Ikuti Blog ini

Desak PM undur boleh redakan ketegangan dalaman BN - Husam

Biar pun pemimpin Barisan Nasional (BN) mendakwa parti itu tidak tergugat dengan cabaran dibuat Parti Maju Sabah (SAPP), namun mesyuarat tergempar diadakan juga bagi membincangkan isu tersebut.

Tidakkah itu menggambarkan kenyataan Presiden SAPP, Dato' Yong Teck Lee kelmarin telah meletakkan Pengerusi BN, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dalam kedudukan paling tidak selesa sekarang.

Mengulas perkembangan tersebut, Naib Presiden PAS, Dato' Husam Musa berkata, biar pun mesyuarat tergempar BN diadakan namun tidak ada langkah konkrit diambil.

"Anggota parti kompenan BN sepatutnya mengambil langkah drastik mempertahankan kerajaan pakatan mereka dengan mendesak Abdullah berundur.

"Langkah seperti itu dilihat cukup penting bagi Umno dan BN kalau mereka mahu terus survive dalam politik dan dapat bertahan.

"Setidak-tidaknya pertukaran kepimpinan boleh membantu wujudnya keyakinan baru terhadap pengukuhan semula BN," katanya ketika dihubungi di Teheran, hari ini.

Semalam Perdana Menteri terpaksa memanggil mesyuarat tergempar Dewan Tertinggi BN membincangkan tindakan SAPP yang membuat kenyataan sudah hilang kepercayaan terhadap kepemimpinannya.

Bagaimanapun mesyuarat tergempar itu tidak pula mengambil sebarang tindakan konkrit dan pengerusinya hanya membuat kenyataan akan bertindak ke atas SAPP selepas mendapat pendirian rasmi parti tersebut.

Malah kata Perdana Menteri, kenyataan Teck Lee yang sudah hilang kepercayaan terhadapnya tidak dibuat oleh parti SAPP sebaliknya pendirian presidennya sahaja.

Husam yang dalam rangka lawatan ke negara Timur Tengah berkata, mesyuarat tergempar BN tanpa keputusan konkrit, memperkuatkan lagi tanggapan parti itu tidak lagi mempunyai kekuatan untuk mendisiplinkan anggotanya.

Malah katanya anggota kompenan BN sedang berdepan dengan pilihan yang terhad dalam mepertahankan survival mereka.

Oleh itu kata beliau anggota BN perlu membuat desakan supaya pengerusinya berundur yang dianggap boleh meredakan sekurang-kurangnya untuk sementara waktu.

"Dato' Seri Abdullah sepatutnya diminta meletak jawatan dan bukannya mendengar keputusan longgar seperti diumumkan Perdana Menteri semalam," ujarnya yang juga anggota Exco kerajaan Kelantan.

Bagaimanapun apa yang berlaku, pemimpin parti kompenan BN terus bersandiwara dengan membuat kenyataan menyokong Abdullah, biarpun ia sudah acap kali dilakukan.

Pemerhati politik berhujah mesyuarat tergempar Dewan Tertinggi BN itu sebenarnya bagi membolehkan 14 kompenan berhimpun bagi menyatakan sokongan kepada Perdana Menteri.

Kata mereka kenyataan menyokong Abdullah adalah langkah terdesak sekarang yang akhirnya akan menjadi sokong membawa rebah.

SAPP buat kejutan politik, Pakatan Rakyat kena bincang


Tindakan Parti Maju Sabah (SAPP) membuat kejutan politik dengan mengisytiharkan hilang keyakinan terhadap Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi merupakan suatu perkembangan menarik di Malaysia hari ini.

Berikutan itu, Pakatan Rakyat disarankan membincangkan perkara tersebut agar sesuatu tindakan yang bakal dibuat mendapat natijah yang baik dan berkesan.

Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato' Mustafa Ali berpendapat cadangan pihak tertentu bagi membawa usul undi tidak percaya kepada Perdana Menteri perlu dihalusi terlebih dahulu.

Katanya, tindakan tersebut perlu dibuat dengan teratur dan berstrategi serta tidak perlu tergesa-gesa agar tidak menjadi sia-sia.

"Ini tidak boleh tergesa-gesa. Undi tidak percaya ini 'benda' (perkara) besar. Parti Pakatan Rakyat pun kena bincang perkara ini.

"Sebab, jika buat undi tidak percaya tetapi bilangan sokongan tidak cukup dan gagal. Itu akan jadi 'backfire', sebab undi tidak percaya bukan boleh buat tiap-tiap minggu," ujarnya ketika bercakap pada sidang media, di Pejabat Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu, semalam.

Menurutnya, cadangan membawa usul undi tidak percaya juga terikat dengan peraturan Parlimen yang perlu dipatuhi dan tidak boleh dibuat selalu.

"Undi tidak percaya bukan boleh selalu buat dan dia ada 'time frame'. Maknanya, tidak boleh tergesa-gesa dan mesti dibincangkan dan diatur strategi macam mana, hendak pastikan bahawa bilangan paling kurang pun dengan 'simple' majoriti.

"Saya rasa mungkin tidak boleh dilakukan dalam masa sidang yang singkat ini sebab notis dua minggu diperlukan oleh Speaker Dewan," ujarnya.

Namun begitu katanya, jika tersilap langkah dan perhitungan tindakan parti SAPP tersebut diibaratkan mengejutkan 'singa' yang tidur.

Menurutnya, kesepakatan dan kerjasama diperlukan agar sesuatu tindakan yang bakal diambil tidak membawa kesan 'backfire' terhadap Pakatan Rakyat hari ini.

"Dari satu sudut jika tidak buat persiapan rapi dengan kenyataan yang macam ini seperti mengejutkan 'singa tidur' sebenarnya. Ertinya, BN akan melihat betul-betul ada ancaman dan Pakatan Rakyat kena bincang juga perkara ini," tegasnya.

Katanya, parti SAPP belum lagi bertindak keluar meninggalkan komponen Barisan Nasional (BN) tetapi sekadar akan menyokong usul undi tidak percaya kepada Perdana Menteri.

Parti SAPP merupakan antara parti dalam komponen Barisan Nasional (BN) di Sabah yang diketuai oleh Presidennya, Dato' Yong Teck Lee.

Baru-baru ini presidennya telah mengumumkan dua Ahli Parlimennya iaitu Dato� Eric Majimbun (Sepanggar) dan Dato� Dr Chua Soon Bui (Tawau) akan menyokong usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri di Dewan Rakyat, Isnin ini.

MB dan Exco Negeri Sembilan didesak potong elaun 50 peratus

Pengerusi DAP Negeri Sembilan, Loke Siew Fook dalam satu kenyataannya baru-baru ini mendesak pemotongan elaun 50 peratus masing-masing bagi Menteri Besar, Dato' Seri Utama Mohammad Hassan dan anggota Exco Kerajaan Negeri Sembilan berkuatkuasa serta merta.

Loke menyatakan bahawa, cadangan pemotongan elaun itu wajar supaya MB dan Exco turut berkongsi penderitaan yang rakyat hadapi selepas kenaikan harga minyak yang cukup tinggi bermula 5 Jun lalu.

"Perdana Menteri dan menteri kabinet telah bersetuju memoting 10 peratus elaun dan mengurangkan percutian dalam negara Asean,

"Namun bagi saya ini tidak mencukupi kepada mereka yang menikmati elaun yang jauh lebih besar, namun saya tidak mahu mengulas soal ini, saya mahu fokus kepada isu di Negeri Sembilan," ujar Loke yang juga Ketua Pembangkang di Dun Negeri Sembilan.

Loke mendesak agar elaun perjalanan dan percutian ke luar negara MB dan Exco dipotong sejumlah 50 peratus dengan segera.

Loke seterusnya mendedahkan pendapatan Menteri Besar dan Anggota Exco kerajaan negeri bagi tempoh sebulan selain faedah lain yang diterima :


-Elaun Menteri Besar : RM14,175.15
-Elaun Adun : RM 4112.80
-Entertainment : RM5,500
-Pengerusi Exco : RM4,400

Jumlah tetap elaun MB setiap bulan : RM28,187.95

Kelebihan lain :


-Appointment allowance : RM10,000 (one-off) -Kediaman Khas.
-Elaun Perabut (sekali setahun) : RM5,000
-Orang gaji : Pembayaran bagi sebulan RM3000
-Air, elektrik, pemandu percuma selain dua orang pemandu rasmi.

Selain itu Menteri Besar juga menikmati kelebihan, boleh mendapatkan dua tiket penerbangan (tidak kira mana-mana destinasi) anggaran (Kuala Lumpur-London RM30,400).

Loke juga mendedahkan MB juga menikmati elaun penginapan RM500 sehari, elaun makan RM300 sehari selain elaun pakaian RM3000 (setiap tiga tahun sekali).

Sementara kata Loke, bagi anggota Exco pula, mereka memperolehi elaun tetap kira-kira RM15,222 selain menikmati percutian percuma sekali sepenggal.

Justeru Loke menegaskan perlunya pemotongan sejumlah 50 peratus ke atas elaun-elaun yang dinikmati Menteri Besar dan anggota Exco kerajaan negeri.

'Saya mohon maaf kepada PAS' - Roslan Aziz


Komposer terkenal Roslan Aziz memohon maaf kepada ahli PAS kerana kenyataannya yang dianggap menghina parti itu berhubung tindakan Dewan Pemuda PAS Selangor membantah konsert penyanyi terkenal Ella dan Mas Idayu, sempena 100 hari Pakatan Rakyat mentadbir negeri itu.

"Sebagai seorang manusia yang beragama Islam, (juga) bapa, suami dan anak yang masih menagihkan ilmu pengetahuan dan keredhaan-Nya, saya dengan merendah hati memohon maaf kepada semua muslimin dan muslimat khususnya ahli-ahli PAS atas perlakuan saya itu," kata Roslan dalam blognya Roslan Aziz Production (http://roslanaziz.blogspot.com) semalam.

Kelmarin, Roslan menyifatkan tindakan Pemuda PAS Selangor membantah konsert penyanyi terkenal Ella dan Mas Idayu sebagai tindakan "ego" golongan agama dan bermotifkan politik.

"Orang yang tahu fasal agama, ego dia lebih tinggi. Cuba kita pergi kepada seorang ustaz dan kata kepada dia, hadis ustaz salah, sanad tak betul. (Awak) ingat dia boleh terima? Mereka ini hendak tunjuk suci," katanya kepada Malaysiakini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas rancangan Pemuda PAS Selangor untuk mengadakan perhimpunan untuk membantah konsert tersebut yang dijadual 6 Julai di Shah Alam.

Dalam permohonan maafnya itu, Roslan mengaku tidak berfikir panjang sebelum menjawab soalan yang diajukan, sebaliknya menggunakan emosi dan "perasaan kecewa yang telah lama terpendam". "Sebagai seorang Islam dan bapa kepada anak-anak, saya tidak sepatutnya menjawab begitu yang menyebabkan ada pihak yang berasa terhina," kata beliau yang juga bekas pengetua Akademi Fantasia musim lalu.

Beliau bagaimanapun menegaskan tidak sama sekali berniat untuk menghina atau menimbulkan permusuhan.

"Saya tidak sama sekali berniat untuk menghina, jauh sekali untuk bermusuh sesama saudara (seagama)," katanya.

Permohonan maaf itu dipercayai dibuat berikutan banyak kritikan dibuat terhadap kenyataannya dalam blog-blog dan forum maya di internet.

Konsert itu, yang dilapor diadakan bersempena sambutan 100 hari Pakatan Rakyat mentadbir Selangor, akan diadakan sebelum perlawanan bola sepak Piala Sultan Selangor antara Singapura dengan pasukan negeri itu. _

BN tidak boleh bertindak membelakangi YDP Agong

Profesor Dr Abdul Aziz Bari dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) mengingatkan parti-parti politik supaya tidak bertindak membuta tuli dalam menghadapi kemelut politik negara dengan membubarkan Parlimen atau mengisytiharkan darurat.

Beliau menegaskan, Yang di-Pertuan Agong mempunyai peranan yang sangat penting di dalam mententeramkan keadaan politik yang tidak menentu sekarang.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kemungkinan apa yang akan berlaku, selepas Parti Maju Sabah (SAPP) yang dipimpin Dato' Yong Teck Lee mengisytiharkan partinya akan membawa atau menyokong undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri, Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi dalam sidang Parlimen yang akan bermula minggu depan.

Ekoran tindakan parti komponen Barisan Nasional (BN) itu, pelbagai spekulasi telah timbul. Ini termasuklah tindakan mengadakan pilihan raya mengejut oleh BN untuk menyelamatkan dirinya.

Selain itu, tegas beliau, ada yang bimbang bahawa perisytiharan darurat akan dibuat bagi mengelakkan kejatuhan kerajaan BN melalui undi tidak percaya di parlimen.

"Oleh kerana kemungkinan-kemungkinan itulah maka Perlembagaan secara idealnya memberi ruang kepada Yang di-Pertuan Agong untuk bertindak bebas dari nasihat atau pengaruh kerajaan yang memerintah," tegas Aziz.

Beliau yang juga pakar Perlembagaan, mengingatkan bahawa kedudukan dan peranan Yang di-Pertuan Agong sebagai Raja Berperlembagaan tidak harus disamakan dengan cop getah yang perlu melaksanakan apa sahaja yang diminta oleh kerajaan.

"Raja berperlembagaan sebenarnya lebih merujuk kepada seorang raja yang bertindak selaras dengan tuntutan dan semangat demokrasi bukan mengikut nasihat membuta tuli", tambah beliau.

Mengenai pilihan raya mengejut Aziz berkata ia hanya boleh dilakukan sekiranya Yang di-Pertuan Agong berkenan dengan permohonan Perdana Menteri untuk membubarkan Dewan Rakyat.

Aziz berkata di bawah Perlembagaan kuasa itu adalah kuasa baginda dan Perdana Menteri tidak boleh memaksa Yang di-Pertuan Agong. "Perkara 40(2)(b) Perlembagaan Persekutuan dengan jelas menyatakan bahawa ia adalah kuasa budibicara Yang di-Pertuan Agong," tambahnya lagi.

Dua minggu lalu Aziz berkata bahawa di dalam senario sekarang adalah tidak wajar untuk Yang di-Pertuan Agong membubarkan dewan bagi membolehkan pilihan raya semula diadakan.

Beliau menjelaskan, meskipun kuasa itu kuasa budibicara baginda diberi tanggungjawab untuk menilai keadaan dan mempastikan bahawa kepentingan negara dan rakyat mengatasi segala-galanya.

"Inilah sebabnya mengapa Suruhanjaya Reid meminta Yang di-Pertuan Agong melihat pengalaman negara-negara Komanwel yang lain," tegas beliau.

Aziz menjelaskan di dalam keadaan sekarang pembubaran dewan adalah tidak perlu kerana dua sebab.

"Yang pertama kita sudah mendengar hasrat untuk membawa usul undi tidak percaya di parlimen. Dengan demikian Yang di-Pertuan Agong mesti menunggu sehingga usul itu dikemukakan dan melihat hasilnya. Sekiranya Yang di-Pertuan Agong berkenan membubarkan dewan maka baginda akan dilihat menyebelahi kepentingan Barisan Nasional dan ini tidak selaras dengan ideal Perlembagaan yang mahukan baginda bebas dari politik dan melindungi proses Perlembagaan," tegas Aziz.

Sebab yang kedua, bahasnya, wujudnya potensi pembentukan kerajaan baru tanpa melalui pilihan raya. Beliau menjelaskan sama ada melalui undi tidak percaya atau lompat parti, sebuah kerajaan baru sebenarnya boleh dibentuk.

"Cara ini jelas lebih murah dan lebih menjimatkan masa. Lagipun pilihan raya baru sahaja diadakan," ujarnya.

Bagaimanapun, Aziz berasa ragu sekiranya pilihan raya adalah satu pilihan yang sesuai ekoran kenaikan harga minyak kerana isu itu menyebabkan kerajaan yang memerintah sekarang tidak lagi popular.

Mengenai pemerintahan darurat di bawah Perkara 150, Aziz berkata ia adalah tidak baik kerana krisis politik yang ada sekarang boleh ditangani melalui proses dan prosedur biasa yakni undi tidak percaya dan seterusnya.

"Dalam soal ini Yang di-Pertuan Agong mesti menolak nasihat untuk mengisytiharkan darurat kerana ia akan menyebabkan Perlembagaan digantung dan kerajaan yang ada diberi kuasa untuk membuat undang-undang tanpa ke parlimen. Ini berbahaya", tegas Aziz.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .