jutaan terima kasih atas ingatan Harakah dan Dewan Muslimat PAS Pusat di atas sumbangan makanan dan wang kepada pelajar-pelajarnya. Tahfiz Darul Furqan diasaskan sejak lebih 15 tahun lalu dan mendapat sambutan yang begitu menggalakkan.

Sementara Ustaz Nuridah mengingatkan pelajar-pelajar agar rajin menekuni ilmu, terutama di bulan Ramadan ini. Beliau menjelaskan sumbangan yang diserahkan adalah derma ikhlas daripada orang ramai, khususnya pembaca Harakah.

"Kami hanya menjalankan amanah orang ramai untuk menyalurkan sumbangan kepada pihak yang memerlukan. Moga dengan usaha kecil ini dapat meringankan sedikit bebanan kewangan di bulan penuh keberkatan ini, apatah lagi menjelang Syawal," ujar Ustazah Nuridah.

Ahmad Lutfi ketika ditemui pula berazam untuk menjejaki lebih banyak lokasi bagi menyerahkan sumbangan masyarakat yang cukup prihatin dengan golongan yang tidak bernasib baik.

"Tabung yang dianjurkan Dewan Muslimat ini masih baru, namun dilihat dari sambutan penderma, Alhamdulillah. Saya jangkakan untuk masa akan datang, insya-Allah ia mampu mengutip dana lebih banyak, yang boleh diagihkan kepada lebih ramai khalayak," kata Ahmad Lutfi.

Sumbangan kewangan daripada seluruh rakyat Malaysia masih diperlukan. Segala derma dan bantuan boleh disalurkan terus ke dalam akaun Maybank 564025400533, atas nama Parti Islam Se-Malaysia.

Dalam perkembangan lain, Ahmad Lutfi turut menyampaikan sumbangan kepada Mudir Maahad Tahfiz At-Taqwa, Ustaz Mohd Islah Ibrahim, iaitu anak sulung Assyahid Ibrahim Mahmud atau lebih dikenali sebagai Ibrahim Libya, di Jalan Gajah 24, Kubu Gajah, Sg Buloh. -Hrkh

PERKEMBANGAN TERKINI RAWATAN JANTUNG TUAN GURU Harun Din DI STANFORD HOSPITAL CALIFORNIA USA
Standford University Medical Centre


31-Ogos-2010 @ 9:00 Pagi
Tuan Guru Berjalan Masuk Ke Standford Hospital
Untuk Menjalani Pemeriksaan Awal


1-Sep-2010 @ 7:45 Pagi
Sedang Menunggu Untuk Pendaftaran Prosedur Angiogram


Jumaat 3-Sep-2010 (24-Ramadan-1431H) @ 06:05 AM

Salam..

Semalam luka tusukan (puncture wound) kawasan angioram mengalami perdarahan memandangkan trokar angiogram disana agak besar.
Ini kerana ianya dilengkapi alatan kamera untuk memeriksa diameter lumen salur terbabit,

Setelah redressing dan external compression yang agak lama barulah perdarahan terkawal.
Waktu melawat Intermediate Cardiac Care Unit ialah 11pg-8mlm dipergunakan sepenuhnya dengan bergilir-gilir menemani TGHD.

Review ECG post angiogram juga menolak kemungkinan kesesakan dada yang berasal daripada kardiak(of cardiac in origin)

Setelah sedar daripada sedation,TGHD berasa lapar tetapi makanan di kafeteria hospital memang mencurigakan.

Yang terang-terangan perlu disembelih tu,memanglah 'out of question' tapi menurut Dr.Azlin 'tuna sandwich bodoh' tu pun disediakan bersama 'white wine !!!'.......memang tertera pada ingredientnya...Aduuuhh....tapi disebabkan TGHD masih lemah dan perlukan glukos to boost up the energy...serta belum masanya hidangan makanan hospital.maka akhirnya Dr.Azlin terpaksa berpuashati dengan membeli roti bersama cheese untuk TGHD.

Dr.Azlin ada bertanyakan jururawat bertugas penyediaan makanan di hospital.Dengan bangganya dia menyebut yang makanan yang disediakan tidak dicampur liquor lagi halal(???) sambil memberi menu chit untuk pesanan.....menu utama hari itu..........main course 1) roasted beef ..or 2) pork chop.....tu dia aiiihh...kansel terus.....
Rezeki ,Allah hantar bila ada saudara kita disana menghantar makanan dan dapatlah TGHD menjamu selera......

Tidak ada jalan lain melainkan mendapatkan sumber yang diyakini di Halal Market yang perlu menaiki teksi 30-45mt satu hala(pergi balik sejam lebih).
Pagi ini,keadaan makin stabil, demam berkurangan, stabilization of blood pressure with appropriate rehydration.

Setelah ward round Dr Alan membenarkan pulang dahulu (nak makan pun senang)-- to challenge the heart by walking and other strenuos activity....lebihkurang macam 'test -drive' lah....and to come again (TCA) fo review.

Huda
SG0157
p/s...Harap maaf....campurerization....nak cepat.
Keletihan Setelah Discharge - Sedang Menunggu Untuk Balik Ke Hotel
Khamis, 2-Sep-2010 @ 11:40 Pagi (Waktu USA) /
Jumaat 3-Sep-2010 @ 2:40 Pagi (Waktu Malaysia)Di IICU (Intermediate Intensive Care Unit)Still Under Heavy Sedation

Guan Eng - Muka macam saya, gaya macam saya, cara macam saya tapi....Semasa di kawasan Air Putih, Ketua Menteri Pulau Pinang telah diminta komen tentang gambar 'Lim Sembelih Lembu' di mana pihak-pihak tertentu telah menggunakan gambar muka beliau dan 'superimposed' ke satu gambar YB Nizar menyembelih kerbau.

Lim berkata ini memang perbuatan yang jahat sekali. Apabila ditanya jika beliau ada nasihat untuk pihak-pihak yang memfitnah beliau, dia berkata itu terpulang kepada tuhan dan pihak berkuasa,

Lim selaku Adun kawasan Air Putih melawat sebuah keluarga miskin di sana. Sebanyak RM6,500 telah diperuntukkan dari Adun Air Putih untuk menolong keluarga ini membaiki rumah usang mereka.

18 cedera bas terbalik di Km35.1 Lebuhraya Karak


KUALA LUMPUR — Lapan belas orang cedera apabila bas persiaran yang dinaiki terbabas dan terbalik di Km 35.1 Lebuhraya Karak-KualaLumpur hari ini.

Ketua Bahagian Ketenteraman Awam dan Trafik Selangor Supt Che Hussin Omar berkata kejadian berlaku kira-kira pukul 4.30 petang ketika hujan lebat.

Bas itu yang dalam perjalanan dari Genting Highlands menuju ke Batu Pahat dan membawa 25 penumpang terbabas akibat jalan licin ketika menuruni jalan di laluan tersebut, katanya kepada Bernama di sini.

Che Hussin berkata mangsa yang cedera dirawat di Hospital Selayang manakala yang tidak mengalami kecederaan meneruskan perjalanan ke destinasi dengan menaiki bas lain.

Tujuh yang cedera mengalami patah dan retak tulang manakala yang lain dirawat sebagai pesakit luar, katanya.

Beliau berkata antara yang mengalami cedera agak teruk itu ialah seorang wanita warga China dan seorang lelaki rakyat Indonesia.

Bas tersebut katanya, membawa tujuh rakyat tempatan manakala bakinya adalah warga asing.

Sementara itu, pemandu bas Atan Mohamad, 44, berkata dia tidak memandu laju kerana keadaan hujan lebat serta jalan yang licin.

“Semasa saya memandu tiba-tiba air melimpah di atas jalan menyebabkan saya tidak dapat mengawal bas lalu melanggar penghadang jalan dan terbalik,” katanya kepada pemberita di tempat kejadian.

Atan, bagaimanapun tidak mengalami kecederaan dalam kemalangan itu.

Seorang penumpang, Manja Kasim, 28, yang mengalami cedera ringan berkata ketika kejadian dia sedang tidur dan terjaga apabila menyedari bas tersebut sudah terbalik. — Bernama

Fitnah Zam: PAS lapor polisPAS Pusat semalam membuat laporan polis berhubung kenyataan fitnah bekas Menteri Penerangan, Tan Sri Zainuddin Maidin terhadap parti itu.

Ianya ekoran kenyataan Zainuddin sebelum ini yang mendakwa PAS meminta Allahyarham Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj ‘merampas’ harta-harta orang Cina semasa Tragedi 13 Mei 1969, manakala ketika Konfrantasi Malaysia-Indonesia, PAS menyebelahi Indonesia supaya ‘mengambil’ Malaysia.

Beliau membuat kenyataan tersebut dalam temuramah bertajuk "Zam Dedah Hasutan Jahat Pas" bersama umno-online dan kemudiannya disiar akhbar Utusan Malaysia pada 30 Ogos lalu dengan tajuk 'PAS parti ekstrem'.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .