Ikuti Blog ini

Ramadhan Karim… Kelantan Membina Generasi Al Quran


P1000658

Dinsman telah menulis….

” Ramadhan juga adalah bulan al-Quran, kerana al-Quran mula diturunkan kepada Nabi Muhammad saw dalam bulan Ramadhan. Mengambil sempena itu Kerajaan Negeri Kelantan pimpinan TG Nik Aziz mengeluarkan kain-kain banner yang menunjukkan orang membaca Quran, dan memasangnya di merata-rata tempat yang strategik. Tujuannya sebagai kempen supaya orang membaca Quran dengan lebih rajin di bulan Ramadhan. Alhamdulillah, kata Tok Guru, “kita tengok pun senang rasa hati.”

Tetapi hatinya yang senang itu pula mengusik mindanya menjadi kritis dan kreatif. Maka dilihatnya dalam imaginasinya ada gambaran lain yang lebih wajar, bagi menampilkan mesejnya. “Tolong buat banner lain,” kata Tok Guru yang kreatif ini, “orang baca Quran itu, kalau boleh, ada anak atas ribanya. Menandakan kita di Kelantan mendidik generasi Quran. Aku baca Quran, anak aku dengar. Walaupun anak baru berumur sebulan atau setahun, tapi Islam menetapkan apabila anak dilahirkan, kita diminta azan di telinganya, biar nama Allah dan Nabi Muhammad dalam azan itu masuk ke dalam telinga anak kita. Dia fahamkah tak fahamkah, tak mengapa, kita hanya turut Nabi Muhammad saw.”

Sangat menarik! Rupa-rupanya sampai kepada rekabentuk banner pun turut difikirkan oleh pemimpin ini. Lihatlah gambaran terperinci yang diberikannya: “Waktu dia baca Quran dan anak di atas riba itu, isterinya juga ada dalam gambar, membawa anak-anak pergi ke masjid. Dan anak-anak itu, waktu pergi ke masjid, dipimpin oleh emaknya, dia melompat dan menjerit suka tengok orang ramai di masjid, dan di masjid pula nampak ramai orang sedang mengambil wudhuk dan sebagainya.” - Dinsman

Saranan dan hasrat tok guru itu telah diterjemahkan oleh PMBK (Perbadanan Menteri Besar Kelantan) melalui billboard dan banner yang telah dipasang dijalan-jalan utama di seluruh Kelantan…

Billboard yang dipasang  oleh PMBK hasil daripada idea dan saranan TGNA

Billboard yang dipasang oleh PMBK hasil daripada idea dan saranan TGNA

P1000664

PKINK juga turut sama menjayakan hasrat murni ini..

PKINK juga turut sama menjayakan hasrat murni ini..

Najib Perdana Menteri UMNO Terakhir

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita10/IMG_2833.jpgKUALA NERUS – Perdana Menteri Malaysia masakini Dato’ Seri Najib Razak merupakan orang terakhir yang akan menjawat jawatan politik tertinggi Negara itu.

Najib adalah pelengkap terakhir dalam teori RAHMAN yang popular, dimana huruf ’N’ pada awalan nama Najib merupakan abjad terakhir dalam teori tersebut.

Exco Kerajaan Negeri Kelantan, Dato’ Nik Mohd Amar Abdullah (gambar kiri) berkata demikian dalam ucapannya pada majlis ceramah sempena Nuzul Quran yang diadakan di Masjid Taqwa Batu Enam, disini.

”kalau kita ambik teori RAHMAN (yang) disebut-sebut orang, Rahman, Abdul Razak, Hussein, Mahathir, Abdullah dan terakhir sekali Najib,

”Najib itu yang terakhir dah lah, lepas (huruf) ’N’ itu tak ada dah lah (Perdana Menteri dari UMNO),”ujarnya.

Sebab itu katanya, selepas ini habislah UMNO dan kalau betul teori tersebut, Najib adalah Perdana Menteri terakhir.

Menurutnya, perkara tersebut bertepatan dengan situasi politik diseluruh negara hari ini dimana rakyat sudah tidak mahu kepada UMNO.

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita10/teorirahman.jpgOleh itu, katanya, apabila UMNO kalah pada pilihanraya akan datang, orang Melayu akan beralih sokongan dan tokoh politik dari PAS akan menjadi Perdana Menteri.

”Tak adalah Perdana Menteri dari UMNO dan pada waktu itu, Perdana Menteri adalah dari kita (PAS),

”Sebab bila UMNO hancur ini, orang Melayu tidak akan kemana-mana, tentu akan sokong PAS,”jelasnya.

Justeru, beliau menolak dakwaan pemimpin UMNO yang mengatakan sekiranya UMNO kalah, politik orang Melayu akan terjejas.

Sebaliknya, katanya lagi, sekiranya UMNO kalah, PAS akan menjadi pengganti kepada UMNO kerana PAS juga adalah parti politik orang Melayu terbesar selepas UMNO.

Menurut beberapa pengamat politik tempatan, Teori RAHMAN wujud sejak 20 tahun yang lalu, dimana tokoh atasan UMNO khususnya kepada mereka yang berusaha untuk menjadi perdana menteri, menganggap teori ini membawa tuah.

Turut hadir dalam majlis diatas adalah Ketua Penerangan PAS Terengganu, Ustaz Nik Zawawi Salleh dan Timbalan Ketua Dewan Ulama’, Ustaz Abu Bakar Abdullah.


'Pengundi India menyampah dengan BN, bukan saya'

SELAMAT JALAN BN
Presiden MIC, Datuk Seri S Samy Vellu berkata masyarakat tidak mengundi BN kerana mereka menyampah dengan gabungan tersebut, dan bukan menyampah dengan beliau.

Sebaliknya, ahli politik berusia 73 tahun itu berkata beliau dijadikan kambing hitam ekoran kekalahan teruk MIC dalam pilihanraya umum lalu.

"Ketika masa saya (menteri dan ahli parlimen), mereka kata rakyat menyampah dengan saya (dan) itulah sebabnya masyarakat India tidak mengundi BN.

"Mereka bukan menyampah dengan saya. Mereka menyampah dengan BN," katanya yang gagal mempertahankan kubu kuatnya di parlimen Sungai Siput dalam pilihanraya Umum Mac tahun lalu.

MIC kalah enam daripada sembilan kerusi Parlimen yang ditandinginya serta tewas 12 daripada 19 kerusi DUN.

Terbukti Sudah!!!Najib Penipu Besar!!! Zambry Haram Semakin Pengecut!!!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTtHta4HgUClqlTSSeP-Klu9PjbZihr2NEzLwZ3FG6Bfx8sZYv5-EVGdJ6CjRvaHJh8bwRfy_aIBM3FEcRm4bernfKg-2rIH_uVcSMrwsVbBLAsJ9jLshQdtUiZ1tYmUVjjnWcOU5S-x50/s400/Koleksi+MB+haram.jpg

Aku sebenarnya dah agak, MBI tak berani nak bagi punya bila Pemuda PAS Perak mintak Stadium Perak untuk buat Demo "BUBAR DUN PERAK"

Pasainya Zambry awai-awai lagi dah buat statement
Permintaan Dewan Pemuda Pas Perak untuk menggunakan Stadium Perak di sini sebagai tempat perhimpunan bagi mendesak agar Dewan Undangan Negeri dibubarkan adalah bagi memenuhi keseronokan mereka sematamata, kata Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir.

"Kita tidak mahu perbuatan sekelompok kecil ini menyebabkan rakyat di Perak tidak dapat hidup dengan tenteram," katanya ketika diminta mengulas kenyataan Dewan Pemuda Pas pada Selasa lepas bahawa ia akan memohon kepada Majlis Bandaraya Ipoh dan Ketua Polis Perak untuk menganjurkan perhimpunan besar-besaran itu di Stadium Perak.

Sebelum tu Najib masa komen pasai demonstrasi ISA 1 Ogos dulu, dia kata
"Kita boleh bagi mereka stadium, di mana mereka boleh bertempik sampai subuh, tapi janganlah buat kacau di jalanan,"

Hari ni, selepas MBI lama senyap sunyi, langsung tak ulas pasai surat permohonan tu, dan jugak surat susulan dari Pemuda Perak mintak MBI jawab surat permohonan tu, akhirnya MBI buat keputusan.
Selepas sebulan membuat pertimbangan, Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) hari ini menolak permohonan Dewan Pemuda Pas negeri untuk menggunakan Stadium Perak bagi perhimpunan mendesak pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN).

Penolakan itu dinyatakan melalui surat ditandatangani Datuk Bandar Ipoh, Datuk Roshidi Hashim bertarikh 10 September 2008 yang turut difakskan ke pejabat Utusan Malaysia di sini hari ini.

Dalam surat tersebut, Roshidi berkata, MBI membuat keputusan itu selepas meneliti dan memberi pertimbangan terhadap permohonan daripada Dewan Pemuda Pas negeri itu.

Beliau bagaimanapun tidak menyatakan sebab-sebab penolakan itu.

Nasib baik la MBI tolak, kalau la MBI bagi kebenaran guna Stadium tu, aku takut buat malu PAS ja.

Pasainya aku tak berapa yakin Dewan Pemuda PAS Perak mampu nak penuhkan stadium tu. Aku rasa nak hmpun 10,000 pun payah, apa sangat 10,000 kalau kat dalam stadium perak yang booleh muat 75,000 penonton, tu tak termasuk kalau berhimpun tengah padang.

Nasib baik la MBI tak berani, pasai Zambry tak berani.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .